Joop

De Jonge saboteert het testen, testen, testen

  •  
12-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hugodejonge5

© Foto: Martijn Beekman / Ministerie VWS

Wat doet de verstandige burger dus? Blijf onder de radar. Laat je alleen testen als het absoluut onvermijdelijk is.
Terug van zijn noodlottig geplande vakantie probeert minister Hugo de Jonge de politieke schade met zogenaamde daadkracht te beperken: binnenkort kunnen burgers verplicht worden in quarantaine te gaan. Wie weigert, wordt aangepakt: dan legt de burgemeester bijvoorbeeld een last onder dwangsom op.
Daarmee heeft De Jonge het testen, testen, testen effectief gesaboteerd.
Zo’n quarantaine voor jou en wellicht je gezin levert grote moeilijkheden op als om je heen de maatschappij gewoon voortdendert. Er is immers geen lockdown met allerlei faciliteiten en regelingen. Wellicht kunnen jij en je partner veertien dagen geen geld verdienen. De kinderen zijn niet welkom op school. Komt iemand van de gemeente de boodschappen voor je doen of zingt men het hooglied van de mantelzorgers? Enzovoorts.
Wie eenmaal als potentieel virusdrager is geïdentificeerd krijgt te maken met het onderzoek naar zijn of haar contacten van de laatste tijd. Ook zij worden dan geconfronteerd met de macht van de staat. Dikke kans dat ook zij huisarrest krijgen want zo kun je een verplichte quarantaine op last onder dwangsom wel noemen.
Daar maak je geen vrienden mee. Dat brengt je hele maatschappelijke netwerk in wanorde.
Wat doet de verstandige burger dus? Blijf onder de radar. Laat je alleen testen als het absoluut onvermijdelijk is. Zie het eerst een aantal dagen aan en probeer het dan nóg met huismiddeltjes. Zet je gewone leven zoveel mogelijk voort. Val niet op.
Dát zal minister De Jonge met zijn maatregel bereiken. Niet bij iedereen. Lang niet bij iedereen. Dit is een gehoorzaam en uitermate gezagsgetrouw volk. Er kwamen tijdens de bezetting een hoop koper en veel radio’s binnen, toen die moesten worden ingeleverd maar heel erg veel ook niet. Het mag geen verbazing wekken als zeker dertig procent van de bevolking coronatesten voortaan mijdt. En wat moet je dan doen? Mensen in de boeien slaan die snotterend worden aangetroffen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

GerritHoltland
GerritHoltland14 aug. 2020 - 14:08

Ik ben een grote fan van Han maar dit gaat veel te ver. Aan het begin van de crisis werden mensen die de politie bedreigden met "ik heb Corona en ik ga naar jouw spuwen" terecht verkettert. En nu roept iedereen in koor: "Blijf lekker besmet rondlopen want we begrijpen wel dat het een enorme inbreuk is op jouw vrijheid (verdienvermogen) als je in quarantaine moet". Het kan verkeren. Ook in de tweede kamer. De oppositie zit een beetje lekker te free-wheelen: gewoon lekker drammen op de fouten van de GGD. Het is inderdaad belangrijk dat de GGD zijn werk beter gaat doen, maar dat is niet de kern van het probleem. Dat is makkelijk in te zien omdat de gevallen waarmee we nu zitten stammen uit de tijd dat de GGD bijna 100% scoorde op het BCO. Inderdaad de GGD laat steken vallen, maar daar wordt niemand ziek van. Je wordt ziek van andere mensen ALS je je niet aan de basisregels houdt. Je zag ook de wanhoop bij Jaap van Dissel: iedereen maar zeiken over de mondpakjes (ze mogen van mij betreft op hoor) maar geen politicus die nu eens nadenkt over hoe we een eind kunnen maken aan die stroom van mensen die lekker gaan feesten, die weigeren zich te laten testen en die weigeren in quarantaine te gaan. Ook hier op Joop worden daar weinig woorden aan vuil gemaakt. Dus de concrete vraag aan Han: hoe denk jij dat we de verdere vespreiding kunnen stoppen nu gebleken is dat zelf 97% score van de GGD op CBO niet voldoende is om het virus terug te dringen? En ook graag even aannemen dat het dragen van mondkapjes i.i.g. niet de game changer is (zie de opleving van het virus in Belgie en andere landen). Gewoon: welke maatregelen stel jij voor om een betere naleving van de basis maatregelen af te dwingen?

Jonathan2
Jonathan213 aug. 2020 - 9:07

Alleen tijdens de bezetting hielpen de niet-gezagstrouwen de kwetsbaren met gevaar voor eigen leven, nu helpen de gezagstrouwen de kwetsbare met verlies van wat geld of 'vrijheden'. En dat voor maar liefst 2 weken. Zonder dat ze ook maar in de buurt van de Hongerwinter komen. Dus, misplaatste vergelijking. En dan kan iedereen bedenken dat als we nu al te veel niet-gezagstrouwen hebben, we dadelijk weer met zijn allen in een lockdown zitten. Overigens, er is een wezenlijk verschil tussen gezagstrouw zijn aan bezettingsmachts welke een racistische dictatuur hebben geïnstalleerd of aan een democratisch gekozen regering.

GHS
GHS12 aug. 2020 - 20:21

Een artikel in de Volkskrant van een verslaggeefster die zelf besmet was. Ervaring: als er iemand besmet is dan willen degenen die in zijn omgeving waren niet dat hun naam wordt opgegeven. En ook degene die zelf besmet is, is huiverig om mede te delen waar hij/zij geweest is en met wie er contact is geweest. Vooral toen men hoorde van het "in afzondering moeten" en de event. boete. Ergo, de mensen willen niet meewerken ( angst, tegenspartelen?) Op deze manier wordt het natuurlijk wel moeilijk om het virus te lijf te gaan.

johannn2
johannn212 aug. 2020 - 18:36

Misschien moet die dwangsom dan ook worden opgelegd als boete, zodra duidelijk blijkt dat mensen de verschijnselen al veel langer hebben maar zich desondanks niet lieten testen. Ontduiking. .

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden12 aug. 2020 - 20:41

Regels en wetten moet je altijd zo maken dat je ze met repressie moet afdwingen, omdat bijna alle burgers denken dat ze te ver gaan. Dat is het verdienmodel van de repressie en daar leven hele volksstammen van: van de BOA tot en met de Hoge Raad.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten12 aug. 2020 - 16:51

We zijn inderdaad een gehoorzaam, gezagstrouw volkje. Naast ons koper leverden we ook in groten getale onze joodse buurman in... We zijn helaas een volkje van NSB'ers. Een gesprekje tussen 2 van m'n buren dat ik gister opving toen ik met m'n hondje liep. "We gingen gisteren 'n hapje eten in de stad. Zie ik de eigenaar 6 mensen de hand schudden. Natuurlijk meteen de politie gebeld...".

djh
djh12 aug. 2020 - 10:50

Aan de ene kant vind ik de maatregelen die nu worden voorgesteld eng, maar aan de andere kant heb ik met verbazing staan kijken hoe half Nederland op vakantie ging - met een relatief veel grotere kans op verspreidibg van het virus- alsof er geen covid 19 was. Mensen die doelbewust het risico hebben opgezocht moeten daar de rekening maar voor betalen.

4 Reacties
Jeroen van den Broek
Jeroen van den Broek12 aug. 2020 - 12:41

Ja, want alleen de mensen die op vakantie zijn worden ziek. De mensen die zij bij terugkomst besmetten betalen de rekening ook. En de mensen die _zij_ weer besmetten. Enzovoorts.

Adil Nibou
Adil Nibou12 aug. 2020 - 12:55

Idd. Gewoon iedereen verplicht thuis houden en bevinden er mensen op straat dan een maandje de cel in gooien.

NoahAmber
NoahAmber12 aug. 2020 - 17:15

@Jeroen van den Broek 12 augustus 2020 at 14:41 Ja, want alleen de mensen die op vakantie zijn worden ziek. Dat wordt toch helemaal niet geschreven.

gimli55
gimli5512 aug. 2020 - 22:13

De zin over de vakantie is met een reden geschreven, anders is het een misplaatste zinloze bijdrage. Er word gesuggereerd dat de ziekte uitbreidt door vakantiegangers, anders had de schrijver de zin niet laten volgen op de eerste. Uiteraard wordt de combinatie met geld gelijk getrokken, wat dat inhoudelijk te maken heeft met de eerste alinea, snap ik niet. Gaarne uitleg. Zorgmedewerkers zoeken bewust het risico op, tellen die ook mee in het betalen van de kosten? Vreemde bijdrage die voor vele manieren uitlegbaar is.

Middenman
Middenman12 aug. 2020 - 9:27

Dus je bent verstandig als je willens en wetens ervoor kiest om het virus te verspreiden? Dan zijn we wel diep gezakt. De vergelijking met de bezetting is walgelijk.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 aug. 2020 - 10:22

Als de keuze is tussen zeker veertien dagen inkomensverlies leiden en misschien corona hebben, dan is de keuze eenvoudig, zeker als je al behoorlijke klappen hebt gehad in de afgelopen maanden. Toen mw. Marijnissen net aan Rob Jetten vroeg of er geen compensatieregeling moest komen, reageerde hij terughoudend.

Wat?
Wat?12 aug. 2020 - 10:39

Ja, vind dit artikel ook een beetje vergezocht. Aan de ene kant heb je een dodelijk virus, en aan de andere kant mensen die van noodmaatregelen doodgaan aan janken over het verval van de democratische rechtsstaat. Zitten we straks allemaal in het ziekenhuis gebonden aan de beademing onze vrijheid te vieren.

djh
djh12 aug. 2020 - 10:55

De vergelijking met de bezetting was bedoeld om het karakter van het nederlandse volk weer te geven: laf, gezagsgetrouw aan het op dat moment geldende gezag, en lijdzaam.

Middenman
Middenman12 aug. 2020 - 11:24

@Han - Er zijn landen in Europa waar ze ons uitlachen als je je zorgen maakt om twee weken inkomensverlies. In Griekenland krijg je na een bepaalde periode werkloos zijn helemaal niets meer. Dan wordt je geholpen door familie en vrienden. Die kant hoeft het hier niet op, maar een beetje meer onderlinge hulp kan echt wel. Voor ieder probleem naar de staat kijken gaat mij te ver. @Musa - 'Het Nederlandse volk' - wie bedoel je?

Bert de Vries
Bert de Vries12 aug. 2020 - 11:32

Middenman, Van der Horst heeft hier van a tot z gelijk. In het beleid van De Jonge wreekt zich nu de dubbele agenda. En publique het belang van de volksgezondheid benadrukken maar stiekem het economisch belang dienen. De vergelijking met de bezetting is prima. In beide gevallen is er sprake van eenzelfde gedrag. Namelijk, in overgrote meerderheid de leider van de kudde volgen en in minderheid een eigen weg zoeken. Het verschil zit 'm in de gevolgen. Doorgaans vertroebelt het beeld van de gevolgen het beeld van de oorzaak. Met name over dat 'bezettingsbeeld' zouden fraaie verhandelingen kunnen worden geschreven.

Middenman
Middenman12 aug. 2020 - 12:29

@Bert de Vries - Ik heb heel veel moeite met die vergelijking. Maar vooral met de politieke bedoeling erachter. Die is namelijk heel simpel - iedereen die het nu eens is met de Jonge wordt weggezet als een schaap dat domweg de kudde en de leider volgt. U noemt nog net niet de woorden lafaard en meeloper, maar dat zit er wel achter. Alsof mijn eigen weg niet dezelfde weg zou kunnen zijn als die De Jonge nu voorstelt. En van die dubbele agenda heeft De Jonge nooit een geheim gemaakt. Geen enkel land kiest voor één van beide. Mochten er ooit een leider en een kudde zijn die precies voorstellen wat u ook vindt, verandert u dan van mening om maar geen meeloper te hoeven zijn?

NoahAmber
NoahAmber12 aug. 2020 - 17:17

@HanvanderHorst 12 augustus 2020 at 12:22 Als de keuze is tussen zeker veertien dagen inkomensverlies leiden en misschien corona hebben, dan is de keuze eenvoudig, Hebben ze de ziektewet dan al stiekum afgeschaft?

Bert de Vries
Bert de Vries12 aug. 2020 - 17:44

Middenman, binnen de kudde blijven is geen vorm van lafheid. En zich buiten de kudde houden is geen vorm van moed. Lafheid en moed zijn waardeoordelen. Ik interpreteer het als iets dat soms een vorm van (on)afhankelijkheid is. En dus vaak iets anders dan dat.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2020 - 8:43

Maar hoe voorkom je nu dan dat besmette mensen anderen besmetten?

Bert de Vries
Bert de Vries12 aug. 2020 - 7:53

Xander van der Wulp liet zich in een uitzending van Op1 ontvallen, dat voor het kabinet economische belangen beslissend zijn voor de aanpak van de corona-crisis. Met andere woorden, er is zoiets als een dubbele agenda. Het risico van dubbele agenda's is, dat ze het beeld van de publieke agenda kunnen vertroebelen. En dat is al tijden het geval. De naar slaafsheid riekende eenstemmigheid bij het OMT, de mystiek van het RIVM dat zich beroept op wetenschap maar bijna nooit bronnen noemt, het gapende gat tussen belofte en daad, het chaotisch beleid dat af en toe riekt naar volslagen willekeur. Voor mij was de kroon op dit bedrog het verhaal van een wetenschapper die de mogelijkheid van besmetting via ventilatiesystemen had onderzocht. Toen hij na uitgebreid onderzoek zijn bevindingen doorgaf aan het RIVM, werd daar woedend gereageerd. De onderzoeker werd te verstaan gegeven dat hij dit onderzoek nooit had mogen doen en dat hij moest zwijgen over alles wat er over deze zaak werd gewisseld tussen hem, het RIVM, het OMT en de overheid. Hoe is het in godsnaam mogelijk. Voor dit bewust en planmatig bedrog staat Hugo de Jonge model. Vrijwel niets van wat hij te berde brengt is éénduidig Bijna niets van wat hij suggereert, wordt gerealiseerd. Dat is eigenlijk al zo vanaf het begin. En het is door de overgrote meerderheid, ook van de media, geslikt. Maar, zoals gezegd, de publieke en de verborgen agenda gaan elkaar in de wielen rijden. En de afloop staat vast: volksgezondheid is de verliezer. De implosie van de zorg, die trouwens al lang gaande is, is onvermijdelijk. Met dank, vooral, aan hen die dit kabinetsbeleid hebben gesteund.

P Haan
P Haan12 aug. 2020 - 7:12

Nu word ik wel heel nieuwsgierig wie de verstandige burgers zijn? Ik niet, in ieder geval. In de app discussie was ik er al vrij snel uit, ik regel het zelf wel. De groep mensen waar ik mee in aanraking kom is niet heel groot, dus we houden elkaar op de hoogte. Als ik positief getest zou worden zijn er een stuk of tien gezinnen die ik informeer, en de rest is te dicht bij me gekomen zonder dat ik dat wilde dus dat is niet mijn probleem. Ik heb eerder dergelijke contactonderzoeken gedaan, maar dat ging over open TBC. Tja, dat komt ook nog voor, je zou bijna vergeten dat er meer op de wereld is dan Corona. Het verschil is, dat de drager het niet weet en dat degenen die in de buurt zijn geweest dat te goeder trouw hebben gedaan. In tegenstelling tot het voorliggende euvel, daar kies je er voor om risico te lopen. En de gevolgen zijn je gegund. Het grootste probleem bij de niet verstandige burgers is, dat we opgevoed zijn om niet te piepen. Als je kan klagen, kan je werken. En omdat soort nu eenmaal soort zoekt, is dat ook de tendens om mij heen. Dus een beetje snotteren, 40 graden koorts en meer van die malligheid is nooit een reden geweest om in bed te blijven. Ik merk bij 'ons soort mensen' dat dat de grootste uitdaging is. Nu moet je je ineens laten testen bij verschijnselen die je altijd genegeerd hebt. En je moet thuisblijven terwijl je je goed voelt. Dankzij de opvolgende regeringen die de huig volledig naar de werkgevers hebben laten hangen, kunnen veel mensen het zich niet eens veroorloven om zich ziek te melden. Dat is een veel grotere drijfveer dan bang zijn voor een contacten onderzoek. Je kan bij oma wegblijven maar je moet wel naar je werk. Een dilemma van Shakespeare proporties, denk ik. Een land vol Typhoid Mary's, wie had dat kunnen dromen.

gimli55
gimli5512 aug. 2020 - 7:08

Dit zal onder de burgelijke ongehoorzaamheid gaan vallen, wat door de angstige aanhangers asociaal genoemd gaat worden. Iedereen moet solidair zijn met z'n allen, terwijl dit haaks staat op het politieke systeem wat de schade van deze crisis groter heeft gemaakt dan nodig. Het is al 40 jaar ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken, eigen schuld vette bult, iedereen is zijn of haar eigen succes en de markt zal alles oplossen. Nu blijkt dat dat niet werkt, wordt er opeens uit een ander vaatje getapt. Dan is het nieuwe toverwoord solidairiteit. Dat komt dan natuurlijk na 40 jaar niet vanzelf, dus dat moet afgedwongen worden, met nieuwe wetgeving en een app. De angst moet er natuurlijk ingeramd worden, stel je voor spontane solidariteit. De marktwerking met hoge boetes en strenge straffen worden achter de hand gehouden om de noodzakelijke solidariteit af te dwingen. Veel mensen vragen om de rechtvaardige maar strenge hand, alleen dat is moeilijk te combineren met de democratie als het "volk" een andere keuze wil maken. Vb Wit Rusland, Hongarije of Turkije. Allemaal democratisch gekozen, waarna de democratie is afgebroken. Blijft over, net als in de voorbeelden, de burgelijke ongehoorzaamheid, gezien door de aanhangers als asociaal, extreem en populistisch. Dat maakt de cirkel dan weer rond.

JanKlaasen
JanKlaasen12 aug. 2020 - 6:41

Alsof diegene die zich niet aan de quarantaine zal houden überhaupt de moeite neemt om zich te laten testen.

Archie Bunker
Archie Bunker12 aug. 2020 - 6:38

Juist, ik dacht precies hetzelfde. Met de verplichting om je mobiel bij je te hebben en een kleine aanpassing in de app, heeft De Jonge ook zijn digitale enkelband.

Tom7
Tom712 aug. 2020 - 6:38

Daarom pleit ik ook voor een armbandje met een gps tracker en temperatuurmeter, mensen die deze vrijwillig dragen kunnen dan in eerste instantie een fikse korting op hun zorgpremie krijgen. Men kan dan in goed uitgeruste BOA centra,s, overzichtelijk zien of er ergens een kinkje in de kabel komt en waar die kink dan vandaan komt, zo zorgen we met z,n allen dat het Dashbord geen rode uitschieters krijgt, noodzakelijk voor een glad lopende economie en de vooruitgang natuurlijk. En zo kunnen we vooral de omhooggevallen studenten jongeren en viruswaanzinnigen netjes bijsturen.

5 Reacties
Joost van Helpen
Joost van Helpen12 aug. 2020 - 7:00

Je vergeet de categorie die in bijvoorbeeld Bergen op Zoom verantwoordelijk is voor zeker 50% van de vele besmettingen aldaar: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-bergen-op-zoom-opeens-coronabrandhaard-werd-offerfeest-zeer-waarschijnlijk-oorzaak~b0fc2693/

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 aug. 2020 - 7:25

In China zullen ze jaloers zijn. Natuurlijk ga je met een uitkering, geen lastige vragen krijgen zoals: "het blijkt dat je vaak bij persoon X bent, bewijs daarom maar eens dat je geen gezamenlijke huishouding hebt". Wie zegt dat hij niets te verbergen heeft, verbergt inderdaad zijn gebrek aan juridische kennis niet.

Tom7
Tom712 aug. 2020 - 8:46

@Joost, kan het ook niet Helpen, maar zit een beetje in de cynische modus, klein beetje maar hoorrrrr????. Komt misschien door de Joke na Joke, die op clowneske wijze over ons uitgestrooid worden, ze zijn killing voor een nuchtere kijk, 't is een manier om m,n onrust en woede een plekkie te geven, zeg maar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2020 - 8:47

Dat klink wel een beetje heel erg griezelig @Tom Zelfs ik met mijn extreem lage inkomen zal dat niet doen* De overheid is al griezelig genoeg met hun spionage op de burger . *ik was een paar weken terug een beetje verkouden en heb gelijk een test gedaan en mezelf verder huisarrest gegeven tot de uitslag binnen was (gelukkig was er niets aan de hand) mocht u denken dat het mij allemaal niks kan schelen.

djh
djh12 aug. 2020 - 10:53

Een beter idee; bij geboorte gelijk een verplichte chip inbrengen met plaatsbepaling, geluisdopname en opslag hiervan en met wie contact is geweest. 1984 is here!

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 aug. 2020 - 6:22

'Wat doet de verstandige burger dus? Blijf onder de radar.' De asociale burger za je bedoelen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 aug. 2020 - 6:19

Dit had bijna elke middelbare scholier kunnen schrijven. Dit hele stukje is 'stating the bloody obvious". Dit is geen sneer naar dhr. van der Horst maar wel een sneer naar dhr. de Jonge. Die laatste zou dit toch moeten zien...