Joop

De kwaadaardige daad van digitaal stenigen

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
schandpaal

© cc-foto: JamesDeMers

Slut-shaming en exposen is een digitale vorm van een steniging. Een van de meest afschuwelijke manieren om een ander pijn te doen óf zelfs te doden.
Programmamaker Danny Ghosen, deed in één van zijn meest recente afleveringen van Danny’s Wereld, een poging om lastercampagnes en slutshaming aan de kaak te stellen. Hij sprak onder andere met de omstreden vlogger, Youness Ouaali, die zijn slachtoffers beticht van godslastering met als consequentie een digitale steniging. Een gerechtvaardigde daad, volgens de haatinfluencer. Bijzonder vind ik dat hij en zijn metgezellen geen enkele verantwoordelijkheid nemen in hun eigen daden maar de verschillende dames wel van allerlei zonden beschuldigen.
Het viel mij vooral op hoe zij gruwelijke vormen van primitivisme omarmden maar tegelijkertijd naar vrijheid van meningsuiting verlangde. Door onschuldige jongeren in kwetsbare posities te zetten en voor het online tribunaal te gooien, daarbij toegejuicht door een stel makkelijk beïnvloedbare neanderthalers, die dit soort inhumaniteit bagatelliseren. In de uitzending geeft één van de slachtoffers, Ouassima, aan dat er een seksvideo werd gedeeld met haar naam eronder. Op populaire platformen als Telegram, Instagram en Snapchat werd ze er continu mee geconfronteerd. De smaad was dusdanig zo erg dat ze aangeeft het plezier te zijn verloren in alles wat ze deed.
Een wolf in schaapskleren komt in meerdere boeken voor, maar de hypocrisie van de volgelingen die zij met zich meebrengen is buitenproportioneel. Ze pretenderen liefde te delen voor hun broeders en zusters maar applaudisseren de valse profeet die hun misleidt en zich bevooroordeeld voelt rechtertje te spelen over andermans keuzevrijheid. Want laten we even duidelijk zijn: de vrijheid van meningsuiting is er voor alle meningen, ook de godslasterlijke. Noch is er sprake van het bespotten van een geloof als een mens zichzelf uit in de vorm van dans.
Het verspreiden van dergelijke beelden van een ander zonder toestemming, is in de kaders van zijn geloof geeneens toegestaan en ten zeerste verboden. Zo spreekt Ouaali zichzelf voortdurend tegen, verpakt zijn onwaarheden met mooie woorden en geeft hij op heel komische wijze aan dat hij geen invulling kan geven aan de emotionele pijn die hij veroorzaakt. Daarmee neemt hij in zijn vervloekte perceptie aan dat zijn acties geen negatieve gevolgen hebben voor de slachtoffer haar geestelijke gezondheid. Als hij daar écht geen invulling aan kan geven, dan had hij ook niks kunnen plaatsen omdat hij niet weet wat het effect ervan zal zijn.
Slut-shaming en exposen is een digitale vorm van een steniging. Een van de meest afschuwelijke manieren om een ander pijn te doen óf zelfs te doden. Omstanders gooien stenen naar het hoofd van een veroordeelde, die in het zand is ingegraven. Wegkijken is onvermijdelijk en dat maakt deze vergelijking zo accuraat. Het is een onterechte straf of wraakactie die niet mag worden onderschat: net als de mannen die erachter staan. Echter kijken we hierbij bijlange na niet weg en schouwen het alleen maar toe zonder collectief een stem te laten horen. Net als dat Amnesty International opkomt voor mensenrechten in gebieden waar deze worden geschonden, moeten wij dat ook doen op de verschillende digitale platformen. Het tegengaan van misbruik van kwetsbaren op het internet door treiteraars als Youness begint door samen een vuist te maken en kinderen op vroege leeftijd al te voorzien van medialessen. Daar hoor je de liefhebbende broeder van al zijn zusters namelijk niet over.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 apr. 2021 - 18:09

"De 35-jarige vlogger Youness O. is veroordeeld tot 240 dagen cel waarvan 193 dagen voorwaardelijk omdat hij seks had met een minderjarige. O. raakte in 2015 in opspraak toen hij opriep om Israëlische toeristen in Nederland af te tuigen." Waarom geeft Danny Ghosen zo iemand überhaupt nog een podium?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2021 - 14:41

Meisje van 15 in dit geval.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij23 apr. 2021 - 16:55

[ Meisje van 15 in dit geval.] Ja, en dan/dus? Ik zei toch "minderjarige"?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2021 - 8:44

Dan waren het ditmaal geen jongens.

Bouwman2
Bouwman222 apr. 2021 - 9:08

Beperkt u toch niet, Osieck. Houd u zich niet in. Het belasteren is niet beperkt tot degenen namens wie u terecht het woord voert, maar het is veel breder.

Pater
Pater22 apr. 2021 - 2:25

Het meest effectief lijkt me om zulke klootzakken de toegang tot internet te beletten.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2021 - 9:14

Het zal nog wel even duren helaas voordat kuisheid als deugd is afgeschaft. Dat zou pas echt helpen. Dit soort lui aanpakken lijkt me moeilijk.

Mini2
Mini222 apr. 2021 - 9:44

Ik vraag me af of dat juridisch wel haalbaar is..

Pater
Pater22 apr. 2021 - 14:16

Afschaffen van kuisheid als deugd is iets heel anders dan slutshaming, dat blijft altijd vernederend. En het helpt niet tegen het pesten, treiteren, beledigen, dreigen. Het zal nu juridisch niet haalbaar zijn, er moet nieuwe wetgeving komen om de vele nieuwe verschijnselen op internet te reguleren.

Zandb
Zandb22 apr. 2021 - 17:14

Pater Iemand die bijvoorbeeld anderen ongezien tot "klootzakken" veroordeelt, die verbannen moeten worden van het internet, is dat niet een klootzak, die verbannen moet worden van het internet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2021 - 14:38

Slutshaming bestaat bij de gratie van kuisheidsidealen.

Pater
Pater24 apr. 2021 - 0:24

@Danielle Oneens. Slutshaming is misbruik van iemands vertrouwen maken, dat is altijd vernederend.

Pater
Pater24 apr. 2021 - 0:26

@Zandb Ongezien, maar wel hierboven omschreven. Beetje rare reactie.

Deugkeizer
Deugkeizer21 apr. 2021 - 19:00

Ik vind het een lastig onderwerp. O Ondanks ik naarmate ik ouder word en steeds meer begin te beseffen dat er niet zoiets is als kuisheid, alleen maar trouw. Was ik als jongetje vroeger ook wel iemand die vond dat alle trouw met een vorm van kuisheid regels moest starten. Ik, maar ook mijn partner moesten geen afgelikte boterham zijn. Het overtreden van die regels moest een strenge straf opstaan, vond ik afhankelijk. Later werd ik wat milder. Dat begon met de gedachte, wat als je aan de verkeerde persoon zit en daar weinig keus in had. Moet iemand zich dan nog steeds houden aan die regels. Toch heb ik mij ergens nog wel altijd aan dat ideale kuisbeeld vastgehouden, alleen dan in het achterhoofd dat het ideale paar, voor veel mensen een luxe is die niet te veroorloven is.

4 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté22 apr. 2021 - 7:57

@keizer Zolang je jezelf die kuisheidsregels oplegt, is er niets aan de hand, maar zodra je die aan een ander oplegt is er sprake van beperking van de vrijheid van een ander. Alle gelovigen die vinden dat hun god de enige ware god is en hun geloof het enige ware geloof, die lijken bijzonder veel moeite te hebben met het begrijpen - laat staan toepassen - van dat hele simpele beginsel: jij, noch jouw god, bepalen de leefregels voor een ander. Jouw geloof is precies dat, en dus ook geen nanometer meer dan dat. Leef er naar!

Bouwman2
Bouwman222 apr. 2021 - 9:15

Wat een merkwaardig beeld is dat van u, gelaarse kat. Als ik u goed begrijp zegt u: houd u zich in des te meer ruimte ontstaat er voor mij? Dat u zich tot middelpunt uitroept, wil niet zeggen dat u dat ook bent.

adriek
adriek22 apr. 2021 - 13:16

Het is geen lastig onderwerp. Ouaali mag hooguit voor zichzelf (kuisheids) regels stellen, maar hij mag volgens zijn eigen geloof anderen niet (ver)oordelen, er is er tenslotte maar één die oordeelt.

Satya
Satya22 apr. 2021 - 13:48

Bouwman Jij bepaalt niet wat ik doe.

Winterdepressie
Winterdepressie21 apr. 2021 - 18:17

Dit is natuurlijk een "oog om oog" betoog. Internet gerechtigheid is geen gerechtigheid maar eerder het wilde westen. Dus zonder tussenkomst van het daadwerkelijke recht is nu Youness Ouaali de sjaak en mag hij gestenigd worden. Deze sentimenten hebben meer met mob-justice en eerwraak te maken dan met recht waarbij het daadwerkelijk probleem niet eens ter sprake komt, namelijk het naïeve gebruik van het internet door 99% van gebruikers. Op dit platform is er geen enkel verschil tussen een body, slut of sex shame of een virtue signaal of cancle cry. Twee kanten van dezelfde munt en dat gaat ook niet ophouden tot men gewoon uit logged uit feestboek, twitler en instascam. De meeste mensen hebben even weinig te zoeken op "sociale" platforms dan dat ze te zoeken hebben in de ruimte.