Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

De hordeloop

  •  
28-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
WhatsApp Image 2020-06-03 at 17.21.53

© BlackLivesMatter-demonstratie Rotterdam

Op de arbeidsmarkt word je als witte Nederlander met strafblad eerder uitgenodigd op sollicitatieplek dan een bi-culturele Nederlander zonder strafblad.
De afgelopen weken zijn weken van reflectie. Het uit de VS overgewaaide Black Lives Matter mag in de kern een demonstratie zijn tegen politiegeweld, maar als je het mij vraagt is er zoveel meer aan de hand dat er toe heeft geleid dat mensen deelnamen aan de demonstraties. Ik zag moeders met kinderen, jongvolwassenen en wat opviel: vooral ook mensen met allerlei etnische achtergronden tijdens de demonstratie in Rotterdam . Waar kwam deze behoefte vandaan om er toch te gaan staan, ondanks de gezondheidsrisico’s?
De befaamde woorden van Mark Rutte komen dan in mij op. Vecht je in. Alhoewel de wet voor iedereen hetzelfde is, wijst de praktijk uit dat niet iedereen dezelfde kansen heeft en niet altijd in de samenleving op dezelfde manier wordt ontvangen. Onderzoek op onderzoek wijst hetzelfde uit. Op de arbeidsmarkt word je als witte Nederlander met strafblad eerder uitgenodigd op sollicitatieplek dan een bi-culturele Nederlander zonder strafblad. Op de particuliere woningmarkt bepalen verhuurders aan wie ze hun huis willen verhuren en veel verhuurmakelaars werken zonder problemen mee, en ga zo maar door.
Boris Dittrich maakte een paar weken terug een treffende vergelijking bij Buitenhof. Het leven voor bi-culturele Nederlanders is een hordeloop op de ladder van de sociale mobiliteit. Na de basisschool is het de mogelijke onderwaardering van je cito-advies, op de middelbare school je sollicitatie voor je eerste bijbaantje en in het hoger onderwijs je stageplek. Daarna ben je blij dat je een baan hebt gevonden, maar je vraagt je af waarom het voor jou zo moeilijk is om door te groeien naar de top van de organisatie want ergens is dat glazen plafond. Met name voor die functies op plaatsen waar beslissingen worden genomen. Het wordt tijd dat we bepaalde machtsstructuren doorbreken. Nederland is een klein land, met een groot aantal bi-culturele Nederlanders. De toekomst van ons land moet mede bepaald worden door deze Nederlanders, alleen dan bouwen we een verdere gezamenlijke identiteit op.
Polarisatie-technieken worden handig gebruikt door sommige partijen en in plaats van ons zorgen te maken over onze koopkracht, de toegankelijkheid van goede zorg, goed onderwijs en voldoende betaalbare woningen wordt door sommige politici het thema immigratie/integratie nog steeds steevast bovenaan de agenda gezet. En nog erger is dat groepen mensen tegenover elkaar worden geplaatst, terwijl deze mensen zij aan zij moeten staan om hun wensen en behoeften uit te spreken zoals dat hoort in een democratie. En vaak is het de overheid die er niet in slaagt om een gelijk speelveld te creëren. Neem bijvoorbeeld het woningtekort en de discussie omtrent het afschaffen van de voorrang voor statushouders. Zonder dat tekort zou die discussie niet spelen.
In een gezonde democratie en rechtsstaat horen mensen geen last te hebben van sociaaleconomische ongelijkheid. En anno 2020 is een vrijblijvende aanpak op het gebied van discriminatie niet meer voldoende. Eisen moeten gesteld worden aan bedrijven en organisaties ten aanzien van het actief een aantoonbaar bevorderen van inclusie op de werkvloer en sancties moeten volgen wanneer normen niet worden nageleefd. Net zoals op elk ander gebied.
Inclusie is helaas nog niet overal een vanzelfsprekend mechanisme. Met name voor bi-culturele jongemannen is het zwaar. Ik kan me een studiegenootje van de Erasmus Universiteit herinneren die tijdens een sollicitatiegesprek bij een groot kantoor de vraag kreeg of hij problemen had met gezag. Een vreemde vraag, die niet iedereen wordt gesteld lijkt me. Hij is (uiteindelijk) wel binnengekomen, maar ik kan me de verontwaardiging en vooral ook de verbazing goed herinneren. Gestigmatiseerd nog voor hij was begonnen.
Toch is de discussie over institutioneel racisme en systemische uitsluiting nog voorzichtig te noemen als het gaat om concrete output. Wat gaat er dus veranderen in regels, werkwijzen en praktijken en wat gaan mensen er concreet van merken?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Martin007
Martin0078 jul. 2020 - 8:09

De meeste werkgevers hebben niet door dat het runnen van een bedrijf vooral bestaat uit samenwerking. Samenwerking tussen bestuur en personeel. Want, als het bestuur een half jaar met vakantie gaat, staat het bedrijf erbij terugkomst nog. Maar als het personeel een half jaar op vakantie gaat, dan is het bedrijf failliet. Ja, natuurlijk er zijn behoorlijk wat Marokkaanse jongetjes die hun grote bek niet kunnen houden op de werkvloer. Maar je kunt ook eventjes wachten tot die "jongetjes" een jaar of 21 zijn en het dan nog eens proberen. Maar ja, omdat ik nooit een vaste baan kreeg en dus zo ongeveer expert uitzendbureau ben, kan ik met een gerust hart zeggen dat de meeste BV directeurtjes net zo dom zijn als de rest van de bevolking. En dan werkt de politiek ook niet echt mee. Begin bijvoorbeeld eens met het verwijderen van die achterlijke grens van 3 jaar uit de flexwet. Dan kunnen mensen bij een baas blijven zo lang als beiden het goed vinden. Maar ik weet wel waarom de politiek dat niet wil. In Amerika heeft bijna niemand een vaste baan. Maar als iemand na 12 jaar trouwe dienst vanwege een onacceptabele reden wordt ontslagen, daagt hij de werkgever voor de rechter. Heel vaak veroordeelt de jury (ook werknemers) de werkgever tot het betalen van een enorme schadevergoeding. En DAT kan lachebekkie Mark zijn vriendjes natuurlijk niet aandoen.

thedevelmoene
thedevelmoene2 jul. 2020 - 8:11

Lastig verhaal. Tijdens een sollicitatiegesprek maken mensen een indruk van de sollicitant op grond van zijn/haar presentatie. Uiteraard speelt huidskleur en vooral culturele achtergrond een rol bij deze presentatie. En dat pakt vaak negatief uit, vrees ik. Mensen zoeken in sollicitanten vaak naar mensen die net zoals zijzelf zijn. Ook hebben een aantal etnische groepen een slechte reputatie. Op het moment dat er verder geen informatie is, gaat dat een rol spelen. Moet je dan eisen dat ze dit dit aspect weglaten tijdens een sollicitatie? Ik kan zelf, bij mijn inschatting van een persoon, absoluut niet zeggen in hoeverre deze veroorzaakt is door zijn geslacht, kleur, lengte, schoonheid, naam, reputatie, stem, gewicht, of zijn/haar gedrag. Het is heel onnatuurlijk om te eisen dat een factor weggelaten wordt. Hou er ook rekening mee det het aannemen van een ongeschikt persoon een enorme strop is voor een bedrijf (tot faillissement aan toe, zeker bij kleine bedrijven). Op het moment dat je een bedrijf dwingt om iemand aan te nemen, ga je het bedrijf dan ook compenseren voor eventueel verlies dat ze lijden door een verkeerde aanname (werknemercriminaliteit, ziekteverzuim)? Ik denk dat het anti-discriminatiewetgeving leidt tot een enorme portie bureaucratie en tot geweldig passief verzet waarbij elke werkgever een impuls heeft om zoveel mogelijk de in zijn ogen meest geschikte mensen aan te nemen en iig minimaal te voldoen aan de regelgeving. Nu draai ik wel om een hete vraag heen: Is het voor een bedrijf economisch zinvol om mensen met een bepaalde achtergrond te weren? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Het is eigenlijk belangrijker dat werkgevers _denken_ dat het verstandig is om dit te doen, hetzij op reputatie, hetzij op de presentatie van de sollicitant. Oplossingen: Je kunt de reputatie van sommige bevolkingsgroepen onder de loep nemen. In hoeverre klopt het beeld dat mensen hebben van een groep? Zelfs als het beeld klopt, is het natuurlijk nog altijd zeer onwenselijk, dat iemand wordt achtergesteld op grond van de reputatie van zijn groep. Kun je projecten opzetten waarmee jongeren een c.v. kunnen opbouwen, zodat ze zich kunnen onderscheiden van het algemene beeld? Sollicitatietraining zou ook kunnen helpen om een eventuele culturele bias in de presentatie te verminderen. Vanuit de andere kant zou je moeten aandringen op het bekijken van economisch relevantere datapunten dan presentatie, huidskleur, of culturele achtergrond. Daar heb je dan als bedrijf een voordeel bij.

Jaap8
Jaap829 jun. 2020 - 9:40

"die tijdens een sollicitatiegesprek bij een groot kantoor de vraag kreeg of hij problemen had met gezag" Ha ha deze en andere dergelijke vragen waren ook in bij onze personeelsafdeling. Een vraag voor elke sollicitant. Het ging niet om of de vraag met ja of nee beantwoord werd. Maar hoe de vraag beantwoordt werd. Zulke en overeenkomstige vragen mag je verwachten tijdens een sollicitatie gesprek met een hoger opgeleide. Grappig dat dit nu in de hoek van racisme en discriminatie getrokken wordt. Overigens "vecht je maar in" heb ik ook als witte mijn hele leven al gehoord. Schijnt bij onze rat race te horen. Maar ja, zou je ook zo gewenst in voornoemde hoek kunnen onderbrengen.

3 Reacties
Zandb
Zandb29 jun. 2020 - 12:51

Jaap Ik vind het er maar helemaal aan liggen, of 'dergelijke vragen' zinvol zijn. Stel dat iemand nu een sociaal wenselijk antwoord geeft, is dat dan een sociaal wenselijk antwoord of denkt die persoon echt zo? En steken we dan een natte vinger in de lucht en bepalen lukraak de waarde van dit antwoord als medebepalend voor de geschiktheid voor het werk? Ja, ja. Je invechten, dat kan op allerlei manieren. Een hele hoop bekendheid, geld, kennissen die er toe doen of een groot netwerk kan het invechten aanmerkelijk makkelijker maken.

Jaap8
Jaap829 jun. 2020 - 19:45

@ZandB -In mijn reactie heb ik al aangegeven dat als antwoord Ja of Nee niet uitmaakt. Het gaat ook helemaal niet om of het een sociaal wenselijk antwoord is Het laat zien hoe een kandidaat omgaat met "spagaat" vragen in combinatie overigens met een rits van dergelijke vragen. De vragen liggen dan ook op een iets anders (abstract) niveau dan bij laat maar zeggen minder opgeleiden. Ik geloof niet dat je het helemaal begrepen hebt en zou als kandidaat dan ook afgewezen zijn ongeacht je huidskleur. Maar daar ging mijn stelling ook niet over, maar over dat het grappig is dat zulke vragen in de hoek van racisme getrokken worden. -Ook overplaatsing binnen een organisatie kan invechten betekenen op de nieuwe afdeling en dan heb je weinig aan de door jouw aangevoerde pluspunten.

Zandb
Zandb30 jun. 2020 - 8:28

U vertoont de nuance van een loden deur. In mijn reactie heb ik duidelijk gemaakt dat ik me afvraag of dat soort vragen (wat je daar ook op antwoordt) wel 'zinvol' zijn en waarom ik me dat afvraag. Juist omdat er geen goede of foute antwoorden zijn, moet je je realiseren dat iemand o.g.v. die antwoorden wel of niet aangenomen kan worden en dat er via het achterdeurtje dus wel degelijk goede en foute antwoorden zijn. En vooral omdat de beoordelaar in dit geval altijd gelijk heeft, zou die heel kritischer naar zichzelf dan naar de kandidaat moeten kijken: Want, zoals er goede en foute antwoorden zijn, zo zijn er ook goede en foute vragen maar vooral goede en foute interpretaties.

Gambardella
Gambardella29 jun. 2020 - 5:42

Ik zou graag een link willen hebben naar de onderzoeken (methode, resultaat, conclusie). Als dit waar is, is het zeer kwalijk.

1 Reactie
Libertain
Libertain29 jun. 2020 - 8:16

En als je zelf zou gaan opzoeken?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 jun. 2020 - 5:31

Redactie: svp deze versie plaatsen Sterke column met een constructief geluid, over de onderwerpen die Duygu Yildirim aansnijdt zou het eigenlijk moeten gaan. Toch moet je ervoor waken om de kansenongelijk die er wel degelijk is automatisch als een direct gevolg van racisme en/of discriminatie te duiden. Mijn eega heeft een managementsfunctie bij een van de grootste werkgevers in de logistieke sector in mijn regio. Dit bedrijf voert al geruime tijd een zeer pro-actief diversiteitsbeleid, vermeldenswaardig is dat onlangs een jongeman met een migratieachtergrond als algemeen directeur is aangesteld. Tegelijkertijd hoor ik van haar dat bij sollicitatieprocedures waarvoor een goede taalbeheersing een must is relatief veel brieven van Nederlanders met een migratieachtergrond op de verkeerde stapel belanden. Dat er op de werkvloer verhoudingsgewijs veel problemen zijn geweest met groepen van bepaalde persuasie, nu heeft men ervoor gekozen om hele teams MOE-landers in te zetten en alles loopt als een zonnetje. Kortom, je zal IMO ook veel meer dan nu het geval is onderzoek moeten doen naar de oorzaken van de kansenongelijkheid.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 jun. 2020 - 7:35

van functies waarvoor een goede taalbeheersing

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 jun. 2020 - 5:00

sollicitatieprocedures van functies waarvoor

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jun. 2020 - 4:35

Een erg goed stuk. Zolang de nadruk ligt op Zwarte Piet, Witte de With en Piet Hein, zal er van deze emancipatiestrijd niets terecht komen.

1 Reactie
Libertain
Libertain29 jun. 2020 - 8:15

@Han, het rest zit vaak en vooral achter de ellebogen, dus probeert men zo onzichtbaar mogelijk te hamdelen, daarom pakt men liever dat wat voor iedereen met ontwikkelde cultuur meteen zichtbaar is.

Wally Tax
Wally Tax28 jun. 2020 - 20:47

Ik mis in dit verhaal wat deze machtstructuren zijn en hoe we die willen doorbreken. Ik ken maar al te goed de onderzoeken die concluderen dat bepaalde groepen onder vertegenwoordigd zijn in topposities. Maar die trekken veelal conclusie op basis van de demografie van de personen op deze functies. En dit is de grootste idioterie die er bestaat. Iedereen die meent dat je deze demografie zou moeten manipuleren door eisen te stellen aan deze demografie begeeft zich op glad ijs. De sleutel is dat iedereen gelijke kansen moet hebben om deze topposities te bereiken, maar dat garandeerd op geen enkele manier dat de uitkomst anders is. Voor het overgrote deel zijn benodige kwaliteiten en persoonlijkheden voor deze posities bepalend, niet de afkomst van de kandidaat. Iemand in een toppositie wordt vaak geacht 24x7 aan het werk te zijn en totale toewijding aan hun baan. Dat is niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Meestal zijn dit energieke mannen die zo gek zijn om dergelijke functies te bekleden. Conclusie... Iedereen moet gelijke kansen krijgen, maar verwacht niet dat de uitkomst dat de top een afspiegeling is van de samenleving.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 7:39

@ Wally Tax Jij schrijft: Iemand in een toppositie wordt vaak geacht 24×7 aan het werk te zijn en totale toewijding aan hun baan. Dat is niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Meestal zijn dit energieke mannen die zo gek zijn om dergelijke functies te bekleden. Wat een ontzettend onbenullige domme opmerking is dit. 24/7 werken is fout. Inmiddels wel aangetoond dat echte leiders zorgen dat zij zelf in balans zijn om een grote complexe organisatie goed te leiden. In de not for profit sector ziet dat er zo uit: https://www.publicspirit.nl/directeur-bestuurder-rijen/ In de marktsector zo: https://www.beljonwesterterp.nl/items/nl-nl/vacatures/directiebestuur/directeur-bergen-op-zoom#content Dat zijn geen banen voor energieke mannen dat zijn banen voor verstandige leiders. Dat kunnen heel goed vrouwen of allochtonen zijn. Het beeld dat jij van een topbestuurder hebt is volstrekte onzin, hoogtijd jezelf eens te informeren voordat je nog meer van dit soort flauwekul opschrijft.

Wally Tax
Wally Tax29 jun. 2020 - 15:52

@Daan Douwens. Mensen aan de top zijn meestal 24/7 beschikbaar voor hun bedrijf. Dit heeft niets maar dan ook niets met delegeren van doen. En ja, niets zegt dat vrouwen of allochtonen het niet kunnen doen. De vraag is of deze over het algemeen hierin geinteresseerd of voldoende gekwalificeerd zijn. Waarom denkt u dat in de verpleging voor het overgrote deel vrouwen werken (BTW, ook veel homosexuele mannen) en dat in de bouw en techniek voornamelijk mannen werkzaam zijn. Uw gedachtgang dat elk denkbare functie een afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn is een zeer naieve gedacht. De interesseses en sterke en zwakke punten worden ook mede bepaald door sexe, sexuele orientatie en culturele achtergrond bepaald. Dus nogmaals... we moeten streven naar gelijke kansen, maar verwacht niet dat de uitkomst een afspiegeling is van demografie van onze samenleving.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 19:59

@ Wally Tax Jij schrijft: Waarom denkt u dat in de verpleging voor het overgrote deel vrouwen werken (BTW, ook veel homosexuele mannen) en dat in de bouw en techniek voornamelijk mannen werkzaam zijn. Omdat 70 jaar geleden mensen dachten dat technische beroepen iets voor jongens was en verzorgende beroepen iets voor meisjes. En met de nogal zinloze gevolgen van die gedachtegang zitten we nog steeds. Inmiddels zijn vrouwen gemiddeld beter opgeleid dan mannen en veranderen beroepen qua inhoud en manier waarop zij uitgeoefend worden. Een proces dat al 50 jaar aan de gang is. Ik wil niet lullig doen maar jouw verhaal en argumentatie is niet van 2020. Dit soort argumenten waren in 1970 al onzin en nu nog steeds. Verder heb ik nooit beweerd dat iedere functie ingevuld moet worden als een afspiegeling van de samenleving. Waar ik je op wees, en vandaar de linkjes, is dat jouw idee over de rol en activiteiten van de eindbaas van een bedrijf niet spoort met de realiteit. Die is niet 24/7 beschikbaar, dat hoeft ook niet, maar moet wel beschikken over een breed palet aan vaardigheden, vaak branche specifiek soms functie specifiek. Maar er is niets specifiek mannelijks of vrouwelijks aan dat vereiste pakket vaardigheden. Ik verwacht dat mensen enige kennis hebben van een onderwerp waarover ze dergelijke uitspraken doen zoals jij. Meer ook niet.

Wally Tax
Wally Tax30 jun. 2020 - 12:10

@Daan "Omdat 70 jaar geleden mensen dachten dat technische beroepen iets voor jongens was en verzorgende beroepen iets voor meisjes." Wat een ongelooflijke naieviteit en flauwekul. Denkt u niet dat de jeugd van tegenwoordig keuzevrijheid heeft? Denkt u werkelijk dat de keuze van onze kinderen nog steeds bepaald wordt van wat we 70 jaar terug vonden? En als dat al invloed zou hebben, zou deze invloed dan ook niet gelden voor de interesse in Top posities in het bedrijfleven. Ziet, u, u spreekt uzelf tegen. Tenzij u meisjes tegen hun wil wilt dwingen technische beroepen uit te oefenen en Jongens verzorgende beroepen. Leve het communisme, Kameraad Daan .

Wally Tax
Wally Tax28 jun. 2020 - 20:31

Wat hier gesteld wordt als instutioneel rascisme is niets meer dan profilering en dat heeft een heel andere invalshoek. Rascisme is iets wat we met goede educatie de laatste 50 jaar redelijk onder controle hebben kunnen brengen. Profilering is een overlevingsmechanism wat in ons DNA zit ingebakken en valt (gelukkig) niet uit te bannen. Profilering vindt plaats in allerlij sectoren op allerlij niveaus. Van beveiliging tot het beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde positie. Maar ook bij de belastingdienst, die aan de bel moet trekken als er opeens duizenden bulgaren misbruik maken van een bepaalde regeling in onze sociale zekerheid. Dat er fouten gemaakt worden bij dit process is evident aan de faalbaarheid van profileren, en dat kan zeer frustrerende en kwalijke gevolgen hebben die tegen rascisme aanschurken. Maar een goed alternatief voor profileren is er niet.

2 Reacties
Libertain
Libertain29 jun. 2020 - 8:23

(" Profilering is een overlevingsmechanism wat in ons DNA zit ingebakken ..") Mooi moment dat jij even met wetenschappelijke argumenten aangeeft in welke deel van het rechtse genom deze eigenschap ingebakken zit, of heb jij het eigenlijk enkel over jezelf?

Wally Tax
Wally Tax29 jun. 2020 - 15:57

Libertain. Als het niet in jouw DNA zit, ben je niet in staat om gevaarlijke situaties te beoordelen, en had jij en je voorvaderen niet eens het levenlicht gezien. Iedereen profileert elke keer als je iemand anders ontmoet. Iedereen plaatst een ander in een bepaald hokje op basis van verbale en non-verbale communicatie en de situatie waarop we elkaar ontmoeten. Sorry, maar als je dit soort banale feitenkennis niet accepteerd houd elke communicatie op.

Wally Tax
Wally Tax28 jun. 2020 - 20:22

"In een gezonde democratie en rechtsstaat horen mensen geen last te hebben van sociaaleconomische ongelijkheid." Zolang er groeperingen zijn die bij het overgrote deel van de bevolking een negatieve associatie oproepen zal dat niet gebeuren. Het is dus zaak om problemen te kunnen benoemen. Zolang je ze niet wilt of kunt benoemen, kun je ze niet oplossen en blijft het een utopie om deze ongelijkheid weg te nemen.

2 Reacties
Libertain
Libertain29 jun. 2020 - 8:20

("Zolang er groeperingen zijn die bij het overgrote deel van de bevolking een negatieve associatie oproepen zal dat niet gebeuren.") Moeten we volgens jou meteen, "minder, minder" van maken? Overigens het negatieve kijk is eigenschap van de drager ervan, helemaal niet objectief te noemen.

Wally Tax
Wally Tax29 jun. 2020 - 11:02

@libertain. Nee. Ik wil niets met minder, minder te maken hebben. Wel met een pragmatische oplossing van problemen. Je lost niets op door symptomen te onderdrukken. Je moet op zoek naar de oorzaak en die oplossen. Je kunt bijv vergelijken waarom bepaalde groepen het beter doen dan anderen, de problemen benoemen en actief toewerken naar een oplossing.

Rutger Groot
Rutger Groot28 jun. 2020 - 19:59

"Onderzoek op onderzoek wijst hetzelfde uit. Op de arbeidsmarkt word je als witte Nederlander met strafblad eerder uitgenodigd op sollicitatieplek dan een bi-culturele Nederlander zonder strafblad." Graag een bronvermelding. Als ik sollicitanten screen heb ik geen toegang tot dit soort info. En ik wordt een beetje moe van het gebruik van de term "institutioneel racisme", is een beetje mode geworden begrijp ik. In NL zijn er geen racistische wetten en officiele instanties maken geen onderscheidt obv ras of heb ik iets gemist? Dan zie ik graag voorbeelden. Een vraag over gezag kan een relevante vraag zijn en om hiervoor de slachtofferkaart te trekken is erg gemakkelijk. Ik snap ook dat het als "bi-culturele" nederlander lastiger is om stage of werkplek te krijgen en deze ongelijkheid moet aangepakt worden. Maar houd je nu eens vast aan succesvolle rolmodellen en denk in mogelijkheden (zet door, geef niet op), ipv het slachtofferdenken en met de vinger wijzen. Die studiegenoot is er uiteindelijk ook gekomen!

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jun. 2020 - 4:36

Nu je naar bronnen vraagt, welke studiegenoot?

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 8:12

@ Rutger Groot Jij schrijft: Graag een bronvermelding. Als ik sollicitanten screen heb ik geen toegang tot dit soort info. Het linkje staat inmiddels meerdere keren in deze discussie. En je schrijft: Ik snap ook dat het als “bi-culturele” nederlander lastiger is om stage of werkplek te krijgen en deze ongelijkheid moet aangepakt worden. Lijkt mij dat men voor de oplossing van dat probleem niet bij jou moet zijn. En je schrijft: Maar houd je nu eens vast aan succesvolle rolmodellen en denk in mogelijkheden (zet door, geef niet op), ipv het slachtofferdenken en met de vinger wijzen. Minderheden hebben geen andere keus dat doorgaan. Maar zij zijn slachtoffer en er zijn daders waar naar gewezen kan worden. Kortom je zit het probleem maar te ontkennen en je bent niet bereid er iets aan te doen. Dat is nou institutioneel racisme. Jouw tekst laat zien hoe het werkt.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal28 jun. 2020 - 19:52

Ik ben blij met deze column van Duygu Yildirim. Mij zonk de moed een beetje in de schoenen toen de racisme/discriminatie discussie zich verengde tot een paar standbeelden en de "grap" van Johan Derksen. Discriminatie op de arbeidsmarkt is één van de speerpunten naar mijn mening. Dat verdient al onze aandacht. Nu lees ik reacties hieronder als zou dit een logische reactie zijn op ervaringen die men heeft met bepaalde bevolkingsgroepen. Dat is inderdaad een reflex. Op zich is die reflex ook wel enigszins verklaarbaar. Maar dat is juist hetgeen we dienen aan te pakken. Goeie column Duygu!

Ryan2
Ryan228 jun. 2020 - 19:36

Of iemand een strafblad heeft of een Verklaring van Goed Gedrag? Ik ben het nooit tegen gekomen. Misschien bij het solliciteren van een overheidsfunctie, of bij een bank of zo. In een normaal bedrijf kijkt men wie geschikt is. Behalve dat op leeftijd wel degelijk gediscrimineerd wordt. Maar ze vinden dan altijd wel een smoes om iemand af te wijzen. Overigens gaat veel werk via uitzendbureau's, en het ontbreekt daar meestal aan de nodige kennis. Die werken alleen voor de poen. De rest interesseert ze niet. Als je dan gaat klagen, is het zeker waar dat ook de taalvaardigheid belangrijk is. Nederlands wel te verstaan. Als je met straattaal aan komt zetten, is het meestal vlug bekeken. Is dat discriminatie? Ben eens eerlijk!

Auslander
Auslander28 jun. 2020 - 18:53

Ik heb grote bezwaar tegen de term “bi-cultureel”. Zoiets impliceert dat men twee (of meer) culturen heeft. Dat is even ziek als het hebben van twee (of meer) karakters. Niemand kan twee (of meer) culturen dragen. Men kan wel met eigen identiteit met twee of meer culturen omgaan (of niet), zoiets is het resultaat van interculturele sociale bestaan van verschillende identiteiten naast en door elkaar (diversiteit), en leidt op den duur tot (culturele) assimilatie van alle deelnemers en (het ontstaan van) nieuwe vormen van (gedeelde) cultuur. Het gebruik van de term “bi-cultureel” impliceert dat migranten naast hun eigen cultuur tegelijk de mono-cultuur van Nederland beleven. Dat is natuurlijk onzin. Alleen reizigers en tijdelijk in NL verblijvende individuen kunnen zo’n last op zich nemen. Zelfs de eerste generatie migranten zijn gedwongen een transformerende culturele belevenis leiden tot er in NL passende (migranten) cultuur naast de heersende versies ontstaat. Hetzelfde transformatie ook voor oudere generaties autochtonen is een vereiste vooraarde. Anders ook zij zullen hun identiteit zien onder druk komen te staan. Tot slot, ik beschouw de benadering van migranten cultuur als “bi-cultuur”, de verlengstuk van een visie die niet in intercultuur en culturele hervormingen gelooft, een echte “herd identity politics”. “wordt door sommige politici het thema immigratie/integratie nog steeds steevast bovenaan de agenda gezet.” Is dat erg? Of is dat nu erg en een paar jaar terug niet? Was dat niet de “bruidsschat” (inzake migranten) van PvdA toen ze wilde met VVD in een bed duiken?

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jun. 2020 - 4:39

Ik heb een monoculturele opvoeding gehad in een eentalige omgeving, mijn zoon is daarentegen opgegroeid in een meertalige en biculturele omgeving omdat zijn ouders elk uit een ander werelddeel komen.

Auslander
Auslander29 jun. 2020 - 7:12

@ HanvanderHorst “een meertalige en biculturele omgeving omdat zijn ouders elk uit een ander werelddeel komen.” Dan noem je het geen biculturele maar interculturele opvoeding. Het eerste (bicultuur) is (zogenaamd) waardevrij en de tweede draagt gelijkwaardige erkenning voor allebei culturen.

Auslander
Auslander29 jun. 2020 - 7:25

@ HanvanderHorst Mijn kinderen hebben van geen monoculturele opvoeding genoten, niet van autochtone origine en niet van mijn voorouders. Het zou regelrechte belediging zijn hen van hebben van twee culturele identiteiten beschuldigen welke ze geen van beide hebben. Hun cultuur is wel het resultaat van interactie tussen bovengenoemde culturen (en misschien nog meer).

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 18:12

Voor de mensen die beweren dat het wel meevalt met die discriminatie. https://www.panteia.nl/nieuws/werkgevers-discrimineren-nog-steeds-maar-minder-dan-eerst/

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 jun. 2020 - 17:16

Toch is het de moeite waard ook dit onderzoek zelf te lezen alvorens er iets over te zeggen. Als dat doet kom je dit tegen: "Al met al lijkt de discriminatie op CV-databanken sterk teruggedrongen en bestaat er enkel nog een klein verschil tussen groepen met en zonder migratieachtergrond." Dat is vooruitgang zou ik zeggen en ja, dat rechtvaardigt ook de bewering dat het meevalt al blijft discriminatie om deze redenen uit de boze. Dit onderzoek heeft gekeken naar factoren als etniciteit, leeftijd en geslacht. Niet naar de variabele 'strafblad' wat het VU-onderzoek wel deed en wat ook ouder is. Dat onderzoek laat wel zien dat er op etniciteit aanzienlijk wordt gediscrimineerd al is de stelling dat werkgevers liever met criminelen in zee gaan dan sollicitanten met een migratieachtergrond onzin. Zie de diverse opmerkingen van Jaco38 hierover.

Bouwman2
Bouwman228 jun. 2020 - 17:43

Mevrouw de Gravin, ik heb u met aandacht gelezen. Ik beken u, ik word zo beklemd voel me zo bedreigd als het woord "inclusie" valt. En dat gebeurt vaak. en ook als het niet over de bajes gaat, Ik heb heel wat mensen aangenomen in de loop der tijd en nauwelijks iemand ontslagen. . En daarbij ervaren dat je dus net zo goed sprietje kunt trekken of een munt opgooien. En welke naam iemand voerde deed er niet toe. Ik grossierde zogezegd in moeilijk uit te spreken namen die ik thuis oefende. Men stond verbaasd, er werd zelf gedacht dat ik een kliktaal onder de knie had. En welke kleur iemand aan de buitenkant had, kon me evenmin scheen. Ik zei alleen: zorg je wel dat het geen schaamrood wordt? Maar weet u wat zo raar is, bij tijd en wijle hoor ik iemand achter me die zacht, maar goed verstaanbaar "vuile racist"snerpt. Maar als ik me omdraai, om even kennis te maken, is er helemaal niemand te zien..Alleen rennende voetstappen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jun. 2020 - 4:41

Je gebruikt metaforen. Je bedoelt het reageren onder pseudoniem, zonder twijfel.

Max6
Max628 jun. 2020 - 17:21

"Polarisatie-technieken worden handig gebruikt door sommige partijen en in plaats van ons zorgen te maken over onze koopkracht, de toegankelijkheid van goede zorg, goed onderwijs en voldoende betaalbare woningen wordt door sommige politici het thema immigratie/integratie nog steeds steevast bovenaan de agenda gezet." En sommige partijen zetten racisme bovenaan de agenda... Ik denk dat bij de partijen die regeren in dit land terecht koopkracht, zorg, onderwijs, etc bovenaan de agenda staan. De flanken leven van polarisatie en kiezen voor andere thema's om kiezers te trekken.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 18:15

@ Max Jij schrijft: Ik denk dat bij de partijen die regeren in dit land terecht koopkracht, zorg, onderwijs, etc bovenaan de agenda staan. Jij denkt dus dat je ook 1 op de 10 Nederlanders gewoon kan discrimineren. Dat is minder belangrijk dan koopkracht, zorg en onderwijs. Bijzaak slechts.

Jansen7
Jansen728 jun. 2020 - 18:19

De partijen die regeren kiezen voor voor de korte termijn belangen van de bovenste helft van Nederland en laten steeds meer het lange termijn beleid varen. De strategie van de rechtse establishment-partijen is (vanaf de jaren '80 al!) om tussen de zogenaamde "have not's" een strijd tussen jong en oud te laten ontstaan. En zoals Rutte het jaren geleden al zei: PVV versus D66 (en PvdA) kunnen niet zonder elkaar want zij zorgen ervoor dat er een strijd ontstaat tussen poor whites en poor blacks. Racismestrijd, generatiestrijd alles mag zolang het maar geen...... wordt.

Wally Tax
Wally Tax28 jun. 2020 - 20:52

@DaanOuwens. Kun u uitleggen waarom u denkt dat 1 op de 10 Nederlanders blijkbaar een rascist is? En dit is niet wat Max zegt. Het is wel heel erg goedkoop om de rascismekaart te trekken door een reatie uit zijn context te zetten.

Max6
Max628 jun. 2020 - 21:15

@Daan dat zeg ik niet... ik denk alleen niet dat de overheid er heel veel invloed op heeft, moet toch uit de mensen zelf komen. En verder herken ik het gewoon niet uit de praktijk, komt wellicht omdat ik altijd in het Eindhovense gewerkt heb... en daar worden echt mensen met alle verschillende achtergronden (culturen, religie, kleuren, man/vrouw) ingevlogen als ze maar iets met techniek kunnen ;-) dus ben niet anders gewend dan in 'multi-culti' teams te werken... kan me ook niet voorstellen dat er iemand niet uitgenodigd zou worden door zijn achternaam o.i.d. En de schaarste was voor Corona overal zo groot dat ik het me ook bijna niet kan voorstellen dat het elders wel (veel) voorkomt. Dus laat de overheid zich maar bezighouden om de economie te laten boomen... dan moeten de mensen op de werkvloer wel samenwerken.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 7:30

@ Wally Tax Jij schrijft: @DaanOuwens. Kun u uitleggen waarom u denkt dat 1 op de 10 Nederlanders blijkbaar een rascist is? Kan jij uitleggen waarom je niet kan lezen? Ik schreef: Jij denkt dus dat je ook 1 op de 10 Nederlanders gewoon kan discrimineren Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft een Surinaams/Marokkaanse/Turkse enz achtergrond. Die mensen worden geconfronteerd met racisme. En je schrijft: En dit is niet wat Max zegt. Nee dat was ook niet wat ik schreef En je schrijft: Het is wel heel erg goedkoop om de rascismekaart te trekken door een reatie uit zijn context te zetten. Nee het is geheel terecht de racismekaart te trekken want Max schreef dat de rechten van minderheidsgroepen ondergeschikt zijn. Dat is racisme. Verder moet je eens gaan nadenken voordat je iets schrijft. Wat een hopeloze tekst lever jij hier af. @ Max Jij schrijft: kan me ook niet voorstellen dat er iemand niet uitgenodigd zou worden door zijn achternaam o.i.d. Dan wordt het hoog tijd dat jij je ogen open doet. 50% van alle mensen in Nederland met een andere etnische achtergrond als autochtoon ervaart discriminatie. Vooral op de arbeidsmarkt maar ook op alle andere maatschappelijke gebieden. Je kan dat niet wegzetten als een mineur probleem. Er zijn grote aantallen mensen die door discriminatie geen toegang hebben tot zorg, huisvesting en onderwijs. Het is een van de grootste problemen in Nederland van nu. Als je hier niets aandoet ga jij ook problemen krijgen met je multi-etnische teams. Die mensen komen ook op straat en merken dan wel dat niet alle autochtone Nederlanders vinden dat ze ook welkom zijn.

Wally Tax
Wally Tax1 jul. 2020 - 19:53

@DaanOuwen. "Je kan dat niet wegzetten als een mineur probleem. Er zijn grote aantallen mensen die door discriminatie geen toegang hebben tot zorg, huisvesting en onderwijs. Het is een van de grootste problemen in Nederland van nu. Als je hier niets aandoet ga jij ook problemen krijgen met je multi-etnische teams. Die mensen komen ook op straat en merken dan wel dat niet alle autochtone Nederlanders vinden dat ze ook welkom zijn." Volgens mij bent u volledig de weg kwijt. Iedereen heeft wettelijk gezien toegang to acute zorg, huisvesting en onderwijs. Zelfs als je als illegaal in Nederland verblijft. Ofwel je blaat volkomen onzin. U leeft klaarblijkelijk in een waanwereld die niets met de werkelijke toestand van Nederland te maken heeft.

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2020 - 16:58

Hoe weten werkgevers of iemand een strafblad heeft of niet ? Zou kunnen dat er een bewijs van goed gedrag moet worden overlegt. Gaat er bij mij niet in dat dan de Hollander die geen bewijs van goed gedrag krijgt wordt aangenomen , kiezen ze wel een sollicitant die wel aan de eisen voldoet. Dat de degene met een niet Hollandse naam meer moeite heeft om aangenomen te worden geloof ik gelijk maar nogmaals dat strafblad verhaal niet. Hoe hier verandering in moet komen zou ik zo 1,2,3 niet weten . Bij de Turkse bakker werken Turkse meiden bij de Hollandse bakker werken Hollandse meiden en bij de Supermarkten werken beiden.

3 Reacties
Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 19:18

Thuiszitter, in het onderzoek waar naar verwezen wordt is het hebben van een strafblad vermeld in de CV. Ging op veroordeling met taakstraf en waarbij gevarieerd is naar strafbare feiten in categorie geweld, vermogen en / of zeden. Kritische kanttekening: dat het verschil van een strafblad in dit onderzoek niet significant bleek tov geen strafblad zou je ook kunnen verklaren uit het feit dat het ging om relatief lichte vergrijpen (taakstraf), eenmalig en jeugdige sollicitant (20 jr), functies waarvoor VOG niet vereist was en de sollicitant het op eigen initiatief meldde met als argument hier eerlijk over te willen zijn.

Auslander
Auslander28 jun. 2020 - 19:19

@ Thuiszitter “Bij de Turkse bakker werken Turkse meiden bij de Hollandse bakker werken Hollandse meiden” Dat is het resultaat van integratie op Hollandse wijze, het bewijs dat de Turken perfect geïntegreerd zijn! “bij de Supermarkten werken beiden.“ Bijna in alle supermarkten in autochtone wijken werken alleen autochtone werknemers en in gemengde wijken gemengde herkomst. Dat is ook Hollands!

Wally Tax
Wally Tax4 jul. 2020 - 17:08

@Auslander. "Bijna in alle supermarkten in autochtone wijken werken alleen autochtone werknemers en in gemengde wijken gemengde herkomst". Eh nee. Bij de supermarkten in onze regio zie ik wel degelijk ook veel allochtone werknemers. Het verschil is wel dat deze over het algemeen volkomen geintergreerd zijn.

gravin2
gravin228 jun. 2020 - 15:58

"Eisen moeten gesteld worden aan bedrijven en organisaties ten aanzien van het actief een aantoonbaar bevorderen van inclusie op de werkvloer en sancties moeten volgen wanneer normen niet worden nageleefd. Net zoals op elk ander gebied." Ik vind dit veel te ver gaan, een bedrijf zal toch zelf wel uitmaken wie hij aanneemt?

1 Reactie
ton14024
ton1402428 jun. 2020 - 17:33

Hoe veel te ver gaat dat? Mag selectie op naam, kleur, geloof?

becket
becket28 jun. 2020 - 14:50

Een vraag over het accepteren van een gezagsverhouding tijdens een sollicitatiegesprek is volkomen legitiem. Het is mij ook diverse malen gesteld, en ik ben zeker niet bicultureel.

Coene ridder
Coene ridder28 jun. 2020 - 14:39

Leeftijd is een groter probleem op de arbeidsmarkt dan kleur of afkomst. Ik spreek uit eigen ervaring

Arend Wortel
Arend Wortel28 jun. 2020 - 13:36

["Op de arbeidsmarkt word je als witte Nederlander met strafblad eerder uitgenodigd op sollicitatieplek dan een bi-culturele Nederlander zonder strafblad"] Dat is natuurlijk ontzettend treurig. Toch een kanttekening: ik moet toegeven dat ik dat onderzoek niet heb gelezen, maar zouden die witte Nederlanders uit het onderzoek écht in hun sollicitatiebrief en/of CV hebben geschreven dat ze een strafblad hadden? Als zoiets al bekend wordt, dan is dat toch meestal niet in de aanloop naar of tijdens het eerste gesprek? Ik ben de laatste jaren bij flink wat sollicitaties betrokken geweest en het onderop is nooit ter sprake gekomen. Pas in de laatste fase wordt om een VOG gevraagd. Overigens heb ik meer mensen "van kleur" aangenomen dan "witte".

3 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel28 jun. 2020 - 13:37

("onderop" moet zijn "onderwerp")

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jun. 2020 - 17:25

Zie mijn opmerking hieronder 14.03

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 20:46

Ja dat is idd het geval, werd in de brief / CV vermeld met als legitimatie dat de sollicitant hier eerlijk over wilde zijn. Ging dus niet om vacatures waarvoor een VOG vereist was.

tsitsi
tsitsi28 jun. 2020 - 13:22

@Norm Helemaal mee eens. Zolang je het individu niet kent, projecteer je terecht of onterecht de indruk die je van de groep hebt op de persoon. Vaak is het een kwestie van kansberekening. Je moet een beslissing nemen. Als ik als blanke door een straat moet waarbij aan de ene kant een groep Marokkanen staat en aan de andere kant een groep Nederlanders kies ik die laatst genoemde kant, puur op het beeld dat ik heb van de groep. Waar bestel ik een pizza in een vreemde stad ? Bij pizzeria Jansen of bij pizzeria Antonio. Waar ik woon heb je families met een beruchte (nederlandse) achternaam en families met een gerenomeerde naam. Als deze bij mij een kamer willen huren laat ik ook eerder degene met de goede naam komen. Pas als je het individu leert kennen weet je waar je mee te maken hebt. Dan blijkt ineens de hardwerkende Pool die veel drinkt, een luie geheelonthouder te zijn. Het spreekwoord: "De goeden moeten onder de kwaden lijden", is zeer zeker van toepassing.

4 Reacties
Zandb
Zandb28 jun. 2020 - 14:10

tsitsi Het probleem is niet dat u geen gelijk heeft maar het probleem is, hoe je er voor zorgt, dat iets wat zo normaal is niet meer schade aanricht dan absoluut onvermijdelijk is. Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 14:30

@tsitsi, zie mijn reactie op Norm: Dit is een verklaring voor hoe vooroordelen discriminatie uitwerken, maar het is toch geen legitimering? Dus blijft toch gewoon staan dat het onwenselijk is en doorbroken moet worden? (dat deel ik helemaal met de auteur, ik geloof alleen niet in een oplossing via (nog) meer regels en sancties)

Jansen7
Jansen728 jun. 2020 - 18:33

@Jaco38: op zich zit u heel warm met het onderscheid tussen collectieve kenmerken en de vrije kans voor het individu. Het volgende aspect is het risico, want dat ligt bij een mislukte aanname bij de werkgever / verhuurder. Het zijn juist rechtse partijen die zich kunnen inleven in de horeca-baas die serieus inkomstenverlies heeft na horecageweld, andere partijen kunnen een horeca-baas alleen maar als dader zien.

Jansen7
Jansen74 jul. 2020 - 16:58

@Jaco38: bij verhuur liggen de risico's eerder bij leeftijd (studenten bijvoorbeeld) of bij inkomensgroep (tokkies van welke kleur dan ook). Omdat het in tegenstelling tot horeca om een primaire levensbehoefte vind ik dat er ten allen tijde voldoende woningen moeten zijn, ook voor tokkies (van welke kleur dan ook) en ook voor studenten (ondanks het risico)

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2020 - 12:54

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Zandb
Zandb28 jun. 2020 - 14:13

Betweter U hebt geen idee, om wat voor baantjes het gaat. Dat weerhoudt u er echter niet van om vergaande conclusies aan dat niet weten te verbinden. Tja. Zo is het natuurlijk niet zo moeilijk om je gif te spuien.

Richard58
Richard5828 jun. 2020 - 16:30

Jij bent net zo wit als ik en komt ook uit een autochtoon gezin. Verder houdt iedere overeenkomst op en gelukkig maar, wat een vreselijk eng iemand ben jij en met jou de meeste reaguurders hier. Ik ben wit en verder heb ik niets gemeenschappelijks met jullie en daarvoor ben ik zeer dankbaar.

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 20:55

Rare opmerking Bet weter, het gaat hier uiteraard om banen waar een veroordeling niet per definitie in de weg staat om aangenomen te worden. Dus geen overheidsfuncties met strenge screening en / of functies in het het bedrijfsleven waarvoor VOG vereist is, maar alledaagse functies, op vmbo/mbo niveau in de o.a de bouw en logistieke sector.

Zandb
Zandb29 jun. 2020 - 6:30

Betweter Wat een oliedomme reactie. Als u nota bene zelf vraagt: "Wat zijn dat voor baantjes waar ze de voorkeur geven aan iemand met een strafblad?" Wat is de waarde dan van uw advies, om "dit soort baantjes links te laten liggen"? U presteert nagenoeg het onmogelijke, namelijk dat u wat u beweert zelf als onzin te kijk zet.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 12:23

Intelligente vrouw deze Duygu Yildirim, maar deze tekst valt mij een beetje tegen. Vooral de laatste 2 alinea's. Ten eerste is die vraag naar het gezag niet alleen stompzinnig, hij wordt werkelijk te pas en onpas gesteld in sollicitaties. Het zijn mensen die vinden dat ze gezag hebben maar die tegelijk daar wel bevestiging in willen hebben anders gaan ze twijfelen, Niet een echt sterke vraag. Zwakke leiders stellen die vraag ook aan autochtone jonge mannen. Duygu Yildirim had dat moeten weten. Met de laatste alinea heb ik nog meer moeite. Ik verwacht van Duygu Yildirim dat ze denkt in termen van oplossingen. Ze is raadslid, ze heeft ideeën, die spreekt ze ook uit in de raadsvergaderingen en commissies dus dat verwacht ik ook in een dergelijk stukje. Wat mij betreft mag iedereen meedoen aan de discussie over racisme maar een PvdA-raadslid verwacht ik ook inbreng, oplossingen en een denkrichting. Op deze manier leidt deze discussie tot iets dat ik inmiddels honderden keren al heb gezien. De bekende discussie met mensen die beweren dat er vrijwel geen sprake is van discriminatie en racisme in Nederland, dat Derksen echt wel gelijk had en dat Duygu Yildirim als allochtoon het toch mooi tot raadslid heeft geschopt. Zo zie je maar als je wil is er geen discriminatie. En dat is een beetje jammer want volgens mij heeft Duygu Yildirim echt wel iets te melden.

3 Reacties
Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 12:55

Het artikel roept bij mij denk ik ongeveer hetzelfde gevoel op. Beste mevr. Duygu Yildirim, u bent raadslid, volksvertegenwoordiger, wat stelt u nu concreet voor. Het blijft wel erg vaag zo, het komt niet veel verder dan dat u het kennelijk verwacht van een overheid die inclusie afdwingt met wetgeving, regels en sancties, maar hoe dan? Vul dat eens concreter in.

ton14024
ton1402428 jun. 2020 - 13:05

De vraag naar gezag kan te pas en te onpas gesteld worden?

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 16:01

@ Ton14024 Jij schrijft: De vraag naar gezag kan te pas en te onpas gesteld worden? Dat klopt, als je jonger dan 35 bent, HBO- of Universiteit en de laatste 5 jaar nog eens hebt gesolliciteerd is er een grote kans dat die vraag een keer aan je is gesteld. Hoezo?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jun. 2020 - 12:03

" Op de arbeidsmarkt word je als witte Nederlander met strafblad eerder uitgenodigd op sollicitatieplek dan een bi-culturele Nederlander zonder strafblad." Deze stelling duikt telkens op in dit soort berichten maar ik zou dat onderzoek wel eens willen lezen. Wie heeft een link, ik kon h4et niet vinden? Het lijkt me namelijk nog al onwaarschijnlijk dat meer dan een kwart een oproep krijgt voor een sollicitatiegesprek als je (als 20-jarige)voor een geweldsdelict bent veroordeeld.

9 Reacties
Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 14:06

Frans, dat is wat naar voren komt uit onderzoek van de VU. https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2017/jul-sep/07-05-etnische-afkomst-belangrijker-dan-strafblad-bij-sollicitaties.aspx

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 16:10

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Het lijkt me namelijk nog al onwaarschijnlijk dat meer dan een kwart een oproep krijgt voor een sollicitatiegesprek als je (als 20-jarige)voor een geweldsdelict bent veroordeeld. Toch is dat zo. Ik heb maanden geleden een samenvatting van het onderzoek gelezen, volgens mij van Panteia. https://www.panteia.nl/ Echter integrale rapporten worden zelden op de websites geplaatst. Ik lees de samenvattingen in hun nieuwsbrief. Je zal contact op moeten nemen met het ministerie van SoZaWe, die zijn opdrachtgever geweest. Volgens mij gaat het om een strafblad, niet specifiek geweldsdelict.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jun. 2020 - 17:23

@Jaco38@DaanOuwens De persartikelen ken ik wel. De link naar de VU levert wel een verwijzing op naar het onderzoek, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie in 2017 maar om het artikel in te zien moet je 17.50 neerleggen. Panteia zwijgt over dit onderzoek. Geeft geen treffer als je op de titel zoekt. Het gaat ook om een strafblad dat te danken is aan gebruik van geweld. "Ethnic minorities with no conviction were even found to have lower chances of receiving a positive reaction compared to applicants with a Dutch name and a conviction for a violent offence." Ik heb geen weet van een herhaling van dit soort onderzoek.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jun. 2020 - 17:30

Ik heb het onderzoek Veroordeeld tot (g)een baan inmiddels gevonden: https://www.researchgate.net/publication/318293248_Veroordeeld_tot_geen_baan_Hoe_delict-_en_persoonskenmerken_arbeidsmarktkansen_beinvloeden

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 18:14

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Panteia zwijgt over dit onderzoek. Geeft geen treffer als je op de titel zoekt. https://www.panteia.nl/nieuws/werkgevers-discrimineren-nog-steeds-maar-minder-dan-eerst/

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 18:18

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Ik heb het onderzoek Veroordeeld tot (g)een baan inmiddels gevonden: A mooi. Ik was echt zeker dat ik het bij het ministerie of panteia had gelezen. Deze site ken ik zelfs niet eens. Maar bedankt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jun. 2020 - 19:01

het onderzoek inmiddels gelezen. De onderzoekers zelf geven de beperkingen aan: "Het is dan ook op dit moment niet mogelijk een sluitend antwoord te geven op de vraag of de sterkte van het effect van het hebben van een strafblad afhangt van het type delict, de tijd die is verstreken sinds de veroordeling, de arbeidsmarktsector of de etniciteit van de sollicitant. De kleine aantallen sollicitanten per conditie maakten het vaak niet mogelijk om statistisch significante effecten vast te stellen, ook al waren de effecten in absolute zin vaak fors." De in de publiciteit vaak naar voren gehaalde conclusie(werkgevers hebben liever een autochtoon met een strafblad vanwege een geweldsconflict dan een allochtoon zonder) is te stellig naar mijn mening. Het conflict dat in de sollicitatie is gebiecht is betrokkenheid bij een vechtpartij waar een taakstraf voor gegeven is. Het onderzoek vond plaats in 2013. Het zou interessant zijn of nieuw onderzoek enige ontwikkeling , positief of negatief laat zien.

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 20:34

“@Frans, De in de publiciteit vaak naar voren gehaalde conclusie(werkgevers hebben liever een autochtoon met een strafblad vanwege een geweldsconflict dan een allochtoon zonder) is te stellig naar mijn mening” Dat ben ik wel met je eens, het ging om een eenmalig relatief licht vergrijp, gepleegd op jeugdige leeftijd wat ongevraagd door de sollicitant werd opgebiecht. Dat er onder deze condities geen significant verschil is met de sollicitant die geen strafblad heeft vind ik niet zo gek. Blijft staan dat het verschil tov de sollicitant met een migratie-achtergrond wel significant is. Ben het met je eens dat de stelling dat werkgever liever een crimineel dan een allochtoon heeft erg populistisch is en het goede gesprek hierover niet verder helpt.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 7:51

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: De in de publiciteit vaak naar voren gehaalde conclusie(werkgevers hebben liever een autochtoon met een strafblad vanwege een geweldsconflict dan een allochtoon zonder) is te stellig naar mijn mening. Ja zo kan je bezig blijven alles te ontkennen. Het is een conclusie die je kan trekken uit het onderwerp. Het laat sowieso zien dat er sprake is van aanzienlijke discriminatie op de arbeidsmarkt. In combinatie met de link die ik je al gaf van Panteia laat het zien hoe de discriminatie op de arbeidsmarkt werkt en wat de enorme effecten zijn. Je probeert hier weer weg te duiken voor uitkomsten die je niet aanstaan. @ Jaco38 Dank voor de link, had dit ook gelezen maar was het kwijt. Ik zie nu dat deze achter een betaal muur van Boom zit. Jammer. Ik meen mij te herinneren dat er literatuuronderzoek was gedaan naar het effect van het type misdrijf. Blijft balen dat dit soort stukken niet gewoon te lezen zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander28 jun. 2020 - 11:38

Het is idd een hardnekkig probleem, en toch… toch durf ik daarbij nog heel voorzichtig ook een ander issue wederom op te brengen, nav sollicitanten uit mijn eigen omgeving. Het uitsluiten van stageplaatsen, van banen, van woningen, komt niet alleen door het cout que cout willen discrimineren. Het is vaak ook de angst die voortvloeit uit slechte ervaringen met groepen, waar de goeien onder lijden; ik hoor dat vaak bij kleine middenstanders; bij mensen die particulier hun huis willen verhuren. Daar mag je niet aan voorbij gaan bij het vinden van een structurele oplossing. Waarom komen mijn Iraanse/ Perzische vrienden veel eenvoudiger aan een baan, dan mijn Marokkaanse vrienden? Ik probeerde die laatsten daarbij te helpen door gerichte trainingen, ook mbt gedrag, en ze kansen te bieden in grote organisaties.... Misschien moeten we nu echt eens naar ook die diepere oorzaken (laten we echt eens iets proberen te doen aan opvoeding, ook achter de deur) en 'beelden' te kijken, dan alleen maar blunt werkgevers of makelaars aan spreken, wat zondermeer ook moet gebeuren. Het is En EN.....

10 Reacties
GHS
GHS28 jun. 2020 - 12:57

Nederland heeft nooit een gekleurde bevolking gehad. Die is pas gekomen toen half Suriname naar Nederland vluchtte en verder met immigratie (Wouter Bos: Nederland is een immigratieland, wen er maar aan). Ergo: er waren geen problemen met buitenlandse namen en met mensen vanuit een andere cultuur. Dat is allemaal nog niet zo lang geleden gekomen. Mijn vraag is altijd: Hoe komt het dat iemand met een niet-Nederlandse naam c.q. een andere huidskleur "niet aan de bak" komt. Is daar wel eens een onderzoek naar gedaan. (van een uitzendbureau heb ik wel eens gehoord dat bedrijven zeiden: wij zoeken iemand, maar we hebben slechte ervaringen met...…….)

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 14:21

“@Norm: Het uitsluiten van stageplaatsen, van banen, van woningen, komt niet alleen door het cout que cout willen discrimineren. Het is vaak ook de angst die voortvloeit uit slechte ervaringen met groepen (...)” Dat hoef je niet “voorzichtig” te zeggen, de essentie van discriminatie is juist de onhebbelijke neiging van de mens om vooroordelen jegens een groep toe te passen op het individu. Dat is precies wat discriminatie is. Maar het verklaren hoe dit komt maakt het niet minder erg. Het is belangrijk dat dit wordt doorbroken en het individu als individu een eerlijke kans krijgt.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2020 - 16:15

@ Norm Jij schrijft: Misschien moeten we nu echt eens naar ook die diepere oorzaken (laten we echt eens iets proberen te doen aan opvoeding, ook achter de deur) en ‘beelden’ te kijken, dan alleen maar blunt werkgevers of makelaars aan spreken, Jij bedoelt: De diepere oorzaak is hun mislukte opvoeding, de culturele bagage, gebrek aan mentaliteit en inzet? Vervolgens wil jij achter de voordeur gaan kijken om dat op te lossen en duidelijk te maken hoe zij zich moeten gedragen in jouw Nederland? Dan is het misschien ook een goed idee om eens achter de voordeur te gaan kijken bij al die racistische en discriminerende autochtone Nederlanders? Wat gaat daar mis? Wat voor normen en waarden worden daar overgedragen? Hoe komen die mensen op het idee van hun opvattingen superieur zijn? Als ik jouw tekst lees komen bij mij dat soort gedachten op.

Jansen7
Jansen728 jun. 2020 - 18:25

@Norm: respect dat je het probleem van twee zijden durft te benaderen: je ziet dat mensen die weigeren naar cultuurverschillen te kijken (waarom lukt het gekleurde Iraniërs wel, en andere mensen met een kleurtje niet), meteen de racisme-kaart trekken..

marcelhermus
marcelhermus28 jun. 2020 - 18:51

Daan jij vind ook dat jouw opvattingen superieur zijn.

Auslander
Auslander28 jun. 2020 - 21:12

@ Jansen “waarom lukt het gekleurde Iraniërs wel, en andere mensen met een kleurtje niet” Iraniërs zijn geen stok om ermee de andere migranten te slaan. De Nederlandse Iraniërs zijn bijna 100% afkomstig uit steden, uit middenklasse en rijke lagen, hoog gestudeerd of met “minimaal” een middelbare diploma. Ze zijn in studie, werk en politieke tradities individualistisch gericht en ze zijn minder afhankelijk van hun sociale achtergrond. Elke gemiddelde Iraniër is (met NLse maatstaven) het resultaat van bijna een miljoen euro investering van familie, de maatschappij, de overheid en van zichzelf. Deze komt gratis aan in NL. Ook in NL zijn hun nakomelingen in meerderheid achter vooruitgang via vooral hoge studies of deelname in markt. Als de Nederlandse migranten van helft van dit soort investeringen profiteren zullen ze veel verder zijn dan waar ze nu zijn. Ook Iraniërs worden bijna evenveel gediscrimineerd als gemiddelde migranten. Het gevolg daarvan is stilletjes vertrek naar andere bestemmingen, naar de VS en Canada en dichterbij naar VK of België. Wie nog niet vertrokken is en de heersend racisme als gevaar ziet bereid degelijk alternatieve bestemmingen. Dat zal ieder ander verstandige individu ook doen.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2020 - 10:44

@ cubert20 Jij schrijft: Daan jij vind ook dat jouw opvattingen superieur zijn. Mijn opvattingen zijn inderdaad superieur aan die van racisten.

Jansen7
Jansen729 jun. 2020 - 14:25

@Auslander: nu noem je allemaal landen op die door links ook al als fout worden gezien, waaronder Amerika.

Jansen7
Jansen729 jun. 2020 - 14:31

@Auslander: en je geeft al een ander punt aan: Nederland is een diplomaland, waarschijnlijk erger dan in Amerika, en individualisme is een eigenschap waarmee je in dit land verder komt dan met een meer collectivistische houding, hoewel ik vind dat Nederland op dit gebied het nodige kan leren.

marcelhermus
marcelhermus29 jun. 2020 - 16:14

Mooi ik ben geen racist en ik vind mijn mening superieur aan die van jou. succes ermee.