Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Jezidi-gemeenschap worstelt met verlies, trauma en wederopbouw

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1868 keer bekeken
  •  
ANP-427977532

Terwijl iedereen naar gerechtigheid zoekt voor de Jezidi-slachtoffers, worstelen zijzelf, zowel in Nederland als in Irak en Syrië, met het blijvende trauma van de genocide. Wat weten wij nog over dit vergeten volk?

Toen IS in 2014 de laatste genocide op Jezidi’s pleegde, was dat wereldnieuws. “Het is weer een ferman (genocide)”, zei mijn oma toen zij, vluchtend van haar dorp Gohbal naar de berg Sinjar, mijn vader aan de telefoon sprak. Ze zei: “Zoon, als je niets meer van mij hoort dan ben ik allang dood.”

Historie

De Jezidi’s zijn een etno-religieuze minderheidsgroep die voornamelijk in het noorden van Irak, Syrië, het zuidoosten van Turkije, Armenië, Georgië en Rusland leven. Zij hebben door de geschiedenis heen te maken gehad met vervolging en geweld, inclusief meerdere genocidale campagnes gericht op de uitroeiing van hun gemeenschap.

Een groot trauma ontstond tijdens de Armeense genocide, toen ongekende aantallen Jezidi's in verschillende uithoeken van de wereld hun toevlucht zochten. Sommigen gingen naar Sinjar in Irak, anderen naar Armenië, Noord-Syrië, Georgië, Rusland en het Westen. De meeste genocides op de Jezidi’s zijn door de Ottomanen uitgevoerd. Het Ottomaanse Rijk heeft talloze Jezidi’s uitgeroeid in de verschillende gebieden van het Midden-Oosten.  

Na de genocide door IS in 2014 bleef de Jezidi-gemeenschap in Irak en Syrië getraumatiseerd en verwoest achter. Duizenden Jezidi's werden gedood door IS, ontvoerd of tot slaaf gemaakt.

Een vredige gemeenschap die nooit iemand pijn deed, werd toch jaar na jaar met een nieuwe genocide geconfronteerd. Velen van hen zijn nog steeds ontheemd en leven in vluchtelingenkampen. Het trauma van de genocide en de aanhoudende dreiging van geweld en vervolging begint hun tol eisen.

Onbehandeld Trauma

In oktober 2021 reisde ik voor het eerst terug naar Sinjar, nadat ik in 2014 gevlucht was voor IS. Terugkeren naar het gebied waar mijn familie, vrienden en kennissen voortdurend slachtoffer zijn geweest van de meest gruwelijke daden in deze eeuw, was een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven.

De slachtoffers van gruwelijkheden door IS troffen bij terugkeer in hun woonplaatsen alleen puin aan. Een klap in hun gezicht. Met mijn terugkeer, 7 jaar na de genocide, hoopte ik enige vorm van toekomstperspectief aan te treffen. Daarentegen zag ik hoe slachtoffers nog steeds leefden in ruïnes, met alle gevaren van dien.

Naarmate ik meer gesprekken voerde met de slachtoffers van de genocide in Sinjar, werd steeds duidelijker dat zij tot op de dag van vandaag weinig tot geen hulp hebben ontvangen. Terwijl zij mij vragen waarom hulp voor wederopbouw nog steeds uitblijft, weten we allebei het antwoord al: ze staan er alleen voor.

Docent Ali Khalaf vertelt met dubbele gevoelens over de situatie: “Naast alles wat er is gebeurd, hebben we ook te maken met geopolitieke inmenging in de regio.” Hij wijst op het feit dat de Sinjar regio een betwist gebied is waar verschillende partijen het voor het zeggen willen hebben. Sinds de gebeurtenissen van augustus 2014 voelt hij zich machteloos. Hoewel hij over het algemeen optimistisch is, sluit hij niet uit dat het gevaar van nieuwe genocides op de Jezidi gemeenschap altijd op de loer ligt.

Het vergeten volk wordt naast Sinjar ook in de Koerdische regio Afrin, Noord-Syrië, vervolgd. Daar zijn Jezidi’s momenteel het slachtoffer van een dubbele ramp. Naast de verwoestende aardbeving die het gebied heeft getroffen, worden zij ook geconfronteerd met de gevolgen van een lopende etnische zuiveringscampagne die begon in 2018 met de Turkse inname van Afrin.

Net als in Sinjar, hebben ook daar de slachtoffers te maken met geo-politieke inmenging. Dit werd benadrukt tijdens de nasleep van de recente aardbeving. Als een van de centrale getroffen regio’s hebben de geopolitieke blokkades in combinatie met de Turkse bezetting ervoor gezorgd dat pas na 5 dagen de eerste hulp convooien konden arriveren. In de woorden van Khalaf, “Het is letterlijk tragedie op tragedie”

Sayfi Khalaf, Jezidi-slachtoffer, vertelde mij dat van haar ooit zeventien familieleden, alleen zij en haar moeder nog zijn overgebleven. Haar broers en zussen werden allemaal door IS gekidnapt of vermoord. Na haar eigen bevrijding kreeg ze geen hulp; niemand vroeg zelfs hoe het met haar ging. ‘Ik kan de pijn en het verdriet niet meer verdragen,’ vertelde ze in haar kapotte huis in Sinjar. Ze is lang niet de enige: Jezidi’s lijden aan een collectief trauma. Als gevolg daarvan plegen steeds meer slachtoffers zelfmoord.

Trauma op trauma. Dat het leed van generatie op generatie doorgegeven wordt, weten wij al dankzij onderzoeken over de Holocaust en het slavernijverleden. ‘Het trauma van Jezidi’s is niet van gisteren en vandaag,’ zei professor Jan Ilhan Kizilhan, een Duits-Koerdische traumapsycholoog, ooit. Laat me daaraan toevoegen: het zal er morgen ook zijn, en ook nog over honderd jaar.

Khalid organiseert op 18 maart in samenwerking met De Balie een programma over de tragische opeenstapeling van problemen voor de mensen in Afrin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

JohnVKR
JohnVKR16 mrt. 2023 - 8:58

"Naarmate ik meer gesprekken voerde met de slachtoffers van de genocide in Sinjar, werd steeds duidelijker dat zij tot op de dag van vandaag weinig tot geen hulp hebben ontvangen. " Dan moet ik weer denken aan al die Nederlandse politici die - vaak vanuit anti-moslim-sentimenten - in de media opkwamen voor de Jezidi's. Maar zodra het op hulp aankomt, zijn deze politici in geen velden of wegen te bekennen. What's new. Ook verbaast het me dat er zo weinig Jezidi's in Nederland zijn opgevangen. Hoewel ik me goed kan voorstellen als mensen helemaal niet weg willen uit hun geboorteland, moeten we juist ruimhartig zijn voor hen die dat wel willen. Zeker in de wetenschap dat de NAVO-landen een proces in gang hebben gezet dat tot de misdaden tegen de menselijkheid jegens de Jezidi's heeft geleid. We dragen dus een grote verantwoordelijkheid. Ook de tragedie van het Palestijnse volk is grotendeels veroorzaakt door de Europese landen, en ook hen laten we in de steek. Wat dat aangaat is het bij de Europese landen heel simpel: als puntje bij paaltje komt gaat het alleen om het enge, benauwende eigenbelang en kunnen Jezidi's, Palestijnen en Koerden stikken.

1 Reactie
EenMening3
EenMening317 mrt. 2023 - 0:22

@JohnVKR Het is veelzeggend dat je nergens IS noemt. IS draagt de volledige verantwoordelijk voor zijn gruwelijke misdaden. Het is te betreuren dat de Koerden niet alle IS-strijders die zij nog gevangen houden, berechten. Zijn ze voor 2000 geboren, dan is een zeer zware straf alleszins op zijn plaats.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 7:47

Net als de Armeniers, zijn helaas ook de Jezidi's een bevolkingsgroep met heel veel trauma's en die worden gemakshalve genegeerd. Zie hier het beschamende hypocretie van het Westen. Het enige wat jij kan doen, is hetzelfde als wat Ticu doet. Het constant aandacht vragen om de onrecht wat hun is aangedaan. Het in het nieuws brengen. Jouw kant van het verhaal laten horen en lezen. Echter jouw verhaal geloof ik en wil ik een bijdrage leveren om het lijden van de Jezidi's te verzachten. Maar die van Ticu neem ik met een korreltje zout.

E w T
E w T15 mrt. 2023 - 19:05

Wel vervelend voor de Jezidi's, dat wanneer ze het slachtoffer worden van een groep: door religie geïnspireerde strijders ,die wanneer ze naar Nederland gebracht worden om berecht te worden kunnen rekenen op een eerlijke zaak en een in Nederland als passend geldende straf kunnen ondergaan. En wanneer ze deze uitgezeten hebben weer mogen meedoen in de maatschappij. Het zal bij de gemiddelde jezidi wel de wenkbrauwen doen fronsen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 mrt. 2023 - 16:31

Ik heb niets met een godsdienst en al helemaal niet met de Islam. Noem me islamfobisch, ik zie er weinig goeds in behalve dat men wel over vredelievendheid praat maar dit in de praktijk weinig laat zien. Ook gezien de strijd onderling en en men wat discussies over een mogelijk bestaand figuur van vele, vele jaren geleden. Daarom is het voor mij ook bizar dat een groep als de Jezidi's ook troost zoeken in een religie, dat uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer komt. Wat pas echt erg is, is de wreedheid die een ander meent te mogen loslaten over een ander omdat men in een of ander fictief figuur gelooft. Zoiets kan nooit bedoeld zijn door Allah, God, Jesus of wie dan ook lijkt me. Een 'fobie' voor religie, welke religie dan ook, lijkt me dan ook meer een plus dan dit een fobie te noemen. Zonder religie is de wereld een stuk vreedzamer

14 Reacties
FelixFlex
FelixFlex15 mrt. 2023 - 17:00

Probeer je de Jezidi's nu een schop na te geven? Na vervolging door IS met duizenden doden en trauma's tot gevolg? Moet niet gekker worden. Dit past wel een beetje het NL gebruik om daders meer aandacht te geven dan slachtoffers: kijk maar eens naar de jankverhalen van 'IS bruidjes' op de publieke omroep. Ipv deze oorlogsmisdadigers uit te nodigen hadden ze Jezidi's moeten uitnodigen! Deze groep van oorlogsslachtoffers verdient veel meer aandacht, maar onder de druk om voor islamofoob uitgemaakt te worden nodigen talkshows liever makkelijkere gasten uit.

LaBou
LaBou 15 mrt. 2023 - 17:07

"Zonder religie is de wereld een stuk vreedzamer" Ik betwijfel het. Als er geen religie gebruikt wordt verzinnen we w3l wat anders. Oorlog is handel voor een bepaalde tak van industrie en dat moet en zal dus doorgaan.

GeenProbleem
GeenProbleem15 mrt. 2023 - 19:13

@labou 'Oorlog is handel voor een bepaalde tak van industrie en dat moet en zal dus doorgaan.' Over het algemeen is er wel een verband tussen hoe religieus een land is en de welvaart/geweld/oorlog in dat land.

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 mrt. 2023 - 21:24

@Felix Nee, ik geef ze geen trap na. Ik twijfel alleen aan hun godsdienst, zoals ook aan alle andere en dan met name die ene. Die wreedheid die hun ten deel valt, wens je niemand toe Doe ermee wat je wilt

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 mrt. 2023 - 21:46

Deze reactie is verwijderd

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 3:53

Dat is niet bizar, maar logisch. Als je tussen religeuze geweldadige hebberige mensen woont die je willen pakken, heb je soms weinig keus dan je eigenheid ook via een bepaalde soort cultuur-religie vorm te zoeken. Heilig schennis maakt je vogelvrij. Als atheisten waren ze al veel eerder van de aarde gevaagd. Als vrij individu kan je je veroorloven atheist te zijn. In religeuze gebieden (en dan heb ik het niet over persoonlijk geloof maar sociale regiems) kan dat niet bestaan.

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 6:41

Probleem kan zijn stelling vast wel onderbouwen.

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 6:43

Deze reactie is verwijderd

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 7:36

Ik heb niets met godsdienst stelt jij. Jij hebt je dus niet verdiept in wat voor goede zaken godsdienst kan brengen. Maar ook duistere zaken. Dit artikel laat duidelijk de duistere kanten van religeuze mensen zien. Maar ook de ongelovelijke hypocretie van het westen als het gaat om de gruwelijke gevolgen van de islam. Het leed van oa de Jezidi's staart je in het gezicht maar het westen zwijgt en negeert deze mensen. "Zonder religie is de wereld een stuk vreedzamer" De laatste keer dat ik controleerde is de oorlog in de Oekraine niet een religieuze oorlog. Hoe vreedzamer is die regio en Europa in het verlengde geworden ?

Marcus A.2
Marcus A.216 mrt. 2023 - 9:06

@Fons "Het geringe aantal reacties onder dit bericht is ook veelzeggend. Degenen die onder een bericht over Palestina binnen een uur meerdere vurige lappen tekst posten hebben even een ATV'tje. Slachtoffers van Islamitisch geïnspireerd geweld, onderdrukking, terreur en discriminatie hoeven niet bij "progressief, globalistisch links" aan te kloppen. Die zijn even een blokje om doen en kapen jouw belangen weer als ze de 'witten', christenen, joden en rechtsen aan kunnen vallen. " Helaas heb je hier 100% gelijk in. Inderdaad, je ziet het ook hier aan het aantal reacties. Als je in dit artikel het woord Yezidis zou vervangen door palestijnen en IS door israel waren er inmiddels zeker vijf keer zo veel zwaar verontwaardigde meningen gepost.

E w T
E w T16 mrt. 2023 - 10:03

Rietdijk . 100% gelijk . Mijn eerste comment op dit artikel gisteren werd afgekeurd .Het Was behoorlijk expliet maar nergens uitsluitend of discriminerend .Ik heb het daarna redelijk indentiek; met weglating van mijn mening over een bepaalde religie en haar aanhangers opnieuw gepost waarna m'n comment wel geplaatst werd. Hoop dat dit stukje niet afgekeurd word want ik schrijf niet graag voor niets.

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 11:40

"Degenen die onder een bericht over Palestina binnen een uur meerdere vurige lappen tekst posten hebben even een ATV'tje." Dit artikel gaat niet over Israel en dus hoeft de hasbarah-brigade niet in grote getale op te draven ter verdediging. Dat scheelt zo enkele tientallen reacties

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 21:29

"de oorlog in de Oekraine niet een religieuze oorlog" Was die dat wel dan was ie veel erger geweest. Dat er andere onprettige dingen zijn laat onverlet dat religie als tiepe gemeenschap en beslissing macht een groot kwaad is.

GeenProbleem
GeenProbleem17 mrt. 2023 - 9:45

@Labou 'Probleem kan zijn stelling vast wel onderbouwen. Nou, kijk eens naar de ranglijst met de Human Development Index en kijk eens hoeveel landen echt religieus zijn?