Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De miljoenendans om de bontfokkerij moet stoppen!

  •  
23-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
45321211131_551d08c015_k

© cc-foto: Oikeutta eläimille

Nertsenfokkers zijn zelden armlastig, veel bontfokkers staan hoog genoteerd in de Quote500
Nertsen blijken zeer bevattelijk voor het coronavirus en hebben dat in minstens twee gevallen overgedragen op mensen. Ook in Denemarken zijn de dieren inmiddels besmet waaruit blijkt dat de Nederlandse uitbraak geen uitzondering is. Het merkwaardige is dat de sector, net als deze roofdiertjes zelf voordat ze naar de gaskamer gaan, met handschoenen wordt aangepakt.
Hoewel al vele jaren bekend is dat de nertsenfokkerij in 2024 na veel politieke compromissen eindelijk gedwongen zal moeten stoppen, gaat de discussie op dit moment vooral over de schade die de nertsenfokkers zouden lijden als ze de komende drie jaar geen nieuwe nertsen meer mogen fokken, vanwege het risico dat het coronavirus in deze sector blijft rondwaren en weer kan opduiken. En vooral: op welke manier de overheid de sector hiervoor schadeloos zou moeten stellen.
Nertsenfokkers zijn zelden armlastig. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is er een intensief maatschappelijk debat geweest over een verbod op de pelsdierhouderij en nadat de fokkers (pas) in 2013 te horen kregen dat hun bedrijfstak nog tien jaar de gelegenheid kreeg om af te bouwen, gingen veel bontfokkers juist voluit investeren in uitbreiding. Met succes: veel bontfokkers staan hoog genoteerd in de Quote500. De grootste Nederlandse nertsenfokker, Jos van Deurzen heeft een geschat vermogen van 89 miljoen en de rijkste bontfokkers, de gebroeders Rien en Pierre Leeyen worden zelfs getaxeerd op 130 miljoen. Een wat kleinere nertsenfokker, de 22-jarige Mischa Bouwer zei onlangs in een interview dat hij 2,2 miljoen euro op de bank had staan.
En de sector beschikt niet bepaald over een bewijs van goed gedrag. Bij controles, drie jaar nadat het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij was aangenomen, bleek dat sindsdien maar liefst één op de drie nertsenfokkers illegaal hun bedrijf had uitgebreid. In 2019 was er een inval van de FIOD bij negen verdachte nertsenfokkers op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen voor een bedrag van tientallen miljoenen. Enkele weken geleden werden zilvervossen in te kleine kooien gevonden bij een bontfokkerij in Wilbertsoord.
Ondanks de decennialange maatschappelijke weerstand tegen hun wrede bedrijfstak, worden er anno 2020 nog altijd jaarlijks 5 tot 6 miljoen nertsen geboren in draadglazen kooitjes bij 128 nertsenhouderijen. Om in november te worden vergast voor hun pels. ‘Oogsten’, noemt de sector dat. De krokodillentranen die de bontfokkers nu plengen over meer dan 570.000 ‘geruimde’ (ofwel iets eerder vergaste) dieren gaan louter over geld.
Minister Schouten, die de bontfokkers steevast aanduidt als ‘dierverzorgers’, broedt al lang op de hoogte van een schadevergoeding voor de nertsenhouders en wil ze daarna weer alle ruimte bieden om de kooien opnieuw te vullen. De minister zegt dat ze niet over de instrumenten beschikt om het fokken definitief te verbieden. En al helemaal niet zonder ruime compensatie, hoewel bedrijven uit andere sectoren die getroffen werden door de coronacrisis helemaal niet zo ruim gecompenseerd worden.
Vandaag stemt de Tweede Kamer over twee moties. Eén van de Partij voor de Dieren en PvdA die vraagt om een verbod in te stellen op het fokken van nertsen en de fokkers hiervoor op te compenseren op een manier die vergelijkbaar is met de vergoedingen voor andere ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. En een van CDA en GroenLinks die vraagt om een vrijwillige stoppersregeling waarmee nertsenhouders worden verleid om te stoppen, zonder de garantie dat het dan ook echt klaar is met de nertsenfokkerij in Nederland.
Dat laatste mag verbazing wekken. Waarom zouden we alle nertsenfokkers een gouden handdruk geven terwijl andere ondernemers van de politiek failliet mogen gaan als gevolg van de coronacrisis? Dat is echt te bont.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Greendutch
Greendutch23 jun. 2020 - 22:29

de vraag of alle bedrijven wel overeind gehouden moeten worden gonst de hele tijd al. personeel moet wel betaald worden en/of omgeschoold. en eigenaren moeten evt ander bedrijf kunnen beginnen . miljonairs kunnen heel erg goed weer ander bedrijf beginnen, daar hoeft de belasting over mijn (en andermans)kleine inkomen niet aan kado gegeven te worden. eerst maar eens de voedselbanken opheffen en meer gelijkheid verzorgen. en dan de cultuursector helpen. en dan.....en dan......en dan........

1 Reactie
herman46
herman4624 jun. 2020 - 0:11

Een zeer antropocentrische opvatting: Laten we nou eerst alle problemen van mensen maar oplossen voordat we überhaupt aan (andere) dieren toekomen. Nee dus! Vandaag is een grote stap gezet in een beschavingsoffensief. Dankzij de PvdD (Esther Ouwehand) blijkt de transitie/kanteling vorm te krijgen. Trots op mijn PvdD.

Abma
Abma23 jun. 2020 - 17:47

Omdat ook Animal lives matter!

Jozias2
Jozias223 jun. 2020 - 15:51

Lijkt me prima om eerder te stoppen maar dan wel met een redelijke regeling. Het feit dat er een aantal veel geld hebben verdiend maakt niet dat je als staat zomaar iemands eigendom (bedrijf) kunt afpakken en zeker niet bij een hele sector.

adriek
adriek23 jun. 2020 - 13:28

Wat ik wonderlijk vind is dat blijkbaar niemand zich afvraagt hoe dat virus in al die dertien stallen binnengebracht is. Blijkbaar zijn er rondreizende bontfokkers (of bontkopers, of dierenartsen?) die besmet en wel zonder beschermende maatregelen het land doorreizen en meerdere stallen/fokkerijen bezoeken. Alleen al omdat daar blijkbaar er onachtzaam gewerkt wordt is het goed dat de sector 'geruimd' wordt (in de hoop dat de handel zich niet naar landen met minder regels verplaatst...)

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2020 - 11:39

"Dat is echt te bont." inderdaad wat bezielt GroenLinks? Het interview met Bouwer dateert uit 2019 en is te vinden op Vice.com. Lees en huiver.

2 Reacties
AGM-65E
AGM-65E23 jun. 2020 - 12:56

Ik heb dat ook even zitten lezen, werd er een beetje verdrietig van :(

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2020 - 14:52

ik ook

GoudenBergen
GoudenBergen23 jun. 2020 - 11:28

Ik snap de commotie niet zo. In 2023 is het over en uit. Tot die tijd gelden de regels zoals afgesproken, inclusief de vergoeding voor het ruimen van de dieren.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen23 jun. 2020 - 20:01

@ikzelf Ik heb persoonlijk geen probleem met het eten van vlees en vis. Of het consumeren van melk(producten), eieren en honing. En uiteraard ook niet met het gebruik van leer en wol. Wat bont betreft ligt het anders, dat is een luxeproduct.

Jozias2
Jozias224 jun. 2020 - 10:00

@Ikzelf, Stel dat we in Nederland per direct stoppen (wat mag van mij), heb dan niet de illusie dat daar ook maar 1 dierenleven mee gered wordt. Zolang er vraag blijft verplaatsten deze fokkerijen naar landen waar het wel is toegestaan.

AGM-65E
AGM-65E23 jun. 2020 - 11:20

'Waarom zouden we alle nertsenfokkers een gouden handdruk geven terwijl andere ondernemers van de politiek failliet mogen gaan als gevolg van de coronacrisis?' Omdat de overheid verzaakt heeft.