© cc-foto: Maxpixel
Ik denk, dat het vak vooral een heel stuk aantrekkelijker zou worden gemaakt als het beter betaald werd. Als er iets is waar de rijksoverheid noodzakelijk het voortouw moet nemen, dan is het in de allereerste - en de tweede en de derde - plaats dát! Er zijn altijd genoeg intrinsiek gemotiveerde mensen geweest voor het vak. Maar leraar/onderwijzer worden is verworden tot een daad van altruïstische zelfopoffering, en dan is motivatie, zoals nu blijkt, uiteindelijk niet meer genoeg. Bemoei je niet met hun motivatie. Betaal uit met een reëel loon i.p.v. met pep talk. .
"Want de leraar is waarschijnlijk onbewust de grootste influencer van alle tijden. Alleen heeft dat vaak niemand in de gaten." Volgens mij heeft Baudet dat verdraaid goed door. Verder ben ik van mening dat de taak van een leraar primair ligt in het geven van onderwijs, niet in het sturen van het gedachtengoed van de leerling. Wél lijkt het me mede een taak van een docent (afhankelijk van het vak) om de leerling te leren kritisch en analytisch te denken, waarna een leerling zijn/haar eigen mening kan vormen zonder invloed van de leraar's persoonlijke opinie.
Krek, Een leraar en de onderwijzer (m/v) is wel degelijk ook een opvoeder. Kinderen besteden een belangrijk deel van hun leven in de "schoolbanken". Als je niet opvoedt voed je ook op, namelijk niét. Met kritisch denken geef je kinderen/jongeren veel mee. Maar kritisch denken is alleen de methóde, niet de basis waarop dat denken moet worden opgebouwd. De methode alleen kan, correct toegepast, leiden tot de prachtigste maar ook de afschuwelijkste resultaten. Daarmee ben je er dus zeker niet. Er moet ook een fundament gelegd worden, worden overgedragen, voor dat denken. Waarden dus, waarbij te denken valt aan respectvolle omgang, principes die daaraan en aan de maatschappij ten grondslag liggen, een geschakeerde kennis aan - soms tegenstrijdig - gedachtegoed dat leeft in onze samenleving. Zeker ook opinies. Een school is ook een ontmoetingspunt van wat er in de maatschappij leeft. De kinderen zelf brengen dat met zich mee. En de leraar/onderwijzer heeft altijd ook een voorbeeldfunctie. .
Misschien is het juist niet zo handig de leraar te zien als influencer. Dat meldpunt van linkse leraren van de FvD is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het komt voort uit het idee uit de rechtse hoek dat de linkse hoek overal hun poppetjes hebben zitten om het liberaal-democratische/sociaal-democratische gedachtegoed te verspreiden. Als je leraren als influencers te koop zet, dan versterk je hiermee het sentiment alleen maar meer mee. Een goede leraar leert je zijn/haar deel van Cito-curriculum aan op een aantrekkelijke manier, maar ook om kritisch te leren denken door middel van debat en andere manieren om het aangeleerde op de proef te stellen zoals foute voorbeelden. Natuurlijk is het makkelijker om de lesstof kritiekloos erin te dreunen zoals de tafels van 1 t/m 10 en om gewoon te zeggen dat (om even wat controversiële dingen te noemen) homofobie en Holocaustontkenning fout zijn en dat klimaatverandering aan de mens toe te wijten is, maar zonder debat of foute voorbeelden wordt er vrij weinig met de opgedane stof gedaan.
"Hierbij zou de Rijksoverheid bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven aan bevlogen en vooraanstaande millennials en/of influencers, die vanuit eigen ervaring en passie voor het onderwijs een pakkende actie kunnen starten om jongeren te enthousiasmeren voor een studie aan een lerarenopleiding." Misschien is het beter om de Rijksoverheid er even buiten te laten. Alle onderwijsvernieuwingen van de laatste 50 jaar die in het Ministerie van OCW zijn uitgebroed, hebben het onderwijs gesloopt en het aanzien van de leraar ernstig beschadigd.
Als je de Belgische politiek een beetje volgt, weet je dat! Daar precies hetzelfde probleem als hier, onderwijs kachelt blijkbaar achteruit.