Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Krom: 'Helft mensen in bijstand moet aan het werk'

  •  
11-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Maar bezuinigingen op re-integratiemiddelen gaat gewoon door
Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken wil ongeveer de helft van de mensen die momenteel in de bijstand zitten, eruit hebben. In een interview met het ANP stelt hij: ‘150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand kunnen werken. Of dat nu geheel of gedeeltelijk is.’
De nieuwe bijstandsregeling wordt deel van de Wet werken naar vermogen. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, die nu nog een beroep kunnen doen op de Wajong of de sociale werkplaats, zullen in 2013 ook onder deze regeling vallen. De VVD’er houdt vol dat ‘iedereen die kan werken, dat ook moet doen’.
De Krom beargumenteert dat er nu al 135.000 vacatures openstaan, terwijl er 1,3 miljoen mensen een uitkering hebben. ‘Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel’. 
De staatssecretaris wil dat gemeenten straks extra hard gaan ingrijpen. Wanneer er niet wordt meegewerkt bij het vinden van een baan, moet er flink gekort worden op de uitkering. Ook kunnen gemeenten voortaan een tegenprestatie vragen. Zo zouden mensen bijvoorbeeld voortaan bij gemeentewerken aan de slag moeten.
Tegelijkertijd bezuinigt De Krom wel op re-integratiemiddelen. Geld om mensen weer aan het werk te helpen ‘moet effectiever worden ingezet’.
Lees meer hierover bij De Volkskrant: De Krom wil helft mensen in bijstand aan het werk zetten
cc-foto: Piet Plaat
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

JoopSchouten
JoopSchouten11 aug. 2011 - 8:02

Ik heb hier maar een paar opmerkingen over: neoliberale loonslaventactiek en stimatisering ... Weg met de VVD.

Sonia2
Sonia211 aug. 2011 - 8:02

Volkskrant: "waardoor mensen kunnen doorgroeien tot een inkomen op minimumloonniveau" Hahaha, "groeien", grappig.

pvandenbemt
pvandenbemt11 aug. 2011 - 8:02

'Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel', want ´er staan nu al 135.000 vacatures open´ .....uuuuhhhhhhh. Kennelijk wil hij een half miljoen mensen in 135000 vacatures proppen. Is het hakken in de sociale voorzeiningen de oplossing om mensen aan het werk te krijgen? Of is het zorgen voor meer werk de oplossing om meer mensen aan het werk te krijgen? Gezien de redenatie van De Krom zullen er straks minder mensen in de bijstand zijn, alleen omdat ze er niet voor in aanmerking komen. Zijn ze dan aan het werk? Neen, ze zitten wel nog dieper in de shit.

a.doorgeest
a.doorgeest11 aug. 2011 - 8:02

De meest recente ideeën van De Krom ogen op het eerste gezicht redelijk en doelmatig. Toch moeten er enige kanttekeningen worden geplaatst bij de onderliggende werkelijkheid. Door verdere Europese eenwording zijn er thans minimaal 200.000 geregistreerde Oost-Europeanen actief op de Nederlandse arbeidsmarkt. De Krom's partij is een groot voorstander geweest van het importeren van deze goedkope, goede en gemotiveerde arbeidskrachten. Dat hun komst tot een uitstoot van Nederlandse werkers heeft geleid, heeft werkgevend Nederland niet willen voorzien - en daar heeft men ook nooit over nagedacht. Van De Krom's probleem met uitkeringen, zijn er dus ruim 200.000 te herleiden tot geïmporteerde arbeid. Verder zijn er 135.000 onvervulde vacatures. De Krom gaat er zomaar van uit dat deze vacatures zonder meer vervuld kunnen worden door mensen uit zijn probleem-reservoir. Zijn één op één gedachtengang is waarschijnlijk incorrect. Lang verhaal kort: De Krom constateert dat van zijn probleem-reservoir ongeveer de helft niet kan noch zal werken. Zijn probleem is een half miljoen mensen groot, waarvan grotendeels ten onrechte de indruk wordt gewekt dat zij te beroerd zijn om te werken. Door de huidige internationale crisis heb je een vrij forse uitstoot van arbeid gekregen. Het is dus nogal misleidend en vervelend te stellen dat 100.000den mensen onterecht een beroep (moeten) doen op een uitkering. Da's 't uitspreken van vooroordelen en goeddeels natte vingerwerk, dunkt mij. Over bijscholing en scholing geen woord bij De Krom, terwijl dat wel tot betere werkgelegenheid leidt. Over de vermaledijde HRA ook weer geen woord van De Krom, terwijl zelfs gerenommeerde internationale organisaties herhaaldelijk hebben gemeld dat juist dit systeem slecht is voor de Nederlandse economie. Kortom: De Krom begint met ogenschijnlijk redelijke babbels een heel systeem te herschikken, hetgeen meestal alleen maar geld kost. Of daar het probleem echt mee wordt opgelost, is maar de vraag. Mensen die terecht een beroep doen op een uitkering worden badinerend als misbruikers weggezet. Wel is het zo dat zijn doelgroep van 500.000 mensen door zijn nogal hersenloos partijgenootje Schultz binnenkort allemaal zonder papieren een taxibedrijf mogen beginnen: Arabische toestanden in onze polder. Verder - en da's nog het meest storende aan de woorden van De Krom - geen enkel pleidooi voor verelede arbied. Gedwongen tewerkstelling in de groen-voorziening is het enige wat de man kennelijk kan verzinnen. En daar heeft onze kenniseconomie wat aan. Kortom: zijn insteek lijkt aardig, maar tot een echte kwaliteitsimpuls leidt zij waarschijnlijk niet...

Peterman
Peterman11 aug. 2011 - 8:02

Ik kan me niet voorstellen dat je er problemen mee hebt dat je van mensen die gezond van lijf en leden zijn verwacht dat ze ook meewerken bij het vinden van een betaalde baan. Of die 135.000 vacatures die nu openstaan ook opgevuld kunnen worden door mensen die nu in de bijstand zitten is natuurlijk een ander verhaal. Als ik zelf in de bijstand zou zitten ( en verder geen beperkingen zou hebben ) zou ik het niet meer dan normaal vinden dat voor de uitkering die opgebracht wordt door mensen die een aanzienlijk deel van hun vrije leven opofferen om niet aleen geld voor zichzelf te verdienen maar ook mensen die ze vaak helemaal niet kennen te ondersteunen in hun levensonderhoud een tegenprestatie wordt verwacht. Ideaal zou ik me zelf dan ook weer in een betaalde baan nuttig willen maken maar als dit niet lukt zou ik het voor mijn gevoel van eigenwaarde prettig zijn om dan iets terug te doen voor mijn uitkering. Groenvoorziening ( waar door de crisis bij gemeenten in mijn omgeving flink op wordt bezuinigd ) is een voorbeeld en er zijn voldoende andere voorbeelden te bedenken, ouderenzorg/contact, gras maaien bij werkende mensen zodat die in het weekend ook een keer tijd voor zichzelf hebben etc etc…. Als iedereen die dit kan dit ook zou doen zou Nederland er niet alleen een stuk fraaier uitzien maar zou ook het draagvlak voor onze verzorgingsmaatschappij imo een stuk groter worden.

Michiel Online
Michiel Online11 aug. 2011 - 8:02

beste sociale ondernemer...hoor de klok luiden en zie de klepel. ;-)

Heileeuw
Heileeuw11 aug. 2011 - 8:02

De werkelijkheid is dat het kabinet de shit over de muur van de gemeente gooit. Vind je het gek dat de gemeenten het bestuursakkoord niet willen tekenen. Nu lijkt het of het kabinet aan het bezuinigen is, maar de gemeenten mogen voor de kosten opdraaien. Alsof dat geen gemeenschapsgeld is.

fred-eric
fred-eric11 aug. 2011 - 8:02

Tja, een vriend van mij werk bij de post, en verdient daar 50,- per maand extra door (uitgerekend door zijn begeleider) t.o.v. zijn Wajong-uitkering. Daar moet hij gescheurde broeken, lekke banden, gestolen fietsen, koffie onderweg, en de fysio als hij zich verstapt allemaal nog van betalen. Zoek op 'armoedeval' en je komt het allemaal tegen. Ik kan mijn wel voorstellen dat als mensen er financieel op achteruit gaan niet willen werken. Dus dient op zijn minst bijv. de post huursubsidie voor uitkeringsgerechtigden naar beneden te gaan. Want laten we hem 'Piet' noemen, woont op een totale oppervlak incl. berging van

Reprehensionem
Reprehensionem11 aug. 2011 - 8:02

Opgelegd werk motiveert niet. Rechts gaat er altijd maar vanuit dat deze groepen mensen niet willen werken. Het tegendeel is inderdaad waar. Ik geloof dat er betere manieren zijn om deze mensen te activeren dan dwang. Dwang helpt maar tijdelijk en voor je het weet zijn deze mensen uitgeblust. Daarnaast... De vacatures die openstaan, zijn al deze werklozen daar ook geschikt voor? Spelen met cijfertjes is het. Er vanuit gaan dat de deksel op het potje past... En de gemiddelde burger denkt: hiep hoera...hoeven mijn belastingcentjes daar niet meer naartoe... Dat ze naar dikke varkens gaan in het bedrijfsleven vindt men vaak minder erg...

3540evernesa
3540evernesa11 aug. 2011 - 8:02

Ik denk dat De Krom hiermee de Engelse toestanden oproept. Dit is pure populisme van een man die eigenlijk onzichtbaar is en zal blijven. Een schreeuwert in de woestijn.

schrijverazazel
schrijverazazel11 aug. 2011 - 8:02

Och weer een schreeuw in de lucht onder de mom van het gaat zo goed met de economie dat de banen voor het oprapen liggen. tjisss wat huichelaars daar in de Haag

JanJansen9
JanJansen911 aug. 2011 - 8:02

Mooie gedachte, Ik zou zijn voorstel willen aanscherpen. Laten we kiezers op CDA, VVD en PVV (en volgens onderzoeken zitten hier enorm veel werklozen) een voorrangspositie geven bij verwijdering uit de bijstand. Zij wensten toch dit rariteitenkabinet met aan het hoofd een fascist die u en ik gedoogd zolang het hem beliefd. 'Ik eer mijn leiders hemelhoog en ’t hoogst zit een fascist die u en mij zolang gedoogt – zolang als hij beslist.' Voordat u gaat schreeuwen 'daar heb je een werkschuwe linksige relschopper': ik breng jaarlijks braaf mijn ib van tussen de 40 en 50k naar de blauwe smurfen van de belastingdienst. Met pijn in mijn hart als je ziet wat dit rariteitenkabinet er allemaal mee doet.

bertvaneck
bertvaneck11 aug. 2011 - 8:02

ik ben het helemaal met krom eens

Radius
Radius11 aug. 2011 - 8:02

Als het de waarheid zou zijn wat De Krom beweert is er niets op tegen, maar de harde waarheid is dat heel veel mensen heel graag aan de slag willen, maar de banen er gewoonweg niet zijn. Het voorbeeld met de fruitplukkers heeft dat afdoende bewezen. Grootspraak van VVD-minister Kamp om de buitenlanders in te ruilen voor Nederlanders heeft nul komma nul opgeleverd. Er werken inmiddels 200000 Polen in Nederland en nog 30 tot 50.000 Roemenen, Bulgaren enz. Het bedrijfsleven zou kapot gaan als die niet meer mogen werken. Maar ja voor de VVD zijn het gewoon loonslaven en ze worden uitgebuit door de neoliberalen/neoconservatieve VVD. CDA en PVV aanhang. Het is gewoon een truc om straks integraal de uitkeringen te verlagen tot onder het bestaansminimum en het totale inkomen achter de voordeur te betrekken bij de inkomenstoets. Hoezo individualisering en vrijheid. Gewoon ouderwetse CDA-kostwinnersprincipe wordt weer ingevoerd. Wat hebben we toch een waardeloos Kabinet!

bertvaneck
bertvaneck11 aug. 2011 - 8:02

test voor dit kabinet om dit voor elkaar te krijgen

msj_meijerink
msj_meijerink11 aug. 2011 - 8:02

Mogen we meneer De Krom daar over 3 jaar op afrekenen? Ik vind het nogal ambitieus. Maar, ala, De Krom, toon je gelijk aan!

Yggdrasil
Yggdrasil11 aug. 2011 - 8:02

Er is een gezegde dat zegt "op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen". Wat de Krom wil is ook samen te vatten in een afgeleide van dit gezegde. De Krom wil de bijstandsontvanger vandaag laten zeilen op de wind van over tien jaar.

Gerald2
Gerald211 aug. 2011 - 8:02

En door de bezuinigingen op de re-integratiemiddelen worden mensen met een betaalde baan zo de bijstand in gekieperd. Deze re-integratiemiddelen bieden mensen de kans om een opleiding te volgen.

joop4me2
joop4me211 aug. 2011 - 8:02

Naam, adres, cv’s, etc. zijn bekend, druk dan nu op print en stop die 200 duizend wettelijk minimum loon contracten in een envelop , morgen iedereen blij. Nog bedankt voor het zeer snel bepalen van het bedrag van de loonwaarde/loondispensatie. De Krom, ik was er zeer tevreden mee ! Dank U wel. PS, een WWB uitkering heb ik niet meer, de aanvulling heb ik terug gestort en vermeld dat U en de Gemeente Coevorden die maar in hun reet moesten stoppen. Ook laat ik langs deze weg aan de Gemeente Coevorden weten dat bij loondispensatie met U is afgesproken, JA U De Krom , dat de deelnemer zijn loonwaarde kan stijgen, U tijd, per half jaar, is verstreken, en een her, veekeuring accepteer ik niet meer. Mvg.

johnnysisko
johnnysisko11 aug. 2011 - 8:02

Mooi gezegd van de Krom om iedereen aan het werk te krijgen. Maar wat ik denk dat hij bedoeld met werk is niet zingevend werk. Hoe wil je zo snel 150.000 tot 200.000 mensen aan het werk helpen. Dan kan dat haast alleen maar door nutteloze baantjes te scheppen waardoor die mensen uiteindelijk echt geen nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij. Want die mensen zullen echt niet volgens goeie maatstaven betaald worden. Die zullen dan voor een minimum loontje te werk worden gesteld zonder toekomstperspectief. nobel streven nogmaals maar met de praktijk die er uit voorvloeit hou ik mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren

Jantje68
Jantje6811 aug. 2011 - 8:02

Verplicht te werk stellen (als je tenminste bijstand, we leven in een vrij land, je hoeft niet te werken) is de beste manier om mensen weer aan echt werk te helpen. Als toch moet werken kun je beter in een echte baan werken en meer verdienen. Dat werk is er natuurlijk, het hele voorjaar smeekte tuinders werklozen maar niemand kwam überhaupt opdagen. Werk in een tuinders kas kan iedereen vandaar uit iets leukers zoeken mag natuurlijk. Maar het is of geen inkomen of dat, de keus is aan de bijstandstrekker. Nogmaals, niks hoeft, we leven in een vrij land. Maar voor wat hoort wat, net als je in een winkel moet betalen voor producten moet je ook werken voor je inkomen. Niet zo moeilijk toch?

schrijverazazel
schrijverazazel11 aug. 2011 - 8:02

De heer krom net bij knevel en van de Brink gezien. Deze man is nog gekker dan ik al dacht bewijslast wordt meer bij jongeren neergelegd die een uitkering aanvragen. Ook stelde deze man dat kinderen van ouders met een uitkering die nog thuiswonen. De ouders daarvan een deel of geheel hun uitkering verliezen en dat de kinderen dan maar voor de ouders moeten zorgen financieel. Ook is deze staatsgek er niet vies van om te zeggen dat werk dat een paar tientjes meer is dan de bijstand stimuleert tot werken. En ja hoor er werd zelfs geopperd om die die zelfde paar tientjes maar weg te bezuinigen van de uitkering. Wat vreselijke man. Staatsgek eerste klas die niet van deze wereld is. Slavenwerk zoals sneeuwruimen ziet de man ook wel zitten dus dat gaat ook gemeengoed worden. Deze man is echt niet van deze wereld. Zeg ik dan maar als werkende

JanJansen17
JanJansen1711 aug. 2011 - 8:02

Dit voorstel is koren op de molen van werkgevers om mensen voor een minimum inkomen werk aan te bieden; mensen met een bijstanduitkering staan toch met de rug tegen de muur!! We scheppen op deze manier alleen meer tegenstellingen tussen arm en rijk, werkgever en werknemer. Ik denk dat men er beter aan doet om mensen die een uitkering ontvangen, voor die periode vrijwilligerswerk te laten verrichten, met behoud van de uitkering. Aan de sollicitieplicht, die nu ook al geldt, verandert verder niets, maar men is en blijft wel betrokken, plus ik denk dat het maatschappelijk meer wenselijk is om daar waar we arbeidskrachten, bv in de zorg, te kort komen, mensen een positieve bijdrage kunnen leveren. Dat biedt veel meer perspectief dan mensen dwingen te werken terwijl ze weten dat ze worden uitgebuit. Niet dat dit voor iedere werkgever zal gelden, maar ik heb het al her en der om mee heen gehoord en gelezen dat mensen worden ontslagen en/ of als flexwerker weer worden aangenomen tegen èn minder loon èn verlies van een vast dienstverband dat weer gevolgen heeft voor o.a. het pensioen. Mocht deze maatregel er komen dan zou er tevens iets van bescherming moeten zijn tegen werkgevers die hier een slaatje uit willen slaan!! Dit alles buiten het feit om hoe en op welke gronden gemeenten kunnen bepalen dat iemand te weinig intiatieven toont om te willen werken. Moeten alle sollicitatiebrieven worden overlegd, gaat er iemand mee naar het solliciatiegesprek? Waar komt het criterium te liggen?

wvdstraat
wvdstraat11 aug. 2011 - 8:02

De man was zojuist op tv, ik moest mijn toestel van het plafond naar beneden trekken door diens gebrek aan enig gewicht. LPF revisited....

clara51
clara5111 aug. 2011 - 8:02

Misschien kan De Krom alvast beginnen met 250.000 zwarte hesjes te laten drukken (leuk werkgelegenheidsproject) voor mensen die volgens hem wel kunnen werken maar niet willen werken. Dan weet de samenleving ten minste precies wie die profiteurs zijn. Verder raad ik iedereen hier die leeft in de wereld van De Krom, dus gezond van lijf en leden is, een inkomen heeft, een lieve partner en als je boft ook nog een setje lieve kinderen en lieve ouders voor wie je mag zorgen dringend aan: houden zo! Niets meer aan veranderen! Dus begin vooral niet aan roekeloze avonturen zoals daar zijn ontslag, rouw, burn-out, echtscheiding, ziekte, depressie, sportblessure, pleinvrees, te veel drinken of ouder dan 40 worden, want voor je het weet loop je in een zwart hesje. En tegen alle mensen die niet in de droomwereld van De Krom mogen of kunnen leven zou ik willen zeggen: heel veel sterkte. Want het gaat nog heel veel moeilijker worden dan het nu al is.

JacquelineXXX
JacquelineXXX11 aug. 2011 - 8:02

Als de Krom nu zelf eens aan het werk gaat heeft hij niks beters te doen dan werkeloze mensen pesten

robertvdheide
robertvdheide11 aug. 2011 - 8:02

sorry maar een totaal van 350 000 werklozen op 17 miljoen nederlanders lijkt me een volstrekt normaal uitvals percentage ,,zelfs redelijk aan de lage kant dit is geen beleid ,,dit is de bevolking in een wurggreep nemen ,,en gewoon doorknijpen als ze aftikken

JoopSchouten
JoopSchouten11 aug. 2011 - 8:02

Het blijft neoliberale loonslaventactiek en stigmatisering. De man is een gevaar voor de cohesie in de samenleving.

Alexander4
Alexander411 aug. 2011 - 8:02

In een kapitalistische maatschappij is geen werk voor iedereen. Per definitie niet. Er is altijd iemand die het meest ongeschikt is voor elke vacature. Net zoals er altijd iemand laatste moet worden bij een WK. Het aantal vacatures en het aantal werklozen laat dat ook feilloos zien. Het blijft vreemd dat De Krom echt denkt dat je 400.000 werklozen in 135.000 vacatures kan proppen. Het bezuinigen op de bijstand -dat is echt niet veel om van rond te komen- is totaal immoreel. Je wentelt de gevolgen van de crisis af op juist die mensen die het kwetsbaarst zijn. Laat eens even kijken... Wie kan er in Nederland nog iets missen? Nou, niet mensen in de bijstand!

3540evernesa
3540evernesa11 aug. 2011 - 8:02

Sorry, sorry, ik heb niet goed opgelet

robheus2
robheus211 aug. 2011 - 8:02

We gaan het de VVD nog één keer uitleggen hoe de sociale zekerheid inelkaar zit (of zat?): Mensen die (door gebrek) niet kúnnen werken, die zitten niet in de Bijstand, maar in de ZW (als ze nog recent aan het werk waren) of anders de WAO / WIA of Wajong. In de Bijstand zitten mensen die geen eigen inkomen hebben, niet-studerend zijn en volwassen zijn, en hun kosten van levensonderhoud niet met iemand anders kunnen delen. Deze mensen zouden misschien wel kunnen werken, als er banen voor waren. Maar het aantal mensen zonder werk neemt juist door de bezuinigingen overal weer gestaag toe.

Dehnus
Dehnus11 aug. 2011 - 8:02

Plan VVD: Stap 1: Schop mensen uit de Wajong en WAO Stap 2: Geef hun de schuld ervan dat ze niet aan het werk "willen" Stap 3: Stort hun gezin de ellende in, huis verkopen en geen luxe meer Stap 4: Meer Afgunst jegens mensen die wel wat krijgen. Stap 5: Meer protest stemmen via ons Fighterbrand en Egoïsten stemmen die het leuk vinden dat we zo hard zijn.

verkwisting
verkwisting11 aug. 2011 - 8:02

Dat werd tijd. Genoeg plantsoenen te schoffelen & sneeuw ruimen.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat11 aug. 2011 - 8:02

'tuurlijk joh, iedereen is toch bij u in dienst ?!....... En nee: u 'betaalt' die mensen niet van uw zuurverdiende belastingcentjes, zo hebben wij - tot voor kort - onze destijds beschaafde maatschappij ingericht. Zonder werkloosheidsvoorzieningen zou uw netto-loon even hoog zijn, en zou er misschien minder belasting over geheven worden, hoewel het waarschijnlijker is, dat die dan aan andere zaken uitgegeven zou worden (aan de rijken, het leger, milieuvervuiling o.a.)

Knollema
Knollema11 aug. 2011 - 8:02

Nou als het nog even zo doorgaat ligt die sneeuw er zo! De Bilt en e regering zorgen wel voor het gure klimaat!

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

En wat is er niet waar aan de bewering van De Krom? Ik denk dat hij nog braaf is en met de helft een heel bescheiden statement maakt. 3/4 is ook goed mogelijk.

2 Reacties
objectief
objectief11 aug. 2011 - 8:02

En wat is er niet waar aan de bewering van De Krom? Ik denk dat hij nog braaf is en met de helft een heel bescheiden statement maakt. 3/4 is ook goed mogelijk. ------------------------------------------------------------------------------- Misschien zou het nuttig zijn als zowel de Krom als jij een staatje overlegt over de achtergronden van de 355.000 mensen die bijstand "genieten". Ook een staatje graag van de werkgevers die geen gehandicapten, oudere mensen e.d. niet aannemen. Misschien kunnen die werkgevers als straf aan de bijstandsbudget bijdragen?

Knollema
Knollema11 aug. 2011 - 8:02

Wat er niet waar is is dat hij geen werk heeft voor deze mensen waar vaak een vlekje aan is die ze zelf liever ook niet zouden hebben! Stuur iemand in een invalidewagentje maar eens een steiger op!

wvdstraat
wvdstraat11 aug. 2011 - 8:02

Overduidelijk weer een gevalletje rechtse praatjes ! Meer dan 80% van de bijstand-gerechtigden wil liever vandaag dan morgen aan de slag. Niet alleen om uit de (financiële ellende te komen, maar ook om sociale redenen. Het zou beter zijn om eens te onderzoeken waarom die vacatures (waaronder ook veel 'spook-vacatures', met name bij sociale diensten) niet vervuld worden, of in andere woorden, waarom werkgevers niemand aannemen. Hier alvast een aantal suggesties: 1) Kandidaten behoren tot een kwetsbare groep, waardoor een een vermeend 'vlekje' aanzit. Een opsomming van een aantal van deze groepen: * Vrouwen met kinderen t/m 12 jaar * Mannen tussen de 20 en 45 * 45-plussers * Vrouwen in de "vruchtbare" leeftijd * Buitenlandse afkomst * Te hoog opgeleid * Te laag opgeleid * Niet knap genoeg * Te weinig ervaring * Meer (levens)ervaring dan toekomstige baas * Gehandicapten * Te mondig voor onwettige arbeidsomstandigheden * Niet in bezit van een "kruiwagen" / "netwerk" * Niet 24/7 inzetbaar wegens kinderen, mantelzorg e.d. * Beperkende gezondheidssituatie * Niet subsidiabele kandidaat en/of baan * Niet gespecialiseerd in betreffende vacature * Gespecialiseerd in (door overheid) uitgeklede sector * Traceerbaar via internet * Niet traceerbaar via internet * Of gewoon werkzoekend is al voldoende voor afwijzing Van alle partijen nemen werkzoekenden veel méér verantwoordelijkheid, dan de anderen, t.w: werkgevers, overheid, bemiddelingsbureau's, reïntegratiebedrijven, UWV's, DWI's, uitzendorganisaties etc, etc. Deze zijn namelijk uitsluitend met zichzelf bezig en niet met de hoofdzaak, werkgelegenheid !

1 Reactie
hleenen
hleenen11 aug. 2011 - 8:02

Dit heb je heel goed verwoord; ik heb er niets aan toe te voegen als ervaringsdeskundige.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 aug. 2011 - 8:02

Werk vinden? Terwijl werkgevers voor een schijntje geschoolde mensen van elders kunnen betrekken? "De chauffeurs reden alleen voor de Nederlandse opdrachtgever en alle ritten werden vanuit Milsbeek georganiseerd. De chauffeurs kregen 1.150 zloty (300 euro) per maand en een kilometervergoeding van 12 cent. Volgens de transporteur ging het om een legale constructie, die in overeenstemming is met Europese verdragen." De FNV heeft één zo'n werkgever aangepakt, maar dat is er maar één; er zijn er ongelofelijki veel die zo werken. Dacht de Krom dat die werkgevers er ook maar één seconde over dachten om iemand aan te nemen voor het minimumloon, of zelfs maar voor het bedrag van de bijstand? Als hij echt mensen aan het werk wil hebben moet hij gewoon actief op zoek gaan naar bedrijven die op deze manier de wetgeving ontduiken, en dat tegengaan. Maar dat doet hij niet...

2 Reacties
kraai21
kraai2111 aug. 2011 - 8:02

"De chauffeurs kregen 1.150 zloty (300 euro) per maand en een kilometervergoeding van 12 cent. " Reken eens uit wat dan een retourtje Murcia oplevert. Hoeveel kilometer rijdt een vrachtwagen per dag? Heen en weer Murcia is 5000 kilometer, en duurt ongeveer een week. 5000 * 12 cent * 4 weken is 2400 Euro, plus 300 Euro is 2700 Euro. Geen vetpot, dat klopt, maar je hoeft ook niet echt lang te studeren om vrachtwagen-chauffeur te worden. En daarbij, zet dat eens af tegen een bijstandsuitkering. Misschien moeten de gemeenten eens samen met hun bijstandtrekkers gaan rekenen. Voor de meesten is het meer dan een verdubbeling van inkomsten, en dat binnen enkele maanden haalbaar.

verkwisting
verkwisting11 aug. 2011 - 8:02

Een schijntje? PFF een frikandel die de vloer veegt kost een werkgever € 18.600,19 euro per jaar. Een ITer 30k Houden wel beide slechts ~1500 euro per maand over, net als een uitkerings mens trouwens.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

Hoe zit dat met alle zelfstandige ondernemers die hun loonslaven allemaal in het Oostblok ronselen? Een landgenoot in dienst nemen ho maar.

4 Reacties
fred-eric
fred-eric11 aug. 2011 - 8:02

Inderdaad gek met die extreem hoge belastingen hier in Nederland! Ik denk dat er 2 keuzes zijn: - Of Polen in dienst nemen - Naar het buitenland verhuizen

IraHayes
IraHayes11 aug. 2011 - 8:02

Dit is naast je nationalisme, een grove, (hopelijk) onbedoelde, belediging naar de afstammelingen van échte slaven. Hoe durf je de werkzoekenden uit het oosten als slaven te bestempelen? Worden deze mensen ook vastgeketend, en onder dreiging van geweld gedwongen te werken? Deze mensen doen er alles voor om een kans te krijgen om vrijwillig te werken voor een hoger loon dan mogelijk in hun eigen land. Ditr gelijkstellen aan verschrikkingen die mijn zwarte medemens hebben moeten doorstaan vind ik wel heel naief.

JoopSchouten
JoopSchouten11 aug. 2011 - 8:02

'Eigen portemonnee eerst.'

kraai21
kraai2111 aug. 2011 - 8:02

Ik zou niet van loonslaven spreken, dat is nogal gedateerd, en doet geen recht aan de mensen die met hard werken hun levensonderhoud verdienen. De meeste ondernemers zouden heel blij zijn als ze Nederlandse vakmensen zouden krijgen, het probleem is echter dat er een mismatch is tussen vraag en aanbod, daarom zijn er vacatures terwijl er ook werkeloosheid is. Nu kun je de mensen wel aan het werk zetten bij de gemeente, zoals de Krom voorstelt, maar dat lijkt mij zinloos. Je lost geen probleem op, je verbergt de werkeloosheid door werkelozen achter een bezem te zetten, zonder dat ze iets bijdragen aan de economie. Het valt me tegen van een VVD-er, hij pleit immers voor een vergroting van de overheid. Je zou bijna de plannen van De Krom, socialistisch noemen. Beter zou zijn om de mismatch op te heffen, en dat kun je doen door scholing. De gemeenten zouden daarop moeten focussen. Mensen met een uitkering verplichten hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat kost geld, maar het levert ook iets op, er is een gezegde dat in VVD-kring wel eens wordt gebezigd. Het staat in Amsterdam heel groot op een gebouw, op zicht-afstand van CS. http://dwotd.web-log.nl/photos/uncategorized/2009/04/16/kostbaat_2.jpg "Den Cost gaet voor de baet uyt". Misschien dat de Krom eens vaker met de trein moet reizen.

fjacobse
fjacobse11 aug. 2011 - 8:02

---- De Krom: 'Helft mensen in bijstand moet aan het werk' Maar bezuinigingen op re-integratiemiddelen gaat gewoon door ---- Aanpak ’moeilijke’ werklozen werkt ROTTERDAM - De aanpak van een grote groep ’niet-willende’ uitkeringstrekkers werpt zijn vruchten af. Met het project WerkDirect, dat nu een paar jaar loopt, heeft de gemeente al 1500 personen uit de bijstand gekregen. Dat is goed voor een besparing van 16 miljoen euro; het initiatief zélf kost tot dusver 5 miljoen euro. Het gaat volgens wethouder Dominic Schrijer (sociale zaken) om werklozen die goed in staat zijn om te werken, maar het vertikken om de handen uit de mouwen te steken. Die kregen recent een brief toegestuurd - ’Gefeliciteerd, u heeft een baan’ - en konden aan de slag bij de Roteb. Wie weigerde of niet kwam opdraven, raakte zijn uitkering kwijt. ,,Dat we dit niet eerder hebben gedaan,’’ stelt hij, ,,komt omdat we als gemeente pas drie jaar verantwoordelijk zijn voor de financiële gang van zaken. Daarvoor was het rijk dat. De gemeenten zijn daardoor een beetje lui geworden. Zie dit als een inhaalslag.’’ De sociale dienst kortte in ditzelfde kader 336 personen op hun uitkering, nog eens 460 kregen helemaal niets meer. ,,Waarom sommigen niets van zich lieten horen, is niet bekend. Misschien hadden ze een partner gevonden die voor een inkomen zorgde. Dat kunnen we niet meer achterhalen, dus valt er ook niets terug te vorderen.’’ Ofschoon WerkDirect wordt voortgezet, is de verwachting niet dat de cijfers nog dramatisch zullen stijgen. Dit omdat de gemeente denkt de lijst met personen die in de categorie ’niet-willenden’ vielen, nu vrijwel geheel te hebben opgeschoond. Wél probeert de gemeente op allerlei manieren te voorkomen dat deze groep weer groeit. ,,We zijn al veel strenger aan de poort. Want iemand die kort werkloos is, is gemakkelijker te bemiddelen dan iemand die al lang een uitkering heeft.’’ http://www.waotips.nl/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=8345 De Krom onderschrijft dus de visie van de PvdA Rotterdam en verheft de aanpak van Schrijer tot landelijk beleid. Mooi toch, eindelijk weer eens een succesje voor de PvdA.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online11 aug. 2011 - 8:02

ik vraag me af of er een bijsluiter is. die mag je binnen deze groep niet negeren want dan praat je wellicht over levensgevaarlijke toestanden.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 aug. 2011 - 8:02

Het kabinet staat oogluikend toe dat werkgevers via schimmige constructies Polen in dienst hebben voor een salaris van wel 300 euro per maand. En tegelijkertijd wil het kabinet mensen die geen werk kunnen vinden voor een keurig minimumloon korten op hun uitkering. Cynischer is moeilijk voor te stellen...

1 Reactie
kraai21
kraai2111 aug. 2011 - 8:02

"En tegelijkertijd wil het kabinet mensen die geen werk kunnen vinden voor een keurig minimumloon korten op hun uitkering. " Mensen moeten bereid zijn om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, ik ben daar een voorstander van. Ik vind het wel een goede zaak dat de overheid mensen daarbij helpt, want de overheid is er voor de mensen, niet omgekeerd. Echter moeten de mensen die het aangaat wel bereidheid tonen om mee te werken. En ook als de overheid hun niet kan helpen, dan rust er nog steeds een verantwoordelijkheid op de mensen die het betreft om hun positie te verbeteren.

bobbie2
bobbie211 aug. 2011 - 8:02

De helft kan werken van alle mensen met een bijstanduitkering is 45 jaar of ouder. De kans dat zij weer aan een baan komen is 10%. Dat betekent dat we moeten leven met het feit dat de uitval van 45 plussers die via de WW uiteindelijk de bijstand inschuiven permanent is. Een behoorlijk probleem want daar vindt een enorme cumulatie van inactiviteit en dreigende armoede plaats. Zeker als je de vergrijzing en de verhoging van de pensioenleeftijd er bij betrekt.Waarom horen we daar de politici nooit over? Geen werkgever die er aan denkt deze meestal redelijk tot hoog gekwalificeerde mensen in dienst te nemen. De werkgevers, tenslotte veroorzaker van de werkloosheid, staat buiten schot. Hij is van alle kritiek gevrijwaard. Politici staan machteloos, want tja, wat moet je tegen het marktmechanisme dat werk en inkomen beginnen. Die moet zijn eigen gang gaan, die heeft zijn eigen dynamiek. Ja, die wel. Het toont voor mij alleen maar aan hoe marginaal politici hun eigen macht en invloed vinden. Als je er toch niks aan kan doen, wat doe je daar dan in Den Haag?

1 Reactie
bobbie2
bobbie211 aug. 2011 - 8:02

Excuses voor de slechte tekst, svp mods, haal de vorige versie weg. Hier de goede: De helft van alle mensen met een bijstanduitkering is 45 jaar of ouder. De kans dat zij weer aan een baan komen is 10%. Dat betekent dat we moeten leven met het feit dat de uitval van 45 plussers die via de WW uiteindelijk de bijstand inschuiven permanent is. Een behoorlijk probleem want daar vindt een enorme cumulatie van inactiviteit en dreigende armoede plaats. Zeker als je de vergrijzing en de verhoging van de pensioenleeftijd er bij betrekt.Waarom horen we daar de politici nooit over? Geen werkgever die er aan denkt deze meestal redelijk tot hoog gekwalificeerde mensen in dienst te nemen. De werkgever, tenslotte veroorzaker van de werkloosheid, staat buiten schot. Hij is van alle kritiek gevrijwaard. Politici staan machteloos, want tja, wat moet je beginnen tegen het marktmechanisme dat werk en inkomen regelt. Dat moet zijn eigen gang gaan, dat heeft zijn eigen dynamiek. Het toont voor mij alleen maar aan hoe marginaal politici hun eigen macht en invloed beoordelen. Als je er toch niks aan wil of kan doen, wat doe je daar dan in Den Haag?

MatthijsRatio
MatthijsRatio11 aug. 2011 - 8:02

Bob, als ik je verhaal zo lees dan ben ik het deels met je eens. Mensen boven de 45 komen iderdaad lastig aan het werk. Het is daarnaast ook logisch dat werkgevers ouderen niet aannemen gezien de kosten die deze werknemers met zich meebrengen. Hooggeschoold, altijd een boel verdient en veel eisen. Naast een fors salaris dient de werkgever , wegens het progressieve karakter van de pensioenpremie, tevens een fors bedrag te betalen. Dus ik stel voor dat deze ouderen of voor zichzelf beginnen (zelf geven ze aan dat ze onmisbaar zijn, dus de markt wil dan vast wel betalen) of dat ze een paar stappen terug doen en kunnen gaan werken voor wat minder. Daarbij krijgen ze de arbeidsvreugde, hebben ze niet de hele dag de tijd om te zeuren en eten ze niet van de staat. Kortom Bob, wie wil werken, kan werken!

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat11 aug. 2011 - 8:02

telegraaf-flauwekul !

bobbie2
bobbie211 aug. 2011 - 8:02

Ja het gebeurt ook dat veel 45plusser iets voor zichzelf gaan doen. Wat moet je anders? Maar het probleem daarbij is dat de tucht van de markt dan zonodig nog harder toeslaat. Vrijwel alle markten krimpen, door het wegvloeien van werk naar andere regio's, door verzadiging van de markt, door de krimp in de economie. Noem maar op. Probeer dan maar eens met een goed en aantrekkelijk concept te komen. Één op de honderd lukt dat, de rest balanceer op of onder de rand van een bestaansminimum in afwachting van de AOW. Ik wil geen doemdenker zijn maar ik denk dat we in onze economie en onze samenleving voor fundamentele keuzes staan. Het liberalisme werkt alleen goed bij groeiende markten, door het creëren van schaarste (behoefte) stijgt de prijs en wordt het aantrekkelijk om te produceren. Dat jaagt de groei aan. Door de opkomst van nieuwe economieën zal die groei nog wel even doorgaan. Maar dat is daar en niet hier. Je ziet dat grote bedrijven en banken hun aandacht op die regio's vestigen en de onze laten voor wat het is. Wat ons te wachten staat in West Europa is hetzelfde wat je hier in Friesland op het platteland ziet. Winkels sluiten, buslijnen worden opgeheven en kinderen moeten minstens een uur fietsen om op school te komen. Die armoede staat ons allemaal te wachten. Natuurlijk zal het creëren van extra toegevoegde waarde (verbetering, meer rendement, zuiniger in gebruik, etc) groei genereren maar niet in die mate waarin dat voldoende zal zijn om ons te bedruipen. Je ziet nu al dat de Europese en Amerikaanse economie met kunst en vliegwerk bij elkaar wordt gehouden door kunstmatige groei gegenereerd door geleend geld van banken. Hun enige doel is om geld rond te pompen. Want dat levert winst op. Ze verkopen als het ware 10 keer hetzelfde product aan verschillende kopers.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

De Krom heeft gelijk. Het is van de zotte dat de Nederlandse werklozen te lui waren om aardbeien te plukken, en dat Roemenen het maar moesten doen. Maar de reintegratieprojecten kunnen grotendeels worden afgeschaft. Gewoon de uitkering langzaam naar nul bewegen.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe11 aug. 2011 - 8:02

Mag iemand uit arbeid de middelen verkrijgen om een plaats te hebben om droog te slapen, om voldoende vitaminerijk te eten, en om gezondheidszorg te hebben wanneer dat nodig is? Mag ik uw antwoord.

Charta46
Charta4611 aug. 2011 - 8:02

[Gewoon de uitkering langzaam naar nul bewegen.] Je hebt er weer geen bal van begrepen. Het gaat niet over de WW = Werkeloosheids Wet maar over de Bijstand.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

Los van de uitvoerbaarheid, moet het uitgangspunt zijn dat iedereen in de bijstand aan het werk moet. Vroeg of laat. En waarom zou je als mens ook kansloos willen zijn voor de rest van je leven. Werken geeft voldoening en in deze heeft De Krom helemaal gelijk, varierend van 1 tot 355.000.

2 Reacties
Simbro
Simbro11 aug. 2011 - 8:02

"Werken geeft voldoening" 1) Omdat het meestal meer oplevert dan de bijstand. 2) Omdat veel mensen niet weten hoe ze hun tijd anders zouden moeten besteden. 3) Omdat de meeste mensen via hun werk sociale contacten hebben. Naar mijn inschatting vindt een minderheid werken zo leuk, dat men graag langer door wil gaan na 65. Een goede vraag om er achter te komen of je werken zo leuk vindt, is: "Zou je blijven werken als je het geld, dat je ermee verdient, zou krijgen zonder ervoor te werken,met ook nog de te verwachten salarisverhogingen in het vooruitzicht ?"

Vrijheidsmening
Vrijheidsmening11 aug. 2011 - 8:02

--- "De Krom beargumenteert dat er nu al 135.000 vacatures openstaan, terwijl er 1,3 miljoen mensen een uitkering hebben. 'Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel'. " --- Je doet je naam wel eer aan !! 135.000 vacatures 1.300.000 werkelozen 500.000 kunnen werken Tel het nog eens na. Blijkt dan dat je 365.000 mensen hun uitkering afneemt zonder dat ze kans hebben op een vacature. Overigens blijkt uit de hele telling dat volgens De Krom 800.000 mensen terecht in de uitkering zitten. (even tellen 1.300.000 uitkeringsgerechtigden waarvan 500.000 kunnen werken + 800.000 die niet kunnen werken). Ik tel het je maar even voor vordat je misschien weer hier of daar een foutje begaat.

robertvdheide
robertvdheide11 aug. 2011 - 8:02

uiteindeleik zijn de banen er niet ,maar heeft de krom en dit kabinet een excuus om de toch al lage uitkering met 20% te snoeien dat terwijl we de laagste werkloosheidscijfers hebben in europa omgekeerde robinhood actie vd krom hij had in februari ipv zn enkel beter wat anders kunnen breken zn nek of zo ,dit is echt hufterig beleid en zal alleen de samenleving nog verder verharden straks wordt het hier ook engeland of amerika waar de werklozen in dozen op straat leven ,,en er een nieuw soort straatcriminaliteit en berovingen gaan ontstaan hoop dat de oppositie zich een beetje voorbereid heeft op het debat met de mp rutte ,en dat het kabinet nu eindelijk valt afbraak beleid om eigen portemonnee te spekken is dit en zieken en gehandicapten bestelen ,want die kunnen toch niks terug doen ,,,laten we hopen dat t een proefballon is ,,maar ik weet zeker dat pvv en vvd dit wel zien zitten ,ook verhagen achterban cda ben ik niet zo zeker van in een ultra rechts kabinet is de cda de partij die de menselijke maat moet bewaren ,dus laten we hopen dat dit ook voor hen net te ver gaat.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil11 aug. 2011 - 8:02

uiteindelijk zijn de banen er niet ,maar heeft de krom en dit kabinet een excuus om de toch al lage uitkering met 20% te snoeien ================= En dat mijn beste, is de enige en enkele reden van deze de Kromme-actie. In de WW zitten voornamelijk gezonde mensen die even in between-jobs zijn en de Krom zou er beter aan doen eerst deze vrij gemakkelijk bemiddelbare mensen aan een baan te helpen maar daar begint het probleem. Er zijn meer dan 400.000 werkelozen met 135.000 vacatures, ergo binnen het arsenaal van makkelijk bemiddelbare werknemers is er op iedere 3 potentiële werknemers maar 1 vacature beschikbaar. Mensen in de bijstand zijn door diverse redenen moeilijk bemiddelbaar en het is dan ook volstrekt normaal om dan vervolgens te constateren dat er geen achtergrond inzit van mensen aan een baan te helpen. Het is echt een ordinaire bezuinigingsmaatregel waarbij mensen worden getroffen die zich nauwelijks kunnen verdedigen, ze zijn meestal niet georganiseerd in belangenverenigingen zoals vakbonden, waarbij de meeste werkelozen wel georganiseerd zijn en zich dus makkelijker kunnen verdedigen. Maar voordat deze regering er was wisten we al dat de VVD de bijstand op de korrel had en ik voorspel dan ook een toename in het aantal voedselbanken als deze plannen worden doorgezet.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

Wat doen we met al die mensen die je echt beter thuis kan laten. Is iedereen geschikt om te werken? Kunnen bepaalde mensen irritant, dom en de-motiverend genoeg zijn om thuis te laten. Mogen we die dan ook een uitkering weigeren en mag hij of zij dan ook bedelen of is dat ook werk? Ik heb er best wat voor over om bepaalde personen thuis te laten zitten, mag dat ook een optie zijn? Wat kost dat per werkende? Als bijvoorbeld onze werkloosheid zakt van 5% naar 2 %, hoe gaan de werkenden dat dan in de portemonee voelen, loze beloften hoef ik niet, concrete cijfers graag. Wat zal het ZZP-ers trouwens een rotzorg zijn hoeveel er thuis zitten...., minder concurrentie toch? Dan nog wat, al die mensen die wat anders dan gemiddeld zijn, je weet wel, die personen die we altijd pesten en die met lood in de schoenen naar het werk gingen...''er moet toch iemand de waterdrager zijn''...als we eens boven onszelf uit konden stijgen en collega's beoordelen naar wat ze bijdragen op alle gebieden, en niet alleen naar productie , kleding, kleur en uiterlijk? Accepteer nu eens dat niet iedereen perfect is, niet zoals jij dat wilt zien in ieder geval. Is Hans Wiegel nog steeds bestuurslid van dat uizendclubje met meer dan 5000 Polen in dienst? Is het okay om Polen een minimum loon te laten verdienen als gerenomeerd uitzendbureau en vervolgens diezelfde Polen verplicht een huis van je te laten huren, anders geen werk? Hoe is die rechtzaak tegen rent a pool afgelopen, krijgt die man nog een naheffing? Volgens mij is de beste remedie gewoon je jeugd goed opvoeden, werken moet een keuze zijn, geen noodzaak, het is geen straf, het is prachtig als je iets op kan bouwen of kan repareren. Maar dan moet het wel gewaardeerd waarbij geld nog niet eens op de eerste plaats komt. En aan dat laatste, daar kan de Krom nog heel wat aan verbeteren. Mijn stem krijgt hij nooit.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 aug. 2011 - 8:02

"Als bijvoorbeld onze werkloosheid zakt van 5% naar 2 %, hoe gaan de werkenden dat dan in de portemonee voelen, loze beloften hoef ik niet, concrete cijfers graag." Beloven doe ik niets maar, het ligt er wel aan wat de reden is van die dalende werkeloosheid. Als dat een gevolg is van verlaging of schrappen van uitkeringen voor niet-werkenden dan gaat het gemiddelde loon omlaag door toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt. De wet van vraag en aanbod werkt ook voor arbeid. In die zin zijn minimumlonen en uitkeringen in het belang van werkenden, ze leggen een bodem in de markt. Een gevolg is wel dat je die groep 'steuntrekkers' van de arbeidsmarkt weert en sociaal marginaliseert. Werkeloosheid wordt erfelijk , het inkomen wordt illegaal aangevuld en van tijd tot tijd heb je toestanden als in Engeland. U heeft gelijk dat er een groep mensen is die geen baas wil hebben en die ook niet willen werken. In de tuinbouw weten ze er meer van. Als daarentegen de werkeloosheid daalt vanwege meer vraag naar arbeid betekent dit dat het gemiddelde loon dan naar verhouding minder hard stijgt maar ook dat je bespaart op uitkeringen. Daar kun je dan van alles mee doen. Het staat allemaal in de handboeken van prof. Heertje.

JanJansen17
JanJansen1711 aug. 2011 - 8:02

Vanavond bij Knevel en Van den Brink: Herhaaldelijk hoor ik in de media het argument van de rechtse politiek dat er gezinnen zijn waarbij bijna elk gezinslid een uitkering ontvangt. Volgens mij kan dit helemaal niet... maar misschien zit ik verkeerd. Er is toch een maximum gesteld aan een (bijstands) gezinsinkomen; alles wat daarboven komt wordt toch ingehouden? Ik kan me niet voorstellen dat de politiek drogredenen gebruikt om een standpunt; in dit geval om mensen aan het werk te krijgen vanuit de bijstand, kracht bij te zetten. Zo schreef ook elders iemand op Joop.nl dat een bij hem uit de straat gezin zo'n € 3000 aan uitkeringen ontving en daarnaast allerlei subsidies en toeslagen zou ontvangen. Dit is niet eens mogelijk omdat men dan boven de grens uitkomt waarop men subsideis en toeslagen zou mogen ontvangen. Ik zou het wel zo fair vinden dat men eens met argumenten komt die de werkelijkheid benaderen en geen fantasie verhalen gebruikt om de onderbuikgevoelens te kietelen

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat11 aug. 2011 - 8:02

Hoe denkt u dat wij aan deze goorregeeerdeugniet-constructie komen ? PVVD-stemmers vangen een flard van zo een opmerking op of lezen een chocolade-kop in de teletoeter en hollen naar de stembus met kramp in de onderbuik. Henk en Ingrid zijn ècht reuze dom hoor en Rijkman en Godelieve zijn wereldvreemde egoïsten. Het onderwijs is al jaren geleden op die combinatie aangepast.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2011 - 8:02

'Helft mensen in bijstand moet aan het werk' --- Volgens wetenschappelijke studies ligt dat percentage dichter bij de 73%, maar 61% van die studies is discutabel volgens 87% van de evaluaties. Volgens mij roept 99% van de politici maar wat vanuit de eigen goedgevulde portemonnaie. De resterende procent moet ik nog zien, trouwens.

1 Reactie
Centurion2
Centurion211 aug. 2011 - 8:02

Dus 50% van de mensen in de bijstand moet aan het werk..

Anonimus2
Anonimus211 aug. 2011 - 8:02

Om eerlijk te zijn ben ik van mening dat een hoop mensen in de bijstand best tijdelijk werk zouden kunnen doen. En het waarschijnlijk ook helemaal niet slecht voor henzelf zou zijn om dit te doen. Dan moet je echter kunnen beoordelen welke mensen (individuen...) dat zijn, wat voor werk ze dan kunnen doen etc. en ook nog zorgen dat iemand er daadwerkelijk iets op vooruit gaat eind van het jaar als beloning voor dit werk. Dit is best lastig. Het zielige van deze man is niet dat hij liever mensen aan het werk ziet dan in de bijstand. Of dat hij liever Nederlanders ergens in wil zetten dan Roemenen. Het probleem is dat hij (op een van de hoogste functies die er bestaat om dit probleem op te lossen) niet inziet dat je niet in zulke simpele termen kunt spreken. Als de hele wereldeconomie op dit moment hoogst onzeker is, hoe denkt dhr. Krom dan even een paar hondderduizend banen voor weinig bemiddelbare mensen tevoorschijn te gaan toveren? De man zou er beter aan doen toe te geven dat concrete maatregelen om bijvoorbeeld DWI en UWV eindelijk eens goed te laten functioneren, een stuk meer aan kostenbesparingen en verbetering van de arbeidsmarkt bijdragen dan dit soort grootspraak.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT211 aug. 2011 - 8:02

Ga eerst maar eens als 45plusser met een beperking soliciteren spreek ik je daarna weer? Okee? Rutte dumpt in hoog tempo allerlei overtollig personeel in de Bijstand, die mensen kunnen inderdaad prima werken, echter is er geen Werk, de werkeloosheid neemt schrikbarend toe... http://tinyurl.com/Verberg-werkeloos-a-la-Lubbers Alleen verbergt ie het net als Lubbers destijds in WIA WAkong en Bijstand, een nieuw WOA schandaal staat ons te wachten, en Rotterdam kan vanaf September de Bijstanduitkeringen al niet meer betalen.