Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De jubilerende Volkskrant en de geest des tijds

  •  
01-10-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
medium

© 1 oktober, 100 jaar De Volkskrant

Extreem rechts in Nederland leest weinig. Het komt meestal niet verder dan tweets en blogjes. Daarom denken ze dat De Volkskrant nog steeds het levensgevoel van de jaren zestig verwoordt. Dat noemen ze in zulke kringen “zuur links”. Daarom hebben die onnozele halzen het nog steeds over de “Azijnbode”
Vrijdag 1 oktober is niet alleen de verjaardag van mijn vader zaliger maar ook van De Volkskrant als dagblad. Het eerste nummer verscheen precies een eeuw geleden. De uitgave was een initiatief van de katholieke vakbonden, die meenden dat hun specifieke geluid in de rest van de roomse pers onvoldoende tot zijn recht kwam. Tegelijk moest de krant het lijfblad worden van de eigen achterban. Dat laatste lukte niet erg. De katholieke arbeiders bleven in grote meerderheid hun plaatselijke krantje trouw. De Volkskrant drong hoogstens tot de kaderleden van de vakorganisatie door.
Een echte doorbraak kwam pas na de bevrijding in 1945 toen de door de Duitse bezetter al in een tamelijk vroeg stadium verboden Volkskrant een doorstart maakte als ochtendblad. Die had je toen nauwelijks in Nederland. Bovendien werd de basis van de krant verbreed. De politiek leider van de Katholieke Volkspartij Carl Romme werd staatkundig hoofdredacteur. Hij schreef langademige commentaren waaruit je kon opmaken hoeveel ruimte de rooms rode regeringscoalitie in Den Haag kreeg. De algemene hoofdredacteur was de journalist Joop Lücker die de fijne kneepjes van het vak in Londen had geleerd en vervolgens zijn sporen verdiende bij De Telegraaf.
Die Volkskrant lazen wij thuis. Mijn vader was een zeer overtuigd lid van de Nederlands Katholieke Grafische Bond. Hij volgde de politiek en verlangde dat na de bevrijding de arbeiders eindelijk serieus werden genomen. Daarom zou hij zijn kinderen laten doorleren. Doorleren was niet langer het voorrecht van de rijkelui die voorin de kerk een vaste plaats hadden met een eigen naambordje. Op de een of andere manier sterkte De Volkskrant hem in dat voornemen.
Mijn moeder was tégen de Volkskrant omdat er geen ruimte was voor plaatselijk nieuws..Dat stond wel in de Nieuwe Schiedamsche Courant , een suf afleggertje van de conservatief katholieke Maasbode , die in 1959 uit armoede moest fuseren met De Tijd. Mijn vader vond het ontbreken van stadsnieuws juist een pre. Hij was immers niet geïnteresseerd in fietsendiefstallen maar vooral in  landelijke politiek en wereldnieuws. De berichtgeving daarover stak in de Nieuwe Schiedamsche Courant maar bleekjes af tegenover de heetst-van-de-naald-verhalen die volgens Lücker de kracht van zijn Volkskrant hoorde te zijn.
Toen ik eenmaal had leren lezen, steunde ik mijn vader in deze strijd want in De Volkskrant stonden Tom Poes en op zaterdag een getekende rubriek over bijzondere dingen in Nederland, het Merckwaerdigste meyn bekent. Op de columns van Godfried Bomans, die Lücker op de voorpagina plaatste, lette ik nog niet. Dat kwam pas op het Sint Franciscus College, waar mijnheer Van Wely, onze leraar Nederlands, er op zaterdagochtend – dan verschenen ze – er een heel enkele keer eentje van voorlas. Mijnheer Van Wely had dus ook de Volkskrant. Hij was op mijn school een uitzondering, want daar lazen ze allemaal De Tijd-Maasbode, winkelierskinderen als zij zo vaak waren . Thuis hadden mijn vader en ik de strijd verloren want de Volkskrant werd nogal lapidair bezorgd. Daarom dwong mijn moeder uiteindelijk de overstap af naar de Nieuwe Schiedamsche Courant en de opvolgster daarvan Het Nieuwe Dagblad. Ik bleef nu verstoken van Tom Poes en het Merckwaerdigste meyn bekent.
Op het Sint Franciscus College hoorde ik dat er bij de Volkskrant en paleisrevolutie had plaatsgevonden. Als gevolg van het tweede Vaticaanse College wilde het merendeel van de redactie de oude Roomse plunje door een moderner kostuum vervangen. Joop Lücker – onder ons gezegd en gezwegen als baas een klootzak pur sang – werd verdreven. Op school zei pater Sanders, die we in plaats van meneer van Wely hadden gekregen: “Je kunt het aan de voorpagina zien. Die is een stuk sensationeler geworden”. Meneer Geerlings van Grieks was woedend dat de onderkop “Katholiek dagblad voor Nederland” werd afgeschaft. Het was een treurig teken des tijds, vond hij. Als hij in de stemming was, besteedde hij een groot deel van de les aan prachtig geformuleerde tirades tegen de modernisering van de katholieke kerk en dan moest De Volkskrant het meestal ook ontgelden.
Het Nieuwe Dagblad gaf de geest. Zo zag mijn vader kans De Volkskrant weer in huis te halen.
Na het verdwijnen van Lücker was de krant een linkse koers gaan varen. De redactie, nu onder leiding van Jan van der Pluijm, snoof de tijdgeest van de jaren zestig op en handelde dienovereenkomstig. De Volkskrant waaide met de heersende wind mee en dat legde bedrijfsmatig geen windeieren. De oplage – die in de tijd van Lücker niet over de grens van 170.000 heen kwam – begon steeds sterker te stijgen. Ook het karakter van de lezersschare veranderde. Van een ochtendblad voor het katholieke volk werd de Volkskrant hét lijfblad van de babyboomers die net als ik hadden mogen doorleren en zich nu als een culturele en politieke voorhoede beschouwden. De Volkskrant schreef hen consequent naar de mond. Het succes van de vernieuwde krant was net zo goed te zien aan de vele personeelsadvertenties. Elk zaterdagnummer bevatte vele pagina’s met vacatures bij onderwijs- en overheidsinstellingen.
Nu De Volkskrant afscheid had genomen van zijn katholieke karakter, bleef alleen het talent over de geur van de tijdgeest tijdig op te snuiven. Als daarvan het aroma veranderde, veranderde De Volkskrant mee. In de jaren zestig en zeventig gold ze als de spreekbuis van links. Daar liep je als kind van de nieuwe tijd mee onder je arm met in je zijzak Vrij Nederland of de Haagse Post. En op zondagavond keek je naar de VPRO.
De redacteuren zelf vonden zich héél wat. Ze liepen bij wijze van spreken over het water van de Amstel naar hun werkplek op de Wibautstraat. Dat is niet veranderd blijkens de uitgebreide zelfbewieroking die op de dag van het eeuwfeest werd gepubliceerd.
Iets anders is wel veranderd. De krant begon zich in de jaren negentig een beetje te generen voor al dat linkse levensgevoel. Dat kwam door de invloed van de yuppies en het managersvolk. Die verandering van de tijdgeest maakte de Volkskrant qualitate qua mee.
Ook de opkomst van het Fortuynisme liet de krant niet onberoerd. Nu rechts steeds meer de agenda bepaalde en de geest der eeuw een behoudende en xenofobe richting insloeg, bewoog De Volkskrant mee. In 1999 verliet de conservatieve journalist Hendrik Jan Schoo Elseviers Magazine om adjunct hoofdredacteur te worden. En in 2006 kreeg Chris Rutenfrans, criminoloog van de harde lijn en behoudend denker, de leiding over de opiniepagina. Dit soort benoemingen geven er blijk van dat sinds de eeuwwisseling het personeelsbeleid is veranderd. De krant geeft sindsdien nadrukkelijk ruimte aan een rechts geluid. Sprekende voorbeelden daarvan zijn Martin Sommer en Arthur van Amerongen.
Dat maakt de huidige Volkskrant nogal hybride want er is ook nog  plaats voor progressieve geluiden zoals die van Sheila Sitalsing of Bert Wagendorp.
Extreem rechts in Nederland leest heel weinig. Het komt meestal niet verder dan tweets en blogjes. Daarom denken ze in die hoek dat De Volkskrant nog steeds het levensgevoel van de jaren zestig verwoordt. Dat noemen ze in zulke kringen “zuur links”. Tegelijk hebben die onnozele halzen het nog steeds over de “Azijnbode”  terwijl er op de akkers van de Volkskrant toch genoeg ideologisch stinkende gouwe  bloeit waar ze hun snuit graag in zouden steken als ze maar wisten dat er zoveel van hun gading te vinden was.
Wat er ook gebeurt, de Volkskrant blijft altijd in het spoor van de geest des tijds.
Daarom kan dat eeuwfeest nu gevierd worden zonder zorgen voor de toekomst. Dat ene, maatgevende talent van ze raakt de redactie nooit kwijt.
Het verschil tussen de Volkskrant en de Nieuwe Schiedamsche Courant , willekeurige voorbeelden zonder bijzonder nieuws. De kranten van de zaterdag daarna meldden dat de Russen een satelliet in een baan om de aarde hadden gebracht. Daarmee was het ruimtevaarttijdperk begonnen.
Het Merckwaardigste meyn bekent van zaterdag 5 oktober 1957 en Tom Poes en het Stenen Been Probleem van diezelfde dag.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en geschiedenis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 12:49

Ik lees de VK eigenlijk alleen (op leestafels) om de stukjes van Sylvia Witteman. De brieven soms ook, daar staat vaak iets waar de redactie en vaste journalisten en correspondenten nooit opgekomen zouden zijn, maat ik heb wel de indruk dat de redactie onwelgevallige brieven gewoon niet eens opneemt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 okt. 2021 - 20:39

Ik had graag gewild dat de Volkskrant er bij ons thuis was geweest. Dat er überhaupt een krant was geweest. Van ellende nam ik een willekeurig deel van de encyclopedie mee naar het toilet, dat ik op een even willekeurige plek open sloeg, om in ieder geval die tijd nuttig door te brengen.

8 Reacties
dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 12:34

Hebben die stukjes encyclopedie je voor je latere leven tenminste nog iets opgeleverd? En was het echt willekeur, of toch enigszins passend bij interesse, nogal een verschil of je gaat lezen bij kerncentrales of bij egyptologie. Ik had geluk in gezin opgegroeid te zijn met studeerkamer vol boeken, russische, franse, duitse, zweedse liteteratuur, een piano en een grote atlasbol. Dus las ik Schuld en Boete( titelinmiddels verandrd) op mijn 17de. Maar vraag me nu af of ik daardoor een beter of breder of wijzer mens ben geworden. Zonder al die elitaire franje, zou het wat uitgemaakt hebben, voor geluk of positie?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2021 - 19:19

Het is nu Misdaad en Straf. Zelf gekocht toen ik zo'n jaar of 18 was, net als een hele stapel andere Russen.

dirk den boer
dirk den boer5 okt. 2021 - 19:45

Waar ik dus zo'n donkerbruin vermoeden van heb, Danielle, dat jouw boekenkast uit ongeveer dezelfde titels (voor minstens de helft??) bestaat als de mijne. Al mag ik eigenlijk niet van boenenkast meer spreken, groot deel ervan is opgeslagen in hutkoffers buiten direct gebruik die ik al decennia niet meer gezien heb.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 8:29

Er zal wel overlap inzitten maar dat hoeft niet. Ongeveer 4000 titels schat ik, in 6 talen. Passen al lang niet meer in de kasten. In mijn jongere jaren las ik naast Engels ook veel Duits. Thuis hadden we een vreemde verzameling via via ge-erfde boeken waaronder zelfs Duitse meisjesboeken uit 1870-1880 (oa. Reichsgräfin Gisela van E. Marlitt). Een encyclopedie hadden we ook.

dirk den boer
dirk den boer6 okt. 2021 - 10:12

Dan heb je uiteraard ook de StruwelPeter en Max und Moritz prentenboekjes, ik word nog wel eens wakker uit een boze droom dat er weer duimen worden geknipt of kinderen in de brand vliegen.Merkwaardige smaak hadden ouders vroeger om hun kinderen met Sinterklaas en Krampus mee te verblijden, maar ik zal ze niet gauw wegdoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 13:58

Prentenboeken behoorden niet tot de collectie wel een sprookjesboek waaruit werd voorgelezen tot ik na 2 maanden leesonderwijs bedacht dat ik het nu zelf moest kunnen. Mijn dorp had ook geen boekhandel, ik ging later dan ook af en toe op de fiets naar de stad om van mijn opgespaarde zakgeld een boek te kopen. Gelukkig was er wel een bibliotheek vol klassiekers in de buurt. Voorlezen is nog steeds leuk.

dirk den boer
dirk den boer7 okt. 2021 - 11:48

Heb die Marlitt gegoogled, maar krijg niet indruk dat dat meisjesboeken waren, meer duitse versie van Harriet Beecher e.a. populaire schrijfsters uit de Angelsaksische wereld, ze had nadeel uit Duitse sferen te stammen, die hebben het na de wereldoorlogen wat moeiliker gehad om te beklijven. Struwelpeter moet je toch echt gauw aanschaffen, om voor te lezen, het is geen strip, zoals Max & Moritz (de eerste wereldwijd), en allebei de eerste kinderboekjes, bij ons was dart die van Alphen, wel totaal verschillend met het spul dat nu op de kleinen wordt afgevuurd.Stoute kinderen verdwijnen niet zelden in de graanmolen, of vliegen in de brand omdat ze met lucifers spelen, zoude kinderen die hiermee opgroeien nu ook heel andere grote mensen worden? Ik lees laatste tijd weinig fictie meer, wel vaak geschiedenis en verre volken.(zelf ook een geshreven, is niet uitgegeven, excuus vd uitgever die het in beraad nam: helaas, resiboeken doen het niet zo best in NL, in Engeland wel, dus durven we niet aan!)

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 okt. 2021 - 20:53

Marlitt wordt zoals veel vrouwelijke auteurs tot de "Trivialliteratur" gerekend. Technisch zeer competent, dat wel. Ik heb een kast vol Engelse reisboeken. Robert Byron's boek over zijn reis naar Afghanistan (The road to Oxiana, 1937) is een klassieker.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 okt. 2021 - 18:42

Ach, ik ben moe en wil kort van stof zijn: de totale degeneratie van de Volkskrant (ooit, in een grijs verleden dat voor twintigers en dertigers van nu niet meer direct betreedbaar kan zijn) begon met het afdrukken van de compleet onbenullige annex pseudo-intellectuele kolommetjes van ene Gerry van der List en ene Frank Kalshoven, beide zelfbenoemde 'Zieners Van De Nieuwe Tijd'. Beide heertjes zagen hun kansjes in een tijd van politiek-economische menopauze, en aan die overgang leden ze zelf overduidelijk ook, tot in het heden. In mijn eigen voorstellingswereld noem ik die Volkskrant al zo lang "Der Völkische Beobachter". Niet aan te tornen, deze mededeling.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!2 okt. 2021 - 14:04

Is het niet zo dat deze krant realistischer is geworden? Niet links of rechts.

dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2021 - 11:47

Och ja, die Tijd/Maasbode, weet ik nog goed, wanneereigenlijk precies verdwenen en waarom? Ik las Kuifje de strip, Kuifje in Afrika enzo Het was avondkrant, die ik in ons dorp vaak rondbracht bij de 6 abonnees, de pastoor natuurlijk, familie Thijssen, Frings, en nog wat notabelen. De bovenmeester niet, die las de Volkskrant, leidend tot vaak ironische opmerkingen daarover van mijn ouders. Vraag me nu pas af wat dat geweest kan zijn, het werd hem nooit recht in zijn gezicht gezegd, maar wel vaak achter zijn rug om verweten....

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2021 - 12:24

En dan was er nog de strip van Alfredo in die krant.....

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 14:23

De Tijd was eigendom van de VNU, destijds een machtig bedrijf dat vooral magazines uitgaf en De Tijd was het visitekaartje. Ergens begin jaren zeventig besloot de directie met de zwaar verliesgevende Tijd te stoppen. De redactie voerde toen actie onder het motto: "We gaan door met de Tijd". Dat leverde tienduizenden solidariteitsabonnees op maar die bleven niet hangen. De Tijd is meen ik in 1974 omgezet in een wekelijks verschijnend magazine, dat ergens eind jaren tachtig of negentig is samengegeaan met de HP. Ik heb nu niet de uitgebreide geschiedenis van De Tijd bij de hand van Nico Schrama.

dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2021 - 15:03

Allemaal in de tijd dus toen ik het huis al uit was, voor mij blijft die Tijd verbonden met het thuis van jeugd en middelbare school, toen ik nog niet eens wist dat je linkse en rechtse ideeen had, er was maar een stijl en maar een pad, dat van de Tijd van je ouders, en de Taptoe, Donald Duck (nog geen Wierd Duck dus) en Engelbewaarder van je eigen jeugdwereldje.

EUpiet
EUpiet2 okt. 2021 - 15:55

Mijn oude schaakmentor Johannes Hendrikus (Hein) Donner heeft nog voor de Tijd stukjes (voor veel meer bladen) geschreven. Als je het overigens over iemand met een zeer links hart wilt hebben was hij dat wel. Hij heeft zich vreselijk boos gemaakt op de Amerikanen vanwege de Vietnam oorlog. Blij overigens dat ik in die tijd ook rookte want daar hing echt mist over het schaakbord als je tegen hem speelde.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 17:51

En de katholieke illustratie met Kuifje. En van tante Marie van ´t schip mocht ik de leesportefeuille inzien. Daar zaten Kuifje en Robbedoes in.

michellekepen
michellekepen2 okt. 2021 - 11:05

Wat mij vooral opvalt aan de huidige VK: - de grote diversiteit aan/het gemeleeerde gezelschap van, columnisten - het nieuws dat niet gebracht wordt. Dat verzwegen wordt. Vorg jaar een proefabbo op de VK gehad. Omdat ik daarnaast ook nog andere bronnen raadpleeg, waaronder papieren collega's van de VK, viel het mij dat de VK haar lezers sommig nieuws bewust onthoudt. Tegen mijn VK-lezende omgeving vertel ik wel eens schertsend dat de VK nieuws achterhoudt, voor hun eigen bestwil: namelijk ter bescherming van hun tere bubbel-zieltjes. Schertsend, want het heeft natuurlijk weinig met bescherming te maken. Maar alles met de lezer afschermen van onwelgevallige feiten. Wat niet weet, wat niet deert/bestaat... Meest duidelijke voorbeeld was wel de affaire Kauthar. Die toevalligerwijs precies opspeelde ten tijde van mijn proefabbo op de VK. Elke dag weer vroeg ik mij af hoe de VK dit nieuws zou gaan brengen. Of framen. Maar iedere dag zocht ik tevergeefs naar berichten over deze zaak. Terwijl andere media er al lang en breed over berichten. Het was tenslotte een columnist(!) die de kennelijke omerta van de VK-redactie doorbrak! Pas vele dagen later (uit mijn hoofd: 10 dagen na aanvang van de kwestie!) kwamen de eerste artikelen over deze affaire. De toon die de VK toen aansloeg, laat zich raden. Heb voor de zekerheid nog gekeken of dat er niet 'testimonial' boven het artikel stond... Van Azijnbode mag je niet spreken, op straffe als 'onnozele' te worden weggezet. Vraag me af hoe je dit bewust verzwijgen van nieuws en de grote discrepantie qua 'diversiteit' van de (azijnerige?) Redactie en columnisten, dan wel mag omschrijven? Iets met propaganda en (prettige) schizofrenie misschien?

6 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 okt. 2021 - 15:42

Michel, leuke gedachte, samengevat: Dat wat aan nieuws wordt verzwegen en elders wèl gepubliceerd. Inderdaad! Zo kijk ik nu ineens heel anders naar onze nationale `Telegraaf'.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 okt. 2021 - 20:34

Kauthar was toch een storm in rechtsdraaiende glazen water.

michellekepen
michellekepen2 okt. 2021 - 21:07

Hannes Achterhout, Het niet-gepubliceerde was overigens niet alleen in de Telegraaf te lezen. Waar het ik het o.a. las, toen de VK er nog over zweeg: Joop!, NRC, NOS, GS en Brendel.

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 13:10

Soortgelijks speelde zich af begin dit jaar met Ik ga Leven van Lale Gul en de nasleep ervan in de NRC. Ze werd min of meer genegeerd, alhoewel later toch weer wel een interview met haar en mooie foto (met zoveel bombarie elders kun je als slijpsteen vd geest niet achterblijven, toch??). Wat kon hier achter zitten? Ja, wat ze zei en bloot legde kwam de algemene sfeer en sympathie van de nrc niet goed uit natuurlijk, daarom kreeg ze ook maar 3 sterretjes in de (al te magere) boekbespreking.

dirk den boer
dirk den boer4 okt. 2021 - 10:50

Drie bolletjes moet het zijn natuurlijk, sterretjes krijg je alleen als leghen, plofkuiken of varkentje. Die sterretje stokken al bij drie als maximum, de bolletjestrui gaat tot vijf stuks. Amanda Gorman's vertaling door Zaire Krieger had er vijf, dus twee meer dan Lale. Geheel in de lijn van verwachtingn dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2021 - 9:10

Dichtbundels verkopen normaliter helaas slecht, met of zonder sterren.

Joop Schouten
Joop Schouten2 okt. 2021 - 10:19

Ik lees de krant al vanaf mij 17e. Het is nu meer een roddelblaadje. Van alles wat en zelden een interessante inhoud. Ik ga de krant opzeggen.

Ewout Pool
Ewout Pool2 okt. 2021 - 9:21

Ik kan de Podcast van de Kamer van Klok aanbevelen. Die hadden een uitzending over zowel de geschiedenis van de Volkskrant, de zuurgraad van de Volkskrant en 1 over het Wokezijn van de Volkskrant. Het is interessant om te horen hoe er binnen de redactie over gepraat wordt en mee geworsteld wordt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 okt. 2021 - 7:08

Jan Blokker zijn stukjes mogen ook niet vergeten worden. Hij kon scherp de spot drijven met allerlei progressieve modes van die tijd. Een gezond en vermakelijk tegenwicht als je in het 'welzijnswerk' je brood verdiende.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 8:46

Maar hij deed dat niet vanuit een rechts perspectief.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 okt. 2021 - 11:39

Zeker niet. Ik zou hem eerder onder de ideologisch onafhankelijken scharen. Wars van flauwekul, fanatisme, en hypocrisie. Zijn 'Ben ik eigenlijk wel links genoeg' is on line te lezen: https://www.dbnl.org/tekst/blok009beni01_01/blok009beni01_01_0018.php

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 6:36

“ Daarom hebben die onnozele halzen het nog steeds over de “Azijnbode” Kom op, de humor is bij meneer van der horst ver te zoeken. Het is weer zeuren.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 8:47

Hier heb je nu een voorbeeld van zo''n onnozele hals. Nog een anonieme lul ook. Dat heeft hij gemeen met de meesten die het over de Azijnbode hebben.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 8:58

Dat bedoel ik, geen humor en zeuren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 10:02

Nee, jij bent de leukste thuis op de deurknop na, onnozele hals.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 11:15

Sorry, maar als ik de stukjes lees is het nagenoeg zeuren. Als ze het in Afrika zouden lezen, zouden ze ons geld sturen. Fijn weekend!

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 14:26

Verder dan wat kankeren kom je vandaag weer niet.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 14:33

Wat een gezellig taalgebruik voor het weekend. Dan vallen je stukjes inderdaad mee. Eigenlijk stop je daar je maximum positiviteit in zie ik nu.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 16:31

Onze lachebek weet van volhouden, merk ik.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 18:56

Gezelligheid kent geen eind tijd. Niet iedereen kent dit spreekwoord zie ik.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 19:00

Niet iedereen kent dit spreekwoord (inmiddels is de wijn open. Excuus, dat is natuurlijk veel te gezellig)

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 6:36

"heetst-van-de-naad-verhalen" hahahaha....typo of odol?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 8:51

FF verbeteren.

Wieowie
Wieowie2 okt. 2021 - 9:02

Ach, waar het hoofd vol van is....

EricDonkaew
EricDonkaew2 okt. 2021 - 5:37

Het toppunt van zuurheid was wel het beruchte duo De Boer & De Coq, de schrik van iedere restauranteigenaar. We hebben het dan over de jaren '80 van de vorige eeuw. Al hadden de heren nog zo voortreffelijk gegeten, ze slaagden er altijd wel weer in om met een uiterst negatief of zuur stukje te komen. Dit soort journalistiek kan inderdaad niet meer, in geen enkele krant overigens. Wat dat betreft is de tijdgeest wel de goede kant opgegaan.

The Apple
The Apple1 okt. 2021 - 23:20

HanvanderHorst: "heremetijd, wat ben jij ongelooflijk rechts." Wat een ontdekking.....

Markzelluf
Markzelluf1 okt. 2021 - 20:49

De Volkskrant is de beste leuke krant van Nederland (maar het FD is beter, maar nooit leuk). Ik lees die krant(en) dan ook al jaren. GeenStijl is echter nog leuker, beetje pesterig en studentikoos, maar zeker ook alert. Dat ze de Volkskrant de Azijnbode noemen, snap ik echter niet goed. Hoewel ik sommige columnisten van de Volkskrant vreselijk vind. Maar zoals gezegd; prima krant, veel beter dan nrc. Die hebben we opgezegd, want een enorm eenzijdige berichtgeving. Denk: voor elk probleem is een oplossing en dat is meer Europa,

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 8:53

GeenStijl is tegenwoordig alleen maar op de allochtonenjacht. De rest is bijzaak. En die Pritt Stift is duidelijk over de datum.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen1 okt. 2021 - 20:02

Na decennia dat de Volkskrant beheerst werd door idolatie van de rode heilsleer met b.v. bewondering of tenminste vergaand goedpraten van de meest gruwelijke socialistische regimes zien met tegenwoordig inderdaad dat er gevloekt mag worden in deze linkse kerk. Met columnisten als Martin Sommer, Elma Drayer, Max Pam, Arthur van Amerongen, Robert Vuijsje maar tegenwoordig ook eerder zo onwelkome critici van de islamitische wereld zoals b.v. Ana van Es die dat op een voorbeeldig professionele wijze met grote kennis van zaken doet, en meer dergelijke eerder verboden geluiden, is er veel ten goede gekeerd. Maar evenwichtig is het nog lang niet.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2021 - 14:54

Evenwichtig...zou het daar dan naartoe moeten Tijn? Gezapig, gematigd, bezonnen, veilig midden...dan loop je de kantjes en de geinspireerden en profeten weer mis, de GLsers, de GeenStijlers, de communisten en conservatieven. Zou die evenwichtige massa wel uit meer dan 10 % van het totaal bestaan? betwijfel ik. Bij de ouderen (boven 70) misschien meer,,,,,

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen2 okt. 2021 - 20:35

Evenwichtig is dat er niet een eenzijdige kleur overheerst, dat bij journalistiek sowieso de professionaliteit leidend is wat dus ook inhoudt dat rode regimes repressieve islamitische sanenlevingen niet gespaard worden. Bij de vroegere Volkskrant werd b.v. Nicaragua met haar Sandinistische regime zo niet bejubeld dan toch in ieder geval gespaard waar het een crimineel regime is. Daar zijn veel meer voorbeelden van uit het Volkskrant-verleden. Hetzelfde geldt voor repressieve islamitische samenlevingen, en dan bedoel ik niet de meest extreme als Iran e.d. maar ook b.v. Libanon. Dankzij Ana van Es horen we o.a. over dat laatste land nu ook scherpe kritiek over de praktijken die daar als normaal gelden. En waar er vroeger uitsluitend uiterst linkse columnisten met een scherpe pen waren heb je nu dus Arthur van Amerongen, Martin Sommer, Max Pam, en Elma Drayer.

Division Bell
Division Bell1 okt. 2021 - 18:27

"Dat maakt de huidige Volkskrant nogal hybride want er is ook nog plaats voor progressieve geluiden zoals die van Sheila Sitalsing of Bert Wagendorp." De Volkskrant is nog steeds heel erg links, tegenwoordig is inderdaad niet elk nieuwsbericht meer doorspekt van linkse ideologie zoals vroeger maar de onderwerpen op de opinie pagina's en de interviews zijn nog steeds gewoon consequent links. En als er dan al iemand van rechts aan het woord komt zoeken ze expres de grootste wappie van de PVV uit, kijk eens hoe neutraal wij zijn. De krant hybride noemen omdat er 2 rechts columnisten soms en stukje mogen schrijven is als de Telegraaf links noemen omdat Ronald Plasterk er columnist is of de Trouw rechts noemen vanwege Sylvain Ephimenco. In plaats van zuurlinks kan je de krant tegenwoordig beter Woke noemen, ze hebben zelfs een Woke censuurboek welke woorden auteurs wel en niet mogen schrijven, zoals wit i.p.v. blank. Tot en met de boek en film recensies zijn link en Woke die gaan niet over de inhoud maar of dat James Bond niet eens een jurk moet gaan dragen of hoe geweldig de conclusie van Thomas Piketty wel niet is. Helaas zijn er geen neutrale dagbladen meer te vinden in Nederland, het NRC zat lange tijd in de buurt, maar tegenwoordig is dat ook een kopie van de Volkskrant geworden. misschien komt het Schiedamse sufferdje er nog wel het meest voor in aanmerking.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 okt. 2021 - 19:30

heremetijd, wat ben jij ongelooflijk rechts. Je lijkt mijn oude makker wel, de toenmalige nestor van de Schiedamse journalisten, Ruud van Houwelingen. Ik hoor hem nog zeggen: "Ik ga morgen een ontzettend rrrrrechts stuk schrijven". Maar die Ruud was natuurlijk wel een goeie gast.

The Apple
The Apple1 okt. 2021 - 23:22

HanvanderHorst: “heremetijd, wat ben jij ongelooflijk rechts.” Wat een ontdekking…..

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2021 - 3:40

Toen de volkskrant weer rechtsaf sloeg en steeds oppervlakkiger werd, de rolex-advertenties je om de oren vlogen op de niet meer diepzinnige maar oppervlakkige bijlagen, hebben wij hem opgezegd. Even daarna noemden ze de krant; De krant voor hoogopgeleid Nederland. Dit terwijl hij dat daarvoor veel meer was in mijn ogen. De krant werd steeds rechtser en oppervlakkiger. De bijlagen stelden steeds minder voor. Zeer rechtse columnisten deden hun intrede.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa22 okt. 2021 - 6:35

Hoi Han. Ik ben toch eigenlijk wel erg benieuwd naar wat in het stukje van Division Bell hem nu zo ongelooflijk(!) rechts maakt.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 7:03

Ja raar is dat hè, schrijvers die de hele tijd zitten te piekeren over welke woorden ze willen gebruiken

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 7:10

Bij de weg; neutrale dagbladen bestaan niet, hebben ook nooit bestaan

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 okt. 2021 - 15:57

Ik feliciteer de Volkskrant met haar jubileum. In de laatste decennia van de vorige eeuw was het dagelijks een sieraad op de betere leestafel. En wie solliciteerde, kon rekenen op een ruim aanbod in dit blad aan personeelsadvertenties van de beschaafdere werkgever. De journalistiek was van excellente kwaliteit en de rubrieken, columns en achtergrondreportages van hoog niveau. Alsmede de cartoons. Mij heugt het nog immer hoe men door de Koninklijke Marechaussée tijdens open dagen op de vliegbasis Soesterberg de toegang werd ontzegd als men een Volkskrant onder de arm had. Dat zegt wel iets over hoe bedreigend dit dagblad werd ingeschat door de toenmalige machthebbers. Wat ik nog steeds hogelijk waardeer is dat de Volkskrant gevrijwaard is gebleven van ranzige sensatieverhalen over bekende Nederlanders uit showbizz & sport, zoals De Telegraaf en AD die voorschotelen aan de kleinburger, alsof het een dagelijkse levensbehoefte is om daarop te worden vergast. Ik heb die obsessie van rechts met banale topinkomens nooit goed begrepen. De wijdsheid in het voortschrijdend inzicht in het progressief-pluriforme spectrum staat in schril contrast met de benauwende tunnelvisie van de reactionaire behoudszuchtige pers, de Telegraaf voorop, zich wentelend in het nihilisme van rechtsom misleid gepeupel als valkuil van en voor vilein volksressentiment. De Volkskrant is, hoewel zonder de glans van weleer, nog immer de betere slijpsteen van de geest.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer2 okt. 2021 - 16:03

De betere slijpsteen? Wie is dan de gewone, middelmatige slijpsteen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 okt. 2021 - 20:54

@Dirk. Nou, Trouw en NRC komen in de buurt van de Volkskrant. Maar AD en Telegraaf stompen de geest af ipv scherp te houden. `t Is voorts zeer spijtig dat ook de Volkskrant een tabloïde vouwblaadje is geworden. Dat heeft de exquise allure van een courant van statuur om zeep geholpen.

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 11:05

Een courant van statuur en allure is inderdaad van groter formaat. Ik zie mijn vader nog in zijn stoel naast de haard in de hoek, geheel onzichtbaar achter de uitgevouwen pagina's vd Tijd, later TijdMaasbode, een walm van sigarenrook erbovenuit kringelend was het enige teken van leven, waarover las hij? Politiek en de beursberichten, voor ons kinderen net zo droog en onbegrijpelijk als gort en latijn. Ik heb ooit als correspondent gewerkt voor het maandblad Natuur en techniek, een klein handzaam tijdschriftje, onder invloed van concurrerende natuur en wetenschapblaadjes zijn ze toen overgegaan op een groter formaat. Helaas, ze hebben het ondanks dat grotere formaat toch niet gered. Wat is dat toch met formaat?? New York Times ook klein tegenwoordig?

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 okt. 2021 - 15:53

De laatste keer dat ik de Volkskrant las stond er een stuk in over Israel,Palestina. Een stuk zodanig biased ten opzichte van Israel, met toen nog het Netanyahu regime, dat ik die krant gelijk in het rijtje van de Telegraaf heb geplaatst, van dat wil je niet lezen. Goed voor je Han dat jij je er mee vermaakt.

Geen3
Geen31 okt. 2021 - 15:31

Han, Ik ben de kranten, dus ALLE kranten, gaan lezen vanaf 9/11. NRC (woensdag 12 september 2001) Aanval op VS, Bush wil vergelding. met daarbij een foto, alsof het slecht weer is. De Haagsche Courant (woensdag 12 september 2001) Aanval op VS (met kleurenfoto) De Telegraaf (woensdag 1 .

2 Reacties
Geen3
Geen31 okt. 2021 - 15:44

sorry, maar aanvullend op Geen De Telegraaf (woensdag 12 september). OORLOG IN VS Grote kleurenfoto. En dan het AD. volgens mij de mooiste weergave, namelijk TOTALE VERBIJSTERING. .

Geen3
Geen31 okt. 2021 - 15:57

Dus kranten, wat zeggen ze?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 okt. 2021 - 15:10

ach ja - die ruk naar extreem rechts (niet gewoon rechts - islamofobie spatte van de opiniepagina's) heb ik toch niet als een tijdsgeestdingetje ervaren maar als de opheffing van deze krant. De walgbode zou een betere naam zijn. Daarom lees ik dat vod ook nooit tenzij iemand me een artikel onder de neus wrijft .

EUpiet
EUpiet1 okt. 2021 - 15:07

/Want er is ook nog plaats voor progressieve geluiden zoals die van Sheila Sitalsing of Bert Wagendorp./ Leuke geschiedschrijving. Toch kanttekening. Definieer progressief. Waarom zou progressief links zijn? De heer Wagendorp leunt heel zwaar op D66 qua gedachtengoed. Is D66 links volgens de heer van der Horst en zo ja waarom? (D66 zelf beschouwd zich zelf als sociaal economisch rechts) Mevrouw Sitalsing hangt tussen D66 en de PvdA in. Dat zouden we het midden kunnen noemen. Ongetwijfeld heel erg progressief maar links?

Martinel
Martinel1 okt. 2021 - 14:24

30 jaar abonnee geweest van de Volkskrant. Tot een jaar geleden kocht ik die krant nog slechts op de zaterdagen. Nu helemaal niet meer. De prijs alleen al (4€ 60 of zo iets ), voor een rechts vodje. De enige die ik nog volg via mijn bijna versleten ipad (kan ik nog lezen omdat mijn oude ios mijn ip niet meer herkent) zijn idd Shiela Sitalsing en Bert Wagendorp en soms opinie zoals Thomas von der Dunk. Teun van der Keuken is ook nog te pruimen. Verder heeft die krant zich gediskwalificeerd als linkse krant. Je kan nog beter het Parool lezen. Doe ik overigens ook nauwelijks en kopen is er al helemaal niet meer bij. Op bestaansminimum is kranten lezen iets voor de happy rechtse few geworden. Alles achter de betaalmuur is ook zo iets. Maar ik vind mijn wegen....

2 Reacties
EUpiet
EUpiet1 okt. 2021 - 16:08

Als je een goede laptop nodig hebt dan kan ik je wel gratis helpen. Ik denk dat deze site jou wel mijn email adres kan geven. Ik ga het hier niet zomaar opschrijven, ik moet er niet aan denken dat de heer die altijd gelijk heeft me gaat stalken.

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 11:15

In dat Parool schijnt nu een vaste column te staan van Lale Gu; waarom haar gekozen? Omdat ze een Amsterdamse komeet aan de literaire hemel is?Of toch om iets anders? Ik vind het wel dapper van die krant.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 okt. 2021 - 14:20

Je moet bij de Delpher link wel een aantal pagina's naar rechts om uit te komen bij het verhaal van Tom Poes (misschien dat er een link ontbreekt in het artikel), maar je komt zo wel langs fraaie advertenties: 'Neem 's avonds voor het slapengaan een lepel Draisma levertraan.' Ik wist overigens niet dat Tom Poes ook in het NRC en de Volkskrant verscheen. Altijd wel plezier aan beleefd.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 okt. 2021 - 16:47

Marten Toonder en Joop Lücker konden het goed met elkaar vinden. Toen Lücker weg moest bij de Volkskrant heeft hij Tom Poes daar weggehaald. Ik had trouwens in mijn stukje ook wel de beroemde strip van Moem moeten noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 17:32

Moem is er bij ons thuis alleen in boekvorm. Erg leuk dat wel.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 okt. 2021 - 18:41

Toonder was een merkwaardig man. Ik keek zojuist een interview uit 1994 terug, in zijn huis in Ierland (overigens ideaal om met dit weer voor de kachel eens te kijken): https://www.youtube.com/watch?v=0Ad4eyyY7XE Op 7:20 heeft hij het inderdaad over de Volkskrant (hij noemt Lücker 'een man die weinig bladeren voor zijn mond nam'). Ik heb dat kennelijk destijds gemist. Daarvoor gaat het ook nog even over zijn gewraakte lidmaatschap van de Kultuurkamer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 okt. 2021 - 9:01

Tegelijk speelde Toonder een bijzondere rol in het verzet. Hij gebruikte daarvoor opdrachten voor een tekenfilm uit Berlijn als dekmantel. Hitler - groot fan van Walt Disney - had namelijk opdracht gegeven een antwoord te geven op diens tekenfilms. Een uitermate boeiende man. Of en hier nog wat uit zijn koker. Metro https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&query=&cql%5B%5D=ppn+any+%28044902697%29&redirect=true&resultscoll=dddtitel&identifier=ddd:010430144:mpeg21&rowid=2

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 okt. 2021 - 10:52

Mooi, 'Seyss-Inquart leest het zelf!'

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2021 - 11:39

ik vind Pa Pinkelman dan weer veel leuker Die zouden ze op de boekenlijsten moeten hebben staan maar dat zal niet mogen wegens flop - die nogal niet mag tegenwoordig