Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De media hebben het gedaan, zegt DENK

  •  
13-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-13-om-22.43.40
DENK laat opnieuw van zich horen, ditmaal in een filmpje waarin de (aspirant) politici oproepen vooral niet in de val van “de” media te trappen. De media zijn namelijk volgens DENK maar uit op één ding: het achterhouden van de waarheid.
Het geheel oogt als een nogal warrige spreekbeurt waarbij alle kinderen in de klas om de beurt een stukje mogen oplezen. Op de achtergrond klinkt onheilspellende muziek. Volgens Öztürk is het geluid van DENK nu overal te horen, tot grote tegenzin van ‘de gevestigde orde’. Kuzu neemt het stokje over en haalt direct maar even Montesquieu van stal om het betoog wat gewicht mee te geven. En om aan de befaamde trias politica van de Franse denker een vierde macht toe te voegen: de media.
Enter Sylvana Simons. ‘De media. Zij handelen als poortwachters voor de gevestigde orde en bepalen daardoor voor een groot deel wat jij en ik als waarheid voorgeschoteld krijgen,’ waarschuwt de tv-presentatrice. Als laatste in het rijtje mag Farid Azarkan vervolgens uitleggen op welke slinkse wijze “de” media te werk gaan om het publiek te misleiden, opnieuw met drie treden (spoiler: “de” journalist is rechercheur, openbaar ministerie en rechter in één).
Gelukkig heeft Kuzu ook hier weer een vierde stap om aan het verhaal toe te voegen, ‘want jij bepaalt waar je wel of niet in gelooft’. Met priemende wijsvinger en terwijl de muziek aanzwelt, laat Kuzu weten: ‘Trap er niet in’.
Wie precies “de” media zijn volgens de heren en dame van DENK? Dat wordt niet gezegd in het filmpje dat de titel ‘De media willen niet dat je dit ziet’ draagt. De gehele media worden gemakshalve op één hoop gegooid, zoals het populistisch handboek voorschrijft.
Bij Joop.nl scharen we onszelf ook onder de media en wij laten u graag dit filmpje zien. Al is het maar om het stevig staaltje paranoia dat DENK uitdraagt te tonen: vertrouw niemand, iedereen is erop uit ons omlaag te halen, zo luidt de boodschap. En dat terwijl datzelfde DENK in “de” media de afgelopen periode meer dan uitvoerig aan het woord is geweest. Maar misschien was dat in andere “de” media. Trap er niet in.

Meer over:

denk, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.