Het leek wel een soort eerste voorbereiding op een andere manier van leven voor ons allemaal.
Wacht even. Zei hij dat nou echt? Klaas Knot zei het echt, open en bloot in Buitenhof. De Nederlandsche Bank staan zware verliezen te wachten, negen miljard in de komende drie jaar. Hij heeft al een brief aan minister van Financiën Sigrid Kaag geschreven met een schreeuw om hulp. De president van onze centrale bank had net uitgelegd dat de overheid niet al te roekeloos moest zijn met hulp aan mensen die door de crisis van nu kopje onder dreigden te gaan en zich diende te beperken tot wie echt steun nodig had. Hij voegde daaraan toe dat de renteverhogingen van de ECB – waar hij helemaal achter staat – bijdroegen tot een recessie. Ja, dan gingen bedrijven failliet. Dan kwamen mensen op straat te staan. Persoonlijke drama's allemaal. Jammer maar helaas.
Om zijn eigen Nederlandsche Bank maakte hij zich minder druk. Geen wonder: die is misschien niet te groot maar wel te belangrijk om kopje onder te gaan. Dan verliest het het hele financiële stelsel zijn stabiliteit. Kennelijk vreesde hij ook niet voor zijn baantje.
Het is wel schokkend, zulke verliezen. DeNederlandsche Bank spreekt op zijn website sussende taal over deze crisis maar die stellen niet gerust.
Daarna verscheen in Buitenhof admiraal Rob Bauer, nu de hoogste militaire baas van de NAVO. Hij stelde vast dat de Europese oorlogsindustrie niet aan de vraag kan voldoen en dat grote investeringen nodig zijn om productie en voorraadvorming aan wapentuig weer op peil te brengen. Dat is noodzakelijk. Anders wint Poetin de oorlog tóch, te beginnen in Oekraïne dat dan onvoldoende hardware krijgt om de strijd vol te houden. De admiraal keek daarbij naar de pensioenfondsen, waarvan vele zich het afgelopen decennium van investeren in wapenfabricage hebben afgewend. Met andere woorden: om de verdediging op peil te brengen stelt hij iets voor dat maar al te vaak ontaardt in een greep uit de pensioenkassen.
Dat was nog niet alles. Volgens Bauer valt er waarschijnlijk niet aan een oorlogseconomie te ontkomen. Dan krijgt de productie van wapens prioriteit boven die van andere artikelen. "Fietsen", suggereerde Twan Huys. Dat wilde Bauer niet bevestigen "want dan stonden maandag de fietsenfabrieken in de krant". Wellicht dacht hij eerder aan chips. Of aan computers voor de burgerij, waarvan de import dan een lagere prioriteit krijgt want die dingen komen allemaal uit Oost-Azië.
Het was alles bij elkaar de meest verontrustende uitzending van Buitenhof ooit. Het leek wel een soort eerste voorbereiding op een andere manier van leven voor ons allemaal.
Bekijk de hele uitzending van Buitenhof hier.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
break on through schrijft: Ik weet niet wat van der Horst heeft zitten roken tijdens het kijken maar het gaat slechts om eventuele vooruitzichten. "Stel dat, dan" Paniekzaaierij wat mij betreft. Break on through, hij zegt niet dat hij bang is voor een Russische invasie. Hij zegt dat nu de tijd rijp is om Rusland aan te vallen en met NATO tanks het rode plein op te rijden. Om het land dusdanig te destabiliseren dat er een schurkenstaat overblijft zoals nu het geval is met Irak, Syrie en Libië. Waarom? wellicht om de macht van China en India in te binden, wie zal het zeggen.
Het opnieuw gaan herbewapenen zal van Europa de nr 1 grootmacht van de wereld maken weer. Mits we dit voor elkaar krijgen anders veel plezier in je nucleaire woenstijn. Voor Duitsland met nog veel zware wapenindustrie breken gouden jaren aan.
Uiteraard, met onze ongelimiteerde bronnen van goedkope energie zie ik dit zeker gauw gebeuren.
Ons voorland is verontrustend, dat klopt, zolang er in de Russische Federatie geen ander leiderschap zal ontstaan. De heren Knot en Bauer waren in hoge mate eerlijk, twee vaklui die gewoon zeiden waar het thans op staat. Wat Bauer betreft; altijd blij met zulk soort stabiele en verstandige mensen die hoog in de NAVO-boom zitten. Bauer zelf pleitte trouwens totaal niet voor een greep uit onze pensioenpotten. Integendeel: wanneer Pensioenfondsen weer gaan beleggen c.q. investeren in Defensie, komt onze landsverdediging sneller op orde en bewijs je de stabiliteit van Europa een grote dienst en kun je de oorlog in Oekraïne een positieve wending geven. Wat Klaas Knot betreft: Knot waarschuwt al jaren tegen het perverse opkoopbeleid van de ECB. Gratis geld bestaat niet en er komt een dag dat de rekening op tafel komt te liggen. Die dag komt hoogst ongelegen, maar is wel nu. Wat Knot óók zei is wel dat de Nederlandse overheid in een aantal jaren 28 miljard heeft uitgespaard door het extreem lage rentebeleid van de ECB en nu waarschijnlijk 13,5 miljard moet bijpassen. Cruciale feiten in beider betoog die Van der Horst beter had kunnen vermelden om een zuivere voorstellen van zaken te geven. Rusland verontrust, de inflatie verontrust, de oorlog in Oekraïne doet dat ook, net als de klimaatproblemen; een mogelijke herverkiezing van Trump zou rampzalig zijn voor de stabiliteit in Europa, maar Bauer en Knot blijven verstandige mensen met eerlijke verhalen.
Ik weet niet wat van der Horst heeft zitten roken tijdens het kijken maar het gaat slechts om eventuele vooruitzichten. "Stel dat, dan" Paniekzaaierij wat mij betreft.
Interessanter dan de rol van DNB is die van vakbonden en werkgevers. Ik leg het uit: stel de inflatie is tijdelijk en dat kan best: de invloed van de oorlog in de Oekraïne op energieprijzen en bijvoorbeeld prijzen van graan, is enorm maar wellicht dalen de prijzen bij vrede. Ook de onrust elders die ontstond door de oorlog én de enorme oververhitting door (min of meer) einde corona, dreef prijzen op. Als we nu de cao-lonen verhogen met het inflatiepeil (zeg: + 15%) dan krijg je een klassieke loon/prijsspiraal en wordt de inflatie ineens structureel en zijn keiharde bezuinigingen nodig. Als de huidige inflatie echter niet tijdelijk is, de prijzen blijven op dit hoge niveau, bedoel ik dan, dan ontstaat brede armoede als we de lonen niet laten stijgen met het verhoogde prijspeil. Ook dan enorme consequenties, maar wel andere dan in het vorige scenario. Een goede inflatievisie en polderen (soort akkoord van Wassenaar) is daarom nodig om uit de problemen te blijven. Iemand die Kaag een leidende rol hierin toevertrouwt?
als de lonen stijgen een jaar na de inflatie, dan is het niet structureel, maar gewoon een correctie. Het kan niet zo zijn dat de arbeiders de lasten dragen van, in dit geval, het door de elites gekozen beleid. Men wou sancties op de grootste leverancier van energie, er is een tegenreactie van die leverancier wat inflatie heeft veroorzaakt. Dus het is alleen maar logisch dat de inflatie wordt gecorrigeerd. Dit zorgt juist voor draagvlak voor het beleid. "Lijden tegen Poetin" is niet heel motiverend, vindt u niet?, zeker niet als we niet in oorlog zijn. Als dit structureel wordt (indien, wellicht beter woord), dan zien we dan wel. Nu is het gewoon niet eens een discussie. De lonen moeten omhoog. De conclusie dat er keiharde bezuinigingen nodig zijn als er inflatie is, ontgaat me. Juist met inflatie worden schulden makkelijker te dragen. Het probleem treedt op als juist de lonen achter blijven en de lasten toenemen door de inflatie, maar inflatie en stijgende lonen? Kom maar op. Een aantal jaar 10% inflatie en automatische compensatie, dan verdampen de meeste schulden wel. Dit is uiteraard niet in het belang van de schuldeisers, maar dat is een andere discussie. Het akkoord van Wassenaar is wel een begin van het einde van de vakbonden geweest, trouwens. Ook tijdens een energiecrisis. Nee, geen soortgelijk akkoord dit keer.
Oxtan, als de energieprijzen etc. Over een half jaar weer op het niveau eind ‘21 zitten, dan is een caostijging van 15% vragen om problemen. En inderdaad is de staatsschuld door inflatie minder problematisch, maar het financieringstekort zal pijnlijk zijn en tot grote problemen leiden. Vergeet niet dat stijgende kosten van zorg of onderwijs alleen de Nederlandse burger raken en andere belastingbetalers. Je kunt die kosten niet op het buitenland afwentelen.
"als de energieprijzen etc. Over een half jaar weer op het niveau eind ‘21 zitten, dan is een caostijging van 15% vragen om problemen" Als ... Tot die tijd, inflatiecorrectie. " En inderdaad is de staatsschuld door inflatie minder problematisch, maar het financieringstekort zal pijnlijk zijn en tot grote problemen leiden" De financiering zal geen probleem zijn, want de ecb houdt de rente lager dan de inflatie want ..., de inflatie is niet veroorzaakt door de stijging van lonen en een oververhitte economie. Fear, uncertainty, doubt. Beproefde methoden om beleid bepaalde kanten op te sturen.
Beste Han, En dan te bedenken dat Klaas Knot het niet eens over een doemscenario heeft gehad. Als u al verontrust gaat raken van de woorden waar hij zich van ging bedienen in de uitzending van Buitenhof, wat moeten alle kenners dan gaan opmaken over het feit dat hij meer verzwegen heeft, dan hij ons verteld heeft over de problemen die nog op de Nederlandse economie gaan afkomen. Loonontwikkeling in Nederland (Noord-Europa) t.o.v. die in de rest van de EU, daar hebben wij het maar niet over gehad. (één keer om op die spiraal te wijzen, maar niet omdat de Nederlandse inflatiecijfers de hoogste van de EU zijn.) Een correctie op de huizenmarkt die ervoor kan zorgen dat heel veel starters die nu de hoofdprijs betaald hebben voor hun koopwoning, straks niet kunnen doorstromen omdat hun koophuis onder water staat, en zij bij doorstroming met een restschuld geconfronteerd gaan worden. (Terwijl de DNB daar zelf jarenlang op gewezen hebben als het grootste stagnatiegevaar van de huizenmarkt bij een mogelijke prijscorrectie.) Etc.... En dan het grootste gevaar waarmee wij te maken gaan krijgen, is een Nederlandse samenleving die ook tot een verkeerde politieke keuze gaat komen in slechte economische tijden zoals je nu al in veel andere EU-lidstaten ziet gebeuren, omdat niet de veroorzakers van alle ellende in de EU/EMU maar de onschuldige weer als zondebokken aangewezen kunnen gaan worden.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ik denk dat er in september wel enkele belastingverhogingen in de nieuwe begroting zullen staan. Daar was ik vanuit gegaan en meen zoiets ergens opgevangen te hebben. Voor het overige ga ik me niet al teveel zorgen maken over iets dat ik toch niet kan veranderen. Hoe het ook zij moeten we ons solidair blijven betonen met Oekraïne. Die bevolking heeft het vele malen zwaarder.
De bevolking in Jemen, Syrië en andere brandhaarden zijn niet belangrijk? Oekraïne heeft een streepje voor, waarom?
@Doomssayshaman Vrij simpel, Oekraine is o.a. geografisch, economisch, cultureel en historisch gezien een heel stuk nabijer als Syrië en Jemen. (In de tijd die je nodig hebt om naar Damascus te rijden kun je op en neer naar Kiev).
Roekeloos uitzoeken wie wel wat nodig heeft en wie niet gaat sowieso meer tijd kosten en waarschijnlijk ook meer geld kosten dan dat het op gaat leveren. Veel mensen hebben NU hulp nodig, niet morgen of overmorgen en ook mensen die een behoorlijk inkomen hebben, hebben nu dusdanige hoge lasten dat zij niet meer rond kunnen komen. Wat hij wil is (zeg maar) 20 miljard uitgeven om 10 miljard te besparen met een grote kans dat burgers die het nodig hebben het geld te laat krijgen en dat een groep burgers die het nodig hebben, het toch niet krijgen. Over het algemeen gezien is de overheid te dom om zelfstandig te kunnen poepen, maar dit is nu net iets waar ze wel verstandig aan doen.
Heb Klaas vroeger nog les gegeven. Hij heeft behoorlijk wat van mijn visies overgenomen als ik zo vrij mag zijn…
Goh. Is dit nou proberen wat autoriteit te creeren of wat? Wat een flauwe opmerking.
Het zou wel aardig zijn om de posities van de centrale banken in de diverse EU-landen eens naast elkaar te zetten. Dat geeft misschien een aardig beeld van de geldstromen tussen de eu-landen onderling?
Beste Spel Checker, Ja dat vroeg ik mij ook af, want de andere NCB zullen er niet veel beter voorstaan. Maar ik vraag mij meer af of de functionele onafhankelijkheid en de doelstellingen die een NCB in de EU zouden kunnen blijven rechtvaardigen, de laatste jaren wel het uitgangspunt van gevoerd beleid zijn geweest.
Admiraal zegt de harde waarheid. Nu is dat zo ver dat de keuzes moeten gemaakt worden. NAVO lidmaatschap is niet gratis en Nederland kan niet eeuwig neutraal blijven. Klaas Knot hoeft zich niet zorgen van de burger de dragen zoals jij dat wil. Hij is een soort schatbewaker meer niet.
Dat DNB de komende jaren zware verliezen gaat lijden, is natuurlijk logisch. Het opkoopprogramma van obligaties leidde er de afgelopen jaren toe dat de rente erg laag bleef en (EU) landen makkelijk en goedkoop konden lenen. Maar nu die rente oploopt, worden de obligaties minder waard. Dat verlies moet de Bank nemen zodra zich dat voordoet. Dat is al het geval, maar denk nu niet dat er sprake is van te verwachten faillissement hoor. De landen die de obligaties hebben uitgegeven, zullen echt wel aan hun verplichtingen voldoen. Dat ‘nieuwtje’ was het schokkende niet. De noodzaak om te gaan bezuinigingen ( waarop: sociale zekerheid?, zorg? Onderwijs? ) of belastingverhogingen, dat is waarom we onze borst mogen natmaken.
"Dan verliest het het hele financiële stelsel zijn stabiliteit. Kennelijk vreesde hij ook niet voor zijn baantje." Het financiële stelsel verdient een reset, anders dan de WEF voor ogen heeft, laat maar klappen. Die man heeft zijn schaapjes allang op het drogen, waar moet hij bang voor zijn?
Ik snap het punt van Knot wel. De hoge energieprijs is een probleem voor mensen met een variabel/ afgelopen contract in een slecht geïsoleerde woning. Omdat het lastig is om uit te zoeken wie er precies tot deze groep behoren gaan we nu deze mensen helpen door ook heel veel geld uit te geven aan mensen die het niet nodig hebben. Ik heb een geïsoleerde woning met zonnepanelen en een goed inkomen. En toch geeft de overheid mij, op kosten van de samenleving , 380 euro + een nog onbekend bedrag voor het energie plafon.
Een eventuele greep in de pensioenkassen is al voorbereid. Het bewijs hiervan kwam Vrijdag 28 oktober naar voren in een uitzending van Max in 'meldpunt', met de voorzitter pensioen federatie Ger Jaarsma en Pieter Omtzigt waarin op de vraag kwam, waarom het zo nodig is om het Pensioen om te gooien. Hr Jaarsma zegt dan "Het is nodig omdat de pensioenfondsen hele grote buffers moeten aanhouden" Nadat in 2004 de verzekeringskamer was opgegaan in DNB komt er een nieuw toetsingsmethodiek voor de pensioenen. Uitgedacht door Klaas Knot zijn DNB, biedt Mark Rutte een pensioenwet aan de tweede kamer aan, waarin staat dat het aanvullend pensioen in Nederland onvoorwaardelijk is. Dat is het niet en was het nooit eerder. De hoge raad heeft dat in een uitspraak duidelijk gemaakt. Het aanvullend pensioen is een voorwaardelijk vermogensrecht. Het is het begin van een aantal gepostuleerde uitgangspunten die het aanvullend pensioen zullen belasten met verzwarende eisen die tot de conclusie leiden dat het stelsel onhoudbaar is. Onze wettelijk belaste toezichthouder DNB zorgt zo dat pensioenfondsen met onmogelijke zekerheidsvoorwaarden die ons jaar en dag goed functionerende pensioenen belasten, een nieuw wet nodig maken. En wet die ons vermogensrecht aantast.
Die Klaas Knot bedonderd de boel. Die verwachtte verliezen van DNB gaan nergens over. Lees follow the money voor de details. Mr. Knot presenteert die verliezen als onvermijdelijk (terwijl dat niet per zo is.) Die verliezen gaan uiteindelijk om rentebetalingen op obligaties aan commerciële banken. (Nogmaals: lees follow the money, die leggen het probleem haarfijn uit.) Want na al dat gecreëer van geld is men nu verbaasd dat rentes stijgen. Bank directies en het groot kapitaal wrijven zich in de handen en lachen zich de ballen uit de broek. Privatising profit, socialising debt. Pure diefstal ende oplichterij. Laat ze maar mooi doen: het kaartenhuis stort vanzelf in en dan komen de berooide burgers vanzelf hun gram halen in den haag. Vind ik geen fraai idee, maar imho onvermijdelijk zolang de staat geen andere koers gaat varen. En dat zie ik niet snel gebeuren.
De taak van een centrale ban (private onderneming ...een B.V.) is niet om welzijn en welvaart van Burgers in het land te bevorderen....wat ik niet cynisch bedoel. Het is om de koopkracht van de munt te beschermen en als een recessie de enige weg is deze koopkracht te beschermen is het de dure plicht (hun bestaansrecht) om de recessie met volle borst in te gaan om hun belangen (koopkracht munt) te beschermen.
De taak van de centrale bank wat overigens helemaal geen private onderneming dient te zijn omdat die centrale bank alleen met publieke middelen bestaansrecht heeft is wel degelijk om welzijn en welvaart van burgers te bevorderen. Dat ze zoiets doet via monetaire wegen ontslaat haar niet van die taak. Verder is de heer Knot een technocraat van de oude stempel die in deze dynamische tijd wel eens plaats zou mogen maken voor iemand die meer flexibel kan denken.
Dan moet die taak maar veranderen. Munten hebben geen koopkracht, mensen hebben koopkracht.
DNB is geen particuliere instelling maar overheid instelling. Zij hebben de taak om de geldontwaarding op 2% te houden. De de FED in Amerika is dat wel. Die taak hebben zij niet goed uitgevoerd want vóór Ukraine was de inflatie al meer dan 6%. Nu de inflatie 17% is komt het eindelijk goed met weg-inflateren van de schulden. Daar is Knot niet rauwig om. Helaas beschermt onze regering onverwacht de burgers tegen de armoedeval. Het weg-inflateren wordt zo een halt toegeroepen en zal in de komende recessie opnieuw de staatsschuld verder doen oplopen, wat hij slechter vindt dan het voorkomen van de armoedeval.
Die negen miljard in de komende drie jaar en zonodig nog veel meer kan Nederland makkelijk hebben ten laste komend aan de in vergelijking met andere EU-landen relatief zeer lage staatsschuld. Dan moeten we natuurlijk wel zorgen dat de serieuze plannen van de Franse regeringen e.a. vooral Mediterrane regeringen worden gestopt, die door eigen toedoen hun staatsschulden door structureel cultureel bepaald gedrag tot astronomische hoogtes hebben laten oplopen, om deze schulden onder de EU-landen te herverdelen.
Wat we ons met al deze kommer en kwel vooral moeten realiseren is wie de veroorzaker er van is. En wat toegeven aan deze chantage betekent. Veel meer en veel groter onheil. We hebben geen andere keuze dan door te gaan op deze weg en ons niet de les laten lezen door een dictatortje met grootheidswaan. Dat betekent bereid zijn tot opoffering. We moeten trouw blijven aan onszelf en onze opvattingen. Want waarom hebben we ze anders? Verder moeten we die partijen en personen die heulen met de vijand ook als vijand benaderen. Want ook al zijn we niet in een direct militair conflict met Rusland, Poetins doel is de vernietiging van onze manier van leven.
"We moeten trouw blijven aan onszelf en onze opvattingen." Ik wil graag trouw blijven aan mijn opvattingen. Maar jouw opvattingen zijn gelukkig de mijne niet. Ik realiseer me heel goed wat de oorzaak van de kommer en kwel is. Als de NAVO meer werk had gemaakt van het verdrag van Minsk, Oekraïne niet volgepompt had met wapens om een oorlog met Rusland voor te bereiden, het verdrag niet gebruikt had om tijd te rekken, dan hadden we nu een andere wereld gehad en de NAVO geen proxyoorlog in Europa hoeven voeren.
"Poetins doel is de vernietiging van onze manier van leven." Is dat zo en wat heeft hij tegen onze manier van leven?
[Verder moeten we die partijen en personen die heulen met de vijand ook als vijand benaderen.] De heksenjacht is begonnen, zie ik. Een echte liberaal en democraat. Als men er niet met me eens is, dan moet men dood, toch? Begrijp ik het goed? [Want ook al zijn we niet in een direct militair conflict met Rusland, Poetins doel is de vernietiging van onze manier van leven. ] Nee hoor. Waar heeft hij dat gezegd? Of ermee gedreigd?
[Verder moeten we die partijen en personen die heulen met de vijand ook als vijand benaderen. Want ook al zijn we niet in een direct militair conflict met Rusland, ] Waren we wél of niet in conflict met Rusland? Het is me niet duidelijk ook dit vaag stukje ... Als je in staat van oorlog bent, dan heb vijanden. Anders heb je politieke/ideologische tegenstanders. En dat mag, toch, in een liberale democratie. Of zijn we dat niet meer? Nogal een verschil. Ik vind het gemak waarmee men hier over het uitschakelen van tegenstanders begint nogal verontrustend.
[Wat we ons met al deze kommer en kwel vooral moeten realiseren is wie de veroorzaker er van is. ] ja, dat zijn de wijze mensen die dachten dat sanctie pakketten geen antwoord van Poetin zouden krijgen. Een heel doordacht plan, zoals we kunnen we nu constateren. Op naar de deïnstrialisatie van Europa, BASF heeft dat al aangekondigd (https://www.reuters.com/markets/europe/basf-says-european-operations-need-be-cut-size-permanently-2022-10-26/), nogmaals: mooi plan, ja. Sommigen schaken, anderen spelen go, de EU Commissie ganzenbord, zo te zien. En wij lijden de consequenties.
“Daarna verscheen in Buitenhof admiraal Rob Bouwer, nu de hoogste man van de NAVO.” Kleine maar belangrijke nuance: Bauer is natuurlijk niet de hoogste baas van de NAVO. Hij is chairman van de militairy comittee. De navo is echter een politieke organisatie. De dagelijkse leiding ligt bij Jens stoltenberg de secretaris generaal van de navo. Besluitvorming door de lidstaten zelf.
En nu nog de inhoudelijke reactie op het artikel Jozias. Is wel zo netjes
De NAVO is een puur militair genootschap, dat is juist het hele probleem van de NAVO.
@rvb Nee hoor het is niet puur militair. Zeggenschap is puur politiek. “1.Organisatie en besluitvorming De structuur van de NAVO is intergouvernementeel: een bondgenootschap tussen 'gelijkwaardige regeringen'. Dit houdt in dat alle lidstaten moeten instemmen om tot een besluit te komen. In de NAVO worden, afhankelijk van het niveau, besluiten genomen door de ambassadeurs van de lidstaten bij de NAVO, door de ministers van Buitenlandse Zaken, of door de staatshoofden en regeringsleiders. De dagelijkse leiding van de NAVO berust bij de secretaris-generaal. Momenteel is Jens Stoltenberg secretaris-generaal.“ En uiteindelijk is oorlog een voortzetting van buitenland politiek maar met militaire middelen.
"De admiraal keek daarbij naar de pensioenfondsen, waarvan vele zich het afgelopen decennium van investeren in wapenfabricage hebben afgewend. Met andere woorden: om de verdediging op peil te brengen stelt hij een greep voor in de pensioenkassen." Dat laatste hoorde ik hem helemaal niet zeggen. Hij stelde voor dat regels die stellen dat investeerders zoals pensioenfondsen en banken niet in de wapenindustrie mogen investeren heroverwogen moeten worden in het belang van onze zelfverdediging. Daar kun je van mening over verschillen, maar dat is toch iets anders dan een greep in de pensioenkassen doen. Het ABP belegt bijvoorbeeld ook in staatsobligaties van landen over de hele wereld, dat is toch ook geen greep in de pensioenkas?
De admiraal probeerde wel degelijk arbeiders in loondienst duidelijk te maken dat ze (volgens zijn soort) in het belang van de samenleving met hun verplichte pensioenreserves aandelen in de wapenindustrie van de rijken moeten gaan kopen. Schande natuurlijk. De laatste jaren hebben de roeptoeters van de rijken in hun media campagne gevoerd voor de kwestie dat het niet zou deugen dat arbeiders beleggingsrisico spreiden met aandelen in o.a. wapenindustrie, olie/gasindustrie etc. van de rijken. Daarop hebben rijke elite die de verplichte pensioenreserves van arbeiders beheren dat soort aandelen voor een koopje van de hand gedaan aan rijke beleggers. Die hebben intussen megawinst gemaakt door de miljarden wapenkooplust van Biden c.s. en die willen er nu vanaf want dat gaat natuurlijk niet zo blijven. Dus arbeiders, ga nu geen aandelen kopen in de wapenindustrie van de rijken van Biden want dat gaat weer pensioen kosten. Het snode plannetje van de admiraal om arbeiders in loondienst ook nog eens via hun verplichte pensioen voor de kosten van oorlog te laten opdraaien is te a-sociaal voor woorden.
Nee, natuurlijk hoorde van bemmelen de man dat niet zeggen. Die kijkt wel link uit want dan staat gelijk half Nederland op zijn zchterste benen. Dat moet er eerst voorzichtig ingemasseerd worden.
@Labou Dat komt, m'n beste Labou, omdat de man dat ook niet zo zei. Hij refereerde aan het feit dat de afgelopen jaren er nogal wat pressie en regels waren uitgevaardigd mbt pensioenfondsgelden om vooral niet in ook NLse defensie industrie te investeren. Hij had het dus nadrukkelijk over lokale industrie. Maar goed als je naief pascifistisch bent en denkt dat de hele wereld dat ook is, be he vooral voor die richtlijnen en hoor je natuurlijk wat anders.
@ Kees Je raakt steeds meer in de war zie ik. Eerst schrijf je: hun verplichte pensioenreserves aandelen in de wapenindustrie van de rijken moeten gaan kopen. Dus hij stelt volgens jou voor geld van de werknemers in de wapen hobby's van de rijken te steken. En dan schrijf jij: rijken in hun media campagne gevoerd voor de kwestie dat het niet zou deugen En beweer je dus dat de rijken geen geld van de werknemers in de wapen hobby's willen investeren. Nou heb je een tamelijk simplistische wereldbeeld dus je zal wel merken dat de werkelijkheid er vaak heel anders uit ziet als jouw fantasie. Maar in enkele zinnen jezelf tegenspreken gaat wel er ver. Vandaar dat ik vaststel dat je steeds meer in war raakt. Er zijn ook wel meer zaken over te zeggen. Het beleggingsbeleid van de grote pensioenfondsen wordt medebepaald door de werknemers. En de werknemers in die ledenraden hebben aangedrongen op vertrek uit beleggingen in de wapen industrie. Niet de rijken dus maar de werknemers namen het initiatief. Logisch ook want hoewel het rendement in wapens goed was, waren er nog veel meer andere fondsen die ook een prima rendement hebben. Het wordt echt steeds onzinniger wat jij hier schrijft.
Gaai, Ik begrijp niets van wat je zegt. Labou, Je denkt dat pensioenpotten van mensen afgepakt gaan worden en in de wapenindustrie gestoken worden? Ik zou er van staan te kijken.
Dat "kritisch" in de naam van kk is niet serieus te nemen en dat geldt ook voor de reactie van kk hier. @van bemmelen: het gaat er niet om wat ik denk maar om wat jij denkt te horen. Bij de invoer van de ICT in de administratie van de overheid werd er bezworen dat bestanden nooit gekoppeld zouden worden. En zo zijn er meer voorbeelden waar de realiteit een heel andere was dan voorgespiegeld. Ik stel alleen dat, op dit moment, iemand in de positie van Knot niet hardop zal zeggen dat pensioengelden ge ruikt moeten worden voor investering in de wapenindustrie. En ik sluit ook niet uit dat dat wel gaat gebeuren. Maar noem dat vooral naïef en slaap lekker verder tot het moment dat je ruw wakker wordt en moet toegeven: labou, je had achteraf tóch gelijk.
''Ik begrijp niets van wat je zegt.'' Dat mag natuurlijk niet zijn Bemmel. Op het moment dat de koersen van aandelen in wapenindustrie en olie/gas laag stonden werden arbeiderspensioenfondsen door roeptoeters van de rijken (via hun media) geprest om die te verkopen want dat zou niet deugen. Nu de aandelen in wapenindustrie, olie/gas intussen zijn verdubbeld worden arbeiderspensioenfondsen door roeptoeters geprest om dezelfde aandelen die eerst voor lage prijs verkocht hebben aan de rijke beleggers nu terug te kopen voor hoge prijs. Want dat zou deugen, wapenindustrie financieren in landsbelang. En de rijke beleggers willen nu graag van die aandelen af. Nu een (1) keer raden wie hier tweemaal de rekening betaalt voor de dikke belegginswinst van rijke beleggers Bemmel. Dat arbeiders al een (1) maal zwaar verlies hebben geleden door voor lage prijs hun aandelen in wapen/olie/gas van de hand te doen is al een grote schande. Dat moet dus geen twee (2) keer worden door voor hoge prijs aandelen te kopen zoals de agressieve NAVO admiraal zich wenst.
Labou, De overheid heeft zich niet altijd betrouwbaar getoond, dat is waar.
@ Kees Jij schrijft: Nu de aandelen in wapenindustrie, olie/gas intussen zijn verdubbeld worden arbeiderspensioenfondsen door roeptoeters geprest om dezelfde aandelen die eerst voor lage prijs verkocht hebben aan de rijke beleggers nu terug te kopen voor hoge prijs. De aandelen in de wapenindustrie en vervuilende sectoren zijn helemaal niet voor een laag tarief verkocht. En de pensioenfondsen stappen alleen in een specifieke aandeel als er een prognose op winst is. Je bent nog steeds in de war en je hebt nu een elite verzonnen die belang heeft in een afname van de pensioenreserve. Een belang dat er natuurlijk niet is. En er is in de totale reserve opbouw van de fondsen ook geen dip te vinden die te wijten is aan het vertrek uit olie en gas en wapens, Dat beleid is over vele jaren geeffectueerd in 2007 was PGM al bezig de beleggingen in wapens af te stoten. Kortom de werknemers hoeven niet twee keer hun verlies te nemen, dat verlies is en was er niet. Wat de vermogenspositie van de fondsen wel negatief heeft beïnvloed was het beleid van Trumpp en de oorlog van Poetin. Gelukkig laat de Europese bank de rente weer oplopen. Maar het zijn jouw helden die de werknemers beschadigen niet de elite wie dat ook mogen zijn.
Fietsen? Niet allereerst luxe artikelen zoals autos?
@Ranonkel2: In welk gedeelte van Nederland is auto geen luxe? nergens. De auto is overal een luxe.
In Nederland kun je praktisch overal komen zonder auto het duurt alleen vaak langer.
Gewoon al hardlopend naar je werk gaan en 's avonds hardlopend weer naar huis. Twee vliegen in een klap vangen heet dat. :)
Overigens ben ik van mening, dat het verhaal van Knot minder paniekerig klonk dan Han t laat voorkomen. Er staat voorlopig nog voldoende reserve op de bank, en hij denkt alleen vooruit, als het allemaal erger wordt, ja dan moet ie aankloppen bij de Nederlandse Staat, dus het is goed om dat allemaal voor te bereiden. En dat van die grote uitgaven: Ja, ze denken hier ook vaa kdat dat er gratis geld is. Nee, op enig moment komt de rekening. Zo gaat t bij mij thuis ook. En dan de admiraal: Kijk dat heel Europa nou zo naief is om te denken dat overal viooltjes gingen groeien na 1989, en dat we vooral heel moreel moesten doen over pensioengeld investeringen, dan moet je ook daar eens de rekening betalen. Wie zei ook al weer "slaap zacht meneer de predident...."
Die "diepe zakken" zijn er dan ook alleen maar voor de grote jongens. De rest mag die zakken vervolgens weer vullen. En in feite is dat dus wat knot elke keer vertelt.
Voor jou is geld niet gratis, voor de DNB wel. Jammer genoeg heeft de DNB wél invloed op hoeveel geld jij te besteden hebt. The system is against you, maar slaap zacht jochie
Klaas Knot vertelde ook mijn persoonlijke verhaal. De huizenprijzen en de verhoging van de hypotheekrentes! Nog meer ellende voor middeninkomens staat ons te wachten. Armoede al dan niet verborgen. Oranjesupporters worden door Qatar betaald voor hun komst. Walgelijk hoe men dit verdedigt… Wat zijn we met elkaar aan het afglijden!
Breek me de bek niet open over de oliecrisis en alles wat er toen gebeurde. Maar volgens generatie next is bij ouderen alles van een leien dakje gegaan. Die hadden ook allemaal een l=kant en klaar ingericht huis toch en geen aanbetaling op? Vergeet het! Ze betaalden ook niet allemaal 2% rente.
Later in de geschiedenisboeken staat als startpunt van de ''grote recessie'' vermeld: ''het briefje aan Kaag dat niet aankwam''. Schande dat de tegenwoordige verantwoordelijken - meestal in poltieke overheidsfuncties- alleen maar kunnen bestaan uit ''waarschuwingen'' (in superlatieven die majestueus zijn), en gratuite kreten , maar handelen .... homaar ... daar gaan we eerst over vergaderen. Rotterdammers (en omstreken) zijn de ''doeners'' ... de Haag en Adam zijn de praatjemakers, die de macht naar hun eigen hebben getrokken.
Je bedoelt dat R'dam armoede aanjaagt, mensen met lage inkomens uit de stad jaagt of in elk geval aan hun lot overlaat? Dan heb je helemaal gelijk
Karingin De burgemeester van Rotterdam echter, die houdt wel van een reisje, die zit meer in het vliegtuig dan dat hij er is voor de eigen burgers. Een afwezige vader?
De ECB wil de rente wel verhogen maar KAN de rente niet verhogen omdat Zuid-Europa dan meteen failliet zou zijn. Resultaat is dat de printer aangaat (whatever it takes!) en dat er NOG meer inflatie ontstaat (nogmaals: whatever it takes!). Zuid-Europa moet uit de Euro anders gaan we Turkije achterna qua inflatie.
GeenProbleem, het geld komt niet meer uit de printer (je bedoelt de drukpers), maar uit de computer. Dat noemen we elektronisch geld. https://www.youtube.com/watch?v=CuunNjALozo
Hoezo niet kunnen? Ze hebben dat toch gewoon 3 dagen geleden nog gedaan!?
Beetje dramatisch, hè? Je noemt impliciet de hoge schulden van Zuid-Europa. Waarom hebben zij hoge schulden? Vanwege een begrotingstekort. Waarom? Vanwege een handelstekort. Waarom hebben ze een handelstekort? Omdat hun consumptieniveau boven het productieniveau zit. Laten we even naar die laatste twee kijken. Globaal is er geen handelsoverschot of -tekort. In Zuid-Europa is er een tekort; in Noord-Europa een overschot (o.a. naar het zuiden). 'We' vinden het tekort in Zuid-Europa een probleem, maar zolang we niet ons overschot aan willen pakken, wordt het niet beter. Wat betreft consumptieve bestedingen is het vooral Noord-Europa dat zuunig is, niet Zuid-Europa dat kwistig is. Maar dat willen we óók niet aanpakken. Het is waar dat dit probleem met de euro onverwacht kwam. Tot 2000 convergeerden de handelstekorten/-overschotten juist. Met het 'Zuid-Europa' uit de euro, geef je eigenlijk aan dat het ons probleem niet is. De EU is juist de gedachte dat elk Europees probleem ons probleem wèl is. En hoe is het ons probleem? Omdat die Zuid-Europese schulden aan onze banken betaald moeten worden, bij faillissement gaan we dat missen. Dan komen we bij je laatste fout. Er wordt geen geld geprint door de ECB. De geldvoorraad stijgt door leningen door commerciële banken. De ECB heeft bijzonder weinig invloed daarop. Kortom: je bijdrage bestaat uit one-liners. Bewaar ze voor andere situaties.
En jij denkt dat wij daar geen last van krijgen? Misschien moet je onze exportcijfers eens bekijken. Oh en de huizenmarkt was al een puinhoop, met de renteverhogingen die al zijn doorgevoerd wordt het starters nóg onmogelijker gemaakt. Doe er nog een tandje bij zou ik zeggen, en je kind blijft tot zijn 40e thuis wonen - want betaalbare huurwoningen zijn er al bijna helemaal niet
@karingin 'En jij denkt dat wij daar geen last van krijgen?' Natuurlijk wel, maar als de Euro klapt gaan wij daar nog veel meer last van krijgen. 'Doe er nog een tandje bij zou ik zeggen, en je kind blijft tot zijn 40e thuis wonen - want betaalbare huurwoningen zijn er al bijna helemaal niet' Doe nou niet alsof je daar ook maar één traan om laat.
@folkward 'Waarom hebben zij hoge schulden? Vanwege een begrotingstekort. Waarom? ' Omdat ze er structureel een potje van maken. ' De EU is juist de gedachte dat elk Europees probleem ons probleem wèl is' Een probleem dat we niet zouden moeten willen, maar de trein MOET door gaan. 'Kortom: je bijdrage bestaat uit one-liners. Bewaar ze voor andere situaties.' One-liners die wel waar zijn.
"Whatever it takes" speech van Draghi: 26 juli 2012. Inflatie boven 2%: begon na 2020, met covid steun pakketen van de VS (rechstreeks geld aan de burgers, niet zoals het ECB met opkopen van obligaties), lockdowns in China die de distributie kettingen overal in de wereld overhoop gooide, schaarste in de arbeidsmarkt door vergrijzing PLUS de oorloog in Oekraïne (hoofd verantwoordelijk de afgelopen 9 maanden, zelfs 12 - Welkom Energie! ). Maar, volgens GeenProbleem, de inflatie is de schuld van zuid Europese landen. Want die landen jagen de consumptie aan van? Wat precies? Bier? Nootjes? Ik moet aan Michal Kalecki denken als ik uw redenaties lees: "obstinate ignorance is usually a manifestation of underlying political motives". Geen vertaling nodig, denk ik.
[One-liners die wel waar zijn.] De ECB heeft de rente recentelijk verhoogd. Quantitative easing heeft na 8 jaar amper inflatie gecreerd (het geld ging niet naar de gewonen mensen, maar naar obligaties en naar de beurs). De EU heeft een inflatie van rond 10%, Turkijk rond de 80%. 3 one liners, 3 leugens. Wél knap van u.