Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De identiteitspolitiek van Buma

  •  
13-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Tweegeloven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

omaoeverloos
omaoeverloos15 sep. 2017 - 10:29

Tjonge, mijn keuken ziet er nog steeds zo uit, en spruitjes lust ik ook al graag. Ergens diep van binnen schuilt er denk ik toch een CDAer in me.

Poezenmens
Poezenmens14 sep. 2017 - 13:45

Zo'n kookkachel had mijn oma in de jaren '50/'60. Tijdens ons bezoek op zondag stonden de spruitjes er uren op te sudderen. Het hele huis stonk ernaar. Het zondaggevoel werd nog extra luister bij gezet met een kerkdienst op de radio.????

geyanggsr.
geyanggsr.14 sep. 2017 - 13:15

@Robbels: Disclaimer: ik walg van de wijze waarop Wilders zaken benoemt en van de totale afwezigheid van zijn zijde van (constructieve) oplossingen. Noch hoor je mij zeggen dat ik het wat oubollige verhaal van Buma zo geweldig vind. Ik vind de hoon die hem ten deel valt echter niet te rijmen met het warm onthaal van de islamitische cultuur in Nederland. Die invloed zie ik van Denk tot "islamitsiche overlegorganen", van GroenLinks tot het groeiend aantal islamitische scholen. De islamitische cultuur is geenszins moderner dan de christelijke cultuur waarop Buma zich beroept, integendeel. Een kritisch woord over hoofddoeken (een relikwie uit wat wij tot voor kort ver vervlogen tijden noemden) is onbestaanbaar; het wordt steeds normaler gevonden als jongens na het voetballen in hun onderbroek douchen; rekening houden met de wens van de moslim op (openbare dan wel christelijke) scholen; gescheiden zwemmen, gescheiden scholing. 't Wordt met jubel ontvangen (als een verrijking van onze cultuur) door partijen ter linkerzijde, door allerhande islamitische representanten, door de buurman in de straat. Maar als Buma teruggrijpt op de christelijke cultuur is hij een ouderwets spruitjesmens. Dat is zacht uitgedrukt wat hypocriet.

1 Reactie
Robbels
Robbels14 sep. 2017 - 16:44

@geyanggsr 'Een kritisch woord over hoofddoeken is onbestaanbaar' - Hoe komt u daar toch bij? Tsja als men het een symbool van onderdrukking of achterlijke cultuur gaat noemen of een kopvoddentaks in wilt gaan voeren dan zijn we wat mij betreft de grens van kritische woorden al ruimschoots voorbij. Een open discussie over de zin, onzin en wenselijkheid van het dragen van cultureel/religieuze symbolen/kleding? Prima, daar is wat mij betreft alle ruimte voor. 'het wordt steeds normaler gevonden als jongens na het voetballen in hun onderbroek douchen' - En de Islamisering is hier de reden voor? Anderszijds vraag ik me af: wat gaan we daar aan doen dan? Dwingen? En als een groep autochtone jongeren dit in zijn bol zou halen vanwege teruggekeerde preutsheid? Men douched naakt!? 'gescheiden zwemmen, gescheiden scholing. ’t Wordt met jubel ontvangen (als een verrijking van onze cultuur) door partijen ter linkerzijde' - Echt? Ik herken helemaal niet dat dit soort zaken met jubel ontvangen worden. Ik zie alleen niet heel veel dat ik kan doen als een groep vrouwen zich onder een noemer organiseert, een zwembad afhuurt en daar gaat zwemmen. Verplicht mannen erbij? Een heel groot verschil is echt dat Buma of Wilders top down machtspatronen willen opleggen op basis van wet en regelgeving. Wat er bottom up gebeurt in de samenleving wordt grotendeels bepaald door keuzes van vrije mensen in een grotendeels vrije samenleving en daar kunnen we niet veel meer doen behalve het gesprek aan blijven gaan.

Piet Zwart
Piet Zwart14 sep. 2017 - 9:16

ff dimmen cartoonisten: de werkelijke vijand van links is niet Buma; geen twijfel bij mij dat hij langzaam Rutte verdringt en in 4 jaar tijd zelf MP is.

1 Reactie
Des-Colada
Des-Colada14 sep. 2017 - 12:59

Nooit dimmen cartoonisten. Iedere vorm van macht (links, midden, rechts, kerk, staat, bedrijf) moet per definitie geridiculiseerd worden.

geyanggsr.
geyanggsr.14 sep. 2017 - 7:44

De Avonden, Gerard Reve. Zouden onze moslimvrienden de inhoud en de teksten van dat boek kunnen waarderen? Eerlijk? Werpt de kritiekloze omarming van de islam, die ook in de gematigde vorm veel minder vrijgevochten is dan de gemiddelde lezer van dit blog, ons niet veel verder terug dan Buma met zijn rare Wilhelmusplannen? Het uitgekauwde argument dat Buma ons terugwerpt in een jaren 50 spruitjeslucht zou eens moeten worden losgelaten op het wegkijken van de verstikkende mentaliteit die de culturen meebrengen die onze cultuur zo zouden "verrijken". Je zult nog eens verlangen naar die spruitjeslucht.

8 Reacties
Libertain
Libertain14 sep. 2017 - 11:12

"Naar spruitjesucht van ver vervlogen tijden verlangt enkel degene die het van thuis kent, de rest wil niets te maken hebben en kijkt naar de toekomst".

Robbels
Robbels14 sep. 2017 - 11:25

Maar waar ziet u dan toch die invloed? De groepen waar u verzet tegen wilt hebben, komen op vlak van politieke en sociale invloed nog niet eens in de buurt van een fractie van de invloed van het CDA/Buma.

geyanggsr.
geyanggsr.14 sep. 2017 - 13:30

@Libertain: jouw gewenste toekomst is er kennelijk een waarin de emancipatie van de vrouw wordt teruggedraaid, waarin jongens en meisjes gescheiden onderwijs "genieten", waarin je biertje uit den boze is, waarin homo's bespuugd worden (of met een betonschaar bewerkt, kies maar), waarin een rok over de knie moet vallen. Nee, dit is geen extremistisch beeld; dit zijn reguliere denkbeelden van een gematigd moslim. Mijn toekomst is er een zonder religie, maar als ik vanuit het heden moet bouwen, dan toch liever vanuit de liberale, vrijgevochten christelijke cultuur waarnaar Buma verwijst dan vanuit het islamitisch gedachtengoed dat in jouw toekomst vat krijgt op Europa.

bob b.
bob b.14 sep. 2017 - 13:41

'de kritiekloze omarming' Onzin, alleen uw reactie al laat dat zien. Ik ben het ook niet eens met de zwarte kousenkerk maar van mij mogen ze denken en doen wat ze willen. Net als moslims. Dat is de essentie van onze rechtstaat. Dat u dat als kritiekloze omarming ziet, laat zien dat u daar helemaal niets van begrepen hebt.

Jhonathan
Jhonathan14 sep. 2017 - 15:34

@ geyanggsr., De reacties van Libertain en Robbels geven maar weer eens aan dat u gelijk heeft.

Jhonathan
Jhonathan14 sep. 2017 - 16:48

@ Bob 14 september 2017 at 15:41, > "maar van mij mogen ze denken en doen wat ze willen. Net als moslims." Dat is dus kritiekloos.

Robbels
Robbels14 sep. 2017 - 16:52

@ Jhonathan #hoedan? Ik zie inderdaad een groep die de laatste decennia mondiger is geworden in het opkomen voor haar eigen rechten en het verkrijgen van invloed in de maatschappij, maar zeer zeker niet op een manier de heel veel anders is dan andere groepen van vergelijkbare grootte of positie. Het CDA is een grote partij met een heel grote invloed die top-down de samenleving naar hun inzicht gaat proberen te kneden met wettelijke maatregelen waar ik in het bijzonder geen behoeft aan heb. U mag mij wakker maken als een shariapartij de grootte heeft van de SGP of CU of als een gematigde moslimpartij de grootte heeft bereikt van het CDA.

Robbels
Robbels15 sep. 2017 - 7:20

@ Jhonathan 'Dat is dus kritiekloos.' Behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 sep. 2017 - 7:05

CDA. De C is gelogen, de D is gelogen, allen de A dekt de lading.

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:31

Lekker spruitjes, maar eigenlijk te vroeg, er moet eerst de vorst overheen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 sep. 2017 - 16:44

Hoeft niet. Gewoon een paar dagen in de koeling.

Libertain
Libertain14 sep. 2017 - 6:14

Heerlijk herkenbaar prent: ("We zijn niet boos, we zijn bezorgd. Nederland is nog steeds een christelijke land") Daarom mag van Buma gelijk de eigen risico in de zorg naar 400 euro en over 6-8 maanden wel genoodzaakt naar 500 enzovoort. Willekeur, volksmennerij met spruitjeslucht verkapt onder het nationalistisch kledij.

rbakels
rbakels14 sep. 2017 - 4:28

Van christelijke naastenliefde heeft Buma nog nooit gehoord. Het CDA is een sterfhuisconstructie. De gemiddelde leeftijd van het CDA lid ligt ver boven de 70. Het eclatante succes van CDU leider Mutti Merkel zal Buma wel steken. Christelijke politiek staat in Duitsland (en ooit ook bij ons) eigenlijk voor politiekloze politiek: geen schijngevechten maar verantwpord beleid. Het maakt Duitsland in elk geval wel rijk. Wat dat christelijke betreft pleegt het CDA van het begin af aan landverraad: Nederland is ontstaan als protestant land uit een opstand tegen een roomse Spaanse heerser. Dat de roomse KVP in het CDA samen ging met de protestantse ARP en CHU is puur een gevolg van het schijnheilige opportunisme van de roomse Piet Steenkamp. Zeggen die namen u niets? Om het CDA als politiek fossiel te begrijpen is enige historische kennis wel zinvol.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 sep. 2017 - 16:42

Gemiddelde leeftijd ver boven de 70 jaar? Is dat niet een beetje overdreven? Overigens, je kent toch hopelijk wel de christendemocraten uit Beieren? En die opstand, dat was meer omdat de staten vonden dat zij de baas waren, en een of andere koning, terwijl Philips vond dat hij de baas was en dus gewoon belasting op kon leggen zonder de staten te raadplegen. Die religie was gewoon makkelijk om het gewone volk mee te krijgen. Overigens verkocht Hollands handelselite wapens aan zowel de Spaanse als aan de Staatse troepen. Maar je eerste zin, over Buma, daar kan ik het wel mee eens zijn.

Bluesboy
Bluesboy13 sep. 2017 - 19:57

Gadverdamme de spruitjeslucht komt je tegemoet,bah.

3 Reacties
Pater
Pater14 sep. 2017 - 2:31

Dat komt omdat onze moeders die spruiten veel te lang kookten. Korter koken (of bakken) geen stank.

Beate Ahlmann
Beate Ahlmann14 sep. 2017 - 15:00

Of even wokken, met wat ketjap of kerrie, ben je nog cultureel verantwoord bezig ook :P

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2017 - 0:21

Tsjonge zo'n keuken wil ik ook. Spruiten moet je inderdaad niet te lang koken. Niks mis mee verder, prima groente.