'Achter islamistische terreurdaden zit altijd iemand die aan de touwtjes trekt'
In het Westen wordt de laatste jaren veelvuldig gewaarschuwd voor het gevaar van ‘lone wolves’, individuen zonder enige band met een organisatie, die vanuit het niets een terreurdaad plegen. Maar verschillende analytici wijzen er nu op dat die lone wolves eigenlijk niet bestaan.
Alle terroristen die de laatste jaren aanslagen hebben gepleegd in het Westen hadden banden met de een of andere terroristische groep. De Kouachi-broers die de aanslag op Charlie Hebdo uitvoerden, waren bijvoorbeeld door Al-Qaida in Yemen getraind en kozen een doel dat hoog op de lijst van die organisatie stond. Reden voor onder meer hoogleraar Jean-Pierre Filiu om te ageren tegen wat hij ‘ een onzinnige mythe ‘ noemt.
Het is grotendeels een fantasiefiguur, in 2001 bewust gecreëerd in de Verenigde Staten als onderdeel van de Global war on terror van de regering Bush, aldus Filiu. Op dat moment was men in het Westen gewoon om terroristische organisaties als strak hiërarchisch georganiseerde clubs te zien. Maar de opkomende islamistische organisaties waren veel losser georganiseerd en veel diffuser. Dat bood de ruimte om het angstbeeld van de lone wolf te creëren, waardoor de regering Bush makkelijker draconische maatregelen als The Patriot act kon doorvoeren.
Ook terroristen die op het eerste gezicht op eigen houtje handelen, blijken vaak contacten te hebben gehad met leiders van bekende terroristische organisaties. Denk aan Nidal Malik Hassan , die in september 2009 13 soldaten doodschoot op de Amerikaanse militaire basis Fort Hood en contact had gehad met Anwar Al-Awlaki de leider van Al Qaida in Yemen.
Het gevolg van dat beeld van de lone wolves is dat er met argusogen wordt gekeken naar een te grote groep moslims, vindt de Amerikaanse denktank The Soufan Group. Alle aanslagplegers van de afgelopen jaren waren voordien al bekend bij de inlichtingendiensten. Het zou lonen om meer aandacht aan die groep te besteden en minder aan de rest van de moslims.