Joop

De leraar als influencer

  •  
20-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Walk Satchel Street Book Bag Fashion Pants Man

© cc-foto: Maxpixel

België staat wat mij betreft met 1-0 voor op onze negatieve en energieslurpende houding ten aanzien van het prachtige lerarenvak
Ik ben geen ‘millennial’. En vanwege mijn geboortejaar behoor ik ook niet tot de ‘Generatie Z’. Alhoewel ik redelijk actief ben op social media, heb ik geen accounts op populaire platformen als Snapchat en Instagram en plaats ik geen video’s van mezelf op YouTube. Ik werk niet in de radio-, televisie,- of modewereld. Wanneer ik het heb over een bekende merknaam, word ik hier niet voor betaald. Mijn leven is evenmin te volgen via een vlog en ik ben geen merk. Kortom, ik ben geen ‘influencer’. Wat ik dan wel ben? Ik ben leraar. En schrijf daar weleens wat over.
Ik moet bekennen dat bovenstaande alinea enigszins gebaseerd is op geveinsd cynisme, waarbij ik me bewust ben van het feit dat onze huidige maatschappij – mede door de digitale middelen en mogelijkheden – razendsnel onderhevig is aan persoonlijke ontplooiing en ik-isme. De helden van nu zijn doorgaans goed opgeleide, jonge mensen met gevoel voor marketing en aanzien. Ze maken van zichzelf een merknaam, weten duizenden jongeren via vlotte kanalen te bereiken en hebben vaak een noemenswaardige invloed op het groot maken van onder andere bepaalde merken, muziekstromingen, mode en kunst. Bepaalde gedragingen, uitingen en meningen die ze online etaleren kunnen iets of iemand maken of breken. Hun ‘influence’ is groot. De generaties van voor het millennial-tijdperk kijken vaak ietwat minderwaardig en hoofdschuddend naar de prestaties van de post-puberale zakenmensen op de online video’s. Generatiekloven lijken dieper en breder te worden. En toch kunnen we dit onbegrip ook proberen om te zetten naar iets positiefs en waardevols.
Zo kwam ik onlangs bij toeval terecht op een Vlaamse website voor onderwijs en vorming. Dit is een site waar op een prachtige en slimme manier een oplossing wordt aangedragen voor het lerarentekort, dat blijkbaar ook in België een probleem is. Op de homepage wordt, met gevoel voor de huidige tijdgeest, direct de aandacht getrokken door een grote foto, waarop een leraar met een groep kinderen te zien is. Deze foto is voorzien van de tekst: ‘Op stap met mijn volgers’ en heeft als trendgevoelige ondertitel ‘#wordeenechteinfluencer’. Op deze site zijn verder inspirerende verhalen te lezen van mensen die bepaalde leraren als rolmodel hebben gehad en waar ze veel aan hebben gehad in het verdere leven. Tevens zijn er (campagne)video’s te zien waarin met name jonge leraren het beroep aanprijzen, wordt er opgeroepen tot het delen van klassenfoto’s en verhalen over leraren die wisten te motiveren en te enthousiasmeren en staan de voordelen van het leraar-zijn opgesomd.
Tussen alle taaie en leuk geprobeerde acties om het Nederlandse onderwijs te redden, was de insteek van onze zuiderburen verfrissend, aanstekelijk én gericht op de juiste doelgroep: de jongeren van nu, die opgroeien in een maatschappij waarin influencers heer en meester zijn in het genereren van aandacht. Door de jongeren direct en pakkend aan te spreken, in te zetten op hun leefwereld, enthousiasme uit te stralen en het kort en bondig op een positieve manier aanprijzen van het lerarenberoep, staat België wat mij betreft met 1-0 voor op onze negatieve en energieslurpende houding ten aanzien van het prachtige lerarenvak. Het beroep aantrekkelijker maken in de strijd tegen het lerarentekort is namelijk gebaseerd op het inzetten van geld én het creëren van een positief beeld dat past bij de huidige tijd. Hierbij zou de Rijksoverheid bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven aan bevlogen en vooraanstaande millennials en/of influencers, die vanuit eigen ervaring en passie voor het onderwijs een pakkende actie kunnen starten om jongeren te enthousiasmeren voor een studie aan een lerarenopleiding. Want de leraar is waarschijnlijk onbewust de grootste influencer van alle tijden. Alleen heeft dat vaak niemand in de gaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

johannn2
johannn222 mei 2019 - 9:35

Ik denk, dat het vak vooral een heel stuk aantrekkelijker zou worden gemaakt als het beter betaald werd. Als er iets is waar de rijksoverheid noodzakelijk het voortouw moet nemen, dan is het in de allereerste - en de tweede en de derde - plaats dát! Er zijn altijd genoeg intrinsiek gemotiveerde mensen geweest voor het vak. Maar leraar/onderwijzer worden is verworden tot een daad van altruïstische zelfopoffering, en dan is motivatie, zoals nu blijkt, uiteindelijk niet meer genoeg. Bemoei je niet met hun motivatie. Betaal uit met een reëel loon i.p.v. met pep talk. .

Krek
Krek21 mei 2019 - 6:59

"Want de leraar is waarschijnlijk onbewust de grootste influencer van alle tijden. Alleen heeft dat vaak niemand in de gaten." Volgens mij heeft Baudet dat verdraaid goed door. Verder ben ik van mening dat de taak van een leraar primair ligt in het geven van onderwijs, niet in het sturen van het gedachtengoed van de leerling. Wél lijkt het me mede een taak van een docent (afhankelijk van het vak) om de leerling te leren kritisch en analytisch te denken, waarna een leerling zijn/haar eigen mening kan vormen zonder invloed van de leraar's persoonlijke opinie.

1 Reactie
johannn2
johannn222 mei 2019 - 9:23

Krek, Een leraar en de onderwijzer (m/v) is wel degelijk ook een opvoeder. Kinderen besteden een belangrijk deel van hun leven in de "schoolbanken". Als je niet opvoedt voed je ook op, namelijk niét. Met kritisch denken geef je kinderen/jongeren veel mee. Maar kritisch denken is alleen de methóde, niet de basis waarop dat denken moet worden opgebouwd. De methode alleen kan, correct toegepast, leiden tot de prachtigste maar ook de afschuwelijkste resultaten. Daarmee ben je er dus zeker niet. Er moet ook een fundament gelegd worden, worden overgedragen, voor dat denken. Waarden dus, waarbij te denken valt aan respectvolle omgang, principes die daaraan en aan de maatschappij ten grondslag liggen, een geschakeerde kennis aan - soms tegenstrijdig - gedachtegoed dat leeft in onze samenleving. Zeker ook opinies. Een school is ook een ontmoetingspunt van wat er in de maatschappij leeft. De kinderen zelf brengen dat met zich mee. En de leraar/onderwijzer heeft altijd ook een voorbeeldfunctie. .

Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus20 mei 2019 - 19:13

Misschien is het juist niet zo handig de leraar te zien als influencer. Dat meldpunt van linkse leraren van de FvD is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het komt voort uit het idee uit de rechtse hoek dat de linkse hoek overal hun poppetjes hebben zitten om het liberaal-democratische/sociaal-democratische gedachtegoed te verspreiden. Als je leraren als influencers te koop zet, dan versterk je hiermee het sentiment alleen maar meer mee. Een goede leraar leert je zijn/haar deel van Cito-curriculum aan op een aantrekkelijke manier, maar ook om kritisch te leren denken door middel van debat en andere manieren om het aangeleerde op de proef te stellen zoals foute voorbeelden. Natuurlijk is het makkelijker om de lesstof kritiekloos erin te dreunen zoals de tafels van 1 t/m 10 en om gewoon te zeggen dat (om even wat controversiële dingen te noemen) homofobie en Holocaustontkenning fout zijn en dat klimaatverandering aan de mens toe te wijten is, maar zonder debat of foute voorbeelden wordt er vrij weinig met de opgedane stof gedaan.

MountEverest
MountEverest20 mei 2019 - 18:27

"Hierbij zou de Rijksoverheid bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven aan bevlogen en vooraanstaande millennials en/of influencers, die vanuit eigen ervaring en passie voor het onderwijs een pakkende actie kunnen starten om jongeren te enthousiasmeren voor een studie aan een lerarenopleiding." Misschien is het beter om de Rijksoverheid er even buiten te laten. Alle onderwijsvernieuwingen van de laatste 50 jaar die in het Ministerie van OCW zijn uitgebroed, hebben het onderwijs gesloopt en het aanzien van de leraar ernstig beschadigd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:03

Als je de Belgische politiek een beetje volgt, weet je dat! Daar precies hetzelfde probleem als hier, onderwijs kachelt blijkbaar achteruit.