Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De leugens van Geert Wilders

  •  
12-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1010 keer bekeken
  •  
PVV-leider Geert Wilders heeft zichzelf, door journalisten tot vijand te verklaren, een vrijbrief gegeven om media alleen te woord te staan wanneer het hem uitkomt. Zo ook besloot hij WNL de mogelijkheid te geven hem te interviewen. Weliswaar in een andere setting – gekozen is voor hotel des Indes in Den Haag – en zonder andere gasten. Het interview was bovendien niet live, maar van tevoren opgenomen.
In het gesprek toonde hij zichzelf nogmaals een meester in het slachtofferschap. Iedereen heeft het gedaan, behalve hij: journalisten bijvoorbeeld. Wilders heeft het vreemde idee dat het de taak is van journalisten om hem vriendelijk te bejegenen, in plaats van kritisch te zijn en aan waarheidsvinding te doen. En wie kritisch is, die is onaardig en verdient een boycot. “Ik word niet altijd even vriendelijk bejegend door alle journalisten – en dan ben ik nog voorzichtig in mijn uitspraak”, aldus Wilders.
De leugens van Wilders Geert Wilders kreeg in het interview de kans om weg te komen met een aantal grote leugens. Zo beweert hij dat burgers in Nederland boos zijn omdat er honderdduizenden migranten (vluchtelingen) het land binnen komen en gratis woningen krijgen en gratis gezondheidszorg. Als burgers daar al boos over zijn, dan zou het de taak van een echte politicus zijn om die zorgen weg te nemen door bijvoorbeeld uit te leggen dat er helemaal geen 100.000en migranten het land binnenkomen.
Volgens de cijfers van vluchtelingenwerk hebben in de eerste helft van 2016 8.422 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat waren er in de eerste helft van 2015 nog 8.749. In de laatste 6 maanden van 2015 vroegen 37.268 mensen bescherming in Nederland aan. Beduidend meer, maar nog steeds geen honderdduizenden. Van gratis wonen is in Nederland al helemaal geen sprake. Wel kunnen erkende vluchtelingen een urgentieverklaring krijgen om zodoende sneller aan huurwoning te komen.
Volgens Geert Wilders zouden ook onze feestdagen in Nederland bedreigd worden. Zo noemt hij bijvoorbeeld kerst. Afgelopen december ontstond er al veel ophef omdat het nepnieuws de wereld in werd geslingerd over het opheffen van kerst. Populisten hielpen de kerstmythe de wereld in dat een complot van linkse elite, moslims en andere subversieven stiekem het Kerstfeest aan het vernietigen zijn. Ook die bewering van Wilders werd niet weersproken door Nieman.
In Duitsland riep Wilders onlangs nog dat blonde vrouwen niet over straat kunnen. Na die uitspraak ontstond er online veel ophef: talloze blonde vrouwen wezen Wilders erop dat ze prima over straat kunnen en dat ze niet door hem misbruikt wensen te worden voor zijn politieke spel. Nieman wijst hem daarop, waarna Wilders wegkomt met een wel erg Trumpiaans antwoord: vele fotografen hebben hem verteld dat modellen niet over straat kunnen.
Wilders zegt geen plan te hebben In het interview wil Nieman weten hoe Wilders van plan is de punten uit zijn partijprogramma te realiseren. Wilders klopt zich op de borst door te stellen dat hij geen plan heeft. Daarmee omzeilt hij het idee dat we de plannen – die hij tot op zekere hoogte wel degelijk heeft – serieus hoeven te nemen. We zouden moskeeën kunnen sluiten  door geen vergunningen meer af te geven, alleen moslims die de sharia hier willen invoeren zijn niet welkom in Nederland, de grenzen wil Wilders bewaken met drones en marechaussees. Allemaal hypothetisch natuurlijk, het zóu kunnen.
Door te doen alsof hij geen concreet plan heeft, hoeft Wilders zijn plannen bovendien niet door te laten rekenen door het CPB – dat hij overigens ‘een papieren werkelijkheid’ noemt. In het interview herhaalt hij wederom zijn uitspraak dat het parlement een ‘nepparlement’ is en blijft hij erbij dat hij veroordeeld is door een ‘neprechtbank’. Hij noemt Rutte nogmaals een leugenaar en zegt dat de VVD-leider vast wel met Wilders zal willen samenwerken, mits de PVV de grootste partij wordt na de verkiezingen in maart. Mark Rutte liet via zijn twitteraccount weten dat daar geen enkele kans voor is. De man die voorheen zei geen enkele partij uit te willen sluiten, maar dat nu wel expliciet doet, plukt daar volgens de Volkskrant de vruchten van.
Nul procent, Geert. NUL procent.
Het. Gaat. Niet. Gebeuren. pic.twitter.com/ZC6Xb5peTu
— MarkRutte (@markrutte) 12 februari 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (202)

Harry5
Harry513 feb. 2017 - 21:59

Het is wel degelijk zo dat door Wilders en zijn uitspraken de onvrede onder een deel van de bevolking groter is geworden. Hij praat zo te zeggen een aantal mensen die hiervoor gevoelig zijn een probleem aan terwijl ze in werkelijkheid eigenlijk geen probleem hebben of in ieder geval een veel kleiner probleem. De uitspraak dat Wilders geen oorzaak is maar een gevolg is derhalve slechts deels waar. Wilders is een zeer gevaarlijke intrigant en intriganten kunnen een samenleving kapot maken. Wilders leeft van het creëren van tegenstellingen tussen groepen, waarbij de doelgroep die hij (sorry voor de vergelijking) de Zwarte piet wil toespelen, een zwakke en kwetsbare groep is die hij misbruikt om de grote groep kiezers waarop hij aast aan zich te binden, en dat lukt hem aardig. Wilders misbruikt dus de moslim bevoking in Nederland en met name het Marokkaanse deel hiervan om woede op te wekken bij zijn achterban, met leugenachtige aannames en stigmatiseringen en zwart maken van deze groep jut hij zijn achterban op om op hem te stemmen. Dit is buitengewoon kwalijk, en precies hetzelfde dat een zeer griezelige man met een snorretje in Duitsland pakweg 75 jaar ook deed.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 feb. 2017 - 9:08

Dag Harry. De talloze leugens van Geert Wilders tot nu toe waren toch totaal ontmaskerd (aan 924.000 tv kijkers notabene) binnen 20 minuten, gisteravond, bij het nogal geniale tv programma, *Zondag met Lubach*!. Veel dank aan de heer Arjen Lubach daarvoor. Goed om te weten dat RTL Nieuws juist veel meer kritisch is, over het algemeen, wat betreft de PVV en haar zeer gevaarlijke ,onverantwoordelijke, ordinaire en grove manier van het bedrijven van de landelijke politiek tot nu toe (wat mij betreft), met name in vergelijking met NPO/NOS onder leiding van mevrouw Shula Rijxman. Chapeau en veel dank aan de hele en zeer verantwoordelijke/moedige team van RTL Nieuws!. En de PVV blijft sowieso dalen bij alle peilingen tijdens de laatste paar weken, gelukkig maar!!!. Nederlanders zijn toch niet gek. :) Een heel fijne dag aan u.

Dubbeldenker
Dubbeldenker13 feb. 2017 - 18:01

De politie begint een campagne tegen babbeltrucs om mensen weerbaarder te maken. Dat kan geen toeval zijn dat dit de dag na dit interview wordt gelanceerd. Klasse timing!! http://www.nu.nl/binnenland/4465422/politie-start-landelijke-campagne-babbeltrucs.html

johannn2
johannn213 feb. 2017 - 17:47

Citaat: " In het gesprek toonde hij zichzelf nogmaals een meester in het slachtofferschap. Iedereen heeft het gedaan, behalve hij: journalisten bijvoorbeeld." De anderen hebben altijd de schuld. Dat soort 'meesterschap' wordt in goed Nederlands ook wel infantiliteit genoemd. .

dijkbewaker
dijkbewaker13 feb. 2017 - 16:51

Wilders is geen oorzaak, maar een gevolg. Zonder Wilders of de PVV hadden we anderen zoals Pim Fortuyn. Het is een illusie om te denken dat zonder wilders of hem buitenspel zetten ook maar iets aan de reden waarom burgers op hem stemmen zal afnemen. Trouwens in heel Europa zitten politici met hetzelfde probleem waar anti islam, anti EU en massa immigratie de toon zet. Wie de problemen niet onder ogen wil zien heeft een probleem. De PVDA loopt leeg omdat de achterban niet bedient wordt. Persoonlijk vind ik de overbevolking een groot probleem. Al in de jaren vijftig van vorige eeuw vond de politiek 10 miljoen inwoners al overbevolking waarna emigratie bevordert werd. Nu zitten we al op 17 miljoen. Wat aan de verstedelijking te merken is. Ook groenlinks geeft geen maximum aan. Tot hoe ver mag het gaan? 20, 30 miljoen inwoners? Omdat 10 miljoen geen optie meer is zou ik het aantal inwoners graag zien afnemen naar 15 miljoen om de balans in onze samenleving weer op orde te krijgen. Jammer dat ik politieke partijen daar nooit over hoor. Ook een braindrain uit landen die nou net deze mensen hard nodig hebben om het eigen land op te bouwen komt op mij erg egoïstisch over. Groei hoort geen doel op zich zelf te zijn. Het gaat er om een balans te vinden zodat we wat meer harmonie in onze leefwereld krijgen.

Edzard Baron van Toppinghe
Edzard Baron van Toppinghe13 feb. 2017 - 16:09

Het wordt tijd voor duidelijkheid! Ik citeer uit bovenstaand artikel de volgende zinsnede: "Wilders heeft het vreemde idee dat het de taak is van journalisten om hem vriendelijk te bejegenen, in plaats van kritisch te zijn en aan waarheidsvinding te doen" Met het deel van deze zinsnede voor de komma ben ik het niet eens. Journalisten hoeven niet vriendelijk te zijn. Hun beroepsethiek vereist geen vriendelijkheid ten opzichte van hun gespreksgenoten, maar wel zakelijkheid en onbevooroordeeldheid. Erger maakt de scribent van bovenstaande tekst het echter door de toevoeging achter de komma. Hier wordt weer - ten onrechte - gepretendeerd dat journalisten (en de media-vertegenwoordigers die zich met journalisten gelijkstellen) er zijn om kriitisch te zijn en aan waarheidsvinding te doen, Dit nu is een misvatting die niet genoeg bestreden kan worden. Journalisten hebben maar één taak en dat is het nieuws brengen en dat zo neutraal als maar mogelijk is. Een controlerende taak hebben journalisten ten enen male NIET. Die taak is in een democratie voorbehouden aan de vertegenwoordigende organen (Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraden etc.) die de noodzakelijke controle namens ons - de kiezers - uitoefenen.

3 Reacties
johannn2
johannn213 feb. 2017 - 18:15

Edzard, Jij stelt: " Een controlerende taak hebben journalisten ten enen male NIET. Die taak is in een democratie voorbehouden aan de vertegenwoordigende organen (Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraden etc.).." De rol van de politiek is in de eerste plaats aan elke burger voorbehouden. We leven in een democratie, weet je nog wel? De professionele journalistiek heeft de rol op zich genomen - en van ons gekregen - om te voorzien in ons grondwettelijke recht om geïnformeerd te worden en te informeren. Dat is van belang, omdat wijzelf daar de tijd en de middelen niet voor hebben. En feiten zijn alleen feiten in een context van waarheid. Een waarheid, dat spreekt. Zonder zo'n waarheid zijn er geen feiten. Je mag me ooit nog eens uitleggen, wat waarheidsvrije feiten zijn. En als je toch bezig bent: een feitenvrije waarheid. Ben heel benieuwd. En journalisten zijn geen bandopnameapparaten. Dat zijn ze wel in Noord-Korea. Kritisch zijn is onderdeel van het vinden van een neutrale, zakelijke en onbevooroordeelde verslaggeving. Doorvragen tot die zakelijke en onbevooroordeelde verslaglegging mogelijk is. Jij stelt: " (Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraden etc.) die de noodzakelijke controle namens ons – de kiezers – uitoefenen. " En wie controleert de controleurs? Vergeet niet dat politieke een bedrijf is, waarin onze controleurs ook relaties aangaan, compromissen sluiten en coalities aangaan. Daarin moeten de controleurs op hun beurt gecontroleerd worden. Dat is de taak van een kritische, naar feiten en waarheden zoekende journalistiek. .

KeesV3
KeesV313 feb. 2017 - 19:37

@Edzard, Ik wil zelfs nog iets verder gaan: waarom zouden journalisten een taak hebben om het nieuws neutraal te brengen? In mijn ogen is echte neutraliteit onmogelijk. De keuze wat nieuws is en wat niet, is al bijzonder subjectief. Ik heb liever een journalist waarvan ik weet vanuit welke bril hij naar de werkelijkheid kijkt, dan een journalist die doet alsof hij neutraal en objectief is.

Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 21:11

Edzard: Als u dat vindt, dan vindt u dat. Een vrije pers maakt wel degelijk onderdeel uit van een democratische rechtsstaat. Een vrije pers behelst trouwens een grote verscheidenheid aan "journalistiek". Een verslaggever kan je niet op één lijn stellen met een journalist die bv Wilders bevraagt.

ahlmann
ahlmann13 feb. 2017 - 14:07

Een aantal rare aannames in deze 'recensie', waarschijnlijk uit vooringenomenheid dat Wilders slecht is en andere politici niet want die doen niet zoals Wilders: - Politici móeten alle pers altijd te woord staan. Want Wilders kiest wanneer het hem uitkomt, en dat mag kennelijk niet van de anonieme recensent. - Wilders ziet DÉ journalisten als vijand. Is Nieman dus ook de vijand, waarom zit hij dan bij WNL? - Wilders was bovendien niet live en zonder publiek. Hoezo bovendien? Diskwalificeert dit het interview, anders dan de 1-2 opzet die Buitenhof bijvoorbeeld hanteert met politici als Rutte? Misschien doet Wilders dit uit veiligheidsoverwegingen, heeft de recensent daar rekening mee gehouden? - Journalisten die politici kritisch ondervragen in plaats van vriendelijk bejegenen. Jaja. De meeste journalisten zijn niet in staat, zeker niet op tv, om mensen diepgaand kritisch te ondervragen. Vaak lijkt het 'kritische vraaggesprek' vooraf doorgenomen, door het tempo en de paraatheid van de antwoorden. En dat onvriendelijk bejegenen zie ik zelden behalve soms bij Powned/Geenstijl-interviews en soms wanneer Wilders geïnterviewed wordt. Wil een Joop-recensent dat met iedereen wordt omgegaan zoals Powned/Geenstijl soms doet of hoe er met WIlders wordt omgegaan? - Honderdduizenden migranten klopt niet. Ligt er maar aan hoe je er naar kijkt, zoals de recensent kiest om er naar te kijken (met halve jaren) niet nee, maar tel alle vluchtelingen sinds begin Arabische Lente bij elkaar op en je komt boven de 200.000. In beide gevallen wordt gekozen om de feiten te representeren vanuit eigen overtuiging: overdrijven danwel minimaliseren. - Een migrant is een vluchteling. Wanneer er over vluchtelingen in cijfers door het CBS wordt gesproken, gaat het NIET over migranten. Een vluchteling is een migrant, een migrant nog geen vluchteling. De recensent kiest voor emotionele impact in plaats van accuraatheid om het argument over te brengen dat Wilders liegt, door zelf dus ook te liegen... - Geen gratis woning en gezondheidszorg. Dat laatste wordt niet besproken in deze recensie, dus de lezer moet er vanuit gaan dat de vluchteling wel gratis gezondheidszorg krijgt. Weer een kwestie van overdrijven tegenover minimaliseren, en inhoudelijk onbesproken blijft dat de vluchteling bepaalde privileges krijgt ten opzichte van de Nederlandse burger. Dat geldt ook wederzijds, maar is niet zo raar als je beseft dat de Nederlandse overheid er is voor de Nederlandse burger. - Er is geen complot om kerst af te schaffen. Heel waarschijnlijk niet nee, maar om het tegen te kunnen spreken moet je zeker weten dat het niet zo is. Waar Wilders, en ook Zijlstra et al, op doelen is denk ik dat kerst in bepaalde kringen moet worden omgedoopt tot algemene feestdagen ten bate van inclusiviteit. Ook daar wordt inhoudelijk niet over gesproken in deze recensie. Wederom bestaat het issue wel degelijk, en draait het om de representatie dat het als nep en leugen wordt betiteld. Het ontkennen van een issue kan ook als leugen of nep gezien worden. - Blonde vrouwen kunnen wel over straat. Geen gekke aanname, ik zie ook blonde vrouwen op straat, maar gaat het daar over? Ik maak niet mee dat ik op straat nageroepen wordt als hoer etc., ik weet niet of dat problematisch vaak voorkomt, maar ik ben liever niet die vrouw. Overdrijven en minimaliseren van issue, feit blijft wel dat er deze culturele spanningen bestaan tussen bevolkingsgroepen in Nederland, als gevolg van migratie. - Net zoals je ervoor kunt kiezen als politicus geen publiciteit te krijgen door je niet te laten interviewen, hoef je ook niet het CBS in te schakelen voor je partijprogramma. Als het doorrekenen geen papieren werkelijkheid is, wat is het dan? Dé werkelijkheid? De Partij voor de Dieren doet het ook niet, vanuit een soortgelijke motivatie. Rekenmodellen geven dan ook zelden de werkelijkheid volledig weer, de kiezer besluit hoeveel waarde eraan te hechten en partijen besluiten hoe ze hun kiezers willen overtuigen. Of wil de recensent dat juist bepalen voor de kiezer? Wilders verschilt mijns inziens niet zoveel van anderen, hij doet dezelfde trucjes zei het met een andere insteek waardoor hij apart staat. Hem de boeman maken is van eenzelfde angstretoriek als hijzelf hanteert omtrent de islam. Vooringenomenheid en denken te weten hoe het zit zijn de bepalende factoren in een ieders perspectief hier, en in deze verkiezingstijd helemaal. Ik zie geen verschil in deze tussen politici, wat maakt dat geen van hen mijn stem verdient.

Annemie Eggink
Annemie Eggink13 feb. 2017 - 12:58

Tja. De ene kant overdrijft in de beschrijving van de overlast. De andere kant overdrijft in het negeren van de overlast. Beide zijden zijn fout bezig. En blijft men zo halsstarrig op zijn eigen (niet bestaande) gelijk beharren, dan zal het niet beter worden. Wie doen hieraan mee? De racisten aan de ene kant, en de ontkenners aan de andere kant. Beide zijden zijn net zoveel schuld hieraan. Tenslotte konden de rqacisten zo groot worden omdat de negerende partij het voor het zeggen had. Wat spreekt voor de racisten? Dat de negeerders nog niets konden oplossen. Maar de negeerders kunnen wel zeggen dat de racisten het niet goed doen, en dat ze ook geen oplossing kunnen bieden. Wel grappig, dat de negeerders zelf niets kunnen, maar over hun politieke tegenstanders beweren dat ze het niet kunnen oplossen....

Poezenmens
Poezenmens13 feb. 2017 - 10:08

Bij alle bezwaren is er ten minste één goede reden voor een cordon sanitaire rondom een partij die naar de democratische rechtsstaat een lange neus trekt: je maakt als dragers van die staat duidelijk dat dit geen normale partij is en voorkomt daarmee dat een proces intreedt waarbij het extreme bijna sluipenderwijs normaler wordt. https://beta.trouw.nl/home/houd-wilders-ver-van-het-torentje~a4ee6344/

4 Reacties
JanVG2
JanVG213 feb. 2017 - 11:33

Als je mensen citeert graag expliciet de spreker vermelden. In dit geval geef je letterlijk de tekst van Goslinga weer ... Wat betreft de titel (ik weet niet of die van Goslinga is) maar dit speelt in ieder geval bij de komende verkiezingen niet. Zelfs een combi CDA, VVD en PVV hebben in de eerste kamer bij lange na geen meerderheid. Daarmee is een regering met de PVV uitgesloten! Of ziet iemand het voor zich dat zo'n regering net als de huisdige regering steeds nieuwe meerderheden in de Eerste kamer zou KUNNEN fabriceren ...? NB: SGP alleen kan het niet oplossen!! Zijn Geert en co een "aanwinst" voor ons parlement? Zeker niet!! Het zou fantastisch zijn als zijn groep verschrompelde tot niets. Hoe bereik je dat? Cordon sanitair? Onwaarschijnlijk. Proberen zijn kiezers tot alternatieve keuzes verleiden? Waarschijnlijk!! Hoe doe je dat? Toch echt naar ze gaan luisteren en kijken waar de angst vandaan komt en daar iets aan doen op een GELOOFWAARDIGE manier. Dus niet zoals bijvoorbeeld Alexander Pechtold, die net voor de verkiezingen even een boekje schrijft, met wat "PVV-aanhangers" praat en zegt dat daar echt een probleem is .... en vervolgens na de verkiezingen die mensen geen woord meer waardig keurt en vrolijk op z'n eigen manier verder gaat. Gek toch dat die mensen vertrouwen in dat soort politici verloren hebben en uit frustratie op gekke Geert stemmen (ondanks dat velen (delen van) zijn uitspraken niet delen) ... Op het moment dat de politiek ECHT op een geloofwaardige manier voor mensen een toekomst kan beloven. Dat wil dus niet zeggen heel nederland gaat er in de toekomst op vooruit en we zullen wel zien of die zwakkeren daar ook wat van krijgen ... Tot nu toe gaat de nationale winst van de afgelopen jaren duidelijk meer naar de succesvollen en minder naar de angstigen ... en dat is GEEN recept om de angst te verminderen ... Kortom, wil je Geert aanpakken, ontneem hem zijn kiezers ... Het idee dat als we maar aantonen dat hij niet de waarheid zegt, dat dan zijn aanhang wel zal weglopen naar de oude vertrouwde partijen ontkent de belangrijkste reden waarom mensen op hem stemmen, namelijk protest en frustratie. En daar helpt geen cordon sanitair tegen .. als iets dan helpt het alleen maar om de frustratie te laten toe nemen en het protest nog harder te laten klinken.

Poezenmens
Poezenmens13 feb. 2017 - 13:18

@ JanVG "Als je mensen citeert graag expliciet de spreker vermelden. In dit geval geef je letterlijk de tekst van Goslinga weer …" ------------- Excuus voor mijn onzorgvuldigheid.

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2017 - 15:10

@ JanVG Wordt het niet tijd dat je onder ogen gaat zien dat er geen oplossingen zijn om die angst weg te nemen? Er zijn twee soort redenen voor angst. De reële angst die voortkomt uit onzekerheid. Die heeft iedereen in nederland die serieus nadenkt over de huidige situatie. Het is onzeker heo de economie zich gaat ontwikkelen, er moeten tal van onderhandelingen gevoerd worden binnen de EU, maar ook met Engeland, de VS, China en andere grote economieen. De opkomt van populisten veroorzaakt onzekerheid. Kunnen we als inwoners van nederland nog wel met elkaar leven? Drijft de polarisatie het land niet te ver uit elkaar? Allemaal onzekerheden waar geen oplossing voor is. Daar moet aan gewerkt worden, maar een recept is er nog niet. dat `moet er nog wel komen. En tot dan is er onzekerheid en angst. De tweede reden is de onterechte angst. De PVV-ers zijn bang dat 5% moslims in 20 jaar naar 60 % groeit. Feit is dat dit niet kan. Maar men is overtuigd van het feit. Argumenteren werkt niet. Moslims deporteren willen we niet. De PVV wil. Kortom ook hier kunnen meer verstandige mensen weinig voor de PVV-er betekenen. Er zit weinig anders op dan de PVV-ers serieus te nemen. Dus aangeven dat zijn er een fascistoïde opvatting op na houden op de samenleving. Dat grote groepen die opvatting afwijzen. Om sociale, juridische, culturele en economische redenen, je kent ze vast wel. Dat de meerderheid dus een andere kant uit wil en dat dat de werkelijkheid helaas is. Persoonlijk zou ik alle PVV-ers graag een eigen land, gebied of provincie bieden waar zij hun eigen perfecte samenleving in de praktijk kunnen brengen. Ik wil er alleen geen deel van uitmaken.

Sonic2
Sonic213 feb. 2017 - 15:52

@ JanVG Het is altijd grappig hoe dat werkt he. Dit soort semi kritische stukjes op Geert. Waarbij het er eigenlijk op neer komt dat er standpunten van Geert moeten wordt overgenomen. Of dat we Wilders de wind uit de zeilen moeten houden. Het punt met de PVV is dat niet 1 specifiek ding werkt. Je kunt linkse partijen als slecht voor de veiligheid en economie weg zetten. Dat werkt bij veel kiezers. Rechts kan door links gemakkelijk als asociaal worden neergezet. In de zorg snijden is immers asociaal. Die emotie is al genoeg om kiezers van rechts. De PVV is op verschillende manieren aan te pakken. Ik denk dat je eerst iets moet erkennen. Minimaal 10 a 15 % stemt toch wel PVV. Voor dit type gedachtegoed heb je nu eenmaal de nodige gelovigen. Als Geert in zijn blote kont in de 2e kamer komt dan stemt een deel van zijn kiezers toch wel op hem. De harde kern kiezers zit overigens vooral op sociale media of te schreeuwen op Geenstijl/Telegraaf en Elsevier. Dat zijn ook de berichten die Geert elke dag binnen krijgt en dan is het logisch dat je gaat roepen dat als de PVV niet gaat regeren dat er een revolte uitbreekt als de PVV niet gaat regeren. Op menig PVV zolderkamertje zal zeker een revolte uit breken na 15 Maart. En die zullen als een echte toetsenbord held ook super kwaad, woest en dergelijke zijn. Enfin. Voeg elk ander bijvoeglijk naamwoord maar in. De PVV inkapselen werkt alleen voor de electorale opportunisten van de VVD. Niemand nam die uitspraak van Rutte serieus dat hij de PVV wilde decimeren. Hij is daar niet erg in geslaagd, maar Rutte was 100% serieus. Een van de redenen dat de VVD met de PVV wilde samenwerken was om te PVV te decimeren. Dwing de PVV tot het breken van beloftes. Hou je poot stijf. Dan breekt Wilders wel beloftes en op een gegeven moment laat hij wel zien dat hij ongeschikt is voor de macht. Daarna pik je de zetels op en doe je er een muur omheen. Ik zeg niet dat de schuld van de breuk in het Catshuis kwam door de VVD, maar heel slecht zal het electoraal niet hebben gewerkt. Je kan vrij duidelijk voorspellen wat de VVD na 15 Maart gaat doen. Die gaan bij alles op de rem staan uiteraard. Die gaan met enorme tegenzin praten en wachten tot Geert zijn programma inlevert of opstapt. Of het CDA blokkeert zo'n coalitie. Ik denk dat een cordon sanitair ook werkt. Op de sociale media en op sites zitten de PVV schreeuwers, maar de zwevende kiezer rem je daar mee af. Volgens mij blijven veel PVV stemmers dan thuis. Overigens is er tegen de PVV nooit een CS geweest. Ook nu niet. De PVV wordt niet uitgesloten door SGP, 50 Plus. De VVD zegt dat kans 0 is. Het gaat niet gebeuren. Maar ze gaan wel praten. Dat beweerde Zijlstra althans. De revolte zal niet komen. Na de veroordeling van Wilders zou het land ook in brand vliegen. Dat logen al die PVV'ers hier. Je hoort er niemand mee over. Wilders ziet zijn winst al weken in de peilingen afnemen. Er worden al PVV standpunten overgenomen, maar vaak in versnipperde vormen. Het slechtste wat je kan doen is al voor de verkiezingen hardop stellen dat de PVV kiezer onder alle omstandigheden moet gehoord worden. En dat je hun niet buiten spel mag zetten. En al helemaal niet onder het dwang en de dreiging van een burgeroorlog. Als de PVV en haar aanhang eindelijk eens respect gaan tonen voor andere partijen. Zich eindelijk eens niet isoleren van de rest dan zijn er best partijen die Wilders premier willen maken. Dat willen ze niet. Ze blijven de slachtoffer rol spelen. Ze blijven roepen dat links land verraders zijn. Wilders laat geen dag voorbij gaan op Twitter zonder de meest grove dingen over Rutte te roepen. Dat werkt niet in een coalitie land als Nederland. Na 15 Maart dus een volstrekt enkeltje oppositie. Wilders is geen Trump. We zijn geen presidentieel stelsel. Wilders overspeelt zijn hand al jaren. Dus volkomen terecht de oppositie. Overigens stond ik met mijn SP stem in 2006 ook buitenspel. 1,5 miljoen stemmen op die partij en na een kwartier stond je buiten. Mijn stem op de PvdA in 2010 werd ook door de papier versnipperaar gehaald. De 2 miljoen stemmen deden er niet toe. De 1 miljoen mensen die op GL willen stemmen worden op Geenstijl uitgemaakt voor snowflakes en voor radicaal linkse figuren. Ik toon 0 medelijden met de PVV aanhang. Het is hun probleem. Het is hun eigen schuld door hun gedrag. Alles zat de PVV de laatste vijf jaar mee. Het tij zit mee en dan nog levert het ze maar slechts 20% van de stemmen op. Wat Wilders en zijn aanhang doet is enorm dictatoriaal. Met een minderheid eisen dat je niet kan worden buitengesloten. Als we daar niet naar luisteren dan volgt hel en verdoemenis. Het gaat nog verder als Poetin en Erdogan. Die doen zulke democratische chantage pas als ze een meerderheid hebben. En ook nog erger als Trump met zijn 45% van de stemmen. Wat jij zegt misbruikt de gemiddelde PVV aanhanger om met dwang( nu nog verbaal) een coalitie te sluiten onder leiding van Wilders. Wilders zoekt het maar uit met zijn 18 procent van de stemmen. Als hij premier wilt worden dan moet hij maar grote compromissen maken met andere partijen. Zijn excuses maken om hoe hij de afgelopen jaren Rutte, Buma, Pechtold heeft bejegend. Dat ook doen voor het wangedrag van zijn achtban op vooral Geenstijl. En moet hij bereid zijn om de hand uit te steken naar links maar ook naar rechts. Dan wil ik nog best wel "ja" zeggen tegen een coalitie met Wilders als premier.

Kees Kies
Kees Kies13 feb. 2017 - 9:26

Eindelijk weer eens een interview zoals een interview hoort te zijn. Met de gestelde vragen kwam praktisch elke ''leugen'' van PVV Wilders aan de beurt en werd PVV Wilders in gelegenheid gesteld zijn leugens nog nader toe te lichten. - Wat wil de kijker nog meer, zeker niet de vooringenomenheid die het gros van journalisten tegenwoordig laat horen in subjectieve vraagstelling.

Klapschaats2
Klapschaats213 feb. 2017 - 8:18

Plm 45.000 is dat met of zonder nareizigers?

Bert Vlierman
Bert Vlierman13 feb. 2017 - 7:55

Dat Geert Wilders wegkomt met leugens, is niet ongewoon. Zeker de coryfeeën van de grote partijen komen in elk interview weg met bijna alles dat ze beweren. Oorzaak is het wij-gevoel waarin de politieke en de media-elite met elkaar zijn verweven. Stuitend voorbeeld is Hans Laroes, voormalige hoofdredacteur van het NOS-journaal, huidig hoofdredacteur bij KRO-NCRV. Hij stelt de uitzending van een kritisch programma over justitie uit tot na de verkiezingen. Het voordeel voor de PVV zou andere partijen slecht uitkomen. Kritischer tegenover Wilders werkt bijvoorbeeld niet als de Buma's van deze wereld kritiekloos worden bevraagd over fatsoen. Buma leverde toch een grote bijdrage aan de gedoogcoalitie PVV - VVD - CDA, en dus aan het salonfähig maken van de PVV?

4 Reacties
Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 10:59

"Buma leverde toch een grote bijdrage aan de gedoogcoalitie PVV – VVD – CDA, en dus aan het salonfähig maken van de PVV?" Nee, dat was Maxime Verhagen. En daar zijn ze ook hard op afgerekend.

Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 11:11

Bert: U vindt het niet erg, dat Geert Wilders wegkomt met leugens? Dat die leugens, want voor het overgrote deel slechts symbolische maatregelen en voor de rest loze kreten zonder enige uitwerking, alleen maar kunnen leiden tot teleurstelling en bij uitvoering tot een nodeloze verharding van standpunten?

Bert Vlierman
Bert Vlierman13 feb. 2017 - 15:26

@ Pater, Buma was voorstander van het gedoogakkoord met de PVV en als fractieleider heeft hij dat akkoord voluit verdedigd. Wilders was toen al even stuitend als nu. Buma heeft het recht verspeeld om te tamboereren op fatsoen, dat trouwens weinig meer is dan de lege huls die is overgebleven na de secularisering van de partij. @ Zandb, ik stel dat wegkomen met leugens bijna altijd geldt voor politieke leiders als ze optreden in de media. Dat is deels het gevolg van bedenkelijk opportunisme, Witteman, en deels het gevolg van, soms stuitende, incompetentie zoals zondag j.l. in Buitenhof bij Marcia Luyten.

Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 21:14

Bert: Ik weet wat u stelt. Maar ik vraag u, of u het niet erg vindt, dat Wilders wegkomt met gebakken lucht.

THB2
THB213 feb. 2017 - 1:24

Dit is het eerste (en enige) artikel in jaren waarbij de uitspraken van Geert tegen het licht worden gehouden. Zolang de media de leugens van Geert accepteert en hem de kans geeft om,zoals nu, leeg te lopen met zijn leugens en verdraaiingen op het moment dat hij dat wil, waar hij dat wil en met wie hij dat wil, zal hij daarmee doorgaan en blijft er een grote groep in die leugens geloven. WNL is trouwens niet voor niets het medium wat hij heeft uitgekozen. Opgezet door de Telegraaf onderdeel van de Telegraaf media Groep waar ook Geen Stijl onder valt. Lager niveau in de media is er niet. Inmiddels is bewezen dat een groot deel van de Trump aanhangers hem steunt omdat ze geloven in de klinkklare leugens die hij en zijn team verspreidt. ook al wordt bewezen dat hij liegt. Dat is de politieke werkelijkheid voor populisten als Trump en Geert.

6 Reacties
KeesV3
KeesV313 feb. 2017 - 7:59

@thb Prima om Wilders aan te vallen op zijn uitlatingen. Maar het is geen leugen dat er de laatste 5 jaar meer dan 100.000 mensen uit islamitische landen zijn binnengekomen. Die cijfers zijn eenvoudug te controleren. In bovengenoemd artikel worden alleen asielzoekers genoemd. Niet vluchtelingen.

Hek de Goot
Hek de Goot13 feb. 2017 - 10:22

Klopt, Geenstijl is echt het laagste van het laagste.

Break on through
Break on through13 feb. 2017 - 10:57

@ KeesV, Spijkers op laag water zoeken natuurlijk, asielzoekers zijn vluchtelingen.... 100.000 delen door 5 jaar is welgeteld 20.000 per jaar een aantal dat Nederland makkelijk aan kan. Opvangcentra staan onderhand leeg...

KeesV3
KeesV313 feb. 2017 - 12:48

@break Volgens vluchtelingenwerk.nl (cijfers unhcr): 2015 in nederland 88.536 vluchtelingen 28.051 asielzoekers. 2014 in nederland 82.494 vluchtelingen 6.940 asielzoekers. Geen spijkers op laag water dus...

Break on through
Break on through13 feb. 2017 - 16:51

@ KeesV, bedankt voor de info. Uit je eigen linkje blijkt: "In Nederland wonen zo'n 200.000 tot 250.000 vluchtelingen. Veel daarvan zijn afkomstig uit landen als Syrië, Afghanistan, Irak, Iran en Somalië." En: "In 2016 vragen 18.171 mensen asiel aan in Nederland." Aantal asielaanvragen is dus dalende. Nu komen met het verhaal dat er de afgelopen 5 jaar meer dan 100.000 mensen binnem zijn gekomen is een beetje mosterd na de maaltijd... 250.000 is natuurlijk veel meer dan 100.000. Toegegeven. Maar 250.000 op 17.000.000 is altijd nog peanuts. Al met al dus wel spijkers op laag water.

KeesV3
KeesV313 feb. 2017 - 19:38

@Break En daarbij ging het er niet om of 20.000 per jaar veel of weinig is... Kijk naar het de titel van het artikel. Het gaat erom of Wilders een leugen verkondigt dat er meer dan 100.000 mensen uit islamitische landen zijn binnengekomen de afgelopen vijf jaar....

Hans Christen
Hans Christen13 feb. 2017 - 1:17

Ik heb net het interview gezien en meteen een verhaaltje geschreven: Gekke Geert geeft zich bloot Nou ja, bloot, hij vervalt wel in herhalingen, dus er was eigenlijk niks nieuws te beleven. De interviewer stelde kritische vragen, maar kroop ook af en toe in zijn kont. Hetgeen waarschijnlijk nodig is om Geert te doen praten, dus dit kan ik de interviewer niet kwalijk nemen. Er moeten weer douaniers komen op grensposten. Al het geld dat naar Afrika gaat als zijnde ontwikkelingshulp en het geld dat naar Europa gaat gaan we aan de Nederlanders geven!... Hij werkt zich te pletter om Nederland van de Nederlanders te laten blijven, of zoals hij het formuleert, "van ons". Als voorbeelden van "onze" cultuur gaf hij de kerstboom en paaseieren. Als tegenhanger gaf hij het het "Halalvoedsel" dat geserveerd zou worden op scholen. Dit alles onder het mom van Islamisering. Een term die ooit door de heer Fortuyn is ingevoerd in de Nederlande taal. Nu is het lang geleden dat ik op school zat, maar ik kan me niet voorstellen dat leerlingen op een openbare school verplicht worden om Halal appels of Halal salades te eten, laat staan halal patat. Volgens Geert vallen onder Nederlanders ook diegenen die ooit immigrant waren maar zich nu aan de regels houden, Ook als zij Moslim zijn hebben zij niets te vrezen. Vanwaar dan de term Islamisering als zijnde iets waar wij ons tegen moeten wapenen? Ook die mensen waren ooit immigrant. Volgens Geert: Politici, rechters, journalisten en intellectuelen wonen in mooie nette wijken met "witte scholen". Mensen, vluchtelingen, krijgen gratis huurhuizen en gratis gezondsheidszorg, en dat steekt bij de bevolking. Ettelijke gemeenplaatsen in één zin! Is Geert ooit wel eens in een tentenkamp of asielzoekerscentrum geweest? Of weet hij wat de term "witte school" inhoudt? Ik proef toch een zeker soort egoïsme in zijn uitspraken. Ikke en van ons. En daarmee speculeert hij op het eigenbelang van de kiezers. Het is misschien een dooddoener, maar moet er weer een oorlog komen om mensen te laten beseffen wat ze voor elkaar kunnen betekenen? In WO 2 heeft men volkomen onbekenden verborgen op zolders of in kelders, gaf hen eten terwijl ze zelf nauwelijks te eten hadden. Dit soort medemenselijkheid is Geert kennelijk vreemd...

1 Reactie
Dubbeldenker
Dubbeldenker13 feb. 2017 - 9:44

Welke kritische vragen heb jij dan gehoord, Hans? Ik heb Nieman vooral ruimte zien geven aan Wilders voor het vaste voorafgaande feitenarme bangmakerij riedeltje. Wel even met een "nou moet je toch ophouden" lachje van Rick, maar zonder echt te onderbreken en Wilders te dwingen echt tot rechtstreeks antwoord op de vragen te komen. Geen, "u hebt eerder gezegd ......., en daar komt u nu dus op terug?" Geen "dat betekent dat u wat u eerst wilde verbieden nu gewoon wilt toestaan?" Geen doorvragen over het geld dat gereserveerd voor het dichtgooien van de grenzen. Geen verantwoording van het hoe? Waar haalt Wilders de marechaussees vandaan om de grenzen te bewaken, als er nu al niet genoeg zijn voor de huidige taken? En de douaniers? Geen doorvragen over het stemgedrag van de PVV in de kamer en de strijdigheid van het stemgedrag met het eigen programma. Wat mij betreft geen kritisch interview, maar meer een "meet and greet" met Geert in de fanzone.

Sonic2
Sonic213 feb. 2017 - 0:44

Ik heb Marketing en Communicatie gestudeerd. Ik zal mezelf geen expert noemen, maar zoals Wilders praat en articuleert zo praat je tegen mensen met een zeer lage opleiding.. Dat valt me enorm op elke keer. De PVV aanhang is altijd enorm boos als je als tokkie neerzet. Ze zijn niet dom. Ze zijn niet racistisch en ze zijn zelfs hoogopgeleid en goed geïnformeerd. Populisten zijn in feite een soort marketeers. Ze verwoorden hun mening op het niveau van hun doelgroep. In Wilders zijn geval is zijn doelgroep de kiezer. Als je Pechtold en Baudet hoort redeneren dan is het duidelijk dat ze hun kiezer doelgroep hoog hebben zitten. Wilders gaat er van uit dat zijn achterban te lui en te dom is om CPB berekeningen door te lezen. Een uitgebreid verkiezingsprogramma wordt ook te moeilijk geacht voor de PVV aanhang. Het moet allemaal op 1 A 4 en in zeer simpele bewoordingen .Waarom geen 150 pagina tellend stuk? De PVV aanhang is toch het toonbeeld van intelligentie? Dat wordt mij hier altijd op de erkende agressieve PVV manier ingepeperd. Wilders vat zijn betogen altijd samen in oneliners en vaak past zijn boodschap in 140 tekens. Als ik zijn timeline bekijkt dan denkt Wilders dat PVV kiezers vooral in plaatjes denken. De prestaties van Kramer en Wust worden samengevat in de simpele boodschap dat "Nederland wint". In 1994 gebruikte ik al jong kind al dit soort termen. Wilders gelooft ook in de kracht der herhaling. Iemand hier had het over een langspeelplaat. Dat vind ik erg goed gevonden. De PVV is volgens de PVV zelf goed en de rest van de partijen deugen niet. Alsof de PVV kiezer niet begrijpt dat er met al die nep partijen moet samengewerkt worden. De PVV kiezer weet ook wel dat die opgeklopte tweestrijd tussen de PVV en de VVD een complete farce is. Je krijgt na 15 Maart sowieso alle twee. En waarschijnlijk vooral Rutte. De grootste belediging is nog wel dat Geert zijn achterban als een bende opgefokte hooligans ziet. Wilders oreerde al over een revolte en zelfs een burgeroorlog. http://www.hpdetijd.nl/2016-07-19/oorlogstaal-wilders-revolte-burgeroorlog/ Als we dus niet snel Wilders premier maken dan slaat zijn achterban de boel kort en klein en gaan ze overal demonstreren. De PVV kiezer zal allemaal in opstand komen en alle bakfietsmoeders in Nederland zijn niet veilig. De PVV kiezer is een boze hooligan en alleen Wilders in het torentje kan zijn drang tot opstand, oproer kraaien of zelfs de wapens laten kletteren bedwingen. Dat is eigenijk wat het blonde Orakel wil zeggen. Het enige wat dom is van de PVV kiezer is dat ze niet door hebben hoe Wilders echt over hun denkt. Hoe laag hij hun emotie inschat. Dat hij serieus denkt dat de PVV kiezer denkt dat als Wilders andere partijen onder dreiging naar de formatie tafel commandeert dat er dan wel een vruchtbaar kabinet komt. Als er 1 lijstrekker is die in bedekte termen zeer duidelijk laat merken hoe hij het ( lage) intelligentie niveau van zijn achterban taxeert dan is het Wilders wel.

5 Reacties
JStokx
JStokx13 feb. 2017 - 9:55

Je kunt de PVV-achterban over één kam scheren en wegzetten als hooligans, maar daar gaan ze niet opeens van op Groenlinks stemmen.

kassakijker73
kassakijker7313 feb. 2017 - 11:26

Mensen die ingewikkelde taal gebruiken, doen dit vaak om te verbergen dat ze het zelf ook niet zo goed snappen. Of ze hopen dat door een woordenbrei te gebruiken anderen het niet begrijpen. Iedereen, ongeacht opleidingsniveau, wil liever worden aangesproken in heldere, begrijpelijke taal. Wilders snapt dat.

Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 11:32

Stokx: Dat is zo. Als mensen per se PVV willen stemmen, dan moeten ze dat doen. Dan kunnen ze dat doe in onze democratie. Als laten zien, op wat voor vreselijke partij (de PVV) je stemt, tot gevolg heeft, dat mensen juist op die partij gaan stemmen, dan begrijp ik waarom de PVV niet alleen de islam als een gewelddadige ideologie afschildert, maar ook de moslims ook wil uitsluiten van de democratie. Laten zien hoe vreselijk iets is - bv dat "de islam erger dan het Nazisme is" - bewerkstelligt blijkbaar het tegenovergestelde en dus moet je zorgen dat mensen zo'n "vreselijke keuze" niet mogen maken. Zie hier, de met meer metende politieke partij, de PVV, die mensen wil uitsluiten maar zelf om het hardst jankt dat ze uitgesloten worden, terwijl dat niet eens het geval is. Of zijn er concrete plannen om de PVV te verbieden?

bob b.
bob b.13 feb. 2017 - 11:46

JStokx, je kunt de PVV aanhang op verschillende manieren typeren. Ook op grond van statistisch controleerbare kenmerken. Kijk naar hun demografie en je plukt ze er zo uit. De PVV kent een enorme oververtegenwoordiging van laagopgeleide en jonge kiezers. Dat betekent niet alleen dat ze meer dan gemiddeld in Nederland jong en laagopgeleid zijn, maar ook dat ze tot de jongsten en laagst opgeleiden in ons land behoren. Daar kun je veel uit afleiden, dat ze niet veel ervaring hebben (ze zijn jong), niet veel kennis van zaken hebben (lage ontwikkelingsgraad) en dat hun intellectuele vermogen beperkt zijn (voornamelijk mbo klanten). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dom zijn of hooligans of dat het voor iedere PVV aanhanger geldt. Maar het zegt wel dat de kans erg groot is dat de PVV stemmer jong is, niet veel verstand van zaken heeft, niet kan relativeren, zaken volkomen uit zijn verband ziet en dat compenseert met emotioneel geroeptoeter om toch enig indruk te maken. Niemand laat zich tenslotte inde kaarten kijken. Maar als het over politieke kwesties gaat, die over het algemeen nogal ingewikkeld zijn is het als een wedstrijd tussen een Ferrari en een Daffodil. En meer nog, het wordt in alle discussies hier iedere keer weer aangetoond. Ze komen gewoon niet mee of haken af omdat ze iedere keer weer het onderspit delven als het om kennis van zaken aankomt en het te moeilijk wordt. Dat klinkt hard en dat is het ook. Maar zo kijken de meesten er tegen aan. Als ik iemand hoor beweren dat een Nexit misschien wel lastig wordt en Rotterdam zijn huidige status kwijt raakt maar dat we daar wel weer over heen komen, omdat we dan weer vrij zijn. Dan vraag ik me echt af of zo iemand wel vol bij zijn verstand is. En met mij de rest van beter opgeleid Nederland. En tegelijk willen ze als gelijkwaardig worden gezien. En terecht natuurlijk. Dus krijgen ze, net als alle anderen gewoon de volle laag. Maar dan moeten ze niet klagen dat ze ongelijk krijgen en voor schut gaan. Ze krijgen wat ze verdienen.

Sonic2
Sonic213 feb. 2017 - 12:35

@ Jstokx Ik zal wel een quote willen zien waar IK PVV stemmers als hooligans neer zet. Jouw reactie is volgens mij helder. Het is een strategie van de PVV om haar stemmers in de slachtoffer rol te laten duiken. Laat a.u.b zien hoe zielig de PVV stemmers is, want dat dat levert de PVV zetels op en dat is de enige manier waarop de PVV met zijn absolute minderheid zich een coalitie in kan drammen. In Turkije en Rusland zijn we er boos op. Hier juichen PVV groupies het allemaal toe. Overigens kunnen we jouw woorden andersom ook gebruiken. Al de haat die Wilders fans uitstorten over Klaver en Pechtold werkt enorm averechts. Als je Pechtold en Klaver wil laten stijgen in de peilingen of je wilt ze macht geven, moet je vooral ze afzeiken en ze vooral neerzetten als verraders. In tegenstelling tot de PVV( zeker in 2017) staan D66 en Groenlinks in het centrum van de macht. Ik lees dit soort redeneringen( van u) ook onder de opiniestukken van Han van der Horst. Han moet niet zo kritisch zijn anders jaagt hij mensen naar de PVV. Als je al je stem laat bepalen door een onwelgevallige mening op een linkse site dan moet je stemrecht mijn inziens worden afgenomen. De emotie kaart trekken is altijd makkelijk natuurlijk. Je hebt geen argument op mijn betoog, dus ruk je maar mijn uitspraken uit zijn verband en plaats je je in de slachtoffer rol. @ nsreiziger Jouw reactie is een mooi voorbeeld van naar je zelf toe redeneren. Je had van te voren een bepaald doel in je hoofd. Dat Wilders en de PVV aanhang schatjes zijn en daar heb je mooi naar toe geredeneerd. Je generaliseert alle mensen. Maar zolang het niet over de PVV gaat mag dat kennelijk. Krol, Wilders, Roemer zetten niet voor niets die boze en simpele stijl in. Ze willen daarmee aansluiten op hun achterban. Heel simpel. Dat Pechtold, Klaver en Asscher een langer betoog hebben, komt omdat ze meer genuanceerd zijn. Ze hebben bijvoorbeeld wetenschappelijke bureaus. Bij de PVV is geloof ik Bosma het wetenschappelijk bureau en dat zegt al genoeg. Over een maand moet Wilders een kabinet formeren, maar hij en zijn aanhang wentelen zich elke keer in de slachtoffer rol. Trump weet dat ook altijd te doen. Hij is de machtigste man ter wereld, maar is eigenlijk slachtoffer van alles. Overigens doet Trump het ook. http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/01/trump-ik-kan-iemand-doodschieten-en-mijn-achterban-steunt-me-nog-steeds/ De Trump stemmer is dus eigenlijk een dom, naïef kudde schaap zonder principes. Hij is net zo makkelijk te kneden en net zo kritiekloos als de gemiddelde Noord Koreaan. Het zou maar over je gezegd worden.

Sonic2
Sonic213 feb. 2017 - 0:24

Het is toch opvallend dat heel Nederland over Klaver heen valt als hij Obama imiteert. Wilders is een lopende Trump imitatie. In dit bericht al twee verwijzingen. Eerst dat de media niet erg aardig voor hem is. Trump heeft het er ook over dat media slecht en oneerlijk tegen hem is. Ze zijn niet eerlijk. Trump heeft het over America First. Wilders doet exact hetzelfde. Zelfs de slogan( Make the Netherlands great again) neemt Wilders over. Waarom wordt Wilders daar niet op aangepakt? Elke andere partij zou genadeloos worden afgeslacht als hij zich zo zou opstellen als de PVV. Elke andere partij zou er op worden afgerekend als hij de rechterlijke macht of media aanviel. Roemer werd keihard aangepakt op het feit dat hij zijn cijfers niet op orde had. Wilders laat geen eens iets door rekenen(!). Elke andere partij wordt aangevallen als ze geen duidelijke coalitie voorkeur uitspreken. Wilders komt overal mee weg. Wilders doet geen beloftes. Wilders sluit geen partijen uit zelfs. Hij is 100% tegen de islam, maar sluit dus niet uit dat hij dat straks met Klaver en Pechtold moet verwezenlijken(!). Zeer apart.

1 Reactie
Josef K
Josef K13 feb. 2017 - 13:00

'Wilders is een lopende Trump imitatie' Volgens mij loopt W. al langer dan T. in de politiek mee dus het is eerder andersom.

Nigtevecht2
Nigtevecht212 feb. 2017 - 22:45

De VVD was ooit zo'n goede partij. Mijn stem zijn ze nu echter definitief kwijt, en die gaat naar iemand die in ieder geval voor alle mensen opkomt: Geert Wilders.

5 Reacties
Break on through
Break on through13 feb. 2017 - 6:48

Mooi voor Geert W. dat er nog een paar mensen zijn die in hem geloven. PVV zakt al weken gestaag in de peilingen.

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2017 - 8:13

@ Nigtevecht Geert Wilders is een facist die inderdaad voor mensen opkomt. Alleen niet voor iedereen. Niet voor moslims, niet voor rechtse mensen, niet voor linkse mensen, niet voor gekleurde mensen, maar alleen voor laagopgeleide, boze witte mensen.

Dubbeldenker
Dubbeldenker13 feb. 2017 - 9:28

Voor welke mensen komt hij dan wel op? En waarin verschilt de PVV in stemgedrag van VVD/CDA/SGP? PVV stemt voor 63% mee met VVD, voor 62% met CDA en voor 59% met SGP. Zie https://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php Zie voor de beleidsterreinen waar Wilders het met deze partijen over eens is: https://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php En ondanks de grote woorden van Wilders dient de PVV maar 3 % van haar moties in over migratie en integratie. zie https://partijgedrag.nl/partijfocus.php Dus vraag ik u, op welke punten hebben "alle mensen" dan meer van Wilders te verwachten dan van VVD/CDA/SGP. Behalve dan, dat die andere partijen misschien wel in een regering komen en hun plannen wel (gedeeltelijk) kunnen waarmaken?

Paddy3
Paddy313 feb. 2017 - 9:51

Voor ALLE mensen?

Pyvon2
Pyvon213 feb. 2017 - 10:05

Nigtevegt, misschien is het zinvol om toch nog eens na te denken over de opmerking van Sob Okan; de leugen re-Geert.

Donkerwoud
Donkerwoud12 feb. 2017 - 22:44

Opvallend dat het toch altijd partijen zijn als de VVD of de PVV die wel garen spinnen bij nepnieuws, gebroken verkiezingsbeloftes en holle verkiezingsretoriek. Ik zou bijna zeggen dat je met je proteststem beter naar Thierry Baudet, Jan Roos, of GeenPeilStijl gaat dan naar de politieke elite van PVVD die precies weet hoe ze de media bespeelt.

Jhonathan
Jhonathan12 feb. 2017 - 22:31

Kom op mensen. Geert Wilders mag dan een verschrikking zijn, maar nu niet net doen alsof de PvdA en GL geen zendtijd krijgen bij bijvoorbeeld DWDD, waar ook niet echt kritische vragen worden gesteld.

2 Reacties
Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 11:22

Jhonathan: Wilders is van harte welkom bij DWDD. Het is zijn keuze om daar niet te verschijnen. Ik vind dat Nieman niet zo kritisch was. Maar ik vond wel dat hij Wilders ontmaskerde als een ballon die leegloopt en letterlijk alleen maar lucht verplaatst.

Sonic2
Sonic213 feb. 2017 - 12:53

Die "vreselijke" Nederlandse media zouden Wilders eens een maand moeten negeren in deze verkiezingscampagne. Ik denk dat alleen de fanboys op de sites overblijven. Wilders is helemaal niets zonder de media. Trump had die verkiezingen ook ruimschoots verloren als niet elke scheet die hij liet zo enorm werd uitvergroot in de media. Je zag het ook al in 2012 dat als Wilders geen rol om de macht en niet in de media( Rutte en Samsom deden dat toen vooral) speelt dat hij dan hoogstens 10 % van de stemmen haalt. Niet echt goed nieuws dus dat zelfs op Geenstijl en ook hier kritiek op Wilders te horen was met Pechtold. Als zelfs de compleet kritiekloze harde kern al twijfels heeft. Dan kan het hard gaan voor Wilders.

msj_meijerink
msj_meijerink12 feb. 2017 - 19:38

Wanneer is de lp van Wilders met leugens en halve waarheden zover versleten dat hij definitief de vuilnisbak in moet. Dan kan ook worden begonnen met het herstellen van het eigen denkvermogen van zijn idolate bende tokkies.

johannn2
johannn212 feb. 2017 - 19:33

W.b. de uitspraak van Rutte is al gesuggereerd, dat als het zover is, Rutte kan terugtreden als leider en zijn opvolger aangeeft zich er niet aan gebonden te voelen. .

2 Reacties
THB2
THB213 feb. 2017 - 1:28

Dan is hij er nog niet, want je hebt 76 zetels nodig. VVD en PVV samen hebben dat bij lange na niet. Ook dan zijn er nog minstens twee andere partijen nodig. Gaat het CDA meedoen dan moet Buma geslachtofferd worden en breekt er oorlog uit met de leden. D66 is volkomen uitgesloten. PvdA en GL zullen er ook niet in stappen om te gaan regeren met twee extreem rechtse partijen. En 50+, die niet gebukt gaat onder principes met deze lijsttrekker, wordt niet groot genoeg om toch naar een drie partijen kabinet te gaan.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 feb. 2017 - 11:48

@ Johann Check de feiten voor u iets opschrijft: http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/12/kabinet-pvv-en-vvd-gaat-niet-gebeuren-zegt-zijlstra-424113/

Puin Ruimer
Puin Ruimer12 feb. 2017 - 19:32

Jammer dat er zo veel aandacht voor Wilders is. Het verkiezingsprogramma van de VVD is pas echt desastreus voor de zwakkeren in onze samenleving en blijft zo buiten schot. Geert en Mark spelen elkaar het balletje toe. Extreem-rechts en conservatief rechts zijn geen vijanden maar bondgenoten. Het gaat erom om zoveel mogelijk kiezers op rechts te laten stemmen. Hun echte vijanden zijn links en de vakbonden. De SP heeft gelijk. Met de VVD kan links geen regering vormen. Zowel de PVV als de VVD moeten niet in het volgende kabinet. Dat moeten de PvdA, GroenLinks, de PvdD en de SP met elkaar afspreken voor de verkiezingen.

4 Reacties
MarcvdMeulen
MarcvdMeulen12 feb. 2017 - 22:15

weet je wat, waarom niet de socialistische heilstaat uitroepen na een revolutie. Ja leuk, we gaan elkaar allemaal uitsluiten. We leven in een land waar we coalities moeten sluiten, dat is al heel lang zo en wordt alleen maar moeilijker met de versnippering van het politieke landschap. Met uitsluitingen daar bovenop gaat het wellicht helemaal niet meer lukken. Fijne boel.

Vuurrood
Vuurrood13 feb. 2017 - 9:19

MarcvdMeulen: Ik mag toch hopen dat niemand met de fascisten van de PVV een coalitie vormt!

Paddy3
Paddy313 feb. 2017 - 9:52

En waarom denk je dat Groen Links daar niet aan wil?

Paul250371
Paul25037113 feb. 2017 - 9:57

@! MarcvdMeulen Niet met een andere partij willen regeren of geen coalitie willen vormen op ideologische gronden, is in tegenstelling wat Wilders zegt, een heel democratisch principe en heeft niets met "uitsluiten" te maken. Had Samsom dat maar beter begrepen. De stelling dat je niet met Wilders kan samenwerken of regeren omdat je uit ideologisch perspectief niet met een fascistische beweging kan samenwerken is niet uitsluiten. Iemand uitsluiten heeft te maken met niet gunnen terwijl het eerste een moreel oordeel is.

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd12 feb. 2017 - 19:08

Rick Nieman is een schande voor de journalistiek. Kritiekloos meewerken aan een verkiezingsspotje van de PVV, zonder weerwoord, zonder andere politici erbij. Het failliet van de journalistiek, wanneer journalisten zich op dergelijke wijze door een liegende politicus van een ondemocratische partij voor het karretje laat spannen.

2 Reacties
Django3
Django312 feb. 2017 - 21:34

Een journalist wil natuurlijk ook zoveel mogelijk kijkers trekken. Het draait niet altijd om kritische vragen stellen maar ook om mensen bereiken. Ik denk dat 75% of meer van zijn collega's hetzelfde hadden gedaan in dit geval.

MarcvdMeulen
MarcvdMeulen12 feb. 2017 - 22:17

Krijgen niet alle lijsttrekkers wel ergens in een interview op TV of op de radio exclusieve zendtijd? De PvdA loopt bij de VARA de deuren al jaren plat. Kom op nou, wordt even wakker. En nee, ik heb nog nooit PVV gestemd.

jahoor2
jahoor212 feb. 2017 - 18:53

Tokkies leven in een alternatieve realiteit. Die Tsunami aan Moslims is er helemaal niet en 1 op de Miljoen is terrorist. De kans dat je door aan pastoor misbruikt wordt is vele malen groter.

1 Reactie
Django3
Django312 feb. 2017 - 21:36

L*lkoek. Prima dat je jezelf tegen Greet uitspreekt, maar maak het niet al te belachelijk en laat bv een ander geloof er buiten.

Cees Schouten2
Cees Schouten212 feb. 2017 - 18:40

WNL = Telegraaf = PVV toch?

1 Reactie
MarcvdMeulen
MarcvdMeulen12 feb. 2017 - 22:27

Je zegt het, dus je gelooft er zelf al in. Wil je bevestiging? Maakt toch niets uit?!

Sob Okan
Sob Okan12 feb. 2017 - 18:33

De leugen re-Geert?

Spare Rib
Spare Rib12 feb. 2017 - 17:52

Mag ik hier schrijven dat ik het niet helemaal eens ben met dit item. Ook al voert Wilders graag zelf de regie, stond het Nieman vrij om door te vragen. Om dan alles wat Wilders zegt in twijfel te trekken getuigd ook niet van de beste journalistiek. Nu ligt het er zo dik bovenop dat het meer afzwakt dan versterkt. Het is toch de toon die de muziek maakt.

4 Reacties
THB2
THB213 feb. 2017 - 1:30

Nieman is van WNL. WNL is opgezet door de Telegraaf Media Groep. Onderdelen zijn de Telegraaf en Geen Stijl. Telegraaf en Geen Stijl = PVV. Dus Geert mag gewoon leeglopen zonder enige kritische vraag.

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen13 feb. 2017 - 7:17

@THB U bedoeld zoals de PvdA dagelijks leegloopt bij Pauw, Nieuwsuur, éénvandaag en DWDD?

Zandb
Zandb13 feb. 2017 - 11:44

Spare Rib: Hoe weet u dat het Nieman vrij stond om door te vragen? Weet u of bepaalde items bv niet eens zijn overgedaan tot Wilders tenminste tevreden was? Of dat bepaalde gedeeltes weggeknipt zijn? O.i.d.? En het is niet in eerste instantie de toon die de muziek maakt. Het gaat om wat Wilders precies zegt en voor wie oren heeft en een beetje gezond verstand, die weet dat dat feitelijk onderbouwd bijna niets is. Maar wil men nu juist daarom op de man stemmen, dat kan dan (nog steeds!), omdat we in een democratie leven. Geert: Wilders kan ook leeglopen bij DWDD. Hij kiest er voor om daar niet te verschijnen. Trouwens, THB: Wat is er op tegen om "leeg te lopen". Als de mensen die Wilders op het oog heeft, werkelijk zo verstandig zijn als Wilders meent, dan zullen ze daar vast wel doorheen prikken. En zo niet, dan zijn er nog genoeg zetels beschikbaar om er voor te zorgen dat mensen die een leugen niet van waarheid kunnen onderscheiden geen meerderheid vormen. En als werkelijk de overgrote meerderheid zo onnozel blijkt te zijn, dat we hier Trumpiaanse toestanden krijgen, dan heeft de democratie haar werk gedaan.

Spare Rib
Spare Rib14 feb. 2017 - 7:03

@Zandb U trekt werkelijk alles in twijfel, zelfs de integriteit van Rick Nieman. Verder lees ik in uw reacties dat u mensen graag in hokjes plaatst, terwijl u daar zelf zo fel tegen bent. Misschien zou u in uw reacties wat minder gebruik moeten maken van het ? toets.

Pyvon2
Pyvon212 feb. 2017 - 17:04

Het verhaal van Wilders was zoals gebruikelijk saai. De kans is aanwezig dat hij herkozen wordt, dus de komende periode krijgen we weer de grijsgedraaide grammofoonplaat te horen.Voor dit interview is mijnheer Nieman veel te aardig, Wilders blijft een niet antwoordende politicus. Mijn voorstel is Wilders te laten interviewen door Sven Kockelmann, die krijgt de antwoorden er wel uit. Maar zo'n interview zal er nooit komen aangezien Wilders verbaal sterke mensen uit de weg gaat. Zijn specialiteit is via Twitter naar het hele Nederlandse volk iets roepen, in de wetenschap dat hij geen antwoord krijgt.

1 Reactie
johannn2
johannn212 feb. 2017 - 19:35

Wilders gaat inderdaad iedere verantwoording uit de weg. Zal me wat worden als hij onverhoopt straks regeringsverantwoordelijkheid krijgt. Trumpiaanse taferelen. .

frankie48
frankie4812 feb. 2017 - 16:31

Heb ik het nou goed begrepen, boven honderdduizend moslims die van ons land een islamistische staat proberen te maken, daar laat G. Wilders als hij maar groot genoeg wordt dag en nacht honderdduizend onbemande vliegtuigjes boven vliegen!

brambo2
brambo212 feb. 2017 - 16:22

In Duitsland riep Wilders onlangs nog dat blonde vrouwen niet over straat kunnen. Na die uitspraak ontstond er online veel ophef: talloze blonde vrouwen wezen Wilders erop dat ze prima over straat kunnen" Ik kan Wilders' gelijk hier tamelijk eenvoudig bewijzen als vader van 2 blonde dochters van (20 en 21)die in Amsterdam Nieuw West voor geen goud (en reken erop dat de dames gek op goud zijn) over straat (meer) durven.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2017 - 17:31

Ik kan het eenvoudig weerleggen mijn blonde dochter loopt hier in Rotterdam gewoon over straat.

menage
menage12 feb. 2017 - 17:59

Amsterdam West is dan weer geen Leeuwarden Oost?

Sachs
Sachs12 feb. 2017 - 20:32

Tijd om eens een stevig woordje met ze te praten, vader. Ik zie dagelijks honderden blonde vrouwen door Amsterdam-West lopen, en die lijken zich nergens druk om te maken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 feb. 2017 - 21:27

Toen ik opgroeide ging ik ook bepaalde wijken niet in wegens te grote kans op averij. Maar dat betekent niet dat iemand die zegt : 'je kon destijds niet over straat' gelijk zou hebben. Sterker nog, ik zou denken dat die persoon de zaken verkeerd probeert voor te stellen. En een politicus die de pers wantrouwt haalt zijn info bij fotografen? Ook interessant.

Doxycycline
Doxycycline12 feb. 2017 - 22:08

Ik weet niet waar jij woont in Nieuw-West, maar hier in Slotermeer geen centje pijn hoor. En ben echt hartstikke blond.

JStokx
JStokx12 feb. 2017 - 16:19

Ik begrijp dat men, om een voorbeeld te noemen, liever stilhoudt hoeveel geld vluchtelingen krijgen als ze hier een verblijfsvergunning krijgen. 'Gratis wonen' is misschien te makkelijk, maar het kost aardig wat belastinggeld voor iets waar geen prestatie tegenover staat.

2 Reacties
Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 19:01

Och ja verschrikkelijk natuurlijk... En om het nog veel erger voor je te maken zijn er plannen om IEDEREEN zonder tegenprestatie geld te geven en dat noemen ze een onvoorwaardelijk basisinkomen. Gewoon omdat hele volksstammen strakies niet meer aan de bak komen. Maar daar hoor je de onlangs veroordeelde Geert W. natuurlijk niet over...

JStokx
JStokx13 feb. 2017 - 9:53

Die plannen waren er inderdaad. Bij een wethouder in Terneuzen.

Cave Canem
Cave Canem12 feb. 2017 - 15:30

Wilders heeft het wederom heel handig aangepakt. Bij hem gaat het niet om de waarheid, maar om zetels. En hij weet zich met deze retoriek en deze "feiten" verzekerd dat zijn potentiële electoraat uiteindelijk het voor hem juiste kruisje zet op 15 maart. Zijn tegenstanders moeten eindelijk eens leren op te houden met energie te steken om zijn beweringen te logenstraffen. Dat is verspilde energie, want preken voor eigen parochie. Ik hoef niet voortdurend te lezen dat zijn beweringen niet kloppen, want dat weet ik allang. En (verreweg de meesten van) u ook. Nodig is nu een strategie om hem aan zo weinig mogelijk zetels te helpen. Daar horen andere spelregels bij. Die zijn niet van het fijnste soort, maar haddenberld wel kunnen voorkomen dat Trump president werd. Als de tegenstander vuil spel speelt moet je ophouden met één hand op de rug terug te vechten.

1 Reactie
Cave Canem
Cave Canem12 feb. 2017 - 15:32

haddenberld moet zijn hadden bijvoorbeeld

Paul Wilhelm
Paul Wilhelm12 feb. 2017 - 15:30

Ik vond het een eerlijk en goed interview. ik denk een zeteltje of 35 moet mogelijk zijn.

4 Reacties
Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 17:17

PVV zakt gestaag in de peilingen. Vandaag alweer twee zetels.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 feb. 2017 - 18:50

Wat vond je van de ' geen plan' benadering?

dijkhuis2
dijkhuis212 feb. 2017 - 19:07

@Paul Wilhelm ... alles is mogelijk ... de PvdA had er de vorige keer zelfs 38 ... how crazy can you get! ... hoeveel van die 35 PVV zetels zijn volgens jou er over vier jaar over?

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 19:19

Paul: Het was een eerlijk en goed interview. Daarom was het ook zo ontluisterend om te zien, dat iemand die meent leiding te kunnen geven aan een land, geen idee heeft wat hij precies op welke manier wil bereiken. En dat die niet eens blijkt te begrijpen, dat het meeste van wat hij op dat A4tje schreef, geen effect kan hebben omdat hij zelf al toegeeft, dat zoiets onmogelijk is te verwezenlijken: Het zijn immers slechts symbolische maatregelen.

Gerald2
Gerald212 feb. 2017 - 15:16

Meneer heeft zich afgemeld voor premiersdebat van RTL. Tja, zo'n debat in de schijnwerpers is toch anders dan je leugentje herhalen tijdens een interview.

3 Reacties
Stanley_Higgins
Stanley_Higgins12 feb. 2017 - 19:16

Het verleden heeft bewezen dat hij juist die debatten moeiteloos en met vlag en wimpel wint dus die vlieger gaat niet bepaald op.

Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 20:21

@ Stanley Higgins, Dat was in een tijd dat te weinig mensen z'n leugens door hadden. Die tijd is definitief geweest. Mensen hebben door welke leugens Geert W. de wereld in slingerd. Wat voor hem overblijft is een harde kern van onverbeterlijke racisten en enorme domme mensen. Wil je daar tussen zitten?

Cave Canem
Cave Canem13 feb. 2017 - 8:21

@Stanley Higgins Dan heeft u het debat niet meegekregen met Buma, die Wilders consequent en volhardend doorvroeg over zijn vvoormemen de koran te verbieden en vooral hoe hij zich dat voorstelde. Van die en wimpel bleef nulkommanul over.

MarjoleinS2
MarjoleinS212 feb. 2017 - 15:08

Door zo expliciet Mark Rutte uit te dagen ' niet' met de PVV te willen samen regeren, kan Geert Wilders zich in alle rust voorbereiden op een plek in de oppositie. Het was al nooit zijn idee geweest om in een coalitie te zitten omdat hij dan door de mand zou vallen. Jammer dat niemand in Den Haag hier doorheen prikt. Hij kan nu alle onzin blijven verkondigen zonder zich ervoor te verantwoorden.

3 Reacties
dijkhuis2
dijkhuis212 feb. 2017 - 19:11

@Marjolein ... Geert wil in de oppositie blijven ... zie het positief ... Geert kent blijkbaar zijn beperkingen

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 19:23

Marjolein: Ik heb er een hekel aan om Rutte te verdedigen. Maar hij heeft niet gezegd, dat hij niet met de PVV wil regeren. Gezien de verschillen in het partijprogramma acht hij die kans nul. Dat is wel wat anders, dan u Wilders er van laat maken. Trouwens: Met wie zou Wilders dan willen samenwerken? Met een moslimpartij, soms? Of met de PvdA? Of D66?

MarjoleinS2
MarjoleinS212 feb. 2017 - 21:08

Zandb.: alles in Den Haag is een politiek spelletje. Zo ook dat Geert Wilders 'doet' alsof hij het erg vindt dat hij wordt uitgesloten, en acteert dat de VVD terugkomt op hun beslissing. Geert Wilders richt zich expliciet richting Mark Rutte, aan de andere partijen heeft hij sowieso een broertje dood. Het zijn allemaal zetten en we zullen zien of zij beloond worden. Inmiddels worden we geïndoctrineerd met het idee dat zelfs Groen Links stemmers strategisch op de VVD zullen gaan stemmen om de PVV uit te schakelen van een overwinning bij de verkiezingen. Zinloos, maar ik geloof het ook niet omdat de PVV sowieso wordt uitgesloten van deelname aan een coalitie ivm het cordon sanitaire. Dus gewoon stemmen op Groen Links als je dat van plan was!

RU486
RU48612 feb. 2017 - 14:30

In het kader van de zendtijd voor politieke partijen presenteren wij in WNL: Ik Geert Wilders.

WL Spijkenisse.
WL Spijkenisse.12 feb. 2017 - 14:23

Voor mij en vele anderen is de EU verlaten de eerste prioriteit , dat kan met of zonder Wilders. De rest is gerommel in de marge , religie, milieu, zwarte Piet, genderonzin,etc. De PVV heeft dit in hun progamma , De Eu verlaten. Wij willen hier geen socialdumping en herinvoering van de slavernij middels een dienstenrichtlijn en ontbrekende handhaving. Er werken nog steeds duizenden mensen in Nederland voor 3a4 euro per uur. De gevestigde orde heeft voor zoiets belangrijks jaren weggekeken of mee gecollaboreerd daar waar ze vanuit hun politieke gekleurdheid het tegenovergesteld gepredikt hebben. We zullen wie het de beurt is straks .

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2017 - 17:38

@ WL Spijkenisse. Jij schrijft: Er werken nog steeds duizenden mensen in Nederland voor 3a4 euro per uur. Waar dat zo is, is dat niet dankzij maar ondanks de EU. Ik denk aan de land- en tuinbouw, het beroepsgoederen vervoer en de binnenvaart. In de metaal en de bouw liggen ook voor mensen midden- en Oost-Europa de salarissen veel hoger en is de controle veel beter. een vertrek uit de EU heeft alleen als gevolg dat dezelfde arbeid nog steeds tegen lage lonen wordt verricht. Of er wordt door werkgevers een andere constructie gekozen of de werkgelegenheid verdwijnt uit nederland. Jij schat en het probleem niet goed in, en je maakt de oplossing onmogelijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 feb. 2017 - 18:54

Wraak middels de 'Man zonder Plan', slim! Het is me een raadel waarom u denkt dat hij het beter wil maken voor u, als hij aan de berut zou komen.

MG1968
MG196813 feb. 2017 - 10:14

"We zullen wie het de beurt is straks" U zelf. Uw verdiencapaciteit zal niet toenemen terwijl de mogelijkheden tot herverdeling afnemen. Daarnaast heeft u zelf laten zien hoe u degene die het minder dan u hebben denkt te behandelen hetgeen de wil tot delen met u geen goed zal doen.

OlavM
OlavM12 feb. 2017 - 14:13

Nou, over Rick Nieman behoeft Wilders zich niet te beklagen. Niet alleen veel geslijm aan het begin, maar ook legde hij Wilders op geen enkel moment het vuur echt na aan de schenen. Wilders heeft in dit interview een groot aantal groteske uitspraken gedaan, op leugenachtige en hypocriete wijze. Twee daarvan wil ik hier met name noemen. -Over Rutte zei hij, dat die een grote mond heeft vóór de verkiezingen, maar daarna zijn hele verhaal in de uitverkoop doet. (Zo met name de vorming van een regeringscoalitie met de PvdA in 2012). Maar Wilders zélf had in 2012 NB een belangrijk "breekpunt", nl.: de AOW-leeftijd zou op 65 jaar moeten blijven. En dit punt leverde hij al de dag na de verkiezingen in! Over kiezersbedrog gesproken. -Rechters die een nationaliteit als een ras aanduiden verdienen volgens Wilders de aanduiding "nep-rechters", omdat dat zo "niet in de wet" staat. Maar hij verzwijgt dat in het Internationaal Verdrag inzake uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie -welk verdrag boven Nederlandse wetgeving gaat- onder ras, waar het gaat om discriminatie, ook wordt verstaan: afstamming, of nationale of etnische oorsprong. Wilders moet dit weten, omdat rechters dit expliciteren. In beide gevallen zweeg Nieman. Dat is uiterst dom (omdat hij niet goed op de hoogte is) of lafhartig.

1 Reactie
Cees Schouten2
Cees Schouten212 feb. 2017 - 18:43

Gewoon laf dus of toch niet? WNL = telegraaf = PVV partijblad.

P. Karbiet
P. Karbiet12 feb. 2017 - 13:50

De Duitse politicoloog Hamed Abdel Samad stelt minstens vijf met de nazi-ideologie vergelijkbare criteria van de islam vast: 1. het leidersprincipe, 2. het gehoorzaamheidsprincipe, 3. het repressie-apparaat (religiepolitie), 4. de nagestreefde wereldheerschappij, 5. het principe van de strijd. En dan vergeet hij nog de ondemocratische, intolerante, totalitaire en de vrouwen onderdrukkende eigenschappen van deze doctrine.

4 Reacties
Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 17:10

Omdat er nog immer onbegrijpende type's zijn als jij Het nationaal Socialisme, kortweg nazisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme

MarjoleinS2
MarjoleinS212 feb. 2017 - 18:44

Dit is zo afhankelijk van de interpretatie. Wat gewelddadigheid betreft past het Christendom van de middeleeuwen en daaraan sluitend de 80 jarige oorlog precies in dit plaatje. Hoewel daarna het Christendom minder gewelddadig was, geldt nog steeds het leidersprincipe, het gehoorzaamheidsprincipe en de controlerende macht. Het heeft zich zelfs diep in de Amerikaanse politiek geworteld. Wat betreft de interpretatie geldt ook binnen de Islam dat er sprake is van verschillende stromingen. Waarvan de Soennieten en de Shiieten met elkaar in gewelddadig conflict zijn. Los van IS, en andere terroristische Islamitische organisaties. Daar zal nooit enige discussie over kunnen bestaan. Wat ontzettend belangrijk is, is dat de Islam net zo, of net zo min gewelddadig is als het Christendom. Alleen in een ander tijd, en met onderling verschillende spelers, of te wel stromingen en de interpretatie hoe je de Koran of de Bijbel kan uitleggen. Er zijn in naam van God, van Jezus, ook miljoenen mensen gestorven door de eeuwen heen. Dat hier rücksichtslos aan voorbij wordt gegaan is niet handig, zelfs gevaarlijk omdat je nu mensen, Moslims, op een hoop gooit. Het generaliserende karakter van de ontkenning van nuance kan in het slechtste geval op termijn meer geweld oproepen. Daar moeten we ons bewust van worden. Daar moeten we elkaar op wijzen, ook al raakt het je en voel je je totaal niet aangesproken. Het is ons recht en onze plicht elkaar te wijzen op eventuele (gewelddadige) gevolgen, en niet door met de vinger te wijzen, maar de logica van het proces ervan te benoemen. Je niet blind staren op de eigen mening, de bevestiging van je mening afdwingen, maar openstaan aan de vraagkant van de mening; waarom denk je dit? Waarom voelt het zo? En elkaar voor rotte vis uitmaken is verbaal geweld dat met gemak het volgende stadium van fysiek geweld ingaat. En daarna iedereen wijst met de vinger naar elkaar. Wie durft deze uitdaging aan te gaan? Wie durft eerst de uitdaging met zichzelf aan te gaan, en daarna met die van de ander?

Cees Schouten2
Cees Schouten212 feb. 2017 - 18:44

Volgens mij heb je het nu toch écht over het programma van de 'tandem' Trump-Wilders.

Hamid2
Hamid213 feb. 2017 - 10:57

@Marjolein In bijna alle islamitische landen speelt de overheid een grote rol bij het naleven van de geloofsregels. Als je tijdens de Ramadan overdag op straat een flesje water drinkt, dan pakt de politie je op. Op zaken als overspel en seks zonder huwelijk staan zware gevangenisstraffen. De Islamitische landen kennen speciale politie die vaak undercover de burgers controleert op zedelijkheid. Dat heb je in Christelijke landen niet.

KeesV3
KeesV312 feb. 2017 - 13:45

In het interview zegt Wilders (8:55): "Alleen de afgelopen 5 jaar zijn er meer dan 100.000 mensen uit islamitische landen binnengekomen" In het artikel wordt verwezen naar cijfers die vluchtelingewerk publiceert: https://www.vluchtelingenwerk.nl/sites/public/u895/Vluchtelingeningetallen2016.pdf Helaas wordt in bovenstaand artikel de helft van het verhaal vertelt. In het artikel worden alleen cijfers over asielzoekers verteld en de cijfers van vluchtelingen weggelaten. Volgens UNHCR (zie hetzelfde document van vluchtelingenwerk): "Eind 2015 zijn er volgens de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland 88.536  vluchtelingen. 28.051 mensen zijn in afwachting van een beslissing op hun  asielverzoek.    Eind 2014 waren dat ​82.494​ vluchtelingen en ​6.940​ asielzoekers. " Daarmee is het toch geen leugen van Wilders? Sterker, het is een zware onderschatting van Wilders. Er zijn de afgelopen 5 jaar veel en veel meer dan 100.000 mensen vanuit islamitische landen naar Nederland gekomen. Als deze cijfers niet kloppen... dan hoor ik het graag....

3 Reacties
Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 17:14

Wie zegt eigenlijk dat deze mensen islamitisch zijn? 100.000 delen door 5 jaar is welgeteld 20.000 per jaar een aantal dat Nederland makkelijk aan kan. Opvangcentra staan onderhand leeg.

KeesV3
KeesV312 feb. 2017 - 17:59

@Break Het gaat erom dat in het artikel wordt beweerd dat Wilders een leugen verkondigt als hij zegt dat er meer dan 100.000 moslims zijn binnengekomen de laatste vijf jaar. Of 20.000 per jaar veel of weinig is, dat is een andere discussie. En het gaat er mij ook om dat in het artikel zelf leugens worden verkondigd t.a.v. de instroom van asielzoekers en vluchtelingen....

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd12 feb. 2017 - 19:05

Het is wel een leugen van Wilders, want het zijn geen honderdduizenden die binnenkomen. Dat er over alle jaren heen wel meer dan 100.000 asielzoekers asiel hebben gekregen en hier LEGAAL wonen, dat is het probleem ook niet. Hij heeft het over binnenkomen. En bovendien, 99% van de mensen die wegvluchten uit islamitische landen, doen dat juist omdat ze die terreur niet willen, bang zijn en onderdrukt worden. Die mensen zouden we des te meer moeten willen helpen!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2017 - 13:32

Leugens van wilders zijn geen stukje waard. Een waarheid van wilders zou groot nieuws zijn. Dat heeft hij in zijn eeuwigdurende pluchklevende carriere tot nu to nog maar twee keer voor elkaar weten te krijgen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 feb. 2017 - 13:02

Jammer en beschamend om over veroordeelde W. te moeten lezen in een Duits weekblad: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-02/geert-wilders-niederlande-rechtspopulist-wahlkampf-nazi-vergleiche

2 Reacties
OlavM
OlavM12 feb. 2017 - 14:30

De islam -volgens Wilders, alleen maar een ideologie, verkleed als een religie- nog gevaarlijker dan het nationaal-socilalisme noemen is natuurlijk gespeend van elke realiteitszin. Net zoals de "islamisering" van Nederland, terwijl moslims als deel van de bevolking maar 5 tot 6 % uitmaken. Maar jawel hoor, "het gekaapte land moet worden terugveroverd." Schokkend te moeten ervaren dat hij ook bij hoger opgeleide Nederlanders een relatief grote aanhang heeft, die deze gevaarlijke nonsens dus voor zoete koek slikken.

Poezenmens
Poezenmens12 feb. 2017 - 15:28

Nederland staat er bruin gekleurd op.

GerritHoltland
GerritHoltland12 feb. 2017 - 12:51

Al met al vooral een sneu verhaal van Wilders. Hij wil nergens een belofte over doen want dat geloven mensen toch niet. Hij belooft alleen minder islam; maar geeft toe dat dit niet haalbaar is.Hij belooft alleen meer vrijheid; maar geeft aan dat dit gaat via verboden en restricties. Wilders is pathetisch en zielig. Ik denk dat Nieman het nog niet zo slecht heeft gedaan. Een gesprek aan gaan met Wilders is gewoon niet mogelijk. Hij geeft geen antwoord op de vragen en elke tweede uitspraak is een leugen. Het lijkt me dat dit aangeeft dat Wilders over zijn hoogtepunt heen is. Dit is zover als zijn islamofobie hem gebracht heeft. Steeds meer van hetzelfde; echt perspectief zit er niet meer in.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte12 feb. 2017 - 19:02

Volstrekt eens met uw beschouwing.

Hamid2
Hamid213 feb. 2017 - 12:02

Wilders vertelt een boel onzin, zoals veel politici nu eenmaal doen. Maar zijn angst voor de Islam is echt. En ook voor een groot deel terecht.

Johan eldert
Johan eldert12 feb. 2017 - 12:39

scherpe bemerking in NRC ------------------- Opeens gebruikt Rutte zijn eigen account. Helder: het is geen VVD-belofte, maar een Rutte-belofte. Als Rutte vertrekt, kan alles weer. https://t.co/umZpKGH71O — Jonathan v.h. Reve (@JvhReve) February 12, 2017 -------------------- Inderdaad, het is een belofte van rutte, niet van de VVD. dus wat sommige hier al gesteld hebben. als het moet verdwijnt rutte naar de achtergrond, wordt zijlstra naar voren geschoven en kunnen pvv-vvd gewoon in 1 kabinet zitten.

3 Reacties
Jan Klaasen
Jan Klaasen12 feb. 2017 - 17:44

Ja dat zeg ik ook voortdurend. Maar niemand wil dit blijkbaar horen. Optie 1: Wilders wordt de grootste (gezien de peilingen) en Rutte krijgt van Wilders de mogelijkheid staatssecretaris van landbouw te worden (heeft ie eerder gezegd). Rutte bedankt dan en gaat bij Juncker en Timmermans in Europa zijn tijd verdoen. Optie 2: Rutte wordt de grootste. Waarschijnlijk bedankt Wilders dan, omdat hij ook geen staatssecretaris van landbouw wil worden.

Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 20:48

@ Jan Klaasen. Optie 3: Iemand anders wordt de grootste (we hebben nog een week of wat) PVV is gereduceerd tot een clubje van 5 zetels en VVD is teruggebracht tot 3. Kunnen ze allebeide fluiten naar hun staatssecretaris schap op landbouw en moet een ander het doen. CDA ers op landbouw doen het doorgaans goed. Rutte gaat emigreren naar Brussel en Geert W. word een par decennia opgesloten wegens hoogverraad... Ik vind de mijne het mooist.... :)

spazinazi
spazinazi12 feb. 2017 - 23:56

'Halve Zoolstra' heeft zichzelf de afgelopen jaren zo onmogelijk gemaakt met z'n leugens en gedraai en nepnieuws dat geen enkele coalitie met Zijlstra als opperhoofd enige kans maakt. Direct na het voorstelrondje maakt iemand een opmerking over het afschaffen van Kerstmis of borstvergrotingen voor vluchtelingen uit Syrie en de VVD-fractie met Halbe Zijlstra aan het hoofd kan weer naar huis toe.

BarendDeVries
BarendDeVries12 feb. 2017 - 12:25

Niet alleen de interviewer geeft Wilders alle ruimte, ook de mensen hier op joop doen dat door te beweren dat een groot deel van de kiezers niet zouden mogen voelen, wat ze voelen. Je kunt je hier toch niet van afmaken door wat gejongleer met cijfers en dan denken dat je iets met feiten doet. Er is niets zo onbetrouwbaar als dergelijke statistieken. Zo laat je toch alleen zien dat je echt niet van plan bent om enige moeite te doen om te snappen wat er in de bevolking leeft. Het is toch erg dat bijvoorbeeld in Duitsland bijna de helft van de vrouwen aangeeft zich niet meer veilig te voelen in de openbare ruimte. Natuurlijk zijn er altijd wel een stel moedige blondines te vinden die dat wel durven. So what! Moet de rest dan maar thuisblijven? Ik denk toch dat je hier als politieke partij iets mee moet, en dat het antwoord niet mag zijn wat cijfermatig gegoogel met als resultaat dat het er niet toe doet hoe jij je voelt. Dat is koren op de molen van iedere populist en het is dan ook niet voor niets dat ze overal hoog scoren in peilingen.

10 Reacties
Bickle
Bickle12 feb. 2017 - 13:49

Ik snap best wel dat jij aandacht en een platform wilt hebben voor je gevoelens. Iedereen is wel een zielig, en mist dan wel eens waardering en aandacht voor dat wat hem/haar bezig houdt. Maar we leven in een land met bijna 17 miljoen inwoners. En grotendeels voelen die zich allemaal wel eens zielig en onbegrepen. Je kunt natuurlijk ook eens proberen om een grote jongen te zijn? Wat meer verdraagzaam? Meer je schouders ergens onder zetten en gewoon door gaan met leven? Niet altijd kan iedereen alles krijgen wat hij/zij wil. We leven nu eenmaal in een SAMENleving, en we moeten allemaal wel eens water bij de wijn doen. Ook wat betreft gevoelens, en jezelf niet begrepen voelen. Iedereen heeft wel eens wat.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 feb. 2017 - 13:51

Maar al die mooie brunettes dan? Volgens mij is sinds mensenheugenis de helft van de blonde vrouwen bang geweest alleen over straat te gaan. Om veel uiteenlopende redenen. En sinds wanneer is de angst van blonde vrouwen een betrouwbaarder graadmeter dan serieuze statistieken? Ik vind het hele onderwerp een non-kwestie. Kijk, als men al geen zin heeft om serieus onderzoek serieus te nemen, wat blijft er dan over? De terreur van de onderbuik? Ik vrees juist dan voor ongefundeerde maatregelen.

GerritHoltland
GerritHoltland12 feb. 2017 - 14:24

"Het is toch erg dat bijvoorbeeld in Duitsland bijna de helft van de vrouwen aangeeft zich niet meer veilig te voelen in de openbare ruimte." Dus de koran maar verbieden en moskeen sluiten?

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 15:15

Barend: U denkt erg inconsequent. U beweert aan de ene kant, dat je mensen niet kunt verplichten om zich o.g.v. cijfers en verhalen en wat ze meemaken, veilig te voelen. Aan de andere kant beweert u, dat het volkomen normaal is - en dat je dat zelfs serieus moet nemen - als mensen zich op grond van cijfers en verhalen en wat ze meemaken wel onveilig voelen.

ValsPlat
ValsPlat12 feb. 2017 - 16:18

“Niet alleen de interviewer geeft Wilders alle ruimte, ook de mensen hier op joop doen dat door te beweren dat een groot deel van de kiezers niet zouden mogen voelen, wat ze voelen. Je kunt je hier toch niet van afmaken door wat gejongleer met cijfers en dan denken dat je iets met feiten doet. Er is niets zo onbetrouwbaar als dergelijke statistieken. Zo laat je toch alleen zien dat je echt niet van plan bent om enige moeite te doen om te snappen wat er in de bevolking leeft.” V.w.b. “de mensen hier op joop”: misschien zijn er enkele reageerders op Joop die menen dat een deel van de kiezers niet mag voelen wat ze voelen. Aangezien voelen een emotie is lijkt het mij zinloos anderen te dicteren wat ze wel of niet mogen voelen. Zo zou ik bijvoorbeeld nooit anderen het recht ontzeggen compassie te hebben met vluchtelingen. Indien een belangrijk deel van de bevolking zich ongerust maakt over bijvoorbeeld veiligheid, dan heb je (als politicus of journalist) de optie om met feiten aan te tonen hoe groot het probleem werkelijk is én daar waar nodig maatregelen nemen om de veiligheid daadwerkelijk te vergroten. Je kunt ook het onveiligheidsgevoel voeden en maatregelen voorstellen die het veiligheidsgevoel vergroten ongeacht of deze maatregelen de feitelijke veiligheid verhogen. Het bedenken en uitvoeren van maatregelen die de veiligheid daadwerkelijk vergroten is lastig en tijdrovend en niet besteed aan zijlijnroepers.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2017 - 16:32

@ BarendDeVries Een op de drie vrouwen wordt aangerand of verkracht in hun leven. In Duitsland is dat vermoedelijk niet anders. Plaatsen waar vrouwen aangerand worden zijn op het werk, in huis en op straat. In aflopende reeks van de mate van waarschijnlijkheid. Mooi dat vrouwen in Duitsland beseffen dat zij reële risico's lopen. Maar wat jij nu beweert, als überhaupt waar is wat je zegt over het gevoel van vrouwen, is dat het onjuiste beeld over verkrachtingsrisico's, reden kan zijn om moslims het land uit te zetten. Want volgens jou moet iedere politieke partij iets met dat gevoel. Ik snap best dat jouw betoog koren op de molen van iedere populist en fascist is. Maar als de opkomst van een figuur als Wilders iets leert, is dat toch ook dat het fascistische gedachtegoed bij een flink deel van de bevolking leeft en dat andere partijen er verstandig aan doen om dat niet over te nemen maar hun eigen integere koers te varen op basis van hun eigen principes en maatschappijvisie. Er is inmiddels genoeg keuze uit fascistische bewegingen.

Popiejopie3
Popiejopie312 feb. 2017 - 16:34

BarendDeVries "Niet alleen de interviewer geeft Wilders alle ruimte, ook de mensen hier op joop doen dat door te beweren dat een groot deel van de kiezers niet zouden mogen voelen, wat ze voelen." Wat voel je dan?

Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 17:35

"Dat is koren op de molen van iedere populist en het is dan ook niet voor niets dat ze overal hoog scoren in peilingen." PVV zakt deze week al wéér twee zetels in de peilingen. PVV zakt dus gestaag. Grote probleem met populisten is dat ze mensen bang maken. Als je begrijpt wat type's als de veroordeelde Geert W. willen bereiken heb je de helft van z'n wind al uit de zeilen genomen. Geert W. WIL dat mensen bang zijn. Zonder angstige mensen zijn dit soort charlatans helemaal nergens.

Jan Klaasen
Jan Klaasen12 feb. 2017 - 17:55

Jammer dat, wanneer het om vrouwenonderdrukking gaat, met name mannen reageren en het voornamelijk bagatelliseren met technocratische antwoorden. Het past meer als man hier de mond te houden en vrouwen de ruimte te geven hierop te reageren. Zij hebben namelijk meer recht van spreken als het dit onderwerp aangaat, volgens mij.

menage
menage12 feb. 2017 - 18:06

Ik ga ook geen boodschappen doen als ik honger ben, puur uit emotie stemmen lost niks op. Kost je uiteindlijk alleen maar meer Daarnaast is me nog steeds volstrekt onduidelijk waarom de helft van de Duitse vrouwn zich niet veilig voelt. Misschien omdat er ook uit bepaalde hoeken continue geroepen wordt dat we allemaal kapot gaan. Tuurlijk zijn er problemen. Maar je social feed en je newssnippets zijn niet je dagelijks leven

RationeleBurger
RationeleBurger12 feb. 2017 - 12:24

Dat je kritisch bent op Wilders en zijn verhaal, prima. Ik denk ook dat er genoeg op af te dingen is. Vooral op het punt van het sluiten van alle moskeeën en verbieden van de Koran. Maar door in een artikel, waarin notabene wordt gesproken over nepnieuws, zelf ontzettend selectief te zijn in je argumenten om aan te tonen dat Wilders zou liegen, dát is wel kwalijk. Door selectief een tijdsaanduiding van 2 jaar aan te houden voor wat betreft de instroom van vluchtelingen, om aan te tonen dat er geen honderdduizenden migranten binnenkomen, doe je de waarheid geweld aan. Wilders sprak niet over een tijdsaanduiding en hij sprak niet over alleen vluchtelingen. Dit artikel van Elsevier laat precies zien hoe het zit met migratie zo door de jaren heen, en dat men een groei verwacht voor de toekomst, met name door gezinshereniging voor migranten die hier nu al zijn. Tel je hier de cijfers op, dan ga je toch al snel over de honderdduizenden heen. http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/01/migratie-zorgt-voor-grootste-bevolkingsgroei-in-jaren-427640/ De bewering over de gratis woningen klopt misschien technisch. Maar dat is echt een gevalletje ‘niet verder kijken dan de neus lang is’, gewoon om dat dat even lekker uitkomt. Zeker wanneer in de praktijk er vaak een urgentieverklaring aan te pas komt (waar andere mensen soms 12 jaar op een wachtlijst staan), er geld wordt uitgekeerd voor de inrichting van het huis, en bovendien de bijstand waarvan de huur wordt betaald rechtstreeks uit de zak van de belastingbetaler komt. Wanneer zorgvoorzieningen en ook andere sociale voorzieningen gratis worden verstrekt, denk ik dat er genoeg argumenten zijn waar mensen kritiek op kunnen hebben. Verder sprak Wilders over gelegenheden waar wordt beslist, of onderhandeld, of bepaalde Nederlandse culturele uitingen wel kunnen doorgaan, of waar enkel nog halal voedsel wordt geserveerd. Kerst is hier één voorbeeld van. Het is helaas een gegeven dat bepaalde Nederlandse instellingen uitwijken om bepaalde mensen of groepen niet voor het hoofd te stoten. Een aantal voorbeelden hiervan: http://www.parool.nl/binnenland/haagse-hogeschool-weert-kerstboom~a271040/ http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20477597.ece http://www.missethoreca.nl/catering/nieuws/2012/4/commotie-over-verplicht-halalvlees-in-rdam-10188299 http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/moslimvrouwen_en_mannen_apart_in_theater/ De opmerking van Wilders over blonde vrouwen is natuurlijk een overdrijving. Vrouwen met andere haarkleuren zullen vaak ook wel eens bang zijn om over straat te gaan, zeker in specifieke wijken en buurten. Vanuit persoonlijke ervaring heb ik wel het idee dat er iets is veranderd. Om een persoonlijk voorbeeld te geven, Stockholm. Hoofdstad van misschien wel het met sociale land ter wereld. Nog niet eens zoveel jaar geleden liepen vrouwen zonder enige twijfel en angst, midden in de nacht na een avondje stappen, dwars door de stad, terug naar hun woning. Vond ik toen erg bijzonder, omdat dat in Nederland eigenlijk niet meer voorkwam. Tegenwoordig ook daar een stuk minder, ook onder de vrouwen die daar toen geen probleem mee hadden. Dus voor een artikel dat probeert om de 'leugens' van Wilders te weerleggen, moet ik zeggen dat de plank aardig wordt misgeslagen.

12 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland12 feb. 2017 - 14:33

Ik dacht: laat ik eens een link van jou openen om te zien waar het over gaat. De eerste dan maar: over de kerstboom die er niet moch zijn. In dat verhaal in het Parool staat helemaal niet dat er geen kerstboom 'mag' van de moslims. De schooldirectie had het zelf bedacht. Dat lijkt mij ook wel logisch want de overgrote meerderheid van de studenten heeft waarschijnlijjk niks met het christelijke geloof. En diegene die da wel hebben, zouden ook nog wel tabak kunnen hebben van de kerst boom (ikzelf heb het als christen ook niet zo op de kerstboom). Kortom dit kerstboom verhaal gaat over de voortschrijdende secularisatie in Nederland, en niet over de oprukkende islam.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 feb. 2017 - 14:34

Geef je cursussen in de trant van: "Hoe Redeneer Ik Succesvol Naar Mijn Eigen Waarheid Toe, Win Ik Vrienden, En Kan Ik Mensen Voor Me Winnen?" Nou, ik kom niet in jouw leslokaaltje, hoor. Elsever, Telegraaf, En Leefbaar Rotterdam als informatiepunten? Mij niet gezien. Verder wat dingetjes over halal-eten en kerstbomen. Nou nou. (Ik heb enige tijd geleden een groep gezien waarin een moslim zijn entree maakte. De Hollandsche Mannenbroeders gingen onmiddellijk te hoop lopen tegen eten zonder varkensvlees. Ineens was dat hun favoriete voedsel, dat vlees - ze hadden dat nog nooit gezegd. Ze kónden écht niet zonder, was mijn indruk. Van slachtmethoden hadden ze overigens nog nooit gehoord. Jou verhaal doet me onwillekeurig aan die mannen denken, Wilders doet dat trouwens ook. Je bent veel minder rationeel dan je zelf denkt. Je begint met je eigen hevige angsten en je afkeer, en probeert van daaruit een aansprekend verhaal op te bouwen. Dat is niet gelukt.)

MarjoleinS2
MarjoleinS212 feb. 2017 - 15:43

De tsunami van het aantal Moslims werd door Geert Wilders in het interview al opgeschaald naar einde deze eeuw. Hij ' weet' dat hij het hier niet meer mee redt. De tsunami is er niet gekomen. De miljoenen Moslims die zijn gevlucht bevinden zich vooral in de regio' s zelf. Als ze al niet onderling zijn uitgemoord Tegen die tijd zijn we ca 83 jaar verder. De generatie van de vergrijzing is inmiddels ingeslapen, en het vol is vol niet langer meer van toepassing. Bovendien is dit zo ontzettend abstract, om aan het begin van een eeuw te spreken over wat er aan het einde van de eeuw zal plaatsvinden. Maar als plaatje om angst te kweken voldoet het kennelijk. En dan de opmerking dat Rick Nieman de gevreesde interviewer zou zijn, echt ..... Geert Wilders weet dondersgoed wat hij wel of niet kan of moet zeggen. Hij weet exact waarom, hoe en waar, om zijn imago van de Messias te positioneren. Hij is gewiekst, doortrapt, en een pathologische leugenaar. Maar helaas krijgt hij alle ruimte omdat er geen politicus is die het tegen hem op kan nemen. Hij maakt gebruik van de onvrede binnen de samenleving, de media die hem bij moties zelden op zijn tegenstrijdige politieke stemgedrag wijzen, de tactiek van alternatieve feiten en de Neo Liberale politiek die in de afgelopen jaren niet bepaald de burger ten dienste hebben gestaan. En voor zover het zich laat aanzien dat ook niet gaat doen. Zolang de burger voor eigen gewin gaat, tolerantie en solidariteit uitsluit, op elk niveau, zal het populistisch Nationalisme zijn weg vinden. Niet bestreden kunnen worden, en erger zelfs verbreiden. Het arm versus rijk, de kansen die mensen missen om vooruit te kunnen komen in het leven, de weinig perspectieven die de gemiddelde burger heeft, en daarbij vooral zijn eigen voordeel in ogenschouw houdt, zal zijn eigen egoïsme als een boemerang in zijn gezicht teruggeslagen krijgen. Tot nu toe heeft dit soort oplossingen slechts geleid tot oorlogen, het zal ook dit keer niet anders zijn. We schijnen er maar niet van te leren. We vergeten het waarom van oorlogen, de psychologische impact van angst en verlies van welzijn. En het zit in de soort van de mens de schuld bij de ander neer te leggen. Pas als er voldoende leed is geleden en bloed is vergoten komen we tot bezinning, en vinden dat het noooooit meer mag gebeuren. Nou sorry, maar we zijn er weer hard op weg naartoe. Of kunnen we het misschien ook een keertje voorkomen?

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 15:51

Rationele burger: Als u uw naam eer aandoet, dan weet u, dat "liegen" en "niet de waarheid vertellen" een wereld van verschil vormen. Bijvoorbeeld. Dat iemand gefundeerd meent dat er in Afrika een bevolkingsexplosie op handen is, okay. Dat iemand gefundeerd van mening is, dat die allemaal deze kant opkomen, okay. Dat iemand beweert dat er grenzen zijn, aan wat we kunnen opvangen, okay. en toch liegt Wilders als hij dit verwoordt. En waarom? Omdat hij niet duidelijk maakt, dat zoiets een inschatting is, van zijn kant. En omdat hij er vanuit gaat, dat als iemand anders dan hij de leiding over het land krijgt, dit een doemscenario vormt, waar niet aan te ontkomen valt. Bijvoorbeeld: In Stockholm durfden de vrouwen over straat. Laten we aannemen dat dat zo was. Nu durven de vrouwen niet meer over straat. Laten we aannemen dat dat zo is. Waarom is er dan toch sprake van liegen? Omdat het helemaal niet zeker is, dat het immigratiebeleid daarvan de oorzaak is. Bijvoorbeeld: Pechthold heeft commentaar op een foto van een PVV bijeenkomst waarop twee NSB-vlaggen te zien waren. En nu heb ik, als Wilders, commentaar op een foto waarop Pechthold met vlaggen van IS e.d. Pechthold moet dus niet zeuren. Waarom is hier nu sprake van liegen? Omdat een PVV bijeenkomst wat anders is, dan een demonstratie tegen het e.o.a. Die mensen met hun NSB vlaggen, herkennen zich blijkbaar in het programma van de PVV. Maar je kan vanuit totaal verschillende motieven voor iets demonstreren. Bijvoorbeeld: "Als niemand met de PVV wil regeren, dat zet je de kiezers die op de PVV stemmen buitenspel", zegt Wilders. Waarom liegt hij? Omdat, als je op een partij stemt, dan stem je op een programma. En als je vindt, dat dat programma niet deugt, heeft het geen zin om samen te werken. De kiezers die op de PVV stemmen weten dat van tevoren en nemen dat risico. Het programma van de PVV, dat houdt, zoals Wilders duidelijk maakt, niets in dan symbolische maatregelen die geen enkel effect hebben dan dat ze kwaad bloed zullen zetten. En voor de rest moet je maar blind vertrouwen op wat Wilders dan denkt te gaan doen of niet. Bijvoorbeeld: Dit parlement is een nep-parlement; het doet niet wat de kiezer wil. Waarom is dat een leugen: Stel dat we allemaal PVV zouden stemmen. Wanneer doet Wilders dan wat "de kiezer" wil? Bijvoorbeeld: De andere partijen liegen want die beloven en komen hun beloftes niet na. Wij beloven niets en kunnen dus niet liegen. Moet ik hier nog iets aan toevoegen?

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2017 - 16:22

@ RationeleBurger Je hele verhaal is flauwekul. Of je hebt over zaken niet goed nagedacht of je verdraaid bewust feiten. De aantallen vluchtelingen zijn veel lager dan wilders beweerd, dat is een feit. En een groot deel krijgt helemaal geen asiel. En als je goed had gelezen in de CBS cijfers had je gezien dat het aantal nieuwkomers inclusief gezinsleden was. Dat er meer vluchtelingen binnen komen dan nieuw geborenen is juist. Maar je hebt jezelf niet afgevraagd of dat erg is. Het geboortecijfer is namelijk al een paar jaar erg laag. Als je denkt iets te begrijpen kijk dan wel naar de totale context. Kijkend naar de bevolkingsopbouw is meer jongere nieuwkomers alleen gunstig voor Nederland. Het verhaal over woningen klopt inderdaad. Het verhaal over urgentie ook. Alleen autochtonen krijgen exact dezelfde urgentie als vluchtelingen met een verblijfstatus. Ze staan allemaal op exact dezelfde wachtlijst. Het probleem is dat er te weinig woningen voor gezinnen met een laag inkomen zijn, dus voor een lagere huur dan 710 euro per maand. Goedkopere woningen voor ouderen zijn er overigens voldoende. Dus ook hier zat je mis. Bij je voorbeelden van culturele veranderingen ga je voorbij aan het feit dat dit niet eens moslims zijn maar autochtone nederlanders die dit willen aanpassen. Blijkbaar snap je niet of wil je niet snappen dat veel witte nederlanders niets hebben met zwarte piet, kerst of pasen. Allah bestaat niet, maar jezus ook niet. Er komt een steeds grotere groep mensen die niet meer meedoet aan jouw tradities. Dat is hun goed recht. Dat jij in 1970 ben blijven hangen wil niet zeggen dat anderen dat ook moeten doen. Tradities veranderen in de loop van de tijd, dat doen ze al eeuwen. Dat halal vlees op meerdere plaatsen wordt verkocht boeit mij zelfs helemaal niet. Wel wil ik dat die beesten op een meer dier vriendelijke manier geslacht worden. En dat verbod op ritueel slachten geldt ook voor joden. ga eens een keer naar een islamitsche slager. Grote kans dat het vlees gezonder is en de beesten in ieder geval een beter leven hebben gehad. Blonde vrouwen lopen hier gewoon op straat alle andere kleuren ook zelfs. Naar mate dat het stiller wordt op straat is dat onverstandiger. Daders van verkrachtingen zijn moslims en autochtonen. Het verkrachtingsgevaar is niet toegenomen door moslims. En ook niet in stockholm. Deze fantasie van jou want dat is het, is ronduit racistisch. Een leugen ook en geen feit. Als iemand hier de plank misslaat ben jij het. Overigens volgens mij doelbewust en weinig integer.

Dunya2
Dunya212 feb. 2017 - 16:44

"Zeker wanneer in de praktijk er vaak een urgentieverklaring aan te pas komt (waar andere mensen soms 12 jaar op een wachtlijst staan), er geld wordt uitgekeerd voor de inrichting van het huis, en bovendien de bijstand waarvan de huur wordt betaald rechtstreeks uit de zak van de belastingbetaler komt. Degenen die op een wachtlijst staan voor een woning hebben al een woning. Niet alleen erkende vluchtelingen, die geen woning hebben, komen voor urgentieverklaring in aanmerking, maar ook andere mensen, waarvoor een sociale of medische indicatie is dat zij op korte termijn een woning nodig hebben, bijvoorbeeld eenoudergezinnen bij een echtscheiding. Het is niet een exclusieve recht voorbehouden aan alleen erkende vluchtelingen. Hetzelfde geldt met betrekking tot bijzonder bijstand voor het herinrichten woning. Iedereen met een minimum inkomen kan een beroep doen op bijzonder bijstand in bijzondere gevallen voor het betalen van noodzakelijke kosten en doen dat ook. "eens bang zijn om over straat te gaan, zeker in specifieke wijken en buurten." Dat heeft te maken met de achterstandswijken en buurten te maken en absoluut niet met de afkomst van die mensen.

RationeleBurger
RationeleBurger12 feb. 2017 - 17:22

@Gerrit, Leuk uw argumentatie, maar Wilders heeft het nadrukkelijk zowel over het "magnietten", als over een soort zelfcensuur van types (wat hij noemt de politiek correcten) om eventuele klachten te voorkomen. Dat is precies waar het in dit geval van de kerstboom over gaat. Destijds ook veel media ophef rond geweest, dus makkelijk terug te vinden. @Cliff, Die cursus heeft u uitdrukkelijk niet nodig. Als u feitelijke gebeurtenissen aan de kant schuift omdat de reporterende sites u niet bevallen denk ik dat u hoogleraar op dat vakgebied bent. Overigens zijn al deze gebeurtenissen ook beschreven in de andere media. Een snelle Google zoekopdracht had u dat laten zien. Maar goed, het past waarschijnlijk niet goed in uw "waarheid". Uw persoonlijke anekdote over een groepje mensen en varkensvlees kan ik helemaal niks mee. Het is een persoonlijke anekdote en niet meer dan dat. Wel moet ik erbij vermelden dat ik ook niet graag afstand zou doen van mijn plakje bacon, en dat ik ook principieel tegen ritueel slachten ben. Uw persoonlijke aanval van mij op het laatst vind ik een teken van zwakte. Het laat uw gebrek aan argumenten en inhoud zien.

RationeleBurger
RationeleBurger12 feb. 2017 - 17:41

@MarjoleinS [Tegen die tijd zijn we ca 83 jaar verder. De generatie van de vergrijzing is inmiddels ingeslapen, en het vol is vol niet langer meer van toepassing. Bovendien is dit zo ontzettend abstract, om aan het begin van een eeuw te spreken over wat er aan het einde van de eeuw zal plaatsvinden. Maar als plaatje om angst te kweken voldoet het kennelijk.] Ik vind deze passages in uw stuk erg frappant. Zeker met de explosie van geboortes in Afrika, en andere derdewereld landen en het feit dat ze ook uit die hoek steeds vaker en makkelijker de weg naar Europa weten te vinden. Ook vind ik uw uitspraak een soort gebrek aan visie tentoonspreiden. Wat dat betreft is het niet veel anders dan dat je spreekt over global warming, stijging van zeespiegels en schonere vormen van energie. Allemaal zo abstract en ver weg. De generatie nu zal toch wel niet meemaken dat ze met een bootje boodschappen zullen moeten gaan doen. Dus waarom zouden we kolencentrales sluiten en ons richten op schonere vormen van energie? Voor wat betreft uw kritiek op neo-liberaal beleid ben ik het niet eens met u oneens. Maar laten we wel eerlijk zijn dat ook (en misschien voornamelijk) klassiek links een monsterverbond heeft gesloten met de neo-liberale agenda. Onder de ideologie van ‘de wereld is van iedereen’. Open grenzen, veel migratie. Onder tussen zijn het vooral de grote conglomeraten die profiteren en de gemiddelde Nederlander die ziet verdampen wat is opgebouwd. Alle sociale voorzieningen gaan er op achteruit, pensioenpotjes, langer werken, zekerheden betreffende werk. Etc. etc. Want het geld moet naar: vul hier maar iets in; Kansarme migranten, vluchtelingen, Afrika, Griekenland, de Europese Unie. Voor wat betreft “handelsverdragen” (ttip als voorbeeld) is het opvallen dat traditioneel links gewoon handjeklap spelen met rechtse partijen.

RationeleBurger
RationeleBurger12 feb. 2017 - 17:58

@Zandb, De beste leugens zijn gebaseerd op een waarheid. Wanneer Joop vervolgens iemand aanspreekt op liegen, en zelf zo selectief de waarheid verdraaien om een punt te kunnen maken, en zo proberen de leugens te weerleggen, dan vind ik dat niet chique. Er is genoeg op Wilders af te dingen, maar met dit artikel slaat men de plank gewoon mis. Uw eerste voorbeeld vind ik ook buitengewoon ongelukkig. Uw voorbeeld kan namelijk toegepast worden op elke willekeurige politicus. Zij informeren zich, of laten zich informeren, en baseren daar vervolgens hun visie op. En presenteren meteen hoe zij denken dat het voorkomen of opgelost kan worden. Dat is niet eens liegen, dat is een standpunt innemen. Het debat zou vervolgens ook inhoudelijk gevoerd moeten worden. Uw tweede voorbeeld van mijn persoonlijke citaat klopt ook niet. Ik geef duidelijk aan dat het mijn persoonlijke ervaring is dat er iets is veranderd. En geef ik aan hoe ik dat heb gemerkt in Stockholm. Dat het niet te controleren is, is een feit, daarom is het ook een persoonlijke beleving. Maar dat maakt het nog geen leugen. Overigens wil ik daarbij ook nog benadrukken dat ik persoon wel denk dat het te maken heeft met het immigratiebeleid. Stockholm is in een paar jaar tijd werkelijk waar overspoeld met zowel bendes zakkenrollers en bedelaars uit het Oostblok als vluchtelingen / asielzoekers uit het Midden-Oosten. En dat brengt toch een hele andere gevoelssituatie met zich mee. Uw derde voorbeeld ben ik deels mee eens. De situatie was niet 1 op 1 vergelijkbaar. Toch zijn er genoeg parallellen om wat mij betreft de hypocrisie van Pechtold aan te wijzen. De manier waarop vind ik overigens niet chique. Uw vierde voorbeeld is opnieuw geen leugen, maar retoriek. In een zekere zin zet je die kiezers namelijk ook buitenspel. Immers de standpunten waar zij voor staan worden vooraf uitgesloten. Of anders verwoord, door de andere partijen afgefloten. Uw vijfde voorbeeld is opnieuw geen leugen. Het valt mij op dat u een ontzettend ruime definitie van het woord leugen gebruikt. Als ik iemand een ‘mafkees’ noem, en ik draag daar een aantal argumenten voor aan, is dat dan een leugen? Is het waar? Is het onwaar? Het is opnieuw simpelweg retoriek. Een persoonlijke mening. Maar dat maakt het nog geen leugen. Uw laatste voorbeeld valt verder niet zoveel op af te dingen. Dat vond ik ook te makkelijk. Dat andere partijen liegen dat lijkt me een waarheid als een koe, maar het lijkt me niet handig van de PVV iets anders te verwachten.

RationeleBurger
RationeleBurger12 feb. 2017 - 18:36

@Daanouwens, Ik denk dat u mijn reactie niet goed leest, het interview wellicht niet goed heeft beluisterd en de link niet goed heeft bekeken. Het gaat niet alleen om vluchtelingen, het gaat om migranten. Dus alle vluchtelingen, asielzoekers, na-reizigers (familie herenigingen) en andere migranten. En wanneer je die gaat optellen over de laatste jaren, dan ga je al snel over de honderdduizenden heen. Specifiek alleen vluchtelingen benoemen, en een hele specifieke tijdsbepaling vasthouden om je punt te kunnen maken is echt veel te makkelijk. Of jonge nieuwkomers goed of slecht nieuws is, lijkt me een andere discussie. Wanneer je CBS statistieken voor criminaliteit, scholing en bijstand bekijkt dan denk ik dat je liever een andere soort groep jonge nieuwkomers moet binnenhalen. Maar goed, andere discussie. Dat autochtonen ook een urgentie kunnen krijgen dat is natuurlijk geen verrassing. Dat asielzoekers deze vergunning sneller krijgen dan de gemiddeld autochtoon lijkt me echter geen nieuws. Dus om nou te zeggen dat ze op dezelfde wachtlijst staan, doet de waarheid geweld aan. Je staat niet op een wachtlijst als je meteen een urgentieverklaring krijgt. Dat is de zelfde redenatie als wanneer je zegt dat vluchtelingen geen gratis woning krijgen. Nee, ze betalen inderdaad huur; van geld en toeslagen dat ze krijgen bijgestort van het rijk en de gemeente. Uw punt over de culturele veranderingen mist opnieuw een belangrijk gegeven uit het interview (heeft u deze eigenlijk wel gezien? en mijn reactie. Namelijk dat het net zozeer gaat om het ‘magnietten’ als types die een soort vorm van zelfcensuur uitvoeren, om maar mensen niet voor hun hoofd te stoten. Dat mensen niet mee willen doen aan tradities dat vind ik allemaal prima. Zou dat een reden moeten zijn voor instanties om dan maar tradities te schrappen omdat die mensen beledigd zouden kunnen zijn? Ik snap die trant van redenering niet zo. Uw laatste opmerking is pertinent onwaar. Ten eerste leg ik de link van Stockholm niet puur met Moslims (dat is ontsproten uit uw eigen fantasie). Ten tweede is wel degelijk verschil qua zedendelicten tussen autochtonen en allochtonen. Om wat voorbeelden te geven van Nederland: http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2684591/1996/07/27/Driekwart-van-verkrachters-in-grote-steden-is-allochtoon.dhtml https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/FA26E32C-250B-4D1D-B3B9-35085B6C48BC/0/2005verdachtvancriminaliteit.pdf In Zweden is het overigens niet veel anders, zo niet misschien wel erger: http://www.pdf-archive.com/2011/05/08/br-1996-2-invandrares-och-invandrares-barns-brottslighet-1/br-1996-2-invandrares-och-invandrares-barns-brottslighet-1.pdf (pagina 55 / 64) https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf Ik snap niet zo goed waarom iets dergelijks, dat toch al vaker op meerdere manieren is vastgelegd en onderzocht, nu nog steeds zo’n ontkennende reactie van uw kant oproept.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 feb. 2017 - 21:05

'Door selectief een tijdsaanduiding van 2 jaar aan te houden voor wat betreft de instroom van vluchtelingen, om aan te tonen dat er geen honderdduizenden migranten binnenkomen, doe je de waarheid geweld aan. Wilders sprak niet over een tijdsaanduiding en hij sprak niet over alleen vluchtelingen. Dit artikel van Elsevier laat precies zien hoe het zit met migratie zo door de jaren heen' Waar in het artikel van elsevier staat dat er honderdduizenden vluchtelingen binnenkomen? En als er een paar jaar geleden honderduizenden binnenkwamen en nu nog 8-10.000 per jaar, welk probleem gaat Wilders dan oplossen? Of gaat hij een opgelost probleem (economische migratie, die moet wmb eerst politiek worden geaccordeerd voordat het kan gebeuren dus de menging van de vluchtelingenproblematiek met de economische migratie problematiek is een probleem wat mij betreft) oplossen? Zlefs in piekjaar 2015 gaat de toelating niet boven de 111 - 24 = 87.000. Op zivch een behoorlijk aantal, maar om dit honderdduizenden te noemen is onjuist.

RationeleBurger
RationeleBurger13 feb. 2017 - 6:38

@stokkickhuysen, Dat is dus precies wat ik zeg. Het gaat niet over vluchtelingen, het gaat om migranten. Elke vluchteling is misschien een migrant. Niet elke migrant is een vluchteling. Je hebt ook nog reguliere asielzoekers en nareizigers / gezinshereniging. Lees het artikel op Elsevier anders nog even. Door deze termen om te wisselen om je punt te maken, doe je de waarheid geweld aan. Dat is mijn kritiek op dit artikel, en een aantal reacties doen daar nog aan mee. Uw rekensommetje is dus ook gebaseerd op incomplete informatie.

rbakels
rbakels12 feb. 2017 - 12:11

Wilders is levensgevaarlijk, en WNL is medeplichtig. Voor de goede waarnemer is het volkomen duidelijk dat Wilders een eersteklas volksmenner is die er met het eindeloos herhalen van zijn islamhaat in slaagt heel veel Nederlanders - niet alleen de PVV-stemmers - te indoctrineren. De vrijheid van meningsuiting is heel ruim, maar er wordt een grens overschreden als die ten koste gaat van de Openbare Orde. De vergelijking van de islam met het nazisme is natuurlijk volstrekt buiten de orde - en gelukkig ook weinig overtuigend. Er bestaat wel degelijk een gematigde islam. Ik heb gereisd door tal van islamitische landen en daar enorme verschillen geconstateerd. Strijd met westerse waarden? Dat geldt in zekere zin ook voor het christendom, met name het katholicisme. Discrimineren van vrouwen? Dat heeft meer te maken met conservatisme, en die geldt voor veel traditionele kerkgenootschappen. Verder kun je vraagtekens zetten bij de manier waarop wij in het westen met vrouwen omgaan. vrouwen MOETEN tegenwoordig bijna werken. Dat is ingestoken door het bedrijfsleven dat graag verdient aan de extra inkomsten van vrouwen. Integratie? Dat is helemaal een samenraapsel van drogredeneringen. Om te beginnen wordt bedoeld: de integratie met de Nederlandse cultuur. Maar die bestaat niet, zeg ik Máxima na. Als Hollander heb ik een andere cultuur dan Limburgers en Friezen. Als academicus heb ik een andere cultuur dan arbeiders. Als oudere man heb ik een andere cultuur dan jonge meiden. Maar we verlangen in het algemeen ook helemaal niet dat mensen integreren. Het wemelt hier van de buitenlanders, bij voorbeeld bij de internationale instellingen in Den Haag en het internationale bedrijfsleven, maar die hoeven helemaal niet te integreren. Blanken niet, maar ook mensen uit het Verre Oosten niet. Ik woon als bleke blonde Hollander al lang in een Hollandse slaapstad en ik verdom het daar te integreren. Ik spreek mijn buren af en toe in de lift, en ze kennen mij bij de supermarkt. Dan vind ik meer dan genoeg. Alle grenzen dicht? Nederland is een klein land met een grillige grens, dus we hebben relatief een heel lange grens. Die afsluiten gaat miljarden kosten. Wil Wilders de belasting verhogen? Of gaat hij dat geld weghalen bij de ouderenzorg, die hij juist zegt te willen verbeteren? Waarschijnlijk denkt Wilder dat de aanval de beste verdediging is, als hij zegt dat de islam erger is dan het nazisme. Eigenlijk is het gewoon een jij-bak. Want het ligt veel meer voor de hand om Wilders met een nazi te vergelijken. Maar dan is Wilders erger. Die rare Adolf gebruikte een diepe crisis in zijn land. Wilders moet ons die crisis zelf aanpraten, en misschien zelfs creëren, want zo'n NL-exit zal ons land te gronde richten, om te zwijgen van de herinvoering van de gulden. Wilders' klachten over een "nep-parlement" doen gevaarlijk denken aan het "gesundes Volksemfinden", een fictie waar de nazi's zich graag op beriepen. Sorry, redactie, ik ken Godwin en wil niet overmatig met nazi's vergelijken, maar als Wilders zelf begint houd ik me niet in.

Phil2
Phil212 feb. 2017 - 12:09

Wat erger is, is wat gister in de VK stond, dat tot een-vijfde van de kiezers van CDA, GroenLinks en D66 overwegen op de VVD te stemmen om te voorkomen dat de PVV de grootste wordt... M.a.w. gaan deze mensen dus overwegen om te stemmen op de enige partij die niet categorisch de PVV heeft geweigerd als coalitiepartner! Staan de knuppels al in het hoenderhok, of hoe zit het? Gewoon stemmen op de partij van je eerste voorkeur... dus!

1 Reactie
OlavM
OlavM12 feb. 2017 - 15:07

@ Phil: Zeker. Vaak word je als "strategisch stemmer" bedrogen, zoals b.v. in 2012 maar al te duidelijk is gebleken. Terwijl je een partij steunt die je eigenlijk niet wil steunen, ontneem je de partij die politiek je voorkeur heeft een stem. Uiterst onverstandig dus. De VVD heeft als strategie gekozen er een strijd tussen haar en de PVV van te maken (zoals in 2012 gebeurde tussen de VVD en de PvdA), om zo "strategische stemmers" binnen te halen. Het resultaat zou wel eens kunnen zijn: een VVD-PVV-coalitie! Want Rutte kan je nu eenmaal nooit op zijn woord geloven. In het TV-interview met Wilders vandaag bleek zelfs, dat Wilders erop rekent dat de andere partijen hun woord niet zullen houden, want: -als de PVV groot wordt (b.v. 2,5 miljoen kiezers) dan kan men deze partij niet negeren; en -zonder de PVV zouden in dat geval vier, vijf of zelfs zes partijen nodig kunnen zijn voor een coalitie, die daardoor heel instabiel zou worden. En natuurlijk houdt Wilders de dreiging met een "revolte" overeind. Wat te doen staat: -hoe dan ook de PVV uitsluiten van regeringsdeelname; en -niet "strategisch stemmen"!

menage
menage12 feb. 2017 - 12:05

Snap dat mensen boos zijn. Snap geen reet van op iemand stemmen die geen A4tje kan vullen met een idee hoe het dan wel moet. 1950 is dood, komt niet meer terug.

Hek de Goot
Hek de Goot12 feb. 2017 - 12:00

Wilders en Trump zijn het ultieme bewijs dat je met leugens de kiezers met een kluitje in het riet kunt sturen. Maar goed dat de Joop hier nog een gezond tegengeluid tegen geeft. Maar 15 maart zal het leren...

Haastig
Haastig12 feb. 2017 - 11:57

Volgens het CBS was er in 2016 een relatief groot migratie overschot (van 87 duizend personen), waardoor NL meer groeit door buitenlandse migratie dan door geboorte. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/01/bevolking-in-2016-relatief-sterk-gegroeid

1 Reactie
RU486
RU48612 feb. 2017 - 14:25

87 duizend. Hoeveel honderduizenden zijn dat?

Hek de Goot
Hek de Goot12 feb. 2017 - 11:52

Qua publiciteit gaat Wilders Denk en Artikel1 alweer voorbij.

JohnVKR
JohnVKR12 feb. 2017 - 11:41

Rick Nieman in de rol van Hoofd Propaganda van de PVV. Geen enkele kritische vraag. Rick Nieman stelde zich op dezelfde onderdanige wijze op als een 'journalist' van de Syrische staatsomroep die president Assad in zijn paleis een 'interview' afneemt.

Puin Ruimer
Puin Ruimer12 feb. 2017 - 11:39

De man die tegen de elite is laat zich interviewen in de sigarenloge van Hotel des Indes, het elitairste hotel van Nederland. Dat zegt mij genoeg. NEPPOLITICUS!

 Peer
Peer12 feb. 2017 - 11:38

laten we eerst maar even de feiten checken voor iedereen over elkaar buitelt van leedvermaak; we hebben gezien hoe het met Tramp eindigde

1 Reactie
RU486
RU48612 feb. 2017 - 14:26

Welke feiten mis je dan?

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 11:28

Nieman hoefde helemaal niets te zeggen. Iedereen die zo kritisch van aard en verstandig is, als Wilders beweert dat zijn stemmers zijn, die kan zien hoe hij aan alle kanten met z'n praatjes door de mand valt. De koran verbieden? Dat is dus een symbolische maatregel want Wilders geeft zelf al toe dat zoiets niet gaat, nee niet kàn werken. (Dat Wilders beweert dat een verbod op verspreiden van Mein Kampf een linkse hobby is, dat is feitelijk aantoonbaar onzin. En Wilders geeft zelfs ook nog te kennen dat hij weet, dat Mein Kampf helemaal geen verboden boek is!) Moskeeën sluiten? Een antwoord op die vraag moet, zoals het nu is, van moskee tot moskee bekeken worden omdat het sluiten van een moskee sluiten alleen mogelijk is, als de wet wordt overtreden. Maar Wilders beweert doodleuk, dat alle moskeeën verboden kunnen worden. En dat dan een moskee die aan de eisen zou voldoen dan een vergunning kan krijgen. Complete flauwe kul: Eerst iets verbieden wat gewoon mag. En dan toestemming verlenen aan wat gewoon mag. Niet meer dan een symbolische maatregel, die natuurlijk alleen maar tot doel heeft, de rechtsstaat te omzeilen. Daarbij: Wilders spant het paard achter de wagen, want de situatie is feitelijk nu al zo. Wat zijn maatregelen kosten, welke effecten die zullen hebben, of ze wel bijdragen tot het doel dat Wilders zich stelt? Het enige wat Wilders weet uit te brengen is dat we hem moeten vertrouwen. Maar ieder kind kan op zijn vingers natellen, dat zo'n partij met zo'n leider Nederland niet kan leiden, hetzij naar de afgrond. De vraag van wie Nederland eigenlijk is, is ook onbeantwoord gebleven. Wat het verschil is tussen godsdienst en cultuur komt niet aan de orde. Alleen moslims die zich houden aan "onze regels" - natuurlijk weer zonder dat Wilders die concreet maakt -, die mogen blijven. Moslims die zich niet aan "de regels" houden, mogen er niet in of moeten weg. Dat geldt natuurlijk alleen voor moslims. Joden of christenen of mensen uit niet-moslimlanden, die mogen er wel in en die hoeven niet weg, ook al houden ze zich aan de regels. Kortom: Kies Wilders als u een lemming bent.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2017 - 11:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rbakels
rbakels12 feb. 2017 - 12:47

Nee, dat denken ze zeker niet. Wilders wil ons land ontwrichten, door de mensen tegen elkaar op te zetten en de economie ten gronde te richten. Historici menen dat Hitler nooit aan de macht zou hebben kunnen komen als hij niet de wind in de rug had gekregen van een vette wereldwijde economisch crisis. Voor Wilders is het een tegenvaller dat onze economie weer aantrekt, en hij zet dan ook alle zeilen bij om die toch te gronde te brengen. Baudet is gewoon een pestkop, een vandaal die er een cynisch genoegen in schept de aandacht te trekken door de boel kapot te maken. En Jan Roos? Een journalist die zijn eigen nieuws maakt. Zo krijg je makkelijk primeurs. Politiek zullen ze het allebei niet maken. Maar de ervaring met meesteroplichter Ayaan H.A. laat zien dat je nog lang goed kunt verdienen aan je schrijfsels als je eenmaal centraal hebt gestaan in de publiciteit.. De toekomst voor Wilders zelf zie ik somberder in. Hij wordt dit jaar 54, dus we kunnen nog lang last van hem hebben. Of zouden ook zijn aanhangers ooit genoeg van hem krijgen? Het is niet ethisch om te constateren dat Geert er slecht uit ziet als hij niet cosmetisch is opgekalefaterd, en dat hij rookt als een ketter, dus dat ... ach nee, hij zal zijn pensioen wel halen, maar wat dan? Ik hoorde het gerucht dat hij al bij Floortje Dessing heeft aangeklopt of ze niet een plek weet zo afgelegen dat Wilders daar veilig kan leven zonder beveiliging.

Bouwman2
Bouwman212 feb. 2017 - 10:58

Wilders kiest voor zijn optreden voor de publieke omroep een ouderwets romantisch hotel, dat bezocht door de gehate elite. Het Des Indes herinnert door zijn naam aan het koloniale verleden van Nederland, een verleden waar nu afscheid van genomen is. Tempoe doeloe is voorbij. Het is ook het hotel waar Anna Pavlova voor de oorlog aan longontsteking overleed. Pavlova was toen de prima donna van de elitaire balletwereld, vooral bekend om haar vertolking van de witte zwaan in Les Cygnes, het meest romantische ballet ooit. Deze rol staat bekend als de Stervende Zwaan. Nomen est omen.

Hjs2
Hjs212 feb. 2017 - 10:57

Wat een zwakke vraagstelling van Nieman, werkelijk geen een kritieke vraag... Pffff

PHJoop
PHJoop12 feb. 2017 - 10:47

Wat is erger Wilders die liegt, (iedereen in de politiek liegt de boel bijelkaar), of een vice-premier, Asscher die bewust de wet overtreedt en daarmee wegkomt ?

2 Reacties
rbakels
rbakels12 feb. 2017 - 12:14

Als belanghebbende kunt u Asscher voor de civiele rechter dagen, en als u hem zelf betrapt op strafbare feiten (dus niet van horen zeggen) dan kunt u aangifte doen van een strafbaar feit. Maar pas op: Asscher is een gepromoveerd jurist, dus u moet wel overtuigende argumenten hebben. Zoals altijd bij de rechter eigenlijk.

rvb2
rvb212 feb. 2017 - 12:35

vooralsnog is het de veroordeelde racist geert w. die wegkomt met een zware misdaad zonder gestraft te worden.

JanDuine2
JanDuine212 feb. 2017 - 10:29

Ik wist wel dat het een "Wilders Show" zou worden met Nieman als dankbaar (dat Wilders wílde komen) en serviel aangever! Dus heb ik, om mijn zondagmorgen niet te verpesten, maar niet gekeken.....

Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 10:26

Tekenend natuurlijk dat Narcissus zich weigert te laten interviewen door het normale journalisten. Maar dan wel fijn met Niemann in zee gaat. Geeft maar weer aan dat WNL een weinig serieus te nemen roeptoeter kanaal. Een club waarvan je je overigens af mag vragen of deze niet net als POWNED van de buis moet verdwijnen. Ik bedoel, moet je type's die Dijkgraaf aan merken als "opiniemaker" en alleen maar rechtse bangmakerij de ether in slingeren echt serieus nemen? Zo zie je maar weer wat voor een interviewer Niemann is.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 feb. 2017 - 12:18

Daar zeg je zowat - een serieus interview was het niet. Ik vind persoonlijk dat WNL en Powned alleen weg zouden moeten als ze zinloos zouden zijn geworden - dus als er geen kijkers meer zouden zijn. Omroepen opheffen omdat de inhoud niet in orde is - dat kan alleen in heel uitzonderlijke gevallen; bijvoorbeeld indien de PVV een eigen kanaal zou bestieren, dat de Holocaust zou ontkennen, en elke avond zou besluiten met het uizenden van 'Triumph Des Willens'. Ha, ja, die Dijkgraaf... hij mag van alles zijn, maar een serieus journalist is hij niet. Sinds wanneer bestaat het beroep van 'opiniemaker'? Je geeft je mening ten beste, maar het is niet de bedoeling dat je die voor anderen vervaardigt.

Puin Ruimer
Puin Ruimer12 feb. 2017 - 10:24

Wilders schrijft zijn eigen waarheid. Hij pimpt zijn uiterlijk op door flink te photoshoppen als je de foto's op de verkiezingsposters vergelijkt met hoe hij er bij het interview uitziet. Daarnaast zijn de linkse kiezers vooral boos door het verraad van de PvdA. Aanschaffen JSF, hoog eigen risico, verwaarlozing zorg voor ouderen, gehandicapten en andere hulpbehoevenden, AOW-leeftijd omhoog, afschaffen basisbeurs, deels afschaffen speciaal onderwijs, verkorting WW duur, verflexing van de arbeidsmarkt etc. Te veel rechts beleid waar de PvdA aan mee werkte. Wilders verengt het tot de islam. En Nieman liet het daarbij on zijn NEPINTERVIEW!

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 10:21

Het is toch gewoon wat wij gewend zijn van Wilders? De man verspreid zoveel leugens dat een redelijk denkend mens zich af begint te vragen of Wilders zelf wel echt bestaat en geen grote leugen is.

1 Reactie
rbakels
rbakels12 feb. 2017 - 12:19

+1 Vervolgens is wel de vraag wie er belang bij heeft Wilders als spookgestalte te creëren. De Mossad? Dat Wilders te elfder ure afhaakte bij het Catshuisoverleg kwam natuurlijk doordat zijn schimmige sponsors hem belden en hem opdroegen om af te haken. Ik hoop dat de AIVD Wilders goed inde gaten houdt. In Duitsland hebben ze een aparte dienst genaamd "Verfassungsschutz", d.w.z. een "dienst ter bescherming van de grondwet". Wie waakt ervoor dat ons Nederlandse systeem niet instort?

TamTam2
TamTam212 feb. 2017 - 10:19

[ Volgens de cijfers van vluchtelingenwerk hebben in de eerste helft van 2016 8.422 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat waren er in de eerste helft van 2015 nog 8.749. In de laatste 6 maanden van 2015 vroegen 37.268 mensen bescherming in Nederland aan. Beduidend meer, maar nog steeds geen honderdduizenden. ] Dus ruim 45000 mensen per jaar? Doe dat 5 jaar op rij en je hebt er honderdduizenden. Ik zie niet in waarom dit een leugen van Wilders zou zijn, het blijkt uit de genoemde cijfers. Persoonlijk vind ik dat teveel, ik voel me daar niet prettig bij. En ik denk velen met mij. Het is een beetje vloeken in kerk hier, maar het is om die reden dat ik PVV wil gaan stemmen in maart.

9 Reacties
bob b.
bob b.12 feb. 2017 - 11:07

Je vergeet dat er maar weinig een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgen. Als je die in een volle Arena zet nemen ze maar een paar stoelen in. Als je ze al vindt. Ik vind uw reactie en die van andere PVV stemmers daarom nogal overdreven. Als je alle dingen uit je leven waar je je niet prettig bij voelt wilt uitbannen kom je nogal overgevoelig over. Een vorm van sociale smetvrees. Bovendien gaat het niet om dingen maar om mensen met echte problemen waarbij uw ongerief heel schraal afsteekt. Met andere woorden, ik geloof geen woord van uw argumentatie.

Johan eldert
Johan eldert12 feb. 2017 - 11:08

je maakt dezelfde domme fout als Teeven toentertijd: 1) je kan een instroom in een bepaald deel van het jaar niet zomaar extrapoleren naar een heel jaar. de instroom fluctueert behoorlijk 2) het zijn aanvragen. dus niet goedgekeurde aanvragen. vele ervan worden afgewezen en worden weer weggestuurd 3) er vertrekken ook elk jaar een heleboel migranten. Het totale migratie saldo balanceert al jaren richting de Null dus ja Wilders verkoopt leugens. wil je alle cijfers goed zien, zodat je eens leert waar het werkelijk om gaat, dan beveel ik de site van Flip van Dyke aan.

Driekeerlinks
Driekeerlinks12 feb. 2017 - 11:09

Inderdaad. En dan nog aantal keer vermenigvuldigen door gezinshereniging.

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 11:27

Inderdaad, en doe dat tien jaar op rij en je hebt er een miljoen. En doe dat honderd jaar op rij en je hebt er.....! Omdat Wilders liegt wilt u op hem gaan stemmen? Goh, heel goede reden.

rbakels
rbakels12 feb. 2017 - 12:32

Wilt u uw land verraden om het blank te houden? Laat u zich beïnvloeden door zo'n manipulator als Wilders? Zo dom bent u toch niet? Je moet vluchtelingen niet op één hoop gooien met migranten. Natuurlijk zijn er een hoop economisch migranten die hier aankloppen, maar ze zijn kansloos. Echte vluchtelingen moeten vrezen voor hun leven. De vluchtelingenverdragen die de PVV verwerpt zijn een reactie op de schrijnende toestanden inde jaren '30 toen massa's joden nergens welkom waren, behalve in Auschwitz. Die verdragen kunnen we niet zomaar opzeggen, wat Wilders ook "belooft". Bedenk wel dat veel van de moslims die we nu in ons land hebben afstammen van gastarbeiders, niet bepaald een elite, al brachten niet weinigen onder hen het inmiddels best ver. Vluchtelingen uit Syrië hebben een heel ander profiel. Menigmaal zelf christelijk, vaak hoog opgeleid en zeker initiatiefrijk. Opvangen in de regio? Velen zouden niets liever willen. Ik hoor straks al de klachten dat vluchtelingen die inmiddels hun waarde voor ons land bewezen hebben zo "ondankbaar" zijn om terug te keren naar Syrië als de situatie in dat land ooit weer normaal wordt. Laat u zich in 's hemelsnaam beter informeren!.

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...12 feb. 2017 - 13:13

@Bob: 'nemen ze maar een paar stoelen in' 2 maar? De cijfers van CBS en Vluchtelingenwerk laten een iets 'genuanceerder' beeld zien over (alleen al 2016). Ook over het aantal verblijfsvergunningen. Syriërs krijgen bijvoorbeeld in 90% van de gevallen een verblijfsvergunning. Dat zijn er iets meer dan 'een paar stoeltjes'. De Arena wordt hiermee ongeveer voor de helft gevuld. In feite doet u hier hetzelfde als Wilders. De cijfers verdraaien om uw eigen stelling te bekrachtigen. http://www.werkwijzervluchtelingen.nl/feiten-cijfers/aantallen-herkomst.aspx

JohannaW2
JohannaW212 feb. 2017 - 13:30

Wat is veel? Dat hangt grotendeels van je perspectief af. Eind 2015 waren er wereldwijd ruim 65 miljoen mensen op de vlucht. Daarvan vroeg ruim 16 miljoen bescherming in het buitenland. Nog geen 0,3 % daarvan vroeg in 2015 bescherming in Nederland. Is dat veel? Niet als je het vergelijkt met landen in de regio, die nu miljoenen mensen opvangen. Met Libanon bijvoorbeeld, waar 1 op de 3 inwoners vluchteling is. Of met Jordanië, dat zijn bevolking in 15 jaar tijd zo ongeveer zag verdubbelen door de instroom van vluchtelingen uit Irak, Libië, Jemen, Syrië. De realiteit is dat het overgrote merendeel van de vluchtelingen, 86 %, wordt opgevangen in ontwikkelingslanden. Laten we elkaar dus niet wijs maken dat we worden overspoeld, noch dat we dat niet zouden aankunnen.

RU486
RU48612 feb. 2017 - 14:41

Beste TamTam, Als je nu na de reacties op je bijdrage die bijdrage nog eens naleest. Wat denk je nu? Kon ik het maar terugdraaien. Je opsomming slaat dus echt nergens op. Je maakt het je makkelijk door gewoon lineaire door te rekenen. Plus dat je verschrikkelijk de mist in gaat met je CBS voorspelling. Blijven rare gasten die pvv sukkels.

bob b.
bob b.12 feb. 2017 - 21:44

@datmeenjeniet. Bedankt voor de cijfers die mijn reactie bevestigen. Zet degenen die een verblijfsvergunning krijgen en langer dan 5 jaar blijven af tegen 17 miljoen Nederlanders en je hebt het over een paar stoelen in een volle arena. Het is gezeur om niets. Kennelijk lijden PVV stemmers aan waandenkbeelden.

Jan Klaasen
Jan Klaasen12 feb. 2017 - 10:17

Geachte opninie-schrijver, Uw stelling: "Volgens de cijfers van vluchtelingenwerk hebben in de eerste helft van 2016 8.422 mensen asiel aangevraagd in Nederland." is niet erg geloofwaardig. Ik volg het CBS. Die hebben het over een kwart miljoen in 2016, zie onderstaande link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/51/bijna-kwart-miljoen-immigranten-verwacht-in-2016

9 Reacties
Johan eldert
Johan eldert12 feb. 2017 - 11:09

beter lezen., zucht. 1) het is een verwachting. daarnaast hebben ze het alleen over de instroom. zucht.....

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach12 feb. 2017 - 11:23

Maar als je dan het CBS volgt moet je het wel goed doen: het CBS spreekt van 70.000 asielmigranten, voor de rest zijn het Nederlanders die terugkeren of arbeidsmigranten. Het zijn bovendien prognoses, dus misschien is er sprake van een overschatting doordat het aantal vluchtelingen dat Nederland bereikte in 2015 hoog was en daarna daalde. Vooralsnog heb ik geenreden om aan de cijfers van Vluchtelingewerk te twijfelen, tenzij je met beter materiaal komt, dus in ieder geval echte cijfers ipv prognoses. Overigens blijft volgens het CBS de immigratie hoog, maar ook de emigratie zodat er een netto instroom van 16.000 is (1 promille).

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 11:29

Verwacht is het zelfde als gekomen?

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 11:32

heeft u het bericht van het CBS gelezen? En nog beter, ook begrepen? Probeer nu eens onderscheid te maken tussen immigranten en asiel aanvragende vluchtelingen!

JohannaW2
JohannaW212 feb. 2017 - 12:34

Uw link naar het CBS betreft een prognose. Handiger is het om naar de reële cijfers te kijken. De IND stelt op haar website: "Het aantal eerste aanvragen daalde van ongeveer 43.100 in 2015 naar ongeveer 18.200 in 2016." En ook: "Gezinsleden van statushouders asiel kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een asielvergunning. Het aantal nareizende gezinsleden daalde van ongeveer 13.800 in 2015 naar ongeveer 11.800 in 2016. Ruim 37% van de totale asielinstroom in 2016 betreft nareizende gezinsleden. Dit was 24% in 2015. De top drie nareizigers over geheel 2016 wordt gevormd door Syriërs (71%), Eritreeërs (11%) en Staatlozen (10%)." https://ind.nl/nieuws/Paginas/Totale-asielinstroom-2016-31-600.aspx

JanDuine2
JanDuine212 feb. 2017 - 12:55

U verwijst naar een artikel van het CBS over de te verwàchten asielzoekersstroom in 2016. Vluchtelingewerk heeft het over de wèrkelijke aantallen die asiel hebben aangevraagd. Met andere woorden U vergelijkt appels met peren: - "prognoses" versus "werkelijke aantallen" en - "immigranten" versus "aanvragers asiel" Verwijst u nú eens naar een artikel (van het CBS of andere betrouwbare site) waarin vastgesteld wordt hoeveel het er in werkelijkheid zijn geworden? De artikelen van Flip van Dyke geven m.i. een "iets betrouwbaarder beeld" dan hetgeen u suggereert!

Wesseling2
Wesseling212 feb. 2017 - 13:03

Ooops, de waarheid is hard.

RU486
RU48612 feb. 2017 - 14:36

@Wesseling 12 februari 2017 at 14:03 Ooops,de waarheid is hard. Welke waarheid bedoel je? De verkeerde uitleg van TamTam die vermoedelijk dyslectisch is en niet echt kan lezen. Of wat de bijdrages onder die van hem zijn. Dat is namelijk niet duidelijk.

OlavM
OlavM12 feb. 2017 - 14:45

@ Jan Klaas(s)en: U verdient een pak slaag van Katrijn.

Kees Onkelz
Kees Onkelz12 feb. 2017 - 10:09

Geert for president. Hoezee

2 Reacties
Break on through
Break on through12 feb. 2017 - 10:51

Hoezee was de lijfspreuk van de NSB! Blijf verder dromen over Geer W. als president...

EricDonkaew
EricDonkaew12 feb. 2017 - 11:56

@Break on through --------------------- Dat was houzee.

korheiden2
korheiden212 feb. 2017 - 10:02

Ik heb niet gekeken. En als ik dit lees heb ik ook niets gemist.

2 Reacties
Hjs2
Hjs212 feb. 2017 - 11:00

De ellende is dat de schijtende meeuwen wel hebben gekeken. Opruiende teksten van de polder trump vol "alternatieve" feiten.

Driekeerlinks
Driekeerlinks12 feb. 2017 - 11:11

Nee, zo is het veel makkelijker dan zelf een mening te hebben. Stel je voor dat je je eens ergens in verdiept