Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Mensentuin

  •  
22-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Stel je eens voor wat een chaos er zou ontstaan als al die mensen moesten samenleven
“Papa! Papa! Mag die Somaliër een likje?”, vraagt dochter meerkoet, terwijl ze het ijsje in haar plakkerige vleugels al bijna door het hek steekt. “Nee natuurlijk niet! Ze worden over twee weken pas weer gevoerd,” spreekt vader. “Bovendien hebben al die zwartjoekels hiv, dus kijk maar uit!”
Het is een mooie zomerdag en de familie meerkoet is lekker een dagje weg. Alles is tot in de nopjes geregeld. Moeders heeft allerlei lekkere broodjes gesmeerd met palingjam en ansjovisworst en paps heeft een leerzame route langs alle freaks, etnische minderheden en andere curiosa uitgestippeld. Het zonnetje schijnt en het is nog niet zo druk.
Als eerste staat de gothicgrot op het programma. Vandaag zou de nieuwe gothicbaby voor het eerst aan het publiek getoond worden! Via een fokprogramma dat samen met de mensentuin in Zürich is opgezet is het gelukt om een raszuiver mensenkind op de wereld te zetten. Alle aanwezige dieren smullen van het plaatje van de baby die wellustig aan de fles geitenbloed van zijn moeder zuigt. Wanneer een eekhoorn echter een foto maakt met flits schieten de gothics gillend terug in hun holen.
De homoheuvel ligt er verlaten bij. Er loopt nog één flikker van een jaar of 80 rond in een vieze kamerjas. De verzorgers hebben nog geprobeerd hem op te kalefateren met een roze boa en een gouden tanga, maar het mag niet baten. Een verzorger die er toevallig rondvliegt legt aan moeder meerkoet uit dat het fokprogramma onder de homo’s maar niet wil werken. Ze snappen er niks van. Terwijl de familie doorslentert kijkt de oude poot naar een videoband van het Eurovisiesongfestival van 1998. Het is een treurig gezicht.
De familie meerkoet heeft het toch niet echt getroffen met het weer, want vanwege de hoge temperatuur vertonen veel mensen saai gedrag. De Eskimo’s zitten de hele dag verscholen in hun kunstmatige iglo’s, de Spanjaarden verkeren overdag in een constante staat van siësta en de Ramadan zorgt ervoor dat de moslims er uitgeteld bijliggen. Gelukkig loopt er wel een nudist rond die maar wat graag zijn zwans aan de dieren toont. Dochter meerkoet tuit haar snaveltje naast het menselijk geslacht en maakt een foto. Leuk voor op d’r Facebook.
Wanneer de familie na een halve dag mensentuin uitgeput aan één van de picknicktafels gaat zitten om de zelf meegebrachte versnaperingen op te peuzelen komt dochter meerkoet tot een moment van bezinning. Ze begint zachtjes te huilen. Als moeder vraagt wat er is antwoordt ze: “Maar mama, is dat dan niet zielig, al die mensen in van die kleine hokjes?”
“Nee joh, natuurlijk niet! Ze zijn allemaal in gevangenschap geboren, dus ze weten niet beter. Bovendien doet zo’n mensentuin hele goede dingen, ze houden de hokjes immers goed in stand. Denk eens na wat een chaos er zou ontstaan als al die mensen moesten samenleven. Dan zou het pas echt misgaan! Haha, pap! Kun je het je voorstellen? Al die homo’s, moslims, hipsters, Fransen, provo’s, exhibitionisten, christenen, gangsters en Amerikanen bij elkaar? Dan zou er een derde wereldoorlog uitbreken!”, lacht moeder meerkoet terwijl ze een sardientje naar binnen werkt.
“Maar kunnen alle mensen dan niet vredig met elkaar samenleven, mama?”, vraagt dochter geschrokken.  “Een multiculturele samenleving bedoel je? Haha nee, mensen zijn nou eenmaal niet zo beschaafd als dieren lieverd,” zei moeder. “En laten we nu opschieten, de Nederlanders gaan over een kwartiertje zeiken over het weer, daar wil ik graag foto’s van!”
Dit artikel is ook te lezen op Spunk.nl

Meer over:

kijk nou, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

pietdevries2
pietdevries222 aug. 2011 - 17:12

Wat een kletsverhaal. Zou de schrijfster nooit op een markt komen ? Een vredig gebeuren, waar je op warme dagen jonge Nederlandse vrouwen in shorts ziet lopen, en dames met overgewicht in burka's. Al in de 17e eeuw verbaasden buitenlandse bezoekers zich over onze tolerantie. Die strekte zich toen niet uit tot homo's, dat is wel zo. Gekke Geert heeft maar een vijtien procent van de Nederlanders achter zich.

TheRealHandyman
TheRealHandyman22 aug. 2011 - 17:12

Lol, wel eens in een kippenhok geweest waar een vos is langsgeweest? Denk het niet. Mensen leven al millennia samen, het ging pas mis toen er een naam aan gegeven werd. Over het algemeen gezien kom je ergens om b.v. geld te verdienen en verdiep je je hoe het er daar aan toe gaat. Je past je aan en klaar is kees.

meijerlahn
meijerlahn22 aug. 2011 - 17:12

;-)) Mooi verhaal vol metaforen, in een land waar chagrijnigheid en onverdraagaamheid een normaal verschijnsel dreigt te worden.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 aug. 2011 - 17:12

Mooi stuk. Ik moest ergens denken aan Het reservaat van Paul van Vliet. Beetje oud maar nog best aardig. Even door de geluidskwaliteit heenbijten, dat wel.

robertvdheide
robertvdheide22 aug. 2011 - 17:12

het is niet eens fictie gewoon de wereld bezien door de ogen van de wezentjes waar we de planeet mee delen geeft een bitterzoet gevoel

JoopSchouten
JoopSchouten22 aug. 2011 - 17:12

Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha ! Geweldig ! Een leuk 'dubbele bodem verhaal'. ... Breek me de bek niet open over vooroordelen. ... Feitelijk hebben we de wereld niets te bieden (...). Elkaar wel. (Jammer dat er altijd 'gezeik' is, als verdelingsvraagstukken ter sprake MOETEN komen, zoals nu. In deze tijd van schaarste, vervuiling en onwetendheid.)

2 Reacties
PietPieters
PietPieters22 aug. 2011 - 17:12

Vervuiling? De grootse vervuiling in het nemen van een kind. En daar weten bepaalde bevolkingsgroepen ook wel raad mee. Bespaar de wereld, neem geen kind. Die schijten luiers vol, vreten de aarde leeg, willen met 8 een mobieltje, met 9 een Ipad, met 16 een scooter en met 18 een auto. Ze gaan met vliegtuigen op reis en maken bergen afval en CO2. En mensen zijn net beesten, die moet je niet teveel mengen. Ieder ras komt het beste tot zijn recht in zijn eigen land. Dat is een feit en hoef je geen wetenschappelijke studie voor gevolgt te hebben. Elke vorm van mengen zorgt voor kosten en/of problemen vanwege cultuurverschillen. De één wilt zijn/haar cultuur niet verliezen en de ander, juist......wilt zijn/haar cultuur niet verliezen. Dus wie past zich aan? Niemand, beiden? Dacht het niet. Ik pas me niet aan in mijn eigen land en zo denken steeds meer mensen. Dat heeft niks met discrimineren te maken maar met nuchter denken!

PietPieters
PietPieters22 aug. 2011 - 17:12

Oh ja...met het NIET nemen van kinderen heb je meteen het probleem schaarste onder controle en tot slot onwetendheid. Tja....als ze in landen als Somalië geen TV's haddem gehad dan was dat misschien beter geweest. Ze zien de luxe van andere landen en willen dat ook, vandaag nog.

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2011 - 17:12

[“Een multiculturele samenleving bedoel je? Haha nee, mensen zijn nou eenmaal niet zo beschaafd als dieren lieverd,”] Verontrustend dat progressieve stromingen willens en wetens wensen door te gaan met het multiculturele experiment. In alle culturen, jong en oud, is min of meer sprake van cohesie en gemeenschappelijke normen en waarden. Blijkbaar is het voor een maatschappij belangrijk dat er een vorm van eenheid is. Nu is er een progressieve stroming die de boel de boel laat, iedereen rechten geeft maar vooral geen plichten. Door de culturele ongelijkheid die zij impliciet veroorzakt ontstaat een spanningsveld, waarvan het huidige integratiedebat een logisch gevolg is. Een grappig stuk maar het wijzende vingertje in de driedubbele bodem vind ik niet passen in een tijd dat alle Europese regeringen de multiculturele samenleving een mislukking hebben genoemd. Het morele vingertje hoort toe aan progressieve voorgangers in de '80s en '90s. Zij konden critici van de multiculturele samenleving op die wijze nog eenvoudig de mond snoeren.

2 Reacties
john010
john01022 aug. 2011 - 17:12

Het morele vingertje wordt vooral gebruikt door rechts die vanuit superioriteitsgevoel iedere vorm van multiculturalisme afwijst. Assimilatie is net zo'n 'mislukking' als de multiculturele samenleving. Het is een onzinnige opmerking. De wereld, is die eigenlijk ook mislukt?

Sonia2
Sonia222 aug. 2011 - 17:12

"het multiculturele experiment" bestaat niet. De wereld verandert, migratiestromen zijn er altijd al geweest. Deal with it.

JoopSchouten
JoopSchouten22 aug. 2011 - 17:12

Voor mijn PVV medemens en de rest: Etnische diversiteit versterkt sociale banden 'Autochtonen die in regio's wonen met een hoge etnische diversiteit blijken wel degelijk goede informele contacten met andere autochtonen te onderhouden...' '... Voorwaarde is dat men geen etnische dreiging ervaart.' http://www.trouw.nl/tr/nl/6704/Sociale-Vraagstukken/article/detail/2860516/2011/08/23/Etnische-diversiteit-versterkt-sociale-banden.dhtml : )

1 Reactie
PietPieters
PietPieters22 aug. 2011 - 17:12

Jammer alleen dat dit niet voor alle bevolkingsgroepen op gaat. Soms zijn er te grote cultuurverschillen. Caïro werd 50 jaar geleden in één adem genoemd met Londen en Parijs. Kijk wat ervan geworden is door o.a. radicalisering van de Islam!