Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De invloed van het grote geld

  •  
14-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zakenleventrump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Break on through
Break on through14 sep. 2020 - 11:52

Haha goeie... Het grote geld laat inderdaad Trump even goed uit hun gulp hangen en tegelijk hebben ze Biden misschien ook wel in hun broekzak, wie zal het zeggen nietwaar?

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 15:17

Elke Amerikaanse president zit in de zak van de grote bedrijven. Anders wordt je gewoon geen president. En Rutte en zijn vrolijke vriendjes zitten daar natuurlijk ook in.

henk-alexander
henk-alexander14 sep. 2020 - 22:39

Zeer juist Griezel in p-g NL, zonder de steun van Wall Street én AIPAC word/blijf je geen president in Amerika ...

Jaap12342
Jaap1234218 sep. 2020 - 13:39

Misschien?? Dit is geen vermoeden, maar een in alle openheid gedocumenteerd gegeven. Van de 23 kandidaten in de Democratische voorverkiezingen waren er 4 die GEEN geld aannamen van grote bedrijfsleven. Mike Gravel, Tulsi Gabbard, Marian Williamson en Bernie Sanders. Dat alleen de laatste bekendheid geniet is geen toeval. De andere 3 zijn zoveel mogelijk uit het nieuws gehouden, ondanks het feit dat bv Tulsi Gabbard meer “representatives” won dan de huidige VP kandidaat Kamala Harris. Tijdens de voorverkiezing was zonneklaar te zien welke invloed deze vorm van omkoping heeft op politieke stellingname en besluitvorming. Harris, Warren en Buttigieg begonnen allemaal aan hun race met onversneden steun aan “Medicare for All”. Zodra ze zich bij het grote bedrijfsleven moesten melden, om hun campagnekassen aan te vullen, moesten ze hun positie aanpassen naar een vorm van gezondheidszorg die de positie van ziektekostenverzekeraars zou beschermen. In elk zelfverklaarde democratie zou zulk een fundamentele en openlijke verandering van de politieke stellingname van een kandidaat voor zo’n positie, bijna automatische diskwalificatie betekenen. Je mag toch verwachten dat iemand die een gooi doet naar de machtigste positie in de wereld, zich over zoiets fundamenteels als gezondheidszorg, al een afgewogen oordeel heeft gevormd, ruim voor de kandidaatstelling. Zoniet in de VS. Je kunt je daar, open en bloot, omkoopbaar tonen, en vervolgens alsnog de VP positie krijgen aangereikt. Waarschijnlijk is de getoonde omkoopbaarheid een pre. Biden intussen, moet aan z’n donors vragen wie wel en wie niet in aanmerking komt voor de positie van VP. Warren mocht niet (te links), Harris (volkomen omkoopbare en opportunistische carrierevrouw) mocht wel. Raar genoeg doen CNN en MNSBC vrij openlijk kond van deze machinaties, zonder uiteraard het woord corruptie in mond te nemen. Blijkbaar is voor de Amerikaanse kiezer deze vorm van corruptie “common knowledge”, hij heeft het maar te slikken. Het hoeft niet eens meer echt geheim te blijven, zolang er maar niet al te veel over wordt uitgeweid. Waarschijnlijk is dit gegeven ook een verklaring voor de, overigens, onwaarschijnlijke populariteit van Trump. Een van de gevolgen van z’n relatieve onafhankelijkheid is misschien dat Trump, in tegenstelling tot ALLE presidenten voor hem sinds Carter, de VS nog steeds niet een nieuwe oorlog heeft ingerommeld.

Appel2
Appel214 sep. 2020 - 11:46

Die partijfinanciering was in de VS allang gebruik en niet anders bij Democraten als bij Republikeinen. De Clinton's waren beiden als meer dan veel anderen gewortelde leden van de elite kampioenen hierbij. Gezien de reputatie van Bill Clinton had die nog meer dan in geval van Trump de afgebeelde plek verdiend. Met de 100 miljoen die alleen al Bloomberg aan de Biden-campagne bijdraagt is er weinig veranderd.