Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De huiveringwekkende werkelijkheid in verpleeghuizen

  •  
14-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Verpleeghuizen worden hard getroffen door het coronavirus. Het blijken ware brandhaarden van Covid-19. Bewoners worden massaal ziek en komen onevenredig vaak te overlijden, personeel valt in hoog tempo uit met ziekteverschijnselen. Zo ook het verpleeghuis waar de vader van huisarts Marion de Bruin en de moeder van columnist Marcel van Roosmalen woonden. Het ging dicht vanwege het coronavirus en de dementerende bewoners zijn overgeplaatst. In het tv-programma Op 1 vertellen De Bruin en Van Roosmalen over de situatie in het verpleeghuis voorafgaand aan de noodgedwongen sluiting.
NRC, de krant waar Marcel van Roosmalen een rubriek heeft, vat de uitzending en de ontboezemingen van De Bruin en Van Roosmalen samen:
"Personeel liep in „een soort van slagersschortje en met een flodderig mondkapje op”. Hoewel er volgens de zorginstelling voldoende materiaal beschikbaar was, was dit in Mook niet aanwezig. De Bruin toonde een foto van een rommelig bankje met geïmproviseerde beschermingsmiddelen. De Bruin mocht gewoon doorlopen naar het appartement van haar besmette vader. Toen ze daar een opmerking over maakte tegen een verpleegkundige, bleek dat deze niet wist dat de oude man positief getest was. Ze was die ochtend al herhaaldelijk onbeschermd in en uit gelopen. De schoonmakers trouwens ook. De Bruin verwijt het personeel niets: „Zij gaan met het risico van een coronabesmetting toch naar mijn vader toe om hem een slokje drinken te geven of hem uit de poep te halen. Die lopen daar huilend rond en weten niet meer wat ze moeten doen.”"
Bekijk hierboven het hele gesprek met Marion de Bruin en Marcel van Roosmalen. Lees hier de volledige recensie in NRC.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

mjansen2
mjansen215 apr. 2020 - 7:23

Verschrikkelijk! Alles is ingezet op het aantal IC bedden en het aantal positief geteste corona overledenen omdat deze cijfers iets zou zeggen over de ernst van de coronacrisis. En ondertussen voltrekt zich in de verpleeghuizen een mensonterende ramp.

gimli55
gimli5514 apr. 2020 - 22:03

Wat denken jullie wat er in de thuiszorg gebeurd? Dat is de volgende ramp waar ze nog achter moeten komen. Ik sprak vandaag met zo'n medewerker, zij werkt nu 55 uur in de week ipv de normale 20 uur. De helft van al haar collega's thuis met Covid19, geen test nodig dus onbekend. Zij heeft zelf mondkapjes en handschoenen aangeschaft, €135,- , twee weken geleden betaalde ze voor dezelfde voorraad €25,-. Last van de rug door overbelasting en nu maar lopend boodschappen doen voor haar clienten, makkelijker dan fietsen. Blijft doorbuffelen tot ze erbij neervalt, anders hebben ze geen verzorging en eten. En s'avonds zie je weer de propaganda spotjes met Rutte's stem op de achtergrond. We gaan het redden, barf barf Alleen die duizenden zorgmedewerkers zie je niet, je hoort ze niet, maar wel de BN-ers me hun gekweel in de bekende praatprogramma's.

Hank Nozemans
Hank Nozemans14 apr. 2020 - 20:13

Op het criminele af, ook naar het personeel toe. Hoe kunnen mensen het accepteren dat hun ouders worden opgesloten in een omgeving waar Corona huishoudt waar ze vervolgens niet meer bij mogen??? Het is toch gvd geen concentratiekamp! Ik zou niet voor mezelf instaan tegenover het management.

Rick Hofland
Rick Hofland14 apr. 2020 - 16:19

Als er al iets of iemand iets kwalijk genomen kan worden dan vind ik dat wel een gedeelde verantwoordelijkheid voor politiek, RIVM en veel MSM die tot ver in februari de ernst van dit virus hebben gebagatelliseerd. Al voor de voorjaars(ski)vakantie waren er meer dan genoeg aanwijzingen dat dit virus er aan zat te komen en misschien al aan het verspreiden was, ook voor het carnaval had het RIVM al lang al moeten weten wat de mogelijke consequenties zouden kunnen zijn. Maar in die periode is er een sfeer gecreëerd in Nederland waarbij dit virus als een flinke griep is neergezet. Zowel gematigd rechtse als gematigd linkse media zoals ook hier op deze website hebben het RIVM en de politiek naar de mond gepraat, te weinig serieus onderzoek gedaan terwijl allang al duidelijk had kunne zijn dat er iets ernstigs op ons af kwam. Ironisch genoeg ook de redacties die nu juist dit onderwerp op Op1 in elkaar hebben gezet. Dit pleit de leidinggevenden in de verzorgingstehuizen niet vrij voor het geval dat die het personeel en de familie van de bewoners de afgelopen weken te weinig of verkeerd hebben geïnformeerd, maar het leed was toen al aangericht doordat niemand van hen voorbereid was. Wat mij betreft concludeer ik dat in heel Nederland talloze belangrijke voorzorgsmaatregels niet zijn getroffen toen daar nog “ruim” de tijd voor was, medio februari, omdat politiek, RIVM, MSM allemaal niet wakker waren!

3 Reacties
Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 18:08

Toen de bouw van dat ziekenhuis in Wuhan -dat op 24 januari begon- werd afgedaan als een Chinese publiciteitsstunt kreeg ik daar al een raar gevoel bij. Natuurlijk geloof ik niet dat de Chinese overheid altijd transparent is en ik ben ook geen aanhanger van hun maatschappijmodel, maar als je nu eens alle propaganda-talk aan de kant schuift, kan het dan toch niet zo zijn dat ze door deze epidemie/pandemie werden overvallen en dat ze zich vanaf het moment dat hun de werkelijke ernst en omvang duidelijk werd voorbeeldig hebben opgesteld? Ik vraag me ernstig af in hoeverre die anti-Chinese houding en propaganda van onze overheden niet heeft bijgedragen aan het uit de hand lopen van het probleem.

vv2
vv215 apr. 2020 - 7:03

inderdaad....er was slechts een klein dapper partijtje dat al strijdend weerstand bood en aandacht vroeg voor dit virus. Het kartel weigert echter te luisteren en giet elke voorgedragen maatregel of motie 10 dagen later om in nieuwe bewoordingen en stelt het voor als een eigen bedenksel. De coalitie bedrijft partijpolitiek ten koste van mensen en gezondheid.

Richard58
Richard5815 apr. 2020 - 7:10

Rick lees jij je eigen reacties weleens na? Je bent flink aan het schuiven want een week geleden was je nog heel nuchter aan het beweren dat we maar moeten accepteren dat niet iedereen gezond oud kan worden. Niet dat ik het nu met je oneens bent, maar de diverse andere reageerders hier zijn al weken over bezig dat het asociaal is om mensen zomaar zonder heel goede veilige zorg aan hun oude van dagen lot over te laten. Blijkbaar zijn de ogen nu wel geopend. Niemand hier pleit voor eindeloos rekken maar tegen nodeloos sterven, dat is een groot verschil. Als mensen willen en kunnen dan hebben ze recht op de beste zorg zonder kosten-baten analyse. Alleen een medische afweging mag gemaakt worden in overleg. We zien nu de gevolgen van de economische afweging en die zijn afschuwelijk. Bedenk dat ook jij en je vrouw ooit ook in die situatie komen en dan wil je ook de beste zorg toch.

harmmeijer
harmmeijer14 apr. 2020 - 15:05

Met De Jonge als lichtgewicht (ja, die van die schoenen) op een zware post als Gezondheidszorg kon het niet missen dat er dingen vreselijk mis zouden gaan. Ik denk dat Van Rijn de kooltjes uit het vuur moet halen net als zijn voorganger Bruno Bruins die er volledig aan onderdoor is gegaan.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2020 - 3:50

Ik denk dat het fout ging door geld, het mocht niets kosten, het behandelen als een business model en inderdaad lichtgewicht de Jong als uithangbord van onkunde maar vooral desinteresse. Ze wilden enkel en alleen iets van hun 'bekende relaties' in het bedrijfsleven, het overige wimpelden ze af. Oude mensen ( inclusief zieke mensen) doen er niet toe, dat is al heel lang duidelijk in de neoliberale kabinetten van Rutte, D66 en CDA. (PvdA). Medemenselijkheid/menselijkheid zit niet in hun DNA. Mensen zijn niet meer dan nummers in een statistiek, zeker als ze onrendabel zijn. Mensen beseffen niet genoeg hoe ze voor de gek gehouden worden. Als deze dochter geen arts was geweest was was het vast anders gegaan met moeder, nog slechter.

Bert de Vries
Bert de Vries14 apr. 2020 - 13:59

Achter de huiveringwekkende werkelijkheid gaat een angstwekkende nachtmerrie schuil. De nachtmerrie van falend management op enorme schaal en op op alle niveau's. Van afdelingshoofd tot minister. Stuk voor stuk angsthazen die zich stelselmatig verschuilen achter dekundigen of overmacht. Slechts enkelen uitgezonderd. Zie ook het interview met De Blok van Thuiszorg in de NRC. Allen zijn bang om af te gaan of door hogergeplaatsten te worden aangepakt. Eigenbelang is doorslaggevend, ook al gaat dat ten koste van mensenlevens. Deze mentaliteit staat haaks op die van de, terecht, bejubelde zorgverleners die bijna zonder uitzondering veel tot alles riskeren om patiënten te redden. Het wordt tijd dat Hugo de Jonge verdwijnt, en met hem een legioen van carriëremaniakken. En wat Rutte betreft, wereldkampioen schone handen houden: laat hem na deze kabinetsperiode schoonmaker worden in een verpleeghuis, voor €10,05 per uur.

6 Reacties
Erik Tervoort
Erik Tervoort14 apr. 2020 - 14:58

Bert de Vries, Geheel eens met uw betoog.

Bert de Vries
Bert de Vries14 apr. 2020 - 15:40

En terzijde: cijfers over besmettingen, ziekenhuisopnamen, ic-opnamen en sterfte zijn nietszeggend. Omdat gegevens van huisartsen en van verpleeg- en verzorgingshuizen niet worden meegenomen. Dat weglaten van de cijfers is niet het gevolg van toeval, maar van een welbewuste, weloverwogen keuze. De acherligende redenen laten zich raden.

Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 17:45

Bert de Vries: "Dat weglaten van de cijfers is niet het gevolg van toeval, maar van een welbewuste, weloverwogen keuze." Ik ben bang dat je gelijk hebt en dat het aantal doden per 100.000 inwoners uiteindelijk hetzelfde zal blijken te zijn als in Italië, Spanje en België - https://www.worldometers.info/coronavirus/

Richard58
Richard5815 apr. 2020 - 6:52

Polletje dat weet ik wel zeker. Tot nu toe doen wij het procentueel heel slecht en dan tellen we de doden die vermoedelijk een gevolg zijn van corona niet eens mee. In België telt men im ieder geval een deel van de doden in verpleeghuizen en dergelijke wel mee. Wij moeten die inhaalslag nog maken. Niet schrikken als we hier in de buurt van de 10.000 komen. Vergelijk dat eens met bijv. Duitsland met vijmaal het aantal inwoners.

Bert de Vries
Bert de Vries15 apr. 2020 - 8:17

En nu in de Volkskrant: huisartsen sturen steeds minder 80-jarigen naar het ziekenhuis. Reken maar, dat dat ook geldt voor ouderen vanaf 70. En reken ook, dat die afname oploopt. Het wordt tijd dat het parlement lef toont en de feiten boven tafel haalt. De vier regeringspartijen zullen dat willen tegenhouden, maar zoek dan naar andere mogelijkheden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 apr. 2020 - 3:54

Niets aan toe te voegen. Voor de gelegenheid heeft hij maar vast zwarte schoenen aangetrokken.