© cc-foto: Nerissa
De actieve kennis van Frans en Duits neemt af sinds er minder verplicht onderwijs is in de vreemde talen. Ook aan de universiteit vallen talenstudies steeds meer ten prooi aan bezuinigingen. Als er geen studenten (meer) zijn voor bepaalde studierichtingen dan worden ze weg gereorganiseerd. Onderwijs in Noors en Deens is aan het verdwijnen. Daar staat dan weer tegenover dat Chinees zich in toegenomen belangstelling mag verheugen.
Zoals Han zegt: "Het gaat om de vraag waarom geen medium berichtte over de dood van Jacob Desvarieux. Dat komt inderdaad door het gebrek aan inclusiviteit bij de media. Maar dat ligt ook nog eens ingebed in een eenzijdige gerichtheid op blanke navels en het Angelsaksische buitenland." Zoals Autofiets leest op de MSM: https://nos.nl/artikel/2392152-reacties-op-overlijden-jacob-desvarieux-iconische-stem-van-antillen Als je zoals Han van der Horst slechts argumenten zoekt bij je vooraf getrokken conclusies, draai je de wereld wel een klein beetje om. Het is wellicht beter om als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in of geraakt bent door het overlijden van Jacob Desvarieux, hem niet onnodig te betrekken bij je eigen stokpaardjes.
1 Bericht een dag na het artikel van René Romer, die trouwens voor dat artikel zijn dankbaarheid uitspreekt.
Ik weet wat Zouk is, jongeheer Defoe doet er namelijk aan, en hij heeft zijn Zweedse liefje ontmoet in zijn dansclub in Stockholm. Maar het overlijden van Jacob Desvarieux is hem hoogstwaarschijnlijk ook ontgaan. Ook niks gevonden in de Noorse pers.
Han, ben het niet met jou eens. Indien er sprake is van culturele of politieke ontwikkelingen in alle uithoeken van deze aardkloot, mits enige importantie voor de mensheid, wordt hierover in de Westerse media bericht. Een paar aansprekende voorbeelden. Gulen, Bolsenaro en Duterte en achterstelling van Marokkanen in het rifgebergte.
Gulen was even in het nieuws, toen Erdogan hem uitschakelde. Daarna hoorde je er niets meer over en dat terwijl hij bij de Nederturken grote aanhang had. Zijn dagblad werd bij mij in de buurt door krantenjongens bezorgd. Soms stopten ze er per ongeluk een bij mij in de bus. Over Duterte lees je maar heel weinig. En over Bolsonaro alleen nu en dan een bizarre uitspraak. Ook is Brazilië veel en veel meer dan Bolsonaro. En de Filipijnen veel meer dan Duterte.
@ Han Er moet altijd een selectie worden gemaakt van wat werkelijk nieuwswaardig is. Ik heb niet het idee dat Westerse media willens en wetens minder zouden berichten, die suggestie wordt hier toch gewekt, over noemenswaardige ontwikkelingen in de landen die jij noemt. I Wat hebben wij zoal gemist dan?
@HanvanderHorst, de vete tussen Erdogan en de aanhangers van Gulen is wekenlang in het nieuws geweest en keerde daarna nog steeds regelmatig terug. Over Duterte lees jij wellicht erg weinig, maar hij komt onevenredig vaak in het nieuws als je hem vergelijkt met de leiders van landen in de regio (Thailand, Vietnam, Cambodja, Vietnam, Taiwan), zelfs het staatshoofd van Indonesie komt minder vaak in het nieuws, terwijl je van een stel navelstaarders zoals we zijn zou verwachten dat Indonesie ons nog wel wat interesseert. Bolsonaro komt ook vaker in het nieuws dan me lief is, je geeft aan dat Brazilie veel meer is dan Bolsonaro, maar waarom heb je het niet over Paraguay, Bolivia en Peru? De wereld is te groot om in een krant te vatten, ook de NYT en de Zurcher Zeitung lukt dat niet. Als je bereid bent je te verdiepen kom je echter prima aan je trekken. Dat vereist inderdaad eigen initiatief, best een mooi concept.
Autofiets, je hebt weer niet gelezen wat ik schreef, niet in mijn artikel en ook niet in mijn reacties. Je verdraait de boel een beetje om te trachten een punt te maken. Verder: een kinderhand is snel gevuld.
@HanvanderHorst: Je hebt gelijk, ik maak gebruik van dezelfde instrumenten die jij gebruikt, met het doel jouw argumenten te ontkrachten. Verschil is nog wel dat jij in jouw reactie de schijn van inhoudelijke interesse al lang van je af werpt. Je hebt je zegje gedaan en iedereen die het er niet mee eens is 'heeft weer niet gelezen wat je schreef, verdraait de boel en heeft bovendien een kinderhand die gauw gevuld is'. Als je een blanke man op leeftijd was geweest, had ik je wellicht beschuldigd van navelstaren....
FransAkkermans1947 2 augustus 2021 at 17:44 [ Mijn indruk is dat deze artiest in dit land zo goed als onbekend is. Dat zijn overlijden geen aandacht krijgt in de massamedia is dan niet raar. ] Als een artiest bij een specifieke bevolkingsgroep zeer geliefd is en bij alle bevolkingsgroepen geheel onbekend, dan mogen de meeste massamedia zo iemand inderdaad links laten liggen. De publieke omroep is echter van ons allemaal en zou daar wel iets mee moeten doen.
Ik ben er ook voor dat de media een breed publiek bedienen. Maar ik weet ook dat je keuzes moet maken uit het aanbod en ik ben niet ter zake kundig genoeg om gemaakte keuzes te bekritiseren. Om in dit geval op basis van anekdotisch bewijs een algemene conclusie te trekken dat de redacties niet inclusief genoeg zijn gaat me te ver. Maar we krijgen er een nieuwe omroep Zwart bij en wellicht dat die de scheefgroei weer weet recht te zetten. Zo gaat dat toch? Net zo goed als dat de regionale omroepen een aanvullend aanbod verzorgen.
FransAkkermans1947 3 augustus 2021 at 15:48 [ Om in dit geval op basis van anekdotisch bewijs een algemene conclusie te trekken dat de redacties niet inclusief genoeg zijn gaat me te ver. ] Als dat zo was, had je gelijk. Maar de discussie over de noodzaak van meer variatie in redacties duurt al jaren, terwijl er veel te weinig actie wordt ondernomen. Als je het tegen die achtergrond bekijkt is dit voorbeeld wel illustratief.
Volgens mij gaat het erg veel juist over Turkije. Dat kan ook moeilijk anders want Turkije is een groot land, veel inwoners en een oude geschiedenis. Efese wordt herhaaldelijk genoemd in de brieven van Paulus, de stichter van het christendom. En over Marokko horen we ook heel veel, en Tunesië is dagelijks nieuws, zo pas weer een boot met vluchtelingen gered. . Iedereen weet over Bolsenaro en de favela's. ..... En wie de Slimste Mens, 2021 wordt krijgt heel hoge kijkcijfers. Waarom doet u eigenlijk niet mee, meneer Van der Horst.?
Elke media student leert al in het begin van de opleiding wat nieuws nieuws maakt. Als je deze punten leest (wiki) begrijp je als het goed is meteen waar de Zoukontdekker in Nederland (bijna) geen nieuws was.
Van der Horst wil ons nog wel eens vergasten op een link naar een bijzonder stuk muziek of optreden uit een ver land of een ver verleden. Jammer genoeg ontbreekt ook hier een link naar Jacob Desvarieux. Mijn indruk is dat deze artiest in dit land zo goed als onbekend is. Dat zijn overlijden geen aandacht krijgt in de massamedia is dan niet raar. De verklaring is dan ook die onbekendheid en niet het gebrek aan inclusiviteit. Ik mag graag luisteren naar Morogoro Jazz uit Tanzania, dat heeft te maken met mijn verleden en is verder niet van belang. Mijn indruk is dat die muziekstijl hier onbekend is net als veel andere Afrikaanse muziek. Toch lees ik er wel eens wat over. Het lijkt mij onredelijk om redacties te verwijten dat ze niet inclusief genoeg zijn als ze geen of weinig aandacht besteden aan de vele soorten wereldmuziek. Blijft wel dat kritiek op de eenzijdigheid in berichtgeving en duiding volkomen terecht is. Ik heb echter niet de indruk dat je als lezer van NRC, FD, Trouw en de Volkskrant veel tekort komt. Op de TV wel. Je moet je tevreden stellen met Maarten van Rossem en dat valt niet mee.
Moet ik natuurlijk wel het goede voorbeeld geven: https://www.youtube.com/watch?v=4Gqi3P3YBjo.
Ik zal me niet onbetuigd laten. Hier is de grote Jacob Desvarieux met een legendarisch concert, uit 2005 alweer https://www.youtube.com/watch?v=YCkTTeAhERE
Volgens mij is dat concert helemaal niet legendarisch. Er kunnen slechts 8000 mensen in de Parijse zaal. In kaap verdie zijn legendarische concerten gegeven voor volgend mij wel 60000 bezoekers.
RaRa 2 augustus 2021 at 22:02 [ Volgens mij is dat concert helemaal niet legendarisch. Er kunnen slechts 8000 mensen in de Parijse zaal.] " The smaller the attendance the bigger the history. There were 12 people at the last supper. Half a dozen at Kitty Hawk. Archimedes was on his own in the bath. " Tony Wilson, in 24 Hour Party People
Ooit een toneelvoorstelling meegemaakt in de Arnhemse schouwburg waarbij de 8 ( minder dan 10 in ieder geval) bezoekers plaats mochten nemen op het toneel. Van het stuk kan ik me niet zoveel herinneren.
Gewoon geen propaganda talkshows meer kijken. Ik kijk er geen één meer al een paar jaar niet meer. Heerlijk rustig. Lees wel goede opiniebladen zoals de Groene, Vrij Nederland etc... en voor de rest je eigen hersenen gebruiken. En veel boeken lezen. De journalistiek is verworden tot een doorgeefluik van de Rutte's en co. (Uitzonderingen daargelaten..).
Volgens mij hebben we in Nederland persvrijheid, dus mochten er mensen zijn die denken iets interessants te schrijven over welke ontwikkeling dan ook, dan kunnen ze dat doen. En anders dan in het verleden toen je dure schakels had (drukkerij, distributie) kun je nu vrijwel voor niks je doelgroep bereiken. Dus wat is het probleem?
Ooit een keer in Servië, in Žagubica om precies te zijn, het Smurfenlied van vader Abraham uit de jukebox horen schallen. Leeft die gast eigenlijk nog?
Het is niet zo moeilijk: als het commercieel niet interessant is dan kijkt de media de andere kant op. Had trouwens zelf ook nog nooit van de grondlegger van de Zouk gehoord.
Damocles Inderdaad, als u media als enkelvoud (iets anders dan enkel fout) opvat!
Oui, oui, mee eens, kan er nog aan toevoegen: Het volgen van de groepsimmuniteit van de Engelsen (Merkel wordt er nog wel eens wakker van). De Engelsen corrigeerden die waanzin en snel volgde het torentje. Als enig EU-land varen we mee in een vloot om een vliegdekschip te beschermen ter glory van Boris en zijn trawanten die de wereld willen herinneren dat Great Brittan altijd Great zal zijn. Wat het nieuws betreft is het wachten op een grote EU-speler in de serieuze nieuwsvervaring. Waarom Engels als je er niet één fatsoenlijke EU-krant mee kan lezen? Literatuur genoeg in andere talen.
'Als enig EU-land varen we mee in een vloot om een vliegdekschip te beschermen ter glory van Boris en zijn trawanten die de wereld willen herinneren dat Great Brittan altijd Great zal zijn.' Beetje goedkoop statement dit.
Markzelluf Mijn tip: lees het nog eens. Geen letter Russisch. Mini Geloof dat jouw statement in deze prima kwalificeerd voor hetgeen je me van beschuldigd. Argumenten op? Of begrijp je het niet als Markzelluf? Ik leg graag uit zoals jij wel weet
De media is vooral een doorgeefluik in dit. De gemiddelde Nederlander geeft vooral iets om Nederland en is voor de rest gefocust op Engeland en Amerika. De media krijgt overal de schuld van, maar ik zie niet in wat de media hier verkeerd in doet. Een groot deel van de Nederlandse samenleving is niet inclusief. En dat zeg ik zonder daarover mijn mening te geven, maar meer als een constatering. En voor de rest vond ik dat het overlijden van Jeroen van Merwijk veel te weinig in het nieuws kwam. En het overlijden van Cruijff ook. Het overlijden van Peter R. De Vries vond ik overdreven en eenzijdig belicht in de media. De media liet alleen de goede kant van de Vries zien. En dat hij dikke maatjes was met Cor van Hout( een crimineel van het zuiverste soort) werd totaal niet belicht Zo hebben we allemaal wel een andere visie op welk overlijden je meer of minder in het nieuws moet brengen. Je hoort mij louter mijn mening geven over de aandacht die er aan van Merwijk en Cruijff werd gegeven en niet klagen. Vooral van Merwijk was een onder gewaardeerd genie, maar ik begrijp dat de media er vooral voor de massa is. Dus klagen gaat te ver.
De media is propaganda geworden Dit zijn niet meer de tijden dat Ikon journalisten naar El Salvador gingen en stierven voor de waarheid
De Ikon journalisten hadden niet de minste behoefte om martelaar te worden.
Die Johan Dersken die zou wel weten hoe dat precies kwam. "De linkse politieke partijen, die zijn daar debet aan."
Ook op muziek- en filmgebied reikt het zicht niet verder dan de Angelsaksische landen. Politiek rechts blijft desalniettemin - nog steeds-roepen, dat we de eigen cultuur moeten verdedigen. Hilarisch nietwaar.
Mijn partner heeft niet de Nederlandse nationaliteit, maar ik heb haar nog nooit horen klagen over te weinig (positieve) aandacht in de media voor haar geboorteland. Hoe langer ze in Nederland woont, hoe minder ze van haar eigen land nog weet, maar ze blijft toch nog wel op de hoogte omdat ze daar zelf aan werkt. Onze kinderen hebben drie nationaliteiten en daar is dat proces al veel verder; die richten zich volledig op Nederland en hebben hooguit wat bovengemiddelde interesse voor de andere landen waar ze roots hebben. Zelf heb ik lang buiten Nederland gewoond en richtte me in die periode ook op de landen waar ik woonde. Nu terug in Nederland ga ik toch ook niet klagen dat de media alleen maar negatieve berichten over bijvoorbeeld Brazilië plaatsen en Milton Nascimento of Chico Barque nooit meer gedraaid wordt terwijl zijn achternaam nog wel de Hollanda is? De reden waarom de integratie in Nederland niet goed werkt is precies dit fenomeen; dat grote groepen die hier definitief wonen, zelfs al meerdere generaties, zich meer verbonden voelen met het oorspronkelijke land van herkomst dan met het land waar ze wonen en hun toekomst hebben. En nu moeten onder het mom van meer inclusiviteit de media daar ook nog aan gaan meewerken? De omgekeerde wereld.
Ik heb het niet over positieve aandacht. Ik heb het over consequente en structurele aandacht.
Ik ben het met dhr. Van der Horst eens dat er overdreven veel aandacht is voor de Angelsaksische wereld. Dat is al decennia gaande. Er opeens mee stoppen als media zit er niet. Het is immers in de maatschappij ingesleten. Het publiek wil dat graag. Het is dan ook zot om de media te vragen meer aandacht te besteden aan ander nieuws. Als daar in Nederland vraag naar is, komt dat immers vanzelf. En anders kan men toch naar Joop? Hier niets over de dood van oprichter en oud-drummer Jordison van Slipknot. Wel nu voor de tweede keer aandacht voor de dood van Desvarieux. Veel Zouk-liefhebbers hier?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Zouk had gehoord…
Nog erger is dat onze ' elite ' dat ook overgenomen heeft - de Halsema's van dit land zitten meer in New York dan aan de Amstel en hebben een wereldbeeld dat past in het Anglokosmopolitisme , dat woke wegkijkt voor de noden van de mensen die het moeilijk hebben.
Hoe je het wendt of keert: feit is dat de Nederlandse nieuwsgaring en cultuur, zeker na de Tweede Wereldoorlog, heel erg gelieerd zijn aan Amerika en Engeland. Los van wat Duitse schlagers (Heintje, wie kent 'm nog) en chansons in de jaren 70, is bijvoorbeeld ons (mijn) muziekbeeld heel erg bepaald door de Engelse en Amerikaanse hitparades en muziekprogramma's (Top of the Pops, MTV, ...). Interesse in het nieuws en cultuur van die kanten, gaat daar vanzelf in mee. Los van de gepassioneerde muziekliefhebber, zijn erg weinig mensen geïnteresseerd in muziekstromingen uit Colombia, Brazilië, Ghana bijvoorbeeld. Je kan het wel de mensen door de strot proberen te duwen: nieuwsgaring, muziek, cultuur, historie buiten de gebaande paden die we hier gewend zijn, maar het zal nooit het niveau van "Gewest tot Gewest" overstijgen en enkel voor een beperkte doelgroep interessant blijven. Het hemd is nader dan de rok, en dat zal altijd zo blijven.
In Brazilië draaien ze ook geen Boudewijn de Groot hoor, ondanks de invloed die Nederland gehad heeft op de Braziliaanse geschiedenis en de inwoners met Nederlandse roots. Ze zijn daar juist heel erg trots op hun eigen (muziek)cultuur, in tegenstelling tot Nederland.
@ Middenman Maar daar draaien ze toch wel de klassiekers van Shocking Blue, Focus, Brainbox, Cuby en meer van fraais?
@HanvanderHorst: nee hoor, ik denk dat ik voor het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking, maar ook voor de 'hoog opgeleide en geëngageerde" bezoekers van deze site spreek, als ik beweer dat nagenoeg niemand van Jacob Desvarieux gehoord heeft.
@Donkerekamer - In 7 jaar Brazilië, waarin ik erg veel radio heb geluisterd niets van dat alles gehoord. Een cover van Mississippi (Pussycat) in het Portugees kan ik me wel herinneren. Past een beetje bij de Gaucho cultuur in het zuiden.
Show me the money Han. Want dit soort aandacht levert geen geld op. Sowieso wordt toegang tot 'de markt' zwaar gecontroleerd door een beperkt aantal bedrijven en belangenbehartigers. Denk je dat die nieuwe bandjes bij DWDD allemaal op merites werden geselecteerd? Nee, die werden naar binnen genetwerkt en er werd natuurlijk getoetst of het een beetje mainstream was, want echte experimentele muziek is niet goed voor de kijkcijfers. En zelfs dan heb je misschien wel als buitenlandse band een voorsprong vanwege het diversiteitsstreven. Qua nieuws en exposure, tja dan gaat het inderdaad over op navelstaren. De miljoenen vluchtelingen uit Venezuela krijgen misschien 1% van de exposure van de situatie in het kamp Moria. De aandacht is selectief en ik zou van juist de NPO verwachten daar zijn publieke functie in te vullen, maar nee, de stokpaardjes worden niet verlaten.
Neem alleen NOS en NPO als voorbeeld. Zij hebben toeslagenaffaire doodgezwegen. Als een journalist een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd. Dagen lang is een grote dreigende crisis in Bosnia en Herzegovina en ik lees en hoor niks over. En over Caribische deel van Nederland lees je ook nooit iets positief laat staan dat cultuur bekender wordt gemaakt.
Sarajlijla En hier heeft u natuurlijk ook weer het overtuigende bewijs, wat u steeds voor uw beweringen aanlevert - dus niet -, van: "Als een journalist een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd." Ik wilde maar dat ik de enige was, die vindt dat zoiets niet hoort op een forum als dit.
Zandb, Wat jij vindt vind ik volstrekt onbelangrijk. Begrijp jij dat echt niet?
Sarajlijla U beschuldigt de NOS en de NPO van nogal iet heel ernstigs. Realiseert u zich dat? Dan is het wel zo netjes, dat u zo'n ernstige beschuldiging - de zoveelste - netjes onderbouwt met relevante en kloppende feiten. Dat doet u niet omdat u dat niet kunt en omdat u niet wilt toegeven dat u dus ook hier weer ongelooflijk onnozel reageert. Denkt u dan echt, dat het mij ook maar iets kan schelen, dat het u niets kan schelen, wat ik vind? Nou meneertje Sarajlijla, de werkelijkheid is, dat u niet bij machte bent om inhoudelijk te reageren omdat u op dit punt, waar ik kritiek heb, geen inhoud hebt. Geen enkele. Maar ondertussen laat u wel wel die ongelooflijk beschamende beschuldiging staan. En ach, dat ik dan nog de moeite neem om u serieus te nemen....... Maar denkt u nu echt dat er niet meer zijn, die niet zien dat u maar wat beweert, wanneer u zegt: "Als een journalist (bij de NPO en NOS) een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd."
@zandje: waarom weer zo zuur? Laat toch iemand anders een beetje in zijn of haar waarde, ook als je het niet eens bent. Jouw mening is nooit persé beter of waardevoller.
"Ook zulke zogenaamd onafhankelijke geesten bezoeken sites waarvan de inhoud door poortwachters met een eigen agenda is gefilterd." Zeker, daarom is het ook van belang dat je je niet beperkt tot één of een enkele sites, maar je nieuws haalt van veel sites, liefst met een onderling afwijkende signatuur. Veel mensen doen dat natuurlijk niet, maar je had vroeger ook al mensen die uitsluitend de telegraaf tot zich namen. Maar een goede buitenlandcorrespondent is goud waard. Iemand die de taal spreekt, leeft in het land in kwestie en misschien ook zijn kinderen daar op school heeft zitten. Die zodoende ook te maken heeft met de lokale overheden, de belasting en de bureaucratie aldaar. Dan leer je een land goed kennen. Maar daar zijn er steeds minder van, en dan krijg je bijvoorbeeld een journalist die in zijn eentje heel Afrika moet doen. Dit heeft trouwens ook een positief effect: omdat het schier onmogelijk is om alles in je eentje bij te houden, is er sprake van toenemende samenwerking tussen buitenlandcorrespondenten en lokale journalisten. De buitenlandcorrespondent heeft een netwerk van lokale journallisten die hem van nieuws voorzien. Op hun beurt hebben die lokale journalisten er ook baat bij, zij krijgen toegang tot podia die mondiaal veel meer gewicht in de schaal leggen dan hun eigen lokale media. Alleen blijven de beloning en erkenning nog achter. Hier is een aardig artikel over deze ontwikkelingen: https://www.oneworld.nl/achtergrond/maken-nieuwe-media-de-buitenlandcorrespondent-overbodig/ Wat betreft de teloorgang van het Frans en Duits, dat heeft te maken met de aftakeling van het onderwijs. Ik ben bang dat daar geen moedertjelief tegen helpt.
Het is juist precies andersom, de media tuimelt over elkaar heen wie het meest inclusief is. Geen serieuze krant zonder wekelijks een extra dubbeldik artikel over de slavernij en in Hilversum strijdt men om de Divibokaal. De media is inderdaad steeds eenkenniger aan het worden, maar dan eenkennig Woke.
“Romer heeft niet alleen groot gelijk” Wat een onzin. Jacob Desvarieux heeft een keer in Nederland een concert gegeven in Amsterdam, in de box. Grotere stadions zouden bij lange na niet vol zijn. Ik ken enkele artiest die enkel in de box heeft opgetreden, wiens overlijden wel groot nieuws was.
Laat elke redactie lekker zelf bepalen wat ze doen.
Gewoon U bedoelt dus dat u liever niet ziet, dat er kritiek is, in dit geval op redacties.
Mini Wat staat er dan wel? Of laat ik het zo vragen: Denkt u dat het zin heeft om kritiek op redacties te geven, als het aan Gewoon ligt? En denkt u echt, dat hij hier dan niet bedoeld: "Bespaar u de moeite, laat elke redactie het lekker zelf uitzoeken"?
@Zandb: Nee, dat schrijf ik niet. Elke redactie bepaalt zelf wat zij publiceert. En ieder bepaalt vervolgens zelf wat voor kritiek hij daar op geeft. Geen censuur.
Gewoon Okay. Daar ben ik het mee eens. Maar ik blijf opmerken, dat u in uw eerste reactie mensen die kritiek hebben adviseert om dat maar niet te doen. Elke redactie mag natuurlijk bepalen wat die publiceert - dat vind ik een open deur in Nederland - maar dat wil niet zeggen, dat redacties niet tot de orde geroepen kunnen of moeten worden. Actievoeren, kritiek uitoefenen zijn democratisch geaccepteerde middelen om te proberen invloed uit te oefenen en dat is niet per definitie censuur.
Wie voortdurend het woord voert, heeft moeite met luisteren. Wie meent dat de wereld bestaat uit enkel daders en slachtoffers wordt een plat karakter. in een eigenhandig getekende strip. Een stripverhaal kan heel kunstig zijn, maar met kunt heeft het niet veel te maken. Wat Picasso maakte, was niet realistisch maar wel kunst. Picasso was een door en door slecht mens, maar als artiest zeer begenadigd. Het omgekeerde komt veel meer voor. .
Bouwman Wie voortdurend het woord neemt, kan maar moeilijk te weten komen wat een ander vindt. Dat is iets anders dan dat die moeite zou hebben met luisteren. Wie meent dat de wereld bestaat uit daders en slachtoffers, die heeft het bij het rechte eind. Het probleem is, wanneer wie welke rol aanneemt en/of waar je begin te redeneren. Een stripverhaal kan net zo veel met kunst te maken hebben als wat Picasso met kunst te maken kan hebben; het is een kwestie van vinden en niet van het vaststellen van feiten. (Voorbeelden mogen zijn: De Avonden, Kaas, Kort Amerikaans in stripvorm, getekend door Dick Matena.) U hebt echt geen bewijs dat er significant meer 'slechte mensen' (?) kunstenaar mogen heten, dan er 'goede mensen' (?) zijn die dat mogen. Laat ik hier nu zien, dat u bazelt? Ik geloof van wel. Maar wat ik het ergst vind: Ik kan werkelijk niet bedenken wat de relevantie hier is, van dat gebazel.
@zandx: waarom bazelt iemand als hij iets schrijft waar je het niet in kan vinden? Zou het aan het niveau van de lezer kunnen liggen als hij vindt dat iets gebazel is? Ik bedoel het gebrek aan niveau.