Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De kansen voor een afsplitsing bij Forum voor Democratie

  •  
18-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
32408881467_4c86f0e55d_k

© cc-foto: Sarah Nichols

Negatieve aandacht kost stemmen, dus de volkswijsheid ‘alle aandacht is goed’ gaat duidelijk niet op
Hoe gaan kiezers reageren op een eventuele splitsing binnen FvD? Wordt het moeilijk voor beide kampen, net als bij de scheuring van een andere succesvolle nieuweling, 50Plus, in 2014? Wetenschappelijk onderzoek daarnaar suggereert felle kiezersreacties – maar geen blijvende.
“Ik snap niet dat je met zulke grote kracht in je eigen voet schiet.” Met die woorden haalde Dorien Rookmaker, Eerste Kamerlid voor FvD, op 7 augustus in NRC Next uit naar het partijbestuur. Rookmaker zei te overwegen uit de partij te stappen. Openlijk koos ze de kant van medesenator Henk Otten, die in juli door dat bestuur aan de kant werd gezet: “Die is natuurlijk als een hond behandeld.”
Rookmakers uitspraken zetten de twist in de partij opnieuw in de schijnwerpers. “En,” zo merkt Rik Rutten terecht op in zijn NRC Next-artikel, “met Rookmakers kritiek – en mogelijke vertrek – wordt het voor het bestuur een stuk lastiger Otten weg te zetten als een eenzame stoorzender.” Otten heeft aangekondigd een partij op te richten. Als hij dat doet, zou dat de ruzie promoveren tot een splitsing.
Ottianen versus Borealen Hoe zouden kiezers dan reageren? Allereerst hangt dat ervan af hoe aantrekkelijk Ottens partij zou worden. Historisch gezien heeft hij tegenwind : nieuwelingen maken bij Tweede Kamerverkiezingen weinig kans. Slechts 18 van de 183 partijen die sinds 1948 voor het eerst meededen aan zulke verkiezingen (10%) veroverden een zetel. En dat gold voor slechts zes van de 43 afsplitsingen (14%).
Wat mogelijk gunstig is voor Ottens nieuwe partij is dat FvD-leider Thierry Baudets profiel voor de meeste kiezers allicht te extremistisch is. Er heerst, aldus Otten in het Nederlands Dagblad van 2 augustus , een strijd van “de Ottianen versus de Borealen.” Hij vindt de koers onder Baudet te rechts en wil een klassiek liberale partij. Het zou kunnen dat een deel van de FvD-aanhang die wens deelt.
Toch levert dat waarschijnlijk nog geen zetels op. Ottens partij zou wellicht lijken op die van ex-VVD’er Rita Verdonk of die van ex-PVV’ers Hero Brinkman, Louis Bontes en Joram van Klaveren. Hun pogingen mislukten. Op papier heeft Otten de grootste kans als hij zich tegen immigratie keert, zoals 17 partijen sinds 1948. Drie daarvan bemachtigden zetels bij eerste deelname; dat is 18%.
Is het dan geen voordeel dat Otten al een Senaatszetel heeft? Niet echt: 25 van de 183 eerdere nieuwe partijen hadden ook één of meer zetels. Van die 25 behaalden er niet meer dan vier (16%) een Tweede Kamerzetel bij de eerste verkiezing onder nieuwe vlag: DS’70 en PPR (beide 1971), PVV (2006) en Denk (2017). Eén van degenen die in 2017 hun zetel juist verloren was oud-50Plus-lid Norbert Klein.
Negatieve aandacht Klein, destijds één van de twee Tweede Kamerleden van 50Plus, zette een heuse partijscheuring in gang. Als fractieleider kreeg hij het aan de stok met het andere Kamerlid, Martine Baay-Timmerman. Toen het partijbestuur haar kant koos, vormde Klein zijn eigen ‘50Plus.’ Toen was het opeens ‘50Plus/Klein’ versus ‘50Plus/Baay’. Bij de verkiezingen van 2017 bleef Klein steken op 0,03%.
Die 50Plus-crisis geeft wellicht enig inzicht in kiezersreacties op de eventuele splitsing bij FvD. Voor een recent wetenschappelijk artikel analyseerden mijn UvA-collega Rachid Azrout en ik antwoorden van een representatieve steekproef van 2.189 kiezers op een herhaalde enquête (over de jaren 2013-2016) gecombineerd met gegevens van 6.810 alinea’s nieuwsberichten over 50Plus en haar leiders.
Soms helpt de werkelijkheid de wetenschap een handje. We hadden het geluk dat de crisis uitbrak toen kiezers in onze enquête voor een vierde keer werden ondervraagd. Dus konden we een dubbele vergelijking maken: van dezelfde kiezers over tijd, en van hen die toevallig voor het uitbreken van de partijcrisis de vragenlijst hadden ingevuld met hen die dit erna deden. We trokken drie conclusies.
Eén: negatieve aandacht kost stemmen, dus de volkswijsheid ‘alle aandacht is goed’ gaat duidelijk niet op. Twee: verwachte effectiviteit is voor kiezers van groot belang. Door aandacht voor partijruzie verwachtten kiezers dat 50Plus politiek minder voor elkaar zou krijgen. Daardoor haakten ze af. Drie: na een maand waren effectiviteit en stemkans nog steeds laag, maar na twee jaar waren beide hersteld.
Kwetsbaarder Kortom: heftige reacties, die echter korter duren dan twee jaar. Maar wat zegt dit over de toekomst van FvD? Er zijn overeenkomsten: beide zijn electoraal en financieel succesvolle nieuwe partijen met een sterk gecentraliseerde macht van enkele partijbonzen – die fel ruziemaken in de media over fraude en zetelroof, waarbij tevens sprake is van splitsing en van de oprichting van weer een nieuwe partij.
Er zijn ook verschillen. Enerzijds is FvD electoraal sterker dan 50Plus en heeft het vijfmaal zoveel leden. Dat houdt de partij wellicht voor kiezers aantrekkelijk, ondanks het gekibbel. Bovendien kan FvD leren van fouten die 50Plus in 2014 maakte. Anderzijds zou de FvD-achterban sneller kunnen afhaken, omdat de partij nieuwer is en minder tijd heeft gehad om haar kiezers aan zich te binden.
Verder is FvD kwetsbaarder, omdat het meer concurrentie heeft. Zouden kiezers die denken dat FvD weinig voor elkaar gaat krijgen niet terugkeren naar VVD of CDA – of PVV? Het lijkt er immers op dat dat juist een reden was dat veel kiezers overstapten van PVV naar FvD: de PVV stond geïsoleerd, en FvD zou wel het door hen gewenste beleid helpen uitvoeren. En zich niet in eigen voet schieten.
Met zulke grote kracht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

OlavM
OlavM19 aug. 2019 - 23:31

Ratatata! Intussen is weer een volksvertegenwoordiger afgescheiden, maar dan op z’n eentje, los van Otten. Nl. Robert Brunke in de Zeeuwse Provinciale Staten, waarin zich ook al twee PVV-fracties bevinden. Deze nieuwe afscheiding heet “Nieuw Nederland”. Intussen is Baudet druk bezig met “loyaliteitstestjes”. De ontwikkelingen zijn moeilijk bij te houden. :)

Major2
Major219 aug. 2019 - 7:26

Dhr. Otten vindt de koers onder Baudet te rechts en wil een klassiek liberale partij. Daar zit denk ik het probleem: die partij is er al en heet de VVD. Onder Wiegel en Bolkenstein werd de VVD nog als rechtse partij ervaren, nu als midden-liberaal en zelfs links-liberaal, onder Rutte zelfs opschuivend richting D66, waardoor veel rechtsere kiezers zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Voor de wat rechtsere kiezer was en is nog steeds geen ander alternatief dan islam-fobe PVV en boreaal FvD

2 Reacties
rvb2
rvb219 aug. 2019 - 8:13

FvD, PVV, VVD, D66, CDA, PVV, SGP voor rechtse mensen is er ruim genoeg keuze, van gematigd rechts (CDA, D66) tot uiterst rechts (FvD, PVV)

Major2
Major220 aug. 2019 - 7:48

Voor een rechts mens is CDA gematigd links, D66 links, PvdA uiterst links en GroenLinks extreem links. VVD liberaal-midden en onder Rutte liberaal-links. Geen rechtse partijen dus.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal419 aug. 2019 - 6:24

evenals Klaver heeft Baudet wel een zekere uitsraling en lef wat bij veel kiezers aantrekkeijk is, maar dat valt door de mand (bij Klaver komt dat nog). Ik denk dat Otten wel kan slagen en groter kan worden dan momenteel. Laat hem dan ook een betere naam voor de partij bedenken want de huidige is maar knudde.

johannn2
johannn218 aug. 2019 - 22:10

Als de negatieve aandacht komt uit de hoek van degenen die jij niet mag, dan is het positieve aandacht. Partijen waarvan de kopstukken vechtend over straat rollen hebben doorgaans hun langste tijd gehad. .

korheiden2
korheiden218 aug. 2019 - 21:27

Het kan vriezen en het kan dooien, dat is eigenlijk de conclusie in dit stuk. Ik denk dat. hoewel Otten zeker een punt heeft, de schade over twee jaar wel meevalt. Tenminste, als er geen nieuwe ruzies ontstaan. De FVD-kiezer heeft vooral op Forum gestemd vanwege het klimaatstandpunt en de strenge regels voor immigratie. Baudet en Hiddema hebben veel meer uitstraling dan de saaie Otten. Verder blijft het een beetje stemmen wisselen op rechts. De winst van Forum komt vooral van de PVV en in mindere mate van andere partijen als CDA en VVD. Op links is het net zo, daar wint GL momenteel ten koste van D66 en in mindere mate PvdA en SP.

chwiedijk
chwiedijk18 aug. 2019 - 18:05

Laten we het hopen!

Imperialist
Imperialist18 aug. 2019 - 18:02

Analyse van het niveau: morgen kan het gaan regenen maar het kan ook droog blijven.

1 Reactie
OlavM
OlavM19 aug. 2019 - 23:24

Dat is dan toch zomaar een waarheid als een koe! :)

Katootje2
Katootje218 aug. 2019 - 16:26

Wetenschappelijk koffiedikkijken.

Gi Raf
Gi Raf18 aug. 2019 - 15:52

Even los van alle stemmingmakerij rondom FvD uit ''wetenschappelijke hoek''. Het is wel te hopen dat FvD gaat vasthouden aan de oorspronkelijke koers. En zich kan ontdoen van draaikonten die met allerlei ''progressieve'' zaken laten zien dat ze bij nader inzien per abuis lid zijn geworden van een politieke stroming die niet hun voorkeur heeft. Ook al kost dat dan misschien wel (veel) kiezers. Draaikont partijen hebben we immer al meer dan genoeg. Zo slecht voor de democratie. Het soort dat de ideologische veren afschud en kroonjuwelen bij het oud vuil zet. Afhankelijk van of de ''progressieve'' partij elite met het linker dan wel met het rechter been uit bed stapt en hoe de heersende wind waait.

7 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks18 aug. 2019 - 17:54

@Gi Raf "Het is wel te hopen dat FvD gaat vasthouden aan de oorspronkelijke koers" Nu snap ik je lange nek Gi, je hebt een zwak voor Titanic achtige drama's en hoopt zo het hoofd langer boven water te houden. Och en wee, welk een evolutionair inzicht zo op de zedige zondagavond.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 aug. 2019 - 18:33

Je bedoelt: liever een echte nazi dan een namaaknazi.

Gi Raf
Gi Raf18 aug. 2019 - 20:19

Het is niet zozeer dat ik een zwak heb voor Titanic drama's Brenda. Wel een bloedhekel aan politieke elite die, als hun baantjescarrousel dreigt te ontsporen (of gelijk de Titanic dreigt ten onder te gaan zoals jij het formuleert) gaan draaikonten zoals bij is gebeurd PvdA, GL en D66. En zoals gezegd hun ideologische veren afschudden, kroonjuwelen inruilen bij de lommerd en vervolgens op het vliegtuig stappen voor vakantie in Zuid-Afrika. Om van daaruit het (Amsterdamse) volk toe te spreken etc. De hypocrieten.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks19 aug. 2019 - 3:32

@Gi Raf Nou vreemd, als je aan al dat soort opportuun gedrag een "bloedhekel" een bloedhekel hebt had ik toch vooral FvD als eerste in je rijtje voorbeelden verwacht. Je bent trouwens zelf ook behoorlijk aan het draaien en keren om de laatste strapatsen van het uiteenvallende FvD recht te praten.

4Vier!
4Vier!19 aug. 2019 - 6:25

Giraf Is de SGP niet iets voor jou?

Gi Raf
Gi Raf19 aug. 2019 - 14:19

FvD is niet mijn partij Brenda dus ik voel ook niet de minste behoefte om hun fratsen goed te praten. Wat ze wel goed doen is draaikonten snel de partij uitwerken. Daar mogen andere politieke partijen een voorbeeld aannemen. Ere wie ere toekomt.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks19 aug. 2019 - 15:54

@Gi Raf "Wat ze wel goed doen is draaikonten snel de partij uitwerken. Daar mogen andere politieke partijen een voorbeeld aannemen. Ere wie ere toekomt." Ik gun eerlijk gezegd geen enkele partij zo'n chaos en paniek. Nou ja, oké....ik gun het de PVV ook wel. Verder out of control kan je als partijleiding niet zijn dunkt me.

Defqon
Defqon18 aug. 2019 - 15:48

Ik weet niet hoor, maar onderzoek van de Hond laat zien dat veel meer mensen voor Baudet zijn, dan voor Otter.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 aug. 2019 - 15:38

Er is nog een kwetsbaarheid, een inhoudelijke. Het FvD moet het uitsluitend hebben van de waan van de dag. Ze zwalkt heen en weer tussen migratie en de EU. Het zijn geen harde kwesties. Driekwart van het electoraal ziet de EU als een goede zaak. Europese migratie is de slagader van onze economie gebleken en overige migratie is klein bier. 3000 statushouders per jaar is nauwelijks iets om je druk over te maken. FvD's hoofdtaak is de behoefte aan 'onvrede' van voeding te voorzien. Omdat onvrede nodig is om appèl op de kiezer te kunnen doen. Als er geen onvrede is is er geen reden om naar FvD te luisteren. Dus moet er onvrede zijn. En je moet in die opgeroepen behoefte blijven voorzien want anders haken mensen af. Het is een standaardregel in marketing en populisme is marketing in zijn puurste vorm. Het gaat niet om inhoud maar om aandacht. Wat Wilders uiteindelijk de das omdeed was dat hij die aandacht niet langer kon vasthouden. De boodschap verbleekte en werd ongeloofwaardig. Baudet en co. kwamen daarom met een theoretische 'onderbouwing' om de onvrede dieper te kunnen wortelen in mens en samenleving. Ze kwamen met het idee van verdunning en uitwisseling. Van een bijna onzichtbare macht die langzaam maar zeker bezit nam van onze samenleving. Want ook al zie je het niet, de integratie van andere krachten is er wel degelijk. Vergelijkbaar met wat dominees vroeger riepen over het kwaad, je ziet het niet maar het is er wel. En hoeveel gelovigen leverde dat wel niet op? Tot mensen doorkregen dat God niet bestond of in ieder geval geen directe invloed had op onze levens en zich voortaan lieten leiden door meer materiële zaken. Want dat is ook het zwakke punt van het FVD populisme. Als je er niet in gelooft - en waarom zou je, de cijfers laten voortdurend het ongelijk van FvD standpunten zien - dan kun je net zo goed overstappen naar een nadere partij. 50+ daarentegen is een partij die opkomt voor ouderen en hun belangen. Ze doet dat weliswaar op een populistische manier maar de belangen gaan over harde en reële zaken. Niet over geneuzel. Ik begrijp de gedachte van de schrijver om de toekomstige politieke werkelijkheid te willen voorspellen vanuit de hedendaagse statistische stand van zaken. Maar statistiek is een gevolg of een neerslag van zaken die voortkomen uit standpunten. En die zijn vluchtig. En bovendien te interpreteren op verschillende manieren. Interessant in dit verband is de discussie tussen Peter Kanne van I&O research en politicoloog Philip van Praag over de raakvlakken en verschillen tussen GL,PvdA en SP. Beide hebben op veel punten gelijk maar toch komen ze met andere conclusies. Het zijn beide visies die te maken hebben met statistiek en welke conclusies je daaruit trekt. https://www.wbs.nl/publicaties/fusie-als-pvda-en-groenlinks-hun-idealen-serieus-nemen https://www.wbs.nl/publicaties/heeft-een-linkse-fusiepartij-de-toekomst

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks18 aug. 2019 - 18:07

@Martinvanderlinde "50+ daarentegen .... Nope, 50+ is precies van hetzelfde laken en pak. Speculeren op angst en hebzucht en het opzetten van groepen mensen tegen elkaar door het creeren van vijandbeelden en verongelijktheid.

Atheist
Atheist19 aug. 2019 - 16:49

Is 3.000 statushouders niet aan de lage kant? Volgens opendata.cbs.nl zijn in 2018 12.445 verblijfsvergunningen voor asielzoekers afgegeven. En 34.035 voor gezinshereniging. Niet bepaald klein bier.

Willem D2
Willem D218 aug. 2019 - 15:19

Denk dat de wens de meester van de gedachten is. vergeleken met Baudet is Otten maar een grijze muis, met bijzonder weinig uitstraling. Baudet: Je houdt van hem , of je haat hem. Als FvD het redeljk rustig weet te houden en Baudet niet al te vaak weer uit de bocht vliegt dan blijft FvD nog wel even groeien.

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks18 aug. 2019 - 18:11

Onkruid is hardnekkig, ben bang dat je gelijk hebt ......

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 aug. 2019 - 15:40

Charisma heeft Otten in ieder geval niet.

Henri Zwols
Henri Zwols18 aug. 2019 - 14:36

Henk Otten heeft van meer af aan op de achtergrond geopereerd. De strategie uitzetten, daar ligt zijn kracht. Otten heeft niet het charisma van Baudet, zelfs niet dat van Hiddema. Ik denk dat hij geen kans maakt op een zetel. > Wat mogelijk gunstig is voor Ottens nieuwe partij is dat FvD-leider Thierry Baudets profiel voor de meeste kiezers allicht te extremistisch is. Die kiezers komen van de VVD en gaan gewoon weer terug naar de VVD als Baudet niet aangelijnd blijft.

de Boer2
de Boer218 aug. 2019 - 14:14

Aan de randen schuurt het meer dan in het midden, waar het wellicht gezapig is maar wel zo stabiel. De kiezers keren dus weer terug naar het midden. Saai hoor, maar als opwinding nergens toe leidt, heeft ook saaiheid zo zijn aantrekkelijke kanten.

EricDonkaew
EricDonkaew18 aug. 2019 - 14:03

Ongetwijfeld, zeg maar zeker, heeft Otten meer gelijk dan Baudet. Maar hij heeft het charisma van een zak aardappels. Aan de andere kant: Joost Eerdmans, met de uitstraling van een saaie boekhouder, had en heeft best wel succes met zijn Leefbaar Rotterdam. Dus de x-factor is net wat breder dan alleen maar charisma. Wat is die x-factor dan? X is de grote onbekende, leerde ik al vroeger van het boekje: De A is het aapje, dat eet uit zijn poot. Bij mijn generatiegenoten niet onbekend, vermoed ik. Het blijft interessante materie. Het laatste woord is er wat mij betreft nog niet over gezegd.

1 Reactie
Elias Unique
Elias Unique19 aug. 2019 - 8:09

'A is een aapje...' is ruim 170 jaar oud. Daar zijn dus veel generaties mee opgegroeid.

msj_meijerink
msj_meijerink18 aug. 2019 - 13:27

Aha, het wordt dus: 1. Forum voor Boreale Uilskuikens 2. Forum voor Demonstraties