Joop

De leiding van het AMFI zit al veel te lang op de eigen biechtstoel

  •    •  
01-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
2962194797_a61a694c9d_k

© cc-foto: Ludovic Bertron

De mate waarin de schoolleiding zich schuldig heeft gemaakt aan het bagatelliseren van racisme en seksisme, doet me bijna geloven dat er een soort rooms-katholieke biechtstoel in de wandelgangen staat, waar docenten naartoe kunnen gaan om hun zonden te delen en vergiffenis te krijgen
AMFI-directeur Dirk Reynders ging woensdag op de knieën om meermaals zijn excuses aan te bieden voor de angst- en zwijgcultuur die er heerst op de Amsterdamse mode-opleiding. Hij beweert dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij voor verandering kan zorgen, ondanks het feit dat het mode-instituut jarenlang de hand boven het hoofd hield van kwelgeest Martijn N.
Het is alsof het AMFI en het overkoepelende bestuur van de Hogeschool van Amsterdam leiden aan een extreme vorm van dementie. De mate waarin de schoolleiding zich schuldig heeft gemaakt aan het bagatelliseren van racisme en seksisme, doet me bijna geloven dat er een soort rooms-katholieke biechtstoel in de wandelgangen staat, waar docenten naartoe kunnen gaan om hun zonden te delen en vergiffenis te krijgen.
Het gedragen boetekleed begint nu inmiddels een akelig geurtje te krijgen. Eén dat eerder ruikt naar een doofpot dan enige vorm van verantwoordelijkheidsgevoel. In een verwoestend  rapport van onderzoeksbureau Bezemer & Schubad wordt geconcludeerd dat het AMFI al ruim tien jaar geen veilige leer- en werkomgeving is voor alle studenten en medewerkers. Reynders, stoot bewust als een ezel zijn kop tegen dezelfde steen, biedt wederom zijn excuses aan, net als de keren daarvoor, maar keert zijn wang toe richting de Amsterdamse studentenvakbond ASVA die samen met studenten eerder in mei eisten dat de directeur en hoofddocent van het mode-instituut moesten vertrekken.
Verkocht als ‘gouden ticket’, in praktijk vooral voor delinquenten als Martijn N. en extreemrechtse docenten, blijkt het AMFI geen veilige ingang te zijn voor de potentiële modeontwerper, maar eerder een krankzinnigengesticht gerund door een directeur die zelf nogal neigt naar sociopathische trekjes. “Studenten geven aan dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op de AMFI”, zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp in een verklaring bij AT5.
De spijtbetuigingen van Dirk Reynders en diens egoïstische voorgangers als Liesbeth van ‘t Hout zijn echt niet meer serieus te nemen. Ze hebben herhaaldelijk laten weten dat ze neigen naar een conservatieve manier van lesgeven , waarbij kleineren en afbreken wordt weggewuifd als het geven van opbouwende kritiek: “Wat je creëert, ben je, studenten voelen dat zo. Kritiek van docenten hoort erbij. Anders kun je niet lesgeven”. Welbespraakt maar misselijkmakend in de realiteit.
Frank Kresin, decaan op de Hogeschool van Amsterdam, pretendeert ook vol onnozelheid te zitten met de veelgebruikte reactie: het mag ‘nooit’ meer gebeuren. Want dat zal het namelijk wel, als je de conclusie van Bezemer & Schubad leest: alles blijft hetzelfde zolang de onderwijscultuur op de modeopleiding niet verandert. Volgens de onderzoekers zitten er namelijk een stel bejaarden die zelf totaal niet staan te wachten op een welverdiende tik op de vingers met een meetlat, waardoor de ‘rotte appels’ niet snel in de compostbak gegooid kunnen worden.
Ieder kind heeft in zijn leven een droom en dromen zijn er om waar te maken. Dan hoop je als ouder dat deze op de juiste manier wordt gestimuleerd, maar verwacht je niet dat ze naast een diploma ook nog eens thuiskomen met psychische klachten, zoals posttraumatische stressstoornissen, burn-outs, depressiviteit of suïcidale gedachten als extra present. Mede dankzij conservatieven die nu inmiddels wel de benodigde trap onder hun reet verdienen, in plaats van dat ze nog langer op de biechtstoel blijven zitten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2021 - 11:28

Als je ziet hoe de modewereld vaak omgaat met modellen dan is het niet verwonderlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2021 - 11:23

Idem dito gaat het met pestgedrag. Scholen zijn bang voor een negatieve uitstraling en het aantal leerlingen dat de school gaat mijden. Dus ja, ik kan me bij bovenstaande wel iets voorstellen. Ik denk dat het laatste, discriminatie, op bijzondere scholen inderdaad meer het geval is dan op openbare scholen. Er zijn zelfs mensen heb ik gehoord die de kinderen naar een bijzondere school doen omdat daar minder allochtone kinderen op zitten. Ze denken soms ook dat de achterstanden daar dus groter zijn en de klas en het onderwijs negatief beïnvloeden. Soms is het gewoon discriminatie. Het zijn zelfs mensen waar je het niet van zou verwachten. Maar nu heb ik het over basis-onderwijs. Een m.i. regelrechte discriminatoire gedachte.

5 Reacties
EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 13:28

@minoes Bijzondere scholen zijn gewoon beter dan openbare scholen. Daarom stuurt 70% van de Nederlandse ouders zijn kinderen daar naar toe. Op het bijzonder MO zul je niet snel kinderen met wapens zien rondlopen. " Het zijn zelfs mensen waar je het niet van zou verwachten. Maar nu heb ik het over basis-onderwijs." Mensen verkondigen aan andere ouders dat ze hun kinderen naar het openbaar onderwijs moeten sturen, maar kiezen zelf een bijzondere school voor hun oogappels. Je kind is nu eenmaal geen sociaal experiment, dus is het begrijpelijk dat ouders de beste school voor hun kind kiezen en daarbij geen enkel risico willen lopen.

manaandezijlijn2
manaandezijlijn22 jul. 2021 - 15:02

Als je de cijfers ziet , zijn de resultaten van bijzondere scholen vaak beter. Ik denk dat ouders daarom voor die scholen kiezen. Niet alles willen uitleggen met een beschuldigend vingertje. Femke Halsema weet erover mee te praten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2021 - 18:33

Wij hebben het rechtstreeks gehoord uit de mond van mensen. Mensen waarvan wij het totaal niet verwacht hadden. Ik zeg dat sommigen dat zullen doen vanwege achterstand. Maar wat wij hoorden was in dit geval echt 'iets anders' geformuleerd.

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 21:51

"Femke Halsema weet erover mee te praten." De Amsterdam burgemeester zat ook met dit dilemma en stuurde haar kinderen naar een andere school. Daar had ze groot gelijk aan, want kinderen zijn geen sociaal experiment. Binnen GL en in andere linkse kringen worden vaak zaken gepredikt die bestemd zijn voor het lagere volk, maar waarin men zelf een andere keuze maakt. In dat opzicht lijken ze wel wat op de geestelijke leiders van het oude Israël, de Farizeeën. Dat geldt voor schoolkeuze, vliegen, windturbines en nog wat andere zaken. Niets menselijk is hen vreemd. Overigens ben ik van mening dat artikel 23 GW onverkort gehandhaafd moet worden. Evenals artikel 6.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jul. 2021 - 8:22

Ik weet het!

Bouwman2
Bouwman22 jul. 2021 - 8:29

Als ik zo eens kijk wat er allemaal aan kleding te zien is op straat, dan dringt de vraag zich op: waarombestaan er eigenlijk opleidingen in het vak? Als je de opleiding afschaft dan heb je ook geen last van nare naweeën. als de hier genoemde. Het dragen van kleding bersut op de wil zich van anderen te onderscheiden. Daarom droehen heren een hoed en kerels een pet. De dames een jurk en de meiden een schort. Dat is nu helemaal over, iedereen draagt hetzelfde. Mode heeft haar doelen niet gehaald, reken dus af met de mode. Je kunt ook elders rijk en beroemd worden als dat tenminste je droom zou zijn. Zou het afschaffen van dromen de oplossing wellicht zijn?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2021 - 10:28

@Bouwman "iedereen draagt hetzelfde. Mode heeft haar doelen niet gehaald, reken dus af met de mode." Ik ben het met deze invalshoek van jou plots weer eens helemaal eens. Iedereen hetzelfde. Egalité.

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 11:04

In bedrijven speelt dezelfde problematiek, maar als werknemer heb je meer mogelijkheden om weg te gaan. Er zijn immers duizenden bedrijven. Chris Osieck schrijft: "Verkocht als ‘gouden ticket’, in praktijk vooral voor delinquenten als Martijn N. en extreemrechtse docenten, blijkt het AMFI geen veilige ingang te zijn voor de potentiële modeontwerper," Dat mag in het geval van AMFI waar zijn, maar de meeste door mij genoemde instituten hebben een linksig imago.

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 8:20

"Ze hebben herhaaldelijk laten weten dat ze neigen naar een conservatieve manier van lesgeven, waarbij kleineren en afbreken wordt weggewuifd als het geven van opbouwende kritiek: “Wat je creëert, ben je, studenten voelen dat zo. " Afbreken en kleineren door coaches was tot voor kort ook onderdeel van het damesturnen op top niveau. Daar is pas recent de bezem door gehaald. De geschetste problematiek vind je vaak bij opleidingen waar voor weinig alternatieven bestaan, zoals theateropleidingen, kunstacademies, modeopleidingen en in de topsport. Studenten zijn daardoor erg afhankelijk van hun docenten, waardoor het risico op manipulatie en misbruik groot is.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2021 - 10:04

Lijkt mij een goeie mening, EenMening.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2021 - 11:50

Nooit een programma gezien van grote modeontwerpers cq. modehuizen, hoe die met hun mensen omgaan? Precies hetzelfde! zelfs met de naaisters op het atelier! Die kennen geen genade.

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 13:33

@Minoes Hetzelfde geldt voor de modellenwereld. Jonge vrouwen die leven op 1 appel per dag of soms zelfs watten eten tegen de honger. De concurrentie is genadeloos, ze willen allemaal de top bereiken en hebben daar zelfs hun gezondheid voor over, maar die top is erg smal.

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2021 - 2:43

Toestanden. En dat in Amsterdam. Stad van Halsema. Opleidings-institutioneel racisme. WC-eend Reijnders gaat de WC zelf schoonmaken? ????

Joopinie
Joopinie1 jul. 2021 - 21:16

Opleidingen zijn er alleen maar voor om kinderen te modelleren tot wat de industrie uitkomt. De overheid reguleert maar alleen met datzelfde doel. De modewereld is een brute wereld vol enorme ego's en dat krijgen jongeren voorgeschoteld op de opleiding. Velen halen hun diploma dankzij een noodzakelijke portie zelfverloochening. Studeren is allang niet meer leuk. Eender welke studierichting.