Joop

De mensenverachter Sven Koopmans

  •    •  
13-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
koopmans
'Je moet wel ziende blind en horende doof zijn als je niet beseft, dat die berechting in de regio er op deze manier zeker komt: maar dan met Koerden en vrijzinnige Syriërs in de beklaagdenbank'
Zondagmiddag vond er bij Buitenhof een debat plaats tussen twee buitenlandspecialisten, Sjoerd Sjoerdsma van D66 en Sven Koopmans van de VVD. Ze hebben allebei een diplomatieke achtergrond en in verband daarmee enige ervaring in het Midden-Oosten. Thema uiteraard: de Turkse invasie van Noord-Syrië.
IS-gevangenen De oorlog in dat ongelukkige land heeft er weer een nieuw front bij. Allerlei zwaar islamitische milities krijgen de kans om in troebel water te vissen nu de Koerden van de YPG hun handen vol hebben aan de soldaten die Erdogan, zo heeft hij verklaard, allemaal op het voorhoofd wil kussen. Het bewaken van de IS-gevangenen schiet er daardoor een beetje bij in. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er al zevenhonderd ontsnapt. Als de Koerden de bewakers van het Al Hol-kamp naar het front sturen, gaan er nog eens 70.000 op de loop.
De YPG heeft op het moment weinig aanleiding om het Westen te ontzien. Ze zouden dat wel eens kunnen doen al was het alleen maar om te laten zien wat er gebeurt als je bondgenoten zo opzichtig verraadt als Donald Trump dat gedaan heeft en – menen zij – in diens kielzog ook de Europeanen. Zij komen immers ook niet verderd dan opzichtig handen wringen en beleefd reageren op de beledigingen uit Ankara.
Deze problematiek lag dus op tafel bij Buitenhof. Sjoerdsma wil dat Nederland zich binnen EU-verband inzet voor stevige maatregelen tegen Turkije. Als D66’er is hij bovendien voor repatriëring van IS-volk met een Nederlands paspoort zodat zij hier berecht kunnen worden. Je zou zeggen: daar stemt die Koopmans, Kamerlid voor een no-nonsense-partij als de VVD van harte mee in. Agressie mag niet worden beloond. Neem op zijn minst krachtige economische maatregelen.
Centjes Wie dat denkt, vergeet dat de VVD in hoge mate een ondernemerspartij is. Nederland en Turkije zijn belangrijke handelspartners. Stevige maatregelen kosten centjes. Daar wil de VVD dus voor geen meter aan. Tegelijk is de VVD ook een rechts-nationalistische partij die minderheden graag de mantel uitveegt en tot assimilatie aanzet. Althans op het spreekgestoelte. Anders lopen er te veel stemmers weg naar Wilders en Baudet.
Koopmans zat daar bij Buitenhof dan ook behoorlijk klem. Hij meende zich er tussenuit te kunnen wurmen met een eigenschap die je bij veel VVD’ers aantreft: mensenverachting. Ze denken dat de natie voor een belangrijk deel bestaat uit dom volk en dat z i j weten wat dit volk graag wil horen. Koopmans begon met een grenzen dicht light-verhaal zoals de voormalige liberalen dat wel vaker doen als het onderwerp van gesprek niet helemaal lelieblanke mensen betreft. De IS’ers met een Nederlands paspoort mochten nooit maar dan ook nooit naar Nederland worden gehaald. Absoluut niet. Zij hoorden in de regio berecht te worden. Welk thema Sjoerdsma ook probeerde aan te snijden, Koopmans kwam steeds weer terug op die berechting in de regio.
Pandora Je moet wel ziende blind en horende doof zijn als je niet beseft, dat die berechting in de regio er op deze manier zeker komt: maar dan met Koerden en vrijzinnige Syriërs in de beklaagdenbank en de strijders van kalief Abu Bakr Al-Baghdadi in de rechterstoel. Door de invasie van Erdogan is de doos van Pandora immers opnieuw opengerukt.
Toch bleef Koopmans maar slaan op datzelfde aambeeld van berechting in de regio. Geen mens zal mij ervan kunnen overtuigen dat hij het meende. Die man heeft een diplomatenopleiding achter de rug op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is een academicus. Die heeft in het Midden-Oosten gewerkt. Hij ziet zich echter gedwongen de partijlijn uit te dragen en dat is trompetteren als een olifant maar trippelen als een muis, tenminste als het de vrinden geld zou kunnen kosten.
Koopmans weet wel beter maar hij denkt dat de meeste mensen dom genoeg zijn om zijn praatje voor de vaak te geloven. Dat ze denken dat hij en zijn partij er echt met volle kracht in gaan. Ja, je moet toch wel veel verachting voor je medemens hebben als je denkt Nederlanders zo om de tuin te kunnen leiden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

BramJ
BramJ18 okt. 2019 - 12:06

De auteur gaat voorbij aan een oplossing van het probleem. Waarom zitten onze troepen daar nog niet (NL, EU, NAVO, VN)? Of blijft het bij een "veroordeling" van de agressor en opschorten van de wapenleveranties. Wat zal die Erdogan schrikken. Dit geopolitieke probleem heeft niets met linkse of rechtse kiezers te maken. Waarom houden wij de Amerikanen verantwoordelijk voor ons probleem? Lubach had er zondag een erg rake sketch over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 2:14

Hij heet niet voor niets Koopmans!

MountEverest
MountEverest14 okt. 2019 - 16:57

Trump heeft bedoeld of onbedoeld laten zien dat “wij” niets kunnen zonder de Yanks. Na 1989 hebben de meeste Europese landen hun defensie teruggebracht tot onder het absolute minimum. Dat zal ons nog duur te staan komen.

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 22:28

Anders hadden we nu Turkije aan kunnen vallen.

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 15:17

"Berechting in de regio lijkt me toch de normale gang van zaken." Het woordje "regio" is bedoeld om te verhullen dat ter plekke geen erkende rechtsmacht bestaat. Koerdistan is geen -onafhankelijke- staat en heeft dus geen OM, geen rechters en zelfs geen wetgeving. Misschien informeel, maar niet formeel en internationaal erkend. Om soortgelijke redenen is het opzetten van een internationaal tribunaal in de regio ook niet mogelijk. Daarvoor zou Assad toestemming moeten geven voor zover zich dat op Syrisch grondgebied zou moeten afspelen. In het geval van Turkije, Iran en Irak is waarschijnlijk alleen Irak aanspreekbaar en het blijft de vraag hoe je al die gevangenen daarheen krijgt. Daarbij kun je van rechters moeilijk verwachten dat ze zullen meewerken aan een procedure, terwijl aan geen enkel wettelijk of juridisch vereiste is voldaan. "Toch bleef Koopmans maar slaan op datzelfde aambeeld van berechting in de regio. Geen mens zal mij ervan kunnen overtuigen dat hij het meende." Natuurlijk weet Koopmans dit ook, want dat is verplichte kost voor iemand met een diplomatenopleiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is pure volksverlakkerij.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 okt. 2019 - 5:35

Een VN-tribunaal in Irak lijkt mij haalbaar. En waarom zou Assad hier niet aan mee willen werken? Is een speculatieve aanname.

Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 18:16

Dat een VN-tribunaal in Irak haalbaar zou zijn is een speculatieve aanname.

I am Legion
I am Legion14 okt. 2019 - 14:31

Helemaal eens dat ondernemersbelangen niet voorop horen te staan in een stevig antwoord op de militaire afschrikwekkende agressie en intimidatie van Turkije die zich zo duidelijk, en niet voor het eerst, behalve tegen militante verdedigers van minderheden maar ook tegen de burgers van deze minderheden zelf richt. Sterker nog. Juist het treffen van de economische belangen die Turkije via bedrijven en handel heeft dienen gebruikt te worden om dit regime overtuigend pijn te doen. Ik vind daarbij niet dat er helemaal geen rekening gehouden mag worden met Nederlandse bedrijven en werknemers als je Turkije op deze wijze hard wilt treffen met economische maatregelen. Met die economische maatregelen door EU-landen, die nog veel meer pijn zouden doen dan die van de VS, raak je Erdogan en zijn aanhang wel. Dan is er in alle redelijkheid wel enige compensatie voor Nederlandse ondernemers op zijn plaats. Waarom zouden zij hier anders dan het Turkse regime voor bloeden en niet samen met de rest van de Europese burgers de kosten delen? En let wel! Ook voor Turks Nederlandse ondernemers die er niets mee te maken hebben ook al zijn de meeste Turkse Nederlanders solidair met Erdogan. Van BDS-praktijken moet ik in geen geval iets hebben. Maar voor de rest geldt ook voor al die Turkse organisaties in Nederland, die in veel gevallen onderdeel zijn van het Turkse regime of aan de leiband ervan lopen, dat die direct in de ban gedaan worden. Milli Görüs, Dyanet, en e.d. daarvoor hebben we hier geen plaats meer.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser14 okt. 2019 - 11:25

Wat weer een schitterend stuk proza van onze “ome” Han!

HaloOfFlies
HaloOfFlies14 okt. 2019 - 10:00

De bedoeling is niet dat de IS aanhangers worden berecht, al wordt dat gezegd, maar dat ze daar gewoon blijven, en bij voorkeur sneuvelen. Kinderen zouden evt. terug kunnen, maar gezinshereniging is het probleem. Uit humanitaire redenen moeten de kinderen dus wel terug, maar de ouders niet. Persoonlijk snap ik niet waarom die moeders niet gewoon uit de ouderlijke macht gezet kunnen worden. Ze hebben hun kinderen tenslotte OF meegenomen naar Syrie (in groot gevaar gebracht - reden genoeg tot uitzetting uit ouderlijke macht lijkt me), OF de kinderen zijn daar geboren - dan kan je ontkennen dat het Nederlanders zijn, en moeten ze eerst maar bewijzen dat de vader ook alleen Nederlander is/was. Aangezien het kind niet, zoals verplicht is, is aangemeld/ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, krijgt het niet automatisch de NL nationaliteit. Als de vader een Afghaan is, ik noem maar wat, zou het kind ook de Afghaanse nationaliteit kunnen hebben - en 'dubbel' mag niet. Nederland zou dan kunnen zeggen dat de moeder eerst maar eens moet bewijzen dat het kind wel degelijk Nederlands is; ga er maar aanstaan. Een DNA testje krijg je niet 1-2-3 in Noord Syrie. Kind kan dan alsnog de NL nationaliteit krijgen mits de moeder het recht op gezinshereniging opgeeft en het kind afstaat. Op deze manier kan Nederland alle kinderen naar Nederland terughalen, en de ouders daar laten.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 22:39

@ HaloOfFlies: [De bedoeling is niet dat de IS aanhangers worden berecht, al wordt dat gezegd, maar dat ze daar gewoon blijven, en bij voorkeur sneuvelen.] Klopt helemaal. Daarom maak ik me kwaad over de opstelling van het kabinet. [Persoonlijk snap ik niet waarom die moeders niet gewoon uit de ouderlijke macht gezet kunnen worden.] Als IS-ers met kinderen terugkomen worden die sowieso al onder toezicht gesteld, en meestal met uithuisplaatsing, denk ik. Evetuele ontneming van het ouderlijke gezag kan onder omstandigheden. Maar dat kan alleen in Nederland zelf, onder Nederlandse regelgeving. Een "DNA-testje" is natuurlijk irrelevant voor het aantonen van het feit uit Nederland afkomstig te zijn. En recht op gezinshereniging kan nooit " opgegeven" worden. Een ander punt is, of er gebruik van wordt gemaakt.

de Boer2
de Boer214 okt. 2019 - 9:03

Marcel van Dam noemde een oponent eens een minderwaardig mens. Nou wil de Boer niet meteen de verschillen tussen minderwaardig en verachtelijk gaan kloven, maar ze liggen wel heel dicht bij elkaar. Je moet die woorden niet meteen gebruiken, want je doet jezelf er mee tekort. Dus de Boer verlegt het onderwerp naar waar de kern ligt, namelijk in het heersen van de een over de ander en hoe die ander zich verweert tegen die heerszucht omdat verschillende belangen leiden tot botsingen tussen groepen. En hoe meer groepen er zijn, hoe groter de botsing en hoe meer slachtoffers er vallen. Het was dus - hoewel er vaak anders over wordt gesproken- verstandig van de EU zich niet met kracht in dit probleem besloot te mengen. Meneer Van der Horst heeft het over de doos van Pandora die is open gegaan, en hij weet ook wie dat deed. Maar het gaat niet om openen, maar juist om de doos weer te sluiten.

2 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot14 okt. 2019 - 14:03

Goed, heer De Boer (3e pers. enklv.), fijn dat u weet wat er dient te gebeuren: ' Maar het gaat niet om openen, maar juist om de doos weer te sluiten.' Dus dan komt de vraag op: en hoe wilt u dat?

OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 22:29

@ de Boer: [Dus de Boer verlegt het onderwerp naar waar de kern ligt, ....] Hij komt mij voor dat de Boer nogal vaak het onderwerp verlegt naar waar het juist niet in de kern over gaat. Nl. filosofische abstracties.

JoostV2
JoostV214 okt. 2019 - 8:50

Beste Han, Berechting in de regio lijkt me toch de normale gang van zaken. Dat je dit principe verdedigd lijkt me eigenlijk normaal. Uit je betoog blijkt eigenlijk nergens wat er mis is aan de gedachte van de VVD. Wel veel non argumenten. Het nadeel van vasthouden aan dit principe is natuurlijk dat we nu minder zicht hebben op wie er terugkeert. Vraag me af hoe groot dit probleem echt is. Lijkt me dat bij terugkomst we ze gewoon oppakken. Tenslotte is de veiligste manier voor hun om terug te keren, met het vliegtuig. Verder liet de VVD net zo hard een afkeuring horen als d66. Afkeuren is ook goedkoop. Ik denk dat beide partijen verdere acties in EU verband willen doen.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 22:26

@ JoostV: [Berechting in de regio lijkt me toch de normale gang van zaken. Dat je dit principe verdedigd lijkt me eigenlijk normaal. Uit je betoog blijkt eigenlijk nergens wat er mis is aan de gedachte van de VVD. Wel veel non argumenten.] Het is allemaal mosterd na de maaltijd. En altijd al een fata morgana. Gewoon om eigen verantwoordelijkheid af te schuiven.

Buitenstaander
Buitenstaander14 okt. 2019 - 6:49

In Han's termen ziende blind en horende doof: Die Sjoerdsmais gewoon 1 streep sluwer dan Koopmans in z'n public relations: Europees verband, Han toch, daar komt zeker niets van terecht, en dat weet slimme Sjoerdsma ook. We laten ze allemaal stikken: De Amerikanen als ze echte militairesteun vragen in de bufferzone; De Koerden met hun grondgebied en gevangenen en ten opzichte van Erdogan roepen we maar wat, waar de man vervolgens z'n g#t mee afveegt. En de kinderen terughalen a la Sjoerdsma: Ook zo'n doos van Pandora, want vervolgens, let op, komt diezelfde Sjoerdsma vast daarna met de rechten van de mens, en dat de moeders, die vaak nog fanatieker zijn, ook terug moeten want kinderen mag je niet scheiden. En dan is Leiden in last. Sluwe man die Sjoerdsma. Ga maar rustig slapen.

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 8:15

"komt diezelfde Sjoerdsma vast daarna met de rechten van de mens," Daar hoeft Sjoersma niet mee te komen, die rechten zijn universeel en gelden dus ook voor IS-strijders, hun vrouwen en hun kinderen. En het is ook niet zo dat je die mensen daar kunt laten zitten in de hoop dat die mensenrechten niet worden nageleefd.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 okt. 2019 - 5:56

Han, ik meen dat jij ook voorstander was van berechting van een internationaal tribunaal in de regio. Dit kan nog steeds indien een institutie als de VN haar verantwoordelijkheid zou nemen, al maakt de nu ontstane situatie dit een stuk lastiger. Ik denk overigens dat een overgrote meerderheid van de W-Europeanen hier groot voorstander van is, in die zin verkondigt Koopmans de dominante mening. Berechting hier vind ik nogal tricky omdat de ons strafsysteem hier helemaal niet is op toegerust. De op te leggen strafmaat staat niet in verhouding met de gepleegde gruwelijkheden. In dit opzicht zou het helemaal niet verkeerd zijn indien de IS-gevangen na de militaire interventie van Assad in Noordoost Syrië onder zijn verantwoordelijkheid zullen worden berecht.

5 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 okt. 2019 - 5:57

door een internationaal tribunaal

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 8:11

"omdat de ons strafsysteem hier helemaal niet is op toegerust." De Koerden hebben geen staat en dus geen "strafsysteem". Berechten in theorie is laten vluchten in de praktijk.

MountEverest
MountEverest14 okt. 2019 - 17:05

@Lefty "Berechting hier vind ik nogal tricky omdat de ons strafsysteem hier helemaal niet is op toegerust. De op te leggen strafmaat staat niet in verhouding met de gepleegde gruwelijkheden." Klopt. Veel van deze mensen hebben zich schuldig gemaakt aan genocide of misdaden tegen de menselijkheid. Voor hen is alleen levenslang of de doodstraf de juiste straf. Wij zijn tegen de doodstraf en levenslang wordt maar zelden opgelegd.

OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 22:22

@ Deploable Lefty: [Berechting hier vind ik nogal tricky omdat de ons strafsysteem hier helemaal niet is op toegerust.] Dat is een op niets gebaseerde veronderstelling. Het aantal personen waarom het gaat is niet zodanig groot dat het niet zou kunnen. In Nederland zijn al enkele teruggekeerde IS-ers berecht. Ook het gevangeniswezen kan het aan. [De op te leggen strafmaat staat niet in verhouding met de gepleegde gruwelijkheden.] De maximale strafmaat in Nederland is levenslang, dus ruimschoots voldoende. Tenzij je een aanhanger bent van de doodstraf. Bewijzen blijft natuurlijk lastig, maar dat is bij een denkbeeldig tribunaal in Syrië of Irak natuurlijk ook het geval. Tenzij je uit bent een op minder met waarborgen omgeven berechting.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 okt. 2019 - 5:26

@ OlavM De tot dusver opgelegde straffen zijn relatief zeer mild als je dit vergelijkt met de strafmaat in de regio of de VS. Er is ook veel te weinig expertise opgedaan met deradicalisering, waarom zou je de Nederlandse bevolking willen blootstellen aan de enorme risico's die hiermee gepaard gaan? Dit blijft hoe je het ook wendt of keert een levensgevaarlijk experiment waar linkse maakbaarheidsdenkers en mensenrechtenfetisjisten een nogal naïef verwachtingspatroon van hebben.

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 1:58

We zullen binnen afzienbare tijd met de gevolgen van dit beleid worden geconfronteerd worden en dan zullen anderen daarvan de schuld krijgen.

1 Reactie
Jabuka
Jabuka14 okt. 2019 - 11:35

Misschien worden de IS vluchters wel op de vlucht neergeschoten. Dat kan ook zomaar gebeuren.

OlavM
OlavM13 okt. 2019 - 23:07

Het was inderdaad tenenkrommend. Afgelopen avond in Nieuwsuur van hetzelfde laken een pak: VVD-er René Bosman die alleen maar in het algemeen zat te kletsen over maatregelen die genomen zouden moeten worden. SP-er Sadet Karabulut had natuurlijk harde noten te kraken over de situatie, en stelde dat Turkije als NAVO-partner niet meer te accepteren is. (Waarbij ik overigens aanteken dat de SP met de z.g. "Turkije-deal" wat mij betreft ook zelf een verkeerde keuze heeft gemaakt. Nu kon Erdogan proberen de EU daarmee te chanteren). Al diverse malen heb ik hier de opstelling van het kabinet wat betreft van Nederland afkomstige IS-ers en bij hen verkerende gezinsleden laf en labbekakkerig genoemd. Die berechting "in de regio zelf" is een fata morgana onder de huidige omstandigheden. Totaal wereldvreemd, of erger: verantwoordelijkheid afschuiven. Sowieso hadden al lang de kinderen uit de opvangkampen in Syrië naar Nederland moeten worden gehaald. (Heel simpel verplicht onder de vigerur van het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind). Verder was het al lang duidelijk dat de (o.a. Nederlandse) IS-ers juist kansen zouden krijgen om hun berechting überhaupt te ontlopen en wellicht "onder de radar " naar Nederland terug te komen. Hier zijn we intussen beland. Tel uit je winst.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander14 okt. 2019 - 6:40

Het is ruimer gezien nog veel tenenkrommender om beide heren te zien bewegen. Han mag dan wel een 'stille' bewondering hebben voor Sjoerdsma, maar het 'in Europees verband' is ook een afschuiver, want iedereen kan ziende blind en horende doof concluderen dat de EU of niets doet of zo verdeeld is dat het de facto ook niets doet. Slim van Sjoerdsma, voor de buhne maar ook hij weet de uitkomst. Europa moet echt eens gaan nadenken hoe serieus ze defensie en buitenlandpolitiek willen hebben en dan maar wat nationale rechten opofferen voor tenminste 1 mond.

Greendutch
Greendutch13 okt. 2019 - 22:01

Gezien. Wat een armoedige vertoning. Verkiezingsretoriek. Koopmans (zijn non-verbale communicatie ziet er zo kinderachtig uit) heel flauw de ander onderuit halen i.p.v ideeën of oplossingen. Lochtenberg ergerde zich ook, probeerde nog wat volwassens eruit te krijgen maar helaas, dit was tv ombuigt te zetten. Persoonlijk vond ik dat de Koerden geholpen hadden moeten worden op hun duidelijke verzoek. Zij zijn een klein volk zonder land en hebben al die tijd ge-baby-sit op Nederlandse burgers. En erdohan krijgt er veel geld voor als hij vluchtelingen daar houdt en gebruikt dit als chantagemiddel, ????, vies mannetje . Als deze regering met premier er voor alle Nederlanders is dan moet men ook voor deze mensen verantwoordelijkheid nemen , hoe moeilijk ook. Dan hadden ze nu in gevangenissen gezeten. En deze actie van erdohan verdient concreet optreden en niet voor de wapenindustrie en andere handelsbelangen met een boos vingertje schudden. Als de Koerden hunveigen gebied wordt gegeven: klein stukje v Turkije + klein stukje v Syrië dan komt er rust , hoeven de 2 vieze staatshoofden niet meer agressief te zijn en kunnen de gewone burger buren samen wonen en werken want de haat wordt meestal opgezweept door de retoriek van macho-leiders, hier ook. Ik kan in deze alleen maar respect opbrengen voor de Koerden , ik ken er niet 1 maar zij hebben nu al jaren voor onze rust en veiligheid gezorgd.

Karingin
Karingin13 okt. 2019 - 21:19

Het is zo'n trieste toestand. De Koerden zijn gigantisch de lul, nu al duizenden mensen op de vlucht, vele burgerslachtoffers en regelrechte executies. Wat een onvoorstelbaar verraad. En al een flink aantal ontsnapte IS-ers. Een deel van die lui zal zijn weg terugvinden naar het land van herkomst of een ander Europees land. Iedere klootviool snapt dat dit een probleem gaat opleveren. Op de korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn. Er had in een veel eerder stadium oplossingen gezocht moeten worden voor die gevangenen. Maar zoals dat gaat in Europa, laat men dingen op hun beloop, of wordt het afgeschoven op anderen. Nou, dat krijgen we nu dus als een boemerang terug, in our face. Ik hou mijn hart vast.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2019 - 20:54

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Karingin
Karingin13 okt. 2019 - 21:41

Je gaat volledig voorbij aan het feit dat dit probleem al veel eerder aangepakt had moeten worden. Het is bespottelijk dat we de Koerden hebben opgezadeld met de bewaking van IS-misdadigers. In de hoop dat er ooit berechting in de regio zou kunnen plaatsvinden. Ja joh, het is zo lekker stabiel daar, dat komt vast goed. Iedereen met een beetje inzicht heeft ervoor gewaarschuwd dat zoiets als dit zou gebeuren, een of andere gebeurtenis die de zaken weer op scherp zou zetten. Het is een godswonder dat de Koerden het nog zo lang hebben volgehouden, gezien hun behandeling in de loop van de geschiedenis. En wéer zijn ze de lul. En wij staan erbij en we kijken er naar. Wat betreft het terughalen van IS-ers; die kans is inderdaad verkeken. Ze zaten voor een groot deel bij elkaar, dus die hadden we in de kraag kunnen vatten. Dat je dan nu nog even de VVD gaat zitten verdedigen, die (mede) niet alleen de repatriëring heeft tegengehouden, maar blijkbaar nog altijd blind vasthoudt aan berechting in de regio...nah ja.

OlavM
OlavM13 okt. 2019 - 23:29

@ Z_edje: Er zijn al IS ers ontsnapt en dat heeft weinig te maken met een discussie om schurken hier te berechten maar alles met de chaos die inmiddels door het ingrijpen van Erdogan is ontstaan.] Je omzeilt de kern van de zaak. Inderdaad zijn al IS-ers -mogelijk ook van Nederlandse afkomst-, ontsnapt, of eerder de vrijheid gegund, omdat de Koerden na hun ontelbare waarschuwingen in de afgelopen periode nu andere dingen aan hun hoofd hebben dan IS-ers uit andere landen op te vangen, maar dat komt dus juist door de laffe en labbekakkerige opstelling van o.a. het Nederlandse kabinet door niet eerder maatregelen te treffen om ze naar Nederland te halen en hier te berechten! Nu wordt de kans juist groter dat ze berechting helemaal ontlopen, en wellicht "onder de radar" naar Nederland terugkomen! En wat betreft de IS-kinderen: Nederland heeft op flagrante wijze het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind geschonden door hen aan hun lot over te laten. Ja hoor, geweldig die BVVD, heoe realuistsich!

OlavM
OlavM13 okt. 2019 - 23:30

De laatste, ongecorrigeerde zin moet luiden: Ja hoor, geweldig die VVD, hoe realistisch!

OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 22:12

@ Z_edje: Je zit weer een hoop te redeneren maar gaat gewoon om simpele door mij geconstateerde feiten heen. 1. Zoals ik al zei: de Koerden hebben na hun ontelbare waarschuwingen in de afgelopen periode nu wel andere dingen aan hun hoofd dan IS-ers met familieleden uit andere landen op te vangen. 2. Het is een laffe en labbekakkerige opstelling van het Nederlandse kabinet niet eerder maatregelen te treffen om uit Nederland afkomstige IS-ers in Syrische opvangkampen naar Nederland te halen en hier te berechten. Nu wordt de kans juist groter dat ze berechting helemaal ontlopen, en wellicht “onder de radar” naar Nederland terugkomen! En dat was te voorzien. (En dat heb ik in eerdere reacties over dit onderwerp ook al genoemd). 3. Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag geschonden door de kinderen te laten stikken in de opvangkampen. Dit is geen geïsoleerd punt dat los moet worden gezien van de rest van de Nederlandse opstelling. Het is een veelzeggend onderdeel van het gehele beleid inzake Syrië: gewoon niets doen en niet vooruit denken. Het kabinet is steeds blijven volhouden dat het “te onveilig” zou zijn om die uit Syrisch gebied op te gaan halen, terwijl medewerkers van diplomatie en inlichtingendiensten evenals journalisten wél in de opvangkampen konden komen. En terwijl ook de Koerden hadden aangeboden de betrokken personen naar de grens met Irak e zullen brengen. Allemaal pure onwil dus. Ergo: dat geklets van Sven Koopmans over berechting in de regio is onzinnig en onuitvoerbaar. Deze opstelling heeft het kabinet van meet af aan gehad. De VVD zit dus zwaar fout. [Maar het is een veel en veel te makkelijke lezing om de VVD de gevolgen van de inval in een land in zijn geheel in de schoenen te schuiven waar het ex IS ers betreft.] Kletskoek. Dat zeg ik nergens. Over selectief lezen gesproken! Ik heb het over de opstelling van O.A. (!) het Nederlandse kabinet.

OlavM
OlavM20 okt. 2019 - 23:51

@ Z-edje: Helaas zie ik deze reactie nu pas. Nou ja, ik ben het niet met je eens, maar blijf niet weer een schier eindeloze discussie met je voeren.

wegmetons
wegmetons13 okt. 2019 - 20:02

Op zich is berechting in de regio een prima idee, mits het uitvoerbaar zou zijn. Daar zit hem natuurlijk de crux, in Syrië is de rechterlijke macht ongetwijfeld net zo ontwricht als de rest van het land. Irak heeft nog wel de mogelijkheden om te berechten, ook al zijn de straffen en de rechtspraak daar anders als wij hier als wenselijk zien. Voor IS'ers die zich in Irak hebben misdragen lijkt het me heel redelijk als het recht daar zijn werk doet, de Iraki's hebben ten slotte geleden onder deze lui dus hebben het recht om ze daar voor te veroordelen. Die gasten wisten dondersgoed waar ze heen gingen, het is algemeen bekend dat de straffen in dat soort landen wat harder zijn als in Europa dus dat moeten ze hebben kunnen weten. Wat betreft de huidige situatie is elke maatregel tegen Turkije gerechtvaardigd, laat ze het maar voelen dat ze zich zo schandelijk misdragen. Als de EU morgenochtend besluit om elke vorm van handel te verbieden met Turkije dan zijn de soldaten morgenavond al op de terugweg naar het eigen land. Doe dat dan ook, dan doet het maar even auw voor de economie.

2 Reacties
OlavM
OlavM13 okt. 2019 - 23:17

@ wegmetons: [Als de EU morgenochtend besluit om elke vorm van handel te verbieden met Turkije dan zijn de soldaten morgenavond al op de terugweg naar het eigen land.] Geloof het maar niet. Turkije is volgens waarnemers van plan meer in Noord-Syrië te doen dan het had aangekondigd. En Erdogan heeft verklaard dat Turkije zich onder geen beding zal laten afhouden van de gestelde doelen. Turkije is ook niet afhankelijk van het westen wat betreft de wapenhandel. En natuurlijk zijn de EU-landen ook nog bang voor hun eigen winsten uit handel met Turkije.

wegmetons
wegmetons14 okt. 2019 - 10:21

Ik denk inderdaad niet dat de EU hier toe besluit maar als ze het doen is dat een dermate grote klap voor de Turkse economie dat het Erdogan dwingt tot concessies. De EU is veruit de belangrijkste handelspartner voor Turkije, dat zou ze zomaar 30 of 40% van het bbp kunnen kosten.

Bert de Vries
Bert de Vries13 okt. 2019 - 19:28

Ik ben het geheel eens met Van der Horst. Koopmans is weerzinwekkend.

Markzelluf
Markzelluf13 okt. 2019 - 18:58

Het was inderdaad een tenenkrommend slecht betoog. Hij ging niet op de vragen in, de samenhang ontbrak; eigenlijk schandalig dat hij woordvoerder is. Wij zaten thuis echt verbijsterd met elkaar te kijken.

LaBou
LaBou 13 okt. 2019 - 18:56

"Ja, je moet toch wel veel verachting voor je medemens hebben als je denkt Nederlanders zo om de tuin te kunnen leiden." Gezien de laatste peilingen waarbij de VVD weer verder gestegen is, is dat juist ingeschat. Nederlanders laten zich inderdaad zo gemakkelijk om de tuin leiden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 okt. 2019 - 18:15

Ik heb het niet gezien maar heeft hij ook een reden gegeven waarom ze in de regio berecht moeten worden? Of vindt hij dat moslims sowieso in de regio thuishoren? Of ze nu vluchteling zijn of terrorist. Minder, minder op zijn vvdees.

4 Reacties
OlavM
OlavM13 okt. 2019 - 23:12

@ MartinvanderLinde: Even vergeten dat premier Rutte zelf heeft gezegd het beter te vinden dat IS-ers van Nedelandse afkomst (mét hun kinderen dus!) in Syrië omkomen, dan ze terug te halen?

MountEverest
MountEverest14 okt. 2019 - 16:55

Trump heeft bedoeld of onbedoeld laten zien dat "wij" niets kunnen zonder de Yanks. Na 1989 hebben de meeste Europese landen hun defensie teruggebracht to onder het absolute minimum. Dat zal ons nog duur te staan komen.

MountEverest
MountEverest14 okt. 2019 - 17:00

@Olav Volgens mij had Mark het alleen over de IS-strijders en daar heeft hij wel gelijk. Als je kiest voor IS, loop je een groot risico om te sneuvelen.

OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 21:42

@ MountEverest: Het gaat mij niet om het risico van IS-ers om te sneuvelen. Dat nemen ze zelf. Wel vind ik het totaal onacceptabel dat een premier verklaart het prima te vinden dat personen met de Nederlandse nationaliteit, of tenminste afkomstig uit Nederland, in het buitenland sterven, en dat beter te vinden dan hun terugkomst. Welke ideologie ze ook aanhangen of welke strafbare feiten ze ook (hebben) begaan. De kinderen nam Rutte wel degelijk impliciet mee. Het kabinet is steeds blijven volhouden dat het "te onveilig" zou zijn om die uit Syrisch gebied op te gaan halen, terwijl medewerkers van diplomatie en inlichtingendiensten evenals journalisten wél in de opvangkampen konden komen. En terwijl ook de Koerden hadden aangeboden de betrokken personen naar de grens met Irak et zullen brengen. Allemaal pure onwil dus van een laf en labbekakkerig kabinet.

west012
west01213 okt. 2019 - 17:55

VVD heeft met betrekking tot Turkije en IS gevangenen een verachtelijk en lafhartig standpunt, jammer dat de coalitiegenoten dit tolereren en daarmee dezelfde kwalificatie verdienen. Denkt men echt dat IS-leden in Syrië of Turkije berecht zullen worden. In de optiek van de VVD moeten deze IS's ook in de regio gevangen gezet worden. Het zijn er duizenden, gaat de EU dat ook betalen? Blok zal morgen handenwringend verdedigen dat de EU alles doet om Turkije te bewegen hun acties te staken. Een veroordeling en wezenlijke sancties zitten er niet in want dat kan tot gevolg hebben dat Erdogan het vluchtelingenakkoord aan zijn laars lapt. De EU is niet beter dan Trump.

badgast
badgast13 okt. 2019 - 17:45

Het is dezelfde lijn als afgelopen vrijdagochtend op radio 1 door de VVD werd verkondigd. Ze zijn dus in elk geval consistent in de houding van onbetrouwbare bondgenoot.

Frits Jansen
Frits Jansen13 okt. 2019 - 17:26

Ik ben zi ver dat ik zou vragen: wat denkt minister Kaag hiervan? De VVD als ondernermerspartij en de VVD als "PVV light" liggen wel vaker met elkaar overhoop. Ik herinner me dat VVD#2 klaagde over dubbele paspoorten maar VVD#1 die graag wil.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen13 okt. 2019 - 17:28

Buitenhof is betere gasten waard. Als hoog opgeleide kijker wil ik weten hoe het zit, niet hoe partijpolitici zich in allerlei bochten wurmen.

Jan de Kort
Jan de Kort13 okt. 2019 - 17:19

Grappig dat heel de EU nu (geheel terecht) Turkije de maat wil nemen, maar geen onvertogen woord spreekt over de grootste boef en matennaaier in Washington...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2019 - 17:08

Maar ook academici kunnen vreselijk dom zijn.