Joop

De jeugd vreest de toekomst

  •    •  
12-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We leven in een tijd waar depressieve gedachten over gevolgen van klimaatveranderingen, vergrijzing van de bevolking of economische rampspoed een al te positieve levensverwachting ondermijnen
De jeugd heeft de toekomst. Deze wandtegeltjeswijsheid is dik achterhaald. De vergrijzing komt er aan. Er worden maatregelen getroffen om bijkomende problemen voor te zijn. Maar dan ineens lees je: de jeugd vreest de toekomst. Het pensioenakkoord is nadelig voor de oude dag van de jongeren van nu. Gelijk hebben ze, de jeugd van links tot rechts. Waarom zouden zij meer premie moeten betalen en minder ontvangen?
Eén klein puntje van kritiek op het manifest van de Pensioenopstand : de AOW-leeftijd sneller verhogen? Ik wil ze nog eens horen tegen de tijd dat ze 65 zijn en nog toen jaar moeten doorwerken.
De bevolking wordt grijzer en groeit gestaag door. Het wordt druk in Nederland. Heel Nederland? Nee, vooral de Randstad barst in 2025 uit zijn voegen, heeft het CBS berekend. De zorgen van de jeugd en het CBS herinnerden me aan een artikel van 12 oktober vorig jaar. Als de jeugd nog een beetje toekomst wil hebben, moeten de ongeborenen de ruimte krijgen. Ik laat je dat artikel, in een samengevatte versie, nu nog eens lezen.
Welke toekomst die jeugd zal hebben, is niet zeker. We leven wel in een tijd waar depressieve gedachten over de gevolgen van klimaatveranderingen, vergrijzing van de bevolking of economische rampspoed een al te positieve levensverwachting ondermijnen.
Je hebt optimisten die denken dat het wel mee zal vallen en je hebt optimisten die tal van oplossingen bedenken om lustig voort te leven. Ik hoop dat de eersten gelijk krijgen en de tweede groep zou eens te rade moeten gaan bij de demografen die in PNAS , het Amerikaanse tijdschrift voor ontwikkelingen in de wetenschap. VPRO’s Noorderlicht haalt de demografen aan:
Het afremmen van de bevolkingsgroei, concluderen zij, kan tot 2050 16-29% van de reductie in uitstoot van broeikassen realiseren die volgens het IPCC nodig is om een gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen.
Ofwel: ongeborenen zijn het milieuvriendelijkst, kopt Noorderlicht vrolijk.
Een waarheid als een koe. Wie niet geboren wordt, kan ook niets fout doen. Louter onze aanwezigheid veroorzaakt onmiddellijk milieuschade. Dat kan beperkt worden door simpelweg met minder te zijn.
Ondanks dat god met natuurgeweld en mensen met oorlogsgeweld daar het nodige aan bijdragen, groeit de wereldbevolking gestaag. De problemen die mensen veroorzaken groeien in sommige gevallen nog sneller. Voorbeeldje: tussen 2000 en 2006 groeide de Nederlandse bevolking met vijf procent. De zorgkosten stegen in diezelfde tijd met ruim 56 procent.
Andere problemen, als de schaarste aan voedsel, grondstoffen en gezond drinkwater, zijn zeker op te lossen als de verdeling wat beter wordt geregeld. Als de wereldbevolking maar zeer beperkt groeit. De huidige noden kunnen voor een groot deel geledigd worden via betere politieke beslissingen en wetenschappelijke vooruitgang. Maar bijna niemand leeft meer bij brood, water en frisse lucht alleen. Huizen, wegen, scholen, kantoren en fabrieken zijn onmisbaar onderdeel van de existentie geworden.
Blijft de bevolking groeien, dan zal er ergens een omslagpunt komen en is er te weinig ruimte is voor de brood, water en schone luchtvoorziening.
Kortom: willen we nog een lange, mooie toekomst, dan zullen we de ongeborenen de ruimte moeten geven.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

"Eén klein puntje van kritiek op het manifest van de Pensioenopstand: de AOW-leeftijd sneller verhogen? Ik wil ze nog eens horen tegen de tijd dat ze 65 zijn en nog toen jaar moeten doorwerken." Ja, dat is toch logisch. Mijn generatie moet toch langer doorwerken, door dat eerder in te voeren betalen de ouderen mee. Verder ben ik het er volledig mee eens.

Waterbeer
Waterbeer12 okt. 2011 - 20:56

ach wat....jullie doen met zn allen jullie stinkende best de jeugd wijs te maken dat ze met een debiele erfzonde geboren zijn niet vanuit christelijke theologie maar puur uit ranzig kapitalistische filosofiën elk kind moet uitkijken wat ie doet bek opentrekken staan zware straffen op in het onderwijs maar zelfs de onschuldige twitteraar kan diep in de nacht van zijn bed gelicht worden omdat ie iets gemeens zei over het een of ander vindt u het dan gek dat onze jeugd dom en murw geworden is het is alsof je een klein poesje gelijk bij de moeder wegrukt en steeds in het donker opsluit en daarna verwacht dat dit een schattig katertje wordt zo werkt het niet En het erge is Dat wordt veroorzaakt door diezelfde jeugd die indertijd de toekomst nam en tegen hun ouders zeiden: bek dicht ouwe; jullie hebben de tweede wereld oorlog veroorzaakt nu onze tijd en jaren en jaren heeft deze jeugd van rondneukende hippie tot carriereyup tot verbodsgoeroe's van nu jeugd mag niks jeugd moet in de pas lopen want anders zwaait er wat !!! en als de jeugd iets leuks wil doen noemen we dat overlast TENZIJ wij het zelf bedacht hebben . De jeugd had ons het vuur aan de schenen moeten leggen dat doen ze niet we hebben ze murw gebeukt onze volwassen generaties maken ons schuldig aan structurele kindermishandeling en die depressiviteit is het gevolg niet de ellende in de wereld ellende in de wereld hadden we vroeger een medicijn voor en dat heette de jeugd

tukker2
tukker212 okt. 2011 - 20:56

In de jaren tachtig hadden wij bijna één miljoen werkelozen. De schoolverlaters waren wanhopig en wij gingen een generatie overslaan. Enkele jaren later werd het al moeilijk om aan de juiste medewerkers te komen. Dit alles olies is weer paniekvoetbal onder leiding van de PVDA.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250012 okt. 2011 - 20:56

Het is treurenswaardig dat de jeugd pessimistisch is maar het is wel gebaseerd op realisme. Van de E.U kan feitelijk gezien niemand(meer) vrolijk van worden. Domino-effecten, tja, die krijg je automatisch met de E.U.! De vergrijzing hadden we 40 jaar geleden al kunnen voorspellen. In 2050 zullen er naar schatting ruim 9 miljard mensen zijn. Veel meer zal Moeder natuur niet kunnen voorzien van water en ergo voedsel. Maar dat kun je Rome en Verweggiestan niet wijsmaken... Je wordt gek van de file's in NL maar de KinderBijslag nog niet afgeschaft.

eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

Laat ik eens duidelijk maken waar ik vooral problemen mee heb. Bijna alle bestuursfuncties waar ook ter wereld worden bezet door mensen die van 1950 tot laten we zeggen 1970 geboren zijn. Deze mensen zijn over 30 jaar bijna allemaal dood, toch nemen ze aan de lopende band beslissingen over die tijd, hierbij staan vrijwel nooit de staat van de planeet op welk gebied dan ook voorop. Het lijkt allemaal om winst op de korte termijn te gaan, maar daar kan mijn generatie helemaal niets mee. Concrete voorbeelden zijn er genoeg, maar om het kort te houden doe ik fat niet.

JoopSchouten
JoopSchouten12 okt. 2011 - 20:56

Marcel van Dam: 'De generaties na de babyboomers zijn niet slechter af' Een alinea uit het stuk: 'Het CPB heeft nu een toekomst berekend op basis van de veronderstellingen dat de productiviteit (en koopkracht) de komende dertig jaar groeit met 1,7 procent per jaar, maar dat we over die hogere koopkracht geen extra belasting betalen zoals nu in ons progressieve belastingstelsel het geval is. Een mooi voorbeeld van wensdenken. Daardoor dalen de belastinginkomsten met meer dan 30 miljard euro per jaar, die door vrijwel alle politieke partijen - ook PvdA, D66 en GroenLinks - zijn ingeboekt als noodzakelijke bezuinigingen. Daarmee hebben die partijen zich de gevangene gemaakt van een berekende toekomst, die een gewenste toekomst onmogelijk maakt. Ze noemen dat een hervormingsgezinde visie.' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6227/Marcel-van-Dam/article/detail/2966001/2011/10/13/Marcel-van-Dam-De-generaties-na-de-babyboomers-zijn-niet-slechter-af.dhtml

Reprehensionem
Reprehensionem12 okt. 2011 - 20:56

Dat kan beperkt worden door simpelweg met minder te zijn. Of met minder tevreden zijn. Het stuk is me uit het hart gegrepen. Vaak erger ik me aan al die mensen met hun misplaatste optimisme, onverschilligheid en naiviteit. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, verre van, maar probeer wel realistisch te zijn en alle cijfers en voorspellingen op het gebied van (met name) milieu en economie stemmen mij niet optimistisch. Een paar vrienden van me, getrouwd stel, zijn in verwachting. Ik vraag me wel eens af wat voor toekomst de wereld hun kind kan bieden en hoeverre zij daartoe de mogelijkheden nog zullen hebben.

Dewik2011
Dewik201112 okt. 2011 - 20:56

Wat een deprimerend stuk. Neem een borrel. Als ik nu geboren zou worden, dan zou ik me alleen zorgen maken over het feit dat ik waarschijnlijk 100 jaar oud wordt. Ik moet daar niet aan denken. Alle andere problemen zijn relatief en vooral aangepraat door belangengroepen; De economie is altijd in crisis, toch verdubbelt onze welvaart ieder 30 jaar. Mijn kinderen hebben meer welvaart dan ik. De gevolgen van klimaatverandering staat niet in de top 100 van de problemen van de afgelopen eeuw (ondanks 0.7C temp stijging en zeespiegelstijging) en zal ook niet in de top 100 van de komende eeuw staan. Er zijn namelijk geen problemen die niet op te lossen zijn met wat leuke civiele projecten. De bevolkingstoename zal uiteindelijk een balans bereiken. Het wordt druk maar Nederland staat inmiddels op de 20e plaats wat betreft bevolkimgsdichtheid...wij leerden dat was plaats no 1.

3 Reacties
Waterbeer
Waterbeer12 okt. 2011 - 20:56

Als ik nu 16 was zat ik in de cel of had ik mezelf van kant gemaakt ik begrijp niet hoe ze het kunnen volhouden ik was toen mondig daar staan nu zulke zware straffen op dat ik vrees dat ik dat niet aangekund had

eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

Hoe oud bent u?

Sternenstaub
Sternenstaub12 okt. 2011 - 20:56

Wat weet u toch leuk en vlot te brengen hoe weinig sjoege van echt belangrijke zaken u heeft. Een soort Opstelten. Die weet ook niks dat echt van belang is. Deprimerend. Zijn we weer terug bij de jeugd die geen echt rolmodel ziet in de gelederen van de heersende klasse. En daarom elders zoekt, soms op duistere paden. Deze jeugd wordt in de steek gelaten. Dat is duidelijk. Maar een weg vinden zullen ze.

[verwijderd]
[verwijderd]12 okt. 2011 - 20:56

Basisvoorbeeld van iemand die een aantal cijfers ziet maar geen flauw idee heeft wat er echt aan de hand is. De Nederlandse bevolkingsgroei is al tijden aan het afnemen, vandaar dus ook de vergrijzing. Verder zorgt het verschuiven van de welvaart alleen maar voor meer problemen. Wie gaat tegen de chinezen en indiers zeggen dat ze echt geen tweede auto mogen hebben of elke dag vlees?

2 Reacties
PdeJonge
PdeJonge12 okt. 2011 - 20:56

Minder groei is toch nog altijd groei? Ik heb nog nergens gelezen dat de groei tot stilstand zal komen of zelfs negatoef zal worden. Deze maand wordt de 7 miljardse wereldburger geboren. Ergens op de wereld zitten er onder die 7 mlljard de mensen die ons op onze vergrijsde dag zullen verplegen. Dus echte problemen zijn er eigenlijk niet.

eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

Daar is hij weer, het argument op basis van 2e afgeleide. De groei neemt af, ja leuk maar zolang de groei nog positief is hebben we daar niet veel aan. Daarbij, wie vertelt mij dat de groei ooi negatief zal worden? Oke, het is belangrijk om te weten, maat veel te zwak om zulke directe conclusies aan te verbinden.

[verwijderd]
[verwijderd]12 okt. 2011 - 20:56

En blijven we de nieuwe generatie vertellen, dat ze later net zo'n leven moeten leiden zoals de mensen uit de familie Doorsnee met een aardig inkomen nu doen? Of liever als de familie Overdetop waar pa en ma geld als water verdienen? Wat doen we met ons leven? Voelen we onszelf als een klein garnaaltje, die er waarschijnlijk niets toe doet in de grote zee. Of lopen we in een tredmolen steeds hetzelfde rondje omdat we ongelooflijke controle freaks zijn? Vertellen we ook aan de onze kinderen dat ze volgzaam moeten toezien hoe de economie verder draait en graait, omdat die wereld gewoon gebaseerd mag zijn op grotendeels virtueel geld, en daardoor net zo stevig is als een kaartenhuis? Haal één kaart weg en het hele zooitje begint in te storten. Dat ze moeten werken, werken, werken voor een huis om de hypotheek te betalen, terwijl dat huis overgewaardeerd is terwijl er een huizenbubbel is ontstaan die aan het leeglopen is , dus de droom om ooit één met winst, groot opgebouwd kapitaal te bezitten is alweer vervlogen. Dat ze elke morgen weer naar die rotbaan gaan terwijl ze eigenlijk liever iets anders doen, maar dat ze geen knopen moeten doorhakken, omdat het werk zo’n zekerheid biedt net als de diverse zekerheden waar we contracten van hebben liggen die we beter in een kunnen bewaren ( omdat het leven nou één keer gebaseerd is op zekerheden). Vertellen we die generatie nog steeds dat we bouwen aan een pensioen om op de pensioengerechtigde leeftijd eindelijk te doen wat we zelf altijd al hebben willen doen maar dit uitstellen voor later? Vertellen we dat de politici betrouwbaar zijn omdat de regering het beste met ons voorheeft omdat niemand zo egoïstisch kan zijn om alleen uit eigenbelang te handelen? Dat mensen in de regering gestudeerd hebben en zich laten adviseren door mensen die nog meer gestudeerd hebben en daardoor beter weten dan wie dan ook in het land hoe het land verbeterd kan worden. Want het nieuwste kabinet is altijd bezig om het beter te doen dan het vorige kabinet. Misschien dat we binnen afzienbare tijd nat in het zweet wakker worden midden in de nacht, omdat het besef doordringt dat zekerheden net zo kunnen verdampen als water. Vertellen we dan verschrikt dat we ons schamen omdat we niet wisten dat de wereld er zo ernstig aan toe was? Omdat we dachten dat je geen honger hoeft te lijden als je maar hard genoeg werkt, omdat we niet wisten dat we teveel met onszelf bezig waren en waren vergeten dat empathie ook geldt voor de mensen die niet tot de familie en kennissenkring behoren, omdat we niet wisten dat we te inhalig en te onverschillig waren. Omdat we niet beter wisten, namen we nog een hap chips voor de tv. en sloten we ons af voor informatie over de achtergrond van het wapengeweld en de uitbuiting in landen waar veel olie is en die geschikt waren voor de oliepijpleidingen. We dachten er niet aan dat het dan ook mogelijk moet zijn om waterleidingen aan te leggen zodat nergens water tekort is, je weet wel onze eerste levensbehoefte, want wij vertrouwden onze regering , die geweld steunde en ons vertelde over de beste bedoelingen en voor de vrede en we accepteerden de toestemming hiervoor omdat ons was wijsgemaakt dat dit democratisch was gebeurd. Ik hoop dat de nieuwe generatie ons niet gelooft en dat zij het anders gaan doen omdat zij wel de tekortkomingen en fouten zien, omdat wij ze een behoorlijk kapotgemaakte wereld nalaten. Dat zij vat krijgen op waar wij geen vat op konden krijgen omdat we maar een speelbal waren. Grote kans dat we over een aantal eeuwen bestempeld worden als een stelletje primitievelingen.

1 Reactie
eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

Ik denk dat heel veel mensen inzien dat het anders moet, maar hoe? Daar komt nog bij dat wat ik hieronder aangeef in principe van alle tijden is, alween omdat ver voordat ik geboren was de mensen begonnen is met het vernielen van de Aarde is het extra belangrijk geworden. Dat neemt niet weg dat ik vrees dat mijn generatie zich over 10 tot 20 jaar ook zo gedraagt, en dat de hoogopgeleide jeugd daar over gaat zeuren. Mensen zijn nou eenmaal egoïstisch, alleen mensen die rationeel kunnen bedenken dat ze daar niemand mee helpen hebben een kans daar overheen te komen. Voor mijn generatie is het te laat, wij zullen economische weinig zekerheden hebben en met een energie en klimaatprobleem worden opgezadeld. De oplossingen voor dat tweede zullen door het eerste worden tegengewerkt. Schreef ik liggend in bed op een apparaat dat 117 gram weegt, misschien liggen daar ook wel kansen. Als er nog grondstoffen zijn... Misschien dat ik beter een studieboek kan gaan lezen.

BasVV
BasVV12 okt. 2011 - 20:56

Ach. Toen ik jong was was er het het rapport van Rome. De wereld zou vergaan. Er zouden oorlogen komen. Er zou geen brandstof, geen water en eten meer zijn. En eh. We zijn nog nooit zo rijk geweest.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten12 okt. 2011 - 20:56

'We zijn nog nooit zo rijk geweest.' Wie zijn 'we' ? Ik ben er weinig op vooruit gegaan. Ondanks loonsverhogingen betaal ik in verhouding meer voor het noodzakelijke levensonderhoud. De aarde is door vervuiling en mismanagement bijna naar de klote en de opwarming zorgt voor meer klimatologische ellende. Als je dit laatste in een geldbedrag zou moeten optellen is jouw zogenaamde 'rijkdom' volledig verdampt. Om deze schade te herstellen is meer geld nodig dan alle winsten bij elkaar opgeteld... Kortom, rijkdom is relatief.

Yggdrasil
Yggdrasil12 okt. 2011 - 20:56

Er zouden oorlogen komen. Er zou geen brandstof, geen water en eten meer zijn. En eh. We zijn nog nooit zo rijk geweest. ================== Laten we dat we maar vervangen door er is een groep die nog nooit zo rijk is geweest en laten we dan ook maar vaststellen dat die voorspelling van die oorlogen in ieder geval klopt. Ik ga al langzamerhand richting de 60 en ik kan alvast beweren dat er in mijn tijd altijd wel ergens een oorlog werd gevoerd. De brandstof raakt ook al op, daar is ook al geen speld tussen te krijgen. Wij mogen dan wel de luxe hebben van water uit een kraan maar er zijn nog miljoenen zo niet miljarden mensen die die luxe niet hebben, geen stromend water, geen toilet of andere sanitaire voorzieningen. Hetzelfde verhaal voor eten, er zijn nog steeds miljoenen mensen die niet kunnen rekenen op minimaal één maaltijd per dag. Dus die voorspellingen zijn wel zo'n beetje uitgekomen.

JanB2
JanB212 okt. 2011 - 20:56

We leven in een tijd waar depressieve gedachten over gevolgen van klimaatveranderingen, vergrijzing van de bevolking of economische rampspoed een al te positieve levensverwachting ondermijnen En zo heeft iedere generatie wel wat. Mijn generatie groeide op met het idee dat er ieder moment een kernaanval kon komen. Die angst was reeel. Dat voelde men toen zo en inmiddels weten we dat dat gevoel ook juist was: tot 2 keer toe heeft het Warschaupact op het punt gestaan om op basis van foutieve informatie en/of door de Navo uitgelokte misinterpretaties (Able Archer 1983) een "tegenaanval" te lanceren. Het scheelde maar een haar of ik had wellicht nooit eindexamen gedaan en de huidige jonge generaties zouden nooit geboren zijn.

1 Reactie
eeweew
eeweew12 okt. 2011 - 20:56

In dit geval is weten dat bij actie de schade beperkt kan worden maar het zien van gebrek daaraan het meest frustrerend.

Alexanderr2
Alexanderr212 okt. 2011 - 20:56

Het overgrootte deel van de Jeugd geeft niets om politiek, milieu of wat dan ook... die zijn zoals iemand hier al zei bezig met hier en nu. Ja ik wil de pret hier niet verpesten, maar dat is de realiteit. En ik ben wel bezig met de toekomst en ik vrees de toekomst niet. Ik heb me al jarenlang ingezet om een goede toekomst te krijgen en die in te richten zoals ik zelf wil... en mijn dromen najagen. Dat kan ik nog steeds doen, zolang ik dat kan ben ik optimistisch over de toekomst.

2 Reacties
Dewik2011
Dewik201112 okt. 2011 - 20:56

Dat zeiden de oude Egyptenaren zo'n 3000 jaar geleden al over hun jeugd....volgens de hieroglyfen. Beste mensen....waarom moet de jeugd geintereseerd zijn in politiek...ze zijn net als wij toen we 16 waren...vooral bezig met school, meisjes, brommers, wat doe ik aan, dat huiswerk, daar komt nu nog bij de games en de sociale sites, muziek, uitgaan, vechten en afzetten tegen ouders, verwerven van meer vrijheden, uitgaan. Nu gaan er vast heel veel reageerders zeggen dat zij wel geintereseerd waren in politiek toen ze 16 waren....mijn antwoord daarop: dat is totale b.s.

DonCarlos
DonCarlos12 okt. 2011 - 20:56

Ja,ik wil de pret natuurlijk ook niet bederven maar de toekomst is toch wel de dood?of heb ik nou alles verraden.Hoe je ook je best doet,het blijft natuurlijk wel uitstellen.Wat niet zeggen wil dat de zwaartekracht, die toch wel wint,dat je dan vast moet gaan liggen natuurlijk,maar optimistisch over de toekomst ben ik zelf wat minder.