Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kernwapen-omerta

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom zwijgt Nederland nog over de aanwezigheid van kernwapens? Niemand anders doet dat
Felicitaties aan de heren Lubbers en Van Agt: het OM kan de oud-premiers niet vervolgen voor hun publiekelijke bevestiging van de aanwezigheid van kernwapens op Volkel! De Nederlandse regering weigert namelijk informatie te geven over de aanwezigheid van deze massavernietigingswapens in Nederland door te wijzen op een NAVO-afspraak hierover.
Blijkbaar vindt de regering het belangrijker dat er gezwegen wordt over de 20 Amerikaanse kernwapens op luchtmachtbasis Volkel dan dat  oud-politici vervolgd worden voor het lekken van staatsgeheimen.
De VS voelt zich niet gebonden aan deze afspraak. In 2008 openbaarde de Amerikaanse Luchtmacht een onderzoek naar de veiligheid van alle militaire bases waar Amerikaanse kernwapens liggen en bevestigde daarin dat Volkel de Nederlandse kernwapenbasis is.
Ook andere bondgenoten voelen zich al lang niet meer gebonden aan deze omerta. In België zei vicepremier en minister van Defensie De Crem al in 2008:
Defensie ontkent of bevestigt, maar iedereen weet dat er in Kleine Brogel een capaciteit nucleair aanwezig is.
En in Duitsland staat het verwijderen van de Amerikaanse kernwapens openlijk genoemd in het laatste regeerakkoord. Zonder dat een vendetta tegen deze bondgenoten volgde. 
Minister Timmermans, die als Kamerlid ook al openhartig sprak over de kernwapens op Volkel, mag dus ook als minister spreken over de 20 Amerikaanse B61 kernwapens (op de Zeelandsedijk 10, 5408 SM te Volkel, gemeente Uden ). Om vervolgens uitvoering  te geven aan de wens van de Kamer deze te verwijderen en geen nieuwe kernwapens te accepteren.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

lembeck
lembeck15 okt. 2013 - 21:07

Hoi Krista!! Ik ben het helemaal met je eens. Was zelf ook verbaasd dat het zo oorverdovend stil bleef rond die kernwapens. Hennis Plaschaert bestelt een aantal vliegtuigen die het niet doen, als het slecht weer is en die alleen maar een nieuwerwetse Amerikaanse kernbom kunnen vervoeren van A naar B (afwerp punt). Die dingen kosten miljarden en ondertussen worden de mensen met een inkomen onder modaal, en alle mensen die langs de kant staan, zoals chronisch zieken en gehandicapten, ouderen en mensen die door de crisis hun werk kwijtraken, of zelfs hun bedrijf en hun huis, nog verder gekort, omdát ze geen betaald werk doen. Wat Hansje schreef:"Er is geen land zo horig aan de Amerikanen als Nederland..........welk ander land laat zich zo kritiekloos misbruiken? " Dat is exact waar het om gaat.

insignia
insignia15 okt. 2013 - 21:07

Krista van Velzen heeft natuurlijk groot gelijk. Weg met die troep uit ons land. En er kan natuurlijk niets mis meegaan, hoewel onlangs bekend werd dat een Amerikaanse bommenwerper ooit bijna een bombardement op eigen land had uitgevoerd. En Fukuyama kon ook niet gebeuren. Afgezien daarvan, we moeten dit soort wapens, waar we zelf niets over te zeggen hebben, niet in ons land willen. Dan maar een NAVO -lid van een lager niveau. Onze grootste vijand blijft het water.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 21:07

Nu ons leger kapotbezuinigd is (0 tanks en 37 vliegtuigen blijven er over) is het maar goed dat we hier nog wat kernwapens hebben liggen. Laten we proberen of we die voor een zacht prijsje kunnen kopen van de Amerikanen, zodat we weer een beetje serieuze defensie krijgen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja15 okt. 2013 - 21:07

Het is totale onzin dat het leger wegbezuinigd is. Er gaan jaarlijks vele miljarden naar toe, die beter nuttig gebruikt hadden kunnen worden.

rbakels
rbakels15 okt. 2013 - 21:07

Niemand behalve Krista maakt zich zorgen om kernwapens omdat toch niemand zich kan voorstellen dat die ooit gebruikt worden. Sinds de laatste keer een atoombom is gebruikt in 1945 zijn er talloze afschuwelijke conflicten geweest die om een drastische oplossing vroegen, maar bij mijn weten is nooit overwogen een kernwapen in te zetten, zelfs niet in Vietnam. Het enige kerwapengevaar zijn nog schurkenstaten. Maar de Noord-Koreaanse lanceringen zijn weinig succesvol. Bovendien reken ik erop dat de Chinezen daar voldoende invloed hebben om de Noord-Koreanen in toom te houden. En wat Iran betreft: mijn vermoeden is dat de vermeende kernwapendreiging van dat land een verzinsel is voor westers politiek gebruik. Anders dan de Noord-Koreanen pochen de Perzen ook niet over hun kernwapens. En de opbrengst uit tweedehands verrijkt uranium zou wel eens lager kunnen zijn dan de kosten van de ontmanteling van die wapens.

2 Reacties
Sonia2
Sonia215 okt. 2013 - 21:07

[Anders dan de Noord-Koreanen pochen de Perzen ook niet over hun kernwapens.] Ah, je weet dus meer dan de rest van de wereld. Vertel eens, waar staan ze?

Sonia2
Sonia215 okt. 2013 - 21:07

[Een beetje loyaliteit richting de VS is dus wel gepast.] Zullen we beginnen met hun laatste genocide of zullen we bij het begin beginnen?