Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

De lockdown is alleen hanteerbaar voor de middenklasse

  •  
16-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
49853971168_c53266993d_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Wie onderaan de maatschappelijke ladder staat, wie geen deel uitmaakt van een kerngezin volgens de normen van dit burgerlijke kabinet, wordt een boksbal die vanuit de meest onverwachte hoeken klappen krijgt.
Meer dan acht miljoen mensen aanschouwden premier Rutte toen hij maandagavond in het Torentje de indruk poogde te wekken dat hij een staatsman was. Daarna verdween hij in de Binnenhofse mist. Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra mochten in de talkshows van die avond de kastanjes uit het vuur halen. Ze werden soms behoorlijk onder druk gezet. Toch kwam de kern van de zaak niet goed uit de verf: deze lockdown is het product  van een op en top bourgeois kabinet met een eenzijdig beeld van het leven in het land.
De maatregelen zijn ontworpen voor een kerngezin met twee werkende ouders, die een rijtjeshuis of een ruim appartement bewonen. Elk afzonderlijk brengen zij maandelijks tussen de vijftienhonderd en drieduizend euro netto binnen. Ze hebben genoeg ruimte om redelijk ongestoord thuis te werken. Ook voor de kinderen is plek om online contact te houden met onderwijskrachten en klasgenoten. Er staat een middenklasser om eens in de week boodschappen te doen bij de supermarkt. Voor zulke mensen is het hinderlijk maar geen ramp als het land voor een belangrijk gedeelte op slot gaat. Ze kunnen met wat aanpassingen hun leven zonder grote strubbelingen voortzetten.
Het wordt heel anders als je met te veel kinderen in een gehorig flatje woont waar de gezinsleden elkaar verdringen en er geen plekken bestaan om je in alle rust terug te trekken. Dan wordt online lessen volgen of thuis je werk doen heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Voor veel leerlingen is de school de veiligste plek in hun leven. Daar zijn ze ineens tot nader order niet meer welkom.
Het groeiend leger van daklozen is acuut in grote problemen gebracht. De meeste overdekte ruimtes  waar ze overdag beschutting konden vinden, zijn gesloten. Er is nog steeds geen goede oplossing gevonden voor het feit dat de nachtopvang vanwege de anderhalvemetermaatregel nog maar een beperkt aantal gegadigden plek kan bieden. Waar moet je in een op slot gedraaide stad in hemelsnaam naar het toilet gaan? Dan maakt zo’n lockdown het leven vrij onmogelijk.
Wie een flexbaantje heeft of moet overleven op een nulurencontract, wordt brodeloos gemaakt. Er bestaan wel regelingen maar velen komen daarvoor niet in aanmerking. Zij vallen door de mazen van het zogenaamde veiligheidsnet. Men verdedigt dit door erop te wijzen dat het wettelijk of procedureel onmogelijk is om iedereen te dekken.
Wie onderaan de maatschappelijke ladder staat, wie geen deel uitmaakt van een kerngezin volgens de normen van dit burgerlijke kabinet, wordt een boksbal die vanuit de meest onverwachte hoeken klappen krijgt. Dát is het zwakke punt van de lockdown. Voor deze groepen zijn de maatregelen niet geschikt. Zij moeten de anderhalvemeternorm wel negeren. De lockdown is alleen hanteerbaar voor de middenklasse.
Natuurlijk komen de gevolgen daarvan tot uiting. De media besteden er aandacht aan. Kamerleden stellen vragen. Ministers redden hun huid door te zeggen dat ze debatten willen over het gevaar van het virus en zijn slachtoffers en niet over wie door de molen van de maatregelen allemaal worden vermalen. Zeker, maar steeds worden afzonderlijk gevallen gepresenteerd als incident of kwalijke anekdote die op zichzelf staat. De samenhang wordt niet gezien: deze lockdown is gemodelleerd naar het ideaalbeeld van de Nederlander in de vinexwijk. Anders waren er wel andere maatregelen genomen: een moratorium op schulden, een hernieuwd verbod op huisuitzettingen, een programma om daklozen massaal en meteen van de straat te halen, een in ieder geval voorlopig intrekken van het criterium “zelfredzaamheid” voor mensen die om hulp aankloppen bij de gemeentelijke wijkteams.  Iedereen die niet over de scherpte van het leven heen kijkt, die verder komt dan rijtjeshuis en shopping center , kan zó met aanvullingen komen.
Wie om welke reden dan ook behoort tot de onderklasse – vanwege kleur, inkomen, levensstijl, gender zelfs, of een combinatie daarvan – heeft steeds minder het idee deel uit te maken van de maatschappij. Zulke Nederlanders worden over het hoofd gezien. Zij trekken dan ook steeds meer hun eigen plan. Ze vormen hun eigen netwerken. Zij ontwikkelen passende overlevingsstrategieën. Dinsdagavond was in de prachtige serie Klas een agent te zien die omringd door achtste groepers waarschuwingen uitdeelde tegen een toekomst als crimineel. Hij vroeg ze eerst wat ze wilden worden en schreef die beroepen op papiertjes: advocaat, leraar, politieagent, dokter – enzovoorts. Daarna verscheurde hij ze allemaal. Dat kon je vergeten met een strafblad. Zo doemden de opvolgers van Ridouan Taghi als potentieel werkgevers op want die vragen niet naar een verklaring omtrent het gedrag. Ze betalen beter dan de gemeente ook al hoort bij een loopbaan in hun sector vaak een kort leven.
Nederland is geen vinexland. Nederland is geen middenklasseland. Nederland is veel diverser. De lockdown is daar niet op toegesneden. Let op. Daar komt vuurwerk van.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

George Lichtenberg
George Lichtenberg17 dec. 2020 - 20:20

Om hier nog even op terug te komen... Wat mij altijd opvalt is hoe veel mensen die het net even wat beter hebben dan de modale of wat minder bedeelde Nederlander gelijk beginnen over hoe mensen "klagen" en dat ze "dankbaar moeten zijn." Niet alleen is dit nogal asociaal - er zijn mensen met nog veel aanzienlijker bankafschriften - waar vaak dan ook weer meer bijkomt dan er afgaat - die u keihard uitlachen om deze opmerkingen. Laatst uitte ik nog mijn zorgen tegenover een wijkgenoot. Die man vond het allemaal maar gezeur maar hij verdient tevens een stuk minder dan ik. Ik mag maar hopen dat als de rollen omgedraaid zouden zijn hij zich dan ook mij mij zou bekommeren. Ik vrees van niet...

Poeha
Poeha16 dec. 2020 - 18:58

In nagenoeg alle landen is een lockdown. Oostenrijk (je zal maar met je vrouw een hotel exploiteren), Duitsland, etc. Het valt mij op dat niemand in die landen zeurt en het begrijpt. Dat, terwijl nagenoeg alle landen het ook nog eens financieel slechter doen dan wij. En wij maar weer miepen. “ Scandinavië en Nederland komen economisch als beste uit coronacrisis'” https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203433/economie-coronacrisis-nederland-scandinavie-world-economic-forum

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2020 - 14:19

Als je geen familie, vrienden, buren, collega's hebt die naar je omkijken heb je hier weinig aan. De overheid gaat je niet helpen. Je hebt meer aan een oproep aan de burgerij om solidair te wezen met deze mensen. Maar dat riekt naar liefdadigheid en daar houden ze bij Joop niet van.

Mark Huysman
Mark Huysman16 dec. 2020 - 13:45

Sylvana Simons heft een goede verklaring doen uitgaan waarin ze niet alleen het faalbeleid van Rutte attaqueert maar ook de slappe oppositie in de kamer daartegen: https://www.bij1.org/articles/sylvana-simons-de-lockdown-is-te-laat-en-de-oppositie-stemde-toe?fbclid=IwAR20fE3bUL30kFHebT9_2v-rDPprQW4jswoe7HmIiW3MXfUy8Nj1RjI6o5A

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 dec. 2020 - 13:51

Als de SP haar repressieve beleid t,.o.v. de marxisten en jongeren in de partij niet bijdraait dan overweeg ik voor het eerst sinds heel lang komend jaar geen SP te stemmen maar Bij1.

Simplex2
Simplex216 dec. 2020 - 14:06

Sylvana/Bij1 heeft goed gekeken naar de filmpjes van Robert Reich en zijn kritiek op de Amerikaanse samenleving 1 op 1 toegepast op de Nederlandse samenleving. https://www.youtube.com/channel/UCuDv5p8E-evaRSh542hDV5g Ergens vind ik het wat goedkoop scoren...

Mark Huysman
Mark Huysman16 dec. 2020 - 15:58

Ik zie niet zo goed wat de verklaring van Sylvana met de filmpjes van Robert Reich te maken heeft. Maar mochten ze bij Bij1 naar de presentatie van Robert Reich kijken en dat succesvol in eigin land toepassen dan lijkt me daar niks mis mee. Ik zie niet in waarom dat ‘goedkoop scoren’ zou zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2020 - 3:51

In Amsterdam hebben ze pas nog de 'tijdelijke' opvang voor daklozen gesloten. Daarbij kwam een 7 maanden zwangere vrouw, meisje van 17, op straat te staan! De SP heeft veel goede en sterke kamerleden, reden genoeg voor mij om daarop te blijven stemmen. Die inspanning mag beloond worden. Daarbij doen ze het voor minder geld. Dat vind ik nog altijd sterker en een stuk geloofwaardiger.

The Apple
The Apple16 dec. 2020 - 12:12

Als we nu het basisinkomen hadden gehad.....

4 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie16 dec. 2020 - 13:04

Dat zou weinig veranderen voor de meeste mensen. Neem alleen al de woonlasten van iemand die niet in de sociale huur zit. Dat is al niet dekkend met een basisinkomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2020 - 4:52

Ik denk niet dat dat aan de situatie van mensen iets veranderd had. Mensen krijgen steeds minder vierkante meters toegewezen bij een laag inkomen of een uitkering. Dat is voor veel mensen rampzalig in deze tijden. 20 jaar geleden nog werd een bepaald percentage van precies dezelfde sociale huurwoningen toegewezen aan mensen die afhankelijk waren van huursubsidie, dezelfde huizen als die anderen kregen die daar niet afhankelijk van waren. Buiten dat er in eerste instantie rekening werd gehouden met de inschrijftijd, werd er vaak ook nog rekening gehouden met gezinsgrootte. Ook statushouders kwamen daarin, recht uit het asielzoekerscentrum. Je krijgt zo buiten fatsoenlijke woonruimte voor eenieder ook gemengde wijken. Daar hebben de kabinetten Rutte vervolgens een einde aan gemaakt. Dus zitten mensen met kinderen op die minimale vierkante meters die toegewezen krijgen, nu met de gebakken peren. Uiteindelijk zijn ook de kinderen de dupe. In het begin van de corporaties en ook later nog waren het niet alleen 'corporaties die sociale huurwoningen beheerden en verhuurden' maar waren het ook nog 'sociale' corporaties. Sinds ze 'marktconform' mochten gaan opereren, mochten gaan bouwen voor de verkoop en winst mochten gaan maken, is het bergafwaarts gegaan en is er ook van dat sociaal niet zoveel meer over.

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 8:26

Wappie Kappie schijnt te denken dat het de bedoeling van het basisinkomen is om elke vorm van persoonlijke verantwoordelijkheid uit te schakelen. Iemand die woonlasten op zich neemt die hoger zijn dan het basisinkomen, is zelf verantwoordelijk voor die beslissing.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2020 - 7:06

Sociale huur is ook niet dekkend. Mensen zullen huursubsidie (tegenwoordig huurtoeslag) etc. moeten blijven ontvangen als ze geen werk hebben of te laag inkomen, ondanks basisloon.

Greendutch
Greendutch16 dec. 2020 - 11:57

m.i. bestaat dit kabinet uit mensen die 'geloven' in vrije markt, eigen verantwoording en zelfstandigheid, zij kunnen niet anders denken dat is -ten tijde van een pandemie of andere crisis- hun grootste zwakte. niet voor niets gaat het in landen die door vrouwen geleid worden beter omdat zorgzaamheid in meeste gevallen eerder een vrouwelijke eigenschap is. ik heb ook veel mannen gekend die dat in zich hebben, die uit zichzelf hun taken uitvoeren in zorg voor kinderen en huishouding, werken in de zorg en onderwijs. daarom is het beter om in deze tijd een vrouw of een zorgzame man aan de leiding te hebben want wat men niet begrijpt is dat er ook mensen zijn die volgers zijn - geen leiders, die samenwerken belangrijker vinden dan zelfredzaamheid, die meer aandacht hebben voor de 'zachte kanten van het leven' i.p.v. harde cijfers of valuta. kan een tekortkoming kwalijk genomen worden? in tijd van ziekte heeft iedereen baat bij zorg, dat is een grens te ver voor dit kabinet dat is ook te horen in het debat van vanmorgen, VVD en PVV [ex VVD] die alleen maar bezig zijn met vooral alle bedrijven alles vergoeden en dan een moment waarop de SP ertussenin komt met de vraag of die zorgzame gedachte richting bedrijven door de VVD 'ook naar de gewone mensen kan gaan?' dit wordt natuurlijk afgekapt.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 12:47

Nieuw Zeeland is een eilandenrijk dat het zich kon veroorloven de grenzen te sluiten eind maart . Dat heeft niets te maken met de sympathieke eigenschappen van mevr, Ardern. Zij was ook niet de bedenker van het beleid daar heeft zij deskundigen voor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 12:49

Het team dat onze regering adviseert bestaat voor een belangrijk deel uit vrouwelijke deskundigen.

LaBou
LaBou 16 dec. 2020 - 17:37

Er zijn aan de overkant van het kanaal nog steeds een heleboel mensen die nachtmerries hebben van zo'n 'zorgzame' vrouwelijke leider.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 21:22

Ach sommige vooroordelen over vrouwen (mannen ook) hebben een taai leven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2020 - 5:11

Greenduch Maar tegelijkertijd zijn het mensen die anderen alles voor zich 'laten' doen. Ze besteden tegen betaling alles uit. Ze eten in restaurants, laten zich door chauffeur naar het werk brengen en ophalen (politici), bestellen een taxi om ze te rijden als ze uitgaan, laten zich in hotels bedienen. Van kok tot kamermeisje, laten ze alles voor hen doen. En waarschijnlijk hebben ze ook nog een eigen boekhouder in dienst. Thuis hebben ze een goedkope hulp in de huishouding, gaan ze naar het restaurant als ze honger hebben of laten het thuis bezorgen. De kinderen gaan naar de opvang. Hoezo ' zelfredzaam'. Er stond eens een leuk stuk over in de NRC ik dacht van Maxime Februari maar weet het niet zeker.

Ivan61
Ivan6116 dec. 2020 - 11:53

Vuurwerk komt zeker aan. Deze regering zou laatste polderregering moeten zijn. Rechts of links, conservatief of progressief maar niet meer deze bullshit. Mensen die op onderkant zich bewinden krijgen kruimels en hebben steeds meer vooruitzicht. 2 weken geleden heeft onze wethoudster van GL besloten om slachtoffers van de overheid ( toeslagenaffaire) bedrag uit te keren en onze plaatselijke GKB stond klaar om geld af te pakken. Wij moeten ons onderwerpen aan het Preventieakkoord en gezonder leven van onze regering die steeds meer dakloze produceert. Of mensen die stelmatig misbruikt worden door zelfde regering. Zelfde regering die de Voedselbanken laat bedelen. Sociale minimum is al jaren weg. Dat moet eens terugkomen en dan verder uitbouwen.

1 Reactie
Ivan61
Ivan6116 dec. 2020 - 11:54

Mensen die op onderkant zich bewinden krijgen kruimels en hebben steeds meer vooruitzicht. Moet zijn: Mensen die op onderkant zich bewinden krijgen kruimels en hebben steeds minder vooruitzicht.

Joyce Meijering
Joyce Meijering16 dec. 2020 - 11:51

Veel mensen kunnen nul gasten binnen hebben omdat ze te klein behuisd zijn om 1½ meter afstand te kunnen houden. Waarom is dan de regel: binnen 2 gasten, buiten maar 1?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2020 - 5:27

Joyce Meijering Zie mijn reactie hierboven, 17-12/ 5.52 uur. op The Apple etc.

mordicant
mordicant16 dec. 2020 - 11:45

Een overheid moet en kan in dit soort situaties alleen maar uitgaan van een grote gemene deler. Maatwerk, als dat überhaupt al mogelijk is, zorgt alleen maar voor een grotere verwarring en zal elk mogelijk succes om zeep helpen. Dat vuurwerk komt er sowieso wel, maar dan niet door de maatregelen an sich maar door het feit dat een groot deel van de bevolking denkt dat hun ongeschoolde, ongefundeerde en ondoordachte mening net zo belangrijk is als die van gefundeerde wetenschap en specialisten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 11:30

[Voor veel leerlingen is de school de veiligste plek in hun leven.] Iets soortgelijks zei kinderombud Kalverboer ook al.

Bert de Vries
Bert de Vries16 dec. 2020 - 11:23

Waar vinden VVD, D66, GroenLinks en, in mindere mate, PvdA en CDA verreweg de meeste kiezers? In de middenklasse. En doordat al deze partijen voor het primaat van regereermacht hebben gekozen, bedienen zij in de eerste plaats de middenklasse. Alles daaronder wordt op de grote hoop geveegd. Door elk van bovengenoemde partijen. Meest schrijnende, eigenlijk gruwelijke voorbeeld? De weigering van het kabinet,daarin gevolgd door GroenLinks en PvdA, om de voedselbanken te steunen met €23 miljoen euro.

Bouwman2
Bouwman216 dec. 2020 - 11:17

Als je machteloos terneder zit dan zijn er altijd nog woordem om te schelden. Neo liberaal is er zo een. Willem Kloos deed dat ook: hij was op oudere leeftijd licht-psychotisch en schreef de vreselijke scheldsonnetten. Wat is het toch jammer dat het literatuuronderwijs niet meer mag en vervangen is door kaal spellingsonderwijs met wedstrijdelementen. ..

Wappie Kappie
Wappie Kappie16 dec. 2020 - 11:11

Middenklasse hier. 2 (lieve) kinderen. Mooi huis. Auto. Blijft het voor ons zonder gevolgen? Vrouw heeft bedrijf zonder personeel. Is toeleverancier aan een branch die al vanaf het begin volledig stil ligt. Branch krijgt vergoeding, maar mijn vrouw valt daar buiten. Krijgt ook geen vergoeding voor eventueel personeel want die heeft ze niet. We krijgen ook geen bijstand-achtige vergoedingen, want ik heb een baan. We missen nu dus al 9 maanden een tweede inkomen en de vaste lasten van het bedrijf lopen door dus in feite betaal ik met mijn inkomen een deel van haar bedrijf. Daarnaast moet ik fulltime thuis door werken. Hele dag een (depressieve) vrouw en 2 kinderen in huis. Het gaat allemaal net en moet vaak tot 10 tellen om het thuis leuk te houden. Financieel redden we het net door het spaargeld op te eten. Worden we het hardst geraakt? Nee, maar geraakt worden we allemaal. Ook deze middenklasser.

4 Reacties
The Apple
The Apple16 dec. 2020 - 11:55

Ik begrijp je klacht en natuurlijk is het goed om je hart eens te luchten, maar wat is de relevantie?

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 dec. 2020 - 12:18

Je bent onderweg naar de onderklasse en misschien dichterbij dan je zelf denkt. Het is typerend voor deze regering dat ze dit proces laat begaan.

Wappie Kappie
Wappie Kappie16 dec. 2020 - 13:05

@The Apple, De relevantie is dat je een middenklasser kan zijn, maar dat de maatregelen je toch hard raken.

LaBou
LaBou 16 dec. 2020 - 17:41

Voor de partijen die de afgelopen 25 jaar het hier voor het zeggen hebben ben je nooit echte middenklasse geweest. Dat hebben ze een paar jaar laten geloven maar nu moet je weer terug in je hok waar je voor hen thuishoort. Ik weet dat het hard klinkt maar het is niet anders.

Biff Everwood
Biff Everwood16 dec. 2020 - 11:06

Wat een treurig en treffend verhaal, en zo waar volgens mij. Je zou het de middenklasse en up moeten verplichten om Schuldig en Klassen te kijken (en 'I Daniel Blake'). Als je niet zelf in een dergelijke situatie zit, is het zeer zeer leerzaam daar kennis van te nemen. Ellende en kansenachterstand is soms wel, maar heel vaak niet de eigen schuld. En als je eenmaal moeilijk zit, is het volgens mij zo moeilijk om er weer uit te komen.

TonW2
TonW216 dec. 2020 - 11:02

Goed stuk Han, maar ook jij bekijkt de gevolgen van de maatregelen door een gekleurde bril. Dat neem ik je niet kwalijk, want niemand heeft de "objectiviteit" in pacht maar jij suggereert dat wel te zijn. Je noemt in je verhaal alleen armere werknemers en armere uitkeringstrekkers maar kleine zelfstandigen zoals winkeliers, horeca ondernemers en ZZP'ers die vaak ernstiger getroffen worden dan alleen kleinbehuisd zijn noem je niet, jammer.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 dec. 2020 - 11:12

Die heb ik in eerdere stukken al afdoende genoemd.

The Apple
The Apple16 dec. 2020 - 12:01

Dat is het gevaar als je mensen of groepen benoemd, heb ik onlangs van Minoes geleerd. Je vergeet er altijd wel eentje of zelfs meerderen en die voelen zich dan tekort gedaan. Ik zal eens kijken of ik daar een disclaimer voor weet te verzinnen.

JanB2
JanB216 dec. 2020 - 9:39

Wie onderaan de maatschappelijke ladder staat, wie geen deel uitmaakt van een kerngezin volgens de normen van dit burgerlijke kabinet, wordt een boksbal die vanuit de meest onverwachte hoeken klappen krijgt. Dát is het zwakke punt van de lockdown. Nee Han, dat is het zwakke punt van een samenleving die al 30 jaar op neoliberale leest is geschoeid. Neoliberalisme verarmt en verzwakt een samenleving. Door de coronacrisis komt dat gegeven nu keihard aan het licht.

4 Reacties
JanB2
JanB216 dec. 2020 - 9:45

PS Er is geen alternatief meer voor een lockdown. Van zwakke punten (een relatief begrip) is daarom geen sprake, alleen van inherente problemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2020 - 12:08

Dat het kerngezin niet de dominante samenlevingsvorm (meer) is dringt maar langzaam door. Het grote aantal 1-(en 2-) persoonshuishoudingen heeft m.i. weinig te maken met neo-liberaal beleid.

Ivan61
Ivan6116 dec. 2020 - 14:01

JanB, Neoliberalisme is allang dood. Wij zitten nu in overgang fase. Een soort van socialisme of terug naar keiharde kapitalisme. Ik zie geen middenweg op dit moment.

JanB2
JanB217 dec. 2020 - 18:25

Neoliberalisme is keihard kapitalisme.

Bouwman2
Bouwman216 dec. 2020 - 9:39

Ik heb een hekel aan het woord : burgerlijk" alls synoniem van dorperlijk. Ik vind dat van arrigantie getuigen als je het woord gebruikt. En vinexwijken zijn er volop, meer dan dure buurten. Het merkwaardige is dat mensen altijd een zeker dedain speken als ze het over Rozendaal hebben of Bloemendaal,, Aerdenhout en Heemstede, en Wassenaar is soreekwoordelijk, maar er dolgraag willen wonen. Waarom ze dat doen is lastig te ontdekken, maar als het korte lijstje met de zeven klassieke hoofdzonden er bij neemt is dat al een stap op de goede weg. Dat Nederland geen middenklasseland izou zijn die exclamatie getuigt van beperkte kennis van de geschiedenis. Nederland is- enkele uitzonderingen daargelaten- een grote middenklasse. Het wordt zelfs als een aantijging, een belediging ervaren als je van iemand zegt dat ie tot de lagere klasse behoort. Je dient dat dus te vermijden. In deze tijd waar Coronavus rondwaart en niemand weet wie er getroffen wordt en je enkel voorzorgzorgsmaat regelen - uitile precauzione - kunt nemen is klassenbewustzijn en klassenstrijd geheel naar de achtergrond verdwenen. Dat komt ook door de Overheid die inspringt om leed en dus ook grote emeoties te voorkomen. Er wordt wel tegen geprotesteert, tegen de Overheid, maar tegen de compenserende maatregelen gaat niemand met spoandoeken de Overheiud aanspreken. Gelukkig is er grote waardering en boveal begrip voor dit kabinet. Onderzoeken wijzen uit dat de bevolking vor 80 procent deze regeringsoverheid steunt wat wijst op grote eenheid. Natuurlijk kan het altijd nog beter maar wie uitroept dat er geen progressie is moet beter eerst zijn zegeningen tellen. Nederland is geen ghetto, waar mensen gescheiden van anderen wonen, maar een verzameling van vinexwijken. Ik heb in mijn boekenkast een bundel van Vasalis uit 1956 staan in de 14e druk. Die bundel telt een luttel aantal gedichten en heer Parken en Woestijnen. Het gedicht Het Ezeltje hangt in facsimile al jaren boven mijn schrijftafel als herinnering. De ezel is niet enkel spreekwoordelijke domme koppigheid maar tevens van mildheid. en zachtaardige meegaandheid. Vondel heeft meer geschreven dan de Palamedes en pamfletten alleen, Vondel had een kousenwinkel, In de Warmoesstraat. Er zit nu een restaurant, dat tijdelijk is gesloten.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 dec. 2020 - 11:14

Je weet niet wat bourgeois betekent.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 dec. 2020 - 11:54

`burgerlijk” alls synoniem van dorperlijk' Nog treffender is kleinburgerlijk

Bouwman2
Bouwman216 dec. 2020 - 12:43

Wat een dedain, natuurlijk ken ik het woord bourgeois als pejoratief.. Maar dat hoeft niet. Molière schreef le bourgeois gentilhomme voor toneel en Richard Straruss later de muzieksuite. Wist je trouwens dat Strauss een tijdje taboe is geweest bij the Israel Philharmonic? Gelukkig is dat niet meer het geval, want dat zou zonde en jammer wezen. Srrausse is een geweldig componist. Als ze me vragen: Aimez vous Brahms, dan zeg ik altijd: teriug Et vous, , aimez vous Strauss? Nou dan is de verwarring compleet en wordt het als vanouds wat ze bij ons op de boerderij gezellig klappen en in Frankrijk: une conversation agrëable. noemen. . .

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 dec. 2020 - 12:59

En dan zeg jij natuurlijk gevat: ¨Geen Bach maar Offenbach¨.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2020 - 9:38

Mensen weten het wel Han maar sluiten liever de ogen.

Sonic2
Sonic216 dec. 2020 - 9:33

Dit is een kabinet dat vooral de (hogere) middenklasse bedient. Dus het is iets wat je kunt verwachten. En voor de rest vergroot Corona alle problemen die er al zijn uit. De ongelijkheid wordt duidelijker. De armoede. De tegenstellingen. Het klinkt een beetje sentimenteel, maar laten we het allerbeste hopen. Laten we hopen dat we het MKB zoveel mogelijkheid overeind kunnen houden. Het is waarschijnlijk naïef, maar het idee dat nu alles in elkaar dondert is eng. Het leed wat we gaan krijgen. Het zal gigantisch worden als dit echt helemaal verkeerd afloopt. Tragisch.

3 Reacties
JanB2
JanB216 dec. 2020 - 9:42

En voor de rest vergroot Corona alle problemen die er al zijn uit. Dát is inderdaad het punt. Tekorten in de zorg, problemen met nulurencontracten etc. etc. Ze waren er al voor 2020 maar de coronacrisis zet de zaak op scherp.

Ivan61
Ivan6116 dec. 2020 - 12:03

@ Sonic, Jij bent niet naief maar positief en dat is mooi. Ik las vanmorgen dat Nederland grote kans heeft om sterk uit deze crisis te komen. De grote vraag voor mij is: Hoe snel zullen mensen en op zelfde harteloze manier medemens behandelen? Ik hoop van harte dat mensen eindelijk gaan leren.

Sonic2
Sonic216 dec. 2020 - 13:31

@Sarajlija Eigenlijk omschrijft u nu heel goed iets wat een heel groot campagne thema moet zijn. Het is na de Coronacrisis een kruispunt. Wat willen we? Gaan we na Corona aan de wederopbouw beginnen. Of in ieder geval een soort van wederopbouw. Gaan we dus na de jaren 50 terug. Of gaan we de jaren 30 in. Dat is eigenlijk de cruciale vraag. En ik heb het idee dat je ook dit jaar een beetje de strijd ziet. We zijn niet zo berooid als in 1945 of 1946. Maar het gaat om de sfeer. Wat dat betreft verbroederd de lockdown. Overigens zie ik het ook als een persoonlijk leerpunt. Als we in de wederopbouw modus gaan dan zal daar ook van mijn kant een andere toon bij passen. Maar het is meer een vraag voor de samenleving. Welke kant willen we op @ JanB Ik moet eerlijk erkennen. Op dit dossier heb ik ook persoonlijk gefaald. . Op andere dossiers( bedoel ik niet arrogant) loop ik niet achter de tijd aan. In dit geval dus wel. En dat is fascinerend. Waarschijnlijk komt het omdat je allemaal wel 1 luie oom of tante hebt die van zijn of haar uitkering de hele dag ligt te blowen. Waarschijnlijk omdat het communisme lange tijd als deklap kon worden gebruikt om te laten zien dat alleen de vrije markt werkt. Waarschijnlijk omdat grote bedrijven ook voor werkgelegenheid zorgen. Waarschijnlijk omdat je geen zorgpremie van 200 euro wilt betalen per maand. Dat chargeer ik, maar punt is duidelijk. Maar het gaat om het bredere plaatje. Nu maakt Corona het allemaal wel heel erg duidelijk, maar het zijn nu de puinhopen van het neoliberalisme. En hoe kunnen we achteraf zo stom zijn geweest. Ik reken mij het persoonlijk aan, maar eigenlijk zitten de echte daders in leidende politieke functies. Zij hebben gefaald. Misschien niet omdat ze allemaal foute mensen zijn. Als we dit goed aanpakken als samenleving kunnen we vanuit deze puinhopen echt iets moois opbouwen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 dec. 2020 - 9:25

Dit is heel erg waar. De lockdown is nodig en had al veel en veel eerder ingezet moeten worden. Maar het moet gepaard gaan met maatregelen die zorgen dat mensen onder aan de sociale ladder niet van die ladder afvallen. Een ‘moratorium op schulden, een hernieuwd verbod op huisuitzettingen, een programma om daklozen massaal en meteen van de straat te halen, een intrekken van het criterium “zelfredzaamheid” voor mensen die om hulp aankloppen bij de gemeentelijke wijkteams’ zijn allemaal goede voorstellen. Die kunnen aangevuld worden met een algemene regel dat niemand tussen wal en schip mag belanden en iedereen die werk of uren verliest in aanmerking komt voor simpel aan te vragen inkomensondersteuning.

Sailor2
Sailor216 dec. 2020 - 8:57

Zie meer in een verdeling naar psychische gesteldheid. Mensen die het moeilijk hebben zijn zo divers. In alle lagen van de bevolking. Denk ook dat een groep mensen juist opknapt. Bovendien als je je hele leven ergens van wegloopt en je wordt er nu tegen wil en dank mee geconfronteerd dan zou je juist kunnen groeien. Elke test overleefd maakt je sterker. Die verhalen gaan ook komen.

Satya
Satya16 dec. 2020 - 8:55

Sterk verhaal, daar is te weinig aandacht voor. Het zou het ideale moment zijn de economie om te vormen naar een economie in dienst van de mens ipv andersom. Bij1 heb ik weinig mee op veel gebieden maar heeft wel oog voor deze groep mensen. Hier zou de PvdA volgens mij op moeten duiken ipv meegaan in de polarisatie, die dient enkel de PVV die voor de belangenbehartiging van de superrijken betaald wordt om te polariseren zodat de arme en modale mensen zich niet gezamenlijk gaan organiseren.

George Lichtenberg
George Lichtenberg16 dec. 2020 - 8:42

Goed stuk. Om nog maar te zwijgen over de mensen die ondanks de huidige gezondheidssituatie nog steeds iedere dag gedwongen door hun werkgever blootgesteld worden aan een mogelijk onveilige situaties. Ik voer mijn werkzaamheden inmiddels al sinds februari thuis uit - met plezier - en dat kan omdat, op enkele afspraken na die nu online plaatsvinden, ik altijd al het grootste deel van de tijd op afstand werkte. Heel veel Nederlanders, mogelijk zelfs een meerderheid, kan dat niet. De jonge arbeidsmigrant die ik laatst sprak kan dat in ieder geval niet. Hij heeft geen andere keus dan voor een schamel loon ervoor te zorgen dat zijn werkgever in ieder geval helemaal niets merkt van de huidige situatie. De hele dag met een mondkapje op zwoegen - al dan niet op gepaste afstand van andere medewerkers. Voor hem tien anderen. En aan het einde van de dag, als hij met vier anderen op een kleine kamer zonder verwarming zit, kan hij zijn gedachten niet verzetten door lekker een biertje te gaan drinken, naar het voetbal te kijken of rond te hangen met vrienden. De mensen die nu in de slechtste situaties verkeren hebben die afleiding nog wel het meeste nodig en ook dat is hen nu afgenomen. Begrijp me niet verkeerd - het moet nu even allemaal zo - maar aangezien een groot deel van de besmettingen op werk opgelopen is vraag ik mij toch af wat er gebeurd zou zijn als men zich in bepaalde sectoren beter aan de richtlijnen gehouden had...

1 Reactie
George Lichtenberg
George Lichtenberg16 dec. 2020 - 8:43

EDIT: Geen wonder dat het ook bij de GGZ helemaal volstroomt nu. Ik kan die mensen niets kwalijk nemen.

Middenman
Middenman16 dec. 2020 - 8:41

Het is waar wat Han schrijft. Schrijnend waar. Ik heb familie in Griekenland en vrienden in Brazilië. Daar geldt dit niet alleen voor de onderste klasse, maar ook voor de middenklasse. Daarmee wil ik niet zeggen dat het hier minder erg is. Maar wel dat ik niet weet wat de regering er nu aan zou kunnen doen. Hier ligt vooral aan taak voor de maatschappij zelf denk ik, om steun te bieden waar nodig. De regering moet vooral na de crisis weer aan de slag om juist deze groepen steun te bieden en de economie anders in te richten. Want na Corona komt de middenklasse er wel weer bovenop, maar voor de onderste groepen is dat veel moeilijker.

3 Reacties
George Lichtenberg
George Lichtenberg16 dec. 2020 - 8:51

Steun te bieden waar nodig en om alvast eens heel goed na te denken over hoe de economische situatie er straks uit zal zien en wat we daar aan kunnen doen. Een (aanzienlijk) deel van de Nederlandse middenklasse kan daar ook zo onderuit vallen als het misgaat straks. We krijgen straks een enorme "middle class squeeze"- zij met veel bezit zullen gebruik kunnen maken van de malaise van anderen waardoor het midden ertussenuit valt, gelijk ongeveer wat je nu al zit gebeuren in winkelstraten waar kleine cafés straks overgenomen zullen worden door nóg een Burger King, KFC of Primark.

poeslief
poeslief16 dec. 2020 - 10:08

@George Uw 2e alinea is spot on! Dat zal zo als nu gaat de grootste maatschappelijke omslag blijken te zijn; steeds meer tweedeling. Maar eigenlijk is de afbraak van de middenklasse al reeds gestart na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn, en vrijwel direct in west-Europa het Rijnlandmodel afgedankt werd. Lijkt wel een doel op zich.

George Lichtenberg
George Lichtenberg17 dec. 2020 - 20:15

@poeslief Dank. Ik maak mij hier erg druk om en probeer mijn steentje bij te dragen. Het verbaast mij ook niets als dat voor sommige leiden c.q. organisaties een doel op zich is - het is immers zo dat er mensen zijn die meer baat hebben bij een gemakkelijk (economisch) beïnvloedbare precaire onderklasse dan een relatief gelijke, rijke samenleving waarbij iedereen de mogelijkheid heeft zijn of haar doelen te verwezenlijken. En inderdaad, de afbraak is al lang bezig. Ik zag laatst een fragment van Hans Wiegel die zich enorm druk maakte over zogenaamde "bijstandsfraude" in de jaren '80. Ook de toeslagenaffaire is niet uit de lucht komen vallen.

Poeha
Poeha16 dec. 2020 - 8:39

Wat een gezeur. Zo komen we de crises in ieder geval niet door. Het is voor iedereen aanpassen. Voor ouders die beide werken en 2 jonge kinderen of Baby’s hebben is het een drama. Hoe gaan die hun baan managen? Dat kan gewoon niet. Burn outs, in de nacht de niet gewerkte uren inhalen. Het is echt niet van, ooh jullie hebben geld, dan is het voor jullie makkelijk. De crisis raakt iedereen. En niet zeuren als je vind dat het jou eigenlijk wel harder raakt. Schouders eronder en niet miepen.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari16 dec. 2020 - 10:40

Behalve dan dat de haves het gemiddeld genomen wel stukken gemakkelijker hebben dan de have-nots.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2020 - 8:38

Je hebt het hier helemaal niet over lockdown, maar over het asociale in de maatschapij a la kleine overheid en markt werking.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed16 dec. 2020 - 10:31

Welke kleine overheid? Google eens hoeveel mensen er werken bij de overheid en in de sector zorg en welzijn, je zult je verbazen. Het functioneert allemaal voor geen meter, maar dat is een ander verhaal.

Zwerfstein
Zwerfstein16 dec. 2020 - 8:16

Klopt wel inderdaad. Hij had het toch ook nog over iets van 'met de kerstvakantie mag je wel naar je vakantiehuisje, maar hou je ook daar aan de regels'? Hij denkt dat heel Nederland normaal gesproken met kerst op wintersport gaat of in een vakantiehuis zit. Zegt veel over zijn wereldbeeld.