Joop

De jongeren van Forum zijn het probleem niet

  •  
25-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
37560657280_42048463b2_c

© cc-foto: Frans Peeters

Laten we eerlijk zijn, met zulke volwassenen aan het roer is het toch helemaal geen wonder dat ook zij dachten dat racisme, homohaat en antisemitisme geen enkel probleem is?
Met enige verbazing kijken we de laatste rel bij Forum voor Democratie aan. De jongeren-afdeling heeft het zwaar: nazistische, racistische, homofobe berichten blijken er veelvuldig rondgestrooid te worden. Het is niet bepaald de eerste keer, dus nu zetten FvD-politici de hakken in het zand. Voor wie de ogen al langer open heeft, kan het gedrag van de jongeren niet verbazen.
Al voor de verkiezingscampagne van 2017 was er heel veel kritiek op Thierry Baudet, de man heeft een lange historie van dubieuze uitspraken en contacten. Zo sprak hij bijvoorbeeld op de IJzerwake, waar  SS-vlaggen wapperen , op een donateursbijeenkomst van  homohaters-organisatie Civitas Christiana , en bood zijn proefschrift aan aan Frankrijks bekendste Holocaust-ontkenner, Jean-Marie Le Pen.
Later, tijdens de campagne voor het Oekraïne-referendum droeg Baudet al een ‘vote Soros’ T-shirt en had leden van Erkenbrand op bezoek. Erkenbrand heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze Nederland van vreemde smetten vrij wil zien. Veel van de huidige ophef rond JFvD gaat over Erkenbrand-figuren die lid zouden zijn. Baudet heeft de oprichter van Erkenbrand in 2015 al eens ontmoet en Erkenbranders zijn fans van hem. Thierry zelf retweet Erkenbrand-memes. Alle andere Nederlandse politici weten direct met wat voor lieden ze te maken hebben, Baudet boeit het niet.
Reeds in 2017 kwamen  Baudet en Cliteur met de extreemrechtse complottheorie ‘cultuurmarxisme’ op de proppen. En hoewel de PVV daar ook al eens wat over had gezegd, was het FvD die deze complottheorie succesvol onze mainstream politiek in trok. Mensen met een goed geheugen kunnen zich herinneren dat massamoordenaar Breivik in deze complottheorie geloofde en dat daarom de 69 jonge sociaaldemocraten die hij afslachtte het eigenlijk wel verdienden. Toch kozen Baudet en Cliteur ervoor om die ideeën onder de aandacht te brengen.
Nadat Baudet in de Tweede Kamer kwam, werd het niet bepaald beter. Via Twitter stuurt hij mensen naar artikelen vol homohaat, complottheorieën of deelt stukken en filmpjes van  antisemitische websites.
Onderzoeker Peter Burger laat al jaren regelmatig zien hoe FvD en PVV politici met zelfgeschreven ophitsende nep-berichten en retweets, mensen naar accounts en  websites vol racisme , homohaat en antisemitisme leiden.
Als je een lijst zou moeten maken van al deze dingen, is de lijst erg lang, heel erg lang. Toch was dat voor velen geen probleem om in 2019 onder de vleugels van FvD mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Ze verbonden willens en wetens hun naam aan Baudet. De befaamde  fascistische speech , mede geschreven door de nu plots verguisde Freek Jansen, volgde. Het was de zoveelste brand die bij Forum geblust moest worden.
Net voor Pasen van dit jaar,  bleek weer eens dat Baudet een racistisch complotdenker is. Het kwam de Forum-fractie in Brabant niet handig uit, ze zaten net in  coalitiebesprekingen. Het enige wat ze kwijt wilden was dat Den Haag nu eenmaal Den Haag was en niet Brabant. Dat dit soort zaken bij Baudet niet nieuw zijn, was ze blijkbaar ontgaan.
Dus ja, met enige verbazing lezen we deze dagen over de problemen bij de jeugdafdeling.
Want laten we eerlijk zijn, met zulke volwassenen aan het roer, met zulke overduidelijk aanwezig ranzig rechtse denkbeelden in de top van Forum, is het toch helemaal geen wonder dat ook zij dachten, dat racisme, homohaat en antisemitisme geen enkel probleem is?
Nee, het probleem van Forum ligt niet bij de jongeren, zij volgen waar de FvD politici hen al jaren naar toe leiden.
Dit artikel verscheen eerder op Tonies.org
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 1:21

Goed verhaal. Sterker nog: naar mijn idee heeft Baudet al te helder aangezet racisme en antisemitisme binnen FvD op electorale gronden niet aangedurfd -wellicht wel een gewenningsproces in die richting-, maar hoopt hij met de jongerenorganisatie echt fascistisch kader te kweken voor de toekomst. ("Jeunesse de Baudet").Vandaar dat hij zo dol is op die net zo enge Freek Jansen. De narcistische windbuil is nog niet van het toneel verdwenen.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 6:22

De vergelijking met de SP slaat nergens op, wordt zelfs niet uitgelegd laat staan onderbouwd, en is m.i. kwaadaardig.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 6:19

Mooi op een rijtje gezet. Maar de conclusie snap ik niet. Bij de jongeren zat wel degelijk ook een concentratie van neonazi's en aanverwanten. Het probleem zat ook bij de jongeren.

1 Reactie
Martijn Tonies
Martijn Tonies26 nov. 2020 - 15:02

"Het probleem zat ook bij de jongeren." Het punt wat ik poog te maken, is dat het raar is dat de media nu op de jongeren-afdeling duiken en doen alsof daar het grote probleem zit. Dat is uiteraard nogal kortzichtig: het is er overal in die club een racistische bende, van laag tot hoog. De jongeren-afdeling sluit daar prima bij aan.

MG1968
MG196825 nov. 2020 - 20:24

@Fidelio We zijn het grotendeels eens als je de jongerenafdeling vergelijkt. Als datgene wat naar buiten is gekomen waar is vallen beide door de mand. Alhoewel ik zo vermoed dat datgene wat ik aan de SP jongeren kant verwijt (het weliswaar verdekt oproepen tot revolutie en 'bewapening') minder breed gedragen wordt binnen die jongerenkant dan mijn verwijt aan de jongerenafdeling van het FvD: daar is juist -informeel, want het kan niet hardop gezegd worden- de fascistische tendensen de corebusiness en de reden tot oprichting. Mijn verwijt aan de jongeren van het FvD treft in even grote mate de moeder partij. Zelfde corebusiness. Het niet afstand nemen van de oprichter duid hier ook op, maar dat was natuurlijk allang duidelijk. Zie ook de mooie samenvatting van martijn hierboven. Voor de SP is dat onzin. Het communisme is binnen die partij allang afgezworen, en hetgeen je naar voren brengt onder 'tot op de dag vandaag' klopt gewoon niet. Zeker niet als partijbeleid. Dat ze wat mij betreft veel te sociaal-conservatief zijn doet daar niets aan af. Dat ik ze veel te nationalistisch vind ook niet. Maar jou verwijt aan de SP klopt niet, is niet conform de werkelijkheid en is wellicht wel handig voor je als kapstok om te schoppen tegen deze partij. Maar die overdrijving is onterecht, niet nodig en contraproductief. Fact free.

Sonic2
Sonic225 nov. 2020 - 18:47

Het grote probleem is dat zo'n alt right sekte als FvD nooit meer waard had mogen zijn als ook maar 1 zetel. Het werden er op het hoogtepunt 28 in de peilingen. Het grote probleem zijn de FvD schapen. Die deze volslagen krankzinnige dwaas al in 2017 veel te veel macht gaven. En met hun zijn vuige en vunzige sekte. Het grote probleem zijn de FvD kiezers( en dan bedoel ik niet zozeer Jerry Bidet of 2e kans. Die ik nog wel enigszins in bescherming wil nemen), maar het overgrote deel heeft dit gefaciliteerd. En gedoogd. En er niets tegen gedaan. Net als al die "neutralen" .Die dit gedoogd hebben. En vooral bezig waren links de mantel uit te vegen. Ze hebben niets gedaan om racisme, nazisme in te perken. Ze hebben niets gedaan om alt right te ontgiften. En ik zie ook wel de zorgen he. En ik zie ook wel dat er in ons land dingen fout gaan, maar vooral Baudet verdiende nooit een plek in de politieke spotlight. En het kon daarom ook nooit goed gedaan.

2 Reacties
MG1968
MG196825 nov. 2020 - 21:04

Het staat mij bij dat het historisch percentage mensen dat bevattelijk is voor dit soort ideeën historisch gezien een maximum heeft van een procent of 37. En dat dit populisme als geheel omvatte. Dat het toch komen tot democratisch gelegitimeerde macht altijd te maken had met het feit dat nou eenmaal niet iedereen stemt en dus een minderheid wel als meerderheid vertegenwoordigd kan zijn. Nou wist ik niet meer waar ik dat percentage vandaan had maar stuitte op mijn zoektocht daarna op het volgende artikel uit 2018 op Joop. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/steun-voor-populisten-in-laatste-twintig-jaar-verdrievoudigd. Niet dat dit iets zegt over dat 'historisch maximum' waar ik naar op zoek was. Maar vroeg me wel het volgende af: weet iemand waar Piet gebleven is? Jammer dat hij hier niet meer (kan?) reageren.

MG1968
MG196825 nov. 2020 - 21:07

*Piet de Geus

Karingin
Karingin25 nov. 2020 - 18:36

Wow, je bent echt niet meer te redden als je de SP extremisme aansmeert, helemaal als je dat vergelijkt met de nazi-jugend bij FvD

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 18:07

Gaat deze discussie er nu over of er misschien leden zijn van de partijtop die wel deugen, of dat er misschien leden en/of kiezers zijn die wel deugen? De kiezers wil ik nog wel het voordeel van de twijfel geven, want die zijn meestal gewoon dom-rechts.

Dave Velzen
Dave Velzen25 nov. 2020 - 14:37

Goed gezegd en dat FvD een armstrekker partij is die het extreemrechtse gedachtengoed helpt te verspreiden vind ik om te kotsen.

Wil76
Wil7625 nov. 2020 - 14:37

Ach ja politici geef Baudet maar weer wat extra aandacht. Zal die ws nog waarderen ook. Alle politieke partijen maken er een chaos van. De moslimhaat, antisemitisch gedrag en homohaat neemt alleen maar toe. Mooie woorden, beloften en of vingertjes vanuit links en rechts maar in de praktijk neemt de haat alleen maar toe. Ondertussen wijst iedereen naar elkaar en gaat het polariseren door en ontbreekt er een constructieve aanpak. Walgelijk klimaat.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren25 nov. 2020 - 14:07

Je kunt het die jongeren wel degelijk kwalijk nemen. Je hoeft maar een gemiddelde bibliotheek binnen te stappen, je pakt een geschiedenisboek over WO2, en je weet onmiddellijk "Nazisme moet je ABSOLUUT NIET willen!" En anders heb je info zo op internet.

Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 14:00

Ekiz Hoe wilt u beoordelen, dat de leiding binnen de SP nalatig is geweest? Ik bedoel, dat kunt u dan wel vinden maar dat "nalatig zijn" is wat de partijleiding van de SP niet met u eens zal zijn. Wie heeft er dan gelijk?

MG1968
MG196825 nov. 2020 - 13:31

"Als een partij het tolereert dat door jonge aanhang of zelfs door kopstukken rechtse of linkse dictaturen geïdealiseerd worden, misdaden uit naam van het regime tegen eigen bevolkingsdelen of die van buurlanden goedgepraat, ontkent, of gebagatelliseerd, racisme, of specifiek antisemitisme ruimte krijgt dan hoort zo’n partijleiding als verantwoordelijk geëxposeerd worden." Ja, op dit punt volledig met je eens. "Dat geldt zoals deze week blijkt voor FvD en de SP evenzo." Ik denk -samen met martijn- dat er fundamenteel iets anders aan de hand is hier. Je kunt veel zeggen over de SP (en dat doe ik kan ook regelmatig) maar ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat het huidige kader dezelfde methoden en ideologieën aanhangt als die van de Jeugdorganisatie: ze dragen dit immers niet uit, ook niet in afgezwakte of afgeleide vorm. En dat is wat betreft het FvD wel anders. Zie voor argumenten bovenstaande column. Dat de SP schoon schip moet maken, daar zijn we het over eens. Als het FvD de jongerenorganisatie buiten spel zet én consequent willen zijn moeten ze zich ook zelf opheffen. Dat speelt m.i. bij de SP niet.

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2020 - 12:52

Niemand kan verbaasd zijn over de rechts extremistische teksten. Dit is gewoon gedachtegoed dat leeft onder een deel van de Nederlanders. Meestal is de haat gericht op de moslims, maar als deze mensen terug kijken naar het verleden zijn de joden de schuldige. In de tweets is ook zichtbaar Multiculturalism and genocide. Dat is de link tussen het verleden en het heden. Het autochtone volk wordt in zijn voortbestaan bedreigd en dat rechtvaardigde de moord op de joden. Dezelfde denkbeelden rechtvaardigen nu het beleid van het FvD en de PVV ten aanzien van moslims. Het is nooit weggeweest het muteert een beetje en is soms wat meer en soms wat minder onder de radar, meer of minder expliciet. De uitspraken zijn soms wat meer en soms wat minder extreem. Maar het gedachtegoed leeft onder een grote groep. Alle terroristen zijn moslims en alle moslims in potentie terrorist. In essentie dezelfde boodschap als de leraar godsdienst op een christelijke school in Leiden. Het zijn er niet een paar, het zijn er veel. En het is overal. Bij de politie, de belastingdienst het is onderdeel van de samenleving. Nanninga heeft nu problemen met uitspraken die zij zelf ook heeft gedaan. De partij moet gezuiverd worden volgens haar. Want het betreft nu blijkbaar joden. Wat is de positie van Nanninga als het moslims betreft? De realiteit is dat dit gedachtegoed in meer of mindere mate leeft onder burgers. Er is geen reden om verbaast te zijn, wel alert.

7 Reacties
MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 15:16

' Wat is de positie van Nanninga als het moslims betreft? ' Nanninga maakt over alles en iedereen grappen.

MG1968
MG196825 nov. 2020 - 20:35

@Max Ik geloof dat je dit nu al 300x in reacties hebt geschreven. Gaat je geen lichtje branden dat als een je bij uitlatingen zo vaak moet zeggen dat het een grapje betreft het dit in werkelijkheid waarschijnlijk niet is. Nanninga is slim genoeg om te weten dat ze ook -en vooral- niet als grap kunnen worden opgevat als bittere ernst. Ze kan zich m.i. dan ook niet verschuilen achter intentie. Ze wil provoceren. En dat mag. Is haar goed recht binnen die vrijheid van meningsuiting. Maar hoe dan ook laat het zien wie ze is en hoe ze denkt. En dat is geen grap.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 9:59

@MG1968 Ik zelf maak ook harde grappen over joden, christenen, moslims, dikke mensen, zwarte mensen, witte mensen, gehandicapten, 9/11 noem het maar op.. Betekent niet dat ik daar ook daadwerkelijk een hekel aan heb..

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende26 nov. 2020 - 13:01

@Max En vergeet je zelf niet. Zelfspot is heerlijke en gezond. Als je serieus genomen wil worden dan moet je kunnen incasseren. Anders ben je 'dat gevoelige kindje' waarbij je op je woorden moet letten, anders gaat deze misschien wel huilen. Hierdoor vind ik het ook niet erg als mensen harde grappen over mij maken. Bovendien als i weet dat een grap niet waar is, dan maak ik me helemaal niet druk. Dus als ik organisaties/groeperingen commotie ziet maken over een grap, dan ga ik er van uit dat er een kern van waarheid in zit.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2020 - 15:15

@ MaxMax Jij schrijft: Betekent niet dat ik daar ook daadwerkelijk een hekel aan heb.. Ik heb een hekel aan domme en asociale tokkies. @ Pim Van der Ende Jij schrijft: Dus als ik organisaties/groeperingen commotie ziet maken over een grap, dan ga ik er van uit dat er een kern van waarheid in zit. Dat heb ik met dit soort teksten. Dan ga ik ervan uit dat de schrijver een tokkie is.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 19:42

@Daan Jij weet helemaal niets van mij.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 19:45

@Daan Je moet in een maatschappij alles kunnen ridiculiseren, ook heilige huisjes. Sterker nog, vooral heilige huisjes. Ome Hans legt het nog een keer uit: https://www.youtube.com/watch?v=jvkshYLyi1k

Satya
Satya25 nov. 2020 - 11:33

Precies! Ik sta verbaast dat mensen Cliteur, Nanninga en eerdmans verdedigen. Die kozen voor een partij waarvan de leider met mensen als Taylor, Kennedy en Lanser sprak. Taylor en Kennedy die voor de KKK ideologen zijn. De KKK die geweld tegen negroïde mensen rechtvaardig vindt!!!! Zullen die mensen Simons ook zo verdedigen als Bij1 met Farrakhan om tafel gaat? Ik vind bij1 nu al niet acceptabel, ik vind de term witte onschuld bestaat niet onacceptabel. Ik vond de zelfreflectie van Jerry Bidet bij een ander onderwerp erg sterk. Ik hoop dat meer mensen die durf hebben. Ik vind fouten maken niet erg maar in je fout blijven hangen met domme redenaties om je fout niet te hoeven erkennen achterlijk.

2 Reacties
Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 17:03

“Ik hoop dat meer mensen die durf hebben. Ik vind fouten maken niet erg maar in je fout blijven hangen met domme redenaties om je fout niet te hoeven erkennen achterlijk” Mooi gesproken! Gisteren jongeman bij Op1, ex FvD jongere die iets liet zien van hoe je meegesleept kan worden in gevoel ergens bij te horen en je dan als het ware de oren sluit voor de steeds zorgelijker wordende retoriek. Als je dan je voorman met hand en tand hebt verdedigd in eigen netwerk vergt dit wel moed en een zelfstandige geest om afstand te nemen en toe te geven dat je het bij het verkeerde eind had.

Satya
Satya25 nov. 2020 - 21:15

Jaco Van jongeren heb ik daar meer begrip voor, die laten zich makkelijker meeslepen en inderdaad je moet moedig zijn om dan op je eigen woorden terug te komen.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 11:03

Ik vind dat je wel kan zeggen dat Nederland in grote crisis, als dit soort partijen zo groot kunnen worden Wat zegt dat over het politieke klimaat ? En, hoe komt dit ? Hoe heeft dit kunnen gebeuren.

6 Reacties
MG1968
MG196825 nov. 2020 - 12:52

Doordat jij, ik en alle anderen alhier die deze partijen al jaren zien voor wat ze zijn (martijn brengt niets nieuws en ook zijn samenvatting zal niet bij voorbaat in diskrediet gebracht worden door degene die deze feiten niet meer tot zich kunnen nemen omdat ze dan zichzelf als moeten ontkennen als rationeel), maar er niets anders tegenover kunnen zetten dan het het woord, argumentatie en (toch dank martijn) samenvattingen. De aanhangers van deze destructieve ideologieën hebben nu eenmaal het recht van vrije meningsuiting. En daarvan afgeleid.. het hebben van dubieuze standpunten. Zolang ze maar niet.... Dat recht is bij jou en mij en bij zovelen anderen volledig geïnternaliseerd en willen we niemand ontzeggen. En dus blijft het bij pogingen tot discussie gebaseerd op feiten in de hoop dat iemand de één of de ander het licht ziet. Gaat niet gebeuren. Was vanaf het begin af een verloren strijd ten opzichte van degen die weigeren te zien dat de gekozen denkwijzen, oplossingen mijlenver afstaan van datgene wat ze zeggen te willen beschermen.. die Nederlandse cultuur. Er zodanig van vervreemd zijn dat het predicaat 'fout' weer van stal gehaald kan worden. Alle pogingen van jou, mij en al die anderen die aangaven dat het niet perfect gaat zoals het gaat, dat er gedeelde verontrusting is hoe bepaalde processen verlopen en dat we het daar met zijn allen best over willen hebben (hoe kan -als voorbeeld- zijn dat er voedselbanken nodig zijn) maar dat we de door deze partijen gekozen oplossingen categorisch verwerpen. Juist omdat ze niet dat zijn wat ze zeggen te zijn: ze beschermen niet onze cultuur maar vernietigen hem op zijn Pools of Hongaars, de oplossingen van deze partijen zijn dermate fout dat we het niet meer kunnen hebben over oorzaak en gevolg. Deze partijen versmelten oorzaak en oplossing op dusdanige wijze dat ze het waarom erachter allang uit het oog hebben verloren. Hun -nogmaals: foute- oplossing is tot doel gemaakt. En nee met die oplossing nemen we (jij, ik en al die anderen) hen niet serieus. Wat rest ons meer Aart? Dan ons woord, dan onze toenadering op het punt van de gezamenlijk ervaren problemen die hebben geleid tot de radicale benaderingswijze bij sommige. Het proberen te verleggen van de focus van hun oplossing naar de problemen. Onze welwillende houding om daar samen oplossingen voor te zoeken vanuit de verschillende linkse of rechtse standpunten. Op zijn Nederlands, via dialoog en consensus. Wat rest ons nog meer Aart? Als deze partijen volharden in de gekozen benadering. Zo fout blijven als uit Martijns samenvatting hierboven nog maar weer eens blijkt? Tja, meer dan hopen dat ze niet zo groot worden dat ze zich kunnen inwerken in de Nederlandse (coalitie) machtsverhoudingen. Want dan rest inderdaad nog maar één ding. Vuur met vuur bestrijden en dan mogen ze jou, mij en al die anderen antifa noemen. Maar dat mag nu ook al.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 14:01

Kameraad, ik snap niet precies wat je bedoeld Wel is het zo, dat het fascisme inderdaad niet zoveel met de ratio heeft. Met fascisten argumenteren, heeft niet zoveel zin. Deze lieden minachten de ratio immers.

MG1968
MG196825 nov. 2020 - 20:38

@Aart Je hebt gelijk. Warrig verhaal. Sorry.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 21:59

Geen probleem

Paulus3
Paulus326 nov. 2020 - 23:46

Ze staan terug op 5 zetels. Dus wat dat betreft gaat het met de systeem zelf-reiniging best. Radicale partijen schreeuwen een beetje van de zij kanten, en soms is dat zelfs nodig, maar als ze in een kabinet mee willen doen moeten ze uiteindelijk normaal doen.

Aart van de aap
Aart van de aap27 nov. 2020 - 11:52

Wat is 'normaal' ? Is de VVD 'normaal' ? Is neoliberalisme per se 'normaal' ? Ik vind het VVD beleid helemaal niet zo normaal. Ik vind het vrij abnormaal.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 10:55

Helemaal eens.

Grietje Genot
Grietje Genot25 nov. 2020 - 10:13

Zelfs in mijn dorpje, waar het vervoer nog met paard en wagen geschiedt, staat niemand met de oren te klapperen, nee, zelfs een besmuikt grinniken kan er niet af, ook daar, in die negorij, weet me van de hoed en de rand. Het lag er allemaal duimen dik bovenop. En die kloeke en kranige voorvrouw, Anabel Nogwat (sorry, maar ik heb niks met namen) , debiteert aan een stuk antisemitische 'grappen en grollen' - waaraan die jeugdige 'Mein Kampf'-lezertjes steevast hun warm kloppend hartje ophalen. Dus vooruitgang, ho maar, het is meer van hetzelfde, je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren, zoals de oude stompen, die hier op het gammele bruggetje over de sloot kringetjes staan te spugen. Heil zo die gaat.

10 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot25 nov. 2020 - 10:15

..zoals de oude stompen [...], weten.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 11:28

Ja, die gekke Nanninga hé Een hele verzuurde vrouw. Heel boos, is zij altijd. Ik volg nooit zo goed waarover hahaha. Ze loopt altijd te klagen en te zeuren en de jammeren hahaha Warrige dame. Ik denk dat ze zelf ook niet zo goed weet, wat ze met zichzelf aan moet hahahaha

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 11:33

Jij roept wel heel veel dat Nanninga een antisemiet is, terwijl haar daden het tegenovergestelde laten zien. Haar handelingen in de gemeenteraad van Amsterdam laat vooral zien dat zij de Joden vooral steunt: ‘Nee hoor, prima, maar ik heb dat jaren geleden en bij herhaling al ontzenuwd. Kijk dan ook naar onze daden in bijv de raad. Steun aan Joods akkoord, erfpachttegoeden, namenmonument, een (aangenomen) plan tegen antisemitisme ingediend, etc’ https://twitter.com/ANanninga/status/1257295432914526208?s=20 Zal wel een ‘complot’ zijn oid...

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 13:48

Laten we wel eerlijk zijn, kameraden Ik denk ook niet dat Nanninga een antisemiet is Ze probeerde een grap te maken, op twitter, maar dit kwam niet helemaal over. En, als je dan ook nog eens FVD lid bent, schiet het al helemaal in het verkeerde keelgat. Want ja, veel van je achterban is wel echt daadwerkelijk antisemiet. Ik denk eerder dat deze dame een beetje verward is.

Satya
Satya25 nov. 2020 - 13:54

Maxmax waarom sluit zij zich dan bij een partij aan die het gedachtegoed van Kevin MacDonald en David Irving grotendeels heeft gekopieerd? Waarom is ze niet kritisch in gesprek met Irving? Wantrouwen naar dat soort mensen is goed.

Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 14:05

Max Grietje roept helemaal niet dat Nanninga een antisemiet is. "Ze debiteert antisemitische grappen en grollen", zegt ze. Ik wil best aannemen dat Grietje Nanninga als zodanig beschouwt, maar zij zegt het niet.

Karingin
Karingin25 nov. 2020 - 16:28

Het was niet 1 grap Aart, ze maakte er een sport van. Maar ik denk ook niet dat ze een antisemiet is, maar gewoon een grofgebekte trut. Die steun aan 't CIDI is niet per se een pre hoor...die zijn zelf behoorlijk geradicaliseerd

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 19:22

@Karingin Nanninga is Charlie Hebdo, en ja; daar hoort zwarte/grove humor ook bij.

Grietje Genot
Grietje Genot25 nov. 2020 - 19:55

Zoals die man (sorry, ik heb niks met namen) van de Volkskrant schreef: het zijn bizarre tijden als zo'n schreeuwtokkie als Anabel Dinges (namen, ik heb er niks mee) - die geen grap maakt zonder antisemitische ondertoon - voor gematigd moet doorgaan.

Aart van de aap
Aart van de aap26 nov. 2020 - 15:08

Karinging Voor Nanninga is het toch ook lekker scoren ? Slechte publiciteit is ook publiciteit Ze is natuurlijk ook gewoon een soort product. Ze moet leven van relletjes en opstootjes

Uilenspiegel
Uilenspiegel25 nov. 2020 - 9:53

Geheel correct. En degenen die de partij gaan overnemen zijn geen haar beter. Maar laat ze maar lekker over elkaar heen buitelen. Wilders wat zetels, Forum wat zetels, dan: samen machteloos. Gelukkig maar.

3 Reacties
adriek
adriek25 nov. 2020 - 10:22

Ze mogen (formeel) machteloos zijn, maak niet de fout hun invloed te onderschatten.

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 11:16

Dat zou een prima uitkomst zijn. De extremen moeten verzwakt worden, het midden daarentegen versterkt. Dat kan in maart volgend jaar. Daarom is ook de actie van de SP te prijzen, deze komt precies op tijd. Communisten, nazi's en fascisten moeten, binnen de grenzen van de wet, bestreden worden.

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 11:18

Eirda Er zijn behalve de PVV en FVD meer wolven, maar dan in schaapskleren waaronder DENK, NIDA, de zolderkamercommunisten en antifa.