Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De link tussen eten en lust

  •  
03-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Een gezond weetje over het hormoon ghreline
Is er misschien verband tussen eetstoornissen en seksuele opwinding? In de wereld van seksuele variaties en voorkeuren kennen we de mannen die vallen op heel zware vrouwen en die ze dan ook nog graag te eten geven: de zogenaamde feeders (voeders).
Op zich een boeiend fenomeen waarbij stereotypen rond sekse en macht ongetwijfeld een rol spelen, maar daar wil ik het nu even niet over hebben. Is er een hormonale relatie tussen de lust en voeding? Zweedse onderzoekers denken van wel en hebben dat bij muizen al aangetoond. Nu nog bij mensen?
Ghreline is een hormoon dat in de maag gemaakt wordt en dat zorgt voor ‘trek’. Je hebt een tijd niet gegeten en je denkt over eten omdat iemand erover begint te praten en hup je maag begint ghreline te produceren. Of je loopt in de stad en er komt een lekkere geur op je af en hop daar gaat je maag weer aan de gang: meer ghreline. Belangrijk want uit jezelf ga je niet eten. Het wordt allemaal gestuurd via hormonen die op de omgeving reageren. Even terzijde: geen valse hoop koesteren dat als je dan een medicijn slikt dat de aanmaak van ghreline remt je dus minder eetlust hebt en gemakkelijk afvalt. Dat is geprobeerd en het werkt niet.
Nu was er altijd al wel het idee dat ghreline ook de seksuele appetijt kon bevorderen, maar hoe kom je daar achter? Muizen kregen extra ghreline en hun gedrag werd nauwkeurig geobserveerd. En ja hoor, ze wilden vaker. Zoiets is onvoldoende om te zeggen dat het verband echt is aangetoond. Daarom werd vervolgens onderzoek gedaan met een ghrelineremmer en ja, de lust van de muizen daalde.
De volgende stap is een experiment met mensen. Wauw. Dat zal nog niet zo gemakkelijk gaan, maar ach, een beetje onderzoeker staat voor niets. Ze trekken wel alvast conclusies op basis van een onderzoek dat ze nog niet gedaan hebben. Ghrelineremmers zouden wel eens een rol kunnen spelen bij mensen met een seksverslaving. Dat is wel heel snel bedacht. Onderzoekers zeggen zulke dingen meestal als ze op zoek zijn naar het grote onderzoeksgeld.
En zou het misschien net zo min bij minder neuken helpen als bij het afvallen? Het verschil tussen muizen en mensen is namelijk de enorme verbeelding die mensen hebben en dat ze alles in hun hoofd kunnen bedenken en beleven. Dat is bij zowel eten als bij seks erg het geval.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

msj_meijerink
msj_meijerink3 feb. 2015 - 11:48

Mevrouw Meijerink zou graag zien dat ik wat meer Ghrelineremmers zou aanmaken. Niet vanwege een (potentieel) verminderde wiplust, maar wel voor een verminderde eetlust bij mij.

CharlesdeValois
CharlesdeValois3 feb. 2015 - 11:48

Wat een raar woord, hoe spreek je dat eigenlijk uit?

pffff2
pffff23 feb. 2015 - 11:48

Top artikel over EETGEDRAG / EETLUST: http://www.dehormoonfactor.nl/eetgedrag