Joop

De klassenstrijd kan niet zonder identiteit

  •    •  
01-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
RH20150501-9098

© Cc-foto: FNV Bondgenoten/Rob Huibers.

'Tot welke ‘klasse’ je behoort wordt grotendeels bepaald door je identiteit. Wie anders beweert, sluit opzettelijk de ogen voor de effecten van politieke keuzes en bijhorende systemen in onze maatschappij'
Hommeles over de FNV; de vakbond zet zich af tegen politieke partijen  die zich racistisch uitlaten. Er zijn mensen die dat niet OK vinden: ‘politiek hoort niet thuis bij de vakbond en  identiteitspolitiek al helemaal niet ‘, zeggen ze dan. Volgens hen hoort een vereniging die over arbeidsvoorwaarden gaat niet over politiek te praten.
Wat een kolder, ik ben juist blij met dit geluid.
Mijn identiteit? Witte cis-gender man, 40-er, hetero, geen beperking, ongelovig, ‘gewone achternaam’, uit een arbeidersgezin. Doorsnee, eigenlijk. Ik heb werk, een mening en ben niet op m’n mondje gevallen. Makkelijk.
Het mag duidelijk zijn: mijn ‘identiteit’ is meer dan mijn huidskleur, meer dan mijn geslacht, meer dan mijn leeftijd. Het is een optelsom en het verandert met de tijd. En het bepaalt grotendeels mijn kansen. Het werk-gerelateerde netwerk van mijn ouders, bijvoorbeeld, hielp absoluut niet mee om mij aan een baan te krijgen; ik zit echt in een heel andere tak van sport, in een andere klasse. Geen ‘kruiwagentje’ dus.
Als jouw leeftijd er voor zorgt dat je standaard minder loon krijgt maar toch geen korting bij de supermarkt, heb je een probleem. Het is lastig voor jezelf te zorgen zonder fatsoenlijk loon. Het is dan ook logisch dat de  vakbond actie voerde tegen het ‘halfloon’  voor jongeren.
Als jouw achternaam er voor zorgt dat je  kans op werk op voorhand al lager is dan iemand met een strafblad , is het net zo goed tijd voor actie.
Als je eruit geknikkerd wordt omdat je ‘te oud bent’,  moet daar  ook iets aan gedaan worden.
De voorbeelden zijn eindeloos. Tot welke ‘klasse’ je behoort wordt grotendeels bepaald door je identiteit. Wie anders beweert, sluit opzettelijk de ogen voor de effecten van politieke keuzes en bijhorende systemen in onze maatschappij.
Elk onderscheid op basis van geslacht, huidskleur, religie of wat dan ook, moet bestreden worden. Volkomen logisch dat een vakbond dit benoemt en terecht dat ze zich uitspreekt tegen figuren en politieke partijen die ons op die gronden proberen te verdelen of uit te sluiten. Sommige vakbondsleden of buitenstaanders  vinden dat vreemd. Dat is het niet. Waarom ben je überhaupt lid van een vakbond als je stemt  op een partij  die lijnrecht tegenover de grondslag, waarden en werking van diezelfde vakbond staat? Waarom wil je uitsluitende systemen in stand houden?
‘Identiteit’ verdient onze aandacht in de klassenstrijd, het is onderdeel van de systeemkritiek. We staan schouder aan schouder, respecteren de ander en zijn elkaars steun in de rug:  we zijn solidair  met elkaar. Jouw strijd is mijn strijd.
Zo emanciperen we Nederland, zo vallen we de systemen aan en zo krijgen we gelijke kansen voor iedereen. En pas als dat behaald is, kunnen we het enkel over arbeidsvoorwaarden gaan hebben.
Tot dan: meer aandacht voor identiteit graag, de klassenstrijd kan niet zonder!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (118)

Dinglish
Dinglish7 mei 2019 - 12:03

De meesten worden zich helaas pas bewust van uitsluiting wanneer het henzelf overkomt. Zij zien niet dat al velen anderen voor hen al om andere redenenen uitgesloten werden en dat zij daar zelf (on)bewust aan meededen

OlavM
OlavM5 mei 2019 - 1:04

Met de strekking van dit artikel ben ik het geheel eens. De SP als geheel zou zich hierover wel eens duidelijker mogen uitspreken. [Elk onderscheid op basis van geslacht, huidskleur, religie of wat dan ook, moet bestreden worden. Volkomen logisch dat een vakbond dit benoemt en terecht dat ze zich uitspreekt tegen figuren en politieke partijen die ons op die gronden proberen te verdelen of uit te sluiten.] Heel duidelijk en helemaal raak. (P.S.: Ik lees dit nu pas, en heb de comments hieronder nog niet gelezen).

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2019 - 14:02

"Ik ben een man, ik heb een mening en ben niet op mijn mondje gevallen, makkelijk." Nou nee, zo 'makkelijk' is het niet en zo gemakkelijk kom je er wat mij betreft niet mee weg. Je vergeet het belangrijkste m.b.t. je identiteit, Dat is niet een mening hebben die hebben we nl. allemaal. Wat er wel mee te maken heeft is welke mening je hebt en wat je ermee doet, wat je bent, je zijn, dat is je identiteit. Dat is bepalend voor je identiteit. En wat je verder bent interesseert mij minder, voor mij ben je alles wat je doet. Ik heb ook een mening nl. misschien niet zo lekker makkelijk. Kijk; of ik nu een zwarte en/of een blanke dictator voor me heb, dat maakt mij niet uit. Ik wil nl. geen dictator hebben en dat is het wezenlijke waar het om draait. Het interesseert me niet of een dictator blank, zwart, hetero/bis-seksueel en/of homo is etc.. Het wezenlijk waar ik tegen vecht is nl. dat die persoon een dictator is, Dat is wat mensen gemeenschappelijk hebben en/of niet. Of je nu slachtoffer en/of aanhanger bent. Dus nee, ik begrijp dat hele identiteitsgedoe in deze niet! Of een schoonmaker nu zwart, blauw, geel en/of pimpelpaars is. Als ik opkom voor een schoonmaker is het voor alle schoonmakers. Dat is waar je wezenlijke aandacht naar uit moet gaan. En als er discriminatie bestaat van werknemers door werkgevers, alle soorten discriminatie, moet je dat aanvechten en individuele werknemers bijstaan. Maar verder?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2019 - 14:09

En u heeft ook een verantwoordelijkheid voor de sociale verzekeringen ook nadat mensen werknemer af zijn. ziek worden, werkeloos etc., in de bijstand belanden. Uw verantwoordelijkheid reikt veel verder dan u heden ten dagen tentoon spreidt. Ik mis dat in uw politiek. En maak je niet druk; ook daar zijn alle soorten en maten Nederlanders vertegenwoordigd. Ik stem altijd SP maar ik mag toch hopen dat we niet deze kant op gaan.

kipzonderkop
kipzonderkop2 mei 2019 - 15:21

Politiek hoort natuurlijk wel thuis in de vakbonden. Maar dan wel politiek die de politieke elite de wacht aanzegt al zij de verplichte pensioenen van arbeiders in loondienst afbreekt, de WAO afbreekt, de WW afbreekt, de pensioenleeftijd verhoogt (inclusief zware beroepen), de lonen onder druk zet met ZZP subsidie, de lonen onder druk zet door buitenlanders onder de prijs te laten werken etc. etc. Helaas, de vakbonden zijn de laatste decennia niet meer gebleken dan mantelorganisaties van politieke partijen die het bestaan om de rechten van arbeiders te verkwanselen. De FNV als mantelorganisatie met PvdA elite aan het roer voorop. Wat is er niet afgebroken aan arbeidersrechten de laatste decennia door de nazaten van PvdA W. Kok met PvdA de Waal, PvdA Heerts en PvdA Jogerius. Daar doet de anonieme Busker helemaal niks aan af, integendeel. En aan de SP in de vakbond heeft de arbeider dus ook bar weinig. Net als de SP in het B&W van Amsterdam waar het pluche lonkt. Miljarden smijten naar villabewoners met het afkopen van erfpacht, zo laag mogelijke OZB en onbetaalbare huren voor arbeiders.

4 Reacties
Sonic2
Sonic22 mei 2019 - 20:35

Ik leer elke dag bij. Kennelijk hebben we al decennia in dit land linkse regeringen. Regeert de Pvda alleen. Kon Kok in zijn eentje het PvDA verkiezingsprogramma uitvoeren. Heel erg veel wat mis is in Nederland komt door rechts. Heel veel van de afbraak van de verzorgingsstaat komt door rechts. Soms met nationalistische hulp. Maar dat is geloof ik iets te confronterend voor rechts. Dus dan maar altijd de schuld geven aan PvdA/ SP en Groenlinks. Het is geloof ik dit kabinet de energierekening heeft verhoogd. Groenlinks komt met moties om die te verlagen. Toch drijft rechts haar haat zo enorm door dat het allemaal de schuld is van Klaver. De haat druipt er vanaf. Focus je nu maar eerst op de puinhopen die rechts allemaal heeft aangericht en wees een zo fair om dit jaar af te wachten. Het kabinet heeft waarschijnlijk Groenlinks en PvdA nodig in de eerste kamer. Wacht eerst even die resultaten af, voordat u begint te oordelen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 23:12

Een van die zeldzame gevallen waarin voor beide standpunten wat valt te zeggen.

kipzonderkop
kipzonderkop3 mei 2019 - 8:34

Wat je zegt klopt wel Sonic, we hebben al decennia lang rechtse regeringen in Nederland. Ook de regeringen waaraan de PvdA heeft deelgenomen met als PvdA elite motto ''links voor verkiezingen en rechts erna om op het pluche te komen'' Rechts, aangevoerd door VVD en meelopers hebben hun (rijke) kiezers uitstekend bediend. Uit democratisch oogpunt bezien niks aan de hand, proficiat. Het probleem is steeds dat partijen, en dan met name de sociaal-democraten en breder alles wat zich ''progressief'' noemt, steeds weer rechtse plannetjes steunen. Zonder medewerking van de PvdA c.s. was er helemaal niks afgebroken. Geen afbraak verplichte arbeiderspensioenen, WW, WAO, geen versnelde verhoging AOW (ook voor zware beroepen) geen onbetaalbare huurwoningen, geen tekort aan huurwoningen, geen hoog eigen risico ziektekosten, geen inkomensonafhankelijke hoge premie ziektekosten, geen afbraak ouderenzorg, geen massa buitenlanders die hier onder de prijs werken en de lonen drukken om de diepe zakken van de rijken en hun ondernemingen vullen, geen verdieping van de villahypotheekcrisis met onnodig bezuinigen, geen villahypotheekcrisisverhuurbelasting enkel te betalen door huurders om de schatkist te spekken, geen 100,000 euro vrij van belasting schenken voor de villa van de kinderen, geen verlaging villaoverdrachtsbelasting (waardoor het bovendien extra profijtelijk is in huurwoningen inclusief bewoners te handelen) etc, etc, etc. De PvdA c.s. heeft haar natuurlijke achterban vreselijk belazerd. En de vakbond als PvdA mantelorganisatie niet minder.

kipzonderkop
kipzonderkop3 mei 2019 - 8:42

Vergeet ik nog te noemen de afbraak van ontslagrecht. Ook wel een heel grote fout van de PvdA vakbond. En dan verbaasd opkijken als steeds meer arbeiders zonder vast contract, en zelfs dat vast contract is dus onzeker, in onzekerheid verkeren. De hypocrieten.

Sonic2
Sonic22 mei 2019 - 14:31

Het gaat niet zozeer om identiteit. Het gaat er om dat bepaalde partijen helemaal NIETS te zoeken hebben bij een vakbond. Ik noem er sowieso 3. D66'ers hebben niets te zoeken bij FNV. Eerder bij werkgever organisaties. D66 is niet links. Ik noem expres D66 als eerst, voordat mensen weer gaan lopen zaniken dat ik PVV en FvD obsessief bash. PVV en FvD verdienen een boycot van de FNV. Wilders is een oud VVD'er. Otten en Eppink zijn klassiek liberalen. Nationalisten hebben niets te zoeken bij de FNV. En sowieso hebben mensen die minder verdienen als 1,5 keer modaal niets te zoeken bij rechts. Geen enkele werknemer trouwens. Dus een goede actie. En voor de rest is een klassenstrijd wat mij betreft hard nodig. Sinds links Nederland de ideologische veren afzet( vooral de PvdA trouwens) is het van kwaad tot erger gegaan. Als iets niet werkt voor links, is het zich laten inkapselen. En wat minder aantrekken van wat rechts allemaal schreeuwt. Je wat minder in het identiteit frame laten drukken. Het komt allemaal wel goed met links. Alleen zal er wel verandering moeten komen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2019 - 14:24

D66 is zeker niet links. Aan de PvdA en zelfs GL die bijna geheel hetzelfde programma hadden ( zie gewijzigde kieswijzer) mag je zeker, ook nu nog, twijfelen. Toen de PvdA en andere partijen de tegenspraak ophieven bestond er geen tegenspraak meer en had rechts volkomen vrij spel. Je mag je daarbij zeker wel afvragen of ook de rechtervleugel in de PvdA niet de meerderheid was gaan vormen en ze reeds lang niet links meer waren. Betere functies leden, hoge inkomens, het zicht verandert bij velen die de weelde niet kunnen dragen. Ik zie de totale verandering ook bij alle ex-vakbondsmannen zodra ze een andere functie bekleedden, zowel in de politiek als in de publieke en/of semi-publieke dienstverlening. Een kameleon is er niets bij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2019 - 14:27

Misschien moet ik zeggen; Ik zag de verandering ook bij....

Break on through
Break on through2 mei 2019 - 14:13

Goed stuk. Ben blij dat de bond zich breder inzet. Of het helemaal de politiek in kan? Overigens, gisteren op de 1 mei viering blonken echte politieke partijen uit in afwezigheid. Had PvdA, SP en GL daar wel verwacht. Ja er was wel wat vlag gewapper maar dat was het dan ook wel. Jammer. Een prachtige gelegenheid om met je kiezers in contact te komen. Maar wie ben ik.... Sommige werkgevers willen het nut van een vakbond ook niet inzien. Sprak een medewerker in de catering van NS. Wimpelde de vakbond af als iets uit het verleden, achterhaald. Ook toen ik een paar financiële voordelen opsomde. Hij vond het beter dat ZONDER tussenkomst van een vakbond een CAO met de NS is afgesloten. Al verschoot z´n gezicht toen hij het zichzelf hoorde zeggen.....

JasDon
JasDon2 mei 2019 - 13:50

"Elk onderscheid op basis van geslacht, huidskleur, religie of wat dan ook, moet bestreden worden." Nou, dat vind ik dus niet, er zijn genoeg zaken waar werkgevers terecht onderscheid op mogen maken. Zolang het maar relevant is voor het functioneren van de werknemer.

2 Reacties
johannn2
johannn23 mei 2019 - 12:40

Jas, Schrijver bedoelt uiteraard dat, wat onder discriminatie valt. Moet ik nu begrijpen, dat jij werkgevers wilt toestaan om de erkende vormen van discriminatie wél toe te passen? .

johannn2
johannn23 mei 2019 - 12:48

aanvulling "relevant is voor het functioneren van de werknemer" En dat ter interpretatie door de werkgever, begrijp ik? Een heel rekbaar begrip, zo rekbaar als het de werkgever uitkomt. Terug naar de 19de eeuw. . .

Joop Schouten
Joop Schouten2 mei 2019 - 11:51

Prima stuk. Een regel zou ik wijzigen in: 'Zo evolueren we Nederland, zo stellen we de systemen ter discussie, creëren we gelijkwaardige kansen voor iedereen en wordt een leefbaar basisloon voor iedereen realiteit.'

Bouwman2
Bouwman22 mei 2019 - 11:41

Klassenstrijd?In dit land is iedereen gelijk voor de wet. Dat sommigen gelijker zijn dan anderen is ook al zo ouderwets, zo vooroorlogs romantisch. Ik zou niet terug willen naar de Gouden Eeuw, want toen was men gemiddeld stukken korter van gestalte, was de levensverwachting korter en waren de levensomstandigheden enorm veel slechter. De kans om beroofd te worden en daarbij het leven in te schieten was veel groter dan nu. In dit land bestaat er enkel een middenklasse, met kleine uitzonderingen aan de ene kant en de andere. Die uitzonderingen worden vaak voorgesteld als heel omvangrijk en heel schrijnend, maar dat is een kwestie van focus. Onder de microscoop ziet een oorworm er ook uit als een dier waarop je haastig de partij voor de dieren mijdt. Gelukkig is dat niet het geval, integendeel.Ze zijn daar juist heel handig met de optiek. Toen erkend werd dat de onderklasse niet meer bestond en herdoopt werd als lagere middenklasse door het leven zou gaan was dat een vreugdevol bericht. De doodstijding voor de klassenstrijd. Er blijft eigenlijk van de klassenstrijd weinig anders over dan wat gestommel in het familiehuis. Dat komt in de beste families voor, dus er is alle aanleiding om door te gaan met domweg gelukkig te zijn.

2 Reacties
johannn2
johannn22 mei 2019 - 14:28

Bouwman, Jij stelt: "Klassenstrijd?In dit land is iedereen gelijk voor de wet." Dat is makkelijk zeg. De klassenstrijd per decreet, per wet afgeschaft. . . . . Laten we ook het racisme en andere discriminatie gewoon uit de wereld helpen per wet. Een wet, en het bestaat niet meer. Je redenatie doet me denken aan de SP eind jaren '70. Met de verklaring dat vrouwen en mannen binnen de partij gelijk zijn verbood ze de verdere feministische discussie en royeerde de leden die er toch mee doorgingen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 16:15

Bouwman: "Klassenstrijd? In dit land is iedereen gelijk voor de wet." Vandaar dat ze op de Zuidas regelmatig de tandenborstels komen tellen. "Toen erkend werd dat de onderklasse niet meer bestond en herdoopt werd als lagere middenklasse door het leven zou gaan was dat een vreugdevol bericht." Vertel me nou eens Bouwman, werd de onderklasse nou herdoopt of bestond ze niet meer? Denk je nou echt dat je van een Lelijke Eend een Mercedes kunt maken door er zo'n ster op te plakken?

Auslander
Auslander2 mei 2019 - 10:14

@ FransAkkermans1947 “Revoluties zijn nergens voor nodig.” Niet de oppositie of het arbeid maar de (politiek, sociaal en economisch) democratische gehalte van heersende macht(en) bepaalt of een revolutie de uitweg is of niet. Als die noodzaak ontstaat is dan al laat om erover te gaan beslissen!

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 mei 2019 - 17:14

Eer is geen noodzaak, dus ontstaat die niet. Revoluties in de geschiedenis waren gewoon ordinaire staatsgrepen.

johannn2
johannn23 mei 2019 - 12:45

Frans, En de Amerikaanse revolutie? Hannah Arendt noemt dat de enige geslaagde revolutie. En ordinair, ja, inderdaad. 'Volks' zeg maar. .

Extra belegen
Extra belegen2 mei 2019 - 9:38

Ik ben lid van de vakbond (fnv), maar deel de politieke meningen van de SP niet. Is dat nodig? Nee. Een vakbond heeft te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Al die randzaken boeien mij niet. Milieu en klimaat? Prima dat mensen zich daarvoor inzetten, maar daar betaal ik mijn fnv-contributie niet voor. Ik betaal deze om wat macht te krijgen opdat werkgevers meer contracten geven, fatsoenlijke lonen en overige regelingen. Kap met alle randzaken, die horen m.i. niet bij de vakbond. Kap ook met de polarisatie. Wanneer de mening van dhr Tonies werkelijk is dat een politieke mening zo super belangrijk is voor wat betreffende lidmaatschap FNV, dan stort mijn bijdrages maar terug. Ik wil op arbeidsgebied vertegenwoordigd worden door de vakbond, ook al heb ik een compleet andere politieke visie dan de heer Tonies. Ben ik nu een outcast? Dan verlies je laatste paar leden ook maar.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2019 - 13:42

Het zijn geen randzaken. Daar gaat je betoog de mist in.

bakkwast
bakkwast2 mei 2019 - 4:22

Witte cis-gender man, 40-er, hetero, geen beperking, ongelovig, ‘gewone achternaam’ en nou in gewoon nederlands want onbegrijpelijk. Ik kom ze op de bouw niet tegen

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt2 mei 2019 - 10:24

Ja leuk zo'n beschrijving. Eigenlijk zou z'n carnaval alternatief er ook nog bij moeten staan. En ik heb inderdaad nog even gezocht wat dat cis-gender betekent. Nog steeds geen idee.

adriek
adriek2 mei 2019 - 11:16

Wikipadia zegt: "cisgender is een Engelstalige term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn." Vind ik eerlijk gezegd niet moeilijk te begrijpen.

Klaas Punt
Klaas Punt2 mei 2019 - 12:02

Eira - dat begrijp ik, maar waarom er een moeilijke kreet verzonnen moet worden om iets aan te duiden wat al vele eeuwen goed beschreven is?

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2019 - 13:43

Dat is een interessante discussie - maar laten we beginnen met constateren dat je ze bij nader inzien vermoedelijk wel heel vaak op de steiger tegenkomt.

JannesJ2
JannesJ22 mei 2019 - 14:50

Deze " bouwvakker" kent die termen daarentegen wel. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik de moeite neem om mij in materie te verdiepen, zodat ik mijn algemene kennis verbreedt. Ik hoop je ooit eens tegen te komen, zal ik je tijdens de schaft wel even uitleggen wat die allemaal betekenen. Of je maakt gewoon, net als iedereen, even gebruik van wikipedia o.i.d..

kassakijker73
kassakijker737 mei 2019 - 10:16

"Engelstalige term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn.” Een hetroseksuele man dus.

TwoTone
TwoTone1 mei 2019 - 23:57

Probleem is dat salarissen voor een (groot) deel bepaald worden door de internationale krachten in de gemeenschappelijke Eu markt en dat een vakbond alleen invloed heeft lokaal. Er is geen binding meer tussen de werknemer die een vakbond nodig heeft en de politiek. De vakbond wordt gedwongen politiek te gaan bedrijven om invloed te krijgen. Logisch is dus dat de vakbond zich omvormt tot een politieke werknemers partij die gaat voor hogere salarissen ter compensatie van de onder de VVD enorm toegenomen lastendruk. FvD is ook begonnen als een belangenclub. Toen er niet werd geluisterd gingen ze politiek. Redelijkerwijs gaan meer gevestigde partijen vervangen worden, uiteindelijk door belangengroepen die echt opkomen voor belangen van mensen. Fnv moet gewoon de politiek ingaan.

3 Reacties
adriek
adriek2 mei 2019 - 11:22

FvD... Forum: groep deskundigen die met het publiek discussiëren over een bep. kwestie: forumdiscussie Democratie: staat(svorm) die aan het hele volk invloed op de regering toekent FvD is toch de club waar een bestuurslid dat het oneens is met de Groter Leider vernederd en uit de groep gezet wordt? Ze zijn dus geen forum en gedragen zich niet democratisch. Net als die andere populistische club waar het woordje vrijheid in de naam alleen betrekking heeft op de leden (... enkelvoud)

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2019 - 14:48

@ TwoTone Jij schrijft; Probleem is dat salarissen voor een (groot) deel bepaald worden door de internationale krachten in de gemeenschappelijke Eu markt en dat een vakbond alleen invloed heeft lokaal. Feit is dat salarissen worden bepaald door lokale omstandigheden en niet door internationale omstandigheden. Ieder land heeft een eigen minimumloon en vrijwel alle salarissen zijn gebaseerd op de lokale kosten voor levensonderhoud. Dus jouw eerste zin is dus totale onzin. Jij schrijft: Er is geen binding meer tussen de werknemer die een vakbond nodig heeft en de politiek. De vakbond wordt gedwongen politiek te gaan bedrijven om invloed te krijgen. Er is een duidelijke band tussen FNV vakbonden en de SP vroeger was dat de PvdA. Qua standpunten is er ook grote overeenstemming. Zodanig zelfs dat er steeds meer mensen geen vakbondslid meer willen zijn, die hebben andere opvatting als de SP. Overigens juist mensen met extreem rechtse sympathieën vinden dat een vakbond geen politiek moet bedrijven, dat is ook in deze discussie terug te vinden. Dus ook deze aanname van jouw mist iedere grond. En je schrijft: Fnv moet gewoon de politiek ingaan. Politieke partijen zijn clubs die opkomen voor belangen van groepen in de samenleving. Dat doet de VVD, het FvD, de SP, GroenLinks en het CDA. Dus het idee dat belangengroepen de politiek in moeten is raar. Dat is namelijk al zo. En zoals ik al schreef zit de FNV al in de politiek dat is de SP. Tenslotte kan je ook een mening hebben over het artikel. Want jouw reactie gaat daar nogal aan voorbij. Deze SP-er stelt dat je de belangenbehartiging van de werknemer moet verbinden met de strijd tegen de discriminatie van werknemers met een andere achtergrond. Dat is een standpunt dat de SP-partijleiding niet met hem deelt. Die vinden discriminatie geen zelfstandig agenda punt. Kortom je zou kunnen zeggen dat de schrijver deze discussie beter eerst kan voeren binnen de SP/FNV. Als duidelijk is wat de mening is van deze clubs kan er een discussie over gevoerd worden. Nu kan je maximaal uitspreken of je wel of niet discriminatie een probleem vindt. Jouw opvatting is gezien je tekst dat discriminatie geen probleem is. Als ik de schrijver van de tekst goed begrijp vindt hij het wel een probleem.

KlaasPizza
KlaasPizza2 mei 2019 - 15:35

@Eirda "FvD is toch de club waar een bestuurslid dat het oneens is met de Groter Leider vernederd en uit de groep gezet wordt? Ze zijn dus geen forum en gedragen zich niet democratisch." FvD is de club waar een ex-VVDer 30.000 euro uit de partijkas graait en om hiervan af te leiden interviews met de NRC doet om de partijleider in een kwaad daglicht te stellen. Growing pains door (ex?)VVD infiltrant dus. FvD springt gewoon in het gat dat D66 achterliet.

Satya
Satya1 mei 2019 - 21:31

Norm Als de voorzieningen niet afgebroken worden.....

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2019 - 20:04

@Klaas ...op belasting bezuinigd kan worden… Ik weet niet hoe het met uw uitgaven zit, maar ik zie de belastingdruk alleen maar toenemen…..

DenFlexwerker
DenFlexwerker1 mei 2019 - 19:54

Het grappige is dat ik in dit stukje een klassenstrijd proef. Meneer stelt zichzelf voor als witte, cis-man. Ik ken geen enkele arbeider die zich zo voor zou stellen, die rent vaak al weg als die dat hoort. De schrijver stelt zichzelf voor waarom mensen stemmen op partijen die ver van het gedachtegoed van de vakbond staan. Wat de schrijver vergeet is dat zijn achterban zich juist geëmancipeerd heeft: die volgen niet meer de leiders uit de socialistische zuil. Zelf ben ik bewust geen lid van een vakbond. Dat samen een vuist tegen werknemers maken: goed plan. Dat is dus de taak en arbeidsvoorwaarden komen wel op de eerste plek. Hierin zou een vakbond best mijn belangen mogen dienen en ik zou die bond steunen. Echter zit ik niet te wachten op een warmtepomp die de vakbond mij wil laten kopen. Ook wil ik dichte grenzen en minder EU. Een vereniging die meer EU wil, open grenzen en mij aan de warmtepomp wil hebben ga ik niet steunen. Als ik lid wordt van de vakbond dan krijg ik allerlei zaken als ongewenste koppelverkoop er bij, zoals zelfs bemoeienis met Palestijnen en Israël. Wat de vakbond niet lijkt te begrijpen is dat zij zich dient te houden aan haar kerntaak: “arbeidsvoorwaarden” . Gezien de flexbaantjes en ZZP-ellende lijkt daar nu juist genoeg te doen. De oude klassenstrijd is er nog steeds en de arbeider trekt aan het korte eind. Maar nee, ze wil mensen gaan vertegenwoordigen op zaken die juist buiten dit gebied. Als je iedereen overal wilt vertegenwoordigen, vertegenwoordig je al snel bijna niemand. “Waarom ben je überhaupt lid van een vakbond als je stemt op een partij die lijnrecht tegenover de grondslag, waarden en werking van diezelfde vakbond staat?”. Precies waarom de vakbond leden weg jaagt. Mensen willen geen elitaire hoeders die namens hen alles regelen. Ze stemmen met hun voeten. De vakbond heeft een simpele keuze: of het kan alle arbeiders vertegenwoordigen op zaken die met werk te maken hebben. Of men kan lekker milieu en identiteitspolitiek voeren, dus een klein gedeelte van de arbeiders bedienen en verdwijnen. Inmiddels wordt de vakbond steeds vaker gepasseerd en heeft amper nog slagkracht. Dat is dus een kleine strijd: de leiders van de vakbond die menen namens alle arbeiders te kunnen spreken zonder draagvlak van de meeste arbeiders: gansch het hele vakbondsradarwerk staat stil….

10 Reacties
LaBou
LaBou 2 mei 2019 - 7:35

"Dat samen een vuist tegen werknemers maken: goed plan" Vreemde ideeën heb je over een vakbond.

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 7:45

Uitstekende reactie, bijna helemaal mee eens. Om de redenen die jij noemt, ben ik ook nooit lid van een vakbond geworden. Dat was anders geweest, als de vakbond er echt voor mijn belangen was. Toen ik in militaire dienst zat, was ik wel lid van de VVDM. Dankzij die club kregen we als soldaat, uniek in de wereld, zowaar een salaris. Kijk, aan zo'n vakbond had je wat.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 9:11

"samen een vuist tegen werknemers maken: goed plan." DenFlexwerker schijnt te denken dat de vakbond een werkgeversorganisatie is. Logisch dat linkse mensen zoals EricDonkaew die nog lid was van de VVDM, daar helemaal niets in zien. Dat ze zelfs warmtepompen verkopen wist ik ook helemaal niet.

poeslief
poeslief2 mei 2019 - 9:52

@HM Volgens mij stelt DenFlex dat de vakbond zich aan zijn kerntaak dient te houden i.p.v. te verworden tot een politieke partij. Hoe komt het dat U dat vertaald naar werkgeversorganisatie?

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 mei 2019 - 10:04

@LaBou: ik bedoelde tegen werkgevers

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 10:32

@LaBou en Meulen ------------------------- Werknemers is natuurlijk een verschrijvinkje van de auteur. Dat zien jullie toch wel? Moet zijn, uiteraard, werkgevers.

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 mei 2019 - 11:23

@HM van der Meulen: ik bedoel werkgevers. Maar dat de vakbonden door de klimaattafels, warmtepompen willen pushen, moet wel duidelijk zijn.

LaBou
LaBou 2 mei 2019 - 16:06

@Donkaew! HM en ik hadden meer iets in gedachten als: waar het hart vol van is daar loopt de mond van over. Kortom, weet je wel zeker dat het een 'verschrijvinkje' was?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mei 2019 - 16:24

Arme Flexwerker, hij heeft de burgemeester en de wethouder van Juinen achter zich aan ....

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 20:09

@LaBou: Kortom, weet je wel zeker dat het een ‘verschrijvinkje’ was? -------------------------------- Ja!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 mei 2019 - 19:14

Identiteitspolitiek is verwerpelijk. Nog erger is Gezindheidspolitiek waarmee het sanitair rechtse outletgebeuren Nationaal Nederland mee wil opzadelen.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 mei 2019 - 19:46

Opzuiveren zeg maar.

Tony Soprano
Tony Soprano1 mei 2019 - 17:29

Vergeef me mijn onwetendheid, maar wtf is een witte cis-gender man?

4 Reacties
Roel2
Roel22 mei 2019 - 7:29

De stelregel is vrij gemakkelijk: als je dat moet vragen, ben je er waarschijnlijk één.

poeslief
poeslief2 mei 2019 - 9:55

@Roel Uw stelregel is vrij gemakzuchtig; als je moet vragen ben je zelf het antwoord. Welke filosofische school hangt U aan?

Roel2
Roel22 mei 2019 - 13:17

Ach poeslief, was een geintje. Ik ga er gemakshalve maar van uit dat het gros van de cis-genders zichzelf niet dusdanig beschrijft, of überhaupt weet wat het betekent: simpelweg omdat het ze niet interesseert. Het commentaar slaat ook op mezelf ongeveer een jaar terug.

KlaasPizza
KlaasPizza2 mei 2019 - 15:38

Iets onzinnigs amerikaans het betekent iets als meerderheid of hetero denk ik. Beter cis dan kindergender (die is niet serieus denk ik).

Paddy3
Paddy31 mei 2019 - 16:31

Leuzen van meer dan honderd jaar terug gebruiken en onder tussen vraagt links zich af waarom er steeds minder op hun gestemd wordt.a

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mei 2019 - 17:23

Jij hebt het duidelijk helemaal gesnapt. Gelukkig maakt Tjerrie alles wat 100 jaar geleden al ouderwets was nu weer modern, dus zo kunnen we weer even vooruit.

Satya
Satya1 mei 2019 - 21:24

Daarom je heil bij rechts zoeken lekker slim.

Auslander
Auslander1 mei 2019 - 15:33

“De klassenstrijd kan niet zonder identiteit” Ik denk de juiste titel moet zijn: De klassenstrijd kan niet zonder een identiteit Hoewel Martijn Tonies in zijn betoog het duidelijk heeft over meer identiteiten in arbeiders politiek/vakbonden, toch suggereert deze titel dat de strijd van een sociale klasse enkel over een identiteit kan beschikken (socialistisch?). Dat is natuurlijk onjuist. De klassenstrijd leunt op diverse identiteiten met diverse agenda’s die een gezamenlijke strijd tegen de klassendiscriminatie nastreven. De klassenstrijd enkel ideologisch uitleggen leidt in praktijk tot de ontkenning van (het belang van) politieke vertaling van de strijd van verschillende strijdpartijen. In de klassenstrijd is de strijd van liberale arbeider even van belang als die van sociaaldemocraat of socialist arbeider. Hetzelfde geldt ook voor migranten, gender, leeftijd of milieu gerelateerde strijd onder de arbeiders (gedeelde klassenbelang en de vrijheid in denken). Al deze invalshoeken zijn van belang in de klassenstrijd, soms meer bepalend dan strijd tegen klassendiscriminatie. Zij behoren dus georganiseerd en gedragen worden onder de klassenstrijd van arbeiders. Het verschil van belang en in benadering van deze identiteiten dient buiten de klassenstrijd en in politiek gezocht worden, onder de rechts en links van politiek en vooral in hoe zij met deze verschillen en met verschillende identiteiten omgaan. De rechts heeft geen nut/belang in de klassenstrijd van arbeiders wel in deelbelangen van verschillende identiteiten onder arbeiders. Als recht kan deze identiteiten aanspreken of tegemoetkomen, zou hun klassenstrijd onbelangrijk of zelfs (tijdelijk) overbodig maken. Kijk nu wie de publieke agenda en d politieke sfeer bepalen. Maar hierdoor zal ook rechte als een politieke geheel zich fragmentariseren. Dat is wat nu aan de hand is. De politieke polarisatie onder de rechts is het gevolg van rechtse antwoord op de identiteiten die deelbelangen volgen die op zich geen issues van betekenis zijn in klassenbelang van arbeiders maar ook van kapitalisten, maar tot nu toe onbeantwoord zijn gebleven. (FvD, PVV, DENK, Bij1, enz.) De houding van links t.o.v. deze identiteiten en hun belangen heeft directe gevolgen voor links zelf en voor klassenstrijd van arbeiders. Het ontzien of onbelangrijk achten daarvan heeft als gevolg dat links de rechtse antwoorden geschikt verklaard, maar maakt ook zich Hierdoor zal ook de linkse signatuur van klassenstrijd vervagen en linkse politiek zou zich neerleggen aan identiteiten politiek die rechtse oplossingen gekregen hebben. Of negeert links het en raakt zelf marginaal in politieke arena!

10 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mei 2019 - 17:20

Door identiteitspolitiek vervaagt de linkse signatuur van de klassenstrijd en legt links zich neer bij rechtse oplossingen voor sommige minderheidsgroepen in de samenleving, als ik zo vrij mag zijn om het even te vertalen.

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2019 - 19:56

@HM Lijkt mij een simple. prima vertaling :-) Vraag blijft: waar zijn de echte antwoorden en visies van Links. Klassenstrijd, het is toch geen 1917 meer?

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 1:56

Norm: "Klassenstrijd, het is toch geen 1917 meer?" Nee, tegenwoordig hebben we het over het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk en de 1% en dat moet ook wel, want er is een categorie die anders gelijk begint over Stalin, Mao en Pol Pot en die discussie wil je natuurlijk vermijden, want het is toch geen 1917 meer. Helaas is het kapitalisme voor sommige mensen zoiets als een religie en wordt iedereen die probeert te wijzen op de enorme "colleteral damage" en de noodzaak tot verandering, weggezet als een ouwe communistische lul, terwijl het in werkelijkheid -nog altijd- gaat om het meest intelligente en progressieve deel van de bevolking. En natuurlijk is er geen gebrek aan innovatieve oplossingen. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig het voorstel gedaan om alle aandelen om te zetten in leningen met een aflopend rentepercentage. En waarom niet, want "de markt", waar al die rechtse mensen zo dol op zijn, blijft dan toch gewoon bestaan? Dat klinkt toch heel anders als dan de uitspraak dat de productiemiddelen in handen van de arbeiders dienen te zijn, alhoewel het natuurlijk precies hetzelfde is. Maar ja, wie snapt dat nou nog tegenwoordig?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 mei 2019 - 9:27

@Van der Meulen "Dat klinkt toch heel anders als dan de uitspraak dat de productiemiddelen in handen van de arbeiders dienen te zijn, alhoewel het natuurlijk precies hetzelfde is." Is dat zo? Ook volkskapitalisme is kapitalisme. Pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, spaarkassen beheren namens niet-kapitalisten, een flink deel van de economie. Ook een innovatie? Die ongelijkheid en die 1 % kun je ook via de stembus aanpakken. De belastingen zijn wel eens progressiever geweest en dat valt natuurlijk te herstellen. Revoluties zijn nergens voor nodig.

Buitenstaander
Buitenstaander2 mei 2019 - 9:39

@HM "… terwijl het in werkelijkheid -nog altijd- gaat om het meest intelligente en progressieve deel van de bevolking…….." Geweldig; die lijsten we in. Do I need to say more.... Het dedain waarmee sommige mensen zichzelf en mede-vakgenoten op het schild plaatsen, getuigt vaak nog wel van de grootste domheid. Geweldig, wat een mooie advertentie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 9:53

FransAkkermans1947 - Gewoon nog een keertje opnieuw lezen en als daarna blijkt dat je het wel begrepen hebt, ga ik er wel verder op in, als dat nodig mocht zijn.

Auslander
Auslander2 mei 2019 - 10:35

@ HM van der Meulen Prima vertaling. Maar dat is een kant van het verhaal. Andere kant van verhaal is dat de oplossing niet het ontkennen van (overigens niet alleen etnische maar alle) identiteiten is. Het actief zich ermee bemoeien en eigen oplossingen aanbieden maakt van links een breed alternatief voor beleid en bestuur.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 14:49

Auslander - Ik heb wel degelijk ook geprobeerd om een andere kant onder woorden te brengen, maar je ziet aan de reactie van Frans precies wat ik al voorspelde: hij snapt er echt helemaal niets van. Of zou hij moedwillig uit het oog verliezen dat ik helemaal niets heb tegen pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en spaarkassen, op voorwaarde dat de aandelen die ze beheren worden omgezet in leningen met een aflopend rentepercentage? Rechtse mensen worden erg boos als je ze dom noemt, dus het zal wel opzet zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 mei 2019 - 17:25

@Van der Meulen Gorter, was die intelligent en vooruitstrevend genoeg? Herman Gorter: Het historisch materialisme voor arbeiders verklaard (https://www.marxists.org/nederlands/gorter/1908/1908histomat.htm)

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 21:26

In 1917.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 mei 2019 - 14:50

De eerste mei Toen kraaide de haan, de hemel scheurde In roode helften, een merelrij Stoof op uit de slaapdronken bosschen Den morgen in: 't was d'eerste Mei. Een poort vloog open; knaap en meiske Sprongen het licht in, rood-betresd, Als twee feest'lijke voorjaarsvogels, Frisch van toon, uit een donker nest. Heel in de verte blonken de vanen En zwaaiden heur kameradengroet; Hand in hand hebben ze stormgeloopen, De roode benden tegemoet. Hoor je ze komen, man van den akker, Die over de taaie klonten bukt? Laat dan de lach in je oogen varen: Je eigen jongen is uitgerukt! Hoor je ze komen, man van gepeinzen? Schuif dan je duffe boek opzij; Leer dan de wetenschap van de wegen: Je eigen meiske loopt in de rij! Hoor je ze komen, man van fabrieken, Met al de zorg aan je harden kop? Werp een groet door de grauwe ruiten: Je eigen kind steekt het vaandel op! Hoor je die jonge, sterke voeten? Die zullen verder dan d'onze gaan... Daarom scheurde de hemel open In roode helften en riep de haan! Margot Vos (1891-1985) uit: Vlammende verten (1926)

1 Reactie
Tony Soprano
Tony Soprano1 mei 2019 - 17:30

Het jaartal zegt alles.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 mei 2019 - 14:08

Mooi dat alle strijd voor een beter bestaan niet meer aan klasse wordt opgehagen maar aan identiteit. Waarbij identiteit staat voor de verschillende aspecten waarop gediscrimineerd/geëmancipeerd kan worden. Wat de schrijver niet ziet of wil zien is dat het begrip klasse overbodig is. Toen we nog in klassen dachten of in verzuiling waren het sociale constructen die betekenis hadden. Nu we als burger zijn geëmancipeerd tot zelfstandige en individuele wezens is iedere groepsaanduiding een stap terug. Vandaar dat identiteit een beter begrip is. Over dat klasse denken, als je mensen vraagt tot welke klasse ze behoren weten de meesten daar geen raad mee. Netzomin als onderzoekers zelf. Vroeger werd klasse bepaald door inkomen, later werd het een mix van inkomen en opleiding. Tegenwoordig is klasse een gevoelsuitdrukking. Zo kan het dat iemand die zich heeft opgewerkt tot villabewoner met 4 auto's zich nog steeds bij de arbeidersklasse thuis voelen omdat hij daar affiniteit mee heeft. En andersom om een jongere met bijstand tot de hogere middenklasse omdat hij uit zo'n nest komt en alles wat daar bij hoort de rest van zijn leven mee neemt. Kortom, vergeet klasse als strijdmiddel, het is nietszeggend. De internationale heeft in dit tijdperk niets meer te zoeken behalve bij romantici die een strijdbaar verleden koesteren.

8 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 mei 2019 - 17:00

Martin wil ons doen vergeten dat er ondernemers zijn en werknemers en dat hun belangen tegengesteld zijn: voor de ondernemer zijn werknemers een kostenpost die hij zo laag mogelijk probeert te houden. Je moet wel heel dom zijn om geloof te hechten aan het verhaaltje dat een villabewoner met 4 auto’s voor de deur nog steeds een "gewone Amsterdamse jongen" is. Vraag: zou Martin zelf zo dom zijn?

Tony Soprano
Tony Soprano1 mei 2019 - 17:33

@HM van der Meuelen Waarom altijd nog zo'n hatelijke opmerking erbij? Je hoeft het niet met Martin eens te zijn, maar hij geeft (in mijn optiek goed onderbouwd) zijn mening over dit onderwerp. Prima toch? Daar is deze site toch voor? Kortom, probeer eens wat vriendelijker te zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 mei 2019 - 18:07

Hm, daar hoef je niet dom voor te zijn, ze zijn er. Mensen met veel geld die zich desondanks nog steeds een gewone jongen voelen en opkomen voor werknemers belangen. Mensen die niet de proleet uithangen nu ze meer verdienen. Mensen met principes. Dat maakt het klasse idee ook zo belachelijk. Werkgevers en werknemers hebben meer gemeen, zoals hun eigen belang. En het feit dat ze elkaar nodig hebben.

Satya
Satya1 mei 2019 - 18:29

'voor de ondernemer zijn werknemers een kostenpost die hij zo laag mogelijk probeert te houden.' Over dom gesproken. Dit soort generaliseren slaat nergens op. Tijdens de crisis hadden wij mensen kunnen ontslaan, we hebben besloten dit niet te doen, als familie konden we de kosten opvangen. Mijn opa kent de namen van de kinderen van al het personeel, vraagt er naar hoe het op school gaat. Na een half jaar en normale inzet kun je een vast contract krijgen. Ik geloof in sociaal ondernemen, in loyaliteit geven om het terug te krijgen. Ik vind het belangrijk dat het personeel een basis binnen het bedrijf heeft waardoor hij/zij een stabiel leven kan hebben. Je kunt wel de hele tijd tekeer gaan tegen die slechte ondeenemer maar er is ook slecht personeel dat van de werkgever steelt, zich ziek meld en gewoon vakantie viert. Het is nu eenmaal geen socialisme maar sociaal ondernemen bestaat ook.

Satya
Satya1 mei 2019 - 18:34

En we verdienen er goed aan. Moet ik dan zeggen ik ga afwachten en alleen maar jammeren de rest is slecht? Met de instelling van mijn opa en oma hebben veel werknemers een stabiele basis gehad, waar begrip was voor thuissituatie problemen. Ik heb meegemaakt dat we afscheid namen bij pensioen van mensen die 50 jaar in dienst zijn geweest, nu zit er 1 met bijna 40 dienstjaren. Waarom zouden ze blijven denk je? Generaliseer toch niet zo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo1 mei 2019 - 18:45

@MartinvanderLinde, 1 mei 2019 at 16:08, Aldus een representant van een boven klasse. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Auslander
Auslander1 mei 2019 - 21:51

@ MartinvanderLinde Als er groepen zijn die zich ermee associëren en zich nog in vakbonden of politiek organiseren, praten over hun “niet bestaan” lijkt een zinloze bezigheid. Zolang er “kapitalist” is, zullen er ook (loon) arbeiders bestaan, ook in klassenniveau. Verder is het natuurlijk van belang hoe deze in de loop van geschiedenis zich geëvolueerd hebben.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mei 2019 - 2:14

MartinvanderLinde: "Hm, daar hoef je niet dom voor te zijn, ze zijn er." Martin schijnt niet te begrijpen dat de uitzondering de regel bevestigt. "Werkgevers en werknemers hebben meer gemeen, zoals hun eigen belang." Het eigen belang is iets dat alle mensen gemeenschappelijk hebben Martin, ook mensen die tegengestelde belangen hebben. Het is me een raadsel hoe mensen in alle ernst zulke onzin kunnen verkopen.

tinekea2
tinekea21 mei 2019 - 13:57

Je vergeet opleiding.

mazzel2
mazzel21 mei 2019 - 13:56

Dit is geen SP verhaal maar het verhaal van een SP lid

Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 13:30

"Klassenstrijd" is een begrip van meer dan 100 jaar oud: de arbeidersklasse tegen het "kapitaal" dat de productiemiddelen bezat. Tegenwoordig kun je als IT-er een lucratief bedrijf starten met als "kapitaal" een laptop die niet meer kost dan een nieuwe fiets.

13 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt1 mei 2019 - 14:20

Het aloude verhaal van krantenjongen tot miljonair. Uit de States uiteraard. Je zou ook een baan kunnen nemen, als je een goede automatiseerder bent zijn er vele mogelijkheden. Gek genoeg zijn veel van de succesvolle mensen erg geldbewust waardoor zij op de een of andere manier minder zien in het belang van de gemeenschap waardoor zij rechts kiezen, VVD of haar vleugels en dus ons land hebben zien belanden in de toestand waarin het zich nu bevindt.

EricDonkaew
EricDonkaew1 mei 2019 - 15:31

Iemand die zich IT-ondernemer noemt en dan begint over klassenstrijd roept bij mij wel enige vraagtekens op. Overigens vind ik de SP lang geen slechte partij.

Paddy3
Paddy31 mei 2019 - 16:30

@KlaasPunt, met de toestand van het land, bedoel je dan een van de meest gelukkige, welvarende landen met een van de beste gezondheidszorg en onderwijs? Kies een criterium en Nederland staat hoog op de lijst.

Klaas Punt
Klaas Punt1 mei 2019 - 17:34

Paddy - ik zie een land met steeds meer landgenoten die niet tot de gezegende groep behoren, de groep waar jij die jij als referentiekader hebt. En je gelooft het vast niet maar er zijn ook landgenoten die het onderwijs niet kunnen betalen, die dankzij de wijze waarop de gezondheidszorg in commerciele handen is gevallen de zorg niet krijgen die ze behoeven. Maar uiteraard gaat dat aan je voorbij. Is misgun je jouw geluk niet en blijf je vooral gelukkig voelen maar heb ook wat over voor die medemens want daar gaat het hierover. Ooit leerde ik het gedicht: Denkend aan holland zie ik brede rivieren etc, mooi. Nu zie ik twee stromen een stroom van lieden waarbij het geluk niet op kan en een andere stroom van mensen die steeds de pineut zijn als het op de verdeling van de welvaart van ons land gaat. Daarmee kan je geen samenleving onderhouden. Maar dat wil jij ook niet, toch!

Martijn Tonies
Martijn Tonies1 mei 2019 - 18:52

'Iemand die zich IT-ondernemer noemt en dan begint over klassenstrijd roept bij mij wel enige vraagtekens op.' Waarom? Qua politiek streef ik naar een gelijkwaardige en eerlijkere samenleving. Kan dat niet als je (IT) ondernemer bent?

Klaas Punt
Klaas Punt1 mei 2019 - 19:16

Martijn, natuurlijk kan dat. Mijn complimenten voor jouw streven!

EricDonkaew
EricDonkaew1 mei 2019 - 19:31

@Martijn Tonies: Waarom? Qua politiek streef ik naar een gelijkwaardige en eerlijkere samenleving. Kan dat niet als je (IT) ondernemer bent? ----------------------------------------------------- Omdat 'klassenstrijd' hoe je het wendt of keert, toch een beetje een verouderde term is. Mensen zijn tegenwoordig geïnteresseerd in concrete dingen, waar ze een serieus belang bij hebben. Bijvoorbeeld de AOW-leeftijd terug naar 65, waar overigens de SP ook voorstander van is. Doch de AOW-leeftijd terug naar 65 kan mét, maar ook zonder klassenstrijd. Het kan zelfs mét of zonder grootkapitaal.

Satya
Satya1 mei 2019 - 21:30

Eric Hoe dan? De rekening doorschuiven of klassenstrijd meer keus is er niet.

Martijn Tonies
Martijn Tonies2 mei 2019 - 6:55

'Omdat ‘klassenstrijd’ hoe je het wendt of keert, toch een beetje een verouderde term is.' Het begrip is naar de achtergrond gedreven door een toenemende individualisatie. Dat is expres: een maatschappij die individualiseert kan geen vuist (meer) maken. Super veel politieke keuzes zijn hier op van invloed. Dus nee, het is absoluut geen 'verouderde' term, hoogstens een vergeten begrip. ;)

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 8:04

@Satya: De rekening doorschuiven (...) ------------------------------------ Dat er een rekening wordt doorgeschoven van de oudere naar de jongere generatie is demagogische bullshit van Alexander Pechtold. Puur om economische redenen klopt het al niet. Maar helaas geloven veel jonge mensen hier nog in. Daarnaast profiteert juist ook de jongere generatie als de AOW-leeftijd terug naar 65 gaat. Dat is toch veel beter dan doorwerken tot 71,5 jaar? Juist jullie hebben last van de huidige AOW-maatregelen. Het is ook niet zo dat de jongeren voor de ouderen betalen. Dezelfde retoriek weer van Alexander Pechtold, bedoeld om generaties tegen elkaar op te zetten. In werkelijk gaat er een enorme stroom geld - tientallen miljarden per jaar - in de erfenissensfeer van de oudere (overleden) generatie naar de middelste (werkende) generatie. En er gaan tientallen miljarden per jaar van de middelste (werkende) generatie in de onderwijssfeer naar de jongere generatie. Die kleine verhoging van de AOW-premie - als die überhaupt nodig is - valt hier volledig tegen weg.

Satya
Satya2 mei 2019 - 10:28

Eric Onderbouw maar eens hoe je dat allemaal wilt gaan betalen.

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 13:05

Satya: Onderbouw maar eens hoe je dat allemaal wilt gaan betalen. ------------------------------------------- Het is bijna ondoenlijk om dit allemaal aan een neoliberaal uit te leggen. Nou, één klein tipje dan: ons land heeft vorig jaar zeven miljard euro meer ontvangen dan gedacht. Het bevriezen van de AOW-leeftijd voor een jaar kost maar een half miljard euro. Het kost uiteindelijk minder dan je denkt. Het geld is er wel, alleen er moeten uiteraard prioriteiten worden gesteld. Maar goed, als ik jouw leeftijd zo inschat, moet jij door tot 71 jaar. En word je voor die leeftijd werkloos, dan bijstand. Ben je eigenaar van een stulpje? Verkopen! Succes ermee, ik hoef maar tot 67 en vermoedelijk 3 maanden. Ik heb zelfs de IOAW nog als vangnet, die is ook al afgeschaft voor nieuwe gevallen en daar kunnen jullie last van krijgen.

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2019 - 15:53

@Martijn Tonies: Dus nee, het is absoluut geen ‘verouderde’ term, hoogstens een vergeten begrip. ???? --------------------------------------------------- Heb jij het synoniemenboek erbij gepakt, Martijn? ;)

msj_meijerink
msj_meijerink1 mei 2019 - 12:55

Ontwaakt! verworpenen der Aarde Ontwaakt! verdoemd in hong‘ren sfeer Reed‘lijk willen stroomt over de Aarde en die stroom rijst al meer en meer Sterft, gij oude vormen en gedachten Slaaf geboor‘nen, ontwaakt! ontwaakt! De wereld steunt op nieuwe krachten begeerte heeft ons aangeraakt Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard‘ De staat verdrukt; de wet is logen de rijkaard leeft zelfzuchtig voort Tot ‘t merg wordt d‘arme uitgezogen en zijn recht is een ijdel woord Wij zijn ‘t moe naar and‘rer wil te leven Broeders! hoort hoe gelijkheid spreekt: Geen recht waar plicht is opgeheven geen plicht leert zij waar recht ontbreekt Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard‘ De heersers door duivelse listen bedwelmen ons met bloed‘gen damp Broeders! strijdt niet meer voor and‘rer twisten breekt de rijen hier is uw kamp Gij die ons tot helden wilt maken o! Barbaren denkt wat gij doet Wij hebben waap‘nen hen te raken, die dorstig schijnen naar ons bloed Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard

5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 13:33

Ja, de arbeidersbeweging was internationaal. Zijn anti-EU populisten daarom rechts? Het duizelt me.

Klaas Punt
Klaas Punt1 mei 2019 - 14:24

Ja, mijn computer draait het af en toe. Ik vind het wel mooi. Misschien ben ik behalve socialist ook wel populist. Ik ben in elk geval tegen die EU. Ik ben dus geen kapitalist.

Paddy3
Paddy31 mei 2019 - 16:20

@KlaasPunt, raar standpunt. Als je grote kapitalistische bedrijven als Google, Microsoft etc aan wil pakken, heb je juist een EU nodig.

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2019 - 20:01

@Klaas Tegen de EU? ik dacht altijd dat socialisten zo prat gingen op internationale samenwerking…..

Klaas Punt
Klaas Punt2 mei 2019 - 15:09

Norm, kom nou. Die EU heeft absoluut niets met socialisme te maken. Waar ik prat op ga is samenwerking, medemenselijkheid. Mag je voor mij zoeken in die EU.

kennyaf6
kennyaf61 mei 2019 - 11:18

"Elk onderscheid op basis van geslacht, huidskleur, religie of wat dan ook, moet bestreden worden" Wat een ongenuanceerde uitspraak. "Wat dan ook"?, dus identiteit en klasse bijvoorbeeld? Daar gaat je verhaal.

1 Reactie
ton14024
ton140241 mei 2019 - 17:04

Grapjas.

Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 11:10

Ik vind het een raadselachtig verhaal. Is "identiteit" een politiek-correct eufemisme voor "milieu"? In Nederland hoeft milieu geen barrière meer te zijn, al voel ik mij als academicus niet helemaal op mijn gemak tussen een stel bouwvakkers, maar dat zal ook omgekeerd gelden.

1 Reactie
Martijn Tonies
Martijn Tonies1 mei 2019 - 18:53

'Is “identiteit” een politiek-correct eufemisme voor “milieu”?' Nee. Al kan 'milieu' natuurlijk wel onderdeel zijn van je identiteit en dat kan dan weer voor- of nadelen hebben. 'Milieu' is bepalender dan veel mensen denken, ook nu nog.

Peterrr2
Peterrr21 mei 2019 - 10:22

Fijn dat hier ook eens een genuanceerd SP verhaal geplaatst wordt. Niet alleen huidskleur bepaalt je toekomst, zoals sommigen hier willen doen geloven, maar veel meer factoren...

3 Reacties
Satya
Satya1 mei 2019 - 12:31

Wil je mij eens vertellen wie dat beweert?

Frits Jansen
Frits Jansen1 mei 2019 - 13:35

Aan zo'n professor Cliteur kun je zien dat je het ook als oliedomme intrigant ver kan schoppen.

Peterrr2
Peterrr21 mei 2019 - 16:07

Wat heeft Cliteur hiermee te maken? Ik zie het verband niet tussen deze FvD'er en de SP.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander1 mei 2019 - 10:11

Ik beweer anders en kies voor niet populistische systeemverandering. De radicaallinkse maatschappijfilosoof André Gorz, door links Nederland links gelaten(weggestopt), denkt hier toch heel anders over. De ouderwetse (SP) klassenstrijd gekoppeld aan werk en arbeid is achterhaald. Er komen steeds meer jongeren die hun identiteit niet meer koppelen aan hun klasse, werk/arbeid en zich ontdoen van verouderde structuren. De Nul -klasse is bezig met nieuwe structuren uit te vinden. Alternatieven die weerwerk bieden tegen o.a. klimaatverandering en milieuvervuiling. Weerwerk en systeemverandering waarbij arbeid, werkgelegenheiddogma's en economische groei niet meer centraal staan en ook niet gekoppeld zijn aan identiteit. Maar juist aan meer vrij te besteden tijd. Tijd waaruit creatieve processen op gang kunnen worden gebracht. Een onderdeel daarvan kan bijvoorbeeld het onvoorwardelijke universele en toereikende basisinkomen zijn gecombineerd met andere maatregelen. Hun identiteit is niet gekoppeld aan klasse. Maar aan ecosoiale bewustwording en verbinden in de breedste zin des woord. Natuurlijk is het heel goed dat een vakbond zich uitspreekt tegen uitsluiting op grond van ras, geloof, geslacht. Daar sta ik achter. Maar doe dat dan ook tegen zaken die daarmee rechtstreeks in verband staan en onze wereld mede onleefbaar maken. Zaken die de Noord-Zuid tegenstelling in steeds hevigere mate vergroten. Daar is nog wel wat moed voor nodig. Om als vakbond of partij te zeggen: 'We werken aan een wereld zonder Shell, Unilever, Bayer, etc. Mijn identiteit hangt niet 1 op1 af van mijn klasse en omgeving of waar ik ben opgegroeid. André Gorz en eerder Ivan Illich gaven al blijk van dat je best in je leven van je eerder opgelegde sociaal structuren kan ontdoen. Dat geeft ruimte aan werkelijke systeemverandering en werkelijke gelijkheid tussen mens, dier en plant. Het werkelijk kapitalisme en zijn structuren ongemoeid laten is kiezen voor 'duurzame' ongelijkheid.Klasse rechtstreeks koppelen aan identiteit doet dat ook. De SP heeft nog (heel)wat stappen te doen om zich zo te ontdoen van populistische korte termijn oplossingen. Maar goed misschien kunnen ze met dit kort relaas hun voordeel doen.

1 Reactie
Satya
Satya1 mei 2019 - 12:54

Zeer interessant wat jij geschreven hebt. Ga me eens in de genoemde schrijvers verdiepen.

H.Witte
H.Witte1 mei 2019 - 9:48

U moet de zaken niet omdraaien omdat u dat in uw opvatting wat beter uitkomt. Een goede analyse zouden u wellicht op andere gedachten kunnen brengen, maar dat vergt wat moeite.

vdbemt
vdbemt1 mei 2019 - 9:38

Goed verhaal.

Klaas Punt
Klaas Punt1 mei 2019 - 9:28

Je hebt gelijk. De regering breekt de voorzieningen af zodat op de elasting bezuinigt kan worden. Maar er is een grens, mijn gevoel is dat die reeds overschreden is maar helaas de kiezers die alleen in geld denken is nog groot. Wonen, onderwijs,zorg het is allemaal kapot bezuinigd. Als de have-nots een klasse vormen (ik haat dat woord) dan zouden ze wel degelijk ten strijde moeten trekken!

frankie48
frankie481 mei 2019 - 9:02

De dag dat ze het spelletje door gaan krijgen, die komt steeds dichterbij, "jij krijgt het vlees, ik krijg het been", is die oude uitdrukking waarin alle onrecht zit verwerkt!

Rearden5
Rearden51 mei 2019 - 8:08

Net als in de VS is verdeeldheid onderdeel van de machtsvoering. Democraten vs. Republikeinen, PVV/FvD vs. "links", uiteindelijk lopen beide partijen weg met hetzelfde bot (democrate Nancy Penose is $75.000.000 waard (1)), terwijl het gepeupel struikelt over grensmuren en islamdiscussies. Verdeel en heers is nooit weggeweest. De grootste vrees is dat mensen uit verschillende klassen zich gaan organiseren tegen zgn. establishment (zie gilets jaunes). En dan stuurt de oppermachthebber (eg. Macron) het (EU)-leger op je af (2). 1. https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/09/how-did-members-of-congress-get-so-wealthy/379848/ 2. https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/747052/gilet-jaunes-paris-eu-flag-vehicles-riots-yellow-vests-protests