Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De media zijn veel te gericht op de blanke navel en het Brits/Amerikaanse buitenland

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
4720781631_66a61320ec_w

© cc-foto: Nerissa

Geen enkel regulier Nederlands medium realiseert zich voldoende dat steeds meer leden van de doelgroep deel uitmaken van families met vertakkingen naar andere landen: Marokko, Tunesië, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Brazilië, Ghana.
Afgelopen weekend maakte René Romer zich op deze site kwaad over het feit dat de Nederlandse media nog geen aandacht hebben besteed aan het overlijden van Jacob Desvarieux , grondlegger van de Zouk. Hij ziet voor de zoveelste keer bewezen hoe weinig inclusief ze zijn. Romer heeft niet alleen groot gelijk, het is met de media ook nog eens een stuk erger dan hij denkt, FunX overigens niet te na gesproken. En ook niet de VPRO die met het radioprogramma Bureau Buitenland en een eigenzinnige onderwerpkeuze nog steeds weerstand biedt aan de conformeringsdwang vanuit de bureaus der netmanagers.
Sinds de eeuwwisseling zijn hier te lande kranten, radio, televisie en vrijwel alle nieuwssites steeds eenkenniger geworden. Navelstaren is de norm. Het zijn bijna altijd blanke navels want aan nieuws uit gemeenschappen met een andere dan de oorspronkelijk Nederlandse cultuur besteden redacties nauwelijks aandacht behalve als het om moord, doodslag, drugs of terrorisme gaat. Hun opiniemakers vinden in grote meerderheid dat minderheden zich “aan moeten passen” en “mee moeten doen”. Het ontbreekt de meeste redacties aan (talen)kennis om over zulke gemeenschappen te berichten zoals ze dat over de etnische Nederlanders wel doen: het verenigingsleven volgen bijvoorbeeld, interne politieke en religieuze tegenstellingen verslaan, concerten en theatervoorstellingen recenseren.
Jacob Desvarieux is tot nog toe door de media niet alleen genegeerd omdat hij een Caribisch muziekfenomeen is maar ook omdat hij afkomstig is van de Franse Antillen. Behoorde hij tot de grondleggers van de reggae, was hij een Jimmy Cliff geweest, dan hadden de Nederlandse media anders gereageerd. Gewoon omdat hij dan geen Franstalig maar een Engelstalig popidool was geweest. Buitenland betekent voor de Nederlandse media over het algemeen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De rest van de wereld is bijzaak. Als er zogenaamde duiders aan de talkshowtafels verschijnen, gaat het vrijwel steeds over Engelse en Amerikaanse kwesties. Een heel enkel keertje mag iemand iets over Frankrijk komen vertellen. Duitsland is helemaal terra incognita. Laat staan dat er serieuze belangstelling bestaat voor de ontwikkelingen in Portugal, Spanje en Italië. Dan beperkt men zich veelal tot het bevestigen van vooroordelen over naar olijfolie en knoflook riekende potverteerders.
Moest het over oorlogen in het Midden-Oosten of Afghanistan gaan, dan nodigen talkshowredacties gewoonlijk iemand uit die geschoold is in de machtspolitiek van westerse mogendheden en de NAVO, haast nooit iemand die doorkneed is in de geschiedenis en de ontwikkeling van Syrië, Irak of Midden-Azië. Vaak ook raadpleegt men Kamerleden, die evenmin van hun gezond niet afweten maar wel het beleid van de eigen partij willen verdedigen.
Anders vindt de redactie in de rolodex onder de T en de V altijd wel iemand die zich afficheert als terrorismedeskundige of veiligheidsexpert. Zulke gasten leggen dan met veel aplomb de situatie uit in landen waarvan zij talen noch culturen kennen.  Voor het overige liggen Latijns-Amerika, Azië en Afrika ver achter de horizon. Geen medium volgt bijvoorbeeld consequent het nieuws uit India, waar de populistische en intolerante premier Modi al jaren Trump in de schaduw stelt en een groot gevaar vormt voor de interne en externe stabiliteit. Evenmin is er veel aandacht voor Indonesië, Vietnam of Thailand. Behalve als het om rampen gaat of vreemde types zoals de Thaise koning.
Wie de Nederlandse media volgt, weet dat president Xi Jinping een alleenheerser is die elke tegenspraak de kop indrukt. En dat er zoiets is als de zijderoute en dat China ergens wel een dreiging is. Over achtergronden, over ándere Chinese politici, over de interne ontwikkelingen in dat enorme land vernemen we weinig tot niets met een kleine uitzondering voor de heisa in Hongkong. We hebben natuurlijk de reisreportages gehad van Ruben Terlou maar zonder dit uitzonderlijke talent was er nooit ruimte voor gemaakt op de NPO.
Vladimir Poetin en Rusland idem dito. Zelfs de berichtgeving over de MH17, een zaak die Nederland rechtstreeks raakt, is lapidair. Laat staan dat de binnenlandse ontwikkelingen systematisch worden gevolgd. Als Poetin iets spectaculairs doet zoals het vergiftigen of vermoorden van een al te opvallende tegenstander, heb je kans dat Derk Sauer even in beeld komt, daar blijft het bij.
Natuurlijk hebben veel media nog wel een aantal correspondenten in het buitenland, maar op die categorie specialisten is de afgelopen decennia sterk bezuinigd. Ze moeten zich tegenwoordig meestal in leven houden met freelance contractjes. Zeker buiten Europa krijgen zij enorme gebieden toegewezen, bijvoorbeeld heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Hun reportages worden in Nederland beoordeeld door redactionele poortwachters, die onveranderlijk aan de Engelse ziekte lijden.
Ook de redacties cultuur en entertainment hebben zich zo goed als volledig aan Engeland en Amerika uitgeleverd. Daarom lees je haast nooit iets over Duitse of Franse sterren uit literatuur en film. Als het over antiracisme  gaat, is de blik vrijwel totaal op de Verenigde Staten gericht en nooit op Parijs of Berlijn. Laat staan dat Zuid-Europa of Latijns-Amerika in beeld komen.
Geen enkel regulier Nederlands medium realiseert zich voldoende dat steeds meer leden van de doelgroep deel uitmaken van families met vertakkingen naar andere landen: Marokko, Tunesië, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Brazilië, Ghana. Die landen krijgen dan ook geen bijzondere aandacht ondanks het feit dat er voor nieuws over politieke, economische en culturele ontwikkelingen voldoende belangstellenden zijn. Een beetje gezeiklijster over de lange arm van Erdogan en zo, daar blijft het over het algemeen wel bij.
Dit alles komt omdat redacties hun nieuws uit Engelstalige bronnen halen. Ze nemen de nieuwskeuzes en de prioriteiten over uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat doen redacties omdat Engels er de enige vreemde taal is waarmee men overweg kan. In heel Nederland is de actieve kennis van Frans en Duits grotendeels weggeëbd. Men kán Le Monde, Le Figaro of de Nouvel Obs niet eens meer lezen ook al zou men het willen. Laat staan dat men een abonnement heeft op de sites van El Espectador, Ja Jornada, o Estado de São Paulo,  Cumhüriyet of  Kompas.
Nu kun je zeggen: de wereld is groot en de kranten zijn klein. Hoe moet die informatievloed uit de hele wereld in hemelsnaam worden ingebed? Nou bij de New York Times kunnen ze het wel. En bij de Neue Zürcher Zeitung ook. Laatstgenoemde krant richt zich tot de Zwitserse zakenelite, voor wie het belangrijk is betrouwbaar te worden voorgelicht over wat er op de hele wereld gebeurt, ook in Kazakhstan of Bangladesh en dat het niet uitsluitend om coups of incidenten gaat maar om trends en interne politieke, sociale en culturele ontwikkelingen.
Nu kan men tegenwerpen dat alle mensen  met een internetaansluiting sites uit de hele wereld kunnen afgrazen om hun hoogst particuliere belangstelling te bevredigen. Dat is zeker het geval maar er is kennis van zaken voor nodig om het kaf van het koren te scheiden: om nepnieuws te ontmaskeren, om betrouwbare bronnen te vinden en je niet op sleeptouw te laten nemen door ideologen en propagandisten. Er zullen zeker genoeg lezers van dit stuk zelfvoldaan constateren dat de MSM voor hen hebben afgedaan en dat zij zelf hun weg wel vinden. Naar GeenStijl bijvoorbeeld. Of Fox News. Of GB News. Ook zulke zogenaamd onafhankelijke geesten bezoeken sites waarvan de inhoud door poortwachters met een eigen agenda is gefilterd.
Dat doet er  in dit verband echter niet zoveel toe. Het gaat om de vraag waarom geen medium berichtte over de dood van Jacob Desvarieux. Dat komt inderdaad door het gebrek aan inclusiviteit bij de media. Maar dat ligt ook nog eens ingebed in een eenzijdige gerichtheid op blanke navels en het Angelsaksische buitenland. Het een versterkt het ander. Ook dat nog.
Aanvulling: maandag plaatste de NOS dit bericht naar aanleiding van het overlijden van Jacob Desvarieux. Het gespecialiseerde Caribe Magazine heeft wel berichten geplaatst rond zijn ziekte en overlijden, dit en dit. Opmerkelijk, de Straits Times uit Singapore vond het overlijden van Desvarieux een bericht waard.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (71)

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 12:40

De actieve kennis van Frans en Duits neemt af sinds er minder verplicht onderwijs is in de vreemde talen. Ook aan de universiteit vallen talenstudies steeds meer ten prooi aan bezuinigingen. Als er geen studenten (meer) zijn voor bepaalde studierichtingen dan worden ze weg gereorganiseerd. Onderwijs in Noors en Deens is aan het verdwijnen. Daar staat dan weer tegenover dat Chinees zich in toegenomen belangstelling mag verheugen.

Autofiets
Autofiets3 aug. 2021 - 8:40

Zoals Han zegt: "Het gaat om de vraag waarom geen medium berichtte over de dood van Jacob Desvarieux. Dat komt inderdaad door het gebrek aan inclusiviteit bij de media. Maar dat ligt ook nog eens ingebed in een eenzijdige gerichtheid op blanke navels en het Angelsaksische buitenland." Zoals Autofiets leest op de MSM: https://nos.nl/artikel/2392152-reacties-op-overlijden-jacob-desvarieux-iconische-stem-van-antillen Als je zoals Han van der Horst slechts argumenten zoekt bij je vooraf getrokken conclusies, draai je de wereld wel een klein beetje om. Het is wellicht beter om als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in of geraakt bent door het overlijden van Jacob Desvarieux, hem niet onnodig te betrekken bij je eigen stokpaardjes.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 aug. 2021 - 13:43

1 Bericht een dag na het artikel van René Romer, die trouwens voor dat artikel zijn dankbaarheid uitspreekt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 12:09

Ik weet wat Zouk is, jongeheer Defoe doet er namelijk aan, en hij heeft zijn Zweedse liefje ontmoet in zijn dansclub in Stockholm. Maar het overlijden van Jacob Desvarieux is hem hoogstwaarschijnlijk ook ontgaan. Ook niks gevonden in de Noorse pers.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 aug. 2021 - 7:15

Han, ben het niet met jou eens. Indien er sprake is van culturele of politieke ontwikkelingen in alle uithoeken van deze aardkloot, mits enige importantie voor de mensheid, wordt hierover in de Westerse media bericht. Een paar aansprekende voorbeelden. Gulen, Bolsenaro en Duterte en achterstelling van Marokkanen in het rifgebergte.

6 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 aug. 2021 - 7:16

bolsonaro

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 aug. 2021 - 7:51

Gulen was even in het nieuws, toen Erdogan hem uitschakelde. Daarna hoorde je er niets meer over en dat terwijl hij bij de Nederturken grote aanhang had. Zijn dagblad werd bij mij in de buurt door krantenjongens bezorgd. Soms stopten ze er per ongeluk een bij mij in de bus. Over Duterte lees je maar heel weinig. En over Bolsonaro alleen nu en dan een bizarre uitspraak. Ook is Brazilië veel en veel meer dan Bolsonaro. En de Filipijnen veel meer dan Duterte.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 aug. 2021 - 8:23

@ Han Er moet altijd een selectie worden gemaakt van wat werkelijk nieuwswaardig is. Ik heb niet het idee dat Westerse media willens en wetens minder zouden berichten, die suggestie wordt hier toch gewekt, over noemenswaardige ontwikkelingen in de landen die jij noemt. I Wat hebben wij zoal gemist dan?

Autofiets
Autofiets3 aug. 2021 - 8:49

@HanvanderHorst, de vete tussen Erdogan en de aanhangers van Gulen is wekenlang in het nieuws geweest en keerde daarna nog steeds regelmatig terug. Over Duterte lees jij wellicht erg weinig, maar hij komt onevenredig vaak in het nieuws als je hem vergelijkt met de leiders van landen in de regio (Thailand, Vietnam, Cambodja, Vietnam, Taiwan), zelfs het staatshoofd van Indonesie komt minder vaak in het nieuws, terwijl je van een stel navelstaarders zoals we zijn zou verwachten dat Indonesie ons nog wel wat interesseert. Bolsonaro komt ook vaker in het nieuws dan me lief is, je geeft aan dat Brazilie veel meer is dan Bolsonaro, maar waarom heb je het niet over Paraguay, Bolivia en Peru? De wereld is te groot om in een krant te vatten, ook de NYT en de Zurcher Zeitung lukt dat niet. Als je bereid bent je te verdiepen kom je echter prima aan je trekken. Dat vereist inderdaad eigen initiatief, best een mooi concept.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 aug. 2021 - 12:36

Autofiets, je hebt weer niet gelezen wat ik schreef, niet in mijn artikel en ook niet in mijn reacties. Je verdraait de boel een beetje om te trachten een punt te maken. Verder: een kinderhand is snel gevuld.

Autofiets
Autofiets4 aug. 2021 - 10:51

@HanvanderHorst: Je hebt gelijk, ik maak gebruik van dezelfde instrumenten die jij gebruikt, met het doel jouw argumenten te ontkrachten. Verschil is nog wel dat jij in jouw reactie de schijn van inhoudelijke interesse al lang van je af werpt. Je hebt je zegje gedaan en iedereen die het er niet mee eens is 'heeft weer niet gelezen wat je schreef, verdraait de boel en heeft bovendien een kinderhand die gauw gevuld is'. Als je een blanke man op leeftijd was geweest, had ik je wellicht beschuldigd van navelstaren....

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 aug. 2021 - 22:39

FransAkkermans1947 2 augustus 2021 at 17:44 [ Mijn indruk is dat deze artiest in dit land zo goed als onbekend is. Dat zijn overlijden geen aandacht krijgt in de massamedia is dan niet raar. ] Als een artiest bij een specifieke bevolkingsgroep zeer geliefd is en bij alle bevolkingsgroepen geheel onbekend, dan mogen de meeste massamedia zo iemand inderdaad links laten liggen. De publieke omroep is echter van ons allemaal en zou daar wel iets mee moeten doen.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 aug. 2021 - 13:48

Ik ben er ook voor dat de media een breed publiek bedienen. Maar ik weet ook dat je keuzes moet maken uit het aanbod en ik ben niet ter zake kundig genoeg om gemaakte keuzes te bekritiseren. Om in dit geval op basis van anekdotisch bewijs een algemene conclusie te trekken dat de redacties niet inclusief genoeg zijn gaat me te ver. Maar we krijgen er een nieuwe omroep Zwart bij en wellicht dat die de scheefgroei weer weet recht te zetten. Zo gaat dat toch? Net zo goed als dat de regionale omroepen een aanvullend aanbod verzorgen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 aug. 2021 - 17:02

FransAkkermans1947 3 augustus 2021 at 15:48 [ Om in dit geval op basis van anekdotisch bewijs een algemene conclusie te trekken dat de redacties niet inclusief genoeg zijn gaat me te ver. ] Als dat zo was, had je gelijk. Maar de discussie over de noodzaak van meer variatie in redacties duurt al jaren, terwijl er veel te weinig actie wordt ondernomen. Als je het tegen die achtergrond bekijkt is dit voorbeeld wel illustratief.

Bouwman2
Bouwman22 aug. 2021 - 17:19

Volgens mij gaat het erg veel juist over Turkije. Dat kan ook moeilijk anders want Turkije is een groot land, veel inwoners en een oude geschiedenis. Efese wordt herhaaldelijk genoemd in de brieven van Paulus, de stichter van het christendom. En over Marokko horen we ook heel veel, en Tunesië is dagelijks nieuws, zo pas weer een boot met vluchtelingen gered. . Iedereen weet over Bolsenaro en de favela's. ..... En wie de Slimste Mens, 2021 wordt krijgt heel hoge kijkcijfers. Waarom doet u eigenlijk niet mee, meneer Van der Horst.?

René Romer
René Romer2 aug. 2021 - 16:44

Dank voor je uitstekende bijdrage. Helemaal mee eens!

JoepJos
JoepJos2 aug. 2021 - 16:33

Elke media student leert al in het begin van de opleiding wat nieuws nieuws maakt. Als je deze punten leest (wiki) begrijp je als het goed is meteen waar de Zoukontdekker in Nederland (bijna) geen nieuws was.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 aug. 2021 - 17:18

Wat heb je dan geleerd? Daar ben ik heel benieuwd naar.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 aug. 2021 - 15:44

Van der Horst wil ons nog wel eens vergasten op een link naar een bijzonder stuk muziek of optreden uit een ver land of een ver verleden. Jammer genoeg ontbreekt ook hier een link naar Jacob Desvarieux. Mijn indruk is dat deze artiest in dit land zo goed als onbekend is. Dat zijn overlijden geen aandacht krijgt in de massamedia is dan niet raar. De verklaring is dan ook die onbekendheid en niet het gebrek aan inclusiviteit. Ik mag graag luisteren naar Morogoro Jazz uit Tanzania, dat heeft te maken met mijn verleden en is verder niet van belang. Mijn indruk is dat die muziekstijl hier onbekend is net als veel andere Afrikaanse muziek. Toch lees ik er wel eens wat over. Het lijkt mij onredelijk om redacties te verwijten dat ze niet inclusief genoeg zijn als ze geen of weinig aandacht besteden aan de vele soorten wereldmuziek. Blijft wel dat kritiek op de eenzijdigheid in berichtgeving en duiding volkomen terecht is. Ik heb echter niet de indruk dat je als lezer van NRC, FD, Trouw en de Volkskrant veel tekort komt. Op de TV wel. Je moet je tevreden stellen met Maarten van Rossem en dat valt niet mee.

6 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 aug. 2021 - 15:49

Moet ik natuurlijk wel het goede voorbeeld geven: https://www.youtube.com/watch?v=4Gqi3P3YBjo.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 aug. 2021 - 17:23

Ik zal me niet onbetuigd laten. Hier is de grote Jacob Desvarieux met een legendarisch concert, uit 2005 alweer https://www.youtube.com/watch?v=YCkTTeAhERE

RaRa17
RaRa172 aug. 2021 - 20:02

Volgens mij is dat concert helemaal niet legendarisch. Er kunnen slechts 8000 mensen in de Parijse zaal. In kaap verdie zijn legendarische concerten gegeven voor volgend mij wel 60000 bezoekers.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 aug. 2021 - 20:15

Bedankt. Muziek die je opvrolijkt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 aug. 2021 - 22:37

RaRa 2 augustus 2021 at 22:02 [ Volgens mij is dat concert helemaal niet legendarisch. Er kunnen slechts 8000 mensen in de Parijse zaal.] " The smaller the attendance the bigger the history. There were 12 people at the last supper. Half a dozen at Kitty Hawk. Archimedes was on his own in the bath. " Tony Wilson, in 24 Hour Party People

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 12:19

Ooit een toneelvoorstelling meegemaakt in de Arnhemse schouwburg waarbij de 8 ( minder dan 10 in ieder geval) bezoekers plaats mochten nemen op het toneel. Van het stuk kan ik me niet zoveel herinneren.

Martinel
Martinel2 aug. 2021 - 14:55

Gewoon geen propaganda talkshows meer kijken. Ik kijk er geen één meer al een paar jaar niet meer. Heerlijk rustig. Lees wel goede opiniebladen zoals de Groene, Vrij Nederland etc... en voor de rest je eigen hersenen gebruiken. En veel boeken lezen. De journalistiek is verworden tot een doorgeefluik van de Rutte's en co. (Uitzonderingen daargelaten..).

Markzelluf
Markzelluf2 aug. 2021 - 14:41

Volgens mij hebben we in Nederland persvrijheid, dus mochten er mensen zijn die denken iets interessants te schrijven over welke ontwikkeling dan ook, dan kunnen ze dat doen. En anders dan in het verleden toen je dure schakels had (drukkerij, distributie) kun je nu vrijwel voor niks je doelgroep bereiken. Dus wat is het probleem?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 aug. 2021 - 14:28

Ooit een keer in Servië, in Žagubica om precies te zijn, het Smurfenlied van vader Abraham uit de jukebox horen schallen. Leeft die gast eigenlijk nog?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles2 aug. 2021 - 14:09

Het is niet zo moeilijk: als het commercieel niet interessant is dan kijkt de media de andere kant op. Had trouwens zelf ook nog nooit van de grondlegger van de Zouk gehoord.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 15:02

Damocles Inderdaad, als u media als enkelvoud (iets anders dan enkel fout) opvat!

Nina4
Nina42 aug. 2021 - 13:52

Oui, oui, mee eens, kan er nog aan toevoegen: Het volgen van de groepsimmuniteit van de Engelsen (Merkel wordt er nog wel eens wakker van). De Engelsen corrigeerden die waanzin en snel volgde het torentje. Als enig EU-land varen we mee in een vloot om een vliegdekschip te beschermen ter glory van Boris en zijn trawanten die de wereld willen herinneren dat Great Brittan altijd Great zal zijn. Wat het nieuws betreft is het wachten op een grote EU-speler in de serieuze nieuwsvervaring. Waarom Engels als je er niet één fatsoenlijke EU-krant mee kan lezen? Literatuur genoeg in andere talen.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf2 aug. 2021 - 14:36

Ik kan hier geen touw aan vastknopen.

Mini2
Mini22 aug. 2021 - 14:52

'Als enig EU-land varen we mee in een vloot om een vliegdekschip te beschermen ter glory van Boris en zijn trawanten die de wereld willen herinneren dat Great Brittan altijd Great zal zijn.' Beetje goedkoop statement dit.

Nina4
Nina43 aug. 2021 - 10:04

Markzelluf Mijn tip: lees het nog eens. Geen letter Russisch. Mini Geloof dat jouw statement in deze prima kwalificeerd voor hetgeen je me van beschuldigd. Argumenten op? Of begrijp je het niet als Markzelluf? Ik leg graag uit zoals jij wel weet

Sonic2
Sonic22 aug. 2021 - 13:46

De media is vooral een doorgeefluik in dit. De gemiddelde Nederlander geeft vooral iets om Nederland en is voor de rest gefocust op Engeland en Amerika. De media krijgt overal de schuld van, maar ik zie niet in wat de media hier verkeerd in doet. Een groot deel van de Nederlandse samenleving is niet inclusief. En dat zeg ik zonder daarover mijn mening te geven, maar meer als een constatering. En voor de rest vond ik dat het overlijden van Jeroen van Merwijk veel te weinig in het nieuws kwam. En het overlijden van Cruijff ook. Het overlijden van Peter R. De Vries vond ik overdreven en eenzijdig belicht in de media. De media liet alleen de goede kant van de Vries zien. En dat hij dikke maatjes was met Cor van Hout( een crimineel van het zuiverste soort) werd totaal niet belicht Zo hebben we allemaal wel een andere visie op welk overlijden je meer of minder in het nieuws moet brengen. Je hoort mij louter mijn mening geven over de aandacht die er aan van Merwijk en Cruijff werd gegeven en niet klagen. Vooral van Merwijk was een onder gewaardeerd genie, maar ik begrijp dat de media er vooral voor de massa is. Dus klagen gaat te ver.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 aug. 2021 - 13:56

De media is propaganda geworden Dit zijn niet meer de tijden dat Ikon journalisten naar El Salvador gingen en stierven voor de waarheid

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2021 - 12:22

De Ikon journalisten hadden niet de minste behoefte om martelaar te worden.

frankie48
frankie482 aug. 2021 - 13:43

Die Johan Dersken die zou wel weten hoe dat precies kwam. "De linkse politieke partijen, die zijn daar debet aan."

Déjà vu
Déjà vu2 aug. 2021 - 13:01

Ook op muziek- en filmgebied reikt het zicht niet verder dan de Angelsaksische landen. Politiek rechts blijft desalniettemin - nog steeds-roepen, dat we de eigen cultuur moeten verdedigen. Hilarisch nietwaar.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 aug. 2021 - 7:53

En maar schamper doen over schotel cities. Hoe zou dat nou komen?

Middenman
Middenman2 aug. 2021 - 12:46

Mijn partner heeft niet de Nederlandse nationaliteit, maar ik heb haar nog nooit horen klagen over te weinig (positieve) aandacht in de media voor haar geboorteland. Hoe langer ze in Nederland woont, hoe minder ze van haar eigen land nog weet, maar ze blijft toch nog wel op de hoogte omdat ze daar zelf aan werkt. Onze kinderen hebben drie nationaliteiten en daar is dat proces al veel verder; die richten zich volledig op Nederland en hebben hooguit wat bovengemiddelde interesse voor de andere landen waar ze roots hebben. Zelf heb ik lang buiten Nederland gewoond en richtte me in die periode ook op de landen waar ik woonde. Nu terug in Nederland ga ik toch ook niet klagen dat de media alleen maar negatieve berichten over bijvoorbeeld Brazilië plaatsen en Milton Nascimento of Chico Barque nooit meer gedraaid wordt terwijl zijn achternaam nog wel de Hollanda is? De reden waarom de integratie in Nederland niet goed werkt is precies dit fenomeen; dat grote groepen die hier definitief wonen, zelfs al meerdere generaties, zich meer verbonden voelen met het oorspronkelijke land van herkomst dan met het land waar ze wonen en hun toekomst hebben. En nu moeten onder het mom van meer inclusiviteit de media daar ook nog aan gaan meewerken? De omgekeerde wereld.

2 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk2 aug. 2021 - 18:40

Kwaliteitsreactie dit! Met name de laatste 2 zinnen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 aug. 2021 - 7:55

Ik heb het niet over positieve aandacht. Ik heb het over consequente en structurele aandacht.

Sam V
Sam V2 aug. 2021 - 12:35

Ik ben het met dhr. Van der Horst eens dat er overdreven veel aandacht is voor de Angelsaksische wereld. Dat is al decennia gaande. Er opeens mee stoppen als media zit er niet. Het is immers in de maatschappij ingesleten. Het publiek wil dat graag. Het is dan ook zot om de media te vragen meer aandacht te besteden aan ander nieuws. Als daar in Nederland vraag naar is, komt dat immers vanzelf. En anders kan men toch naar Joop? Hier niets over de dood van oprichter en oud-drummer Jordison van Slipknot. Wel nu voor de tweede keer aandacht voor de dood van Desvarieux. Veel Zouk-liefhebbers hier?

1 Reactie
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles2 aug. 2021 - 14:20

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Zouk had gehoord…

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 aug. 2021 - 11:51

Nog erger is dat onze ' elite ' dat ook overgenomen heeft - de Halsema's van dit land zitten meer in New York dan aan de Amstel en hebben een wereldbeeld dat past in het Anglokosmopolitisme , dat woke wegkijkt voor de noden van de mensen die het moeilijk hebben.

JJP2
JJP22 aug. 2021 - 11:28

Hoe je het wendt of keert: feit is dat de Nederlandse nieuwsgaring en cultuur, zeker na de Tweede Wereldoorlog, heel erg gelieerd zijn aan Amerika en Engeland. Los van wat Duitse schlagers (Heintje, wie kent 'm nog) en chansons in de jaren 70, is bijvoorbeeld ons (mijn) muziekbeeld heel erg bepaald door de Engelse en Amerikaanse hitparades en muziekprogramma's (Top of the Pops, MTV, ...). Interesse in het nieuws en cultuur van die kanten, gaat daar vanzelf in mee. Los van de gepassioneerde muziekliefhebber, zijn erg weinig mensen geïnteresseerd in muziekstromingen uit Colombia, Brazilië, Ghana bijvoorbeeld. Je kan het wel de mensen door de strot proberen te duwen: nieuwsgaring, muziek, cultuur, historie buiten de gebaande paden die we hier gewend zijn, maar het zal nooit het niveau van "Gewest tot Gewest" overstijgen en enkel voor een beperkte doelgroep interessant blijven. Het hemd is nader dan de rok, en dat zal altijd zo blijven.

5 Reacties
Middenman
Middenman2 aug. 2021 - 13:31

In Brazilië draaien ze ook geen Boudewijn de Groot hoor, ondanks de invloed die Nederland gehad heeft op de Braziliaanse geschiedenis en de inwoners met Nederlandse roots. Ze zijn daar juist heel erg trots op hun eigen (muziek)cultuur, in tegenstelling tot Nederland.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 aug. 2021 - 13:42

Weet je zeker dat je de mensen nier verwart met jezelf?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles2 aug. 2021 - 14:19

@ Middenman Maar daar draaien ze toch wel de klassiekers van Shocking Blue, Focus, Brainbox, Cuby en meer van fraais?

JJP2
JJP22 aug. 2021 - 17:12

@HanvanderHorst: nee hoor, ik denk dat ik voor het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking, maar ook voor de 'hoog opgeleide en geëngageerde" bezoekers van deze site spreek, als ik beweer dat nagenoeg niemand van Jacob Desvarieux gehoord heeft.

Middenman
Middenman2 aug. 2021 - 17:14

@Donkerekamer - In 7 jaar Brazilië, waarin ik erg veel radio heb geluisterd niets van dat alles gehoord. Een cover van Mississippi (Pussycat) in het Portugees kan ik me wel herinneren. Past een beetje bij de Gaucho cultuur in het zuiden.

JasDon
JasDon2 aug. 2021 - 11:16

Show me the money Han. Want dit soort aandacht levert geen geld op. Sowieso wordt toegang tot 'de markt' zwaar gecontroleerd door een beperkt aantal bedrijven en belangenbehartigers. Denk je dat die nieuwe bandjes bij DWDD allemaal op merites werden geselecteerd? Nee, die werden naar binnen genetwerkt en er werd natuurlijk getoetst of het een beetje mainstream was, want echte experimentele muziek is niet goed voor de kijkcijfers. En zelfs dan heb je misschien wel als buitenlandse band een voorsprong vanwege het diversiteitsstreven. Qua nieuws en exposure, tja dan gaat het inderdaad over op navelstaren. De miljoenen vluchtelingen uit Venezuela krijgen misschien 1% van de exposure van de situatie in het kamp Moria. De aandacht is selectief en ik zou van juist de NPO verwachten daar zijn publieke functie in te vullen, maar nee, de stokpaardjes worden niet verlaten.

Ivan61
Ivan612 aug. 2021 - 10:39

Neem alleen NOS en NPO als voorbeeld. Zij hebben toeslagenaffaire doodgezwegen. Als een journalist een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd. Dagen lang is een grote dreigende crisis in Bosnia en Herzegovina en ik lees en hoor niks over. En over Caribische deel van Nederland lees je ook nooit iets positief laat staan dat cultuur bekender wordt gemaakt.

4 Reacties
Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 11:16

Sarajlijla En hier heeft u natuurlijk ook weer het overtuigende bewijs, wat u steeds voor uw beweringen aanlevert - dus niet -, van: "Als een journalist een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd." Ik wilde maar dat ik de enige was, die vindt dat zoiets niet hoort op een forum als dit.

Ivan61
Ivan612 aug. 2021 - 14:21

Zandb, Wat jij vindt vind ik volstrekt onbelangrijk. Begrijp jij dat echt niet?

Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 18:20

Sarajlijla U beschuldigt de NOS en de NPO van nogal iet heel ernstigs. Realiseert u zich dat? Dan is het wel zo netjes, dat u zo'n ernstige beschuldiging - de zoveelste - netjes onderbouwt met relevante en kloppende feiten. Dat doet u niet omdat u dat niet kunt en omdat u niet wilt toegeven dat u dus ook hier weer ongelooflijk onnozel reageert. Denkt u dan echt, dat het mij ook maar iets kan schelen, dat het u niets kan schelen, wat ik vind? Nou meneertje Sarajlijla, de werkelijkheid is, dat u niet bij machte bent om inhoudelijk te reageren omdat u op dit punt, waar ik kritiek heb, geen inhoud hebt. Geen enkele. Maar ondertussen laat u wel wel die ongelooflijk beschamende beschuldiging staan. En ach, dat ik dan nog de moeite neem om u serieus te nemen....... Maar denkt u nu echt dat er niet meer zijn, die niet zien dat u maar wat beweert, wanneer u zegt: "Als een journalist (bij de NPO en NOS) een eigen mening heeft die niet helemaal passend is wordt die weg gestuurd."

Kuifje3
Kuifje33 aug. 2021 - 17:48

@zandje: waarom weer zo zuur? Laat toch iemand anders een beetje in zijn of haar waarde, ook als je het niet eens bent. Jouw mening is nooit persé beter of waardevoller.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 aug. 2021 - 10:22

"Ook zulke zogenaamd onafhankelijke geesten bezoeken sites waarvan de inhoud door poortwachters met een eigen agenda is gefilterd." Zeker, daarom is het ook van belang dat je je niet beperkt tot één of een enkele sites, maar je nieuws haalt van veel sites, liefst met een onderling afwijkende signatuur. Veel mensen doen dat natuurlijk niet, maar je had vroeger ook al mensen die uitsluitend de telegraaf tot zich namen. Maar een goede buitenlandcorrespondent is goud waard. Iemand die de taal spreekt, leeft in het land in kwestie en misschien ook zijn kinderen daar op school heeft zitten. Die zodoende ook te maken heeft met de lokale overheden, de belasting en de bureaucratie aldaar. Dan leer je een land goed kennen. Maar daar zijn er steeds minder van, en dan krijg je bijvoorbeeld een journalist die in zijn eentje heel Afrika moet doen. Dit heeft trouwens ook een positief effect: omdat het schier onmogelijk is om alles in je eentje bij te houden, is er sprake van toenemende samenwerking tussen buitenlandcorrespondenten en lokale journalisten. De buitenlandcorrespondent heeft een netwerk van lokale journallisten die hem van nieuws voorzien. Op hun beurt hebben die lokale journalisten er ook baat bij, zij krijgen toegang tot podia die mondiaal veel meer gewicht in de schaal leggen dan hun eigen lokale media. Alleen blijven de beloning en erkenning nog achter. Hier is een aardig artikel over deze ontwikkelingen: https://www.oneworld.nl/achtergrond/maken-nieuwe-media-de-buitenlandcorrespondent-overbodig/ Wat betreft de teloorgang van het Frans en Duits, dat heeft te maken met de aftakeling van het onderwijs. Ik ben bang dat daar geen moedertjelief tegen helpt.

Division Bell
Division Bell2 aug. 2021 - 10:12

Het is juist precies andersom, de media tuimelt over elkaar heen wie het meest inclusief is. Geen serieuze krant zonder wekelijks een extra dubbeldik artikel over de slavernij en in Hilversum strijdt men om de Divibokaal. De media is inderdaad steeds eenkenniger aan het worden, maar dan eenkennig Woke.

RaRa17
RaRa172 aug. 2021 - 9:32

“Romer heeft niet alleen groot gelijk” Wat een onzin. Jacob Desvarieux heeft een keer in Nederland een concert gegeven in Amsterdam, in de box. Grotere stadions zouden bij lange na niet vol zijn. Ik ken enkele artiest die enkel in de box heeft opgetreden, wiens overlijden wel groot nieuws was.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht2 aug. 2021 - 8:58

Laat elke redactie lekker zelf bepalen wat ze doen.

6 Reacties
Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 11:17

Gewoon U bedoelt dus dat u liever niet ziet, dat er kritiek is, in dit geval op redacties.

Mini2
Mini22 aug. 2021 - 14:54

@ZandB Dat staat er niet hè...

Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 18:23

Mini Wat staat er dan wel? Of laat ik het zo vragen: Denkt u dat het zin heeft om kritiek op redacties te geven, als het aan Gewoon ligt? En denkt u echt, dat hij hier dan niet bedoeld: "Bespaar u de moeite, laat elke redactie het lekker zelf uitzoeken"?

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht2 aug. 2021 - 19:42

@Zandb: Nee, dat schrijf ik niet. Elke redactie bepaalt zelf wat zij publiceert. En ieder bepaalt vervolgens zelf wat voor kritiek hij daar op geeft. Geen censuur.

Zandb
Zandb3 aug. 2021 - 6:58

Gewoon Okay. Daar ben ik het mee eens. Maar ik blijf opmerken, dat u in uw eerste reactie mensen die kritiek hebben adviseert om dat maar niet te doen. Elke redactie mag natuurlijk bepalen wat die publiceert - dat vind ik een open deur in Nederland - maar dat wil niet zeggen, dat redacties niet tot de orde geroepen kunnen of moeten worden. Actievoeren, kritiek uitoefenen zijn democratisch geaccepteerde middelen om te proberen invloed uit te oefenen en dat is niet per definitie censuur.

Kuifje3
Kuifje33 aug. 2021 - 17:40

@Zandz: best wel zuur weer.

Bouwman2
Bouwman22 aug. 2021 - 8:45

Wie voortdurend het woord voert, heeft moeite met luisteren. Wie meent dat de wereld bestaat uit enkel daders en slachtoffers wordt een plat karakter. in een eigenhandig getekende strip. Een stripverhaal kan heel kunstig zijn, maar met kunt heeft het niet veel te maken. Wat Picasso maakte, was niet realistisch maar wel kunst. Picasso was een door en door slecht mens, maar als artiest zeer begenadigd. Het omgekeerde komt veel meer voor. .

2 Reacties
Zandb
Zandb2 aug. 2021 - 11:30

Bouwman Wie voortdurend het woord neemt, kan maar moeilijk te weten komen wat een ander vindt. Dat is iets anders dan dat die moeite zou hebben met luisteren. Wie meent dat de wereld bestaat uit daders en slachtoffers, die heeft het bij het rechte eind. Het probleem is, wanneer wie welke rol aanneemt en/of waar je begin te redeneren. Een stripverhaal kan net zo veel met kunst te maken hebben als wat Picasso met kunst te maken kan hebben; het is een kwestie van vinden en niet van het vaststellen van feiten. (Voorbeelden mogen zijn: De Avonden, Kaas, Kort Amerikaans in stripvorm, getekend door Dick Matena.) U hebt echt geen bewijs dat er significant meer 'slechte mensen' (?) kunstenaar mogen heten, dan er 'goede mensen' (?) zijn die dat mogen. Laat ik hier nu zien, dat u bazelt? Ik geloof van wel. Maar wat ik het ergst vind: Ik kan werkelijk niet bedenken wat de relevantie hier is, van dat gebazel.

Kuifje3
Kuifje33 aug. 2021 - 17:42

@zandx: waarom bazelt iemand als hij iets schrijft waar je het niet in kan vinden? Zou het aan het niveau van de lezer kunnen liggen als hij vindt dat iets gebazel is? Ik bedoel het gebrek aan niveau.