Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De miljoenennota: in Nederland saneren en in Europa potverteren

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Terwijl in Nederland de hand op de knip gaat, wordt er in de richting van Europa onbekommerd met geld gesmeten
De meest eurofiele miljoenennota aller tijden (vrij naar Geert Wilders) is een curieus document. Wie de kranten er over leest, leest alleen maar over somberheid en teruggang. Wie naar de cijfers over de overheidsfinanciën kijkt, en daar gaat de nota toch eigenlijk over, ziet iets anders. Het tekort op de begroting is flink aan het afnemen: volgend jaar is dat tekort volgens de verwachting al minder dan drie procent van het nationaal inkomen en als we dit kabinet over een kleine vier jaar gedag mogen zwaaien is het tekort zelfs al gedaald tot onder de twee procent.
De overheidsschuld die, net als het begrotingstekort, door de kredietcrisis omhoog is geschoten, heeft ook al zijn slechtste tijd gehad. Over een of twee jaar begint die schuld als percentage van het nationaal inkomen al weer te dalen en zal dan vanzelf weer onder de zestig procent komen zoals dat volgens de Europese begrotingsnormen moet. Dan zijn wij, samen met Finland, Luxemburg en Estland, de enige landen die aan die Europese normen voldoen.
Desondanks heeft minister van financiën, Jan Kees de Jager, het in zijn nota steeds over het “op orde brengen” en het “gezond maken” van de overheidsfinanciën. Dus gaat dit kabinet door met het ”onverkort uitvoeren van het regeerakkoord”. Volgens dat akkoord moet er voor 18 miljard euro bezuinigd worden.
Dan Europa. De nota laat ons nog eens weten hoeveel voordeel wij van de euro hebben, hoewel inderdaad vele overheden van de eurozone problemen hebben met hun overheidsbegroting. Die problemen worden ‘opgelost’ door geld te pompen in die landen via allerlei fondsen. Er zijn al vele miljarden naar de Grieken gegaan en Nederland heeft op dit moment ruim 60 miljard euro in Europese fondsen voor de zwakke broeders uitstaan. Dat geld zijn we niet direct kwijt, want het gaat in beginsel om leningen, maar veel economen zijn het er over eens dat leningen aan landen als Griekenland en Portugal stortingen in een bodemloze put zijn. Bovendien zullen die landen, zolang ze in de euro blijven, niet in staat zijn hun economie te versterken.
Kortom, terwijl in Nederland de hand op de knip gaat, wordt er in de richting van Europa onbekommerd met geld gesmeten. Als we in Europa dan toch geld moeten uitgeven, kunnen we er beter zelf nog wat aan hebben. Het zou daarom handiger zijn als landen als Nederland en Duitsland subiet ophouden met bezuinigen en lonen matigen.
Dus, Jan Kees, maak je geen zorgen, je doet het echt prima, het gaat immers goed met de overheidsfinanciën. Laat de inkomens van ons Nederlanders toenemen, zodat wij nog meer flessen olijfolie en bossen knoflook uit de zuid Europese landen kunnen inslaan. Daar hebben die landen meer aan dan ze te voorzien van een permanente financiële bloedtransfusie waar op de duur zowel de zwakke als de sterke eurolanden aan onderdoor gaan.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Ineses
Ineses16 sep. 2011 - 11:20

Waarom wordt er vooral bezuinigd bij de lagere inkomens en niet bij de hoge inkomens. Het geld van degenen op wie nu bezuinigd wordt, komt weer in de economie terecht, terwijl het grootste gedeelte van de rijken op de banken blijft, dat wordt niet uitgegeven. Op deze manier bezuinigt dit kabinet de economie stuk.

a.doorgeest
a.doorgeest16 sep. 2011 - 11:20

Leuk artikel en nog waar ook.

JanJansen17
JanJansen1716 sep. 2011 - 11:20

Het Calvinisme blijkt wel héél diep in de genen van de dames en heren die in dit kabinet te zitten. Het is dus niet alleen voorbehouden aan de Zeeuw J.P. Hoewel Mark Rutte zegt Thorbecke als zijn grote voorbeeld te zien, lijkt mij Colijn hier meer van toepassing!!

zegmaarmark
zegmaarmark16 sep. 2011 - 11:20

Sinds je hebt gezegd dat wilders gelijk had inzake griekenland en hij eigenlijk geen fascist lijk je ineens niet meer zo populair. Tja

ColorHugo949
ColorHugo94916 sep. 2011 - 11:20

Interessant voorstel. Helaas, de EU dicteert het monetaire beleid! Na de 7 vette euro jaren volgen nu de 7 magere euro jaren. Renovatie van de EU blijft uit evenals hervormingen in Nederland die echt geld kunnen opleveren, zoals de HRA afbouw.

ColorHugo949
ColorHugo94916 sep. 2011 - 11:20

Overheden en banken zijn hardleers en blijven leven op de pof, risico en krediet van belastingbetalers. In hoeverre Griekenland zal hervormen valt te bezien. Banks took more risks after bailout ( by government ) http://www.stltoday.com/business/columns/david-nicklaus/article_af37d9f4-df24-11e0-9ff4-001a4bcf6878.html

pietdevries2
pietdevries216 sep. 2011 - 11:20

Een europarlementarier schreef me, in reactie op een uiterst kritische mail van mij over de EU, dat wij een 'shared destiny', een gemeenschappelijke toekomst, hebben, en kennelijk moeten we daar wat voor over hebben. Wat ik gemeen heb met Slovenen, Grieken, Tsjechen, Roemenen, Polen, zelfs met Italianen, ik weet het niet, behalve financiële ellende, die zonder euro nooit zou zijn onstaan. Frans eerste minister Fillon legde uit dat de EU nodig is om Europa sterk te doen staan tegenover Azië. Wat dat sterk staan dan is vraag ik me af, en nog meer wat Azië is. China, India, en de Sovjet Federatie, Siberië ligt aan de andere kant van het Oeral gebergte, en daar begint Azië, zijn het onderling ook al niet erg eens. Voorlopig heb ik dus het idee dat wij moeten bloeden voor een mythe. Shared depressie lijkt voorlopig toepasselijker. In de EEG ging het uitstekend, de betreffende europarlementariër schreef me dat die 'te zwak' was. Welvaart voor de gewone man lijkt dus een zwakte te zijn.

addystoker
addystoker16 sep. 2011 - 11:20

teveel en op de verkeerde plaats bezuinigen remt de economie en is dus schadelijk, voor politici van VVD en CDA lijkt bezuinigen wel haast tot religie verheven, ze kunnen het gewoon niet laten.. Meer geld voor Europa? ik ben voor Europa, maar dan wel een Europa, dat democratisch is, dus met een sterk parlement. Een Europa dat de rechten van haar burgers beschermd en niet in de eerste plaats daar is voor Lobbyisten vanuit de bankwereld en de multinationals. Dat Europa zie ik helaas nog niet..

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94916 sep. 2011 - 11:20

Groot gelijk Addy. Het dilemma van de EU, banken en burgers legt Bas Jacobs goed uit. http://basjacobs.wordpress.com/2011/08/30/voortschrijdend-gebrek-aan-inzicht-in-de-eurocrisis/#comment-229