Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De invloed van lobbyisten op de Haagse politiek

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
lobby.jpg
Midweek Den Haag: Hoe werkt de Haagse lobby en is het echt zo gemakkelijk om de politiek te beïnvloeden?
Het TV-programma Rambam heeft uitgezocht hoe gevoelig Tweede Kamerleden zijn voor lobbyisten. Rambam bedacht Seed4U, een commerciële spermabank en huurde vervolgens een lobbyist in. De makers slaagden erin om onder anderen Mona Keijzer Kamervragen te laten stellen aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Hoe kan het dat politici zich blijkbaar makkelijk laten verleiden tot het stellen van Kamervragen over onjuiste informatie en feiten? Hoeveel invloed hebben die lobbyisten eigenlijk op de Haagse politiek en is al dat ‘gelobby’ dat per definitie een verkeerde zaak? Over deze actualiteiten spraken we met Francisco van Jole eindredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl, Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman. Marcel Halma, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs, reageerde ook op de uitzending van Rambam.
De Rambam-uitzending terugkijken kan hier

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

eeweew
eeweew10 apr. 2013 - 17:41

Ik viel bijna uit bed toen ik dit zag.

JoopSchouten
JoopSchouten10 apr. 2013 - 17:41

De invloed van haagse politiek op beleid. Wat Big Brother Bullebak wil worden: wetten maken en beul zijn.: 'Teeven wil direct zeggenschap over COA' Bron.: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/10/teeven-wil-direct-zeggenschap-over-coa/ Creep.

Gogol
Gogol10 apr. 2013 - 17:41

Ik vind het onvoorstelbaar dat die Halma aan de ene kant toegeeft allerlei manipulaties uit te halen, veelal namens grootgeldbezitters (bv. tabakslobby) maar aan de andere meent dit te kunnen rechtvaardigen als ware het een (letterlijk gezegd) 'essentieel onderdeel van de democratie'. Democratie, in al zijn varianten, draait altijd om de politieke wil van (het grootste deel) van het volk en niet, nooit, van een elite die een leger van lobbyisten kan inhuren om zijn wil door te voeren. Dat druist regelrecht tegen de hele idee van democratie in.

Jantje68
Jantje6810 apr. 2013 - 17:41

Naast JOOP heeft dit programma geen enkel nieuwsmedium gehaald. Ik veracht dat er geen nieus seizoen meer komt. Gaat men de volgende keer kraanwater vergiftigen en vervolgens lachen met dome burgers die er gewoon op vertrouwen dat het veilig is? Lachen joh..

hannogroen
hannogroen10 apr. 2013 - 17:41

Geweldig programma!

rbakels
rbakels10 apr. 2013 - 17:41

Mona Keijzer is gewoon voorgelogen. Op zich is het prima dat politici naar lobbyisten luisteren, want die kunnen een goede informatiebron zijn voor wat in de maatschappij leeft, zeker als veel politici wordt verweten dat ze daar geen benul van hebben. Wel is het zaak om de lobby in evenwicht te houden. Dank zij Internet kunnen maatschappelijke organisaties tegenwoordig makkelijker tegen-lobbyen tegen commerciële lobbies. Omdat op lobbyen toch een beetje een taboe rust praten politici daar liever niet hardop over. Dat zouden ze juist wel moeten doen! "De tabaksindustrie vertelt mij dat ...", en dan kan het debat voortgaan met "longartsen vertellen mij dat ..." Fact-based politics!

schleborsjki
schleborsjki10 apr. 2013 - 17:41

'We verdienen allemaal geld..' Case closed. Toch? lobbyisten zijn liev.