Joop

De Kamer kreeg niet gebrekkige informatie, maar onware en onwetenschappelijke

  •  
30-10-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
lockdown
De Kamer was figurant in volksgezondheidstheater. Bewust of onbewust?
De rapportagereeks deze week van Nieuwsuur over het Nederlandse Coronabeleid leidt tot opschudding in de politiek. Na een flinke anderhalf jaar erkent zelfs (voormalige?) coalitiepartij de ChristenUnie dat de Nederlandse strategie uniek is, gericht op veel infecties voor immuniteitsopbouw, in haar effecten dodelijk en uiteindelijk de verkeerde keuze. De Kamerleden die zich uitspreken stellen dat dit komt omdat de informatievoorziening vanuit het ministerie onvoldoende was. Maar die verklaring schiet zwaar tekort.
Zoals de Duitse journalist Thomas Kirchner deze vrijdag al stelde: de bewering dat Kamerleden niet wisten wat de regering met een schaduwbeleid “in haar schild voerde” is “absurd”. De Nederlandse aanpak viel al in februari 2020 op als uit de pas lopend bij de WHO-richtlijnen, net als communicatie over “Carnaval in kleine groepen” en “ Covid is een soort griep ”. De actiegroep Containment Nu (waarin uw dienaar actief is) maakte vanaf maart voor en achter de schermen veel lawaai en was bekend bij veel Kamerfracties , in juli gevolgd door het breed gepubliceerde Red Team. En de grote speech van toenmalig missionair premier Mark Rutte op 16 maart 2020 sprak 3 keer over groepsimmuniteit en dus over snel veel infecties onder jongeren om de ouderen te beschermen. Die speech zagen alle 150 Kamerleden, zonder twijfel.
Ervan uitgaande dat de Kamerleden dus heel goed wisten dat Nederland een bijzondere en risicovolle keuze maakte, rijst de vraag waarom ze niet meer deden en doen om het beleid te normaliseren. Het antwoord uit de Nieuwsuur-rapportages is dat er te weinig verteld werd aan de Kamer om controle te kunnen uitoefenen. Dat is in ieder geval cijfermatig onwaar, want er waren vele Kamerbriefings waarin RIVM-directeur Jaap van Dissel heel veel PowerPoint slides liet zien.
Maar de crux is dat de Kamer onzin is verteld in de communicatie vanuit de ministerploeg, het ministerie en zijn RIVM. Dit begon bij de framing dat het beleid van “gecontroleerd uitrazen” onvermijdelijk is , terwijl zowat de hele wereld andere keuzes maakte en daar meer succes mee had en heeft. Toen de groepsimmuniteitssprint van Rutte toch niet zo populair bleek, werd die immuniteit een volkomen ongeloofwaardig “ bijeffect ” in plaats van een doel, maar later toch weer een doel. Op 4 juni 2020 loog Rutte ronduit in de Kamer dat hij nooit een speech over groepsimmuniteit heeft gehouden, en ook de afgelopen dagen wordt glashard gesteld dat het doel lage infecties was en is.
Ook over het virus en Covid is een berg onzin verteld. Wie Van Dissel in de Kamer gelooft, denkt dat Covid longontsteking is, die slechts soms leidt tot ziekenhuisopname en dan eventueel tot de dood; andere schade is er niet. De eerste dia die Van Dissel iedere keer laat zien bestaat grotendeels uit twijfelachtige en onware informatie. Het virus zou overgebracht worden door spetters en aanraking in plaats van door ademen, en kinderen en scholen spelen een marginale rol. Testen is voor bij klachten.
vandissel
Die kinderen, en onkwetsbare mensen in het algemeen, hebben in deze lezing helemaal niet of slechts mild last van het virus. Althans, tot vaccinatie van tieners welkom werd en ze toch wel schade konden oplopen en daarna weer nauwelijks. Mond-neusmaskers zouden schijnveilig zijn, maar wel hier en daar en af en toe wel verplicht. Maskers werken ook niet goed, terwijl er dus ook beweerd wordt dat transmissie door vliegende spetters gebeurt (laat de absurditeit daarvan even op u inwerken).
Dat is allemaal niet alleen onzin die zelfs een onoplettend Kamerlid door zou moeten hebben. Maar het is noodzakelijke communicatie voor het verspreidingsbeleid, die voortkomt uit het griepdraaiboek. Zo moet de indruk onder de te targeten bevolkingsgroep worden gewekt dat de risico’s laag zijn. De kennis dat je het virus vooral binnen inademt is onwelkom en maskers zijn onhandig (althans tot de zaken onvermijdelijk teveel uit de hand lopen en fors remmen noodzakelijk is en maskers essentieel worden ). Te veel positieve tests zijn onhandig als je angst wilt voorkomen en de grenzen open wilt houden. Kinderen moeten onbeschermd naar school en hun ouders niet boos worden.
Eigenlijk zeggen de Kamerleden in hun reactie op de Nieuwsuur-uitzendingen dat ze in de drukte en crisissfeer er niet op kwamen “een stap terug te doen”, zoals ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers het stelt. En als je de strategie niet ter discussie stelt ga je dan ook niet te moeilijk doen over de details. Maar gezien het bovenstaande laten de Kamerleden na te zeggen dat ze al anderhalf jaar bewust hebben gefigureerd in volksgezondheidstheater in ons Huis van het Volk. Of nog erger, dat ze dat onbewust hebben gedaan omdat ze niet de meest flauwe, inconsistente, openlijke en met het buitenland uit de pas lopende onzin konden doorprikken.
De vraag die wel gesteld moet worden is of het niet noodzakelijk kan zijn om de Kamer warme broodjes te verkopen in zo’n enorme crisis waarin de bevolking in het donker moet worden gehouden. Openbare eerlijkheid had niet gewerkt; probeer eens “We gaan iets unieks doen samen met Zweden. We experimenteren met uw lichaam met dit nieuwe virus, tenzij u heel kwetsbaar bent maar dan moet u misschien jaren in isolatie. De kinderen gaan eerst, ondanks dat we niet weten hoe gevaarlijk dit virus voor ze is. In vredesnaam, bescherm uzelf niet want dan gaat dit circus tientallen jaren duren. Dat vaccin gaan we niet afwachten want de economie”. Maar daar is een Commissie Stiekem voor: de deelnemende Kamerleden kunnen zo geheime dingen bespreken zonder dat het publiek iets te weten komt.
Ook speelt natuurlijk de bredere vraag of een beleid dat zoveel onzin vereist niet daarom alleen al doodgeboren is. Jarenlange misleiding via de Kamer kan een democratie niet verdragen , zoals we al merken aan onze diep vermurwde bevolking en de vaak zelfs gewelddadige sociale tegenstellingen. Alleen daarom al had het nu demissionaire kabinet al een andere koers moeten aanhouden. Naast natuurlijk de vele anderen redenen op het vlak van wettelijke plichten, mensenrechten, volksgezondheid, onderwijs, welvaart, internationaal aanzien en simpele menselijkheid. Het ergste is dat er een goede kans is dat Nederland met Zweden en Engeland eliminatie van het virus onmogelijk maakten voor Europa en de wereld.
De desinformatie gaat overigens onverkort verder. Nog steeds bent u na vaccinatie of besmetting “immuun” in plaats van tijdelijk deels beschermd, spelen kinderen en ingeademde besmetting nauwelijks een rol, worden Long Covid, maskers, ventilatie en de waarde van luchtfilters goeddeels ontkend en mag u geen handen schudden maar wel knuffelen. Die desinformatie gaat door omdat de strategie hetzelfde is. Door alleen achteruit te kijken, niet de eigen keuzes te “ownen”, het sturen voorbij de zorgcapaciteit te benoemen of ontslag te eisen van minimaal Van Dissel en zijn heilloze OMT doen media en volksvertegenwoordiging ons tekort en krijgen we een soort smeulende doofpot.
Want ook de komende maanden worden weer donker, met een snel verergerend zorginfarct gevolgd door ingrijpende maatregelen, plus een snel muterend virus. Allemaal op zijn minst deels te voorkomen als de overheid gewoon eens op weinig Covid gaat mikken, zoals bijna de hele wereld. Het is te hopen dat de sneeuwbal die Nieuwsuur nu aan het rollen heeft gebracht dat uiteindelijk teweeg zal brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 10:40

Ik wil niet veel zeggen, maar de oppositiepartijen hebben wel degelijk in het begin tot vervelends toe, doorgevraagd en dit te berde gebracht, steeds maar weer, ook door Asscher is dat nog gedaan. Echter het kabinet en de regeringspartijen in de kamer, die met hen meegingen waren het grote probleem. Bovendien was het probleem dat RIVM en Politici van het kabinet, dezelfde heer meenden te moeten dienen. Uitspraken van het RIVM waren aangepast aan de wil/wens van het kabinet, dat waren geen twee onafhankelijke partijen meer..

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 10:47

Het kabinet ging daarnaast ook nog vaak tegen ieder advies in, zoals ook nu weer blijkt. Echter in het begin heeft het OMT of hebben afzonderlijke OMT-leden daar niet over gesproken als een vals soort van sentiment om uit een mond te moeten spreken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 10:54

Ik denk overigens dat het zowel door spetters als door ademen is. Dat lijkt me ook geheel logisch! Dat lijkt me overigens bij griep zelfs het geval, alleen is dat niet te vergelijken met dit virus qua besmettelijkheid gevolgen en gevaar ervan voor de mens, de dodelijkheid.

Hoi3
Hoi331 okt. 2021 - 8:04

''Maar de crux is dat de Kamer onzin is verteld in de communicatie vanuit de ministerploeg, het ministerie en zijn RIVM.'' Inderdaad, wat heb je aan een 2e kamer die haar belangrijkste taak, controle van de regering, niet serieus neemt maar zich allerlei (wetenschappelijke) sprookjes op de mouw laat spelden. Rutte3 van D66, CU, CDA en VVD konden zelfs hun goddelijke gang gaan met onvoorwaardelijke steun van 1 oppositiepartij. En de rest was geen haar beter. Dat bleek nog eens te meer op momenten dat de vertrouwenscrisis compleet was en het hele kabinet eindelijk naar huis gestuurde had moeten worden. Dat is dus niet gebeurd omdat de partij elites voor de zoveelste keer hun keutel introkken in om, berekend als ze zijn, niet hun kans op pluche zetels in een rechts Rutte4 kabinet te verspelen. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/binnen-een-half-jaar-zijn-alle-moties-van-wantrouwen-afschuw-en-onbehagen-tegen-mark-rutte-gewoon-vergeten~ba90d3d0/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

voorburg2
voorburg231 okt. 2021 - 7:09

Ik lees de aanklacht van Mick. Maar wat is zijn oplossing? Duitsland deed het beter. Dat staat als een huis, maar wat deden ze dan? Duitsland had een lockdown per staat. Dat is een gebied ter grootte van Nederland. Duitsland heeft het 2G systeem. Probeer dat maar eens in Nederland met al die activistische anti-vaxxers. Verplichte quarantaines voor reizigers. De wappies hebben het dan meteen over een totalitaire staat en gaan al protesterend de straat op. Nederlanders zijn als vanouds moeilijk te temmen. Dat hebben ze gemeen met Britten en Zweden. Ik hoor graag de oplossing. Het leger?

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 10:20

De "ontembare" Zweden waren volgens de wet INDIVIDUEEL verplicht om het oplopen en doorgeven van infecties te vermijden. Een groot deel van het "afwijkende" gedrag van de Zweedse overheid had te maken met het wettelijke kader dat de burgers moet beschermen tegen de overheid. Zoiets als een algemene lockdown afkondigen kon er niet. Zij moest zich vaak beperken tot adviezen tot er begin 2021 een noodwet was aangenomen waardoor de overheid ruimere bevoegdheden kreeg. Het artikel in de link geeft een uitvoerig overzicht van de genomen maatregelen in de eerste maanden en ook inzicht in hoe de gezondheidszorg is georganiseerd. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apa.15582.

adriek
adriek31 okt. 2021 - 11:16

Die individuele verplichting zou dan ook samen moeten gaan met sancties. Als redelijkerwijs bewezen kan worden dat je bewust risicogedrag hebt vertoont waardoor je het virus verspreid hebt zou je de gevolgen (kosten!) moeten dragen. Ik denk dat je eerder doelt op een individueel verantwoordelijkheidsgevoel dat de Zweden veel beter beheersen dan de Nederlanders. Nederlanders is onder achtereenvolgende VVD kabinetten geleerd dat je vooral aan jezelf moet denken, wat anderen overkomt is hun eigen verantwoordelijkheid. Dus als je met Corona naar de kroeg wil doe je dat gewoon, want als anderen besmet raken is dat niet jouw probleem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 12:20

U hebt het artikel niet geraadpleegd? U wilt mensen die adviezen negeerden vervolgen? Veel succes. Voor de tekst van de wet Smittskyddslag (2004:168) (Infectious Diseases Act No. 168 , uit 7 April 2004) is helaas beheersing van het Zweeds noodzakelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 13:44

P.S. de Zweedse regering mocht voor zover ik weet private bedrijven (de kroeg) niet sluiten behalve in oorlogstijd. Maar groepsgrootte limiteren mocht weer wel ook voor kerkdiensten.

HansHengelaar
HansHengelaar30 okt. 2021 - 23:08

Een punt vijf meter oftewel 1,5 meter en dat twee weken lang . Oftewel 2 weken quarantaine , wereldwijd en het virus is verdwenen . Dan kan het gewone leven weer van start . En zelfs dat kunnen de mensen niet opbrengen ....

4 Reacties
Jozias2
Jozias231 okt. 2021 - 9:57

Hoe kom je er bij dat je de wereld na twee weken quarantaine van het virus verlost zou zijn?

HansHengelaar
HansHengelaar1 nov. 2021 - 14:13

@Jozias , omdat het Covid-19 virus een incubatietijd heeft van twee weken, en het heeft een gastheer nodig om te overleven.

voorburg2
voorburg22 nov. 2021 - 7:05

Hans: die quarantaine moet dan wel in isolatie. Elke volgende persoon in de bubbel verlengt de quarantaine met een week. Daarbovenop overleeft corona in het wild bij bijv. katachtigen. Corona is niet uit te roeien met quarantaine.

HansHengelaar
HansHengelaar2 nov. 2021 - 19:19

@ Voorburg : Ohh Oké .

gimli55
gimli5530 okt. 2021 - 20:17

Heeft iemand wel eens die 100% driehoek met de 0.25%, 1-1.5% en 0.5% thuisbegeleiding in een Excel grafiek gezet. Dan zie je direct dat de 2% erg groot en gemanipuleerd in de grafiek is gezet. Het is al vanaf het begin het geval om gegevens gemanipuleerd in de media te plaatsen. De rode en donkerrode driehoek staat niet in verhouding tot de 98%, maar is optisch vergroot om het groter te doen lijken. Moedwil, ik weet het niet. Ik heb het echter van het begin al vreemd gevonden. Ik heb het zelfs gevraagd aan het RIVM, en kreeg als antwoord dat het een keuze was om de grafiek op deze manier te presenteren.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg30 okt. 2021 - 17:25

Geen van de varianten kwam uit Zweden of Nederland. Delta bleek al snel door vaccinatie heen te breken. En anders was er wel een mutatie in één van de landen die afhankelijk is van het -kuch- wat "stroefjes" lopende COVAX die ervoor zorgde dat SARS-CoV-2 endemisch zou worden. Mick gelooft nog altijd in sprookjes. En roept dat het andermans schuld is. Gevaarlijk zulke lui.

2 Reacties
The Apple
The Apple31 okt. 2021 - 0:26

Nee Hanneke, Mick gelooft niet in sprookjes, maar heeft naar de 3 uitzendingen van Nieuwsuur gekeken, die bevestigen wat hij -en de anderen die genoemd worden- al vanaf het begin aanvoeren. Gevaarlijk zijn de artsen die er al vanaf het begin naast zaten em dat nu achteraf nog steeds proberen te bagatelliseren.

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 10:54

Hanneke, Naar mijn mening zaten artsen er vanaf het begin naast, omdat ook zij fout werden ingelicht door het RIVM. Met de verkeerde aannames en afgeschermde huisartsen, met assistentes zonder medische kennis aan de telefoon, met te weinig tests enz enz Hoe konden huisartsen ècht weten, onderzoeken of laten onderzoeken wat hun patiënten ziek maakte? Ik neem het ze niet kwalijk, maar het zou wel fijn zijn, als men toe kon geven, dat met vooruitschrijdend inzicht blijkt, dat zij de ernst van een besmetting met corona hebben onderschat. De werking van het stekeleiwit, dat doorgaat nadat het virus zelf al weg is. Het vertrouwen in de medische stand zou daarmee gediend zijn.

Jozias2
Jozias230 okt. 2021 - 14:34

Volgens mij was het Nederlandse beleid ingegeven door het begrip: "flatten the curve" en was dat een vrij algemeen gedragen aanpak. https://nos.nl/op3/artikel/2327075-dit-is-de-allesbepalende-lijn-in-de-coronacrisis

2 Reacties
The Apple
The Apple31 okt. 2021 - 0:30

Ja, volgens jou, maar je zit er wel eens vaker naast, -eigenlijk altijd wel. Bekijk die 3 uitzendingen van Nieuwsuuur eens boordat je je in de discussie mengt.

Jozias2
Jozias231 okt. 2021 - 10:01

@apple Dat zegt toch niets anders? Het doel was om de stijging tot een beheersbaar niveau terug te brengen. Dat noemde men destijds flatten the curve wat in het filmpje van de NOS is uitgelegd en destijds in heel veel publicaties wereldwijd aan bod kwam. Uiteraard zijn er andere strategieën mogelijk. De vraag is of dat beter is en aan welke criteria je ‘beter’ wil toetsen.

JoostdeV
JoostdeV30 okt. 2021 - 14:11

Het gecontroleered verspreiden van Covid gaat nog steeds door. Hoe vaak hebben we van Dissel niet tevreden horen beweren dat de R ‘weer netjes op de 1 ligt’. Elke golf is er gezocht naar een set maatregelen waarbij de R weer rond de 1 kwam te liggen. Hierbij is het opvallend dat de verspreiding na elke golf op een hoger tempo doorging.

DaanOuwens
DaanOuwens30 okt. 2021 - 12:50

Jammer genoeg kan Blok niet ontslagen worden. Maar ik vind dat je mensen die anderen onterecht willen ontslaan ontslagen moeten worden. Aardig is dat Blok de sheet van het Rivm gebruikt maar niet in staat is in zijn hele stuk de punten op de sheet te weerleggen. Inderdaad kunnen veel mensen zieken worden, kunnen sommigen naar het ziekenhuis moeten en kan een kleine groep op de IC-komen. Dat is het verhaal van Van Dissel en Blok heeft daar ondanks de verwijten weinig tegen in te brengen.

13 Reacties
Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2021 - 13:34

Onterecht? Serieus, Daan?

Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2021 - 13:41

De sheet overigens laat de onderkant van de piramide zien, het blauwe deel. Daar bevond ik mij in, met geen enkele mogelijkheid om in contact te komen met huisarts, RIVM en anderen. Een antwoord waarom niet kwam hier op dit forum: je denkt toch niet echt, dat we tijd hebben om mails te lezen? Of aan de telefoon te zitten? Dus: A Verkeerde draaiboek, want het is niet een soort griep. B Patiënten kunnen je niet bereiken. C Je bent doodziek? Dat kan niet zegt het RIVM.

Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2021 - 14:11

Ik vond deze link van vorig jaar. https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/revealed-long-term-severe-effects-covid-19-can-go-months/ Prof Garner beschreef zijn ervaringen. Het overkwam hem en hij als deskundig viroloog voelde hoe dit virus hem te grazen nam. Niets wat hij doormaakte kwam hem bekend voor. Onderzoek is pas goed onderzoek, als je niet uitgaat van een bekend virus met bekende gevolgen, maar juist alle mogelijkheden open houdt want dit is nieuw. De maanden die voorbij zijn? Het is weer een jaar later en wij zijn nog steeds geen stap verder met onze van Dissel.

Rdetje
Rdetje30 okt. 2021 - 16:26

Daan u heeft alweer het stuk niet gelezen. Dommer dan uw reactie kan het niet worden.

The Apple
The Apple31 okt. 2021 - 0:36

Rdetje - Ik had het niet beter kunnen formuleren. Naar ja, je weet van wie het komt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 11:00

Grijsje [RIVM geen tijd] Ziek worden/zijn is geen reden het RIVM te gaan bellen/mailen en dan antwoord te verwachten.De enige die iets voor individuele burgers had kunnen/moten(?) betekenen was de huisarts. [geen stap verder..] Nonsense. Er zijn inmiddels vele duizenden wetenschappelijke studies over covid gepubliceerd, door en voor experts, ook over z.g. "long-covid" en dat voor een ziekte die in begin 2020 nog onbekend was.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 11:41

kunnen/moeten

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 11:48

Danielle, Huisartsen tastten massaal in het duister. Ik heb het geprobeerd bij mijn huisarts. Zij vertelde mij letterlijk geen toegang te hebben tot hogere regionen en netwerken. De onderzoeken naar long covid zijn begonnen. In het buitenland en Nederland volgt. Het punt, dat ik wil maken is, er zijn onderzoeken gestart, die uitgaan van verouderde kennis. Er is geen open wetenschappelijke blik. Het is een lijst van symptomen waar ik mag aanvinken, wat er voor mij geldt. Tunnelvisie op grond van de in de grafiek genoemde longinfectie. Niet een post viraal syndroom. Niets over een tijdlijn met herhaling van symptomen, de totale tijdsduur, resultaten van bloedonderzoek en vreemde ontstekingen. Bloedgroep? Lichaamstemperatuur wisselingen…. Teveel om op te noemen. Dus vind ik, dat men geen stap verder komt met het echte onderzoek.

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 12:04

Danielle, Deze link zegt alles: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2403549-kamer-had-in-coronacrisis-geen-zicht-op-schaduwbeleid-kabinet Wie lichtte voor? Jaap van Dissel! Op grond van de “wetenschap”. Maarrrrrrr de wetenschap stond 10-0 achter. Ik viel van mijn stoel, toen Hugo de Jonge op tv stond te vertellen over long covid, dat wel 3 maanden kon aanhouden……. Dat betekent dat ik gelijk heb. Het RIVM is niet in staat te functioneren zoals het nu is ingericht. Simpel! Zie het stukje over de verpleegtehuizen. Velen met mij maakten wij het thuis en eenzaam door. Marcel Levi wist het ook al in het voorjaar, onder de zieke mensen met zogenaamd milde symptomen werden dezelfde ernstige gevolgen en schade in organen gevonden als bij de IC patiënten.

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 12:27

Gelukkig: https://www.mednet.nl/webcast/long-covid/ Er zit beweging in!

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 13:34

Grijsje u hebt een eigen agenda. Uw prioriteiten zijn niet noodzakelijkerwijs die van de experts die zich met het onderzoek bezighouden. Dat wil niet zeggen dat ze verkeerd bezig zijn en dat u het beter weet.

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2021 - 13:49

Danielle, Dit is dus schrikken! De wetenschapsagenda mag niets uitsluiten voor onderzoek. En als men dat wèl doet, moet je dat mensen eerlijk vertellen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2021 - 19:03

Er valt niks te schrikken. Ik zeg ook niets bijzonders.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 okt. 2021 - 12:43

Begrijp ik het goed als de schrijver zegt dat het verhaal van immuniteit gebruikt is om te voorkomen dat de boel op slot ging. En toen bleek dat het niet langer vol te houden was pas gesproken werd over een lockdown. Het zou me niets verbazen met Mark de sjoemelaar aan de knoppen.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2021 - 13:34

Dat klopt! Mark loog daarna ook met het uitspreken van: groepsimmuniteit was niet het doel van ons beleid, maar een resultaat!

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 13:02

MartinvanderLinde Wist jij dit niet?

Wereldburger
Wereldburger30 okt. 2021 - 12:37

desinformatie in het hart van wat voor democratie doorgaat haalt echt de hele boel onderuit - zo gaat ons mooie landje naar de bliksem toe nog voordat het onder de zeespiegel verdwijnt binnen 50 jaar.