Daarnaast werken nog veel vrouwelijke huisartsen ( die wel opgeleid zijn onder een numerus fixus) in deeltijdbanen. Dat heeft natuurlijk mede een tekort veroorzaakt. Die zaken komen vaak allemaal bij elkaar.
Het huisartsen tekort is een uitvloeisel van een aantal macro ontwikkelingen. Het CBS heeft daar onlangs een rapport over uitgebracht. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/17/sterkste-economische-groei-in-regio-eindhoven-en-almere De soms grote verschillen per regio laten zien welke trends er op economisch, maar ook op sociaal en maatschappelijk gebied spelen. Zo heeft het afbouwen van de gasproductie in Groningen een economische krimp als gevolg. Kortom de Groningers worden zelf slachtoffer van het beleid waar ze al jaren voor hebben gestreden. Want een krimpende economie berekent vertrekkende bedrijven, krimpende werkgelegenheid, vertrekkende jongeren en meer vergrijzing. En vervolgens afnemende voorzieningen en ook minder huisartsen. Rond Eindhoven speelt een geheel andere ontwikkeling. De hightech regio groeit als kool. Is Rotterdam gepasseerd als tweede economische regio en trekt duizenden jongeren aan vanuit de gehelde wereld maar vooral op India en andere landen in die omgeving. In sociaal cultureel opzicht veranderd de omgeving in een rap tempo. De best verdienende werknemers in Eindhoven zijn geen autochtonen en de stad als geheel verkleurt. Er komen andere culturele voorzieningen, de normen en waarden veranderen maar er zullen wel voldoende huisartsen zijn. Die wel weer moeten leren omgaan met die verschillende culturen. Dit soort trends zijn veel sterker dan wat de overheid daar tegenover kan zetten om de samenleving "te maken". De mensen in deze gebieden zullen zelf moeten anticiperen op de onvermijdelijke veranderingen. Accepteren dat je anders leeft en oud zal worden dan de generatie voor jou. Accepteren dat je buren over zaken totaal anders denken als jijzelf. Het ouderlijk huis dat een twee generaties in de familie is zal toch verkocht moeten worden. Volgens mij zijn dit soort zaken ook de redenen voor de acties van de gele hesjes, de PVV-stemmers en andere populistische uitingen. Mensen krijgen niet wat ze willen, worden boos en verontwaardigd en zijn niet van plan zelf bij te dragen aan de oplossing door zelf hun situatie aan te passen. In een notendop de problemen van de samenleving op dit moment. De overheid moet duidelijk zijn en aangeven wat wel wordt geregeld en wat niet. En mensen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven.
Klopt, gebieden met krimp hebben/krijgen aan alles te kort, onderwijs, bioscopen, horeca, supermarkten, zorg, huisartsen. Er is maar een ding dat gedaan kan worden, en dat is de krimp keren. Het speelt in alle landen, waar ook ter wereld. Mensen willen niet in armoede in een achterlijk gat wonen, zo zeggen ze. In Duitsland en Frankrijk, maar ook in Nederland heb je prachtige regio's, waar mensen graag op vakantie gaan, maar niet willen wonen.
@Daan Ouwens Jou krimp is niet mijn krimp maar mijn levens sfeer, jou vooruitgang is ons aller ondergang, De heilstaat van jou vooruitgang worden gekaderd door de term Antropoceen, vandaar de projecties van je ongemak. Rotterdam is één van de meest giftige gebieden in dit land, mensen sterven daar per saldo zo'n 5 tot 10 jaar eerder, hoe kan je nu een mens slim noemen die daar gaat wonen als er mogelijkheden zijn om elders te wonen. https://www.ad.nl/rotterdam/rotterdam-is-stad-met-meest-vervuilde-lucht~a2f9358c/ Het zijn getuige je manier van antwoorden vaak populistische radicale reacties met wat andere inhoud als je zogenaamde tegenstanders, maar het resultaat is het zelfde, het is niks en het wordt niks. Juist de zwakte kan ons redden, niet het moeten heersen.
@Fukushou "maar niet willen wonen" Ze willen wel, maar kunnen niet, de vervreemding en de degeneratie is te vergevorderd. Het zijn hulpeloze wezens geworden, als de metro niet om de vijf minuten rijd of de jumbo meer als 1 kilometer van hun woning is verwijderd beginnen ze spontaan te hyperventileren. Huisartsen stoppen na wat ik voor gesprekken heb gevoerd met enkele stoppers, omdat hun moreel kompas op tilt slaat, het zijn "zorgers" ze willen geen slaven zijn van de winst maximalisatie.
@ Fukushou Jij schrijft: Er is maar een ding dat gedaan kan worden, en dat is de krimp keren. Wel nee, het is veel verstandiger de krimp te omarmen. Dorpen of wijken te ontvolken en de ruimte te gunnen aan de natuurlijk. Mensen onder te brengen in een nieuw gebied en het beleid te baseren op bevolkingsafname. @ Tom Jij schrijft: Jou krimp is niet mijn krimp maar mijn levens sfeer, jou vooruitgang is ons aller ondergang, De heilstaat van jou vooruitgang worden gekaderd door de term Antropoceen, vandaar de projecties van je ongemak. Jouw reactie heeft helemaal niets te maken met mijn tekst. Gezien je reactie heb je er geen letter van begrepen en heb je opgeschreven wat je kennelijk zelf belangrijk vindt. Dat mag maar ik vind jouw tekst geheel irrelevant. En ik heb ook geen ongemakkelijk gevoel bij het leeglopen van regio's. Ik heb wel een voorkeur voor het leven in de grote stad, met de Jumbo op 50 meter. maar dat kan over 10 jaar weer anders zijn. Ik zal echter nooit leven in een gemeenschap die slechts uit bejaarden bestaat. Dat is een gemeenschap met het focus op het verleden en niet op de toekomst. Ik kan mij niets ergers voorstellen.
'Het zijn hulpeloze wezens geworden, als de metro niet om de vijf minuten rijd of de jumbo meer als 1 kilometer van hun woning is verwijderd beginnen ze spontaan te hyperventileren.' Als Amsterdammer kan wat jij opsomt me werkelijk gestolen worden. Provinciaal geleuter! Wat A'dam voor mij als Amsterdammer aantrekkelijk maakt: men is veel ruimdenkender dan in de provincie en het culturele aanbod gaat way beyond elke provincieplaats.
"Dat mag maar ik vind jouw tekst geheel irrelevant" Waarmee het niveau van discussieren is aangegeven. Alleen de eigen mening telt, wat een ander vindt is hoe dan ook irrelevant.
@ Daan Ouwens " Ik zal echter nooit leven in een gemeenschap die slechts uit bejaarden bestaat " Dorpje waar ik woon van pak hem 400 inwoners heeft geen supermarkt, wel een gemeenschappelijke dorpstuin, streekmarkt etc, er zitten zeker drie huisartsen praktijken in een straal van 5 kilometer. De lagere school heeft moeten uitbreiden er is een stuk bij aangebouwd, vanwege de toename van jonge gezinnen met kinderen. Zoals ik al zei Ouwens je weet niet waar je het over hebt, je hoort ééns wat maar weet het niet, door het gebrek aan empirische kennis vermoed ik. Iemand die jou snapt ie over het algemeen dom, oftewel jij hebt de wijsheid in pacht, daar mee maak je een discussie dood en verarm je een blog. Ik zou zeggen weinig verheffend, meer denigrerend. @Joe Speedboot " Als Amsterdammer kan wat jij opsomt me werkelijk gestolen worden" Totdat het licht uit gaat waarschijnlijk. En jawel Provinciaaltjes, heb zelf jaren in steden gebivakkeerd waar Amsterdam een dorp bij is, maar Joe weet het, misschien zelf een beetje in een bubbel.
@ Tom je slaat de spijker op de kop. Vorig jaar stond al in een Duitse krant dat grote steden uit zijn. Vooral ouderen hebben geld om op het land te wonen, Zeker als ze een drukke, te dure, lawaaiierige stad willen ontvluchten In Duitsland daalt het aantal inwoners van grote steden als Berlijn en München al enkele jaren Waar ouderen heen gaan, ontstaat nieuwe werkgelegenheid. En daar komen dan weer o.a. gezinnen met vaak schoolgaande kinderen op af.
@ LaBou Jij schrijft: Alleen de eigen mening telt, wat een ander vindt is hoe dan ook irrelevant. Inderdaad want de ander vindt: Het zijn getuige je manier van antwoorden vaak populistische radicale reacties met wat andere inhoud als je zogenaamde tegenstanders, maar het resultaat is het zelfde, het is niks en het wordt niks. Daarmee is de discussie sowieso irrelevant. @ Tom Jij schrijft: Dorpje waar ik woon van pak hem 400 inwoners heeft geen supermarkt, wel een gemeenschappelijke dorpstuin, streekmarkt etc, er zitten zeker drie huisartsen praktijken in een straal van 5 kilometer...…... Dat is een prima beschrijving van een geïsoleerde gemeenschap waar niets van betekenis gebeurd. Het perspectief is krimp want er is voor jongeren geen enkele reden te blijven. Het is het deel van Nederland waar Zwarte Piet zwart moet zijn en de cultuur wit. Ik zal er nooit komen, maar ik zou het ook mooi vinden als die dorpsbewoners blijven waar ze zijn. Ik zie geen gemeenschappelijke waarden of belangen. @ webmaatje Jij schrijft; Vorig jaar stond al in een Duitse krant dat grote steden uit zijn. Vooral ouderen hebben geld om op het land te wonen.. Je moet een betere krant gaan lezen of je uitspraken gaan doen op basis van eigen onderzoek. Het platteland vergrijst en loopt leeg. Volg dit linkje: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/17/sterkste-economische-groei-in-regio-eindhoven-en-almere En je treft op de site van het CBS ook veel info aan over de demografisch ontwikkelingen naar regio.
"Inderdaad want de ander vindt: Het zijn getuige je manier van antwoorden vaak populistische radicale reacties met wat andere inhoud als je zogenaamde tegenstanders, maar het resultaat is het zelfde, het is niks en het wordt niks." Dit is dus de reden waarom een discussie met Ouwens compleet zinloos is.
@ LaBou Jij schrijft: Dit is dus de reden waarom een discussie met Ouwens compleet zinloos is. Flauwekul verkopen aan Ouwens is inderdaad een tamelijk kansloze activiteit. Het ligt het dus meer aan jouw definitie van de term discussie.
Inderdaad, jouw definitie gaat uit van een monoloog, immers: wie Ouwens tegenspreekt is per definitie een populist die je niet serieus hoeft te nemen. Zelfs medestanders ontkomen daar niet aan. Je maakt in ieder geval duidelijk waarom internetprofielen voornamelijk bij elkaar gelogen zijn.
En dat terwijl er steeds meer naar de huisartsen wordt toegeschoven. Dat zal toch niet de oorzaak zijn? Hoe dan ook. Als dit niet verandert, ligt ons alom vaker falende zorgsysteem helemaal op zijn gat.
En dan te bedenken dat het bij gezondheidscentra in ruim 2 jaar, bij de 7e huisarts wordt ingeschreven als patiënt. Waar gaan die huisartsen dan allemaal naar toe? Zou er over de grens meer te verdienen zijn?
Huisartsen vervangen door robots : je gaat voor dat ding zitten en zegt alles wat mankeert en kan je verwijzen naar het ziekenhuis weer naar een robots specialist ...alleen chirurgen en kassa medewerkers die het geld moeten blijven mensen en geen robots ! Opgelost.
Al in 1960 werden ons robots beloofd die het huishouden zouden doen. In 1980 waren het expertsystemen die knapper zouden worden dan mensen. In 2000 werd het kunstmatige intelligentie In 2020 zelfrijdende auto's, robotdokters en een intelligent huis. Het enige dat we hebben gekregen is een slimme meter en waarin die slim is heeft nog niemand kunnen ontdekken.
Adriek Ze hebben voor ons ook de leugens detectie uitgevonden maar in Amerika blijkt dat ding alles kan controleren behalve de waarheid!
[Over de precieze reden is het vooralsnog gissen.] Nu ja, gissen, de redenen zijn duidelijk en werden in de publiciteit rond het rapport genoemd. Vergrijzing leidt to meer vraag naar diensten van huisartsen. Vergrijzing leidt op korte termijn tot een pensioneringsgolf van huisarten. De huisartsen die overblijven willen graag "randstedelijk" met een jonge patientenpolulatie werken, en hebben door het tekort de mogelijkheid daarvoor te kiezen. Zoals bij alle andere van de vele tekorten die er op korte termijn aankomen door vergrijzing is er één oplossing, immigratie.
Bert, Daarnaast is fundamenteler: Een beleid dat aantrekkelijk genoeg is om je als huisarts te specialiseren. Het is een schitterend beroep,l zij het dat het ook schitterned gehouden moet worden, ook door de overheid. Een overheid die er rechtstreeks verantwoordelijk voor is dat beroepen als deze met een vlucht uit het beroep te maken hebben gekregen. Een overheid die zijn verantwoordelijkheid ontloopt, ontkent. Deze overheid is aansprákelijk; laten we dat vooral niet vergeten! .
Die tekorten worden veroorzaakt door onderwaardering in combinatie met overbelasting. Leraren verdienen niet heel veel en worden overspoeld door adminisratie. Verplegenden idem. Nu zijn de huisartsen aan de beurt.
@ Bert Jansen Jij schrijft: één oplossing, immigratie. Lijkt mij beter verstandiger om te gaan met de krimp. Niet in iedere gemeenschap de voorzieningen op het zelfde niveau willen houden. Aantrekkelijke voorwaarden bieden aan artsen in de regio. En de specialisatie tot huisarts aanpassen tot een normale en efficiënte opleiding. @ johannn Jij schrijft: Deze overheid is aansprákelijk; laten we dat vooral niet vergeten! Je hebt een opvatting over de overheid die eigenlijk alleen past in een totalitaire dictatuur. Als jij wil dat de overheid al jouw wensen gevuld moet je kiezen voor een overheid die bepaald welk vak je gaat uitoefenen. Dus ik denk dat je wat beter moet nadenken over je uitspraak. Daarnaast hebben mensen simpelweg hun eigen keuzes en dus ook hun eigen fouten. Ouderen kunnen niet meer besluiten om te blijven wonen in een zwaar vergrijzende gemeenschap. Zij zullen moeten verhuizen naar een regio waar de ouderen zorg en medische zorg wel op niveau is. En artsen kunnen er voor kiezen om niet in een vergrijzende gemeenschap te willen leven. De overheid moet voor alle burgers voorzieningen proberen te bieden. Maar de overheid is niet almachtig en draagt ook niet alle verantwoordelijkheid.
Als er een tekort dreigt van huisartsen verwacht ik dat het 'particulier initiatief' in de betrokken regio's maatregelen gaat nemen. Met 'particulier initiatief' bedoel ik partijen als zorgverzekeraars, bedrijven maar vooral ook burgers die zich als plattelanders georganiseerd hebben in belangenorganisaties en coöperaties. Mogelijk dat gemeentes dit stimuleren en coördineren of mede financieren maar de rijksoverheid kan zich er beter niet mee bemoeien. Heb wat vertrouwen in marktwerking.
Misschien is een differentiatie in de vaste vergoeding per patiënt een oplossing. Meer geld voor oudere patënten en minder voor jongere patiënten.
"Uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport en de Landelijke Huisartsen Vereniging blijkt dat er in de komende jaren een huisartsentekort zal ontstaan". Een tekort is volgens mij toch wel even wat anders dan verdwijnen, wat de titel doet vermoeden.
"Een tekort is volgens mij toch wel even wat anders dan verdwijnen" Bovendien wordt het tekort niet per se veroorzaakt door minder huisartsen maar ook doordat huisartsen niet zo gek meer zijn als vroeger en veel kortere werkweken hanteren, waarbij de persoonlijke praktijk is vervangen door de groepspraktijk en de weekenddiensten worden uitbesteed aan een centrum in een uithoek van de regio.
Moderne artsen hebben een werkende partner en een gezin en zijn niet langer dag en nacht beschikbaar zoals de plattelandsarts van vroeger. Dat soort arts komt niet meer terug.
"Moderne artsen hebben een werkende partner en een gezin en zijn niet langer dag en nacht beschikbaar zoals de plattelandsarts van vroeger." Dus ontstaan er bij gelijkblijvende of zelfs stijgende aantallen ook tekorten. En is een generatie een deel van het pensioen kwijtgeraakt, want ze dachten dat de waarde daarvan in de praktijk zat die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen.
Piet de Geus 23 december 2018 at 11:03 Ook dat. In het ooude systeem liep de zg "goodwill" op den duur zo hoog op dat jonge artsen alleen met grote moeite aan de bak kwamen. Het pensioenstelsel was voor de volgende generaties een zegen. Overigens is ouderengeneeskunde een apart vak waar maar weinig artsen zich in willen specialiseren.