Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Jager: ‘Nieuwe wetgeving voor banken met staatssteun’

  •  
20-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
DeJager_bonussen_01.jpg
Update: CDA wil strengere regels bonussen van bankbestuurders met terugwerkende kracht invoeren
Minister Jan-Kees de Jager wil in de toekomst situaties als bij de ING-bank voorkomen. De bank kreeg staatssteun, maar de bestuurders kregen toch een riante bonus uitgekeerd terwijl de bank later zei in zo’n slechte situatie te verkeren dat ze de pensioenen moet bevriezen. De Jager wil in het voorjaar met een nieuwe wetgeving komen die bonussen van bankbestuurders die staatssteun krijgen aan banden legt.
Update 18.00
Het CDA wil strengere regels voor bonussen van bankbestuurders met terugwerkende kracht invoeren. CDA-Kamerlid Elly Blanksma doet alvast een moreel beroep op de bestuurders van de ING om hun bonussen terug te storten, meldt Trouw.
Bij staatssteun kun je eisen stellen. Daarom ben ik van plan met een nieuwe wetgeving te komen die stelt dat zolang een bank aan het staatsinfuus zit, bestuurders geen bonussen meer mogen krijgen”, zei De Jager bij Buitenhof.
De Jager begrijpt de commotie rondom het bonusbeleid bij ING heel goed. “Je kunt wel zeggen ‘het valt binnen de afspraken die zijn gemaakt’, maar het had gematigder gekund.” De overheid heeft nu de afspraak met banken gemaakt dat zei alleen bonussen mogen uitkeren wanneer zij winst maken. Die regel geeft de overheid weinig mogelijkheden om in te grijpen.
Topman Cees Maas vindt het huidige bonusbeleid van de ING niet passen binnen de code banken. Maas, nu topman bij een Japanse investeringsbank, zat in het verleden in de raad van bestuurders van de ING en in de commissie die het belongingsstelsel van de bank heeft samengesteld. Hij zegt dat de commissie destijds de ‘combinatie van verschillende factoren’ over het hoofd heeft gezien. Hij vindt de bonussen van de ING-bestuurders niet passen in de code banken. Die stelt dat de bonussen ook moeten passen in de maatschappelijke context. Lees meer bij Joop: ING bevriest pensioenen maar deelt wel bonussen uit

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.