Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kilo is niet langer meer de kilo

  •  
16-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weights-92569_640
De kilo gaat veranderen. Dit is besloten door vijftig landen die het internationale meetsysteem op de schop gaan nemen. Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde in 1997, William Phillips, liet op de conferentie weten dat we hier te maken hebben met “de grootste revolutie in de meetkunde sinds de Franse revolutie.” Sinds die gebeurtenis, in 1789, is het metriek stelsels met meters en kilogrammen in gebruik.
De onderstaande video gaat over een blokje platina-iridium in een Franse kluis met de naam Le Grand K, dat al 129 jaar het prototype vormt voor de kilo als ijkpunt binnen het internationale stelsel van eenheden. In dit systeem, het SI-stelsel, zullen ook de definities van de ampère (stroomsterkte), de mol (hoeveelheid stof) en kelvin (temperatuur) gaan veranderen. Vanaf mei volgend jaar zal de kilo niet meer gebaseerd zijn op het stuk metaal uit de Franse kluis, maar op de zogenaamde constante van Planck. In tegenstelling tot Le Grand K verandert deze natuurconstante nooit van waarde.

Meer over:

natuurkunde, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.