© cc-foto: Roel Wijnants
Het is vreemd dat in het containerbegrip 'horeca' op tv altijd de zielige uitbater van het buurtkroegje te zien is, terwijl in de praktijk de grote keten franchise nemers de hoofdmoot zijn. Niks mis met een McDonalds die uit het straat (of wereld-) beeld verdwijnt, net als de Starbucksen en ga zo maar door. Natuurlijk wordt daar geld verdiend, en is er een gevoelige klap uitgedeeld aan het zwarte geld circuit. Maar dat zielige gezever wil alleen maar echt werken als je je beperkt tot de ondernemers zelf. De buurtkroeg was al naar de knoppen geholpen door zwalkend rook beleid en wat al niet meer, restaurants volgen zichzelf met een noodgang op om de belasting te tillen en omdat de verveelde klant elke keer wat nieuws wil in het overstelpende aanbod. Ook hier geldt, waarom saneren we die bende niet? Dat is de keuze die voorligt aan de politiek.
Bij een brei is er hooguit een gevaar op verwarring waar je bij een hete brij daar beter even nog niet aan moet beginnen.
Laat de staatsschuld maar oplopen - die was lang zo laag dat Nederland keer op keer verzocht werd om alstublieft eens wat geld te lenen. Geld dat in de zak van de overheid zit, spoelt immers niet rond in de economie. Ik ben geen fan van de cultus rondom het MKB hier in Nederland - hoewel ik mijn stamcafé en de eigenaars erg mis - maar we hebben er zowel sociaal als economisch allemaal baat bij om bedrijven zonder enorme reserves overeind te houden. Voor je het weet is iedere derde zaak een McDonalds en geven we grote retailers een praktische monopoliepositie. Overigens is er nog altijd te weinig aandacht voor (voormalige) werknemers die door de pandemie en de lockdown in financiële problemen komen. Veel bedrijven gebruiken de huidige crisis als excuus om "te dure" werknemers eruit te werken. De eerste mensen die hun baan verloren hebben hun WW inmiddels al weer bijna opgemaakt en vervallen in de absurd karige bijstand, waar je amper een studio van kunt huren.
Wat is er fout aan de top 4 plek, Terwijl we eind januari nagenoeg laatste waren? Dan heb je er in de tussentijd flink wat in de kruising geschoten.
@Poeha U heeft volgens mij op de verkeerde gereageerd. Nederland is inderdaad, inmiddels, goed op weg.
“ Nederland wordt op het moment met horten en stoten gevaccineerd.”. ?? Nederland heeft eerst rustig opgebouwd om te kijken of het systeem het aankon (en er geen vaccins verloren gingen vanwege lage werkelijke opkomst) en schiet ze nu allemaal in de kruising. Top 4 plek inmiddels en dan moeten de 2,5 mio prikken per week nog komen. Dat is ongekend zo’n aantal en ook de huidige snelheid is ver boven het gemiddelde. Daar is vast iedereen blij mee. Ook qua Corona steunpakket schiet Nederland de ballen het beste erin. De grootste steun van de EU krijgen de ondernemers in Nederland. Ook dat vindt iedereen vast mooi. Waar de rest van Europa nog aan het vaccineren is in juli, ben ik met al mijn vrienden waarschijnlijk het EK het kijken in de tuin.
Is 't blind vertrouwen? Naïviteit? Egoïsme? Cijferfetisjisme? Heldenverering? Je weet 't niet hè, bij dit soort struisvogelgedrag kan er van alles aan de hand zijn
Wat is er fout aan de top 4 plek, Terwijl we eind januari nagenoeg laatste waren? Dan heb je er in de tussentijd flink wat in de kruising geschoten.
Bij vaccinatie telt het aantal volledige vaccinatie's, de rest telt niet. Dat weet kouwe drukte dus niet, vandaar zijn kinderlijke enthousiaste getoeter. Bovendien was het geen wedstrijd zei hij toen het nog veel minder ging.
Ook 1 prik beschermd al. Daarnaast heeft geen enkel land de priksnelheid van Nederland. Vandaar dat we nu in de top 4 staan. Voor mij was het ook geen wedstrijd in januari, maar nagenoeg iedereen begon over de late start. Toen zei ik al; het gaat erom hoe je de wedstrijd verlaat en niet hoe je hem inkomt. Je kan de boot nemen naar Amerika, maar als je een week later het vliegtuig pakt ben je er sneller. Als je dan begint over de late startdatum, heb je het niet begrepen.
Als Pieter Omtzigt niet van het CDA was maar van een linkse partij dan was het te overwegen. Als de SP meer Europa gezind was dan was het te overwegen om op Renske Leijten te stemmen. Voor beide veel respect. Alleen voor Omtzigt nog net even wat meer want ik kan me niet voorstellen dat het CDA destijds blij was met zijn onderzoek. Waar ik me trouwens bij de corona crisis over blijf verbazen: nu kan er met miljarden strooien. Wijlen De Boer gaf het aan: 'het geld klotst tegen de plinten op' Toch vreemd dat we dan een land hebben gekregen met voedselbanken. Ook hoor ik de regeringspartijen alleen spreken over de ondernemers en nooit over de Nederlanders. Er komt zo meteen ben ik ban een tsunami aan werkelozen aan maar ja daar gaan we de WW voor verkorten. Zeker voor de VVD bestaat er maar 1 soort Nederlanders: de ondernemers. En dan eigenlijk alleen de grote bedrijven. Een mooie slogan ook: 'waarom stem jij op M Rutte?' Hoeven we het gelukkig niet over de inhoud te hebben. Want dat kwam bij de doorberekeningen aan de orde: de VVD is kampioen denivelleren.
Oh dat reclamespotje, tenenkrommend! De 1e keer dat ik 't hoorde riep ik onwillekeurig een vrij hard antwoord terug haha...
Heb ik even iets gemist? Omtzigt hoort toch nog gewoon tot dezelfde partij als Hoekstra? Lijkt me geen goed stemadvies
ik ben voor euthanasie bij voltooid leven. ik stem daarom niet op de SP/PvDD/Bij1/GL. De rest van de partijen mag ik namelijk gewoon van doodvallen op elk gewenst moment. ????
Een kort geding stemt nooit tot volledige satisfactie, hooguit tot een voorlopige voorziening. Snel is wel voor even mooi en leuk, maar is ook niet altijd en eeuwig betrouwbaar.gebleken. Vaak speelt opwinding een grotere rol dan hetgeen in overeenstemming is met de redelijkheid Het was Marcus Cato (234-146) die steeds opriep dat Carthagoin in de publieke aandacht moest blijven. En dat gebeurde ook in Cato's laatste levensjaar. De verwoestende werking van zijn oproep werd een feit, het gehuil van de onschuldigen werd gehoord tot in de verste omtrek. Cato zijn werk zat er op. Hij kon gerust dood gaan. Maar... in 44 werd Carthago weer opgebouwd dloor de kindskinderen van de verwoesters en werd ze een van de belangrijkste en welvarendste steden in het imperium. Had Cato dat maar geweten, hij had zijn vergeefse en tot woede leidende exclamatie niet geslaakt......
Die Cato heeft wel meer wijze dingen gezegd. Contra verbosos noli contendere verbis: sermo datur cunctis, animi sapientia paucis. Zeer toepasselijk nietwaar beste dominee?
Lees eens wat van Cato, bijvoorbeeld over hoe je een boerderij runt.
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-onfatsoenlijken-maakt-invoelbaar-waarom-boze-burgers-hun-heil-zoeken-bij-populisten~b6e5e249/ Een aanrader. Lees ook eens wat over het precariaat wat niet bestaat volgens sommige PvdAers hier. https://nl.wikipedia.org/wiki/Precariaat
"want het is heel aanvaardbaar de delging van de gestegen staatsschuld over een paar generaties uit te smeren." Dat is het niet. Wij krijgen ook de kosten van Klimaatverandering op ons bord. Steeds meer lijkt er te worden doorgeschoven. Zo gooi je ons in een positie die Azië erg goed uit zou komen. Het is zaak om juist deze crisis zoveel mogelijk en redelijkerwijs bij de huidige generaties neer te leggen. Wie weet wat voor virus er over 40 jaar opduikt? Nu Han en samen. Als mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen zou er volgens mij veel meer mogelijk zijn. Het lijkt dat de huidige maatregelen niet het gewenste effect hebben, dan wordt het tijd voor het herzien van je aanpak. Althans dat is hoe ik crisis, op veel kleinere schaal natuurlijk, aanpak. Werkt iets niet probeer je iets anders. Mensen neem nu eens je eigen verantwoordelijkheid!
"Dat is het niet. Wij krijgen ook de kosten van Klimaatverandering op ons bord. Steeds meer lijkt er te worden doorgeschoven" Doorgeschoven wordt er sowieso. Als je, zoals jij, de kosten niet door wilt schuiven, dan schuif je de klimaatverandering door. Na jou de zondvloed?
Kosten worden altijd doorgeschoven, baten ook. Onze nazaten erven een heel rijk land met een fantastische infrastructuur en een enorm moderne backbone qua bestuur, onderwijs, gezondheidszorg. Waar natuurlijk nog een heleboel in verbeterd kan en moet worden maar de basis krijgen ze. Leningen die je nu afsluit met een enorm lange looptijd hebben geen rente. Die kan je dus zien als investeringen met wel een heel gemakkelijke weg naar rendement. Jij wilt dus niet investeren in de toekomst van onze nazaten?
"Als je, zoals jij, de kosten niet door wilt schuiven, dan schuif je de klimaatverandering door." Alsof klimaatverandering te stoppen is. Ik wil juist dat de kosten die de energietransitie vragen ook nu betaald worden, de kosten zullen blijven oplopen en lenen en doorschuiven geeft uiteindelijk geen ruimte meer voor toekomstige generaties. "Na jou de zondvloed?" Waaruit maak je dat op? Ik vind juist dat wij maar een beetje luxe moeten inleveren om de kosten die huidige problemen meebrengen grotendeels nu op te lossen. Ik heb bv mensen werken die een tweede auto hebben voor een woonwerk afstand van 5 km. Gemiddelde inkomens gaan twee keer per jaar op vakantie. Dat mag wat mij betreft wel wat minder.
Zapata Welke baten zijn doorgeschoven? De gas baten zijn toch voornamelijk voor een generatie gebruikt. Een infrastructuur, waar veel van de gasbaten naartoe zijn gegaan is iets anders als de kosten van een virus.
Het wordt tijd dat we ophouden in boekhoudkundige termen te denken. Geld is nix, een fictief ruilmiddel. Stel mens en planeet centraal, hoe we dat bekostigen zien we wel. Het is toch totaal van de pot gerukt dat iedereen als de dood is voor de instorting van het systeem, maar wel vertrouwt op innovatie en technologie als het om onze gezondheid en het milieu gaat? Wat ben je dan voor nitwit, als je denkt dat je het klimaat wel eventjes gaat temmen, maar ons economisch systeem als een of ander ontembaar monster beschouwt?
@Satya "Ik vind juist dat wij maar een beetje luxe moeten inleveren om de kosten die huidige problemen meebrengen grotendeels nu op te lossen. Ik heb bv mensen werken die een tweede auto hebben voor een woonwerk afstand van 5 km. Gemiddelde inkomens gaan twee keer per jaar op vakantie. Dat mag wat mij betreft wel wat minder." Ja. Goed. Maar als klimaatverandering niet te stoppen is (daar geloof jij niet in), waarom zou je dit dan doen? Overigens blijken we heel goed in staat klimaatverandering flink te versnellen. Dan moet het vertragen van de daaruit volgende klimaatverandering toch ook lukken.
@Satya De baten van moderne gezondheidszorg, goede scholen en universiteiten, een enorm kennisnetwerk, slagvaardig bedrijfsleven, hoog opgeleide bevolking. Ja er zijn een boel verbeteringen nodig. Daarom moet je investeren in de toekomst nu de rente nihil is. Je zal namelijk altijd moeten investeren richting de toekomst.
Karinghin Dat is utopisch denken, zou mooi zijn als meer mensen dat gaan doen. Vdbemt Ik denk dat het te vertragen is, ik denk dat klimaatverandering een gegeven is waar de mens een negatieve versterkende invloed op heeft. Door het te vertragen kun je meer tijd winnen om op die verandering in te spelen. Zapata Investeren in de toekomst is iets anders als de kosten van een crisis vooruitschuiven.
Beste Han, het is nergens voor nodig om de staatsschuld op te laten lopen. Banken lenen geld bij De Nederlandsche Bank, om uit te lenen aan mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen. Maar een centrale bank (DNB) heeft helemaal geen eigen geld om uit te lenen. Dat geld creëert de DNB door het intoetsen van cijfertjes in de computer. Daarna worden die cijfertjes via het normale betaalsysteem overgemaakt naar de hypotheekbank. Het programma Radar heeft jaren geleden 2 volledige uitzendingen hieraan besteed. Zoek op Youtube naar "radar creatie geld". Die cijfertjes, die wij als geld beschouwen, kan de regering gebruiken om de vaste lasten van ondernemingen mee te betalen. Als die ondernemingen dat geld uitgeven, komt het automatisch weer terug bij de belastingdienst via BTW, accijns, loonbelasting enz. enz. Waarom doet de regering dat niet?
Gewoon wat cijfertjes intoetsen, geen gezeik iedereen rijk! Kunnen we gelijk een flink basisinkomen financierenn voor iedereen die er zin in heeft!
Martin007 Fijn .Dus we kunnen ieder jaar 8 maanden vakantie nemen en toch iedereen zoveel geld geven als maar nodig is. Dream on. Het is één grote bubbel. De echte reset komt nog.
Omdat je daarmee heel veel nieuw geld creëert. Of dat geld uiteindelijk weer in de staatskas terecht komt of niet, maakt niet uit - het totale geld samen is dan minder waard. Andere eurolanden zullen hier overigens niet blij mee zijn. Er ontstaat geen hyperinflatie als Nederland dit doet, maar als alle landen dit gaan doen, hebben we een probleem. DNB zou eventueel nog staatsobligaties op kunnen kopen, maar in 2019 was Klaas Knot daar nog zeer kritisch op.
Nou dat inflatiespook blijkt anders ook geen tanden te hebben, er wordt wel volop angstig gespeculeerd wanneer ie alsnog opduikt, maar het is wel duidelijk dat de oude ideeën daarover op zijn minst grondig moeten worden herzien. Er zijn ook economen die geen enkel probleem zien in ongelimiteerde geldcreatie en al helemaal niet in hoge staatsschuld. Economie blijkt een nog zachtere wetenschap dan sociologie
@Karingin Het inflatiespook heeft zijn ware gezicht wel eens getoond, maar inderdaad niet recent. Het drukken van geld is echter een laatste redmiddel. Er zijn meer mildere middelen, zoals het opkopen van staatsobligaties, of, inderdaad, het verhogen van de staatsschuld. Iets wat Nederland gemakkelijk aankan.
Zolang de ziekenhuizen niet overbelast raken is er niets aan de hand, toch?
Ik kan die Kuypers niet meer aanhoren met zijn bedden. Die vrolijke Fransen die wel als eerste gevaccineerd wilden worden en een gegarandeerd IC bed bedongen hadden voor zichzelf. Het gaat niet om mensen, het gaat om bedden toch? Hoe zwart wil je het hebben.
Alleen sportscholen? Volgens mij gaat dit verhaal ook op voor sportverenigingen, al zijn dat veelal geen commerciële instellingen.
Sterker denk dat heel veel sportscholen een behoorlijk inkomen hebben behouden doordat hun leden de maandelijkse contributie door lieten lopen
Door niet te kiezen zwerven we nu al maanden tegen de maximale aanvaardbare ziekenhuisbezettingen aan. Door de R 'netjes' rond de 1 te houden zijn bijna maximale lockdown maatregelen voor een maximale periode van kracht. We lopen ook maximaal risico dat over een half jaar de hele vaccinatiecampagne vergeefse moeite blijkt te zijn geweest omdat we door het hoge aantal besmettingen niet op tijd hebben kunnen reageren op de introductie van nieuwe resistente varianten. Door geïnfecteerde mensen en gevaccineerde mensen voortdurend met elkaar in contact te laten komen maximaliseren we de kans op de verspreiding van een resistente variant. We weten nu hoe we de lockdown maatregelen moeten maximaliseren zonder dat je bang hoeft te zijn dat er een afrekening van het electoraat komt door een instortende zorg. We zijn in een jaar geen stap verder gekomen in het vinden van manieren om het virus gericht een plaatselijk onder controle te brengen. Sterker nog; door het verspelen van goodwill onder de bevolking is dit uitzicht verder weg dan ooit. Een zorgelijk uitgangspunt in een wereld waar elk moment een volgend, nog dodelijker virus kan opduiken. De schade die het onderling vertrouwen in onze samenleving heeft opgelopen is groter dan die paar duizend euro per inwoner extra aan staatsschuld. De echt nare gevolgen voor de komende generaties ligt in de afbraak van de onderlinge cohesie en dat laat zich niet uitdrukken in kille euro's.
Wat verwachten experts met de huidige overheidssteun over het aantal faillissementen als de boel weer opengegooid gaat worden, en welke oorzaken behalve de opgelopen schulden in die ondernemingen liggen daaraan dan ten grondslag. Want wij zitten nu toch niet alleen in een coronacrisis maar ook al in een economische crisis, en het gedrag van consumenten en het vermogen om hun besteding op het zelfde peil te blijven houden die wordt daar veel onzekerder van. Wij willen die extra veertig tot zestig miljard toch ook niet weer voor een grootdeel in de zakken van gasten zien verdwijnen, die in crisistijd altijd bijzonder goed lijken te boeren als het leed van de werkende man het hoogst is!
Misschien heb ik iets gemist, maar ik denk dat linkse partijen veel feller campagne zouden kunnen voeren. KLM kreeg 80.000 euro per werknemer. Dat is meer dan een modaal salaris kost, dus met zo'n subsidie had VVD/CDA/CU/D66 praktisch elke ondernemer kunnen redden, met alle werknemers erbij. Er is tientallen jaren op de gezondheidszorg bezuinigd, en Nederlandse patiënten moesten daarom in Duitsland op de IC. Ook op onderwijs is bezuinigd, alsof we niet tot de rijkste landen ter wereld behoren. Ouders hebben liever goed onderwijs voor hun kinderen, dan een vliegvakantie. Ook studenten lopen achterstanden op. Moeten ze nu extra lenen? Of komt er weer een beurs? Mensen begrijpen nu dat ook hardwerkende Nederlanders failliet kunnen gaan, en dat niet iedereen in de bijstand lui is. Linkse partijen zullen niet alle faillissementen voorkomen (behalve de communisten natuurlijk) maar ze zullen wel zorgen dat een failliete ondernemer nog fatsoenlijk wonen kan. En dat zijn/haar kinderen een goede opleiding kunnen krijgen. En dat geldt ook voor andere mensen met pech.
En wat te denken van Booking.com, helemaal schandalig. Sportscholen mogen ze gerust helpen en de schulden kunnen ze echt wel over eerdere jaren uitsmeren. Maar ik ben bang als de VVD het CDA en D66 aan de macht komen dat ze het niet daar gaan halen en de armoede flink zal stijgen.
Dat komt ook wel terug in de programma's en debatten, bij vrijwel alle partijen. Dus dat felle is wat lastig, je kunt ze aanvallen op het verleden en op de uitwerking voor de toekomst, maar een simpel jullie-doen-nix-en-wij-wel is er niet bij deze keer. Nee, ik zou Trutte en co. aanvallen op de afbraak van de rechtsstaat en de aanstaande surveillancestaat. Want op de achtergrond wordt gewerkt aan beperking van het toezicht op de inlichtingendiensten en het gebruik van de sleepwet - dat zou grote aandacht moeten krijgen, het is overduidelijk dat onze burgerrechten systematisch worden gesloopt
ze waren gewaarschuwd die politici! de keuze was tussen 1.de weg van ruttes kudde-immuniteit is zeer lang, die bewandelen we nu; en 2.de weg van echt met zijn allen flink doorpakken en tijdelijk hard doorbijten, dat alternatief was er ooit ook. wij leven met de puinhopen van mark nu
"Als je dat allemaal niet doet, zal de lockdown moeten sneuvelen. We geven het virus vrij baan in de verwachting dat we er wel tegenop kunnen vaccineren. " Dan kan pas als iederen boven de 60 en alle kwetsbare mensen ingeënt zijn, dus niet voor eind april. We zouden wel op 2e Paasdag om 12:00 de terrassen kunnen opengooien en de vrijdag daarna de avondklok kunnen opheffen.
Stem op........ Dat is een fout advies. Want je stemt dan op de partij ( die je waarschijnlijk niet wilt.)
Flink korten aan de bovenkant zodat daar de footprint automatisch kleiner wordt. Die hebben hun geld nu niet kunnen uitgeven. De kilo's moeten eraf, dus allemaal samen naar de sportschool.
Ja, het is steun of verrekken. Zo simpel is het. Het valt mij op dat niemand nadenkt over de huidige functie van 'geld' of 'schuld'. Maar dit terzijde.
Nou jawel hoor, zelfs economen zijn de hele tijd aan 't ruziën, aangezien hun ouderwetse neoliberale theorieën geen stand blijken te houden
Onder druk wordt alles vloeibaar. Maar uiteindelijk geldt: wie betaalt, bepaalt. Degenen die de belasting opbrengen bepalen, via hun vertegenwoordigers, waar het geld aan besteed wordt. Degenen die van een uitkering leven rest slechts dankbaarheid jegens degenen die hen aan het eten houden.