Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De moeilijke relatie tussen de PvdA en de achterban

  •  
06-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De achterban wil geen tactische analyse van wat andere partijen doen, maar een eigen verhaal waar ze zich bij betrokken voelen
Een opmerkelijk interview met de voorzitter van mijn politieke kiesvereniging: Lillianne Ploumen. Hoewel het blijkbaar gebruikelijk is om geen kritiek te hebben op de partijleiding, of die anoniem te uiten, kan ik het toch niet nalaten er een paar kanttekeningen bij te zetten.
Het interview gaat over het proces rond het standpunt van de rituele slacht, het leiderschap van Job Cohen en de standpunten van de PvdA als oppositiepartij.
Onderdeel van de discussie rond rituele slacht is het “wetenschappelijke argument” dat dieren meer lijden bij de rituele dan industriële slacht. Dit lijden kan niet worden aangetoond en de mate waarin dat lijden aanvaardbaar is kan niet wetenschappelijk worden beredeneerd, maar vergt een ander soort afweging. Toch is de PvdA-Tweede Kamerfractie (en ik lees nu, ook het bestuur) de mening toegedaan dat de rituele slacht, ten koste van grondwettelijke vrijheid moet worden afgeschaft. Het proces is fout gegaan, zegt Ploumen nu, maar nu er uitgelegd is aan de achterban waarom dit toch een goed standpunt is, is die fout gerepareerd. Immers: dierenwelzijn is de afgelopen 30 jaar belangrijker geworden.
Apekool. Overal waar het slachten door Joden onmogelijk is gemaakt, is dat met dierenwelzijn als excuus gebeurd. Dat dieren lijden bij de slacht is een feit. Maar dat een vergelijking tussen de industriële slacht en de rituele slacht ontbreekt, is kenmerkend voor de hetze tegen de rituele slacht die nu woedt.
Dat de bijeenkomsten die met de achterban georganiseerd werden om argumenten uit te wisselen nu door Ploumen gezien worden als “het uitleggen van het standpunt”, laat zien dat in ieder geval in haar ogen er geen reden was voor dialoog. Als bijkomend argument zegt ze dat de religieuze organisaties zelf pro-actiever hadden moeten zijn. Helemaal in lijn met de neiging van veel veel politici om standpunten te baseren op de wetenschap en een belangenafweging, in plaats van dat waar politiek voor is: je afvragen wat het voor de mensen betekent en een standpunt innemen.
Ten tweede was volgens Ploumen “een aanloopje” nodig om te rol van oppositiepartij te kunnen spelen. Dat kan ik me voorstellen, want nu we 21 zetels staan in de peilingen, lijkt het alsof we alleen maar kunnen stijgen. Maar dat dachten we eerder ook al. In ieder geval zal het bij een volgende verkiezing alweer mee kunnen vallen.
En waaruit blijkt dan het leiderschap in de oppositie van de PvdA? Het standpunt over de Zorg? Het Pensioenstelsel? In welk debat neemt de PvdA nu een standpunt in dat heel Nederland die de partij weer herkent? “Onze tijd komt wel weer”. Maar hoe dan? Als de interviewer vraagt naar standpunten van de PvdA komt Ploumen achtereenvolgens met de PVV, VVD en SGP, en zegt niets anders dan dat de PvdA voor “sterk en sociaal” is.
Het eerste en het laatste stuk van het interview lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar in mijn optiek komt het op hetzelfde neer: een groot onvermogen om te herkennen wat er van de politiek verwacht wordt, en de rol van de achterban daarbij. Die verwacht juist geen tactische analyse van wat andere partijen doen, maar een eigen verhaal waar ze zich bij betrokken voelen. Juist geen “uitleggen”, maar gezamenlijk een politieke afweging maken. Juist geen postmodern praatje over dierenrechten, maar opkomen voor de rechten van minderheden en voorkoming van een dictatuur van de meerderheid. Juist geen meel in de mond, maar prioriteiten en standpunten.
En om te beginnen dat we met 21 zetels in de peiling, en met pas over 3 jaar verkiezingen nu de kans hebben om de partij weer professioneel te laten functioneren, prioriteiten te vinden en ze uit te spreken, en te investeren in de van oudsher bestaande netwerken en nieuw leiderschap. 
Onder Ploumen heeft de PvdA op rij vijf verkiezingen verloren. En na iedere verkiezing viel het mee, omdat het erger had kunnen zijn. Hoe erg moet het dan nog worden? Hoe erg kan het nog worden?
Dit artikel is overgenomen van het weblog Baruch Blogt

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

FrankS2
FrankS26 jun. 2011 - 12:24

Wat ik uit deze column begrijp is dat Robert vindt dat de PvdA een dikke vinger moet opsteken naar de seculiere leden van de partij. De mening van atheïsten mag geen invloed hebben op een partijstandpunt.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 jun. 2011 - 12:24

Goed dat er wat gepraat wordt. Het zou tijd worden. Rob geurtsen, kan jij als pvda insider eea duiden? Ben benieuwd naar jouw standpunt hierin.

Iskander2
Iskander26 jun. 2011 - 12:24

3 jaar tot de volgende verkiezingen ? Reken je maar niet rijk hoor... Wanneer je achterban verdeeld is over een heikel punt, neem dan een midden-standpunt in, een compromis zogezegd. Neutraal toezicht bij slacht (zowel ritueel als industrieel) om overbodig lijden van dieren te kunnen constateren en er eventueel maatregelen tegenover te kunnen stellen. Pfff.. is dat zo moeilijk ?

JoopSchouten
JoopSchouten6 jun. 2011 - 12:24

Er is wel degelijk vastgesteld dat dieren pijn lijden.: www.rijksoverheid.nl/...dierenwelzijn...slacht.../bevindingen-dierenwelzijn- bij-onbedwelmde-slacht-van-herkauwers.pdf

trujac
trujac6 jun. 2011 - 12:24

Triest om te moeten constateren dat een religie weer de politiek gijzelt. In dit geval gaat het dus om de PvdA. Het CDA wordt al sinds mensenheugenis gegijzeld door een religie en we zien wat dat heeft opgeleverd, namelijk een a politieke club met uitsluitend machtsdenkers en jaknikkers. Als atheist wil ik het uitschreeuwen. Mijn God roep dat stelletje blinde volgers van u nu eens eindelijk tot de orde, maak ze duidelijk dat u niet zit te wachten op degelijke rituele nonsens als ritueel slachten! Als u werkelijk de aarde en alles wat er op leeft geschapen heeft, maak uw volgelingen dan duidelijk dat u niet op gedweep zit te wachten maar van mensen houdt die gewoon mens zijn.

Yggdrasil
Yggdrasil6 jun. 2011 - 12:24

Populisme een tweegesprek tussen Wilders en X. X. U zegt de mensen in de achterstandswijken te vertegenwoordigen. Wilders. Ja ik zeg wat de mensen denken en ik geef dat in bedekte termen weer X. Wat zeggen die mensen dan ? Wilders. Alle buitenlanders moeten het land uit X. En hoe geeft u dat dan in bedekte termen weer Wilders. Ik heb niets tegen de Islam, ik heb iets tegen de uitwassen van de Islam.

bescha
bescha6 jun. 2011 - 12:24

Ik denk dat Baruch hier de spijker op de kop slaat. Geruchten gonzen dat 'de PvdA' 'klaar' is met Cohen. Maar het leiderschap van Cohen is volgens mij onbetwist en bovendien - als het al een probleem is - the least of the problems van de partij. Het grootste probleem is: hoe maken de sociaal-democraten een eigen, herkenbaar geluid? Het feit dat Cohen zich weinig profileert, komt omdat hij klaarblijkelijk niets heeft om uit te dragen, zo lijkt het. PvdA, met Lilian Ploumen voorop, zorg dat Cohen stof heeft om over te praten. Zorg voor een kar die Cohen kan trekken. Dan zien we hem over een paar jaar wel weer een grote kans maken op het premierschap.

1 Reactie
ErikDoes
ErikDoes6 jun. 2011 - 12:24

Mee eens.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2011 - 12:24

Het is toch wel erg dat de PvdA in die spagaat zit. De rituele slacht moeten ze beschermen opdat hun moslimachterban niet wegloopt. Dat valt wel mee volgens mij. Naar welke partij moeten ze dan? Of ze gaan terug naar het land van herkomst in het uiterste geval.

1 Reactie
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete6 jun. 2011 - 12:24

Naar D66. Die heeft recentelijk besloten hun steun voor een verbod op onbedwelmd slachten ingetrokken omdat ze daarin een belemmering zagen van de Godsdienstuitoefening. Kortom, bij D66 kunnen alle orthodoxen een veilig heenkomen vinden. De meeste gewone Moslims en Joden zagen er overigens geen enkel probleem in om bedwelmd ritueel te slachten, het zijn bij beide groepen slechts kleine groepjes fundamentalisten. Persoonlijk vind ik het onzin dat deze orthodoxen als minderheid beschermd zouden moeten worden tegen secularisatie in een vrijzinnig land als NL. Dus gewoon geen privéleges voor religies.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos6 jun. 2011 - 12:24

Als politici zeggen dat ze dingen beter moeten uitleggen aan de burger dan weet je hoe laat het is. Dat lukte niet rond het EU-referendum over de grondwet en dat lukt de PvdA nog steeds niet. Er zijn inmiddels zoveel doelgroepen die de partij wil bedienen of zou willen bedienen dat het lastig is om niet te draaien. Met als gevolg dat niemand meer tevreden is. Het lijkt me dat de PvdA eerst maar weer eens moet vaststellen voor wie ze er is. De zwakkeren in de samenleving, dat is zo breed. Zijn dat economisch zwakkeren, waar de PvdA zich vroeger vooral druk om maakte of zijn dat de 'religieus zwakkeren' waar het nu steeds meer om lijkt te gaan. Hoe meer de PvdA zich in deze culturele en religieuze tegenstrijdigheden gaat mengen hoe lastiger het wordt om te blijven zien voor wie je het doet. De atheist die op de PvdA stemt heeft waarschijnlijk niet zo veel op met het clientelisme naar moslims toe en moslims keren zich af van de PvdA naarmate ze meer in willen grijpen in de religieuze sfeer, of dat nou om onverdoofd slachten gaat of iets anders. Focus dus weer op het versterken van de economische positie van de onderkant, het is tenslotte de partij van de ARBEID. Integratie door werk. Het wespennest van de religie kunnen ze doorgaans beter links (of rechts) laten liggen. Daar vertilt Wilders zich al elke dag aan.

1 Reactie
ErikDoes
ErikDoes6 jun. 2011 - 12:24

Sorry voor dit lange verhaal maar ik kon het zo gauw niet korter maken. Dit onderwerp (de PvdA, niet het ritueel slachten) interesseert mij namelijk nogal omdat er naar mijn mening zo veel fout gaat en ik terug verlang naar een PvdA zoals die van Den Uyl, een partij met passie. Ja, het is lang geleden. De PvdA is vroeger meer mijn partij geweest dan dat het de laatste 15 jaar mijn partij is, al heb ik er ook de laatste 15 jaar nog een aantal keren op gestemd. Ik heb nooit op een andere partij gestemd ook, ik heb wel eens een verkiezing overgeslagen uit onvrede met de PvdA. Maar sinds de PVV is gaan groeien vind ik dat ik het niet kan maken niet te gaan stemmen. Dan maar liever SP als de PvdA me niet bevalt (zeker nu de SP in de peilingen toch zo'n beetje even groot is als de PvdA, dus qua machtsfactor maakt het niet veel meer uit). En hoe rechts ze op onderdelen ook zijn, zelfs D'66 is te verkiezen boven niet stemmen. Wat me heel erg bevalt aan D'66 is dat ze niet bang zijn om tegen de dwingende "tijdgeest" in hun eigen verhaal te blijven verkondigen - zie bijvoorbeeld onlangs de presentatie van Rem Koolhaas voor het D'66 congres. Fantastisch vind ik het als je zo het lef hebt om tegen de heersende stemming in te gaan en je eigen in dit concrete geval van Koolhaas goed onderbouwde visie te blijven uitdragen. Daar kan de PvdA nog veel van leren. Het is heel terecht dat Robbert Baruch zijn PvdA-kritiek ophangt aan het onderwerp van ritueel slachten. Het is hét recente voorbeeld van hoe de PvdA worstelt om haar eigen verhaal te vertellen, a la Rem Koolhaas, ongeacht tijdgeest. Lilianne Ploumen zegt in het interview op een zeker moment: “Het heeft mensen ook verrast dat het politieke debat hierover zo hoog opflakkerde.” Dat is illustratief. Blijkbaar zit men te suffen of weet men niet zo goed meer wat het eigen standpunt nu is. Ik denk het laatste, of beter: het een leidt tot het ander. Tegenover de werklust van PVV-er Martin Bosma (dat is dan echt het enige positieve dat ik over die man kan zeggen) om zijn ideologie te onderbouwen, staat luiheid van de PvdA, dat is het beeld dat ik heb - en Job Cohen vervangen is bepaald niet de oplossing. De PvdA wordt door de PVV de Partij van de Arabieren genoemd, lees in de PVV gedachtegang: de partij van de islamieten. De PvdA heeft tenslotte islamieten naar Nederland laten komen om nog wat kiezers over te hebben, zo ramt de PVV er al enige tijd in (bezijden de waarheid, maar goed dat zijn we gewend). Nou, ik kan niet in de vergaderkamertjes van de PvdA kijken maar door de aarzeling van de afgelopen weken bij de PvdA over het ritueel slachten vermoed ik zomaar dat dit uiteindelijke standpunt vooral is ingenomen om de PVV te laten zien: nee hoor, kijk maar, we zijn niet de partij van de islamieten want we zijn ook tegen ritueel slachten. Wat kan mij die PVV schelen, zouden veel andere partijen en niet alleen die van Rem Koolhaas denken (met uitzondering misschien van het CDA; niet voor niets zitten de twee partijen zo'n beetje in hetzelfde schuitje). Dat is het onplezierige gevoel dat ik al een hele tijd heb bij de PvdA. Men houdt zijn mond in de hoop dat het overwaait, of men stuntelt over het in te nemen standpunt en focust zich op de PVV. Over het ritueel slachten zelf: alhoewel ik niet echt een Martin Sommer fan ben schreef hij afgelopen zaterdag toch wel een aardig stukje in de Volkskrant hierover onder de titel "Feiten nemen geen besluiten". Vooral de afsluiting van die column vond ik een aardige: "Om het met Arnold Heertje wat cru uit te drukken: ‘Het gaat om de pijn van dieren tegenover de pijn van joden en moslims.' Zo simpel is het, jongens."

matrix2
matrix26 jun. 2011 - 12:24

Gewoon afwachten op het moment dat de verelendungstheorie weer eens van stal gehaald kan worden.

1 Reactie
hanso2
hanso26 jun. 2011 - 12:24

"de verelendungstheorie" Het is je mogelijk niet opgevallen, maar dat is het stokpaardje van de PVV, die gedijt bij slecht nieuws. (een kenmerk van populisme, een ander kenmerk is dat anderen het schuld zijn)

objectivist
objectivist6 jun. 2011 - 12:24

PvdA heeft geen traditie met de achterban. De regenten weten immers zonder overleg al wat goed voor de achterban is. Dat hoef je ze niet te vragen. Stem nou maar op ons, wij zorgen voor je.

1 Reactie
hanso2
hanso26 jun. 2011 - 12:24

Nee, dan moet je de PVV hebben, die hebben niet eens leden. De PvdA heeft regelmatig een congres, en daar worden ook wel eens voorzitters weggestuurd. Als je niet weet waarover je het hebt, kun je ook je mond houden, dat is altijd een optie.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 jun. 2011 - 12:24

[Onderdeel van de discussie rond rituele slacht is het "wetenschappelijke argument" dat dieren meer lijden bij de rituele dan industriële slacht.] Ha ha het psychologisch diepteinterview van pijbestrijders met koeien schapen en geiten op weg naar de slachtbank. Én, wat voel je nu, nu je weet dat je geen verdoving krijgt? Béh, Boehoe.

1 Reactie
hanso2
hanso26 jun. 2011 - 12:24

Pijn kun je meten, het veroorzaakt bepaalde stoffen in de hersenen, heb ik vernomen. Echter aan pijn kun je ook wennen. Een varken dat met gebroken poot drie dagen in een vrachtwagen naar Parma zit, en in paniek gilt als het door de Gotthard dendert. Als het dan met electroshocks de vrachtwagen wordt uitgejaagd en naar het slachthuis strompelt. En levend aan de achterpoten aan de ketting wordt opgehangen om tussen de electroden te gaan die het varken moeten doden. Dan is de lijdensweg meestal ten einde, behalve voor een op de vijftig, die slagen erin hun hoofd zo te draaien dat de dodelijke electroden misgrijpen, en het varken levend wordt geslacht. Maar daar liggen ze noch bij de PvdA noch bij de PVV, noch bij enige andere partij wakker van, want het gaat immers hier om gewone Christelijke mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2011 - 12:24

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Baruch2
Baruch26 jun. 2011 - 12:24

Dat is geen feit: er wordt geen vergelijking gemaakt met de reguliere, industriele slacht, en er wordt gesproken over een risico op lijden, niet zozeer op lijden zelf. Er is aan de kamer geen vergelijking gepresenteerd tussen de risico's bij industriele en rituele slacht. Daarbij komt dat wat "aanvaardbaar" is, niet wetenschappelijk vastgesteld kan worden. Bij alle slacht is sprake van lijden: als het aan de koe lag, werd iedereen vegetarier ;-)

Nog1web
Nog1web6 jun. 2011 - 12:24

'dat de rituele slacht, ten koste van grondwettelijke vrijheid moet worden afgeschaft' E ligt geen voorstel voor een verbod op rituele slacht, zoals de religieuzen ons willen doen laten geloven. De rituele slacht gaat dus helemaal niet afgeschaft worden. Het voorstel is om tijdens de rituele slacht het dier te verdoven, zoals niet-religieuze lagers dit al lang moeten.

1 Reactie
Baruch2
Baruch26 jun. 2011 - 12:24

Verdoofde rituele slacht is een tegenstelling in termen. Ritueel kan niet verdoofd. dat het dier gezond is, en bij kennis op het moment van slacht is onderdeel van de Israelitische ritus. Overigens kan bij de industriele slacht ook niet vastgesteld worden dat het dier niet bij kennis is. Bij correct uitgevoerde rituele slacht daalt onmiddellijk de bloeddruk in de hersenen. Zie de betreffende onderzoeken op www.koshereslacht.nl

wvdstraat
wvdstraat6 jun. 2011 - 12:24

Voorop gesteld: Er wordt teveel vlees gevreten, terwijj dat voor de gezondheid en het milieu onwenselijk is! 4, hooguit 5 x per week is ruim voldoende, aangevuld met 1 á 2 keer per week vis en evenzovele keren vegetarisch. En dan nog 75 gram per keer. Eitje, boontje, kaasje en klaar, daar wordt een mens oud(er) mee. Rituele slacht betekent het levend 'kelen' van het vee, dat is onnodig en is alleen al te verbieden wegens de (heel) tijdelijke pijn die een dier ondergaat. Dát is ook de goede reden om het te verbieden, niet een eventuele geloofsrite, die hier dus ook algemeen verboden moet worden. Hoe een partij als de PVV zich gaat redden uit deze Semitische traditie, dus Arabieren en Joden gelijk, tja, dat is lastig voor ze, maar wel de prijs voor schreeuwen zonder kennis en studie, dus eigenlijk de prijs voor eigen domheid.... once again....

1 Reactie
Baruch2
Baruch26 jun. 2011 - 12:24

Er wordt geen dier gekeeld bij rituele slacht. Volstrekte apekool. Er zijn voldoende gegeven beschikbaar over hoe rituele slacht wél in zijn werk gaat om dit soort onzin niet te hoeven verkondigen. Zelf het wetenschappelijk onderzoek dat in Nederland uitgevoerd is, laat zien dat in ieder geval de rituele slacht op kippen minder dieronvriendelijk is. Maar ik hoor de PvdD noch PVV zeggen dat we dan alleen koshere kip moeten eten... :-)