Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De intelligente burger is wel klaar met de corona-betutteling

  •  
04-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
49948669392_5c31f8b20a_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Met zijn intelligent lockdown, die moest aantonen dat Nederlanders slimmer zijn dan alle anderen, heeft Rutte de kiem gelegd voor het probleem dat zich nu aandient
Gaat Rutte ten onder aan de burger die hij zelf opgekweekt heeft? Je weet wel, de burger die een hekel heeft aan betutteling. Dat laatste is een VVD-term voor regels die jou zelf slecht uitkomen. Een van de eerste daden die Rutte 11 jaar geleden als premier uitvoerde was het verhogen van de maximumsnelheid, tegen alle adviezen en gezond verstand in. Want dat maximum was betuttelend. Zestig procent van de burgers vond verhoging naar 130 kilometer een goed idee.
Uiteindelijk werd die verhoging weer afgeschaft maar toen was het al te laat, de stikstofcrisis zette het land op slot, een probleem dat praktisch onoplosbaar is geworden. Daar had de betuttelde burger even niet aan gedacht.
Nu wil een meerderheid van de burgers dat de terrassen weer opengaan. Dat heeft de NOS laten navragen. Uit het rapport wordt niet duidelijk waarom de geënquêteerden vinden dat de terrassen open kunnen. Als ik af ga op gesprekken en de argumenten die ik in de media lees, heerst het idee dat de kans op besmetting op een terras minimaal is, wanneer de regels in acht genomen worden. Dat klinkt overtuigend. Met de nadruk op klinkt. Voeg daarbij dat veel horecazaken ten onder lijken te gaan en het is duidelijk waarom de mening dat de terrassen wel weer open kunnen populair is. En wees eerlijk: we hebben nu toch wel genoeg rekening gehouden met het virus? Weg met de betutteling.
Het flauwe is dat het sluiten van de terrassen niet louter te maken heeft met het besmettingsgevaar aan de tafeltjes. Terrassen zijn magneten voor gezelligheidszoekers. Er is geen bal aan om in je eentje op een terras te zitten waar niemand passeert. Dan kun je net zo goed thuis achter de geraniums gaan zitten. Open de terrassen en er ontstaan bezoekersstromen. Stadscentra lopen weer vol, het wordt lekker druk. We gaan zitten en willen al genietend de vrijheid inademen.
Het virus lift mee op die vrijheid. In de internationale pers verschijnen de laatste dagen interessante verhalen. In New York duiken varianten op die zich niet laten tegenhouden door vaccins. In Finland ontstond bezorgdheid over een variant die zich weet verbergen voor de gangbare testen. Wat zou er gebeuren als het concept van zo’n resistent New Yorks virus zich combineert met dat van de Finse verstopper? Ik sluit niet uit dat het liefde op het eerste gezicht is. Met een mooi resultaat dat niet opgespoord kan worden met de gangbare testmethodes en immuun is voor de bestaande vaccins. Een summer of love voor het virus.
Dat zijn natuurlijk horrorscenario’s die we niet willen horen op onze lawa naar het licht aan het einde van de tunnel. Breng virusdragers bij elkaar en de kans is groter dat de nachtmerrie werkelijkheid wordt. Wij mensen zijn als Tinder voor het virus. Hoe meer deelnemers, hoe groter de kans op nieuwe varianten. Hoe vaker het virus over kan springen, hoe eerder het zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Vaccinatie helpt maar betekent niet automatisch dat je helemaal niet besmettelijk bent. Ook met een vaccinatiepaspoort ben je mogelijk onderdeel van de coronatinder.
Iedereen weet inmiddels wel dat de ontdekking van Darwin aangaande survival of the fittest niet gaat over de sterksten en gezondsten maar over de best aangepasten. Dat is ook de strijd tussen ons het virus. Wie past zich het beste aan? Misschien een boeiende vraag voor een volgende enquete van de NOS. Wie denkt u dat er de strijd om aanpassing gaat winnen: de 7 miljard mensen of de naar schatting twee triljoen virusdeeltjes die over de aardbol zweven.
Een triljoen is een getal met 18 nullen. Dat zegt je natuurlijk niks daarom deze vergelijking: een miljoen seconden duren bij elkaar ruim 11 dagen, twee triljoen seconden duren 9,2 keer langer dan de tijd die verstreken is sinds de oerknal waaruit het heelal ontstond. Begint het te dagen? Leuk weetje: voeg al die triljoen virusdeeltjes bij elkaar en ze vullen niet eens een limonadeblikje. Dat is de onvoorstelbaarheid van het probleem waar we mee te maken hebben. En het is onze grootste handicap. Zoals we ons ook moeilijk iets voor kunnen stellen bij exponentiële groei. Daar dienen de regels voor. We zullen de naderende sneltrein zelf nooit op tijd opmerken, daarom knippert het rode licht waar je altijd op moet vertrouwen.
Met zijn intelligent lockdown, die moest aantonen dat Nederlanders slimmer zijn dan alle anderen, heeft Rutte de kiem gelegd voor het probleem dat zich nu aandient. Hij heeft immers gezegd dat we echt zelf wel weten wat we moeten doen. Nu beginnen we met dat zelfbeeld steeds minder naar de deskundigen te luisteren. Doe die terrassen maar open, we zullen heus geen corona bestellen. Wisdom of the crowds , werd dat aan het begin van deze eeuw genoemd en we hebben vorig jaar zomer gezien wat er gebeurt als je daar op vertrouwt.
De dagen worden langer, de temperaturen gaan omhoog, de rek raakt er uit. Hugo de Jonge belooft dat in juni iedereen gevaccineerd is, voor wie hem nog gelooft. Dat is veel eerder dan verwacht maar er lijkt te weinig geduld over om het tot die tijd vol te houden. Als je straks op het terras goed luistert hoor je misschien ook het gejuich van twee triljoen virusdeeltjes.
Correctie: eerst werd in het stuk de Engelse term quintilion vertaald als quintiljoen, een getal met 30 nullen. Dat moest triljoen zijn, een getal met 18 nullen. Het aantal virusdeeltjes bedraagt naar schatting 2 triljoen. Dat is aangepast. Met dank aan gebruiker Welp in de reacties hieronder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (83)

Leontrotsky
Leontrotsky5 mrt. 2021 - 15:47

Een column die precies mijn gevoelens vertolkt. Helaas snapt 90% van de mensen deze redenering niet. Men denkt alleen maar, ikke wil weer naar terras, ikke wil weer naar kapper, ikke wil weer naar buiten, ikke wil weer naar het park. En als iedereen dit denkt dan heb je de poppen aan het dansen. Men zou moeten denken. Ikke wil thuisblijven want ikke wil geen anderen besmetten.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 mrt. 2021 - 12:11

De Wilderiaanse roep om "Grenzuh dicht' is duidelijk nog niet verstomd, hoewel al vele malen duidelijk gemaakt is dat dit in de praktijk niet kan. Onze voorbeeldlanden zouden Nieuw-Zeeland, Australie en Taiwan zijn. Huiskamervraag: Hoeveel grensovergangen hebben deze landen? Hint : Alleen al in Limburg zijn er 150 grensovergangen.

5 Reacties
JoostdeV
JoostdeV5 mrt. 2021 - 12:35

"De Wilderiaanse roep om “Grenzuh dicht’ is duidelijk nog niet verstomd" Wat een stropop. Wilders wil de grenzen dicht voor mensen met een kleurtje. Je leidt aan hokjesdenken. Er is een groot verschil tussen een paar hufters die zich niet aan de regels houden en vliegtuigladingen vol mensen die de dag na een bezoek aan een Braziliaanse nachtclub via Schiphol het land inkomen. Grenzen dicht betekend dat mensen die in het buitenland zijn geweest in quarantaine gaan of via sneltesten twee weken in de gaten worden gehouden.

The Apple
The Apple5 mrt. 2021 - 12:55

China is ook een eiland.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 mrt. 2021 - 13:36

What happens in China stays in China, appel.

GHS
GHS5 mrt. 2021 - 14:36

Grenzen dicht voor mensen met een kleurtje? Hoeveel mensen zonder kleurtje komen er nu binnen? Denk b.v.eens aan de Bulgaren. Die melden zich niet als asielzoekers. Die gaan gewoon naar hun bekenden, familileden die hier al zijn.

The Apple
The Apple5 mrt. 2021 - 15:05

Dick Roelofsen - Behalve corona, dat komt er wel uit, maar niet meer in.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 10:00

Zonder grens regulereing kan een lockdown niet intelligent zijn. Dat is nu net het punt.

Buitenstaander
Buitenstaander5 mrt. 2021 - 9:58

Want de intelligente, progressieve burger, gaat massaal het Vondelpark in, nadat er eerst zoveel mededogen naar en 'klappen voor' Zorg is gedaan, en dan gelden ineens volle Ziekenhuizen niet meer, want ik ben een 'zit tegen een burn out aan' burger, (proest.....) en ben ook nog erg begaan met het milieu want ik laat gewoon een zooi achter? Dat type intelligent?

5 Reacties
The Apple
The Apple5 mrt. 2021 - 11:27

Waaruit concludeer jij dat de intelligente progressieve burger massaal het Vondelpark ingaat?

LaBou
LaBou 5 mrt. 2021 - 12:05

En dat kan norm allemaal hard maken, anders is het natuurlijk gelul in de ruimte zonder onderbouwing.

vdbemt
vdbemt5 mrt. 2021 - 14:16

@Norm "Want de intelligente, progressieve burger, gaat massaal het Vondelpark in, nadat er eerst zoveel mededogen naar en ‘klappen voor’ Zorg is gedaan, ........." Ik heb dit meerdere keren moeten lezen. Ik dacht eerst dat je het cynisch bedoelde (en gaf je op dat moment gelijk). Want: nee, de intelligente burger gaat niet massaal het Vondelpark in. Maar je bedoelt het helemaal niet cynisch. Jij wilt doen voorkomen dat het volk dat daar staat, de 'progressieve' burger is. Sinds wanneer zijn Baudetvolgers en Viruswaarheidlieden progressief?

LaBou
LaBou 5 mrt. 2021 - 17:34

@vdbemt: wanneer heb je norm voor het laatst betrapt op cynisme?

The Apple
The Apple6 mrt. 2021 - 0:11

Norm is van mening dat we niet zoveel moeten afgeven op andere mensen.

JoostdeV
JoostdeV5 mrt. 2021 - 8:10

Alleen indammen stopt het muteren van het virus. Bij het onmogelijke beleid om de R rond de 1 te houden om de zorg ‘te ontzien’ krijgen varianten die besmettelijker zijn de overhand. Ook moeilijk te detecteren varianten zullen zich makkelijker verspreiden. Bij het laten voortrazen van het virus ontstaan nog veel meer varianten en krijgen de varianten die opgebouwde immuniteit kunnen omzeilen de overhand. Op dit moment leeft rond de 70% van de wereldbevolking in landen waar een van de laatste twee strategieën wordt gevolgd. We kunnen dus varianten verwachten die moeilijker op te sporen zijn, sneller verspreiden of opgebouwde immuniteit kunnen omzeilen. Naarmate meer mensen gevaccineerd raken en we virus in half gevaccineerde groepen laten circuleren vergroten we ook nog de kans op een uitbraak van een variant die de werkzaamheid van de vaccins omzeild. Met de huidige vaccinatie strategie kunnen we het virus rond de zomer alleen de baas zijn als we nieuwe varianten geen kans geven. We moeten de quarantaine maatregelen van Nieuw Zeeland overnemen voor reizigers uit landen waar het virus nog wel rond gaat, anders is de kans dat het komende winter weer helemaal mis gaat te groot. Dat gaat weer miljarden extra schade en nog meer ellende geven.

The Apple
The Apple4 mrt. 2021 - 23:31

Francisco van Jole je hebt weer eens voor de volle 100% gelijk. Het enige probleem is dat je lijdt aan de sociaal-democratische ziekte, dat je je niet duidelijk uit wilt spreken voor de betere oplossing, waarschijnlijk uit angst dat je dan -teveel- mensen tegen je in het harnas jaagt. En dat zeg ik niet omdat ik voorstander ben van die rechtse "sterke man met duidelijk taal", maar omdat er een kern van waarheid zit in het verwijt dat "links" nooit met een oplossing komt. Soms is die er wel, soms is die er niet, maar dat verdient het wel om duidelijk onder woorden gebracht te worden. In dit geval: liever 2 maanden dictatuur, dan 2 jaar ellende.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2021 - 8:39

Ik heb het al lang opgegeven te rekenen op gezond verstand en daar ook nog op durven wijzen! Iets van zachte heelmeesters en stinkende wonden? Neem daar nog imago bij.....

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 9:51

Daar is geen dictatuur voor nodig. Een stel van de landen die het het beste doen hebben sociale democratie. New Zeeland, Taiwan, Australie. Maar als je maar een staat heb in plaats van belachelijk neoliberalisme. Wat wel nodig is zijn regeringen die verantwoordelijkheid nemen en het juiste doel ook met echt werken nastreven en goede organisatie.

tempest
tempest4 mrt. 2021 - 21:17

Dat "intelligent lockdown" verhaal is niets anders dan marketing om mensen te motiveren mee te doen. Concreet zijn de verschillen tussen Westerse landen helemaal niet zo groot wat betreft maatregels: iedereen aapt elkaar na. Al liepen we soms wel wat achteraan (met testen bijvoorbeeld), maar ik zou niet vallen over de woordjes. Welk land het het beste doet heeft voornamelijk met geluk te maken: welke varianten van het virus op een bepaald moment arriveerden en de vele invloeden die de omgeving heeft: het weer, bevolkingsdichtheid, gewoonten van mensen en hun gezondheid etc.

2 Reacties
The Apple
The Apple4 mrt. 2021 - 22:52

"Welk land het het beste doet heeft voornamelijk met geluk te maken" Neem nou China, Australië en Nieuw-Zeeland, echte paradijzen voor gelukszoekers.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 9:57

Welnee. De landen die het het beste doen hebben veel verschillen. Maar ze hebben allemaal dezelfde rand maat regelen en organisatie en een ander doel die zorgt dat het wel goed gegaan is. Dat is al een heel jaar duidelijk. DWZ het doel gaat niet alleen om ziekenhuizen, ze doen niet alleen aan reageren rond een besmettingsgraad, en ze laten het virus niet verder bewust doorpruttellen voor de volgende golf. Ze regeren voor het hele volk om de gemeenschap en economie te behouden, en ze verbannen het virus door de grenzen te reguleren met lagen controle en quarantine, zodat daarna ze er op kunnen springen, kort en plaatselijk.

JoostdeV
JoostdeV4 mrt. 2021 - 18:53

We kunnen in deze crisis natuurlijk van week tot week blijven voortsukkelen maar er is een kans dat we ergens deze zomer door het betere weer en een voorspoedige vaccinatiecampagne zomaar in een land leven zonder noemenswaardige virusverspreiding. Afhankelijk van de maatregelen die we in acht nemen en het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren zullen de laatste brandhaarden ook vanzelf uitdoven. Als er inmiddels al niet een corona variant is opgedoken die de opgebouwde immuniteit kan omzeilen is het volgens virologen een kwestie van tijd voor deze opduikt. Hoe bereiden we ons voor op deze nieuwe situatie. Gaan we weer massaal de wereld over en merken we bij thuiskomst wel hoe besmettelijk en dodelijk de nieuwe Corona versie is of hebben we geleerd van de fouten uit maart 2020? Zijn we intelligent genoeg om een nieuwe variant buiten de deur te houden of volharden we in onze domheid en verkiezen we het risico dat we de volgende winter weer voor maanden in lockdown moeten?

Sailor2
Sailor24 mrt. 2021 - 18:10

'Wisdom of the Clouds.' Een sterke leider gevraagd. Een democraat die wel een beetje 'Corona visie' heeft. "Ik kan wel naar Duitsland, want in Duitsland zijn ze tenminste streng" Mutti Merkel; ze bestaan nog: democratische leiders met visie en daadkracht. Misschien maar eens een vrouw aan het roer. Zucht.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2021 - 17:23

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
JanB2
JanB24 mrt. 2021 - 22:24

"We hebben medicijnen ontwikkeld/ontdekt waarmee we coronapatiënten kunnen genezen" Nee. Er zijn alleen verbeterde behandelmethode's. "Maar daar helaas weer niet zoveel over gehoord in de media" Nee, gek he. Als ze er niet zijn! Fake-news is iets voor de VS. "Uiteindelijk zal ongetwijfeld blijken dat corona inderdaad op influenza lijkt" Wie dit zegt na 1 jaar pandemie en verhalen van artsen uit de 1e lijn is een oen. "Grappig genoeg zijn alle virologen het eens over het feit dat corona niet meer weggaat en dat we waarschijnlijk jaarlijks de risicogroepen zullen moeten inenten" Wie dit als een grap ziet geeft geen benul. Kortom: tot zover de "intelligente burger" dus. Hij is uiterst zeldzaam. Zoveel is mij in 1 jaar pandemie wel duidelijk geworden.

The Apple
The Apple4 mrt. 2021 - 23:03

Dingen waardoor mensen langer blijven leven: Een goede inschatting van gevaren en risico's Geëigende voorzorgsmaatregelen Kennisontwikkeling Grappig genoeg zijn er altijd genoeg dommeriken die er in slagen om mee te liften op de kennis en oplettendheid van anderen. Ze voelen zich het beste thuis in scholen, kuddes en zwermen.

JanB2
JanB25 mrt. 2021 - 10:26

(zonder natuurlijk de vergelijking met influenza te maken, anders wordt je als wappie weggezet) Nee de vergelijking wordt niet gemaakt omdat hij er niet is. Er is slechts 1 punt waarop corona en influenza een overeenkomst zouden kunnen gaan hebben, waarbij te hopen is dat dat niet gebeurt, en dat is pas aan de orde wanneer ook corona endemisch wordt.

vdbemt
vdbemt5 mrt. 2021 - 14:22

"Als je niet dood wilt gaan moet je stoppen met leven. Dingen waar mensen dood aan gaan: Roken Slechte voeding Luchtvervuiling Verkeersongevallen Ongevallen thuis Zelfmoord Virussen" Dus jij vindt dat we alles waar we aan dood gaan maar moeten accepteren. Dat is het risico van het leven. Heb je al een voorstel ingediend bij je voorkeurspolitieke partij om de gezondheidszorg af te schaffen? Want waarom zou de medische wetenschap al die moeite doen om Nederlanders gezond en in leven te houden?

GHS
GHS5 mrt. 2021 - 14:44

"En dan gewoon weer op naar de volgende dag des oordeels. Daar schijnen wij mensen behoefte aan te hebben." Dan zouden we dus iets niet goed hebben gedaan, waarvoor we gestraft worden. En zou best kunnen. Als je ziet wat de mens allemaal kapot maakt in de natuur en dat dit aantal mensen over de hele wereld enorm groeit, dan is het te begrijpen, dat de natuur zich te weer gaat stellen. Ergo....... de mens moet eens goed nadenken of men de wereldbevolking onbeperkt wil laten groeien.

Ellen Schoof
Ellen Schoof4 mrt. 2021 - 17:17

Probleem met dat soort uitingen in de media is, dat nieuws wordt verspreid dat lekker bekt. We zijn het zat. En natuurlijk leef ik mee met wie het zat is of op een of andere manier bijna ten onder gaat aan de maatregelen. Maar mensen die zeer hoog risico lopen, zitten al een jaar binnen, net als sommige van hun kinderen. En ikzelf met enig verhoogd risico blijf met liefde nog een halfjaar binnen als het nodig is. Liever dan dat ik blijvende klachten oploop of erger. Maar dat klinkt vast niet spannend - dat is het ook niet. Inderdaad is het net zo gevaarlijk om het virus 'los te laten' als Francisco hier schetst.

1 Reactie
JanB2
JanB24 mrt. 2021 - 22:33

Ik ben vooral lieden zat die het zat zijn. En de media die dit soort lieden met voorrang een podium geven. Mensen die al een jaar nagenoeg in zelfisolatie leven omdat ze een enorm risico lopen zie of hoor je nauwelijks. Die laten namelijk niemand binnen en komen niet buiten. Maar het zijn er veel. Dus daarom schiet ik tegenwoordig meteen in een modus van intolerantie en totale empathieloosheid als ik de zoveelste kroegbaas het zoveelste jankverhaal hoor doen in de zoveelste praatprogramma dat voor de zoveelste keer nergens over gaat. Mede ook omdat er zijn duizenden winkeliers zijn die ook in de problemen zitten maar waarvoor ook minder tot heen aandacht in de media is. Het is horeca hier, horeca daar, festival hier, festival daar. En over hoe erg het allemaal wel niet is dat we niet naar een dancefeest kunnen. Ik ben het zat!

Welp2
Welp24 mrt. 2021 - 17:01

Correctie in het artikel : "Leuk weetje: voeg al die quintiljoen virusdeeltjes bij elkaar en ze vullen niet eens een limonadeblikje." Het gaat niet over de Nederlandse term "quintiljoen", maar om de Engelse term "quintillion". De vertaling hiervan in het Nederlands is triljoen, oftewel een 1 met 18 nullen. De naamsverwarring komt omdat wij in Nederland werken met een systeem van "-joenen" en "-jarden" : miljoen, miljard, biljoen, biljard, triljoen, etc.. De Engelstaligen werken met een systeem van uitsluitend "-ions" : million, billion, trillion, quadrillion, quintillion, etc..

2 Reacties
JanB2
JanB24 mrt. 2021 - 22:37

M.a.w. 10^18 dus: een stuk simpeler en je weet meteen waar het over gaat. Vanaf 10^6 ga ik zelf al over op wetenschappelijke notatie. Helaas komt dat laatste er in relatie tot mijn lopend saldo te weinig van.

prgrssf
prgrssf5 mrt. 2021 - 2:03

Nou zal het in dit geval vast wel triljoen moeten zijn. Maar soms is het nog wel volgens ons systeem.

Ivan61
Ivan614 mrt. 2021 - 16:41

Wij zijn een jaar verder en media begrijpen of willen niks begrijpen. Er zijn paar landen die virus onder controle hebben zoals New Zeland en Australia. Landen zoals China liegen over alles en daar is bijna alles propaganda. Niemand weet hoe en wat. Hele wereld loopt achter de feiten aan. Dankzij wetenschap kunnen wij vooruit kijken en hopen op hervatting van leven uit 2019. Tot die tijd handen wassen en afstand houden. Ik ben geen fan van Rutte en wat mij betreft mag hij paar jaar brommen wegens discriminatie en zware mishandeling maar Corona is verhaal apart. Ik wil totale lockdown voor 4 weken. Grenzen potdicht. Grensbewaking op de provinciegrenzen en iedereen mag 2 keer per week naar de supermarkt op afsprak. Voor de rest mag iedereen wandelen in straal van 500 m van woonadres. Vaccinatiepaspoort verplicht. Vakantie 2021 in eigen provincie en op de fiets. Mensen die vaccin weigeren uitsluiten van alle maatschappelijke verkeer of zij moeten zichtbaar zijn dan weet ik dat afstand moet houden. In 4 weken van lockdown geen talkshows. Mooi films, theaterstukken, muziek om geest te verruimen. Andere 17.000.000 willen zeker iets anders. Probeer dat te managen zou ik zeggen.

2 Reacties
Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 19:57

En na die vier weken? Je hebt toch niet de hele illusie dat het virus dan weg is. Zou even kijken naar de lijst met vitale beroepen en vitale infrastructuur. Hoe verhoud dat zich tot een totale lockdown’

Ivan61
Ivan615 mrt. 2021 - 8:03

Jozias, Het virus is een blijvertje. Veel grotere probleem is dat gewone mens niet willen nadenken.

Mohawk2
Mohawk24 mrt. 2021 - 16:31

Er staat dan ook niet dat het zo werkt. Er staat (geparafraseerd): wat als het concept (!) van het NY virus zich mengt met het concept van het Finse virus? Maw, als er een mutatie ontstaat die beide concepten (eigenschappen) van die twee mutaties in zich verenigd heeft (uit zichzelf dus, door mutatie).

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk24 mrt. 2021 - 17:20

Dit was een reactie op ZonderNaam 4 maart 2021 at 16:45

Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 16:07

Het intelligente aan 'de intelligente lockdown' zat hem in het feit dat de maatregelen die door de overheid werden genomen effectief genoeg waren om het aantal besmettingen relatief snel naar beneden te brengen. Dat was sneller dan in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Spanje. Terwijl de maatregelen ook niet onnodig schadelijk en beperkend waren. Dit in tegenstelling tot dezelfde landen die verregaandere maatregelen namen en het desondanks dus niet beter deden. Intelligent als in het zoeken naar de juiste niveau tussen maatregelen en het voorkomen van schade. Er was niemand die stelde dat Nederland of de Nederlandse aanpak daarmee intelligenter was dan alle andere landen. Op zich is het denk ik te waarderen dat er geprobeerd wordt om met het nemen van maatregelen onnodige schade te voorkomen. Rutte geeft nu ook aan dat ondanks de roep om terrassen te openen het te vroeg is voor verdere versoepelingen.

6 Reacties
rvb2
rvb24 mrt. 2021 - 16:39

Jammer genoeg was er wel ruimte voor bijvoorbeeld kappersbedrijven om weer open te gaan. Economie gaat dan voor vrijheid, een grote fout. Ondanks de toezegging dat de avondklok als eerste maatregel afgeschaft ging worden. Dat was het einde van "samen tegen corona". Bedrijven kregen al ruimhartige vergoedingen voor hun gedwongen sluitingen en vermeende schade (misgelopen inkomsten zijn geen schade, net zo min als niet winnen in de staatsloterij schade is), maar niemand heeft een vergoeding gekregen voor de opgegeven vrijheid.

ton14024
ton140244 mrt. 2021 - 17:00

J, intelligentie heeft in Nederland een houdbaarheidsdatum. Begin 2021.

Winterdepressie
Winterdepressie4 mrt. 2021 - 17:14

@Ton13024, En jij hebt die van jouw zeker met een 35% sticker gekocht destijds!

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2021 - 17:35

Ik ben wel heel benieuwd of hij dat laatste volhoudt. Na de eerste 'intelligente' lockdown zijn we ook te snel opengegaan. En uiteindelijk laat Rutte zich meer leiden door draagvlak, dan door wat verstandig is ihkv de virusbestrijding. Goed voorbeeld: de kerncentrale in Groningen. Dat hij dat DURFT te noemen, zegt veel over deze man. Dat hij in 1 dag om is, want draagvlak, óók. Weg die man.

Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 19:10

@ton Er is een driehoek tussen de factoren: maatregelen, gedrag van de mensen en het aantal besmettingen. Die drie zijn onderling verbonden en van elkaar afhankelijk. Als de maatregelen bij een vergelijkbaar virus hetzelfde blijven en de besmettingen stijgen toch dan ligt dat aan de factor gedrag. Het stijgen van de besmettingen maakt dus niet dat de maatregelen opeens niet meer goed zijn.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 mrt. 2021 - 8:59

Dat was niet de originele bedoelde inhoud van intelligente lockdown. Het is zo verword naar de latere ideologisch verwarrende goedpratende verkoop spin.

ZonderNaam2
ZonderNaam24 mrt. 2021 - 15:45

"Wat zou er gebeuren als het concept van zo’n resistent New Yorks virus zich combineert met dat van de Finse verstopper?" Gelukkig werken virussen niet zo (ze kennen geen sexuele voortplanting) dus we hoeven ons geen zorgen te maken over combinaties.

4 Reacties
JoostdeV
JoostdeV4 mrt. 2021 - 16:14

Er zijn wel degelijk redenen voor zorgen: "Two different influenza viruses can infect the same cell and during replication and packaging, they are able to swap genetic fragments. The important thing to note is that the frequency at which this occurs is very low and viruses have evolved to maintain their current genome segments and not readily swap out segments. A great example of this is the 1918 Spanish flu which when examined was believed to have been a recombination of two influenza viruses." https://www.quora.com/Can-2-viruses-fuse-together-into-a-super-virus?share=1

ton14024
ton140244 mrt. 2021 - 16:49

´´Gelukkig, we hoeven ons geen zorgen te maken.´´ Als ik zo vrij mag zijn: zoönoos is zo´n ´combinatie´.

Marinus Calamari
Marinus Calamari4 mrt. 2021 - 16:55

Behalve dan dat virussen bij het vermeerderen wel degelijk genetisch materiaal kunnen uitwisselen waardoor er een heel nieuw type virus ontstaat. De kans daarop is erg klein, maar zoals al eerder genoemd, met een schier oneindige hoeveelheid virussen die zich een schier oneindig aantal keer (laten) vermeerderen, is er toch een aanzienlijk risico op een gerecombineerd virus. Griepvirussen doen dat met enige regelmaat.

ZonderNaam2
ZonderNaam25 mrt. 2021 - 12:06

@ JoostdeV I stand corrected. Bedankt voor de link.

wesley4
wesley44 mrt. 2021 - 15:42

Ik voel me ondertussen enorm genaaid door de overheid en een deel van de bevolking. ik werkte in de horeca als kok. ik kreeg vorig jaar mei covid het tot januari dit jaar met de nasleep daar van te maken gehad (ik ben 36). het restaurant waar ik werkte heeft heeft tijdens de de Lock downs aan afhaal gedaan maar is toch failliet gegaan want hoewel wappies roepen dat ze het zo erg vinden voor de horeca bestellen ze maar bar weinig en gebruiken ze het vooral voor hun eigen egoïstische agenda. die zelfde wappies roepen ook gewoon dood leuk dat ik maar een griepje heb gehad. Ondertussen ben ik dus weer werkloos en enorm zuur. want voor die vorige crisis heb ik ook mogen bloeden ik was in die tijd was jongerenwerker en ben ik als gevolg van de krediet crisis weg bezuinigd. ik moest me om laten scholen volgens de overheid omdat de er geen werk te vinden meer was in de regio. dus ben ik kok geworden en nu weer mag ik bloeden voor die zelfde overheid. omdat ze niet daadkrachtig wisten op te treden en geen fatsoenlijk pakket wisten samen te stellen voor mensen zoals ik en mijn oude werkgeven. maar de klm daarentegen die word lekker gespekt. maar de kleine ondernemer en werknemer mag weer bloeden voor het niet daadkrachtig optreden van de overheid.

11 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2021 - 16:29

Goed verhaal en sterkte gewenst.

JoostdeV
JoostdeV4 mrt. 2021 - 16:33

Ik hoop voor je dat je situatie de komende jaren gaat verbeteren. De kredietcrisis werd toch niet veroorzaakt door de overheid? Het virus is toch ook niet het land in gebracht door de overheid? Nederland heeft precies de overheid waar de bewoners van dit land om hebben gevraagd. Je bent niet de dupe van een overheid, maar van de kiezers die afgelopen 30 jaar op VVD en CDA hebben gestemd.

ton14024
ton140244 mrt. 2021 - 16:38

En stem vooral rechts ????

Zapata
Zapata4 mrt. 2021 - 17:08

Ik zou VVD/CDA/D66 stemmen in het vervolg. dat helpt.

wesley4
wesley44 mrt. 2021 - 17:16

@ton nog nooit van mijn leven gedaan

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2021 - 17:40

Dat is nou de praktijk. Het 'vangnet' onder liberaal, al decennia: barsten kan je. Sterkte.

Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 20:05

@wesley Het is natuurlijk enorm triest als je je baan verliest vanuit persoonlijk perspectief. Maar ik denk dat er in Nederland veel meer aan het ondersteunen van ook kleine bedrijven wordt gedaan dan in vrijwel de gehele rest vs wereld. Het is een illusie om te denken dat er helemaal geen bedrijven failliet zouden gaan in de grootste crisis na wo2. Er is was wel degelijk steun om de lonen door te betalen en een deel van de vaste lasten en de ene ondernemer is wat langer bezig Danneels ander en heeft wat meer reserves opgebouwd maar sommigen hebben ook de keuze gemaakt om minder reserves aan te houden. Sommige ondernemers hebben zich beter en of creatiever op alternatieven gestort. Niet alles hoeft van de overheid te komen, je mag ook wat van. De eigenaar verwachten en van de verhuurder en leveranciers. Zeggen dat het aan de overheid ligt als er een restaurant failliet gaat is ook wel wat kort door de bocht. Veel sterkte met het zoeken naar iets nieuws want persoonlijk blijft het een drama.

JanB2
JanB24 mrt. 2021 - 22:43

Het is een feit dat er voor het midden- en kleinbedrijf inderdaad (veel) te weinig wordt gedaan om de financiele gevolgen van de epidemie te temperen. Ik zou zeggen sterkte. Met wat mazzel wordt het volgend jaar wel beter.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2021 - 6:28

[De kredietcrisis werd toch niet veroorzaakt door de overheid?] De kredietcrisis heeft kunnen ontstaan omdat internationaal en ook in Nederland de financiële markten gedereguleerd waren. De crisis leidde tot een enorme overheidsschuld die voor een deel opgelost is door bezuinigingen en ‘hervormingen’ (lees: verslechteringen) van de sociale sector. De partijen die hier schuld aan hebben zijn de partijen die a) verantwoordelijk waren voor de dereguleringen en b) de bezuinigingen doorgevoerd hebben. Dat zijn dus eigenlijk alle partijen die vanaf Paars in de regering hebben gezeten en vooral de VVD, het CDA, D66 en de PvdA. [Het is een illusie om te denken dat er helemaal geen bedrijven failliet zouden gaan in de grootste crisis na wo2.] Maar de manier waarop de crisis toeslaat heeft natuurlijk alles te maken met het beleid. Zoals wesley terecht stelt is dat verre van daadkrachtig geweest. Rutte heeft continu achter de feiten aangehobbeld. Het enige waarmee hij voorop liep was de afschaling van de maatregelen na de eerste golf. In het begin wilde men niet testen. In de zomer -toen het virus nog maar heel weinig aanwezig was- verzuimde men om middels bron- en contactonderzoek en massaal testen controle te houden. Er werd geen enkele grenscontrole ingesteld, zelfs niet op Schiphol waar testen en quarantaine de hele tijd vrijwillig zijn gebleven. In september/oktober -toen het virus weer flink om zich heen greep- weigerde Rutte een scherpe, korte lockdown in te stellen waarmee de golf op een veel lager niveau omgebogen had kunnen worden. Daarnaast heeft het heel lang geduurd voordat verzorgers over beschermingsmaterieel beschikten. Het heeft nog langer geduurd voordat Rutte eindelijk erkende dat mondmaskers een verschil maken. Als zo’n beetje laatste land van Europa is er gestart met de vaccinaties. Etc. Dit rampzalige beleid heeft natuurlijk ook economische consequenties. De landen die wel krachtig en effectief hebben opgetreden (vooral landen in Azië en NZ/Australië) hebben niet alleen veel minder doden te betreuren maar komen ook aanmerkelijk beter uit de economische crisis dan landen als Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2021 - 8:56

Sterkte gewenst in je verdere herstel. Ik ken talloze verhalen als die van jou, ook van mensen die jong gestorven zijn. Vergeet overigens booking.com niet! Daarnaast hebben beleggers nog nooit zoveel verdiend aan het virus! Dat is heel erg wrang voor andere mensen. Mensen die maar wat heen en weer geslingerd worden omdat ze alles ontzegd is. Neo-liberalisme schakelt iedere empathie uit, gedijt op het recht van de sterkste. Dat zijn de belangrijkste grondstoffen voor het voortbestaan ervan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2021 - 15:36

bedoeld voor Wesley!

Visionair NL
Visionair NL4 mrt. 2021 - 15:39

Een nogal kortzichtig stukje. Want die gezelligheidszoekers gaan naar illegale huiskroegen. Zonder toezicht. Binnen. Zonder mondkapje. Dat vinden die kwintiljoen (sic) virusdeeltjes uiteraard een veel fijnere plek om zich te verspreiden dan in de open lucht, waar uv-straling ze deactiveert en waar ze snel uiteenwaaien.

3 Reacties
ton14024
ton140244 mrt. 2021 - 16:36

Gaan al die gezelligheidszoekers naar illegale huiskroegen. Zonder toezicht. Binnen. Zonder mondkapje? Of slechts een klein deel?

Visionair NL
Visionair NL4 mrt. 2021 - 17:21

Zelfs dat kleine deel is ruim voldoende om de besparing door het verbod op terraszitten ruim teniet te doen, door de zeer veel hogere transmissie binnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2021 - 9:15

Visionair NL En jij denkt dat dat het oplost? Geloof dat maar niet, het wordt erger want ze weten dat ze hierdoor invloed hebben, de vraag en het geroep om meer gaan toenemen. Het is als met het opvoeden van kinderen. Duidelijkheid, toezicht en handhaven. Bovendien zie ik ze niet allemaal met lachgas-ballonnen op een terras zitten..

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 mrt. 2021 - 15:30

Op dit moment is het inderdaad het verstandigst om nog even vol te houden en proberen om langzaam stapjes vooruit te maken qua versoepelingen. Maar uiterlijk medio deze zomer zullen we links of rechtsom van de maatregelen af moeten want dan is het zeker niet meer vol te houden. Ook als de kwaal nog erg is; de middelen zullen dan zo langzamerhand door een ruime meerderheid als nog erger worden ervaren. We zullen met corona moeten leren leven als risicofactor. Ik sluit niet uit dat zelfs ethische grenzen opgerekt gaan worden om dat te bereiken. Een lockdown houdt je als samenleving wellicht een jaar uit maar dan is dat ook wel op. De nadelen worden dan groter dan de voordelen. Ook ethisch gezien.

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 mrt. 2021 - 18:22

Eens! En ook: er is geen pijnloze weg uit deze misère.

JanB2
JanB24 mrt. 2021 - 22:51

Een lockdown houdt je als samenleving wellicht een jaar uit maar dan is dat ook wel op. MIjn grootouders deden het 4 jaar. Het zou het beste zijn wanneer ook deze zomer de voet zwaar op de rem wordt gehouden. Alleen dán, met een combinatie van vaccins, maatregelen en voor het virus ongunstige weersomstandigheden, maak je kans om de zaak onder controle te krijgen. Het virus moet een opdoffer krijgen. Zoniet dan loop je het risico dat de vaccins in het najaar alweer uitgewerkt zijn terwijl zich een nieuwe golf aandient, mede door varianten die sowieso een loopje nemen met de vaccins, met niet alleen een nieuwe epidemie maar ook een enorme sociale onrust tot gevolg (of dacht je dat het oprekken van ethische grenzen zonder maatschappelijke uitwerking bleef? je krijgt een opdeling in 2 kampen die elkaar (letterlijk) naar het leven staan).

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 mrt. 2021 - 15:27

Misschien was die lockdown wel helemaal niet intelligent en hadden we de eerste paar weken gewoon het virus bij iedere gezonde onder de 60 zijn gang moeten laten gaan, terwijl de rest in isolatie zat.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2021 - 16:04

Ah…de beroemde groepsimuniteitsstrategie. Klein probleem daarmee is dat je de 60plussers niet compleet kunt scheiden van de rest van de maatschappij. Ander probleem is dat het niet werkt. Zie Maunus waar in eerste instantie naar schatting 76% van de bevolking besmet raakte en waar in de tweede golf opnieuw een slachting aangericht werd door een mutatie.

JoostdeV
JoostdeV4 mrt. 2021 - 16:09

Ha Dick, heb jij je al laten besmetten, of is opbouwen van immuniteit vooral iets voor de andere 60 minners?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 mrt. 2021 - 8:05

Ben vorig jaar april een beetje grieperig geweest, maar toen was het nog onmogelijk voor een normale sterveling om je te laten testen. Sindsdien nergens last meer van gehad, hoewel ik toch verschillende keren bij een besmet persoon in de buurt geweest ben.

sjaak5
sjaak54 mrt. 2021 - 15:23

Natuur-lijk muteert (verandert) het virus. Dat is zeker. In onze cellen wanneer het zich stempelt. De best aangepaste ( besmettelijker) mutaties gaan door naar de volgende ronde (evolutie). Wanneer en waar en welke mutaties precies weten we nog niet. We kunnen proberen er voor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbezet raken.(zolang er geen superbesmettelijk virus is). d.m.v. lockdowns. De lockdowns gaan ten koste van veel. Meer is het niet. De rest is glazenbol

2 Reacties
sjaak5
sjaak54 mrt. 2021 - 15:43

En ik blijf erbij. De R lager dan 1 is een selectie-procedure, waardoor alleen de meest besmettelijke (de beste mutanten) de volgende persoon zullen kunnen besmetten. Waarna alleen deze mutanten (betere virussen) alle mogelijkheid hebben om verder te muteren in de volgende gastheer.

LaBou
LaBou 4 mrt. 2021 - 17:52

Het hele verhaal van sjaak is glazen bol. Maar dan wel een matglazen bol.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2021 - 15:18

Allemaal waar maar veel mensen willen nu eenmaal niet de waarheid horen als die hen niet uitkomt. Ook sommige columnisten op Joop doen helaas hun best om de publieke opinie in onverantwoorde richting te duwen. “Kom op Den Haag, open de terrassen!” stond er pas nog boven een (tamelijk slecht onderbouwd) artikel van Fons Burger. Het is af en toe om moedeloos van te worden.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗4 mrt. 2021 - 22:00

« Ook sommige columnisten op Joop doen helaas hun best om de publieke opinie in onverantwoorde richting te duwen. « ...tja dat oefent U en mij om de goede argumenten aan te dragen om anders te doen. Er zijn ook topics waar in wordt aangeraden om nu totale lockdown te doen en dan test and trace.....dat zal U aanspreken, maar in die situatie denk ik dat we ook niet zitten. Gelukkig hebben U en Fons nog Rutte...om de schuld aan te geven.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2021 - 8:08

[tja dat oefent U en mij om de goede argumenten aan te dragen om anders te doen.] Zo kun je het idd ook zien. Aan de andere kant is er al een overvloed aan reageerders die het virus ontkennen dan wel bagataliseren dus die oefening in argumentering krijg je toch wel. Ik zou liever zien dat Joop duidelijk positie neemt in de lijn van bovenstaand artikel aangezien vanuit alle hoeken van de maatschappij en in veel media de druk opgevoerd wordt om de maatregelen af te bouwen. Tegenover dat versoepelingsbombardement dat tot veel ellende kan leiden lijkt het me goed om op een links forum als Joop geen neutrale houding te hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter4 mrt. 2021 - 14:51

Nog ff twee drie maandjes volhouden en dan maar hopen dat er geen vreemde mutaties waar tegen het vaccin niet helpt de hoek om komen kijken.

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 mrt. 2021 - 18:24

En iedereen braaf zijn vaccin halen!!

Juppé🎗
Juppé🎗4 mrt. 2021 - 21:09

« En iedereen braaf zijn vaccin halen!!« ......uiteraard, maar kijk uit met het woord braaf, dat heeft een betekenis ergens tussen wijs en gehoorzaam.