Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De manier waarop complotextremisten met elkaar verbonden zijn

  •  
29-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
Video niet te zien? Klik hier.
Het afgelopen jaar moesten meerdere extremisten zich verantwoorden voor de rechter voor aanklachten variërend van smaad, laster en bedreiging, tot zelfs moordplannen. De daders waren allen aanhangers van allerhande complottheorieën, hun slachtoffers politici, journalisten en wetenschappers.
Een van de meest recente voorbeelden is de man die dreigend met een fakkel voor de deur van D66-leider Sigrid Kaag verscheen, na een maand eerder al Hugo de Jonge op zijn huisadres te hebben bezocht. Hij werd onlangs tot een gevangenisstraf van een half jaar veroordeeld. Bij een journalist van het Groningse nieuwsplatform Sikkom ging een molotovcocktail door het raam en ook RIVM-directeur Jaap van Dissel moest worden beveiligd.
Hoewel vaak de indruk wordt gewekt dat het acties zijn van ontspoorde eenlingen, gaat dat voor veel van de bedreigers niet op. Dat laat Nieuwsuur -journalist Rudy Bouma zien. Hij volgt de extremisten al langere tijd en laat in een reportage zien hoe deze personen met elkaar verbonden zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.