Joop

De meeste mensen zouden de spijkers zelf willen betalen als ze maar aan het kruis worden geslagen

  •  
20-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Demonstrators asked to leave Museumplein

© ANP, Jeroen Jumelet

Toch is het geen tijd voor ironie maar voor waakzaamheid
Nu de verkiezingsuitslag langzaamaan is ingedaald, wordt het tijd ons af te vragen wat die zegt over de aard van de maatschappij en misschien zelfs over de medemens. Hoe kon dit allemaal zo gebeuren? Hoe komen we in hemelsnaam uit dit moeras? Het antwoord google je niet zomaar bij elkaar. Daarvoor is serieus leeswerk nodig.
Een goede vriend van mij zwaaide tijdens onze maandelijkse Teams-borrel met de boeken van Thomas Piketty. Die bevatten volgens hem een perfecte analyse van de algemene toestand in de eenentwintigste eeuw. De dag na ons elektronisch samenzijn – vrijdag 19 maart – vierde de rooms katholieke kerk het hoogfeest van Sint Jozef. De meeste gelovigen ontgaat dit maar ik heb destijds op de Jozefschool gezeten. Elke negentiende maart kregen wij in de gymnastiekzaal de hele ochtend lachfilms. Zo maakte ik kennis met de Dikke en de Dunne, Georges Formby en Charlie Chaplin. ‘s Middags hadden we dan vrij. Dit zijn maatgevende ervaringen die mede je blik op de wereld bepalen. We kregen van de broeders uiteraard nooit Chaplins meesterwerk City Lights te zien vanwege de subversieve inhoud, de wilde feesten en enkele – zij het uiterst vage – verwijzingen naar homoseksualiteit. Het Nederland dat de afgelopen tien jaar onder Rutte tot stand kwam met zijn 223.000 miljonairs en zijn  508.000 langdurig armen begint steeds meer te lijken op City Lights en – nu we toch bezig zijn – Modern Times.
Het electoraat heeft dat resultaat met een daverend applaus beloond.
Vals bewustzijn van een volk dat zich – oog in oog met de ineenstorting –  vastklampt aan het vertrouwde? Dat is wat al te vulgair marxistisch. Eerder dringt zich het gedachtegoed op van Sir Harry Paget Flashman  VCKCBKCIE , bijgenaamd Flashy. In de laatste drie decennia van de vorige eeuw verschenen in twaalf delen zijn tot dan toe door de nazaten in portefeuille gehouden memoires. Daarin schildert Flashman met onverbloemde eerlijkheid zijn rol tijdens de hoogtijdagen van het British Empire. Hij verwierf een grote schare fans en bewonderaars. Dat blijkt uit de forse prijzen die de verschillende paperback-delen op Boekwinkeltjes.nl doen.
flashman
Het zal de lezer opvallen dat Flashman bij zowat alle spectaculaire gebeurtenissen uit de tweede helft van de negentiende eeuw aanwezig was. Dat is te toevallig en we hebben dan ook te maken met een romanfiguur en nepmemoires, die wél gebaseerd zijn op een grote kennis van de geschiedenis. De auteur van dit alles is George McDonald Fraser (1925-2008). Hij hoefde Harry Flashman niet zelf te verzinnen. Dat is de schurk uit een beroemde roman uit 1857, Tom Brown’s School Days door Thomas Hughes. Hij schreef het om  pubers uit zijn tijd te tonen hoe je een echte Britse gentleman werd.
In zijn zogenaamde memoires leert Flashy ons dat je weliswaar moet poseren als Heer en Held maar dat uitsluitend lafheid, achterbaks gedrag, leugenachtigheid en oplichterij tot blijvend succes leiden. Met brave borsten en echte helden loopt het slecht af. Ze verdienen niet beter.
De burgerij bestaat volgens Flashy voor het grootste deel uit goedgelovige sukkels. Al in het eerste deel van de memoires komt hij tot deze conclusie: “De meeste mensen zouden de spijkers zelf willen betalen als ze maar aan het kruis genageld worden.”
De verkiezingsuitslag van woensdag geeft voedsel aan deze stelling. Ze nodigt uit om van de twaalf delen Flashman er minstens één met grimmig genoegen te herlezen.
Zo zit je dan in de Kamer vervuld van je eigen gelijk en je ironie. Met een sardonische blik neem je waar hoe de mensen om je heen zichzelf de das om doen. Heeft de VVD in Groningen niet winst geboekt? Werden juist niet de partijen die de toeslagenaffaire bloot legden, door de kiezers afgestraft? We leven in de wereld van Harry Flashman. De anderen doen het zichzelf aan. Laat ze. Of praat ze – in navolging van Flashy – je bed in, mocht er eentje in de smaak vallen.
Zo denk je in deze dagen. Tot de realiteit binnen davert.
Thierry Baudet heeft het in zijn speeches en interviews al een tijdje over een civiel leger. Hij zal desgevraagd de nadruk leggen op dat civiel maar het FvD vormt in zijn ogen blijkbaar toch een leger. Het zou helemaal eng worden als hij op het idee kwam uit zijn aanhangers een keurbende te vormen.
Zaterdagmiddag liep de prinsemarij op het Amsterdamse Museumplein voor het eerst geüniformeerde demonstranten tegen het lijf. Volgens sommige berichten waren het veteranen die naar zogenaamd de demonstranten wilden beschermen. Hoe dan ook, we hebben voor het eerst in drie kwart eeuw politieke soldaten aan het werk gezien.
Extreemrechts begint op het idee te komen de openbare ruimte te veroveren. Dit is geen tijd voor ironie of afstandelijkheid. Ze beginnen met de straat. Daarna komen ze bij je binnen. Wees niet ironisch. Wees waakzaam.
Bekijk hier Royal Flash, waarin Bismarck tevergeefs probeert onze held de voet dwars te zetten:
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de zaak met het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

de passie preker
de passie preker21 mrt. 2021 - 13:35

Drie misverstanden die ik steeds maar blijf tegenkomen in alles analyses hier op Joop zijn: 1) “laagopgeleid = arm , hoogopgeleid = rijk” - Dit klopt niet: een loodgieter verdient veel meer dan een academisch opgeleide leraar of verpleegkundige. De wereld is sinds de dagen van Marx echt wel veranderd: fabrieksarbeiders en bouwvakkers zwoegen in Nederland niet meer 7 dagen per week, 14 uur dag voor een hongerloontje. (dit is overigens in veel andere plekken op aarde nog wel zo) 2) ”We hebben het nog nooit zo slecht gehad in Nederland” – dit is niet de perceptie van 95% van de Nederlanders. Zolang we nog de luxe hebben om ons druk te maken over gender neutrale toiletten leven we nog steeds in het paradijs op aarde, en de meeste mensen ervaren dit ondanks alles ook zo. 3) “De toeslagenaffaire is het grootste politieke schandaal van de afgelopen decennia en heeft heel veel invloed op de verkiezingen gehad” - Vrijwel iedereen vind de toeslagenaffaire een grof schandaal, maar dit is toch een ver van het bed probleem voor 99% van alle Nederlanders, en belangrijker: er is voor dit complexe probleem niet een eenduidige zondebok en oorzaak aan te wijzen (Asscher heeft daarbij vrijwillig de schuld op zich genomen, maar ook dit is niet belangrijkste reden dat de PVDA niet is gegroeid).

7 Reacties
Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 14:43

O, bent u wel eens gaan kijken in distributiecentra en bij tuinders? Bij supermarkten Natuurlijk worden schaarse techneuten goed betaald. Maar werk waar geen startkwalificatie voor nodig is niet. Dan nog, het doctorandussen gilde (theoretisch geschoold) komt heel vaak thuis met 5000 netto per maand of meer. Dat haalt een loodgieter niet. En het is dat doctorandussen gilde wat heel hautain op niet theoretisch geschoolden neerkijkt en de beslissingen maakt. Wat overigens ook heel veel bullshit verkoopt maar dat terzijde.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mrt. 2021 - 16:32

' leven we nog steeds in het paradijs op aarde,' Het is je blijkbaar ontgaan dat de midden en lage inkomens er al jaren nauwelijks meer op vooruit gaan, dat de lasten alleen maar stijgen, dat er nauwelijks een huurhuis is te vinden, dat starterswoningen voor velen onbetaalbaar zijn geworden, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De reden is simpel: de samenleving wordt de laatste paar decennia in toenemende mate leeggezogen door de financiële sector, met goedkeuring van Rutte c.s. Dat essentiële punt zie je in je naïeve lofzang en duimzuigerij wat betreft percentages duidelijk over het hoofd.

Poeha
Poeha21 mrt. 2021 - 17:49

Zapata: “Dan nog, het doctorandussen gilde (theoretisch geschoold) komt heel vaak thuis met 5000 netto per maand of meer.” Lulkoek. Een hoogleraar of goede rechter bijvoorbeeld zit op 7000 bruto (netto 3500). Laat het 4000 zijn. Een loodgieter vraagt 50 euro per uur (2000 per week) Er zijn echt heeeeel erg weinig mensen die bruto meer dan 8000 per maand hebben (ongeveer 100k per jaar). Ongeveer 1 procent van de bevolking heeft dat. Het is dus bij langs na niet dat alle mensen met een studie een ton verdienen.

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 20:44

Poeha lulkoek. De bruto salarissen van de hoogleraren betreffen meest deeltijd banen. Zoals dat voor veel theoretisch geschoolden is . Ze hebben heel veel nevenfuncties en commissariaten. Daar gaat een loodgieter echt niet aankomen. Die overigens 50 Euro bruto per uur rekent. Een basissalaris voor loodgieter is ongeveer 2600 Euro bruto per maand.

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 20:51

https://financieel.infonu.nl/geld/82420-wat-verdient-een-piloot-financieel-directeur-of-advocaat.html Voor Poeha, Het verschil tussen de verdiensten van een loodgieter of van een advocaat.

LaBou
LaBou 21 mrt. 2021 - 22:24

&Zapata: het is niet zomaar gelul van kouwe drukte. Het is dom gelul. Voor een doctorandus is het volledige bedrag inkomen, die loodgieter moet er ook nog eens zijn bedrijfskosten van betalen.

Poeha
Poeha22 mrt. 2021 - 14:14

Zapata: als de hoogleraar in deeltijd werkt, krijgt hij ook niet het volledige salaris. Voor een commissariaat hoef je niet gestudeerd te hebben. Volgens het cbs verdient nog geen 1,5% van de bevolking meer dan een ton (8k per maand). Daar zitten ook veel mensen bij die succesvol een eigen bedrijf hebben zonder studie te hebben gedaan. Blijft misschien 1% over. Ik kan je vertellen dat echt veel meer mensen een universitaire studie hebben gedaan. Dat alle doctorandussen 8k per maand verdienen gaat dus bij lange na niet op. Een fractie gaat dat verdienen. Je kan beter op je 18e zelfstandig loodgieter worden zonder dure studies te doen die je moet afbetalen en jaren zonder inkomen zit omdat je student bent. De kans dat je veel verdient is 1%.

Bouwman2
Bouwman221 mrt. 2021 - 12:39

Meneer Demesmaeker is wel somber. De mogelijkheid tot social climbing is er nog steeds. Het beste middel daartoe is onderwijs, onderwijs en onderwijs. Vestig ergens een universiteit en het gebied daaromheen kleurt van rood naar oranje. Zie Groningen en Eindhoven. Overal waar studentensteden zijn is de boventoon progressie. Ook in België, denk maar aan de KU Gent en Leuven/Louvain. De toekomst ligt immers in Europa en niet in de achtertuin. Een verblijdende gedachte.

1 Reactie
gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 13:47

Daar staat tegenover dat de basisbeurs is vervangen door een leenstelsel en als je daarna ergens wil wonen, dat onmogelijk is door het tekort aan woningen en vaste banen waardoor een hypotheek ook niet mogelijk is voor de starter. De Mesmaeker is somber en realistisch.

adriek
adriek21 mrt. 2021 - 12:04

"... 223.000 miljonairs en zijn 508.000 langdurig armen ..." Je moet het Rutte nageven: zijn eerste regeringsperiode heeft hij zeer effectief besteed aan het framen van deze groepen: de miljonairs zijn dat geworden door hard werken, de armen omdat ze blijkbaar niet willen. 'Iedereen' reflecteert zich een de eerste groep: als ik maar hard genoeg mijn best doe als Deliveroo koerier kan ik ook wel miljonair worden, daarbij vergetend dat het gros van deze miljonairs uit 'gegoede' families stamt die zonder enige inspanning rijk worden omdat geld nu eenmaal vanzelf groeit onder het beleid van de afgelopen decennia.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker21 mrt. 2021 - 10:09

Het probleem is dat laagopgeleide Nederlanders zich volstrekt niet meer vertegenwoordigd voelen door de traditionele partijen partijen. De tegenstelling tussen hoger en lagrer opgeleiden begint de samenwerking zelfs danig te ontwrichten. Men leeft in gescheiden werelden. Laagopgeleiden hebben behoefte aan zekerheid in een snel veranderende wereld, zowel economisch als cultureel. Veel van hen zijn economisch links maar cultureel behoudend. De linkse partijen proberen die economische zekerheid te bieden, maar zijn cultureel progressief en elitair en daar ontstaat de mismatch. Het zit hem vooral in de enorme -in weze elitaire- aandacht voor onderwerpen als diversiteit, gender en racisme waar het botst. Wie zich blindstaart op genderongelijkheid en racisme ziet maar 1 kant van de ongelijkheid en niet eens de meest belangrijke. De implicitie denkfout die wordt gemaakt is dat "wit" hetzelfde wordt gezien als kansrijk, maar buiten de randstad wonen miljoenen mensen voor wie dat niet geldt. De echte ongelijkheid zit hem in arm en rijk, laagopgeleid en hoogopgeleid in wezen typisch een sociaaldemocratisch thema. Klimaat en diversiteit spelen veel minder in de levens van laagopgeleiden en de thema's die wel spelen worden niet serieus genomen. Om maar wat te noemen: voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen betekent dat autochtone Nederlands die het niet breed hebben moeten wachten. Zo'n thema wordt nu alleen aan de PVV overgelaten. Culturele thema's zoals de Zwarte Pieten discussie zijn niet zozeer de bron van het ongenoegen maar wel de lont van het ongenoegen in het kruidvat. Onderzoeken tonen keer op keer aan dat laagopgeleide kiezers culturele aspecten belangrijker laten wegen dan economische en dat men daarvoor economisch zelfs tegen het eigen belang stemmen. Met voelt zich genegeerd en boos, omdat hun manier van leven belachelijk wordt gemaakt. Er wordt op neergekeken. De "geneerden" beginnen zo langzamerhand een eigen zuil te vormen, die alles koestert waar de elite op neerkijkt. Het wachten is op een politicus a la Trump die deze niche ontdekt en zegt "ik zie jullie staan". Zolang de gevestigde partijen de laagopgeleiden blijven negeren en elitair op ze blijven neerkijken zal dit probleem blijven bestaan en alleen maar erger worden. Bij mij lopen ook de rillingen over de rug als miltairen mee gaan demonstreren met extreem rechts of wappies zoals we neerbuigend zeggen. Maar het alleen neerknuppelen van Wappies in Amsterdam maakt het probleem alleen maar erger, de rancune groeit en groeit. Al de traditionele partijen de culturele behoudzucht en de terechte zorgen van de laagopgeleiden blijven negeren en erop neer blijven kijken, gaan er rampen gebeuren.

8 Reacties
Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 10:26

Chapeau!!!

Deugkeizer
Deugkeizer21 mrt. 2021 - 10:30

Het is natuurlijk niet zo dat elk blank persoon perse rijk is. Maar veel armere blanken mensen verwachten/eisen dan nog wel dat zo boven iemand staan die niet blank is. Ik heb jarenlang een relatie gehad met iemand en kwam er pas jaren later achter dat ik alleen achter haar aanliep en zij niet achter mij. Toen ik ging kijken waar dat aan lag kwam ik erachter dat ik haar blanke ego eigenlijke constant zat te strelen, door mezelf steeds klein te maken als wat van haar wilde. Andersom voelde ze zichzelf veelste groot om zichzelf klein te maken. Ik denk toch dat het iets totaal verschillende dingen zijn.

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 11:17

Even mezelf aanvullen. Ewald Engelen ziet het precies zo. Vroeger was hun naam proletariaat, tegenwoordig precariaat. Constant in onzekerheid leven.

adriek
adriek21 mrt. 2021 - 12:06

"Het probleem is dat laagopgeleide Nederlanders zich volstrekt niet meer vertegenwoordigd voelen door de traditionele partijen partijen." Waarom stemmen ze dan op de VVD? Zo ongeveer de meest traditionele partij die er is. (Sommigen zoeken in wanhoop hun toevlucht bij Geert of Thierry, daarbij blind voor het blote feit dat beiden deel uitmaken van de elite die ze zeggen te bestrijden.)

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 12:53

Goede omschrijving van het huidige tijdsbeeld, dat was ook te zien in Buitenhof waar de eerste en laatste gast erg duidelijk waren. Wat gezaaid wordt, wordt ook geoogst.

Rearden7
Rearden721 mrt. 2021 - 15:12

@Zapata Precariaat is als eerste beschreven in 2011 (post-2008 recessie) door econoom Guy Standing in The Precariat: The New Dangerous Class (1). Het is alleen wel wat schimmig dat Standing links heeft met het World Economic Forum WEF (2), net als overigens Sigrid Kaag, dat ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de zgn. Great Reset die nu gaande is (3). Veel "Do as we say, not as we do" retoriek, zoals dansen op tafel. Vraag is of opleiding werkelijk nog een rol speelt bij stemgedrag. Baudet is zelf 1 van de meest "hoogopgeleide" vooraanstaande politici, zouden daar echt een half miljoen "laagopgeleiden" op hebben gestemd? Dit klinkt meer als politieke spindoctor propaganda, eg. als je hoogopgeleid bent, stem je niet op FvD (of PVV), maar daar verraadt de zittende politiek zich met haar eigen angst op zetelverlies. En als we verder toch klassiekers reviewen en nog ergens 2.5uur over hebben: Fritz Langs science-fiction drama Metropolis uit 1927 (4), geproduceerd in Weimar Duitsland, over een toekomst in 2046 met een paar machthebbers zonder zorgen in wolkenkrabbers met 1.000 verdiepingen, naast een grote meute verpauperde arbeiders, lijkt nu weer actueel, wordt ook wel 1 van de meest belangrijke films ooit genoemd (5), en is gratis online te vinden. 1. https://www.bloomsbury.com/us/the-precariat-9781472536167/ 2. https://www.weforum.org/agenda/2016/12/lies-of-global-capitalism-guy-standing/ 3. https://www.weforum.org/agenda/2020/07/covid-19-the-great-reset/ 4. https://www.rottentomatoes.com/m/1013775_metropolis 5. https://www2.bfi.org.uk/greatest-films-all-time

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 14:28

Baudet is een club van hoogopgeleiden. Daar heeft hij ook zijn stemmen gehaald evenals van de boeren. Als je de boeren steunt heb je hun stem, zo simpel is dat. Laagopgeleiden zijn niet allemaal zo rechts, als men hier op Joop altijd wil doen geloven, niet ten aanzien van mensen afkomstig uit andere landen. Kijk maar eens naar de verschillende wijken waar mensen door elkaar wonen, die we op de TV hebben gezien, die mensen kunnen veelal goed met elkaar overweg, die zijn nl. op elkaar aangewezen. Het is vaak op plaatsen waar veel criminaliteit is of veel segregatie waar het verkeerd gaat. Vergeet niet dat Wilders daarbij altijd naar buiten toe doet alsof hij sociaal economisch links is terwijl hij zo rechts is als maar kan op dit punt. Die mensen volgen echter geen politieke debatten zoals ook anderen dat niet doen en Wilders speelt daar handig op in. D66 speelt daar weer handig op in om zich te profileren, vooral in het vragenuurtje. Want als mensen nog iets zien dan is het dat. Zo maken ze allemaal gebruik en misbruik van elkaar zodra de camera erop gericht staat om zichzelf in de picture te plaatsen. Als je het politieke spel belangrijker maakt dan de politiek dan krijg je dat wat je wil, wat je mede zelf veroorzaakt. Dat is wat er gaande is. Misleiding aan alle kanten, niemand uitgezonderd. Niets is meer wat het is, alles lijkt wat het lijkt te zijn. De framende spindoctors hebben gewonnen. En we praten ze allemaal na. Dat heeft een zichzelf versterkend effect. Dat, is nu juist ook de bedoeling.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 14:35

Aanvulling: Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de zaak met het Groninger aardgas evenmin.

Petra Privacy
Petra Privacy21 mrt. 2021 - 8:39

Na 25 jaar inzet voor een sociaal en positief beleid, is dit een land waar tandartsen gratis behandelingen gaan geven omdat er steeds meer mensen zijn die dat niet meer kunnen betalen. Een land met circa 40.000 daklozen, met als voordeel dat die geen huis nodig hebben, geen zorg (als ze ziek gaan, gaan ze ook eerder dood) en de rest van het volk laat zich vaak gemakkelijk uitbuiten. De mentaliteit van na de oorlog is al lang weg, met werken je geld verdienen ook. Er is nu een team in de Tweede Kamer wat vanuit het bed met een appje het land bestuurd. De zetels zijn binnen, die zien we alleen maar in de Tweede Kamer als het niet anders kan. En als ik dan vertel aan mensen, en dat blijf ik vertellen, dat deze zakenlui per maand circa, ik doe een gok, 5000 of 8000 euro per maand incasseren of meer, zonder er veel voor te doen, dan reageren mensen nog steeds verbaasd. Nou en, met hun komen we er wel, en beleid en compassie, solidariteit met je medemens, ach dat hoeft niet meer. Dat de ellende van mensen honderden miljarden kost per jaar, ontgaat ook iedereen. Dat is een moeras, met een volk zonder ruggegraat wat het lot laat beslissen. Maar dat lot wordt bestuurd en het is geen lot, het is een volk wat thuis blijft, wat maakt dat nou uit die dakloze mensen. De lange rijen bij de voedselbank, als het jezelf niet treft in het leven om voor jaren arm te zijn, dan gaat de rest over tot de orde van de dag. Onze jeugd een toekomst, nou die redden zich wel, maar daar hoeven we niet meer in te investeren. Wat wordt het over 4 jaar? Nog meer zakenlui die vanuit 'hun badkuip' het land besturen? Maar eerste de eigen aandelenkoersen bekijken en alleen maar komen als ze zich vervelen? Kennelijk wel, maar er is nog steeds een beweging van sociale en positieve mensen die wel onze jeugd een toekomst willen geven. Die wel beschikbaar zijn voor alle mensen met een arbeidsbeperking die wat ons betreft 'normaal' betaald werk mogen doen als ze dat kunnen en willen. Dat team is een team van circa 40.000 actieve mensen, in en buiten het parlement. Bij dat team is iedereen welkom en als er mensen zijn die de leugen verzinnen, dat we zijn verslagen, vergeet het maar. Want samen zijn we Nederland die een toekomst willen voor onze jeugd! En die toekomst begint vandaag, we zijn en blijven beschikbaar.

6 Reacties
Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 9:48

Zorg dat het team een eigen omroep op gaat richten en liefst (alhoewel dat moeilijker is) een eigen dagblad. Anders gaat het nooit meer iets worden. Een eigen omroep moet mogelijk zijn in ons bestel. Verwacht niets van de huidige omroepen. Die vinden zichzelf links als ze D66 en Baarsma promoten.

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 10:24

Dan zal dat team een visie moeten ontwikkelen die een alternatief is en een perspectief biedt aan al die mensen die niet geraakt worden door het beleid van het neoliberalisme. Dan helpt buddy buddy worden met Rutte niet. Dan helpt het aanvallen van "extreem rechts" niet, de beschuldigingen en het wijzen. Terug naar de basis, waar is de SP voor opgericht, en hou je daar mee bezig. Blijf weg van de identiteits politiek, de verwijten en het in bed kruipen en slijmen richting neoliberalisme. Rutte heeft de politiek uit de verkiezingen gehaald en Kaag heeft het Kennedy effect gebruikt. Wat heeft links geboden? Welke taktiek heeft links gehad. Pas op het laatst werd Renske in de campagne meegenomen in interviews naast Lilian. Als de partij zo geinteresseerd is in de jeugd, waarom slopen ze Rood dan. De jeugd heeft de toekomst, alleen niet bij de SP. De TK hobbelt trouw achter het kabinet aan en de burger is afhankelijk van de "extreem rechts" om de grondrechten te beschermen. Een inhoudelijk en principieel debat is niet gevoerd, hooguit is getracht de gevolgen wat af te zwakken. Bestrijdt de oorzaak en hou je veel minder bezig met de gevolgen. Die zijn ernstig, maar ga je die bestrijden dan accepteer je de oorzaak en loop je constant achter de feiten aan. Strijd proactief in plaats van symptomatisch de ellende proberen te vergoeilijken. Neoliberalisme is stilstand, afbraak, corrupt en asociaal

Jozias2
Jozias221 mrt. 2021 - 10:50

@petra Weer een klaagzang dat het 'in dit land' zo verschrikkelijk slecht is. Je noemt 40.000 daklozen. Uiteraard is het beter om 0 daklozen te hebben en zou dat uiteindelijk het doel moeten zijn. Maar om te bepalen of dit land zo verschrikkelijk slecht is moet je ook kijken naar de context en dan zie je dat het aantal daklozen in Nederland veel lager ligt dan in omringende landen. Dat heel veel zaken, niet perfect, maar wel beter geregeld zijn. Nederlanders horen tot de gelukkigste mensen op de wereld. Dus waarom die doembeelden om de problemen die resteren aan te pakken?

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 11:24

@Jozias? Waar baseer je het op dat het in andere landen nog slechter zou zijn? https://www.feantsa.org/public/user/Resources/resources/Rapport_Europe_2020_GB.pdf Het is zo dat dakloosheid in de hele EU toeneemt en schrikbarende vormen begint aan te nemen. Nederland is daar niet beter of slechter in.

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 12:44

@jozias Neoliberaal is goed in het downsizen van een probleem tot formaat dat het eigenlijk geen probleem meer is. Ervaring met het probleem hebben ze niet, daarom zijn ze in staat om te downsizen. Iedereen die ervaart hoe groot de armoede is, het dakloos zijn en de behandeling door de gemeenten of andere maatschappelijke instituten, zal nooit downsizen. Die accepteren de ervaring als zodanig. Mijn advies is aan alle aanhangers van het neoliberalisme : Ervaar een gedurende een bepaalde tijd de nadelige gevolgen van het falende systeem. Kijkend vanuit je elitaire verheven stoel is het gemakkelijk oordelen over de slachtoffers van het systeem. Het begint met accepteren dat er iets scheef is gegroeid in de laatste 40 jaar. De rest volgt dan vanzelf. Neoliberalisme is stilstand, afbraak, corrupt en asociaal.

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 14:00

Uiteraard moet niet, wel zijn.

Bouwman2
Bouwman221 mrt. 2021 - 8:33

Het moet een teleurstelling zijn voor sommigen te vernemen dat de kiezer gesproken heeft en dat die altijd gelijk heeft. Dus zeggen sommigen dat de kiezer een masochist is. Dat ie dom is om te wedden op het zwarte paard dat won. Er zijn burgemeesters die rehabilitatie en schadevergoeding willen voor ex KNIL militairen, die de kant van de kolonisator Nederland kozen in plaats van Sukarno en Hatta. Met enige lenigheid zou je kunnen zeggen dat ze ook verkeerd kozen.indertijd. Dat ze door hun keuze aan de verkeerde kant van de geschiedenis zijn terecht gekomen. De geschiedenis wankelt heen en weer op het ijs. Barfusz auf dem Eise wankt er hin und her und sein kleiner Teller bleibt ihm immer leer... Der Leiermann Sshubert/Müller

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer21 mrt. 2021 - 9:39

Het rotte is dat veel tegenstellingen onbesproken blijven onder het mom van vredelievendheid. Aan de ene kant wordt er getreurd over de koloniale slavernij, aan de andere kant wordt het militaire kolonialisme verheerlijkt. Tuurlijk is er altijd ruimte voor grijs denken. Maar dit lijkt me zo lijnrecht tegen elkaar in te gaan, dat het te bizar is voor woorden. Ook veel innerlijke belevingen worden niet volledig op tafel gelegd. Daarom krijg je zo een halve bluf schijnwereld waar de grootste bluffers de dienst uitmaken. Uiteindelijk is het het weer gebakken lucht en kan iedereen zijn kaarten weer neerleggen.

Bouwman2
Bouwman221 mrt. 2021 - 10:41

Vandaar beveel ik ook steeds de Bijbel aan als ethisch handboek. Let wel, ik dwing niet. Ik wijs enkel op het ethisch aspect. In de Bijbel wordt zowel getreurd als gelachen. Neem de vrouw van Abraham, Saar, die proestte het uit. Ik speel de Bijbelse kaart, de moderne variant. Dat stemt tot opgewektheid én tot treurnis. Het wijste is de gelijkmoedigheid, want de gelijkmoedigen zullen het land erven.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 13:10

@Bouwman Een ethisch handboek waarmee je alle kanten op kunt. Naastenliefde, liefdadigheid, heksenverbrandingen, vervolging van homoseksuelen, incest het doden van puberende jongeren, meisjes die verkracht zijn uithuwelijken aan hun verkrachter dan wel doden omdat ze niet overtuigend genoeg "nee" gezegd zouden hebben, volkerenmoord, ecocide, mensenoffers etc. etc. etc.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 mrt. 2021 - 7:06

"Het Nederland dat de afgelopen tien jaar onder Rutte tot stand kwam met zijn 223.000 miljonairs en zijn 508.000 langdurig armen begint steeds meer te lijken op City Lights en – nu we toch bezig zijn – Modern Times". Als je regelmatig op deze site kijkt, dan weet je precies waarom links het niet goed doet: stemmen daarop is een andere doos spijkers kopen voor jezelf. Migratie heeft de afgelopen 25 jaar, 400 miljard gekost (Bovendien hebben we huizen te weinig dus iedereen die je toe laat, betekend een geboren Nederlander die geen huis krijgt). Links wil daar nog meer geld naar toe. Er worden tienduizenden euro's naar de EU overgemaakt en dat moet van links meer worden (en iemand geld geven zodat hij bij jouw gaat kopen is hetzelfde als jouw baas, jouw salaris schenken). Dan die energietransitie: of het haalbaar is, dat is onzeker maar of het duur gaat zijn, dat staat vast. Een warm huis gaat zo niet meer voor arme mensen zijn. Dat rijk meer moet betalen: eens. Echter gaat bij links dat niet ten goede komen van de arme maar gaat dit in allerlei van dit soort projecten zitten. Maar ook dan, rijk is ook een kip met de gouden eieren waar je roofbouw op kan plegen. Dus zal je jouw schaarse centen spaarzaam in moeten zetten en kan je niet elk ideaal op de schouders nemen, kosten spelen geen rol. Want dan gaan die kosten astronomisch worden, ook als je die manier van denken 'Calvinistisch' gaat noemen. Zolang links de terging niet naar de nering gaat leggen en denkt dat rijken een geldboom zijn, zijn zij een pak spijkers die mensen minder en minder gaan kopen.

6 Reacties
Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 9:50

En jij denkt dat de VVD en D66 iets aan migratie gaan doen? Arbeidsmigratie is hun verdienmodel. Schaarste is hun verdienmodel.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 10:47

We zijn de afgelopen 25 jaar door overwegend centrum tot rechtse partijen geregeerd. Gedurende 17 van deze jaren zat het linkse PvdA weliswaar in het kabinet, maar dat was niet bepaald alleenheerschappij. En immigratie is bepaald niet alleen een linkse hobby, sterker nog, het is eerder een rechtse hobby. Goedkope arbeidskrachten om loonkosten te drukken, dat werk. Je zou precies kunnen uitrekenen welk percentage van de zetels gedurende die periode links of zelfs maar centrum links was. Even snel rekenen leert dat je eerder zo rond de 15% blijft hangen. Dus als je dan gaat beweren dat die 400 miljard door links is uitgegeven, dan geef je vooral te kennen dat je echt niet begrijpt hoe de Nederlandse regering in elkaar zit en functioneert. Verder is de trend niet dat er roofbouw op de rijken wordt gepleegd, want de economie groeit, maar terwijl het grootste deel van de bevolking stilstand en achteruitgang ervaart, gaan de rijken er juist met sprongen op vooruit. Dus het is niet zozeer roofbouw op de rijken, maar parasitisme van de rijken ten koste van iedereen. Anyway, een groot deel van de rechtse stemmen is blijkbaar het gevolg van mensen die er de ballen van snappen, maar zich daardoor niet laten hinderen om massaal tegen hun eigen belang in te stemmen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 mrt. 2021 - 13:00

@Zapata: D66 zeker niet. VVD heeft dat kroonjuweel verkocht. @Marinus Calamari: alleen de SP niet. Ook GL zette haar handtekening in het lente-akkoord.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 15:40

@DenFlexwerker, Een losse frase die verder niets ontkracht van wat ik heb gezegd. Het punt blijft staan, die 400 miljard is voor het overgrote deel de verantwoordelijkheid van centum, centrum-rechtse en rechtse partijen. En als je vanwege die 400 miljard niet meer op links stemt, dan ben je, zo als dat heet "een beetje dom-rechts" Sowieso is veel van de "kritiek" op links een resultaat van afschuifgedrag dan wel hetzes door (extreem)rechts, en dit is dus voorbeeld nummer zoveel in die categorie.

HappyBuddha
HappyBuddha21 mrt. 2021 - 17:19

@Marinus Calamari 21 maart 2021 at 16:40 @DenFlexwerker, Het punt blijft staan, die 400 miljard is voor het overgrote deel de verantwoordelijkheid van centum, centrum-rechtse en rechtse partijen. Vergeet ook niet onder druk van de werkgevers die het prachtig vonden om goedkope arbeidskrachten uit het buitenland te halen. En dat al vanaf het eind van de oorlog. Toen werden er al door de overheid buro's in Marokko en Turkye ingericht om arbeiders te ronselen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 19:13

@Happy Buddah Helemaal mee eens, en ik had dat ook zelf al genoemd: "En immigratie is bepaald niet alleen een linkse hobby, sterker nog, het is eerder een rechtse hobby. Goedkope arbeidskrachten om loonkosten te drukken, dat werk."

Deugkeizer
Deugkeizer21 mrt. 2021 - 0:01

Tja de wereld in een notendop. 1 Mensen kijken eerst of ze als geheel zin hebben en iets te doen hebben waarbinnen ze kunnen groeien. 2. Zo niet dan kijken of ze hun eigen identiteit/rol zin heeft binnen de groep of het geheel van de mensheid. 2a. Zo niet dan worden ze waarschijnlijk suïcidaal of ernstig asociaal en nagelen ze zichzelf aan het kruis. 2b. Zo ja dan gaan ze kijken of de rest(ook minder bedeelden) een manier hebben gevonden om iets te doen en het leven iets verder hebben gebracht. Gaan ze weer op zoek naar 1. Het overgrote deel van de wereld balanceert steeds meer tussen 2a en 2b.

Poeha
Poeha20 mrt. 2021 - 22:00

“ Heeft de VVD in Groningen niet winst geboekt?“ Hoe vaak moeten de nuchtere Groningers nog zeggen dat ze het issue over het gas niet erg vinden. Dat vinden ze dus niet erg. Ook bij de verkiezingen gaven ze dat aan. De nuchtere Groningers zijn niet volgzaam. Ze vinden het gewoon niet erg. Echt niet. Ze binden het niet erg. Nee, wij weten het niet beter. Zij vinden het dus niet erg.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 11:04

Ongeveer een jaar geleden besloten zelfverklaarde nuchtere Nederlanders massaal de uitbrekende pandemie te negeren om carnaval te gaan vieren. Dus terwijl een zeer besmettelijke ziekte rondwaarde, ging men massaal bij elkaar in de kroeg zitten om zich klem te zuipen, en dat gedrag werd nuchter genoemd. "Nuchter" is een woord wat Nederlanders in de praktijk vaak voor zichzelf gebruiken om aan te geven dat ze te dom zijn om te begrijpen hoe dom ze zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 mrt. 2021 - 21:43

Het is misschien wel beter als in de toekomst de wet voor iedereen gelijk wordt uitgevoerd. Burgemeester die naar eigen gelang de ene demonstratie wel door laat gaan en de andere niet zet veel kwaad bloed. Dat zie je nu helaas terug. Absoluut niet prettig om mensen op deze manier te zien demonstreren.

johnvangulik
johnvangulik20 mrt. 2021 - 21:39

Het zou mij niet verbazen, als de stemmen geanalyseerd worden, blijkt dat vooral economisch zwakkeren op Rutte hebben gestemd. Mensen die het meeste hebben te verliezen, zoeken naar zekerheid en vertrouwdheid. Rutte is een goede communicator en straalt rust en leiderschap uit in zijn Corona persbabbeltjes. Hij heeft de perceptie van leiderschap dan ook goed uitgespeeld tijdens de campagne. Kaag heeft hier goed op geanticipeerd met haar 'nieuw leiderschap'. Ze bereikt hiermee de economisch sterkeren, mensen die Corona als bewijs zien van de natuur en het klimaat dat naar de verdoemenis gaat. Haar stemmers hebben financiële draagkracht om te investeren / bij te dragen aan klimaatmaatregelen. Daarnaast zal ze, mede dankzij een sterke social media campagne, ook veel jonge kiezers hebben kunnen overtuigen. {Ik had van u wel een kritisch opiniestuk verwacht dat een holle slogan als nieuw leiderschap in vraag zou stellen Mr. Van der Horst} CDA had met Hoekstra de mogelijkheid om met een alternatieve 'staatsman' te komen, maar voerde een rampzalige campagne. { mensen nog banger maken met verkorten WW} Op links was er geen verhaal. Er was geen hoopvolle boodschap voor de toekomst, een visie op herstel na Corona. Als er al een verhaal was, speelde dit in op angst en negativiteit: klimaatramp, stikstofprobleem,... De enige op links die ik goed uit de verf vond komen tijdens de debatten was de SP met Marijnissen. Ik vrees echter dat haar kiezers al te lang ongehoord aan de zijlijn hebben gestaan en hun heil op rechts zijn gaan zoeken. Wilders voelt goed de noden van de teleurgestelde autochtoon aan en weet hen aan te spreken en hun stem te laten horen. Mocht hij zich {in het verleden?} niet zo grof en kwetsend hebben uitgelaten over moslims, had hij een pak meer stemmen kunnen halen. Baudet heeft met zijn Corona standpunten de partij die hij eigenhandig in de vernieling heeft geholpen, terug op de kaart gezet. Of dit toekomstbestendig is?? Er is ruimte voor een rechtse conservatieve partij, getuige JA21, maar niet of nauwelijks voor antisemitisme en racisme. Voor geloof -afkomst- en kleur partijen, is er, mijn inziens gelukkig, weinig animo, getuige het status quo of zeer geringe groei van CU,SGP,Denk, Bij1,... En wat betreft de veteranen bij de betoging. Ik weet niet of het echte veteranen waren. Het zou een reactie kunnen zijn op het harde politieoptreden van vorige week. De betogers worden in de media veelvuldig weggezet als idioten die de maatschappij ondermijnen. Een frame dat het repressief inzetten van politie vergoelijkt. Het frame van de vaderlandslievende veteraan die de burger beschermd, zou een tegenreactie kunnen zijn. Zover mijn analyse, ik ben nieuwsgierig naar de analyse van andere lezers.

2 Reacties
Tom7
Tom721 mrt. 2021 - 9:41

Goede analyse, als men doorgaat met de huidige politiek, en het wegzetten van een grote groep gedupeerden en ongehoorde mensen mensen als stakkers, ze zelfs genadeloos neer knuppelt met wel vinden van wat ooit Links was, dan is een logisch vervolgscenario het wachten op een Lone Wolf, die de Hearts and Minds van het Volk begrijpt, en orde op zaken stelt. https://www.bol.com/nl/p/eenling-de/1001004005270934/ "Huidige situatie Uruzgan, Afghanistan. Vergelijk hoe kapitein Raymond Westerling 60 jaar geleden zijn anti-guerilla strijd voerde. Met een selecte groep speciaal getrainde commando's had hij meer succes dan een grote conventionele strijdmacht. Leven als de lokale bevolking, en tussen de lokale bevolking. Door het winnen van hearts and minds, door een bijzonder verfijnd inlichtingenapparaat, en door een keihard en consequent gevoel voor recht verdiende hij het respect van de bevolking en verdreef zo de tegenstander. Ook wordt fijntjes geschetst hoe de politiek ook toen al roomser was dan de paus, en waar nodig integere en loyale militairen als zondebok gebruikte. Prima boek!" (p.s, Heb het niet over types als Luitenant Vermeulen (een soort van Romeo) die keurig uit de wind werd gehouden door de Dominees en Koopmannen)

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mrt. 2021 - 11:36

Tom, je bent fan van een oorlogsmisdadiger. En een stupide provocateur ook.

Zapata
Zapata20 mrt. 2021 - 21:35

Geachte heer van der Horst, meestal ben ik niet zo een Volkskrant fanaat omdat die krant naar mijn mening allang heel ver naar sociaal economisch rechts is opgeschoven. Maar dit is bij uitzondering dan wel weer een goed artikel naar mijn mening. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-nu-links-is-zou-zich-twintig-jaar-geleden-rechts-hebben-genoemd~bcaa70fd/ Ja wat zich nu links noemt was vroeger rechts. D66 zou vroeger een heel rechtse partij zijn geweest. Tegenwoordig trekt die partij "linkse" kiezers. Wat Fortuyn wilde zou nu midden links zijn geweest,

3 Reacties
Zapata
Zapata20 mrt. 2021 - 22:03

https://www.telegraaf.nl/financieel/326849068/column-ongekende-mogelijkheden-voor-succesvol-kabinet-rutte-iv En een ronkend artikel van twee (voormalig?) PvdA economen.

Salama.
Salama.21 mrt. 2021 - 11:14

Fijn dat je dan linkt naar een artikel dat exclusief voor abonnees is.

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 11:27

@Salama. Ik ben geen abonnee maar kan ze toch lezen.

Raymond1969
Raymond196920 mrt. 2021 - 21:29

Aan de ene kant de goedgelovige sukkels, zijnde het grootste deel vh volk (blijkbaar) en aan de andere dan de naïeve arrogante visionairs? Zo wordt het nooit wat

1 Reactie
Poeha
Poeha21 mrt. 2021 - 9:45

Helemaal mee eens. Links blijft persisteren in haar eigen fout. In plaats van toe te geven dat het volk linkse thema’s totaal niet belangrijk vindt, gaan ze zeggen dat het volk volgzaam is. Eigenlijk weet het volk niet welke thema’s belangrijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat men huisvesting en het gas issue niet belangrijk vinden. Links reageert hetzelfde als “baudet die een afwijzing van een vrouw ontvangt”. In plaats van accepteren wordt gezegd dat ze beter ja kan zeggen.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mrt. 2021 - 21:18

Alhoewel HvdH als vorser zijn mannetje staat, en, door de bank genomen, een profeet is van jewelste, is dit toch - naar mijn idee (al ben ik, toegegeven, ietwat geïntoxiceerd ) - opgelegd pandoer, 'n beetje slappe thee: een voorwendsel om een boom op te zetten over Chaplin (wie dat ook moge weze) en een fictief figuur als die Flashy (die is, zo lijkt 't, net zo substantieel als die andere guit, die QAnon). Weest vrouwelijk, weest sterk, zou ik U willen toelachen, -bijten en -roepen. Zeker: het Nederlandse volk is te stom om van voren te beseffen dat 't van achteren leeft, en het is - zie de gebroeders De Witt - licht ontvlambaar en gaat in een vloek en een zucht over tot gruweldaden, maar 't is ook gezapig, snel verveeld, snel afgeleid. Ik denk dat Martijn de Koning maar weer 's van wal moet steken.

5 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot20 mrt. 2021 - 21:39

Overigens: begrijp me niet verkeerd. We zijn nu officieel nazi-Duitsland (1933 - 1945) rechts gepasseerd: op twee of drie verdwaalde parlementariër na, worden alle zetels in de Tweede Kamer bezet door extreem, radicaal of confuus rechtse mannetje & vrouwtjes. (In de pers is het niet veel beter, maar daarover een andere keer). Voor ons, satirici, zijn 't gouden tijden, maar voor de meeste mensen is het een hard gelag: bitter geweeklaag zal over 't laagland klinken.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mrt. 2021 - 21:52

Al zal dat geweeklaag voor feestgedruis en - gezang worden versleten.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mrt. 2021 - 22:27

Apropos, zelf ga ik liever voor Upton Sinclair, al was die nooit zo geestig. En terwijl Joost Eerdmans de bierpul heft met zijn immigrantenjagers, en Tjer in de armen valt van de liefhebers van razzia's op transgenders, troost ik me grimlachend met het werk van Kurt Vonnegut.

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 mrt. 2021 - 10:01

Je bent vandaag weer heerlijk op dreef Grietje. Je moet ons toch eens openbaren wat jij in je thee doet. Dat wil ik ook ! (af en toe)

Grietje Genot
Grietje Genot21 mrt. 2021 - 12:52

Als je dat persé wilt weten: ik brouw mijn thee van de NRC, de New Yorker, de Correspondent,The New York Review of Books, etc enz. Een aardige inspiratiebron is - deze week - ook: 'Een vreselijk land' (Van Casteren, 2005). Er gaan daarvan liters door me heen.

r d h
r d h20 mrt. 2021 - 20:32

Voorop gesteld lees ik de artikelen hier altijd graag. En se bijdrages van dhr vd Horst in het bijzonder. Veelal spijker, kop. Echter ben ik na de laatsteverkiezings uitslag wat lam geslagen. Hoe kan de vvd, ondanks alle schandalen, weer de grootste zijn. Gelukkig heb ik in mijn kring geen vvd-stemmers maar ik ben moe, vele jaren gestreden maar het heeft kennelijk geen nut. Nederland wil dit/ vind het wel best. Ik vind zelf het protesteren tegen deze maatregelen prima je mag je mening uiten iets waar links vroeger voor stond. Maar nu lijkt het not done omdat het om corona gaat, je wordt gelijk weggezet. Maar het is naar mijn mening disproportioneel. Je bent niet rechts als je kritisch naar de maatregelen kijkt. Maar goed naar elkaar omkijken is er niet meer bij. Als het je niet raakt is het prima zie de toeslagen affaire. Prima de volgende verkiezingen stem ik niet

9 Reacties
Zapata
Zapata20 mrt. 2021 - 21:05

Stemmen kan geen kwaad, ook al verlies je. Tenslotte bestaat het leven uit winnen en verliezen. Het hoort er allemaal bij. Vreugde en verdriet. De wereld vergaat ook niet. Wel kan je nu rustig achterover leunen en zien wat er gaat gebeuren. Een beetje leedvermaak mag best wel een keer. Want wie verliezen echt?

Markzelluf
Markzelluf20 mrt. 2021 - 22:33

Je hebt geen vvd-stemmers in je kennissenkring? Vergroot je bubbel. Of houd je niet van multi-cultureel?

Karingin
Karingin21 mrt. 2021 - 3:49

De protesten tegen de lockdown zijn niet het probleem, en inderdaad ook niet per se een rechts fenomeen (hé dat rijmt..bijna). Het thema is alleen gekaapt door Baudebiel en zijn aanhang, en dat is wel een probleem. Ze maken met hun militante provocaties een normaal debat onmogelijk, met vandaag een nieuw dieptepunt. Wat een totaalidioten, un-fucking-believable. Je waant je haast in het Amerika van 6 januari (en maar jammeren dat we die cultuur importeren). Maar ik vind dat toch los staan van de overwinning van de VVD bij deze verkiezingen. Die Toeslagenaffaire is maar één van de vele, vele voorbeelden van de gevolgen van de afbraak politiek van Trutte &co. Een extreem voorbeeld ook nog, en het is echt niet uit het geheugen verdwenen of zo. De conclusie is dat het de meeste mensen geen ruk interesseert of dat ze het niet snappen. Allebei even erg. En ik deel je moedeloosheid. Vooral ook omdat er wel alternatieven zijn, maar die krijgen geen kans. Je zou bijna zelf een complot wappie worden. Maar da’s ook weer zo vermoeiend

Tom7
Tom721 mrt. 2021 - 5:39

Amnesty en Links, ooit waren ze goede vrienden, want wat daar allemaal in het Buitenland gebeurde, , t was verschrikkelijk, ja werkelijk heel erg allemaal. Maar niet in onze achtertuin natuurlijk, boehhh Amnesty, Thierry Baudet heeft jullie gestuurd zeker. ???? Haha, die Han, wat een slappe hap, achterbaksheid in je plempsel, dat ik dat nog op de Dag des Herens moet lezen.

P Haan
P Haan21 mrt. 2021 - 7:48

Dat je in je kring geen VVD stemmers denkt te hebben verklaart het verhaal wel lijkt me. We leven niet meer samen? Delen geen meningen meer? ZIjn veel te overtuigd van het eigen gelijk? Geven marginale zaken zo veel aandacht dat je niet kan vatten dat het niet in beleid vertaald wordt? Ik vraag mijn omgeving niet waar ze op gestemd hebben. En reken ze er al helemaal niet op af.

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 9:19

@ r d h Het meest trieste vind ik dat we afhankelijk zijn van "extreem rechts" om onze grondrechten te beschermen. De rest geeft ze gratis weg in een debat over een half uurtje. Nu zijn het al 3 grondrechten, die afgebroken zijn. Het recht op demonstreren Het recht om gebruik te maken van de buitenruimte op ieder tijdstip van de dag Het recht op ontvangen van gasten in alle vrijheid. Waarschijnlijk niet de exacte onschrijving van de grondrechten. We worden al 40 jaar door een TINA neoliberaal systeem geregeerd, en laat het nu juist de bedoeling zijn van die "democratische" partijen dat mensen het opgeven en niet meer gaan stemmen. Dat versterkt hun machtsbasis. Zo lang de slachtoffers van het systeem langdurig onzichtbaar worden gemaakt en het systeem gebruik kan maken van de media (3x een nietszeggend debat tussen Rutte en Wilders) zal er niets veranderen. Tel daar het marginaliseren van de andersdenkenden, belachelijk maken en verdacht maken en de burger kiest voor het behoud en de belofte van mooie terugkerende tijden. De grondrechten zijn afgebroken zonder enig bewijs dat die weer terugkomen. Zo lang het RIVM werkt met absolute aantallen positieve testen, kunnen ze door meer te testen de uitkomsten manipuleren. Het OMT en de regering volgt en alle andere schade is onbelangrijk. De "democratie" heeft gesproken en alles blijft bij het oude. De regeringspartijen regeren in verschillende samenstelling gedurende 40 jaar en zijn onderling uitwisselbaar. Terwijl het systeem aantoonbaar faalt op ecologisch, klimatologisch en sociaal gebied, blijft het leidend. Er zal een reset nodig zijn, maar die kan ook richting repressie gaan. Niet iedere verandering hoeft een verbetering te zijn. Gezien de afbraak van de grondrechten is kans op de afbraak van de democratie groter. Build Back Better is geen complot, maar wel een richting die de achterliggende gedachte van velen op belangrijke posten aangeeft. De poster hing zelfs op de muur van de werkkamer van de burgemeester van Den Haag, van Zanen. Gezien in een interview dat hij gaf over de demonstraties in Den Haag. Wees waakzaak en wantrouw de politiek, daar is gezien het ongekend onrecht en het institutionele racisme en discriminatie alle reden voor.

LBNB
LBNB21 mrt. 2021 - 10:10

gimli55 Een verademing om jouw kijk op de zaken te lezen hier. Het is apart om te zien dat links de grondrechten zo makkelijk weggeeft, dit had ik nooit kunnen denken in Nederland. Het is sowieso apart om te zien dat tegen corona gewoon niet gedemonstreerd mag worden. Men blijft, journalistiek en burger , blind achter instituten aanlopen en controleert niks meer van de macht. Zie hier hoe de toeslagenaffaire zo lang heeft kunnen sluimeren zonder dat het opgemerkt werd. Men gaat nu al onschuldige veteranen die opkomen voor de grondrechten framen als knokploeg. Los van de avondklokrellen zijn de demonstranten altijd vredig geweest. Ook amnesty maakt zich grote zorgen om de situatie in Nederland, maar dat deert ze ook al niet meer.

LBNB
LBNB21 mrt. 2021 - 10:13

@gimli55 [Wees waakzaak en wantrouw de politiek, daar is gezien het ongekend onrecht en het institutionele racisme en discriminatie alle reden voor.] Inderdaad, extreem belangrijk dit. Men schreeuwt wel steeds dat we kunnen stemmen en daarom geen dictatuur zijn. Dit is ook zo, maar we leven nu in een democratie met een totalitaire staat die compleet is losgeslagen.

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 12:51

Bedankt LBNB, en ook bedankt voor de inhoudelijke reacties. Die mis ik heel vaak, daar lees ik alleen het belachelijke maken van de tegenstanders, amper inhoud en blind achter de regering en RIVM aanhollen. Ik heb net Buitenhof gekeken, vooral de eerste en laatste gast waren een verademing. Er is genoeg gewaarschuwd, maar niets mee gedaan. Rutte is een kei in de verdeel en heers cultuur. Laat de bevolking het maar uitvechten, hij profiteert er wel van.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn20 mrt. 2021 - 19:51

Wees waakzaam, goed gezegd! Ik zal het doen...

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens21 mrt. 2021 - 5:42

En ik altijd maar ironisch (proberen te) zijn... Hm... Wees waakzaam... Maar zonder ironie vind ik er niks aan... Kan het ook allebei? Eh... sarcasme dan?... Cynisme?... Niet?... Jij-bakken?... Stropoppen?... Ook niet?... Godwins dan?... Valse dilemma's?...

Tom7
Tom721 mrt. 2021 - 6:03

Zag dit leuke gedichtje elders op een forum in een reactie: Uit ‘t Gilde der Plucheplakkers De elitaire volksverlakkers: -Stalins 5 GroenLinkse gladakkers -Getinte BLM-Bij1-stakkers -3 Erdoganse DENK rakkers -23 Woke D’66 makkers -3 Europese VOLT sakkers -6 Quinoa-zeewier broodbakkers -Vermogende 50-plusse “platzakkers” -23 Christelijke krentenkakkers -35 Liberale poenpakkers… Het volk heeft gesproken En beloftes worden gebroken… Verzuild, ‘t verstand verspeeld Versnipperd en volkomen verdeeld Linkse lijken likken elkaars wonden Lullende liberalen ‘liken’ elkaars zonden Ego’s gestreeld en wat toneelgespeeld! Het volk heeft gesproken En beloftes worden gebroken… Verontwaardigd, verraden en verguisd ‘t Vertrouwen vreselijk vergruisd Lachende liberalen liegen tegen kiezers Linkse landverraders, leeglopende verliezers 't Foute hokje aangekruist en wéér erin geluisd! Het volk heeft gesproken Beloftes worden gebroken… Verontwaardigd, ‘t verwaarloosde volk Verweesd, vrees voor ‘n verborgen dolk Luguber; als ‘t lepe laaghartige virus ons dreigt Je lustig laven aan lavendel; ‘t ego neigt... Kakkers & Stakkers en Pim speelt harp op ‘n wolk! Het volk heeft gesproken Beloftes worden gebroken… Angélica de Sancé

Zandb
Zandb21 mrt. 2021 - 7:29

Juist de mensen die zo'n 'burgerleger' vormen, en/of op de verkeerde partijen stemmen, zullen zich dat advies juist ter harte nemen. Helaas. Daarom is dat dan ook een idiote samenvatting van wat Han zegt. En inderdaad, Eric, daar helpt niets tegen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mrt. 2021 - 10:14

Tom, dat gedicht van die Angelica is een treffend teken van deze tijd. Dit is niet neofascistisch maar oudfascistisch. Het lijkt zijn toon en stijl totaal te ontlenen aan gasten als George Kettman of de gebroeders Kuyle. Alleen ontbreekt hier het talent.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 12:43

@Tom Strekking van het gedicht Liberalen zijn graaiers, socialisten zijn landverraaiers Maar niet alles is pech Want er is een derde weg. Je hoeft geen historicus te zijn om een reclamespotje voor het fascisme te herkennen, zo werd dat in de jaren 20 en 30 idd ook aangeprezen,