Joop

De komende klimaatrevolte

  •  
09-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26919039521_cbacf2dcb7_k

© cc-foto: Break Free / Tim Wagner

'Rebels for life' nemen het risico van arrestatie voor lief om weer controle te krijgen over hun leven en toekomst
Tienduizenden scholieren in Europa zijn de afgelopen weken in klimaatstaking gegaan in navolging van de Zweedse Greta Thunberg. Ook in ons land stapten donderdag 15.000 scholieren niet op de fiets naar hun vertrouwde middelbare school, maar in de trein naar het Malieveld. De dagelijkse routine van Economie, energiedrankjes en een blokuur Nederlands werd vervangen door leuzen, protest, en – dat dan weer wel – energiedrankjes. Schamper deden cynische zuurpruimen het af als spijbelen, geen idealisme maar een dagje vrij.
Als de volwassenen van nu niet de daadkracht hebben om de klimaatcrisis aan te pakken is de scholierenstaking echter waarschijnlijker de voorbode van een heuse klimaatrevolte. Bij gebrek aan politieke daadkracht moeten we er rekening mee houden dat de stakende scholieren zich na hun examens aansluiten bij de snel groeiende beweging die eigenhandig de controle over de eigen toekomst probeert terug te winnen.
Het startschot van deze nieuwe directe actiebeweging luidde in 2015 onder het motto Ende Gelaende (‘tot hier en niet verder!’). Duizend activisten bestormden de Duitse Garzweiler open bruinkoolmijn om de winning van deze vieste fossiele brandstof stil leggen. Inmiddels vinden jaarlijks tientallen van dit soort acties plaats waar duizenden activisten fossiele bedrijven stilleggen, al is het maar voor een weekend. In Nederland werd bijvoorbeeld onder de vlag van ‘Code Rood’ vorige zomer door 700 mensen het NAM tankenpark in Farmsum (Groningen) geblokkeerd. In Engeland wist de Extinction Rebellion enkele maanden geleden het autoverkeer van Londen effectief plat te leggen door belangrijke kruispunten te bezetten. Ook deze beweging kreeg in no-time navolging: dit weekend vindt de eerste actietraining van de Nederlandse tak plaats. Al deze ‘rebels for life’ nemen het risico van arrestatie voor lief om weer controle te krijgen over hun leven en toekomst. Dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid zich zo snel verspreidt geeft de gevoelde urgentie weer. Men pikt de onzekerheid over de toekomst niet langer.
Zo’n maatschappelijke reactie op toenemende onzekerheid is niet nieuw. We hebben het eerder gezien. Telkens als de samenleving het gevoel krijgt de controle over het leven kwijt te raken – door de Industriële Revolutie, door economische globalisering, door de ongrijpbaarheid van een financiële crisis – ontstaat een tegenbeweging. Dit bracht ons de vakbonden, die knokten om arbeiders te beschermen tegen de wispelturigheid van het kapitalisme. Het bracht ons de Occupy beweging die pleinen bezette om de losgeslagen financiële sector weer aan banden te leggen. En nu brengt het ons dus een nieuwe klimaatbeweging. Al in het midden van de vorige eeuw signaleerde de beroemde Oostenrijks-Hongaarse politiek-econoom Karl Polanyi deze dubbele beweging: als economische ontwikkelingen mensen minder grip op het leven geven dan volgt een tegenbeweging uit de samenleving die weer controle over het eigen leven terug probeert te winnen.
De scholieren van vandaag voelen dondersgoed aan dat zij in een ‘dubbele beweging 2.0’ terecht zijn gekomen. Naast de onzekerheid van een Uber-economie van flexibele arbeidscontracten en stijgende huizenprijzen zien ze ook steeds duidelijker hoe de klimaatcrisis hun toekomst bedreigt. En als de scholieren naar Den Haag kijken zien ze mannen in donkerblauwe pakken onder het mom van draagvlak treuzelen. Terwijl Nederland onderaan de duurzaamheidslijstjes bungelt claimen regeringspartijen met droge ogen ‘dat Nederland geen lichtend voorbeeld voor de wereld hoeft te zijn’ (Dijkhoff) of ‘dat we naar de gele hesjes moeten luisteren’ (Buma). Als de gevestigde machtspartijen treuzelen en traineren, dan liever een strafblad dan de status quo van een veranderend klimaat en een ongewisse toekomst te accepteren.
Bij gebrek aan politieke daadkracht moeten we er dus rekening mee houden dat de stakende scholieren van vandaag de directe activisten van morgen zullen zijn. Zij zullen mijnen bezetten en dieselauto’s blokkeren om weer iets van grip krijgen op hun eigen toekomst. Als de gevestigde machtspartijen niet in staat zijn om de scholieren uitzicht te bieden op een zekere toekomst dan wacht ons allicht een heuse klimaatrevolte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 1:59

Hoe groot is deze beweging? Prima om te zien dat er kennelijk nog van enig idealisme sprake is bij de post-patat generatie maar als het hier om een kleine minderheid gaat dan schieten we er weinig mee op. Deze wereld is namelijk al lang rijp voor een revolte. Zo lang dat het mij heeft verbaasd dat we dit niet eerder hebben gezien. Dat voedt ook mijn scepsis. Als er iets de moderne westerse mens (en met name de jongere generatie's) heeft gekenmerkt de afgelopen jaren, dan is het wel een haast verwijtbare passiviteit en een bewezen onvermogen om voor zichzelf op te komen. Overheden en grootkapitaal hebben dat gegeven ook in steeds sterkere mate misbruikt. Misschien dat er iets van een ommekeer aan zit te komen. We hebben al gele hesjes per slot van rekening en daar is men (met name in Frankrijk) nog lang niet klaar mee. Het gezeik dat ze zo'n rotzooi maken acht ik weinig relevant. Bankiers, die trappen pas rotzooi! En goed, nu dus ook jongeren de straten op voor het klimaat. Laten we hopen dat het een massabeweging wordt (tegen de trend van de afgelopen decennia in).

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld10 feb. 2019 - 20:21

[nemen het risico van arrestatie voor lief om weer controle te krijgen over hun leven en toekomst] Scholieren, het zullen voornamelijk 16-18 jarigen zijn. Dat die controle over hun leven en toekomst trachten te krijgen, prima. Maar dat woordje "weer"? Dat snap ik niet.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 14:59

De perfekte jij-bak: JasDon: "Deze jongeren zullen uiteindelijk afstuderen en op zoek gaan naar werk, een huisje en vaak ook gewoon een auto, het liefst van de zaak natuurlijk. Op het moment dat ze dan geconfronteerd worden met een onbetaalbare woning, auto en vakantie zullen hun prioriteiten snel veranderen." om je eigen handen in onschuld te wassen.

2 Reacties
JasDon
JasDon10 feb. 2019 - 16:11

Ten eerste, er zit gewoon een beantwoorden functie op deze website, het komt over als een beetje aandachtszoekend gedrag om elke keer boven aan dit draadje je reacties te plaatsen. Ten tweede, op geen enkele manier is mijn reactie bedoeld als excuus voor mijn eigen gedrag, of die van mijn generatie. Ik wek de suggestie niet eens, dus hoe jij hier een drogreden in ziet verbaast me een beetje.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 18:32

Het was niets anders dan een eerbetoon aan de perfecte jij-bak.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 14:55

Zelden zoveel jij-bakken op een rij gezien.

6 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks10 feb. 2019 - 15:35

Je bent er inderdaad weer druk mee vandaag .....

Ozon
Ozon10 feb. 2019 - 17:05

Meer een “Helaas, van de klimaatrevolteraars hoeven we het ook niet te hebben...” Van mij ook niet, maar ik vrees van hen ook niet... zo niet minder...

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 18:34

Yep, het wordt zelfs teveel werk om ze een voor een te benoemen.

Me4
Me410 feb. 2019 - 22:52

Zelden zoveel verwijten van jij-bakken gezien van iemand die voortdurend jij-bakt. Kijk je eigen draadjes eens terug! Nu graag een paar argumenten want die heb ik nog niet gehoord.

Ozon
Ozon11 feb. 2019 - 6:13

En dan te bedenken dat de hele demonstratie dus eigenlijk een jij-bak was... het regent jij-bakken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 feb. 2019 - 8:22

De thermostaat in de scholen op 18 is ook een goed begin. Onze gebouwen zijn zwaar overhit.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 14:53

Jay K: "Deze mensen zijn gevaarlijk en ziek. Ze durven geen echte maatregelen te nemen. Zoals gewoon glasthard verbieden. Uitstoot verminderen? Minder mensen. Een stop dus op bevolkingsgroei. Uitstoot boven een x uitstoot? Gewoon verbieden. Wegwerp artikelen? Zoals huizen bouwen die 25 jaar mee gaan, piano’s die 10 jaar meegaan, auto’s die na 5 jaar zijn afgeschreven, telefoons, computers en tablets die door software updates maar 3 jaar mee gaan? Verbieden! Dit geldt dan ook voor alle apparatuur. Rommel over de hele wereld heen sturen? (eten, spullen en noem maar op) verbieden!. Gele hesjes? Hmmm kunststof… Verbieden.(...) Iedereen die het hier niet mee eens is, wil geen klimaat oplossing." Kijk eens aan, Jay K is een voorbeeld voor ons allen: linkser kan het niet en wie niet voor ons is, is tegen ons.

mjpooter
mjpooter10 feb. 2019 - 14:32

Die revolte gaat geweldig meevallen. Vooral als persoonlijke opofferingen in beeld komen en de portemonnee moet worden omgekeerd. Overigens, de auteur is onbekend met het verschijnsel "opwindingssamenleving". Zijn verhaal is daar een gevolg van.

Ozon
Ozon10 feb. 2019 - 12:32

Ach, zo lang “The rebel for life” liever op vakantie naar het buitenland gaat dan kamperen in eigen land of België en liever dagelijks een vervuilend blikje energy-drank drinkt dan water uit de kraan -of gewone limonade, zal het wel los lopen met die rebellie.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 feb. 2019 - 8:32

kamperen met eigen tent kan nog steeds maar het zou me niets verbazen als je maanden van te voren een plaats moet boeken. Voor wild kamperen moest ik al decennia geleden naar Frankrijk.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2019 - 12:25

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2019 - 16:11

'weten nog niks van de struggle for life.' Het feit dat je het in dezelfde alinea hebt over autobezit en 2x op vakantie willen, laat zien dat je zelf ook nog niet al teveel van het leven hebt begrepen. Dat soort materiële zaken zijn namelijk uiteindelijk totaal onbelangrijk. 'dat naarmate mensen ouder worden, vaak ook rechtser worden, ' Ik zie ze net zo vaak linkser worden, zeker als ze meer tijd krijgen zich te verdiepen.

Hiltermann
Hiltermann10 feb. 2019 - 12:07

Eens zien wat er van dit idealisme overblijft wanneer het thuis niet warmer wordt dan 15 graden met die mooie voor veel geld geïnstalleerde warmtepomp. Dan mag het buiten niet kouder zijn dan 10 graden. Is het kouder dan 10 graden dan wordt zelfs die 15 graden niet gehaald. Dat jonge mensen zich zorgen maken kan ik begrijpen. Hun toekomst staat op het spel. Met alleen ageren tegen de huidige politiek kom je er niet. Denk ook eens na over oplossingen.

5 Reacties
Hans Welbedagt
Hans Welbedagt10 feb. 2019 - 15:14

Beste Hiltermann, Met de huidige stand der techniek, kunnen we onze huizen, fossiel vrij, comfortabel verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Enkele voorbeelden : Een warmte pomp is één van de vele andere opties om de c.v ketel op aardgas te vervangen Een andere optie is, de brander van de huidige c.v ketel aan te passen voor waterstof gas. Het gas leidingen net in Ned is geschikt voor waterstof gas. Water stof gas is alleen geen energie bron maar een energie drager. Bovenstaande is één van de vele mogelijkheden, die ook nog volop in ontwikkeling zijn. Een energie transitie, is een een investering voor de toekomst, die we met zijn allen (bedrijfsleven en burger) moeten en kunnen dragen.

Stheno
Stheno10 feb. 2019 - 19:12

Hans, "Met de huidige stand der techniek, kunnen we onze huizen, fossiel vrij, comfortabel verwarmen in de winter en koelen in de zomer." Helaas, aardwarmte gaat niet lukken met 17+ miljoen inwoners op ons beperkte grondgebied (in m3). Daar zijn simpele technische redenen voor. En een luchtwarmtepomp zorgt op dit moment voor meer CO2 uitstoot dan een gasketel. Waterstofgas is mogelijk een optie. Maar zoals iedere geinteresseerde weet was het juist de intentie van milieuorganisaties om ons (gas)leidingennet juist af te sluiten van welk gas dan ook! Tel uit je verlies. Los van dit alles is het totaal (maar dan ook totaal!) irrelevant wat wij hier in NL doen, want de bevolking neemt zodanig toe dat geen enkele besparing onzerzijds enig meetbaar resultaat zal opleveren. Bovendien betreft de CO2 norm een politieke uitspraak (er zit helaas echt niets wetenschappelijks bij, het is een zuiver politieke norm) waarin wel duidelijk is dat enig klimatologisch resultaat nihil zal zijn. Want: het klimaat (zo het kan denken) trekt zich niets aan van politieke normen; het klimaat heeft geen paspoort of politiek regime nodig. Het is grensoverschrijdend en absoluut.

Hans Welbedagt
Hans Welbedagt10 feb. 2019 - 22:58

ST HENO Helaas, aardwarmte gaat niet lukken met 17+ miljoen inwoners op ons beperkte grondgebied (in m3). Daar zijn simpele technische redenen voor Met de huidige stand der techniek kunnen we nu al onze woningen, fossiel vrij verwarmen. Dat gebeurd zonder gebruik te maken van aardwarmte. Energie halen uit aardwarmte of geothermie ( dieper) is nog volop in ontwikkeling. Mijn vraag aan u is : Wat zijn volgens u, de simpele technisch redenen, dat aard warmte op termijn niet geschikt is voor Nederland ? Gaarne een toelichting En een luchtwarmtepomp zorgt op dit moment voor meer CO2 uitstoot dan een gasketel. Ik neem aan dat u met een lucht warmte pomp, een warmte pomp bedoeld. Warmte pomp is eigenlijk een verkeerde term. Een warmte pomp werkt namelijk middels een compressie systeem. Een compressor is geen pomp. De opgenomen energie wordt gewonnen uit lucht of water. De compressor wordt aangedreven door een elektro motor. Met de huidige stand der techniek, haalt een moderne warmte pomp, 75 % warmte energie uit de lucht of water en 25 % warmte energie uit het elektriciteit net. Mijn vraag aan u is: Kunt u mij toelichten waarom een warmte pomp met dezelfde warmte capaciteit als een CV ketel meer C02 uitstoot ? Waterstofgas is mogelijk een optie. Maar zoals iedere geinteresseerde weet was het juist de intentie van milieuorganisaties om ons (gas)leidingennet juist af te sluiten van welk gas dan ook! Tel uit je verlies Uw bovenstaande bewering is onjuist. Net zoals de Groningers, willen milieu organisaties al veel langer stoppen met het winnen van aardgas uit Groningen. Na de zoveelste aardbeving heeft dit kabinet besloten om versneld te stoppen met het winnen van aardgas uit Groningen. Sommige milieu organisaties steunen al jaren innovaties, als alternatief van aardgas. Dat milieu organisaties niet op waterstof willen, heeft nooit ter discussie gestaan. Het is wel algemeen bekent dat waterstof niet het ei van Columbus is. Want water stof is een energie drager, en moet via elektriciteit geproduceerd worden. En om de zelfde hoeveelheid warmte te krijgen is meer waterstof nodig dan aardgas ( +/ - 1 op 3 ) Rusland wilt graag meer aardgas aan ons verkopen, zodat wij minder aardgas uit Groningen hoeven te winnen. Voor welke opties zou u kiezen ? 1) Relatief goedkoop gas van Rusland kopen, zodat we voor een groot deel afhankelijk worden van Rusland. 2) Binnen de EU de energie transitie doorzetten, zodat we op de lange termijn niet meer afhankelijk zijn van het midden oosten en Rusland. Of heeft u nog een ander optie in petto ? Graag een toelichting

Stheno
Stheno11 feb. 2019 - 13:40

HW 1 Het benodigde aardwarmtewingebied beslaat meer ruimte dan NL te bieden heeft, zelfs al zou heel NL potentieel geschikt zijn (wat niet zo is). Bovendien gebruiken huishouden slechts een minderheid vd benodigde energie in NL. Hiernaast is een verdrievoudiging te verwachten van consumentenelektriciteitsverbruik: het huidige gebruik voor 7+ miljoen woningen en hier bovenop 7+ miljoen warmtepompen en 7+ miljoen elektrische auto's. Het is niet zozeer of de techniek toereikend is, maar of de infrastructuur toereikend is (en de economische aspecten uiteraard). 2 Ik volsta met de opmerking van de directeur van Remeha in de Volkskrant van vorige maand: https://www.volkskrant.nl/economie/de-duurzame-warmtepomp-goedkoper-dat-gaat-echt-niet-gebeuren-br-~b9b2896f/ (onder de foto, onder het kopje 'klimaatdiscussie') 3(a) Die bewering staaf ik met een interview uit 2017 in Trouw: https://www.trouw.nl/home/energiebedrijven-pas-op-met-stoere-taal-over-aardgasloze-huizen~ae3b67ca/ (onder het kopje 'onnodig uitstelgedrag') Greenpeace, Milieudefensie en Natuur&Milieu worden met naam genoemd. 3(b): H2 Wanneer vol ingezet gaat worden op wind/zon energie loop je het risico dat bij bijv een groot hogedrukgebied veel pv-panelen energie opwekken. Idem met windmolens. Het kan zijn dat er een overschot aan energie ontstaat waarbij de stroomprijs tot 0 daalt (of verder): https://klimaatgek.nl/wordpress/2017/11/01/duitse-stroomprijs-beneden-de-minus-e-50megawattuur/ Bij uitbreiding van wind/zon energie zal dit verschijnsel alleen toenemen, immers de energie is afhankelijk van het weer. Ipv te betalen om je stroom kwijt te kunnen is het grosso modo voordeliger dit dan in H2 om te zetten. https://www.duurzaamnieuws.nl/binnenkort-maken-we-groene-waterstof-op-de-noordzee/ En dan is de volgende stap ook mogelijk: methaniseren. CO2 erbij en je hebt methaan. 4:Optie : kernenergie. Overigens ben ik niet bang te maken met een of ander schrikbeeld over de grote vijand Rusland. Indien dit een argument zou zijn, dan valt op dat terwijl sommigen ons van het gas af willen halen, de rest van de wereld juist overstapt op gas.

Hans Welbedagt
Hans Welbedagt13 feb. 2019 - 22:52

Stheno Dank voor u reactie en de toegestuurde berichten. Door dit gelezen te hebben, voel ik mij toch genoodzaakt hierop te reageren. Citaat directeur Remeha: We willen niet iedereen een warmtepomp verkopen. In veel bestaande huizen is het een drama. Het is veel duurder dan een cv-ketel en je CO2-uitstoot gaat ook nog omhoog. Dat in veel huizen een warmtepomp een drama is, is zwaar overdreven. Bij sommige huizen functioneert een warmtepomp inderdaad niet optimaal. De reden is vaak, dat een systeem met een warmtepomp door ondeskundig personeel wordt geïnstalleerd. Dat een warmtepomp meer C02 uitstoot is onjuist. De directeur is niet goed geïnformeerd of hij is onjuist geciteerd. De aanschaf van een warmtepomp is wel duurder. Maar de prognose is, dat de investering kosten er uit gaan omdat minder gas wordt verstookt. Kanttekening: Niet ieder huis is nog geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp. Citaat auteur klimaatgek; Zolang het klimaatdebat en het energiedebat in Nederland net als in Duitsland gedomineerd worden door het dogma van CO2 wordt het leven er niet beter maar wel duurder op. Het is mij duidelijk dat deze auteur een ontkenner is. De kennis die de wetenschap bezit, wordt gewoon ter zijde geschoven. Deze auteur is helaas niet de enige. Die corpsbal en pseudo-intellectueel Boudet behoort ook tot die club. Energieoverschot: In plaats van een probleem zie ik dat als een van de oplossingen. Eén van de oplossingen heeft u zelf al gegeven................productie van waterstofgas. Rusland: Ik zie Rusland ook (nog) niet als een grote vijand. Maar het is mij duidelijk, als de EU voor het leveren van energie afhankelijk wordt van Rusland, dat Rusland nog meer politieke invloed gaat uitvoeren. Ik vind dat zeer onwenselijk. Kernenergie: Ik neem aan dat u alle voordelen en nadelen tegen over elkaar heeft afgewogen. Ik neem ook aan dat u op de hoogte bent, waar en hoe de brandstof voor kernenergie wordt gewonnen. U vind het waarschijnlijk geen bezwaar dat kernafval, duizenden jaren radioactief blijft en dat dit verder wordt doorgeschoven naar de volgende generaties. Mijn persoonlijke mening: Niet meer investeren in kernenergie. Mijn visie betreft de energievoorziening binnen de EU: Alle landen van de Europese Unie betalen samen per dag één miljard euro aan olie, kolen en gas uit andere landen. In 1990 importeerden we 62 procent van onze energie, in 2008 al 75 procent. Ik wil deze euro’s liever in Europa houden, om te besteden aan de energie transitie. We hebben binnen de EU de technische kennis op dit te realiseren. We kunnen dat pas realiseren als alle neuzen dezelfde kans op gaan staan,en het cynisme stopt. Illusie ???

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 feb. 2019 - 11:45

De rebellie tegen in de ogen van anderen allerlei overdreven maatregelen met daarachter dubbele agenda's van belanghebbenden tégen de klimaatalarmisten zal volgens mij veel sterker blijken en is dat ook al. Dat deze mensen daarom noodzakelijkerwijs minder gelijk hebben of juist meer dan die rebellen voor verregaande maatregelen is bij de vele diverse deelonderwerpen waar het om gaat een open discussie. Probleem is nu juist dat de partijen doen alsof er geen debat meer nodig is.

JasDon
JasDon10 feb. 2019 - 10:00

Deze jongeren zullen uiteindelijk afstuderen en op zoek gaan naar werk, een huisje en vaak ook gewoon een auto, het liefst van de zaak natuurlijk. Op het moment dat ze dan geconfronteerd worden met een onbetaalbare woning, auto en vakantie zullen hun prioriteiten snel veranderen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 feb. 2019 - 9:54

Oh Oh wat een oudemannepraat weer, hieronder. Ik weet het jullie tijd zo goed als voorbij is maar laat dat niet zo merken. Niet zo kleinzielig. Is dat nu de kroon op jullie bestaan op aarde, dat je vanuit je rolstoel nog even afgeeft op de jeugd en de wereld. Uit jaloezie of gewone bekrompenheid.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2019 - 11:03

Martin, je haalt me de woorden uit de mond! Die scholieren demo's moeten uit alle macht direct klein worden gemaakt om te verbloemen hoe klein en bekrompen men zelf is.

Me4
Me410 feb. 2019 - 13:22

Practise what you preach! Heeft helemaal niets met jeugd, ouderdom of andere generalisaties te maken. Verbeter de wereld en begin bij jezelf, hoe simpel kan het zijn! Dus jij was als puber niet rebels, opstandig en onverschillig? En deze pubers zijn glorieus, vol inzichten en het geweten van de wereld? Ze zijn opgegroeid in een wereld met 30 soorten yoghurt, 40 smaken ijs, McDonalds, Kentucky Fried chicken, 301 tv zenders, en eten bijna ieder dag vlees. Ik kan morgen helemaal en ben al voor een groot gedeelte terug to basics, gebruik bijna geen gas, stroom of water en verbouw mijn eigen eten. Gooi nooit voedsel weg of restjes weg. Het enige waar ik het milieu zwaar mee last zijn 4 kinderen waaronder pubers en die interesseert het geen ene jota wat hun vader doet maar ze gaan wel naar klimaatmarsen! Wat doe jij dat is de vraag behalve anderen de les lezen zoals iedere leraar?

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin10 feb. 2019 - 14:17

U hebt helaas niet veel van deze bijdrage begrepen. Mijn houding is juist niets te doen. Passief te zijn. Niet meer consumeren dan strikt noodzakelijk. Juist geen gebruik van alle zogenaamde 'geneugtes' van het leven maken. Daardoor doe je veelmeer voor het milieu en het klimaat, dan menigeen die op de barricades staat. Leven van wat de mensen zoal wegdoen. Al in mijn vroegste jeugd struinde ik de stad af op zoek naar bruikbare spullen. Stadjutten, noemde wij dat toen.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin10 feb. 2019 - 9:51

Disruptie Ik ken iemand die, moe van alle vulgaire snelheid, disruptie (ontwrichting) en omwenteling, stilaan veranderde in een romantische conservatief. Een natuurlijke reactie, die niets te maken heeft met capitulatie maar juist met verzet. Het verzet van de antirevolutionair. Zie hem zitten met zijn niet-kwantificeerbare leven, dat tevreden anachronisme, zonder een spoor van spijt uit zijn tijd gevallen. Iemand die traagheid belichaamt, stilstand zelfs, losgesneden van de markt in zijn fauteuil bij de haard, verdiept in een gedicht uit de bundel Buch der Lieder van Heinrich Heine (1827). Vrij naar Tommy Wieringa (NRC) 9 februari 2019

Extra belegen
Extra belegen10 feb. 2019 - 9:46

In mijn ogen is de gemiddelde jongere niet anders dan de gemiddelde oudere wat betreft consumptiepatroon en ja, ook wat egoisme betreft. Scholieren staan (onder schooltijd) te 'staken' voor het klimaat en milieu maar wijzen vooral naar anderen (in dit geval de regering) alsof er voor jezelf geen offers gebracht zouden moeten worden. Ik denk dat als de macdonalds 'straks' 50% duurder is vanwege co2 heffingen op vlees en kip, deze zelfde scholieren gaan klagen dat ze hun menu niet meer kunnen betalen.. of dat hun telefoon te duur wordt, of dat ze nog maar drie paar schoenen hebben in plaats van de tig paar schoenen.. maarja, het is veel gemakkelijker om anderen te wijzen op hun bestedings- en vervuilingspatroon dan je eigen patroon aanpassen. Wat ik tot op heden aan beelden heb gezien zie ik met name hypocrisie en ook simpelweg domme denkbeelden. Bijvoorbeeld alle insinuaties over seks op hun spandoeken.. snappen scholieren dat seks tot kinderen leidt en dat juist en met name de overbevolking op aarde voor de grootste problemen zorgt?

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 feb. 2019 - 19:41

'maarja, het is veel gemakkelijker om anderen te wijzen' Dat is precies waar je hier zelf mee bezig bent.

Cruise
Cruise10 feb. 2019 - 9:17

Op zich respect voor het getoonde engagement van deze voornamelijk havo en vwo scholieren , kinderen van vaak hoogopgeleide D66 en vooral Groen Links stemmende ouders, maar als het hun werkelijk om een CO2 uitstoot arme toekomst gaat dan stappen deze scholieren nu massaal over naar beroepsgeorrienteerde MBO 3 en 4 niveau installatietechniek opleidingen waar het personeel nu en in de toekomst niet aan te slepen en waarmee je dus werkelijk invloed kunt uitoefenen op de noodzakelijke energietransitie en daarmee je toekomst; wat laat ze ?

Me4
Me410 feb. 2019 - 9:08

Ondanks alle halleluja geluiden wat betreft de jongeren blijft "Practice wat you preach" ontbreken. De foto is een daar een voorbeeld van ze lopen in wegwerpkleding! En daar zit ook het grootse probleem gemakzucht en de doorgeslagen consumptiemaatschappij. Als deze jongeren weer controle willen krijgen over hun leven en toekomst dan gaat ze dat vies tegenvallen want alle die doekjes voor het bloeden die worden voorgesteld zijn nog niet eens het begin. Ik ga geen lijstje maken wat iedereen weet eigenlijk wel waar en wat we moeten inleveren en dan ook op wereldschaal. Consumptie verminderen dat is het belangrijkste onderdeel naast geboortebeperking. Nu is het een soort cherry picking voor zaken die makkelijk liggen maar geen enkele zoden aan de dijk zetten. Wat ik nog het meest kwalijk vindt is dat mensen als Ed Nijpels als een klimaatpaus het hele debat kaapt en zijn eigen route kan uitzetten. Ed Nijpels die zijn hele leven lobbyt voor grote bedrijven en zelf in zijn privéleven laat zien dat hij letterlijk schijt heeft aan het milieu. Een echt milieuplan is back tot basics, geen economische groei en allerlei problemen die daar weer het gevolg van zijn. De vraag is kan dat nog en is het draagvlak groot genoeg om deze extreem zware offers te brengen????? Ik persoonlijk maak me trouwens drukker over het milieu dan climate change dan de impact van CO2. Het ene komt met het andere. Maar CO2 bekt zo lekker en dan kan het milieu lekker naar de achtergrond en wie vinden dat prettig? Juist ja Edje Nijpels en consorten!

Jay K
Jay K10 feb. 2019 - 9:03

[Bij gebrek aan politieke daadkracht moeten we er dus rekening mee houden dat de stakende scholieren van vandaag de directe activisten van morgen zullen zijn. ] Hahaha, wat een BS. De stakende scholieren van nu zijn de werknemers van morgen. Mensen die nerveus in een blauwe (mantel) pak bij o.a. Shell, Apple of wat voor bedrijf dan ook zitten te wachten om die mooie baan te kunnen krijgen om dan met een al dan niet milieu vriendelijke auto te kunnen rijden, de smartphones, tablets, computers kunnen kopen voor hun gezin en een nog mooier huis kunnen kopen dan in de toekomst. Op het moment dat ze begrijpen dat al wat zij consumeren duurder gaat worden als de grote bedrijven heel veel belastingen moeten betalen en zijzelf ook steeds meer belastingen moeten betalen terwijl regeringen nog geen deuk in een pakje zachte boter kunnen en willen slaan gaan ze gewoon weer verder met het gewone leven. We zijn vervloekt met politici die bij gebrek aan kennis en intelligentie denken dat alles met geld op te lossen is. We hebben een klimaat problem?? Oh, belastingen moeten omhoog. We hebben problemen met onderwijs? Oh belastingen moeten omhoog, roken is slecht voor je gezondheid? Oh, belastingen moeten omhoog en ga zo maar door. Deze mensen zijn gevaarlijk en ziek. Ze durven geen echte maatregelen te nemen. Zoals gewoon glasthard verbieden. Uitstoot verminderen? Minder mensen. Een stop dus op bevolkingsgroei. Uitstoot boven een x uitstoot? Gewoon verbieden. Wegwerp artikelen? Zoals huizen bouwen die 25 jaar mee gaan, piano's die 10 jaar meegaan, auto's die na 5 jaar zijn afgeschreven, telefoons, computers en tablets die door software updates maar 3 jaar mee gaan? Verbieden! Dit geldt dan ook voor alle apparatuur. Rommel over de hele wereld heen sturen? (eten, spullen en noem maar op) verbieden!. Gele hesjes? Hmmm kunststof… Verbieden. Probleem voor de regeringen is..... dat kost geld en ze krijgen dan geen mooie baan achteraf. Iedereen die het hier niet mee eens is, wil geen klimaat oplossing.

Sam V
Sam V10 feb. 2019 - 8:59

Hebben we niet inmiddels alles al gezegd over deze opwelling? Misschien dat een paar scholieren beroepsdemonstrant worden. De rest gaat gewoon verder studeren en meedoen aan de ratrace. Welkom in de wereld van de volwassenen.

Tom Meijer
Tom Meijer10 feb. 2019 - 8:40

Er zullen zeker stakende scholieren zijn die door deze gebeurtenis definitief het pad van verzet zijn opgegaan. En dat is goed. Hoe meer hoe beter. Als zij dan vervolgens ook nog eens nadenken op welke partij(en) zij beter wel of juist niet kunnen stemmen dan komt er misschien van die kant ook eens beweging. Want zolang de revolutie niet uitbreekt zal grootschalige verandering toch uit de huidige politiek moeten komen.

4 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks10 feb. 2019 - 10:14

"Want zolang de revolutie niet uitbreekt zal grootschalige verandering toch uit de huidige politiek moeten komen" Je hebt helemaal gelijk, en hopelijk nemen die partijen dan ook hun verantwoordelijkheid om wat te doen met het mandaat van van de kiezer. We hebben hier met zijn allen meer dan genoeg aan te merken op het huidige kabinet maar laten we wel zijn, dit kabinet zit er toch vooral omdat het zo'n beetje de enige partijen zijn die bereid zijn om compromissen te sluiten en verantwoordelijkheid te nemen.

adriek
adriek10 feb. 2019 - 10:16

En niet alleen op welke partij ze stemmen. Ook hoe lang ze met welk mobieltje doen, waar en hoe hun kleding gemaakt wordt, uit welk land hun verse groenten geimporteerd worden enzovoorts. Ik merk vooralsnog bij weinig jongeren daadwerkelijk milieubewustzijn, deze staking lijkt voornamelijk een gezellig protest-uitje.

Tom Meijer
Tom Meijer11 feb. 2019 - 8:23

QEirda "Ik merk vooralsnog bij weinig jongeren daadwerkelijk milieubewustzijn" En dat ligt niet aan jezelf maar aan anderen? Let eens wat beter op.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2019 - 18:43

'Ook hoe lang ze met welk mobieltje doen, waar en hoe hun kleding gemaakt wordt, uit welk land hun verse groenten geimporteerd worden enzovoorts.' Het zijn niet die kinderen maar volwassenen die die kinderen een dergelijk consumptiepatroon hebben aangeleerd en faciliteren.

Keilstra
Keilstra10 feb. 2019 - 8:29

Echt ? Deze jonge mensen gingen eerst nog even naar McDonalds voordat ze naar moeders stamppot afreisden, en ze zijn bij monde van hun eigen woordvoerder niet van plan om af te zien van vliegreizen ("ik heb nu eenmaal familie in het buitenland"). Dit is geen revolutie.

1 Reactie
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks10 feb. 2019 - 10:07

Ik hoop dat je ongelijk krijgt Keilstra maar het klinkt inderdaad ook wel als toekomstige GL'ers. Mooie praat om populair te zijn maar als het op eigen gedrag aankomt en verantwoordelijkheid nemen dan laten ze het afweten. Maar laten we het positief bekijken, het is mooi om te zien dat de jeugd op deze manier haar maatschappelijke betrokkenheid toont. Wie weet helpt het ook de jongere generaties kiezers over de streep om bij verkiezingen niet meeer te schitteren door afwezigheid en daarmee de babyboomers in het zadel te houden die krampachtig aan hun materiele verworvenheden en overjarige wereldbeelden vasthouden. De toekomst van de planeet is te kostbaar om speelbal intergenerationele machtsspelletjes te dienen. Kijk wat dat betreft maar naar de Brexit. De toekomst van de jeugd vernacheld door het krampachtig aan waanbeelden vasthouden van de babyboomers ....die dan wel weer massaal hebben gestemd waar de jeugd het liet afweten.

Peeman
Peeman10 feb. 2019 - 8:13

"om weer controle te krijgen over hun leven en toekomst." Het zal nog een tegenvaller voor deze jongeren worden wanneer de regering eindelijk doet wat ze willen. Dan komen ze er achter dat er in opkomende economieën steeds meer CO2 de lucht in wordt gepompt en het klimaat niet bij de Nederlandse grens ophoudt. Maar goed, dan doen wij in ieder geval netjes onze plicht.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks10 feb. 2019 - 10:09

Peeman is zo iemand die het geen enkel probleem vindt om door rood te rijden zolang er ook nog kruispunten in de wereld zijn waar toch geen stoplichten staan.

adriek
adriek10 feb. 2019 - 10:18

Voor een heel groot deel pompen deze opkomende economieën CO2 de lucht in omdat ze voor ons westerlingen (niet erg duurzame) artikelen te produceren op een niet erg duurzame manier.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2019 - 10:55

'Dan komen ze er achter dat er in opkomende economieën steeds meer CO2 de lucht in wordt gepompt' Je bedoelt die landen waar de fabrieken staan die de producten maken waar de huizen hier in Nederland mee vol staan. Nederland wat qua ecologische voetafdruk 4 keer groter is dan haar oppervlak en steevast in de top staat van de welvaart en rijkdom gaat. Gaat het echter om milieu dan geven we ineens niet thuis..

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 feb. 2019 - 6:56

Mooi dat veel millennials en de generatie hieronder zo klimaatbewust zijn, jammer dat dat ze het op eigen kracht niet redden en klimaatbelastende energiedrankjes nodig hebben om een dagje op de been te blijven. Ik zou de snowflakes willen zeggen "practice wat you preach". Geen Jettiaanse hypocrisie en probeer vliegen tot een minimum te beperken. Niet ieder jaar een nieuw mobieltje aanschaffen en probeer nu een keer echt minder dan 5 minuten onder de regendouche bij pap en mam te staan.

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 feb. 2019 - 7:06

milieubelastende ipv klimaatbelastende

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2019 - 18:18

'en klimaatbelastende energiedrankjes nodig hebben' Die kids zijn niet degenen die die drankjes verzinnen en vele miljoenen aan de het vermarketen ervan uitgeven. Dat die drankjes bestaan en vrij te koop zijn is te danken aan volwassenen die alleen maar meer, meer, meer willen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 3:23

Als ze weer grip willen krijgen op hun eigen toekomst, dan zullen ze hopelijk gauw genoeg tot het inzicht komen dat een klimaatrevolte daarvoor niet voldoende is.

tempest
tempest9 feb. 2019 - 23:19

“om weer iets van grip krijgen op hun eigen toekomst.“ Uiteraard geef je een signaal af met deze acties, maar je kan niet serieus denken dat je daarmee grip krijgt op je toekomst wat betreft klimaatverandering. Het effect van de actie is immers niet significant, afgezien van het signaal. Maar hoe ver moet een regering gaan dan? Geen aardgas meer aan huishoudens leveren? Benzine/diesel auto’s in beslag nemen? Vliegverkeer verbieden? Oliewinning overal ter wereld saboteren? Oorlog voeren om klimaat-maatregelen wereldwijd af te dwingen? Wanneer hebben we grip op onze toekomst?