Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

De ijzige hel op weg naar het slachthuis

  •  
17-02-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
animalstoday-veetransport-tijdens-ijzige-kou-februari-2021-blur-foto-House-of-Animals-1

© Foto: House of Animals

Of het nu extreem warm of koud is, of er corona uitbreekt of een andere zoönose; het slachten van miljoenen dieren moet koste wat kost doorgaan
Er is geen protocol dat de dieren op transport beschermt tegen extreme kou. Transporteurs blijken onderling wel een ‘herenakkoord’ te hebben, zo heb ik begrepen: landbouwdieren bij een temperatuur onder min 10 graden Celsius liever niet vervoeren. Maar de macht van de slachthuizen is groot. Zij gaven vorige week maandag aan dat ze het vervoer niet willen staken, want de slacht moet doorgaan. Tuurlijk, het geld moet binnen blijven stromen.
Veel chauffeurs zijn woedend hierover omdat niet alleen de kou extra lijden is voor de dieren. Met deze temperaturen duurt het inladen van de dieren ook nog eens extra lang omdat ze de kou niet in willen. En dat levert vervolgens ook weer meer stress op.
Daarbij waren de wegen naar de boerderij of stallen vaak onbegaanbaar, want het was spiegelglad door bevroren sneeuw(resten). Er gold voor zondag 7 februari code rood en maandag werd dat code oranje. Ik moest die dag naar een crematie en ik kan je vertellen dat het zeker op de binnenwegen glad was en de sneeuw op veel plaatsen met bakken uit de lucht viel. Je zou denken dat een instantie als de NVWA dan ingrijpt, maar inmiddels weten we allemaal dat het daar ook om macht draait en de macht ligt hier dus overduidelijk bij de slachthuizen.
Wij hoorden van chauffeurs dat ze in de ijzige koud, het was inmiddels min 15 graden met een nog veel lagere gevoelstemperatuur, buiten op de laadklep moeten om de varkens te chippen. In de transportwagen is alles van metaal en bij de transporten die wij hebben bekeken lag nergens strooisel om de dieren warm te houden. Ook niet bij kalfjes.
Die bewuste maandag ging het goed mis in Wanroij in Brabant. Om half elf ‘s avonds hoorde akkerbouwer Jan Willems het gekrijs van varkens in doodsstrijd. Er was een veewagen gekanteld en in een beek gegleden naast de weg. De varkens zijn op elkaar komen te liggen waardoor de onderste dieren letterlijk langzaam geplet zijn. Zo vonden 80 dieren op deze manier de dood. De 130 varkens die het overleefd hebben zijn door een andere vrachtwagen afgevoerd. Dus avonds om 22.30 uur worden 210 varkens in een veewagen geladen in de bittere kou en dat vinden we allemaal normaal in Nederland.
De NVWA liet ook van zich horen met wederom een volstrekt nietszeggend bericht dat de inspecteurs extra aandacht zullen besteden aan het welzijn van dieren in verband met de lage temperaturen: “Zo letten ze erop dat dierenwelzijn niet wordt geschaad tijdens transport.”
Hoe ze dat hebben gedaan of denken te hebben gedaan is voor mij en velen anderen een raadsel. Overigens hebben we vanuit verschillende bronnen begrepen dat de NVWA helemaal niet aanwezig was.
#dierenwelzijn Onze inspecteurs besteden deze dagen extra aandacht aan het welzijn van dieren in verband met de lage…
Precies een week later, afgelopen maandag, werd weer code rood afgegeven, met gevolgen voor de slachthuizen:
"De slechte weersomstandigheden hebben ertoe geleid dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezichthouders op pad stuurde. Dit betekende dat slachterijen maandagochtend niet konden slachten omdat er geen keurmeesters aanwezig waren."
Er werden desondanks kuikens gevangen en op transport gezet, die na een tocht van 60 kilometer richting slachthuis weer terug moesten, omdat de boer niet op de hoogte was dat er helemaal niet geslacht zou worden.
Als ik dit zo onder elkaar zet kan je, of het nu koud is of niet, alleen maar concluderen dat de vee-industrie drastisch moet inkrimpen en de behandeling van deze dieren dient radicaal te veranderen. Het is nu een soort lopende band in een fabriek en als er ergens iets in het proces misgaat vallen alle koekjes van de band. Om zoveel mogelijk winst te maken moet die band blijven lopen en daar moet alles en iedereen voor wijken. Of het nu extreem warm of koud is, of er corona uitbreekt of een andere zoönose; het slachten van miljoenen dieren moet koste wat kost doorgaan, met alle gevolgen van dien voor levende wezens die enkel worden beschouwd als voedsel en bron van inkomsten. Dat wij dit onze medeschepselen op aarde aandoen is meer dan een grove schande en zou reden moeten zijn om ons diep te schamen.
Dit artikel verscheen eerder op Animals Today

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 feb. 2021 - 8:26

Hoe zouden ze dat in Canada doen, vraag ik me dan af.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 feb. 2021 - 11:02

Canada kent nóg minder dierenwelzijnswetten dan de EU. De toestanden bij veetransport zouden wel eens bedroevend kunnen zijn.

Greendutch
Greendutch17 feb. 2021 - 20:10

eenmaal aan de macht is men blijkbaar bereid vele offers te brengen ,,,,

Frans Cobben
Frans Cobben17 feb. 2021 - 18:58

Veel laagopgeleide arbeiders eten graag elke dag goedkoop vlees, dan is intensieve veeteelt helaas nodig!

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot18 feb. 2021 - 8:41

Aha het is de schuld van de domme arbeiders! Wel erg makkelijk redeneren zo vanuit je goedbetaalde bubbel waarin je de keuze hebt en irrationele keuzes kan maken (een miskoop kan veroorloven). Er wordt nog steeds meer vlees gegeten, en er is voldoende aanbod van goedkoop vlees. Helaas is intensieve veeteelt hiervoor nodig - want met keuterboertjes redt je dat niet - en dat kan ook intensief veel beter dan we vandaag de dag doen. Maar 'intensief' schijnt een vies woord te zijn. Overigens, alle acties tegen intensieve veeteelt in NL zijn volstrekt zinloos want dan halen we het uit landen waar dit wel kan (met nog slechtere omstandigheden).

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 feb. 2021 - 9:23

Slecht betaalde arbeiders, bedoel je.

vdbemt
vdbemt18 feb. 2021 - 10:37

Als beleid erop gericht zou zijn biologische producten goedkoper te laten zijn, niet. Het kan dus anders.

GHS
GHS18 feb. 2021 - 13:00

Inderdaag Rutger Groot: dan halen we het uit andere landen, waar het nog slechter is. Waarom eten we zo graag vlees? Omdat we het lekker vinden, of omdat het voedzaam is? Dat laatste kunnen we ondervangen. Wist u dat bonen een goed alternatief izijnvoor vlees. Je moet het natuurlijk wel "leren" eten. M.a.w. het hangt helemaal van "de mens"af. Als die geen vlees koopt, dat gebeuren er niet van deze akelige dingen. Maar dan hoor ik het al: kijk naar de natuur. De dieren verscheuren zichzelf. Tja, maar als mens heb je toch je verantwoording!

Peter1957
Peter195717 feb. 2021 - 17:33

Als de gekantelde veewagen een wagen met 210 honden was geweest, dan was het wereldnieuws geweest en was de wereld te klein geweest. :-(

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie17 feb. 2021 - 21:07

Eerder bij 101 van een zeer specifiek ras.

Fredje3
Fredje317 feb. 2021 - 16:13

We moeten gewoon weer terug naar de tijd dat we een levend dier bij de boer kunnen kopen en deze zelf mogen slachten. Dan zullen er gelijk minder vleeseters zijn denk ik.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2021 - 16:04

Als dit klopt dan is het werkelijk schandalig. Deze massaslachtingen voor grotendeels de export moet onmiddellijk stoppen. Buiten de slachter en de aandeelhouder zijn er voor de Nederlandse inwoners alleen maar hele grote nadelen. Milieu, woningnood, stankoverlast. Afschaffen dit.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2021 - 17:34

Eens

JoepJos
JoepJos17 feb. 2021 - 14:47

Eet geen dieren meer mensen, zolang dit soort gedoe gewoon mogelijk is. Het gaat alleen om geld.

Pater
Pater17 feb. 2021 - 14:26

Goeie kritiek. Vage praat van de NWA, onverplichtend, pure theorie.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 feb. 2021 - 11:06

De NWA staat erbij en kijkt er naar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2021 - 2:29

Ze staan er niet eens bij, ze komen niet! Laat staan dat ze er iets tegen doen!

Jozias2
Jozias217 feb. 2021 - 14:24

"Er gold voor zondag 7 februari code rood en maandag werd dat code oranje. Ik moest die dag naar een crematie en ik kan je vertellen dat het zeker op de binnenwegen glad was en de sneeuw op veel plaatsen met bakken uit de lucht viel. Je zou denken dat een instantie als de NVWA dan ingrijpt, maar inmiddels weten we allemaal dat het daar ook om macht draait en de macht ligt hier dus overduidelijk bij de slachthuizen." De code oranje had alleen te maken met de gladheid niet met de kou. Je zou zeggen dat dieren die ook in het wild leven daar van nature beter tegen beschermd zouden moeten zijn. Is het voor een koe bij -10 vergelijkbaar als voor de mens? En in de wagen staan de beesten natuurlijk ook bij elkaar. Zou op dergelijke punten eerder het oordeel van een deskundige vertrouwen dan dat van een activist. Krijg hier toch de indruk dat zaken er wat lukraak bij gehaald worden en vanuit de emotie gebracht.

12 Reacties
Paul250371
Paul25037117 feb. 2021 - 16:01

Vind je "activist" een vies woord?

vdbemt
vdbemt17 feb. 2021 - 16:40

"Krijg hier toch de indruk dat zaken er wat lukraak bij gehaald worden en vanuit de emotie gebracht." Zoals jij. Je wilt toch niet met inseminatie in bescherming gefokte dieren, die nauwelijks buiten komen en nauwelijks kunnen bewegen, nauwelijks 1 jaar worden, want eenmaal op gewicht, worden ze geslacht, vergelijken met dieren die in het wild leven en daar een natuurlijke bescherming opbouwen???

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2021 - 17:01

Koeien hebben sneller last van hittestress dan van de koude maar -10 is voor hen ook te veel zeker als het waait.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2021 - 17:03

Soeters in gewoonlijk goed geinformeerd. Actvist is geen vies woord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2021 - 17:35

in=is

Jozias2
Jozias217 feb. 2021 - 19:55

@paul, activist is geen vies woord. Maar in hun mening worden de feiten, toon en inhoud gevormd bij wat uitkomt tav het doel en is dus niet objectief. Willem Engel is ook een activist en niet perse iemand die ik in het OMT zou willen zien. @vdbemt Wat maakt inseminatie uit of een dier tegen de kou kan? Wat maakt het uit dat een dier onder de 1 jaar is? In het wild leven ook dieren onder een jaar. Ik stel alleen de vraag of de projectie van de kou met daarbij het beeld hoe de mens dat ervaart misschien niet 1 op 1 opgaat voor dieren. Wat wij ijzige kou vinden is voor een koe misschien nog wel te doen. Dat aspect mist totaal in de argumentatie. Zou daar graag een onafhankelijke bioloog over horen voordat je tot de conclusie kunt komen dat de kou veel uitmaakt. Las bijvoorbeeld dit stukje: "Koe geen last van kou, wel van tocht Nu de temperatuur daalt hebben wij mensen het al snel koud. De stal dichtmaken tegen de kou is dus al snel aanlokkelijk. Doet u het daarmee ook goed voor uw koeien? Elk dier heeft een temperatuur-range waarbinnen het comfortabel is en het weinig energie kost om op temperatuur te blijven. Voor een mens ligt de ondergrens rond de 18 graden boven nul, terwijl voor de volwassen koe de ondergrens zo’n 10-15 graden ónder het vriespunt ligt. Voor de volwassen koe is het in Nederland dus niet snel te koud. Wél heeft de koe belang bij frisse lucht en voldoende zuurstof aanvoer (500m3 lucht/koe/uur bij een productie van 8.000 kg melk/jaar). Van puur wind heeft een koe geen last. "

Paul250371
Paul25037117 feb. 2021 - 22:55

Jozias Een activist draait de conclusie naar zijn doel begrijp ik uit jouw woorden en kan dus per definitie niet objectief zijn. Wat een gelul. En dan beweren dat je het geen vies woord vindt.

KM2
KM218 feb. 2021 - 8:36

Jozias, Je slaat de spijker op zijn kop. Ik heb hier in het verleden meerdere keren een stukje geschreven over koeien. Koeien op het land in 20 graden (en hoge luchtvochtigheid) is slechter voor die dieren dan 10 graden vorst. Bij ezels bijvoorbeeld is het andersom (komen oorspronkelijk uit afrika). Die kun je prima in de volle zon laten staan. Zo zijn er meer dingetjes die mensen niet goed begrijpen. Ik ben eens aangesproken door een persoon die eiste dat ik met de geit over het gras ging lopen, ondanks dat geiten bergdieren zijn. Ze begreep niet dat het beter is voor een geit om op steen te lopen dan op drassig/nat gras.

vdbemt
vdbemt18 feb. 2021 - 10:46

@Jozias."Ik stel alleen de vraag of de projectie van de kou met daarbij het beeld hoe de mens dat ervaart misschien niet 1 op 1 opgaat voor dieren." Dat is voor mij wel zeker. Daar heb ik geen vergaande biologische opleiding voor nodig. Mijn honden hebben weinig moeite met 15 graden vorst. Daarentegen een winterkoninkje weer wel. Maar jij maakt ook een vergelijking tussen de koe bij de boer en wilde runderen. "Je zou zeggen dat dieren die ook in het wild leven daar van nature beter tegen beschermd zouden moeten zijn." Die vergelijking gaat niet op. De koe bij de boer leeft een totaal ander leven. Het lichaam wordt overbelast. Dat beest geeft het hele jaar door melk. En staat, in de bio-industrie het hele jaar binnen. De weerstand is echt niet hetzelfde als die van een rund in het wild.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 feb. 2021 - 11:14

Over wat runderen kunnen hebben zijn uiteraard WUR rapporten in te zien. Koeien kunnen tegen de kou, maar daar gaat het hier niet in eerste instantie over, maar over veetransporten. Vnl kuikens en varkens. Varkens mogen wettelijk gezien slechts vervoerd worden bij temperaturen tot -5°C . Gekantelde veewagens zijn een drama ongeacht de buitentemperatuur.

Jozias2
Jozias218 feb. 2021 - 13:44

@danielle Als dat wettelijk al zo is dan is dat aspect al geregeld. Maar dan snap ik nog steeds niet de relatie met de gladheid. Waarom zou bij code oranje er geen vee transport mogen plaatsvinden. Het was geen code oranje vanwege de kou.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 feb. 2021 - 20:29

Niet transporteren bij twijfel.