Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kracht van het westen

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bolkestein noemt terroristische aanslagen van fundamentalistische zijde tekenen van zwakte en niet van kracht
De VVD veroorzaakt deze week heftige gemoedsbewegingen onder de rechtse reaguurders van Nederland. Raakten minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom de gevoelige snaar van de uitkeringen, gisteravond kneep Frits Bolkestein daar waar zich de pijnpunten bevinden met betrekking tot de islam.
Hoe deed de  aartsvader van het oud-vaderlands liberalisme dat? Hij hield in de Amsterdamse Rode Hoed op uitnodiging van Elsevier de H.J. Schoo-lezing en liet zien hoe de islam geen bedreiging is voor het westen, maar het westen wél voor de islam.
Dat heeft hij geweten. Aan alle kanten wordt de oude Bolkestein nu aangevallen door rechts en het Bosma-en-Wilders-volk. Wie de reacties bekijkt onder het verslag op  de site van Elsevier moet wel denken aan Spreuken 30: 25 “De sprinkhanen – een koning hebben ze niet maar ze rukken in slagorde op”.
Wat heeft Bolkestein misdaan? In zijn lezing maakte hij een vergelijking tussen de kracht van het westen en die van de islam. Daaruit blijkt dat de lokroep van onze cultuur met zijn democratie, zijn veelzijdigheid, zijn vrijheid, zijn gelijkheid, zijn broederschap, nog steeds onweerstaanbaar is. Het westen biedt zijn burgers de kans zichzelf te zijn en toch vooruit te komen in de wereld. Althans dat is het basisuitgangspunt waarop ons soort samenlevingen – toegegeven: met wisselend succes – hun staatsinstellingen baseren. Omdat daardoor open maatschappijen ontstaan, oogt het westen kwetsbaar. Ondertussen zijn de totalitaire alternatieven voor de democratie wel verslagen, de fascistische/ nationaal-socialistische met in de wereld nog niet vertoond geweld, de communistische door er net zo lang mee te concurreren tot ze onder hun eigen gewicht ineenstortten.
Zo zullen – betoogt Bolkestein – ook de totalitaire stromingen binnen de islam het onderspit delven. In hun landen van herkomst en op onze straten. 
Terwijl Bolkestein sprak, raakte ik met enkele vrienden verzeild in zo’n nieuwe Marokkaanse lounge. Geloof me, tegen verleidingen van deze snit is geen haatbaardendom op den duur bestand. Afgelopen zaterdag werd mijn zoon door een stel vrienden naar een vergelijkbare tent meegesleept om daar het Suikerfeest te vieren. Dit werd opgeluisterd door een striptease.
Bolkestein noemt terroristische aanslagen van fundamentalistische zijde tekenen van zwakte en niet van kracht. Het is een vlucht naar voren van wanhopige fanatici die merken dat zij hun grip aan het verliezen zijn. Het is jammer dat zij zoveel mensen in het westen wél overtuigd hebben van hun kracht en van hun gelijk met betrekking tot hun totaal verkrampte opvattingen over de islam. Om het W-woord maar te noemen: eigenlijk deelt Geert Wilders met Osama’s overgebleven aanhangers het ongeloof in de veerkracht van het westen en het westerse gedachtengoed.  Voor zulk defaitisme is de tijd voorbij.
UPDATE
De Pers heeft in de krant van donderdag de beweringen over het succes van de integratie door  Bolkestein in zijn Schoo-lezing gechecked. Volgens de krant zijn zij waar.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.