Joop

De jeugd verdient meer

  •  
05-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
4319805890_6bf8395978_c

© cc-foto: Heidi

De derde maandag van de maand januari werd ooit uitgeroepen tot de meest sombere dag van het jaar, Blue Monday. Kunnen we die niet juist aangrijpen voor iets positiefs, een Bright Monday?
Het begon al voor de pandemie: steeds meer nieuwsberichten meldden dat het niet lekker gaat met onze jongeren. Minder zin in het leven, steeds meer moeilijkheden in het onderwijs, de druk op de jeugdzorg die toeneemt: een willekeurig rijtje voorbeelden. Door het virus is het er allemaal niet beter op geworden, voorzichtig gezegd. De maatregelen die werden genomen om het virus te beteugelen bleken ook een rem op de ontwikkeling van jonge mensen.
Bezoek aan de disco dient de psychosociale ontwikkeling, net als met leeftijdgenoten rondhangen op een sportclub, of waar dan ook. Wat me vooral is opgevallen is dat ze minder lachen, die jonge mensen. De levenslust lijkt afgenomen. Terwijl jong zijn betekent dat je lol hebt, lacht om flauwe grappen en leeftijdgenoten plaagt of er juist stiekem een beetje verliefd op bent. Het is allemaal wat minder geworden, de afgelopen twee jaar.
Sommige jongeren maken zelfs een ietwat afgestompte indruk (’ numb ’ noemen ze dat in de VS, een vergelijkbaar Nederlands woord ken ik niet). Ze zijn het zich ook niet of nauwelijks bewust, omdat ze niet beter meer weten dan dat corona regeert. De ouders leven wat minder in het hier en nu, en proberen te overleven met een beroep op het gezonde verstand (‘het moet toch ook weer een keer overgaan’).
Het zou goed zijn als we ons collectief wat meer gaan bezighouden met de noden van jonge mensen, juist in deze tijd. Wat kan er nog wel? Waar kunnen ze naar uitkijken? Waar is collectief wel iets leuks te beleven? Het is goed dat er hulplijnen zijn voor hoogoplopende psychische nood, maar waar is het platform van de positiviteit? Waar krijg je opbouwende tips en kun je ook nog een beetje glimlachen?
De derde maandag van de maand januari werd ooit uitgeroepen tot de meest sombere dag van het jaar, Blue Monday. Kunnen we die niet juist aangrijpen voor iets positiefs, een Bright Monday ? Een snelgroeiende groep enthousiastelingen werkt aan een event op de avond van 17 januari a.s. Geheel belangeloos, voor jongeren, en zoveel mogelijk ook door jongeren. Iedereen kan een bijdrage leveren, al is het maar door dit stukje te helpen verspreiden.
‘Groeien door te delen’ is het devies, met klagen of alleen thuiszitten komen we er niet.
De jeugd heeft de toekomst, maar alleen als we dat met elkaar echt willen…
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:58

Als je iets iedere dag zegt wordt het vanzelf waar! Zitten we niet elkaar in een dip te praten? Je zou er bijna een dip van krijgen. Na de winter begint de lente weer, dat schiet alweer aardig op! Dat is perspectief dat niemand kan missen.

Kortdoordebocht
Kortdoordebocht6 jan. 2022 - 8:19

Beste meneer Bakker, "Sommige jongeren maken zelfs een ietwat afgestompte indruk (’numb’ noemen ze dat in de VS, een vergelijkbaar Nederlands woord ken ik niet)." Was u misschien op zoek naar het woord "gevoelsarm"? Sorry, een inkoppertje :-) Hartelijke groet, Kortdoordebocht

Radio-Head
Radio-Head6 jan. 2022 - 7:02

- Timothy Leary - "Think for yourself, question authority. Throughout human history, as our species has faced the frightening terrorizing fact that we do not know who we are, or where we are going in. This ocean of chaos, it has been the authorities, the political, the religious, the educational authorities who attempted to comfort us by giving us order, rules, regulations, informing, forming in our minds their view of reality. To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability to inform yourself. Think for yourself Question authority" Tool ~Third Eye~ Live( Lyrics) https://www.youtube.com/watch?v=tdvLG4yOpSo Fijne dag.

OlavM
OlavM6 jan. 2022 - 1:15

Mooi stuk. Goed dat hiervoor aandacht wordt gevraagd. Een "bright monday' is een leuk idee. Want maandag is sowieso een riskante weekdag, die dreigt "blue" te worden: "Monday, Monday, can't trust that day Monday, Monday, sometimes it just turns out that way Oh Monday mornin' you gave me no warnin' of what was to be Oh Monday, Monday, how could you leave and not take me" (https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=mamas+and+the+papas+monday+monday+video)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 21:36

Het is me opgevallen dat de laatste 10 of 20 jaar mensen allemaal minder lachen. Moppen zijn uitgestorven - wanneer heeft u voor het laatst een mop gehoord . Waar het precies aan ligt weet ik niet - telefoons ? Rutte? vertrutting? Ik ben trouwens dol op de derde maandag van januari - alle rotfeesten voorbij, de sneeuwklokjes melden dat het onherroepelijk lente gaat worden, de dagen beginnen merkbaar langer te duren en meestal is het weer wat droger dan in december . En wat we voor de jongeren kunnen doen? Laten we eens ophouden met ze te betuttelen de hele tijd . Verlaag de leeftijd voor horeca weer naar 16 en stuur ze niet naar bureau Halt voor een propje papier op straat gooien, en mopper niet zo als ze eens een keer gek doen . De oorlog tegen de pubertijd heeft lang genoeg geduurd en zoals de zaken er voor staan met het klimaat - als je ze geen toekomst gunt, gun ze dan tenminste een heden.

2 Reacties
Roeluit1986
Roeluit19866 jan. 2022 - 17:37

Die klotetelefoons hebben veel stuk gemaakt. Mensen praten niet meer met elkaar, maar zitten de hele dag op hun telefoon te kijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:51

En dan bellen ze met ma dat ze over 5 minuten thuis zijn.

FromValue
FromValue5 jan. 2022 - 16:49

Zeer zorgelijk.... voor mij als veertiger is de impact niet zo groot... maar voor de jeugd is de impact gigantisch. Daar wordt door velen schouderophalend met boomer-speak laatdunkend overgedaan, maar de rekening van deze crisis is op alle fronten bij de jongeren neergelegd. Daar past ff wat dankbaarheid - een toelage van 2.5k voor elke Nederlander tussen de 16 en de 25 lijkt mij een prima geste.

Cam Millo
Cam Millo5 jan. 2022 - 16:15

De jeugd verdiend van alles, maar ook voor de jeugd geldt dat je niet alles krijgt. Soms is een beetje moeite doen voor iets veel leerzamer

6 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 jan. 2022 - 19:26

aldus de boomer die niet jarenlang in lockdown in zijn/haar jonge jaren voor een virus wat jongeren slechts beperkt raakt.

Cam Millo
Cam Millo6 jan. 2022 - 10:58

@RechtdoorZee93 5 januari 2022 at 20:26 aldus de boomer die niet jarenlang in lockdown in zijn/haar jonge jaren voor een virus wat jongeren slechts beperkt raakt. Enig idee hoe de boomers in de 50 tiger-60 tiger jaren opgegroeid zijn en welke mogelijkheden zij hadden om zich te vermaken. Totaal niet te vergelijken hoe de jeugd nu opgroeit in alle luxe en weelde mede dankzij die boomers. Van harte gegund hoor, maar loop niet te zeiken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 jan. 2022 - 17:27

Dat is een hele andere discussie .... Het langdurig opleggen van sociale beperkingen is simpelweg het schadelijkst voor jongeren, want zij bevinden zich immers in een ontwikkelende levensfase. Opbouwen van contacten, netwerken, vriendschappen, liefdesrelaties. Dit allemaal is behoorlijk belemmerd door de covid maatregelen. Het gebrek aan empathie van oud naar jong tijdens zowel de covid als woningcrisis is soms echt stuitent.

Roeluit1986
Roeluit19866 jan. 2022 - 17:28

" Totaal niet te vergelijken hoe de jeugd nu opgroeit in alle luxe en weelde mede dankzij die boomers. Van harte gegund hoor, maar loop niet te zeiken." Ja want iedere jongere groeit in luxe en weelde op. Als er één generatie is die geprofiteerd heeft is het de boomer-generatie wel. Onbeperkt studeren zolang men zin had. Huizen kopen met geleend geld. Vaste contracten. Lage zorgkosten. En de generatie van nu? Financiële crisis? Laten we de studiefinanciering afschaffen en de pensioenen korten. Een huis kopen of überhaupt een woning krijgen? Waar krijg je nog vaste contracten? En vanaf je 18e betaal je je blauw aan zorgverzekeringen waar je nauwelijks gebruikt van maakt en het maar de vraag is of als je 65 bent je nog wel dezelfde kwaliteit zorg krijgt zonder bij te betalen. En als kers op de taart moet deze generatie zich al 2 jaar opsluiten en leven als een bejaarde, wordt al voor de 3e keer achter elkaar het onderwijs gesloten en god mag weten wat deze lockdowns allemaal nog voor kosten gaan geven. En ze mogen ook nog eens steeds later met pensioen. Ja ze mogen de boomers wel heel dankbaar zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jan. 2022 - 9:38

Roeluit86 Wat denk jij simplistisch zeg! Je hebt er weinig weet van!

Roeluit1986
Roeluit19868 jan. 2022 - 14:28

Minoes&tuin En waar ben je het dan niet mee eens? Dan kunnen we een gesprek voeren, daar is dit forum voor.

Markzelluf
Markzelluf5 jan. 2022 - 15:56

Prima idee om meer voor jongeren te doen. Leuk dat er op 17 januari dus iets georganiseerd wordt, maar de informatie die Bakker verstrekt is wel heel erg summier. Wat, waar en hoe? Lijkt me handig om te weten - al val ik in de leeftijdscategorie van Bakker en ken ik het verschijnsel disco. Of dat ook voor onze kids geldt? Clubs toch?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:53

Ik geloof dat de laatste disco nu het coronadiploodje legt!