Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kiezer heeft gesproken, nu de politici nog

  •  
21-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2879701167_c23a58318d_b

© cc-foto: risastla

Ik roep iedere politicus op om nu FVD zeer serieus te laten meedoen aan de debatten en ze ruimte te geven om te zeggen wat hun oplossingen zijn
Gisteren vond er een aardverschuiving plaats in de Nederlandse politiek. Deze aardverschuiving is geheel democratisch verlopen. De grote winnaar – Forum voor Democratie – hanteerde tot gisteren een politiek overtuigend spel. Alles moet anders dan hoe het was. Aangezien veranderingen nooit met grote schreden gaan, roep ik alle volksvertegenwoordigers op om niet vanaf de tribune commentaar te leveren, maar als deelnemer van de wedstrijd. Dus links en rechts, stop met klagen over de uitslag, verbeter de wereld, kijk naar jezelf…
Politici riepen de afgelopen dagen terecht op om verbinding te blijven maken en dus is het alleszins onfatsoenlijk om dan nu de verbinding met FVD te verbreken. Nu in de pers allerlei dingen roepen over FVD is precies wat we niet willen: we willen dat de gelederen sluiten dus zullen we correct moeten blijven naar alle democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. FVD heeft op een democratische en spectaculaire wijze 12 zetels behaald en heeft nu het recht (en de plicht) om ons te laten zien wat ze met die positie gaan doen. Ze zijn vanaf nu verantwoordelijk om de kiezer terug te betalen en dat betekent dat ze het gesprek nu moeten aangaan met de andere politici in provincie en Eerste Kamer.
Grote winnaar FVD is de grote winnaar en kan nu laten zien hoe ze hun plannen willen realiseren. Ze zullen de bereidheid moeten tonen om daarin ook plannen te ondersteunen die niet voor 100% door de achterban gedragen worden. Dat heet democratie. Het goede nieuws voor FVD is dat ze een klapper gemaakt hebben, het andere nieuws is dat ze vanaf nu niet meer kunnen beperken om vanaf de tribune en zijlijn commentaar te leveren op het spel van de anderen. Ze zullen nu ook spelers moeten opstellen die we kunnen beoordelen op hun democratische talenten. En als die spelers willen scoren (lees echt iets veranderen) dan zullen ze samen moeten werken met spelers waarmee ze van mening verschillen.
Nog een winnaar Volgens mij is deze uitslag niet alleen positief voor FVD, in meerdere opzichten is deze ook uitstekend voor Groen Links. Uiteraard vanwege de ruime verdubbeling in zetels. Maar ook en vooral door de enorme invloed die GL nu kunnen uitoefenen op de kabinetsbeleid. Met FVD en PVV wil het kabinet geen zaken doen zolang deze partijen niet in dialoog gaan en bereid zijn om ook iets in te leveren om iets binnen te halen. De coalitie is sinds vandaag in de eerste kamer zeven zetels kwijt en daarmee de meerderheid (die al nipt was met 38). De zetels die ze tekort komen vind je aan de linkerkant: bij PVDA en/of Groen Links. Alle andere partijen hebben met 4 of twee zetels geen mogelijkheden iets te doen, ze kunnen wel aansluiten maar hebben nauwelijks kans om ook partijpunten binnen te halen. Dus als FVD iets wil bereiken, dan zal er echt gepraat moeten worden met VVD, CDA, CU en D66. En praten betekent: verbinding maken, samen optrekken, de overeenkomsten zoeken in plaats van de verschillen uitvergroten en…. respectvol omgaan met de andere kamerleden. Deelnemen aan de debatten…
Oproep Ik roep iedere politicus op om nu FVD zeer serieus te laten meedoen aan de debatten en ze ruimte te geven om te zeggen wat hun oplossingen zijn. Nodig ze uit, vraag om hun geluid, zoek contact, zeg goedemorgen. Dan zien we snel wat ze nu werkelijk voor plannen hebben met de provincies en met het land. Ze zullen hun democratische mogelijkheden moeten inzetten, anders zijn die 12 zetels van geen enkele waarde. Ik denk dat het zaak is om vanaf nu geen enkele politicus meer de kans te geven om in de slachtofferrol te gaan zitten. Het is meedoen (en dus laten zien dat je in staat bent een consensus te sluiten) of op het balkon van Waldorf en Stadler gaan zitten om boe te roepen zonder initiatief te nemen. Als FVD kiest voor het balkon, luister dan niet naar hun standpunten. PSV gaat niet beter voetballen als ze vanaf de tribune fluiten, maar PSV kan zelf besluiten of ze de fluiters serieus nemen of niet.
Van harte gefeliciteerd voor ALLE winnaars. Ik wens iedereen een sportieve, eerlijke en positieve wedstrijd toe… Ik zal vanaf de tribune kijken naar die wedstrijd en zal a.d.h.v. het spel de komende jaren bedenken of ik gisteren het juiste rondje heb ingekleurd. Uitfluiten doe je in het stemhok, zo heb ik van mijn ouders geleerd…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

johannn2
johannn222 mrt. 2019 - 13:01

Ivo, Laten we het houden op: de kiezers hebben gesproken. "De kiezer heeft gesproken"suggereert een eenheid die niet bestaat. Wat met deze uitslag nog eens overduidelijk is aangetoond. .

Oki Doki
Oki Doki22 mrt. 2019 - 6:35

Volgens een onderzoek van EenVandaag wil nagenoeg geen enkele kiezer van wat voor partij dan ook dat zijn of haar partij samen gaat werken met het FVD.

1 Reactie
Krek
Krek22 mrt. 2019 - 19:28

Geachte Oki Doki, Ik stem VVD. Ik heb er geen enkel bezwaar tegen als de VVD gaat samenwerken met het FVD. De kiezer heeft gesproken. Laat Baudet nu maar leveren en óf keihard onderuit gaan óf zijn kiezers waar voor hun stem geven.

adjudant2
adjudant222 mrt. 2019 - 5:48

Een kleine minderheid kiest voor FVD/PVV, de overgrote meerderheid wil niets te maken hebben met Thierry of Geert, de nazi,s hebben ook eerst de socialisten/communisten en democraten vervolgd, opgesloten of vermoord, later hebben ze de naam socialist misbruikt in de naam NSDAP, ook deze beweging voelde de westerse superioriteit, Thierry heeft duidelijk en voorkeur voor herleven van oude tijden, de superior westerse beschaving gaat alles andere uitroeien,uitsluiten, verslaven om de superior westerse beschaving te voeden ?

OlavM
OlavM22 mrt. 2019 - 3:15

[k roep iedere politicus op om nu FVD zeer serieus te laten meedoen aan de debatten en ze ruimte te geven om te zeggen wat hun oplossingen zijn. Nodig ze uit, vraag om hun geluid, zoek contact, zeg goedemorgen.] Wat een oppervlakkig en naïef pleidooi over FvD serieus laten meedoen aan de debatten! FvD kan sowieso roepen wat het wil. Daarin wordt het niet belemmerd. Iets anders is, of je in zee wil gaan met ronduit fascistisch geïnspireerde partijen als deze. Een reminder: "Hoe Thierry Baudet aan de lippen hing van Jean-Marie Le Pen" https://decorrespondent.nl/7955/hoe-thierry-baudet-aan-de-lippen-hing-van-jean-marie-le-pen/811713530980-29774dcf?fbclid=IwAR0m-_6_e6yDhxT-Oy_F0N0XgLlOsAsPvWvrokkw_uny1bwBYfQNXumvfk8

Jaap12342
Jaap1234221 mrt. 2019 - 21:25

Ik steel een andere strategie voor. Dood zwijgen...

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 20:07

wat de fvd wil is duidelijk. minder immigratie - onzin verhaal wat immigratie is momenteel exceptioneel laag. en vluchtelingen zitten vast in griekenland of in noord afrika. minder EU - nexit - stomste wat je kan bedenken. zie hoe engeland in elkaar stort. zou einde van onze welvaart betekenen. nee geen horror scenario maar keiharde realiteit geen klimaat wet. ondanks overweldigend wetenschappelijk bewijs van klimaatverandering door de mens, blijft baudet dit gewoon keihard ontkennen. niets aan klimaat en verlies biodiversiteit doen, betekent een zeer reel risico op massa extinctie van ook de mens. voila de standpunten van fvd. de een nog stompzinniger dan de ander. Nee niet serieus nemen, dit soort kiezers zijn er altijd geweest en ons land is zo welvarend geworden om dat we lange tijd politici hebben gehad die rationeel bleven, lange termijn visie hadden en commentaar op de koop toenamen. nu hebben we helaas politici, rutte cs, diw blijkbaar dit soort eeuwenoude ! onderbuik gevoelens ineens serieus menen moeten te nemen met alle ellende van dien. dit wordt zelfde verhaal als me lpf en pvv en TON. proteststemmers zijn wat ze zijn: proteststemmers. niets meer, niets minder. rustig in hun eigen sop laten gaarkoken. tenslotte heeft 79% van de nederlanders niet op deze populistische idioten gestemd. dus vanwaar de overmatige aandacht voor een minderheidsgroep en niet massaal aandacht voor de grote meerderheid?

1 Reactie
Pieter Zwaan
Pieter Zwaan21 mrt. 2019 - 21:07

Hoorde pas geleden op tv programma waar Jan Latten ook was uitgenodigd dat het de afgelopen jaren 80000 per jaar was,u vindt dat exceptioneel laag?

Oki Doki
Oki Doki21 mrt. 2019 - 18:38

Als het FVD met hele onredelijke eisen en voorwaarden komt dan zal het wel moeilijk worden voor andere politieke partijen om met het FVD samen te werken denk ik. Je kunt hierbij denken aan het standpunten dat er helemaal geen zonnepanelen meer gelegd zouden moeten worden in Nederland of helemaal geen windmolens meer geplaatst zouden moeten worden. Helemaal geen immigranten meer in Nederland toelaten, dat wordt ook niets, daar krijgt het FVD geen steun voor. Maar als het FVD als voorwaarde zou stellen dat het onderwijs beter zou moeten worden dan denk ik wel dat daarover te praten valt met andere partijen.

1 Reactie
Krek
Krek22 mrt. 2019 - 19:42

Geachte Oki Doki, Het FVD zegt nergens dat het geen immigratie wenst, maar ze wenst een betere regulering. Geen onredelijke wens, ware het niet dat dit -gezien de EU- lastig wordt om eenzijdig de immigratieregels te wijzigen. Er zullen heel wat hobbels genomen moeten worden voordat de immigratieregels strenger kunnen, en vooral de uitzetmogelijkheden naar veilige landen kan worden vergroot. Het is een kwestie die vast zit op internationale verdragen, en daarom begrijp ik het Forum wel waar zij meer individuele zeggenschap wenst voor de lidstaten. Ik vermoed ook dat als die verhoogde zeggenschap er geweest zou zijn, we nu niet met het gedrocht Brexit te maken gehad zouden hebben. Het FVD is niet mijn partij, maar ik vermoed dat er wel te praten zal zijn met de heer Baudet. Ik weet eigenlijk niet wat ik daar van vindt. Aan de ene kant ben ik van mening dat de kiezer heeft gesproken en ik heb er dus geen enkel probleem mee als de VVD met het FVD in gesprek gaat. Aan de andere kant vind ik de houding van de PvdA de enige juiste: als een voorstel met de doelstellingen en visie van de partij overeenkomt stemmen we voor, en zo niet stemmen we tegen. Integer en duidelijk.

geronimo3
geronimo321 mrt. 2019 - 18:38

Ik zou ook willen zeggen,FvD laat het maar zien,waar jullie voor staan en wat jullie nu echt willen,ben erg nieuwsgierig?

1 Reactie
Krek
Krek22 mrt. 2019 - 19:45

Geachte Geronimo, Dat is niet zo lastig. Op de pagina van het FVD vindt u onder standpunten, niet alleen de standpunten van het FVD maar ook de relevante moties door de diverse partijen en daarbij de uitgebrachte stem van het FVD. Je kunt van het FVD vinden wat je wilt, maar dit is een kekke toevoeging op de site van een politieke partij. Ik hoop dat het navolging gaat vinden.

Mostafa
Mostafa21 mrt. 2019 - 18:23

Zolang Baudet blijft hangen bij het dictatoriale principe : '' ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg'' valt niets met hem te praten, want hij moet eerst leren discussiëren ( luisteren en zeggen) en niet zich gedragen als een definitie: alles wat anderen zeggen is fout ?! Bijna 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met taal en/of rekenen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Precies het gelat burgers die op Baudet en Wilders hebben gisteren hebben gestemd, denk zo maar.

Satya
Satya21 mrt. 2019 - 17:30

'Dus links en rechts, stop met klagen over de uitslag, verbeter de wereld, kijk naar jezelf…' Wat natuurlijk erg gemakkelijk is om te beweren als je niet tot het ras en bevolkingsgroep hoort wat het fvd als zondebok heeft uitgezocht.

4 Reacties
denk eens na
denk eens na21 mrt. 2019 - 17:49

en wie zijn dat dan?

Satya
Satya21 mrt. 2019 - 20:09

Serieuze vraag?

Weelildragon
Weelildragon21 mrt. 2019 - 20:52

Die bevolkingsgroep klaagt ook niet over de winst van het FvD. Nee de Deugmensen klagen erover. Ik denk niet dat het de bevolkingsgroep waarover jij spreekt echt met hun racisme zit. Die hebben veel meer last van alledaags racisme, bijvoorbeeld bij sollicitatie gesprekken, wat ook uitgevoerd wordt door deugmensen.

denk eens na
denk eens na21 mrt. 2019 - 21:29

ja

Phil2
Phil221 mrt. 2019 - 17:02

Mee eens. Laat maar komen die Baudet. Kijken of ie wat meer te vertellen heeft dan overal tegenaan te trappen, overigens de val die Wilders ook voor zichzelf had gegraven. Voorshands hoor ik Baudet op de radio dat een aantal zaken niet onderhandelbaar zijn: immigratie, klimaat en koopkracht. Nou, dan kan ie lang bijven roeptoeteren, en wordt hij over 5-10 jaar ingewisseld voor een Wilders III.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2019 - 16:36

Standpunten zijn toch duidelijk van de fvd, ik zie ze regelmatig meedoen met debatten . Compromissen sluiten wordt moeilijk tav klimaat en de EU . Hun standpunt hierin is duidelijk. Je hebt kans dat de VVD en CDA overstag gaan in de eerste kamer tav klimaat . Jesse zei gisteren al dat hij Rutte aan zijn afspraken zou houden , die ziet de bui al hangen.

3 Reacties
Krek
Krek21 mrt. 2019 - 18:30

Rutte kan gemakkelijk in conclaaf met Baudet nu. H et klimaatakkoord weg in ruil voor gedoogsteun voor het EU-beleid. Als dat EU-beleid er dan mede op gericht is om als EU een beter immigratiebeleid (en uitzetbeleid) te komen, denk ik dat het FVD breed lachend aanschuift.

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 20:11

Krek 21 maart 2019 at 19:30 euh rutte beslist dat niet alleen. D66 en CU moeten niets maar dan ook niets van FVD hebben. CDA heeft nog kiespijn van rutte-I toen pvv ineens zijn beloftes brak en kabinet liet struikelen. nee dont get your hope op. Rutte 3 gaat gewoon onderhandelen met pvda en gl. daarmee hebben ze voldoende zetels binnen. en die 2 partijen zullen naar wat strubbelingen en zogenaamde stevige onderhandelingen gewoon toehappen, al was het alleen maar om de fvd deur dicht te houden.

Krek
Krek22 mrt. 2019 - 19:46

Geachte Toshiba, Als de VVD graag politieke zelfmoord wil plegen dan is dat de geëigende weg. Ik hoop dat ze wijzer zullen zijn. We gaan het zien! Wat het ook wordt, we gaan interessante tijden tegemoet in de politiek!

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:14

"Politici riepen de afgelopen dagen terecht op om verbinding te blijven maken en dus is het alleszins onfatsoenlijk om dan nu de verbinding met FVD te verbreken." Het lijkt me dat Wilders dat ook niet van plan is. De andere politieke partijen hadden geen enkele verbinding met het FvD voor zover ik weet en hopelijk blijft dat zo.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 15:59

Heft hij nog geen boek geschreven dat we nu toch echt moeten gaan lezen?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mrt. 2019 - 15:15

Ja, ja, geen zorgen. Natuurlijk gaan we luisteren - even - naar die lavendelsnuivers, die hebben we immers nog niet gehoord, die schimmen & spoken. Al kun je er gif op innemen dat die borealen stevig zullen doorgaan met het verketteren, het demoniseren, het tegen de schenen schoppen van jan-en-alleman, de rede & de beschaving - en wat ze zoal nog meer kunnen bedenken om te bruuskeren, deze meesters van het universum, & vloekers in de kerk/moskee We zullen luisteren, want wat hilariteit & slappe lach is nooit te versmaden.

8 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter21 mrt. 2019 - 16:45

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat u hier aan het projecteren bent.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mrt. 2019 - 17:30

Hmm, de moraalbrigade van extreemrechts komt weer 's even met het opgeheven vingertje tutten dat alleen zij mogen razen en tieren. Hallo?

Claesz Pieter
Claesz Pieter21 mrt. 2019 - 19:20

Ach ja, iedereen die het niet met u eens is meteen maar als extreemrechts framen, wat doorzichtig.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:24

Inderdaad. Dat is wat haat doet, het blijft etteren. Ik las dat er geen FVD kiezer bij Jinek wilde komen omdat ze allemaal bang zijn door links gedemoniseerd te worden en te worden weggezet als extreem rechts etc. Dat het een vooropgezet links plan is te demoniseren etc. In het stemhokje in anonimiteit je rechterarm omhoog doen is altijd veel makkelijker dan daar op tv verantwoording voor moeten nemen. Fascisten hebben een broertje dood aan openheid. Mensen die een bos met krullen hebben maken zich niet druk als iemand ze voor kale uitscheld. Een samenwerking lukt nooit met deze nationalistische haters want zij nemen aanstoot aan het woord kale terwijl ze een bos krullen hebben.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:24

uitscheldt

Claesz Pieter
Claesz Pieter21 mrt. 2019 - 20:30

Maar Paul, dat is puur uit lijfsbehoud, zie hoe het Fortuyn vergaan is, hoe Wilders door het leven moet. Hang zo'n poster in je raam en je raam gaat eraan. De mensen zijn niet gek, extreemlinks, antifa zijn levensgevaarlijk, ondemocratisch, extreem gewelddadig en intimiderend, het zijn de ware fascisten en doen alles om andersdenkenden kapot te maken.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 mrt. 2019 - 0:52

Ik was nog aardig mild met mijn oordeel, zie ik.

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 9:04

Wederom een sterke, inhoudelijk onderbouwde reactie Volkert.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2019 - 14:34

Ik vind dit een wat merkwaardig verhaal. De standpunten van het FvD zijn duidelijk. De grenzen dicht, niets doen aan klimaatverandering, uit de EU of de huidige EU afbreken tot de meest primaire vorm. Een partij mag een dergelijk programma voeren, keizers mogen daarom stemmen geen enkele probleem. Maar er moet actie ondernomen worden tegen de klimaatverandering anders ontstaan enorme vluchtelingenstromen, uit menselijk oogpunt kan je mensen uit oorlogsgebieden niet weigeren en Nederland neemt al nauwelijks mensen op. En uit de EU stappen levert een economische dip op die niet alleen de achterban van het FvD werkloos maakt maar ook de mensen die niet op de partij hebben gestemd. De uitslag is het gevolg van een verrechtsing van de samenleving en een verschuiving van een groot deel van de achterban van rechts naar extreem rechts. Het feit dat de mening van deze mensen steeds extremer wordt, maakt niet dat hun oplossingen gaan werken. De enige partij die mee kan bewegen met het FvD is de VVD. En de PVV uiteraard maar die zal wel langzaam leeglopen richting FvD. Bij de andere partijen staan de opvattingen van het FvD haaks op hun eigen opvattingen. Dus wat de schrijver vraagt van politici is onmogelijk. Hij vraagt niet om water bij de wijn te doen, maar om de hele voorraad weg te spoelen. Dat gaat dus niet gebeuren.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:26

Helemaal eens.

Ramon4
Ramon421 mrt. 2019 - 14:23

Eindelijk eens een zinvol artikel m.b.t. Forum voor Democratie!

Wilma3
Wilma321 mrt. 2019 - 14:14

Helemaal mee eens!

Libertain
Libertain21 mrt. 2019 - 14:04

("Gisteren vond er een aardverschuiving plaats in de Nederlandse politiek.") Staat u mij vriendelijk toe om deze zin te doen herwaarderen naar het juiste context: - Gisteren vond er een modderverschuiving plaats in de Nederlandse politiek, vanuit PVV naar FvD. Het nieuwe poel modder ligt klaar voor degene die hem opgewenst hebben.

Bromsnor3
Bromsnor321 mrt. 2019 - 13:29

Prima bijdrage en volledig met je eens. Het naar elkaar wijzen, afkeuren en demoniseren brengt ons niets. De politieke arena is de plaats waar het woord en het gezonde verstand, overtuiging en passie moeten winnen in een open debat. Uiteindelijk zal de kiezer beslissen en dat is nu gebeurd. De verliezers hebben nu de taak het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. Dit is die prachtige democratie........

2 Reacties
Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:29

De verliezers hebben nu de taak het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. Dit is die prachtige democratie…….. Klopt maar in dit geval heeft de winnaar de taak om het vertrouwen van de kiezer te winnen. Het wordt een fiasco. PS: FVD NSB 2.0 noemen vind ik niet demoniseren maar benoemen.

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 20:13

gezond verstand bromsnor? nou leg dat eens uit aan baudet die wetenschappelijk bewijs in de prullenbak flikkert zonder enige onderbouwing of contra bewijs.

Pa Vlov
Pa Vlov21 mrt. 2019 - 13:10

Helemaal mee eens. FvD heeft nu flink wat werk te verzetten om de juiste mensen op de plekken te krijgen, want dit hadden ze waarschijnlijk zelf ook niet verwacht. Ze verdienen zeker een kans en moeten water bij de wijn doen als ze wat willen bereiken. Zo werkt dat nou eenmaal in dit land. Als de FvD nu wordt uitgesloten, dan voorspel ik dat ze in 2021 nog veel meer stemmen krijgen.

5 Reacties
Peter Baelish
Peter Baelish21 mrt. 2019 - 14:06

Iedere partij heeft flink werk te verzetten om de juiste mensen op de plekken te krijgen. Denk ook niet dat het makkelijk zal zijn voor GroenLinks bijvoorbeeld, het is heel leuk om je een beetje met de politiek te bemoeien aan de zijlijn om een kek cv'tje op te bouwen maar nu is het menens en mogen ook daar de knotjes uit en de baarden geschoren.

ton14024
ton1402421 mrt. 2019 - 14:22

Water bij de wijn doen? Verdunnen is hun op het lijf geschreven. Ik weet niet hoe, maar verwacht dat CO2 als eerste sneuvelt.

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:30

Ton14024 homeopathische wijn?

Paul250371
Paul25037121 mrt. 2019 - 19:32

Ik maar denken dat Thierry a.k.a. de "omvolker" van zuivere, onverdunde, wijn houdt.

toshiba
toshiba21 mrt. 2019 - 20:15

Als de FvD nu wordt uitgesloten, dan voorspel ik dat ze in 2021 nog veel meer stemmen krijgen. tjsa dat zeiden ze ook over lpf en ton en pvv. guess what. Nooit gebeurd. het nationaal populisme is ronc ee 15-20% van de stemmen. nou dat is uitgekomen. Next ps: 79% heeft niet gestemd op fvd of pvv. dat is de overgrote meerderheid. waarom moet heel nederland zich nu ineens schikken na het gebral van fvd?