Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Houthi’s zijn druk bezig met het vestigen van een apartheidsstaat

  •  
12-02-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3300 keer bekeken
  •  
houthis

Zelfs op de kerkhoven wordt onderscheid gemaakt.

Door hun aanvallen op koopvaardijschepen rond de Bab el Mandeb – de smalle straat die de verbinding vormt tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan – hebben de Jemenitische Houthi’s zich wereldwijd in de kijker geplaatst. Ze manifesteren zich als daadkrachtige bondgenoten van Hamas. Veel rederijen nemen het risico niet en kiezen voor de lange en kostbare route rond Zuid-Afrika. Daardoor lijden de westerse bondgenoten merkbare economische schade.

In het westen bestaat nogal de neiging deze Houthi’s te beschouwen als werktuigen  van Iran, die in opdracht van Teheran net als Hezbollah in Zuid-Libanon Israël onder druk houden met raketaanvallen. Daarmee onderschat men deze beweging. Ze heeft een eigen agenda en een nauw omschreven maatschappelijk ideaal. In Jemen is zij bezig de samenleving opnieuw vorm te geven. Of liever gezegd: terug te keren naar hoe het vroeger was vóór 1962 toen modernistische officieren een einde maakten aan de dynastie die het land eeuwen lang in haar greep had gehouden. De laatste twee vorsten – die zich vanwege hun geestelijk leiderschap imams noemden – probeerden Jemen zoveel mogelijk van vreemde smetten vrij te houden. De grenzen bleven gesloten en allerlei ongewenste maatregelen zoals afschaffing van de slavernij, kregen geen kans. De imams steunden daarbij op enkele stammen in het noorden van het land die een bepaalde vorm van de Sjia aanhingen, het Zaidisme. Bij hun geloof hoorde de overtuiging dat de macht moest worden uitgeoefend door de Banu Hashim, nazaten van een stam, waartoe ook Mohammeds vrouw Khadija en hun beider dochter Fatima behoorden. Volgens hen zijn de zogenaamde rechtgeleide kaliefen – de eerste opvolgers van de profeet Mohammed – usurpatoren die branden in de hel. Fatima huwde Ali die de aanhangers van de sjia als de enige wettige opvolger van de profeet beschouwen. Hij geldt als hun eerste imam. Nu wordt duidelijk waarom de traditionele heersers van Jemen zich ook imam noemden.

Zij zijn er de laatste jaren in geslaagd de Banu Hashim hun oorspronkelijk monopolie op de macht te hergeven, in ieder geval in de noordelijke en meest volkrijke helft van Jemen. Ze hebben daar al enkele jaren de hoofdstad Sana’a in handen. Volgens de Houthi’s deelt een beperkt aantal stammen in het noorden de religieuze waarheid én de verwantschap met het echtpaar Ali en Fatima uit de eerste generatie na de hemelvaart van de profeet. Daarom mogen zij van de overige Jemenieten – meestal Soennitische moslims – gehoorzaamheid eisen. De Houthi-elite houdt op zijn beurt deze stammen in hun greep door de benoeming van traditionele leiders stevig in eigen hand te houden.

Het herstel van de oude verhoudingen is in volle gang. De vrouwen – zwaar gesluierd – zijn uit het openbare leven verdreven. Op homoseksueel gedrag staat de doodstraf. Publieke geseling is een normaal verschijnsel. Deze maand zijn er weer nieuwe doodvonnissen gevallen.

De slavernij is herleefd. Volgens het in Londen verschijnende Arabische nieuwsmerk Asharq Al-Awaat loopt hun aantal in de tienduizenden. Vooraanstaande Houthi-leiders zoals de militaire leiders Abdulmalek Al-Houthi geven het voorbeeld door hun huishoudens te stofferen met slaven. Wat dat betreft tonen de Houthi’s ideologische verwantschap met de Islamitische Staat, die slavernij benoemde als een door de koran gelegitimeerde hoeksteen van de samenleving. Wat dit allemaal kan betekenen, ervaren ook Ethiopische vrouwen, die – onderweg naar Saoedi Arabië – in handen vallen van de Houthi’s.

Wie niet tot de door de Houthi’s erkende aan Ali en Fatima verwante stammen behoort, heeft geen recht op bestuurlijke functies maar moet wel gehoorzamen, belasting betalen en in een aantal gevallen in een zeer ondergeschikte positie dienst nemen bij een Houthi-militie. Je afstamming bepaalt of je burger van de eerste of van de tweede rang bent. Zelfs op de kerkhoven wordt onderscheid gemaakt. Daar bestaat een duidelijke definitie voor: apartheid. De Houthi’s vestigen in Jemen een apartheidsstaat.

In New York en Londen hoorde men pro Palestina demonstranten scanderen: “Yemen, Yemen make us proud. Turn another ship around”.  Dat was ook apart.

Hier een kort en hier een zeer uitgebreid artikel over de Houthi’s. Je bent er zo meer dan twee uur zoet mee.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de boerenkrijg.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (90)

JoostJK
JoostJK12 feb. 2024 - 17:38

Bedankt weer voor de opfriscursus, Han. We waren alweer bijna vergeten hoe voor alle shit op de wereld in élk geval nóóit , in geen geval, de staat Israël daar, op geen enkele wijze, bij betrokken is. Blijf ons op de hoogte houden, misschien zijn er nog ontwikkelingen in Zuid-Amerika, voor wat betreft vijandigheden tegen Israël?

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 18:54

Wie weten, krijg je die gezellige Houthi´s nog eens op bezoek.

SchenkerderVaderland01
SchenkerderVaderland0112 feb. 2024 - 19:18

@JoostJK "We waren alweer bijna vergeten hoe voor alle shit op de wereld in élk geval nóóit , in geen geval, de staat Israël daar, op geen enkele wijze, bij betrokken is" Dit lees ik nergens in het stuk. Wel maakt het duidelijk dat er nogal wat extremistische clubs in het MO rondlopen. Clubs die Joden haten en willen doden. Kijk maar eens naar die vlag van ze, best wel helder allemaal. En met dat soort mensen kun je moeilijk een gezellige multiculturele staat 'from the river from the sea' opzetten zoals sommigen ons willen doen geloven. Maar eigenlijk wisten we het al lang, want clubs als Hamas, Hezbollah, islamitische Jihad doen er namelijk helemaal niet geheimzinnig over. En die 30.000 aanslagen en 140,000 doden door extremistische terreur na 9/11 zijn ook wel een soort van teken aan de wand.

JoostJK
JoostJK12 feb. 2024 - 19:48

"Wie weten, krijg je die gezellige Houthi´s nog eens op bezoek" Han, mag ik dit een non-reactie noemen? Ik kan me niet herinneren dat ik mijzelf ooit als aanhanger van Hamas, of van Iran, of van de Houthis heb geprofileerd. Zoals ik me nog nooit in mijn leven heb geschaard achter groeperingen die aanslagen plegen waarbij mensen worden gedood die er niets mee te maken hebben. Zoals de enige strijd waar ik me bij aansluit die tegen oorlogen is. Desnoods, als er dan toch oorlog gevoerd moet worden, omdat mensen dat nu eenmaal moeten doen, om voor mij onbegrijpelijke redenen, laat het dan op "het veld van eer" zijn - of welke benaming je er ook aan wilt geven ( schaakbord, voetbalveld, wall street ) - met twee min of meer gelijke legers; en laat de rest van ons met rust. Als je liever hebt dat ik je met "U" aanschrijf, laat het even weten, zodat ik begrijp waar de lat ligt.

JoostJK
JoostJK12 feb. 2024 - 20:20

@SchennerVanVolk Oh nee! Toch niet de JODENHATERS?! Het heerst weer hè. Kan je wat met dit filmpje ( stukje uit een grote film)? https://www.youtube.com/watch?v=hUBAx8jbYNs

SchenkerderVaderland01
SchenkerderVaderland0112 feb. 2024 - 21:15

@Joost "@SchennerVanVolk" Leuk gevonden, mijn welgemeende complimenten. Als die Houthi's nog een minister van feest nodig hebben, hoeven ze niet verder te zoeken. Staat Oranje u een beetje?

Lopez
Lopez13 feb. 2024 - 3:46

@JoostJK [Oh nee! Toch niet de JODENHATERS?!] Ja, echt waar. Allemaal één hele grote pot nat, die koppensnellers. Als Jood ben je je leven niet zeker. Kijk maar eens naar die vlaggen van ze. Ik heb mijn verblijf in Huthi-land maar ternauwernood overleefd. Iran, idem dito. Gaza, breek me de bek niet open. En ze zijn op weg hierheen. Om een kalifaat te stichten, tussen Lobith en de zee. Serieus. En Netanyahu zegt dat het allemaal nazi’s zijn. En Netanyahu is heel betrouwbaar, en historicus bovendien, die weet die dingen. En dan is er nog de vijfde colonne. We moeten niet denken dat het gevaar geweken is nu Van Agt dood is, las ik op de NIW-site. Want zijn geesteskind The Rights Forum met al die antisemitische Joden is er nog. En de antisemieten van Een Ander Joods Geluid ook. Zo ook de Jodenhaters van Oxfam Novib en Pax, die nu met The Rights Forum en bevriende rechters de export van F-35-onderdelen naar Israël hebben gefnuikt. Schreven NIW-coryfeeën Esther Voet en Bart Schut. En die zijn reuze betrouwbaar en weten die dingen. Esther zegt dat ze tot het jodendom is bekeerd. En dat Joden in Nederland geen toekomst hebben. Wegwezen moeten ze. Nu het nog kan. Bart wilde zich ook bekeren, maar dat is mislukt. Die kan blijven. In deze levensgevaarlijke en schier hopeloze situatie rest mij nog één vraag: is er leven op Pluto?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 10:34

Een Houthi op bezoek behoort tot de mogelijkheden. Nederland is populair onder Jemenitische asielzoekers. https://ind.nl/nl/nieuws/meer-asielzoekers-uit-jemen

henk-alexander
henk-alexander13 feb. 2024 - 15:04

'Wie weten, krijg je die gezellige Houthi´s nog eens op bezoek.' Jeetje Van der Horst, Naast de Russen kunnen we nu ook de Houthi's in ons mooie, schone land verwachten. Breng vrouwen en kinderen in veiligheid! Want dat is het enige antwoord waar een demoniserende analyse om vraagt.

JoostJK
JoostJK13 feb. 2024 - 20:11

@SchennerVanVolk Het zou makkelijker zijn als ik je met je echte naam kon aanschrijven, maar die naam lijkt bij jou al naar gelang de wind waait , te veranderen. Vandaar mijn eigen draai aan je "naam" en voor wat betreft mijn houding ten opzichte van "oranje" verwijs ik naar https://www.youtube.com/watch?v=HISsDfl3mWo ( ik maak een uitzondering voor meisjes met oranje haar en groene ogen )

Anna R. Chist
Anna R. Chist12 feb. 2024 - 17:19

Neemt @Han eens een keer het woord apartheidsstaat in zijn mond en....

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat12 feb. 2024 - 17:15

Vergeet ook niet de enorme klimaatschade die de actie's van de Houthi's veroorzaken. Honderden tonnen extra CO2 worden de lucht in geblazen doordat grote schepen omvaren via Zuid-Afrika.

3 Reacties
LaBou
LaBou 13 feb. 2024 - 7:14

Jeverzintmaarwat: prima nick.

VeganHarrie
VeganHarrie13 feb. 2024 - 8:46

Een associatie vrij naar Extinction Rebellion, neem ik aan?

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat13 feb. 2024 - 21:37

@LaBou: https://www.nu.nl/economie/6300535/niet-door-suezkanaal-maar-omvaren-duizenden-tonnen-co2-meer-de-lucht-in.html

Khalid Bakr
Khalid Bakr12 feb. 2024 - 17:01

Tuuuuurlijk, apartheidsstaat Israël door dik en dun steunen, en dan proberen de Houthi's van alles in de schoenen te schuiven.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 19:11

I

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 19:12

Ik steun Israël helemaal niet. Dat zie je verkeerd. Of dat lieg je. Lees mijn stukken er maar op na. Ik geef achtergrondinformatie over Hamas en hier over de Houthi. Die is blijkbaar niet welkom.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 21:01

Houthis hebben van zichzelf al meer dan genoeg in hun schoenen, hoef je niks meer bij te schuiven.

LaBou
LaBou 13 feb. 2024 - 7:16

"Ik steun Israël helemaal niet. Dat zie je verkeerd. " Tuurlijk niet jochie. Jij roept alleen maar elke keer: "ja maar Hamas" om aan te tonen dat die veel erger zijn.

EenMening3
EenMening312 feb. 2024 - 15:42

Er zijn wereldwijd nogal wat landen die te lijden hebben onder de vele islamitische terreurorganisaties, die onze wereld teisteren. De getroffen landen moeten veel meer samenwerken om deze terreurclubs onder de duim te houden. In dit grotere kader is het inperken en zo mogelijk uitschakelen van Hamas, Hezbollah, de Houthi's en andere Iraanse proxies een nastrevenswaardige zaak. je kunt wel vraagtekens zetten bij manier waarop deze terroristen nu worden aangepakt.

7 Reacties
Khalid Bakr
Khalid Bakr12 feb. 2024 - 17:54

Er zijn wereldwijd nogal wat landen die te lijden hebben onder de vele zionistische terreurorganisaties (vermomd als staat), die onze wereld teisteren. De getroffen landen moeten veel meer samenwerken om deze terreurclubs onder de duim te houden.

MG1968-2
MG1968-212 feb. 2024 - 17:57

@EenMening3 Er zijn nogal wat mensen die die in landen die te lijden hebben onder een -al dan niet islamitisch- terroristisch regime. Je hebt je net -met nogal wat geestverwanten- uitgesproken dat er van die mensen en minder, minder, minder moeten wezen en dat je de deur gesloten wil houden voor degene die die regimes weten te ontvluchten. "Er zijn wereldwijd nogal wat landen die te lijden hebben onder de vele islamitische terreurorganisaties, die onze wereld teisteren." Het morele appel wat je hier lijkt te doen is natuurlijk ongegrond. Jou interesseert het lijden geenszins.

LaBou
LaBou 12 feb. 2024 - 17:57

Aanpakken, al die lui die niet blindelings willen navolgen wat wij ze voorschrijven. Gewoon terugbombarderen naar het stenen tijdperk. Wat denken ze wel niet met hun babbels.

Rutger Groot
Rutger Groot12 feb. 2024 - 20:36

Nou Khalid, noem eens wat van die 'zionistische terreuroranisaties', want naast de staat Israel kan ik er geen voor jou benoemen... en ik kan ze gek genoeg ook niet vinden op de officiele internationale terreurlijsten zoals van de NCTV. https://kennisbankterrorisme.nctv.nl/organisaties

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 21:03

Kijk eens naar de Iraanse ayatollahs die overal de boel opstoken en de Joden de schuld proberen te geven.

E w T
E w T13 feb. 2024 - 9:37

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 11:33

Het huidige Jemen is een ecologisch rampgebied dat ook in vredestijd niet in staat is de eigen bevolking van voedsel te voorzien. Een aanzienlijk deel werkt als arbeidsmigrant in de omringende (moslim)landen. Hoger opgeleide Jemenitische jonge mannen preferen vertrek vaak via derde landen naar Nederland, Zweden en andere Europese landen. Zweden behoort tot de drie grootste donoren. De Houthis verbraken wel de vnl niet bestaande handelsrelaties nav de koranverbrandingen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2024 - 13:09

Van der Horst lijkt zijn kruistocht tegen palestijnen en andere moslims te verplaatsen naar een nieuw oorlogsgebied. Nu zijn het primitieve houthi’s die met enkele kamelen en een Toyota Land Cruiser met een aantal van iran gekregen drones brandjes stichten op langsvarende vrachtschepen van enkele honderden meters lang. Bang voor de handel moeten de westerse marines rakketen van vele tienduizenden euro's inzetten om een drone van een paar duizend uit de lucht te schieten. Vervelend maar de kans op serieuze ongevallen is velen malen kleiner als de kans dat een klein onschuldig meisje wordt geraakt door een israelische granaat met voor haar dodelijke afloop. Dit soort tekstjes van Van der Horst roepen veel meer vragen op dan zij beantwoorden. Zoals: zit er in 1 van die containerschepen de nieuwe laptop voor van der Horst die door Indiase kinderhandjes voor een schijntje in elkaar is gezet? Dan is deze tekst te begrijpen. Als een dergelijk artikel wordt geschreven om aan te geven dat israel te maken heeft met barbaarse moslims en het daardoor begrijpelijk is dat een van de best uitgeruste legers ter wereld inmiddels 30.000 palestijnse burgers heeft gedood dan zijn de motieven meer bedenkelijk.

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 14:42

Houthi milities zijn goedgetrained en voorzien van moderne wapens. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/israel-identifies-extended-range-houthi-weapons https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/14/houthis-blijven-onvoorspelbaar-a4186972?t=1707123128

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden12 feb. 2024 - 15:09

Lees gerust wat Amesty schrijft over de oorlogsmisdrijven in Jemen. Niemand heeft daar schone handen enzeker de Houthi's niet. "Alle partijen schenden schaamteloos het internationale recht. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 230 duizend burgers, onder wie kinderen, om het leven gekomen als gevolg van het moedwillig bombarderen van ziekenhuizen, scholen en huizen. Volgens de VN raakten meer dan 3 miljoen mensen ontheemd. Het is een enorme humanitaire crisis. In februari 2021 publiceerden de Verenigde Naties een rapport waarin de vrees wordt uitgesproken dat dat jaar in Jemen meer dan 400.000 kinderen jonger dan 5 jaar zullen sterven aan ondervoeding. Bovendien is volgens de VN zo’n 80 procent van de 30 miljoen inwoners afhankelijk van hulp om te overleven." "Vervelend" noemt Daan dat. Met welke kruistocht ben jij eigenlijk bezig Daan?

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2024 - 18:09

@ Tjitske van der Velden Jij schrijft: "Vervelend" noemt Daan dat. Met welke kruistocht ben jij eigenlijk bezig Daan? Meer dan vervelend voor de schepen en israel is het ook niet. Of heb jij nieuws over de enorme impact die de raketten van de houthi's hebben op israel? Is er al een schip gezonken? Aanzienlijke schade? Nee dus, kortom vervelend is prima woord in deze context. En: Lees gerust wat Amesty schrijft over de oorlogsmisdrijven in Jemen. Waarom? Wat heeft dat met het optreden van israël in gaza te maken? Gaat israël minder onschuldige burgers doden als de houthi milities dan ook doen? Ik snap je reactie niet. Maar ik denk dat je vooral in de kuil bent gevallen die Van der Horst hier zorgvuldig heeft gegraven. Dat de houthi's ook barbaren zijn kan nooit een reden zijn om burgers in gaza te vermoorden.

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2024 - 18:13

@ DanielleDefoe Ik zie geen moderne wapens maar raketten. Geen tanks, oorlogschepen. Ik vond deze tekst: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/effectieve-wapens-en-goed-getraind-de-houthis-moeten-we-niet-onderschatten-volgens-experts/ Dat geeft toch niet het beeld dat de lui een serieuze bedreiging kunnen zijn voor professionele legers. Dat blijkt ook uit de afwezigheid van aanvallen met echt resultaat.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat12 feb. 2024 - 19:30

"Dit soort tekstjes van Van der Horst roepen veel meer vragen op dan zij beantwoorden. Zoals: zit er in 1 van die containerschepen de nieuwe laptop voor van der Horst die door Indiase kinderhandjes voor een schijntje in elkaar is gezet? Dan is deze tekst te begrijpen." Ik vind dit soort suggesties in je tekstje zeer ongepast naar Han toe. Verder ben ik van mening dat je het risico van opvarenden van de koopvaardijschepen erg onderschat. Je zult maar een matroos uit Bangladesh, de Filippijnen of Vietnam zijn die het risico loopt om kapot geschoten te worden door wat religieuze fanatici uit Jemen. Ik vind dat net zo erg als het Palestijnse meisje wat het risico loopt om door een Israelische granaat om te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 20:34

DaanOuwens Voor de Houthis is het een PR stunt die afleidt van de rampzalige situatie in eigen land en hen populair maakt bij de bevolking van andere MO landen. De regeringen aldaar zullen ook wel niet blij zijn met de mogelijke onrust. Israël zal zich er weinig van aantrekken en de internationale koopvaardij die vnl goederen vervoert van Azië naar Europa redt zich wel door tijdelijk om te varen.

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2024 - 8:10

@ ikdoemaarwat Jij schrijft: Je zult maar een matroos uit Bangladesh, de Filippijnen of Vietnam zijn die het risico loopt om kapot geschoten te worden Hoeveel matrozen zijn er al dood en hoeveel palestijnse meisjes? Ga jij nou beweren dat ze hetzelfde risico lopen. Dat is pas ongepast.

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2024 - 8:13

@ DanielleDefoe Natuurlijk dragen de acties van de houthis op geen enkele manier bij aan de situatie in gaza. En de situatie in jemen wordt er ook niet beter op. Echter het gedrag van de houthis kan nooit een rechtvaardiging zijn voor het gedrag van israel in gaza en andersom ook niet. Vandaar dat ik nogal wat moeite heb met de tekst van van der Horst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 9:32

DaanOuwens Dat begrijp ik ook wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 9:42

Een effectievere boycot zou zich op de Middellandse zeehavens moeten richten en op de uitvoer van Israëlische landbouwproducten. Dat was al eerder aan de orde geweest meen ik me te herinneren (2003???? ) al zal de impact niet al te groot zijn.

Jan Stuart Molen
Jan Stuart Molen12 feb. 2024 - 12:00

Heel apart. Cognitieve dissonantie? Cultuurrelativisme? (het is: stofferen hun huishoudens met 'tot slaaf gemaakten'!!!) Of, Obelix met peterselie in zijn oren...“avoir du persil dans les oreilles”...

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 12:46

Over ¨tot slaaf gemaakten¨ heb ik kortelings twee stukken geschreven. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/ik-beveilig-de-nederlandse-taal https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/te-groot-geachte-arbeidsimmigratie-suggesties-voor-een-eenvoudige-oplossing

MG1968-2
MG1968-212 feb. 2024 - 18:01

@Han "heb ik kortelings twee stukken geschreven." Wat bedoel je daarmee in dit verband te schrijven? Dat jou het verwijt van de drijver niet zal treffen omdat je geenszins van plan bent gevangen te nemen?

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 18:58

Die gast heeft het over mijn taalgebruik. Dan krijgt hij een toelichting.

Jan Stuart Molen
Jan Stuart Molen12 feb. 2024 - 21:54

@Han O jee. Het was geenzins de bedoeling uw taalgebruik te corrigeren laat staan u terecht te wijzen. Mijn reactie was simpelweg slecht en slordig geschreven. Mijn excuses! Reageerde impulsief vanuit oprechte verbazing dat mensen de leuze scanderen "Yemen, Yemen....etc" en vroeg me af wat de drijfveren hiervoor zouden zijn. De aanmatigende en corrigerende toon moest als voorbeeld dienen van een typische uitspraak van een cultuurrelativist die zich verliest in taalgebruik en blind is voor de feiten en de werkelijkheid. Taal matters....

MG1968-2
MG1968-213 feb. 2024 - 0:41

@Han Ok. Got it. I stand corrected. Mijn reactie neem ik daarmee terug.

SchenkerderVaderland01
SchenkerderVaderland0112 feb. 2024 - 11:25

Wederom een interessant en informatief stuk van Han. Maakt ook helder met wat soort mensen Israël te maken heeft. Geen gezellige vrijheidsstrijders, maar religieuze extremisten die geen christenen en joden accepteren (wat ook helder wordt uit de tekst op hun vlag: dood aan de Joden - heel helder allemaal) Toch denk ik niet het gewaardeerd zal worden. Het maakt namelijk duidelijk dat dit misschien toch niet het soort mensen zijn met wie je kunt praten of kunt samenleven. Toch is dat het pleidooi van veel mensen: from the river to the sea één grote gezellige en vredige samenleving. Maar is dat ook zo? Kun je met dit soort mensen een multiculturele staat opzetten? Dat is zelfmoord. Dat begrijpt men in MO prima. Maar hier nog niet. Daarom zijn de stukjes van Han belangrijk. Om te laten zien waar deze lui voor staan. Tegelijk: er zullen mensen blijven die beweren dat het niet zo is. Ondanks wat Houthi's zelf zeggen. Ondanks wat Hamas zelf zegt. Want dat het conflict misschien wel eens in een ander licht kunnen zetten. En dat wil men niet. Dus negeert men liever deze mensen zelf zeggen en doen.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 feb. 2024 - 11:21

Tegen fanatisme valt niet te strijden (noch onderhandelen).

Kit2
Kit212 feb. 2024 - 11:16

Nou, als ik het zo hoor een vrolijk vakantieland, wel. Voor dit soort kernen geldt hetzelfde als de Taliban, Isis en de Toearegs in Mali: wat het westen doet is er een stelletje afschieten en daarna pappen en nathouden, of ervandoor gaan, waarna de boel weer opnieuw gaat rotten en we weer van voren af aan beginnen. Net als in de binnenlandse politiek in westerse landen: er zit geen plan achter.

3 Reacties
itsme3
itsme312 feb. 2024 - 13:07

Het is een prachtig vakantieland. Een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. Maar tegenwoordig is een rondreis er iets te avontuurlijk. Het probleem van het land is dat het volledig tribaal is. Ook de soenitische stammen vechten onderling en Al Quaida stookt er ook nog eens.

Kees Mierlo
Kees Mierlo12 feb. 2024 - 13:29

De houdbaarheidsdatum van die plannen ligt nooit voorbij de volgende verkiezingen. Dat maakt westerse/democratische landen in dit soort dingen per definitie onbetrouwbaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 17:27

Sana'a bestaat als stad sinds de derde eeuw en is een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld met een unieke architectuur. Toerisme is een van de weinige mogelijke bronnen van inkomsten. De eens zo rijke flora en fauna is grotendeels vernietigd en er is weinig landbouwgrond.

Miss Piggy
Miss Piggy12 feb. 2024 - 9:52

De steun en het gejuich voor de acties van de Houthi's (ook hier op Joop ) was zowel zorgwekkend als lachwekkend. Heeft niemand van de Houthi-fanboys daadwerkelijk uitgezocht waar dat zooitje dogmatische, haatdragende Middeleeuwse terroristen voor staat? Er zijn vele manieren waarop je de Palestijnse zaak kunt steunen. Maar de aanvallen van de Houthi's toejuichen en dan met droge ogen beweren dat zij tenminste moreel superieur zijn aan het Westen, omdat zij tenminste wel iets doen voor de Palestijnen? Tja, dan weet je echt waar je het over hebt.

7 Reacties
Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 11:26

Hoeveel reageerders juichen over de acties van de Houthi?

SchenkerderVaderland01
SchenkerderVaderland0112 feb. 2024 - 11:28

@Miss Piggy Ik snap dat ook niet. Hun vlag is toch heel duidelijk? "God is Groter" " Dood aan Amerika" " Dood aan Israel" "Verdoemenis aan de Joden" "Overwinning aan de islam" Als deze mensen nu in woord en daad duidelijk maken waar ze voor staan, waarom zou je dat dan vanuit NL gaan zitten ontkennen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 12:08

@Volrin Nazoeken van reacties is tegenwoordig minder eenvoudig maar ze waren er wel.

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 12:26

@Daniëlle Ik vroeg om aantallen niet OF er mensen waren die het deden. Wordt namelijk een beetje flauw van de insinuaties dat de meerderheid van de reageerders achter Hamas/de Houthi staan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 12:47

@Volrin Aantallen zijn niet te geven. Dat was makkelijker in de tijd dat de laatste 50 reacties konden worden nagelopen.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 13:21

Favoriete tactiek om de discussie dood te slaan, vragen over bijzaken stellen, zonder duidelijk te maken waarom het een relevante vraag is.

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 16:58

@Vegan Favoriete Hasbara tactiek om discussie over Israel dood te slaan, insinueren, zo niet stellen, dat iedereen die kritiek heeft op Israel, een Hamas of in dit geval Houthi bejubelaar is.

Mirzas
Mirzas12 feb. 2024 - 9:13

Best opvallend dat de artikelen die niet over Israël/Gaza gaan toch elementen bevatten die een bepaalde richting op wijzen. Van die sneaky tussenzinnetjes die eigenlijk mogelijk de drijfveer blijken te zijn van het stuk. Eerder bij van Agt. En nu weer de reactie van scanderende Palestijnen (scanderen lijkt voor vd H een grotere zonde dan het systematisch uitmoorden van een volk) tav de Houthi's. Dat, en het vermelden van genocidaire intenties, waar de genocide die volop bezig is genegeerd wordt. De onbedwingbare behoefte om indirect invloed uit te oefenen (of te manipuleren) vind ik niet passend voor een historicus. Uiteindelijk zal ik het er maar op houden dat religie en wetenschap aan het einde van de dag geen gezonde combinatie kunnen vormen. Minder milde oordelen kunnen ook passen. Maar waarschijnlijk niet welkom in de thuishaven van de schrijver.

15 Reacties
Druzhni
Druzhni12 feb. 2024 - 10:00

Dat heet context verschaffen. Lijkt me dat een historicus dat juist moet doen. En het lijkt me juist dat pro palestina betogers zich goed verdiepen in die context. Anders kunnen zij wel eens zij aan zij komen te staan met figuren waar zij normaliter niet mee geassocieerd willen worden. Daar is niks "sneaky" aan

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 10:13

Misschien heb je het gemist, maar de Houthi's zijn de laatste tijd alleen maar in het nieuws gekomen in verband met Israel, dus dat verband is er gewoon. Verder is het gewoon een door Teheran georkestreerd stel extreem-religieuzen, die worden ingezet tegen Israel en de US.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 10:43

Mild oordelen over slavenhandelaren, homomoordenaars en scheppers van een apartheidsstaat. Waarom hier wel? En waarom is het zo vreselijk om iets te constateren bij de vriendenkeuze van een bepaalde beweging?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 10:54

Mirzas, in Jemen woedt al geruime tijd een burgeroorlog waar beide partijen mensenrechtenschendingen begaan. Om en nabij de 80% van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp. De huidige activiteiten van de Houthis belemmeren ook de hulpverlening. Een goede reden om het onveilig maken van de Rode Zee voor koopvaardijschepen af te keuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 11:02

De Jemenitische oorlog behoort tot de vele "vergeten oorlogen". Lang tevoren werd Jemen al geteisterd door slecht bestuur, die een humanitaire crisis als gevolg had. De onderdrukking van vrouwen maakt net als in Afghanistan de situatie er ook niet beter op.

Mirzas
Mirzas12 feb. 2024 - 11:36

Ja, ik merk dat ik (te) omslachtig formuleer door eerder afgekeurde reacties bij stukjes van schrijver dezes. Het punt dat ik bedoel te maken is dat de link die er is hoogstwaarschijnlijk de voornaamste of zelfs enige reden is om dit stukje te schrijven. Door dat niet expliciet te benoemen krijgt dit stuk voor mij een bijsmaak van manipulatie. Oh en Han, ik had het over minder milde oordelen ten aanzien van jouw drijfveren. Maar die komen vaak de plaatsingstoets hier niet door.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 12:51

@Mirzas mijn belangstellig voor Jemen werd toevallig jaren geleden gewekt door een artikel van een Jemenitische dame die geheel bedekt incl handschoenen door haar vader naar haar werkplek werd gereden. Als ik me goed herinner was ze directeur van een waterleidingbedrijf. Tijdens het werk moesten die handschoenen wel uit.

Lopez
Lopez13 feb. 2024 - 3:07

@VeganHarrie [Verder is het gewoon een door Teheran georkestreerd stel extreem-religieuzen, die worden ingezet tegen Israel en de US.] Lees eens wat Han daarover in zijn tweede alinea schrijft en bespaar ons in het vervolg uw simplistische visie op het Midden-Oosten. Han stelt dat de Huthi een eigen agenda hebben en hij wijst op hun Zaïditische achtergrond, en in beide heeft hij gelijk. Ik durf dat te beamen omdat ik een tijd heb doorgebracht in hun ‘hoofdplaats’ Sa’adah en omstreken en me intensief heb verdiept in de Jemenitische stammensamenleving. Ik krijg nooit de indruk dat u daar ook maar iets van af weet, maar dat belet u niet om u keer op keer te profileren alsof u de wijsheid in pacht heeft. Ik vind dat buitengewoon irritant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 11:51

Zelf kom ik nooit ergens, maar naar ik begreep proberen de Houthis de vrouwen wel in de Saoedische zwarte hobbezakken met gezichtsbedekking te krijgen ipv de traditionele kleurrijke kleding die ook mijn Jemenitische medestudenten in Oslo voor speciale gelegenheden hadden meegebracht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 11:58

Ook in andere opzichten worden Jemenitische vrouwen steeds verder beperkt in hun rechten voor zover ze die nog hadden en in hun bewegingsvrijheid.

Mirzas
Mirzas13 feb. 2024 - 12:34

Danielle, zou je er niet een stuk over kunnen schrijven dat recht doet aan deze vrouwen? Ik zou dat (oprecht) toejuichen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2024 - 18:29

Mirzas Dat is werk voor liefst een antropoloog met ervaring in Jemen.

Lopez
Lopez13 feb. 2024 - 23:21

@DanielleDefoe Ik durf niet te zeggen hoe het op dit moment staat met de bewegingsvrijheid van vrouwen in Jemen. In het verleden waren de verschillen in het land heel groot, zo ook qua kleding die werd gedragen. In de steden (Sana’a m.n.) droegen de vrouwen veelal kleurrijke gewaden met bijpassende sluier, in mindere mate zwarte kleding. Binnenshuis was er veelal een mannen- en vrouwengedeelte, wat niet wilde zeggen dat een mannelijke bezoeker nooit een vrouw te zien kreeg. In de Tihama (kustvlakte) droegen vrouwen heel andere kleurrijke kleding, veelal zonder sluier, maar met rieten houden. In de bergen had iedere streek zijn eigen kenmerken, maar zag je overal vrouwen, veelal ongesluierd. Beroemd waren de ‘vrijgevochten’ vrouwen van Jebel Sabir bij Ta’izz, zie ‘The Women of Jebel Sabir’, https://thezay.org/yemen_2/

Mirzas
Mirzas14 feb. 2024 - 15:43

Ik denk dat er ook met een lagere lat een mooi stuk in kan zitten. Maar dat is uiteraard niet aan mij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2024 - 16:16

@Lopez Dat de tribale kleding regionaal sterk verschilt wist ik. Uit het hoofd herinner ik mij dat een boerenvrouw in een interview vertelde dat ze niet meedeed aan stadse fratsen, waarmee ze kleding bedoelde die hinder veroorzaakte bij werken op het land. In een recent artikel was ook een foto te zien van Jebal Habashi vrouwen in kleurrijke jurken met korte mouwen. Zo te zien uit de zelfde serie. De verzwarting van de kleding is al geruime tijd aan de gang.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 8:54

De mensen die zo blij zijn met elke actie tegen Israel, mogen wel eens nadenken over wie hun 'vrienden' eigenlijk zijn.

15 Reacties
Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 10:00

En de mensen die zorgen uiten over de apartheidsstaat onder de Houthi's mogen wel eens onderzoek doen naar de apartheidsstaat Israël.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 10:01

Kom eens uit je bubbel Volrin, in Israel wonen ruim 2 miljoen arabieren, waarom is het een apartheidsstaat?

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2024 - 10:43

En jij bekreunt je er niet om Volrin.

Olav Meijer
Olav Meijer12 feb. 2024 - 10:45

@VeganHarrie: Weer van die bizarre nonsens. Dat sommige tegenstanders van de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza bepaalde uitspraken doen in New York en Londen, doet geen greintje af aan de juistheid van de strijd tegen die misadigheid. (Al suggereert Van der Horst nog zo veel).

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 11:31

@Vegan "Kom eens uit je bubbel Volrin" Hou het eens op de inhoud ipv nodeloze en ongefundeerde persoonlijke opmerkingen te maken. ", in Israel wonen ruim 2 miljoen arabieren, " En? In Zuid Afrika woonden ook miljoenen mensen met een donkere huidskleur. Maakte het niet minder een apartheidsstaat. "waarom is het een apartheidsstaat?" Omdat niet-Joden, vooral Arabieren als 2e rangsburgers worden behandeld en geen gelijke rechten hebben. En dan eist u dat ik uit mn bubbel kom. Lees u eens in in de verslagen van organisaties als Amnesty, over de apartheid in Israël.

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 11:32

@Han "En jij bekreunt je er niet om Volrin. " Niet waar, ik heb herhaaldelijk aangegeven dat ik zowel de acties van Hamas als de Houthi onacceptabel en verwerpelijk vind. Graag i de toekomst niet weer dit soort leugens over mij plaatsen.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 12:18

@Volrin Lees anders eens wat interviews met Israelische Arabieren en waarom ze het naar hun zin hebben in de vermeende apartheidsstaat. Heb je Google al geinstalleerd?

DaanOuwens
DaanOuwens12 feb. 2024 - 12:58

@ VeganHarrie Jij schrijft: Lees anders eens wat interviews met Israelische Arabieren https://nos.nl/nieuwsuur/video/2494343-arabische-israeli-s-geintimideerd Het is beter dat jij jezelf eens wat beter gaat informeren.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 13:02

@Daan in de polls voelt 70% van de Arabische Israelis zich verbonden met het land Israel, en dat slechts een maand na 7 oktober. https://www.reuters.com/world/middle-east/israels-arab-minority-feels-closer-country-war-poll-finds-2023-11-10/

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 17:00

@Vegan "@Volrin Lees anders eens wat interviews met Israelische Arabieren en waarom ze het naar hun zin hebben in de vermeende apartheidsstaat. Heb je Google al geinstalleerd?" Anekdotes ontkrachten uitgebreid onderzoek niet. Zeker niet wanneer er mensen/anekdotes zijn die het andere verhaal vertellen.

Volrin
Volrin12 feb. 2024 - 17:01

@Vegan "@Daan in de polls voelt 70% van de Arabische Israelis zich verbonden met het land Israel, en dat slechts een maand na 7 oktober." Bewijst op geen enkele wijze dat er geen sprake is van apartheid.

VeganHarrie
VeganHarrie12 feb. 2024 - 21:06

@Volrin Ik kom met data, en jij?

Lopez
Lopez13 feb. 2024 - 2:48

@VeganHarrie [Kom eens uit je bubbel Volrin, in Israel wonen ruim 2 miljoen arabieren, waarom is het een apartheidsstaat?] Komisch hoor, VeganHarrie die anderen beschuldigt in een bubbel te leven. Nooit een van de vele rapporten over het Israëlische apartheidsregime gelezen, Harrie? Informeer u eens, hier vindt u er een aantal: https://rightsforum.org/israel-en-de-misdaad-van-apartheid/ [Lees anders eens wat interviews met Israelische Arabieren en waarom ze het naar hun zin hebben in de vermeende apartheidsstaat.] Nou, wat hebben de Palestijnen in Israël het naar hun zin als tweede- of derderangsburgers onder Joodse suprematie! Zo zou u ook wel willen leven, nietwaar? Met een grondwet die alleen Joden als volwaardige burgers erkent, lijkt me echt iets voor u. En dan in interviews vertellen hoe u het naar uw zin hebt. Wat een gotspe. [in de polls voelt 70% van de Arabische Israelis zich verbonden met het land Israel, en dat slechts een maand na 7 oktober.] Is dit een onhandige manier om te suggereren dat er geen sprake is van ongelijke rechten tussen Joden en niet-Joden? Kijk eens wat Israëlische mensenrechtenorganisaties daarover te zeggen hebben.

VeganHarrie
VeganHarrie13 feb. 2024 - 8:39

Ik erger me vooral aan de pogingen om Israel als een moordzuchtige natie neer te zetten, maar de aard van de Palestijnse zogenaamde vrijheidsstrijders even buiten beschouwing te laten.

henk-alexander
henk-alexander13 feb. 2024 - 15:39

VeganHarrie, '(...) Israel als een moordzuchtige natie neer te zetten, maar de aard van de Palestijnse zogenaamde vrijheidsstrijders even buiten beschouwing (...)' Israël zal, als het voor een rechtstaat wil doorgaan zich moeten houden aan internationale rechtsregels en is dus als bezettende mogendheid verantwoordelijk voor de burgerbevolking van het bezette of geannexeerde gebied.