Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

De Internationale Atletiekfederatie schorst Rusland

  •  
20-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ILL_21_620px

Meer over:

cartoon, sport,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Quibus2
Quibus221 jun. 2016 - 20:01

Tsja. Er worden, volgens de WADA, ongeveer 2,5x zoveel Russen gepakt op doping als Belgen (waarmee het percentage gepakte pakhazen bij de Belgen dus beduidend hoger ligt) en er zijn maar liefst 5 Russische sportsters geschorst. Het lijkt mij buitenproportioneel en in strijd met het beginsel dat de goeden niet onder de kwaden behoren te lijden. Hoewel dat beginsel -net als de onschuldpresumtie- bij de dopingbestrijding wel vaker met de voeten getreden wordt.

LodeHere
LodeHere21 jun. 2016 - 8:13

Veel Russische sporters hebben nooit doping gebruikt en hebben altijd alle test doorstaan. Maar net zoals in vele andere landen zijn er ook die wel doping hebben gebruikt. Om daar een heel land voor de verbieden aan Olympische Spelen deel te nemen is duidelijk politiek gemotiveerd.

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon21 jun. 2016 - 10:04

De IAAF is geen politiek orgaan en Sebastian Coe is geen politicus. Rusland heeft de kluit op ongehoorde schaal besodemieterd, daarna zijn ze gewaarschuwd: zorg dat jullie resultaten te vertrouwen zijn of de schorsing duurt langer dan het EK en de Olympische Spelen. Met al die waarschuwingen is niets gedaan door Rusland, dus toen is gedaan waarvan ze wisten dat ook zou gebeuren. Stop nu toch eens met dat slachtoffergedrag. Rusland krijgt veel kritiek omdat daar nu eenmaal een hoop fout zit.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 jun. 2016 - 10:19

Nee hoor - vanochtend nog een aardige bijdrage gezien op het ARD-ontbijtprogramma. Een commentator legde uit dat Rusland deze sanctie nu juist krijgt omdat de doping daar een doorgeorganiseerd staatssprogramma is. Sotsji was ook al één groot bedrog, van Russische zijde. De details, die willen veel mensen niet eens geloven, omdat ze ze niet kunnen geloven. Dezelfde commentator zei dat er altijd een compromis mogelijk is, vanuit de Olympische reglementen. Eerlijke sportmensen uit het rijk van Tsaar Poetin kunnen onder de Olympische vlag deelnemen, dus via een algemene, neutrale omweg. Dat wil zeggen: dat kan uiteraard alleen als diezelfde Tsaar Poetin de eerlijke atleten niet van te voren al voorziet van radioactief polonium, of ze anderszins omlegt, wegens landverraad of iets dergelijks.

Quibus2
Quibus221 jun. 2016 - 19:56

@Robert Follon Veel sportintituten zijn politiek tot op het bot, en Sebastien Coe is lid van het Britse Hogerhuis (en voorheen lid geweest van het Lagerhuis). Hoe maakt hem dat precies geen politicus?

Ulltrafox
Ulltrafox20 jun. 2016 - 20:48

Lance Armstrong heeft een generatie lang de hele wereld bedonderd. Wanneer gaan we de VS een keer schorsen?

4 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel21 jun. 2016 - 7:21

Zeker vergeten dat het nu net het Amerikaanse OM, de DFA, en met name de USADA waren die de zaak tegen Lance Armstrong rond kregen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jun. 2016 - 8:43

Lance Armstrong was een individuele sporter die zelf zijn eigen bedrog en dat van zijn team organiseerde. De dader moet gestraft worden, en dat is gebeurd, Lance Armstrong. Wat Rusland doet is vanuit de staat het bedrog voor alle Russische sporters organiseren. De dader moet gestraft worden, en dat is gebeurd, Rusland.

Robert Follon
Robert Follon21 jun. 2016 - 9:24

Lance Armstrong is alles kwijt (en justitie in de VS is nog lang niet klaar met hem). In Rusland klinkt echter het standaard 'iedereen is tegen ons'.

panterarosso65
panterarosso6521 jun. 2016 - 18:20

grappig genoeg zijn wetenschappers er nu achter gekomen dat epo niet helpt al die wielrenners hebben het voor niets gedaan

Peter_K2
Peter_K220 jun. 2016 - 14:46

Individuën worden gestraft vanwege het wangedrag van anderen, omdat die toevallig uit hetzelfde land komen... Normaal is dat uit den boze, maar omdat het nu boeman Rusland betreft is het toegestaan.

4 Reacties
panterarosso65
panterarosso6520 jun. 2016 - 18:16

nou nee, even doorlezen en je ziet dat er een enorm staatsgestuurd programma is om doping te verspreiden en te verdoezelen, de enige individuen die daar aan konden ontkomen waren diegene die in het buitenland woonde en werkten de 2e stap, al aangekondigd is dat gezien het bewijsbaar deelnemen van de russische overheid aan dit programma alle sporten verdacht zijn en dus alle sporters op de zwarte lijst komen

Robert Follon
Robert Follon20 jun. 2016 - 18:55

"Boeman Rusland" klopt inderdaad, het is alsof de DDR terug is van weggeweest. Iedereen, van hoog tot laag, snoepte uit de staatsgesponsorde dopingpot.... Ook na de waarschuwing van de IAAF dat het hierop kon uitlopen werd de koers niet radicaal omgegooid. Klassiek geval van eigen schuld.

Flipje Tiel
Flipje Tiel20 jun. 2016 - 19:36

@Robert Follon 20 juni 2016 at 20:55 Niet alleen in de DDR, in het hele Oostblok werd dopinggebruik gestimuleerd en onderzocht. Er zijn nog veel "mislukte experimenten" die hun leven lang last zullen blijven houden van de gevolgen hiervan. Alleen omdat ze de pech hadden om iets beter dan hun klasgenoten te zijn in een onder de partijbazen populaire sport. Zo moest dan de superioriteit van het communistische systeem aangetoond worden.

Peter_K2
Peter_K221 jun. 2016 - 8:46

"de enige individuen die daar aan konden ontkomen waren diegene die in het buitenland woonde en werkten" En die zijn nu dus óók de dupe. Mochten er wel degelijk nog andere eerlijke Russische atleten zijn in dat onmetelijk grote land dan zijn die nu ook de pineut.