Joop

De lelijke waarheid achter ons borrelhapje de cashewnoot

  •    •  
26-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3000 keer bekeken
  •  
cashewnoten.jpg
Pellers van cashewnoten in India en Afrika krijgen amper vijf cent ... supermarkten incasseren grootste deel van de winst
Het is een van de populairste noten van Europa, bij de borrel, tussendoor of in de curry: de cashewnoot. Maar als je weet wat er allemaal gebeurt voordat wij ze thuis opeten, vergaat de zin je ooit nog zomaar een zakje of bakje te kopen.
In Engeland zijn activisten in opstand gekomen tegen het oneerlijke economische model waarmee supermarkten cashewnoten aan de man brengen. Dat schrijft de Briste krant The Guardian dinsdag. Van de noten, die in de supermarkt een kleine drie euro kosten (omgerekend van Britse ponden), gaat 1,19 euro naar de supermarkt en nog geen vijf cent naar de persoon die de noten pelt.
Zwaar werk Dat pellen is zwaar werk: de noten worden met de hand gepeld, maar moeten eerst geroosterd worden omdat de schil anders te hard is om te pellen. Bij het pellen komt een soort zuur vrij dat de huid verbrandt. Veel fabrieken waar de noten worden verwerkt bieden een een soort basisbescherming tegen dit zuur en in sommige fabrieken kunnen werknemers handschoenen kopen. Maar dat doen ze vaak niet, want vanwege hun extreem lage lonen, kunnen ze die niet betalen. Daarom dragen sommige vrouwen verband als ze pellen. De handel in cashewnoten is een wereldwijde miljoenenbusiness die voornamelijk goed is voor de werkgelegenheid in Afrika en India. Zestig procent van de cashewnoten komt uit India, 27 procent daarvan gaat naar Europa. Vanwege hun hoge prijs zou je verwachten dat Afrika en India er economisch op vooruitgaan dankzij de cashewnoot, maar het zijn vooral de supermarkten en tussenhandelaren die er garen bij spinnen. Net zoals dat bij koffie en suiker ook is gebeurd. In het artikel zegt een producent van de noten:
Twintig jaar geleden was Europa een markt in opkomst en was het belangrijk dat de kwaliteit van de noten goed was. Maar tegenwoordig gaat het alleen nog maar om de prijs en de waarde van de relaties is niet meer belangrijk.
Betere arbeidsomstadigheden Voorvechters van Fair Trade producten trekken nu aan de bel en hebben laten weten dat het zo niet langer kan. Het lijkt erop dat de Europese Unie hun kritiek ter harte neemt: komende maand gaat de Europees commissaris voor de interne markt, Michel Barnier, de oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen en de druk opvoeren eerlijker arbeidsomstandigheden op te stellen.
Hoe weinig de notenpellers ook verdienen, ze willen hun werk persé blijven doen. Voor veel van hen is het de enige manier om aan geld te komen. In het artikel wordt een Indiase vrouw aan het woord gelaten die zelf al jaren cashewnoten pelt, Lalita. Zij zegt:
In het Kanyakumari district is de enige fabriek de cashewnotenfabriek. Dankzij die industrie hebben mensen hier een leven op kunnen bouwen. Ze hebben geïnvesteerd in de gezondheid en het onderwijs van hun kinderen. Mensen in Europa moeten juist meer van onze noten kopen. Dan kan het voor ons alleen maar beter worden.
Video: Een cashewnotenfabriek in Burkina Faso. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

opgeheven
opgeheven26 nov. 2013 - 13:31

De oplossing is niet zo simpel. Als wij de noten niet kopen hebben de pellers helemaal geen inkomen. Daar denken veel mensen niet over na. Zelfde zie je bij kinderarbeid, er is geen ouder op de wereld die zijn kind niet liever op school ziet dan in een fabriek. Het is bittere armoede die mensen er toe drijft hun kind te laten werken. Gaan wij bedrijven boycotten die aan kinderarbeid doen zonder voor vervangend inkomen te zorgen voor het gezin dan belanden kinderen op straat, in handen van een handelaar of in de prostitutie. Dan zijn ze achteraf dus beter af in een fabriek. Dit cashewnootje is nu het zoveelste voorbeeld van de selectieve verontwaardiging die in het westen heerst onder slecht geïnformeerde mensen. De waarheid is dat veruit het overgrote deel van de goederen die je in de winkel koopt onder zeer erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd. Van je sportschoenen en je gereedschapsset tot de pook van je auto of een cashewnootje.

insignia
insignia26 nov. 2013 - 13:31

Wat ik gezien heb van het pellen gebeurd dat inderdaad met de hand maar met een soort notenkraker (van ijzer dus). Ik was in een grote zaal waar de pelsters de noten uit hun schil haalden. Als onze garnalenpelsters dus. Een hoop werk voor een zo'n nootje, laat staan een handvol. Natuurlijk krijgen die mensen te weinig betaald maar ik weet ook niet wat je er aan moet doen. Maak je ze te duur dan eet niemand die dingen. In ieder geval zou het beste zijn om extreme winsten van de tussenhandel proberen te voorkomen. Max Havelaar? Ghandi noten? Er zal toch wel een organisatie zijn van de velen die dat kan runnen?

EricDonkaew
EricDonkaew26 nov. 2013 - 13:31

Het is hetzelfde als met die goedkope Bengaalse kleding: als je zegt dat er toch niets aan te doen is, dus 'laat maar', dan is er over driehonderd jaar nog steeds grote armoede in de wereld. Het via de consument spelen heeft inderdaad weinig zin, zo lijkt het. Mensen willen gewoon goedkope nootjes. En ze zijn deze berichtgeving over een week alweer vergeten (ikzelf in ieder geval wel...). Het is de wereldgemeenschap - op het niveau van de nationale regeringen - die wat aan deze misstanden moet doen om iedere aardbewoner een weliswaar minimaal, maar toch redelijk inkomen te garanderen. Waar een wil is, is een weg.

lembeck
lembeck26 nov. 2013 - 13:31

Idioot om deze mensen zo slecht te betalen. Wat betalen de visserijbedrijven eigenlijk aan de Marokkaanse garnalenpelsters in Marokko? Nog even en we kunnen niet veel meer eten met een gerust hart, De terreur van geld maakt me fysiek onpasselijk.

adriek
adriek26 nov. 2013 - 13:31

Er zit veel macht bij de grootgrutters. Een nederlandse boer krijgt 15 cent voor een kilo graan als het niet tegenzit. Een brood kost al snel 2 euro. Als de graanoogst (in het nieuws) tegenvalt, krijgt de boer een cent meer, en kost het brood 2,20 euro. Dat lijkt in eerste instantie redelijk, het is tenslotte allebei 10 procent, maar de kosten om een brood te maken blijven nagenoeg gelijk. Zo werkt het met de nootjes ook: De mensen die de 'grondstoffen' produceren zitten in een afhankelijke positie omdat ze maar een zeer beperkt aantal afnemers hebben. Het is dus slikken of stikken.

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2013 - 13:31

"Van de noten, die in de supermarkt een kleine drie euro kosten (omgerekend van Britse ponden), gaat 1,19 euro naar de supermarkt en nog geen vijf cent naar de persoon die de noten pelt." Een supermarkt heeft ook wel ietsje meer kosten.

1 Reactie
WendyB2
WendyB226 nov. 2013 - 13:31

Hoeveel bakjes in een uur kunnen deze mensen vullen? 50 misschien? Dat is dan 2,50euro/uur. Tegen 3,30 voor een 16 jarige vakkenvuller. Zoveel scheelt dat dus niet.