Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kosten van koffie en lokale media

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De gemeente mag best andere mediapartijen uitnodigingen om zich te laten informeren over hoeveel AT5 mag kosten
Vanochtend op de fiets naar de gemeenteraadsvergadering kon ik een keuze maken: koop ik een medium latte voor drie euro zestig bij de Coffee Company, ga ik naar het standje in het stadhuis om een koffie verkeerd te kopen voor één euro of haal ik gratis koffie met poedermelk uit de automaat?
Het is fijn dat ik de verschillende prijzen van koffie weet. In die positie verkeert de gemeente niet als het om de lokale media gaat. Niet alleen zit de stad momenteel niet in de luxe positie om de duurste koffie aan te schaffen, de stad weet niet eens dat er ook nog andere smaken zijn. AT5 verzorgt al jaren de lokale nieuwsvoorziening en daarvoor betalen we een bepaalde prijs (dit jaar 4,25 miljoen euro). Of het ook anders, beter, goedkoper kan, dat weten we niet.
Dat is natuurlijk een gekke zaak. Daarom heeft de gemeenteraad verschillende (media)partijen uitgenodigd om ons voor te rekenen voor hoeveel zij onze lokale nieuwsvoorziening kunnen maken. Op basis van deze benchmark kunnen we vervolgens bepalen hoeveel we over hebben voor lokale media.
Dit hele proces heeft ongelooflijk veel weerstand opgeroepen, niet in de laatste plaats van monopolist AT5 zelf. ‘In strijd met alle regels van behoorlijk bestuur’, ‘te vergaande bemoeienis’, ‘hetze tegen AT5’ schrijven de directeur en de Raad van Commissarissen.
Dergelijke bewoordingen zijn misschien begrijpelijk maar niet terecht. Het staat buiten kijf dat we lokale media nodig hebben en dat de Amsterdamse gemeenteraad daar ook geld voor zal uittrekken. Maar of we genoegen nemen met slappe automatenkoffie of dat we investeren in luxe latte – daar moeten we een geïnformeerde beslissing over nemen.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Joeri2
Joeri215 jun. 2011 - 21:30

Zullen we dat met politieke partijen ook maar gaan doen? De goedkoopste mag blijven. Het stomme van dit verhaaltje is dat mevrouw van Roemburg blijkbaar allang weet dat AT5 de dure luxe latte is... Lees dat laatste paragraafje nog maar eens.

msj_meijerink
msj_meijerink15 jun. 2011 - 21:30

De privatiseringsdrift van de overheid slaat door!

Laite43
Laite4315 jun. 2011 - 21:30

Ik kan me goed voorstellen dat AT5 hiervan behoorlijk over de rooie is. Als je andere partijen een tegenofferte laat doen zonder dat ze daadwerkelijk ook invulling moeten gaan geven aan die offerte ben je aan t shoppen zonder kennis of visie, dat is onbehoorlijk en bestuurlijk slecht zaken doen. Dus of je huurt een deskundige in die je de opdracht geeft om betere zaken voor je te doen. Of je gaat aan de hand van de jaarcijfers zelf op zoek naar de ruimte, of je stelt een nieuw budget aan de hand van algemene bezuinigingen en neemt de verantwoordelijkheid die je als bestuurder hebt te nemen. Iedereen die zegt dat ie een volle smakende kop koffie kan maken met bediening voor de prijs van een automaat-bakkie-oploskoffie, heeft andere plannen dan goed is voor jouw portemonnee.

leeuw2
leeuw215 jun. 2011 - 21:30

4 Miljoen voor een zender waar 1 miljoen Amsterdammers profijt van hebben. En daar gaat de gemeenteraad in Amsterdam dan over lopen zeiken. Maar wel 25 miljoen over de balk smijten voor een muziekcentrum in Oost waar niemand op zit te wachten. Tsja prioriteiten stellen heet dat dan. Ik zou zo zeggen ga eens al die nutteloze subsidieclubjes onder de loep nemen daar stikt het van in Amsterdam. En dan gaat het wel over bedragen die die schamele 4 miljoen ruimschoots overschrijden.