Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De marathon' solliciteert naar het predikaat discriminatie

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Je zou bijna denken dat de scenarioschrijvers een verkapte kritiek op de multiculturele samenleving hebben willen schrijven
‘Alleen maar nette mensen’ wordt door sommigen gezien als discriminerend. Voor dit predikaat komt eerder ‘De marathon’ in aanmerking van regisseur Diederick Koopal en de scenarioschrijvers Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk.
Ik verheugde mij erop: een leuke film over vier doorsnee, dikbuikige Rotterdammers die een marathon lopen om hun garagebedrijf te redden. Eerder had ik al ‘Alleen maar nette mensen’ gezien. Ik moest smakelijk om deze film lachen. Natuurlijk, sommige dingen hadden wat genuanceerder gekund. Zoals de achteloos in de film gemonteerde achtergrondfragment over een moord in Amsterdam-Zuidoost.
De film riep controverse op. De zwarte vrouw zou afgeschilderd zijn als lustobject en Amsterdam-Zuidoost als ware het een Sodom en Gomorra. Het was een nogal ‘platte’ film, maar iedereen kreeg uit de zak. Hoe anders is dit in ‘De marathon’, ogenschijnlijk geen multiculturele film.
‘Rotterdammers zijn totaal niet politiek correct’, zegt scenarioschrijver/acteur Martin van Waardenberg van ‘De marathon’ in de Telegraaf. ‘Met racisme heeft dat niks te maken. ’t Is heel simpel: in Rotterdam is iederéén gewoon een paardenlul’, aldus Waardenberg. Was het maar waar. Het evenwicht is ver te zoeken in ‘De marathon’.
De hele film door en vooral het eerste half uur zijn het vooral Youssef, de hardwerkende Egyptische werknemer – die volgens de garagebaas alleen is aangenomen op basis van subsidie omdat hij allochtoon en invalide is – en allochtonen in het algemeen die het voor hun kiezen krijgen. Er werd dan ook wat afgelachen in Pathé 10 in Amsterdam.
Later bekent de garagehouder aan Youssef dat de ‘allochtonen’-regeling slechts voor het begin van zijn dienstverband gold. Maar de punten zijn al gescoord bij Henk en Ingrid, bij wie de drie woorden ‘allochtonen en subsidie’ makkelijk in het gehoor liggen.
Youssef, een oud-marathonloper, wordt ook alleen maar geaccepteerd op het moment dat hij via zijn rijke oom Houssein voor een sponsorschap kan zorgen. Beiden worden door de baas en zijn drie vrienden aanvankelijk met ‘kamelen’ aangeduid en als dom afgeschilderd. Dat de oom wel een succesvolle garage runt, lijkt positief, maar dit zou toch te veel eer zijn voor een ‘kameel’. Houssein blijkt zijn verzekeringen niet te betalen; geen wonder dus dat hij zo’n geslaagde garage runt, is de impliciete boodschap. Een moslim die op eigen kracht en zonder de regels te schenden succesvol is? Dit gaat zelfs de fantasie van de makers te boven.
Wanneer Youssef uitlegt wat er allemaal fysiologisch komt kijken bij het lopen van een marathon, ontlokt dit de garagebaas de opmerking: ‘Voor een allochtoon ben je wel lang aan het woord’.
‘Humor van de straat’ noemen de filmmakers de uitlatingen. De film geeft onbedoeld goed weer waarom discriminatoire opmerkingen vaak zo moeilijk als zodanig zijn te bewijzen want ze worden veelal als Nederlandse humor verdedigd en allochtonen worden bij melding vervolgens lange tenen verweten of gebrek aan incasseringsvermogen.
‘In Rotterdam is iederéén gewoon een paardenlul’, zegt Waardenberg en met een sneer naar tolerant Amsterdam: ‘Gelukkig maar, want dat (politiek correcte-mc) is echt zo’n Amsterdamse grachtengordeluitvinding. Daar heb ik een rothekel aan. Wij zeggen waar ’t op staat en maken ons niet druk om allerlei gevoeligheden.’ Blijkt ‘De marathon’ en passant ook nog een anti-Amsterdam film te zijn.
Misschien was het de intentie van de film: iedereen zijn portie grofheid. Maar die intentie is niet waargemaakt. Het eerste half uur wordt eenzijdig op allochtonen afgegeven en hoewel het later minder wordt, heeft deze overdosis straathumor mij dan inmiddels zo murw geslagen, dat ik amper nog empathie kan opbrengen als de garage-eigenaar aan kanker blijkt te lijden. Moet ik nu opeens sympathie voor deze botterik voelen? De eigenaar krijgt na het slechte bericht ook plots last van genuanceerde grachtengordel uitlatingen. Weinig geloofwaardig die omslag.
Zeker, er waren enkele ‘snedige’ opmerkingen over homo’s en vrouwen, en Nederlandse volkse gewoonten werden op de hak genomen, maar het zijn vooral allochtonen die op subliminale wijze de pineut zijn in ‘De marathon’. Dit blijkt niet alleen uit de zogenaamde lollige opmerkingen over Youssef, maar ook in de bijscènes. De zoon van de garagebaas blowt zijn toekomst weg in een coffeeshop met alleen donkere bezoekers. De prostituee (een mooie rol van Georgina Verbaan overigens) waarmee een van de automonteurs is getrouwd heeft een donker kindje en ze wordt nog altijd door haar allochtone pooier met zijn bling-bling wagen misbruikt.
Je zou bijna denken dat de scenarioschrijvers een verkapte kritiek op de multiculturele samenleving hebben willen schrijven in plaats van een script over vier vrienden die een marathon willen lopen om uiteindelijk zichzelf te vinden.
De film eindigt schijnbaar positief. Youssef mag meedoen met het klaverjassen. Daar heeft hij veel voor moeten doen. Een sponsor aandragen, de vier voorbereiden op de marathon en uiteraard al jaren hard werken in de garage. Het raakt bijna aan cynisme en dit wringt. Vooral omdat de film alom wordt bejubeld als een ‘feel good movie’. Ik kan de slingers niet ophangen. Jammer, want een goede film had er zeker in gezeten. Goede spelers, leuk verhaal. Nu overheerst vooral een nare bijsmaak. Het wachten is op een film die de stereotyperingen weet te ontstijgen wanneer de multiculturele samenleving in het spel is.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel29 okt. 2012 - 14:21

Gaan we nu elke film op de maatlat der discriminatie leggen, gezeur om niks mevrouw Mercita Coronel. Het lijkt wel of er een soort commissie in het leven moet worden geroepen die elk ingediend script bij het filmfonds moet toetsen of het nu wel of niet politiek correct is in de ogen van deze commissie die uiteraard Multicultie is en beschikt over erg lange tenen als er een grap word gemaakt die hen niet bevalt.

Artois
Artois29 okt. 2012 - 14:21

Jammer voor Mercita. Gaat ze naar een komedie en kan daar niet van genieten zoals wasrvoor de film bedoeld is. Ze moet, ze kan wellicht niet anders, een sociaal maatschappelijke analyse er op loslaten. Enorm overdreven reactie op een komedie! Ga je liever druk maken om de hou-zee engerds in het eggie zoals Wilders, Sörensen en dergelijke engerds.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort29 okt. 2012 - 14:21

Ik vind het racistisch van Mercita dat ze er vanuit gaat dat de houding van de Rotterdammers op waarheid is gebaseerd en derhalve representatief voor autochtoon 010. RAZISMUH!!!!!!! Kunnen we nu weer gewoon die stok collectief uit onze reet halen? Typisch staaltje Amsterdams grachtengordel biefstuk socialisme van PRECIES het type zichzelf geciviliseerd en beschaafd noemend voetvolk dat in 'Alle nette mensen' zo vakkundig wordt geridiculiseerd. Spijkers op laag water. Wijzende vingertjes. Betutteling van het ergste soort door mensen die al jaren de wereld van achter een muur van 'ge-engageerde' mensen bekijken. Dit werd PERFECT weerspiegeld door de moeder van de hoofdpersoon op bezoek bij het vriendinnetje voor het eten in zelfde boek: (Moederlief krijgt een bord waar o.a. kip met rijst in zit) Moeder: "Wat een heerlijk gerecht, eeeeenig, hoe noem je dit?" Vriendinnetje: "Kip met rijst." Beide: holle blikken. Zie onder Mercita, misschien leer je nog eens wat: http://www.youtube.com/watch?v=NZKkdJ9v94I

Kellhus
Kellhus29 okt. 2012 - 14:21

Ik voel me maar zelden geroepen om daadwerkelijk te reageren, maar dit artikel is toch wel heel bizar. Het afgelopen weekend heb ik De Marathon in de bioscoop gezien (Amsterdam), alwaar het publiek duidelijk van de film genoot. En ja, er zaten ook mensen met een buitenlandse achtergrond in het publiek. Gek genoeg zag ik niemand beledigd de zaal verlaten. Als je deze film durft te associëren met discriminatie, dan weet ik zeker dat een film als Intouchables zich hier volgens jouw maatstaven ook schuldig aan maakt. Of dichter bij huis; de grappen jegens dat homo-paar in Simon, dat moet toch zeker ook niet kunnen!? Echt, relativeren is er bij sommige mensen niet meer bij.

Dancor
Dancor29 okt. 2012 - 14:21

Mercita, Waarom zie je toch achter elke boom een vijand? Het lijkt wel alsof je geobsedeerd bent en meh t haviksogen loert op mogelijk racisme en discriminatie. U begrijpt hopelijk toch wel dat u met het te pas en te onpas strooien met dit soort termen grote afbreuk doet en deze termen tevens devalueert naar holle retoriek?

Rotterdammert2
Rotterdammert229 okt. 2012 - 14:21

Mercita, dit vind je dan zeker ook niet grappig. Misschien kan je eens iets posten waar je WEL om moet lachen.

[verwijderd]
[verwijderd]29 okt. 2012 - 14:21

pffff, ik word zo doodmoe van die lui die overal maar discriminatie in zien. Youssef is het pispaaltje en dus is het discriminatie. Waarom zie je niet de andere kant? Is het niet discriminerend dat die garagehouder als racist wordt neergezet in die film? Is elke garagehouder nu racist? Waarom hoorden we je niet bij die New Kids films? Was namelijk behoorlijk discriminerend t.o.v. brabanders en in deel twee ook nog naar Friesen..

1 Reactie
Mitosis
Mitosis29 okt. 2012 - 14:21

ja maar die zijn blank en derhalve nooit slachtoffer van racisme.

[verwijderd]
[verwijderd]29 okt. 2012 - 14:21

Dit artikel valt onder de categorie: Huilie Huilie.

1 Reactie
BasVV
BasVV29 okt. 2012 - 14:21

Tsja. Dit soort artikelen krijg je als je nooit in aanraking komt met straathumor.

[verwijderd]
[verwijderd]29 okt. 2012 - 14:21

Nou Mercita, 11 reacties tot nu toe en 11 keer niet met je eens. Zelfs op een site als Joop. Dat moet toch te denken geven.

1 Reactie
nikita72
nikita7229 okt. 2012 - 14:21

Klaas Blondeman, en hoeveel van de mensen hieronder hebben de film al gezien?