Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Hollende Dictator

  •  
23-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Kolonel Khadaffi wordt opgejaagd. Hoe onwerkelijk  moeten de laatste dagen van een dictator zijn?
Het dictatorschap is de hoogst haalbare machtspositie, magnifiek. Het gezag van de dictator is absoluut. Waar andere hoogwaardigheidsbekleders nog wel eens gehinderd worden door plichten en regels, kan de dictator ze opleggen, zonder ze zelf te hoeven navolgen.
Het moeilijke bestaan van de dictator
Wanneer mensen bereid zijn speciaal voor jou een gruwelijke dood te sterven, is dat geen mis te verstane prestatie. Het is niet eenvoudig om dictator te worden, ten eerst moet je mensen weten te overtuigen dat je recht hebt op de macht, door ze bijvoorbeeld dood te schieten of geld aan te bieden. Dan is er nog de opgave een compleet volk uit te mergelen en het maken van de ontelbare keuzes die het inrichten van een paleis met zich meebrengt. Wel of geen marmer en zo ja, wat voor kleur. Ook andere beslissingen zijn niet eenvoudig gemaakt, zoals een massaparade dit weekend, of twee. Krankzinnige hoeveelheden munitie aanschaffen of een mooie auto, makkelijk is het allemaal niet.
Dictators zijn over het algemeen behoorlijk wantrouwig, in sommige gevallen leiden de angsten zelfs tot de pathologische vorm van paranoia. Van Adolf Hitler is bekend dat hij zijn generaals verdacht van complotten jegens hem, maar dat was geen gekke gedachte, die waren er ook. Als men zich omringd met schurken om samen de macht te grijpen, zijn er ongetwijfeld een aantal bij die zelf ook graag wat van de eer toebedeeld krijgen. En vroeg of laat meer. Wantrouwen doet het beeld van de werkelijkheid geen goed. Dictators worden er angstig van, ze gaan er stomme dingen van doen. Zoals de verkeerde onschuldige vermoorden en vergeten dat er een aantal mensen zijn die het regeringsbeleid niet bepaald steunen.
Bij de dictator moet de omslag te groot zijn om te kunnen bevatten, wanneer je van godheid degradeert tot ordinaire crimineel. De arrestatie van Nicolae Ceauşescu en zijn vrouw Elena illustreert dit feilloos. Na een schrikbewind van meer dan twintig jaar en met duidelijk plezier in het zien creperen van hun onderdanen, werden Nicolae en Elena in 1989 bij de lurven gegrepen door de tegenpartij. Na een proces van negentig minuten werden de twee doodgeschoten en in een graf met valse namen begraven. Tijdens de zitting wordt Ceauşescu woest om de aantijging dat hij zijn volk uitgehongerd heeft, voor hem toont het aan dat patriottisme plaats heeft gemaakt voor verraad. In theorie is het mogelijk dat hij dit daadwerkelijk meende.
Eigenaardige, dictatoriale trekjes
Wat moeten functionarissen gefronst hebben bij het zien van hun leider terwijl hij iets volkomen gênants  deed. Bokassa bijvoorbeeld, kroonde zichzelf tot keizer en spendeerde een derde van het nationaal inkomen aan zijn kroning, waar geen enkele buitenlandse diplomaat bij aanwezig was. Papa Doc praktiseerde voodoo. Hij geloofde op een bepaald moment dat zijn politieke tegenstander veranderd was in een zwarte hond en gebood onmiddellijk alle zwarte honden op Haïti af te maken. Ne Win veranderde de getallen op de bankbiljetten in 15, 35, 45, 75 en 90 omdat het zijn geluksgetallen waren. Niyazov spant de dictatoriale kroon wanneer hij de maanden van het jaar hernoemt naar familieleden. Hij verbiedt gouden tanden en playbacken. 
Een dartele kolonel
Van Khadaffi is bekend dat hij, waar hij ook naar toe gaat, zijn tent meeneemt en daar tijdens zijn bezoeken aan andere landen in verblijft, uit principe. Zou hij het nu ook bij zich hebben, of kiest hij liever voor beschutting  van wat steviger materiaal?
Het is nog altijd mogelijk dat kolonel Khadaffi de dans ontspringt en door trouwe vrienden in het buitenland wordt opgevangen. Maar het is veel leuker om voor te stellen hoe hij holt. Is het een dartele tred of eerder een sportieve? Hijgt hij veel, of briest hij door zijn neus? Puilen zijn ogen uit of zijn ze vanwege de  hevige inspanning gesloten?
Een hollende dictator is natuurlijk geen gezicht. In het geval van Khadaffi zou hij ook nog lelijk ten val kunnen komen door per ongeluk op de sleep van zijn gewaad te stappen.  Wie weet dondert er tijdens de stuntelige vlucht nog een zelfontworpen medaille ter aarde. 

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

dabseltje
dabseltje23 aug. 2011 - 16:46

pijnlijk ongrappig

Dehnus
Dehnus23 aug. 2011 - 16:46

Of heel werkelijk, precies zoals hij het zich heeft voorgesteld in zieke manieren van denken. Vechtend ten ondergaan in een soort van "blazing glory" run. De man is al wat ouder natuurlijk en gestoord in het koppie.

Michiel Online
Michiel Online23 aug. 2011 - 16:46

goed uitgelegd, het geeft gelijk een beeld van de situatie rondom dictatorschap en dus kadaffi weer.

BasVV
BasVV23 aug. 2011 - 16:46

Het lijkt wel op het Witte Huis. Een onneembare vesting. Wat een lol dat Rutte gewoon kan dancen.

dabseltje
dabseltje23 aug. 2011 - 16:46

hmmm mond vol van elke scheet van rutte maar wanneer we weer eens als beesten te keer gaan zwijgt men

EpiktKtistec
EpiktKtistec23 aug. 2011 - 16:46

Niet onwerkelijk maar voor het eerst werkelijk, en dat doet au. Nou de andere socialistische dictators Chavez (tevens grote vriend), Assad, e.a. nog.

JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2011 - 16:46

'Voor echte vrede moet je 'de mens' achter de vijand leren kennen' las ik net. (Een citaat van Jim Forest, schrijver.) Maar ja, met 'machtige' zelfgenoegzame gekken (in welke mate van verkniptheid dan ook) is geen vrede te stichten. Dat blijkt. ... Doet me denken aan een andere 'gek'. Ook één die alleen in het eigen gelijk geloofd, geen antwoorden geeft op inhoudelijke vragen vol bezorgdheid en zijn medemensen als dieren ziet.

dboomen
dboomen23 aug. 2011 - 16:46

Hollende Dictators... Hier de overeenkomsten met onze westerse Dictators. De hollandse 'westerse' Dictator (het Neo-Liberalisme) komt ook aan de macht door steun van een overkoepelende heersende wereld-orde, de steun van omgekatte volgelingen bij hun politieke tegenstanders en het buitenspel zetten van niet meelopende politieke tegenstanders. De macht in den lande zelf wordt geconsolideerd door het ontnemen van rechten van het on-gehorige volk en het verbieden van de bij hun identiteit behorende cultuurverschijnselen, door rijkdom naar zich toe te trekken door de lasten te verzwaren voor, en exclusief neer te leggen bij de onmachtige zwakkeren, en door 'schijn' respect af te dwingen door verbaal geweldadige haatzaaiende geweldadige waarschuwingen aan het adres van een ieder die niet in de pas loopt. Het met fysiek geweld gepaard gaande afdwingen van 'schijn' respect voor het Neo-Liberalisme op internationaal niveau manifesteert zich in aanslagen en oorlogen op en met politieke, ideologische en religieuze andersgezinten tegenstanders. En voor 'alle Dictators' geldt "Geld en macht door Olie-Dollars" als drijfveer voor hun zelfbevredigende geweldadige represaille's.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 aug. 2011 - 16:46

De stoned hollende dictator en de galopperende Westerse olie snuivers. wie pakt wie?

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2011 - 16:46

Eigenaardige, dictatoriale trekjes Je vergeet Idi Amin Dada Oumee, 'koning van Schotland' , die in zijn acht jaar durende dictatuur meer dan een kwart miljoen slachtoffers maakte, volgens mij de krankzinnigste en misdadigste van het stel na-oorlogse dictators.

1 Reactie
dabseltje
dabseltje23 aug. 2011 - 16:46

een kwart miljoen? grappig wij zitten nu op 2 miljoen en wegens verarmd uranium meer dan hitler ooit van heeft kunnen dromen ga maar gerust uit van 200.000000 maar dat is allemaal voor vrede en democratie

Wout Berlinck
Wout Berlinck23 aug. 2011 - 16:46

Wat frappeert is dat Muammar Gaddafi zich islamitisch socialist noemt. Ofwel, de Job Cohen van Libië.

1 Reactie
Bruinsma2
Bruinsma223 aug. 2011 - 16:46

Wat een buitengewoon domme nietszeggende vergelijking.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos23 aug. 2011 - 16:46

Berechting in Libie is het beste maar iemand zijn macht ontnemen kan een goede tweede zijn. Zo'n leven in ballingschap, ergens in een land waar het ook rommelt en hij voortdurend bang moet zijn voor uitlevering heeft ook wel iets triestigs.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 aug. 2011 - 16:46

Plekken genoeg zou ik zo zeggen. linkse Movimiento Quinta República van Hugo Chávez de linkse ZANU-PF van Robert Mugabe. De socialistische Ba'ath-partij van Bashar al-Assad. En De zon van het socialisme Kim Jong Il. En natuurlijk de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek van Islom Karimov.

pietdevries2
pietdevries223 aug. 2011 - 16:46

'U wordt geen president van een groot land zonder over lijken te gaan, er zijn veel te veel anderen die het baantje ook willen'. Dit was het commentaar van een professor in Groningen, vier dagen in de week hoog ambtenaar in het Haagse, nadat Indira Ghandi bijna president van India was geworden. Wie iets van geschiedenis weet weet dat elke machthebber, hoe ook aan de macht gekomen, altijd z'n macht moest verdedigen. Dat gold ook voor Roosevelt en Churchill, b.v. Ik vraag me af of b.v. Cohen en Pechtold een moment zouden aarzelen als ze de kans zagen het huidige kabinet ten val te brengen. Ghadaffi was geen lekkere jongen, maar ik vraag me af of over een jaar of twee de Libiers net als de Irakezen, zullen terugverlangen naar de vroegere tijden. Waar geen westerse commentator het over heeft, of durft te hebben, is b.v. het opheffen van de voedselsubsidies die Ghadaffi betaalde uit de olieopbrengsten. De neoliberale politiek die de bevrijders van NATO zullen opleggen zal een koude douche worden. En dan wordt het 'bevrijd ons van de bevrijders'.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online23 aug. 2011 - 16:46

"En dan wordt het 'bevrijd ons van de bevrijders'." goed punt

Alexander4
Alexander423 aug. 2011 - 16:46

Beetje jammer dat allerlei reageerders hier benadrukken dat Khadafi een 'socialistische' dictator was. Khadafi was net zo socialistisch als bijvoorbeeld Nelson Mandela. En om dan vervolgens te beweren dat dat ook maar iets met Job Cohen te maken heeft... We name it and they frame it. Ik hoef geen 'socialisme'. Linkse mensen in Nederland gaan voor 'sociaal-democratie'. Wat dat is, dat zie je bijvoorbeeld in Noorwegen. Daar is de sociaal-democratie zo standvastig, dat de rechtse haat-krachten daar zijn uitgemond in een bloederige terroristische aanslag op tientallen sociaal-democratische kinderen. Noorwegen is de sociaal-democratie die ieder links weldenkend mens in Nederland voor ogen heeft. Met Khadafi of andere dictators heeft dat niks te maken.

2 Reacties
Bruinsma2
Bruinsma223 aug. 2011 - 16:46

Het is werkelijk waar. Kadhafi was in eerste instantie een socialist naar het voorbeeld (zijn grote voorbeeld) Jamel Abd El Nasr van Egypte. Dat socialisme heeft tot in de jaren 90 geduurd. Na de boycot was er niet veel meer van over, mede door de boycot en mede door het feit dat ie zich als een profeet ging beschouwen en Libië als zijn eigendom. Zijn zonen die niets met het socialisme op hadden en eerder met buitensporige luxe, het kapitalisme ten top raakte Libië steeds meer op weg naar het recht van de sterkste waardoor het eerdere gelijkheidsbeginsel te grabbel werd gegooid en er met geld van het volk loyaliteit werd gekocht. Dit voedde de hebzucht onder zijn getrouwen en hebzucht heeft twee kenmerken, het is blind en het weet van geen ophouden. Zijn zonen leefden als koningen en dat wist iedere Libiër door het internet enz. De minder bedeelden die toen ontstonden hadden op een gegeven moment genoeg van zijn gelul over het Westen en geloofden allang niet meer in het socialisme waarmee hij in eerste instantie hun hoofden gewonnen had. Naar mate het geloof in hem verdeween, moest ie steeds hardere maatregelen nemen om iedereen in het gareel te houden. De rest is bekend.

maclofty
maclofty23 aug. 2011 - 16:46

Alexander: Dat je geen sociaal democraat wilt zijn is jouw zaak maar ken je de situatie in Noorwegen? Je geeft al een oordeel over de Noorse maatschappij en dan blijft mijn vraag over, wat weet je ervan? Ik mag zeggen dat ik er iets van weet maar dan nog matig ik mij niet aan dat ik een inzicht heb in de Noorse maatschappij. Ik ben en blijf een buitenstaander ook al ken ik het land van noord naar zuid en van oost naar west, door de 25 jaar dat ik daar redelijk veel tijd heb doorgebracht. Ik zou graag van je de bewijzen of verwijzingen willen zien waarmee je beweringen worden onderbouwd. Neem er rustig de tijd voor die gun ik je van harte.

maclofty
maclofty23 aug. 2011 - 16:46

Ik lees met volle bewondering dat men overal een socialistische dictator vandaan haalt en dat is toch iets vreemds. Niemand van die reageerders heb ik horen praten over Chili !!! Was het daar niet de democratische verkozen president Allende die met behulp van de CAI (rapporten zijn beschikbaar) door Pinochet werd gedood. Daarna werden alle tegenstanders (vakbondsbestuurders, kunstenaars, linkse tegenkrachten, intellectuelen) stelsel matig, laat ik het maar bij zijn naam noemen, uitgeroeid. Overigens was er ook een land dat ze maar in zee gooide en nog wel het Vatherland van Maxima. Zo zie je maar weer altijd een ander veroordelen en nooit jezelf. Ik verfoei alle dictaturen en zo hoort het ook of je nu BVVer (Beweging voor hun Vrijheid noem ik ze altijd) "niet boos worden s.v.p." bent of SPer Sociaal democraat. Van Christenen kan ik geen hoogte krijgen dus daar heb ik geen oordeel over. Maar weer klopt de uitspraak van mijn grootmoeder: Als iemand het licht op een ander schijnt, doet hij dat om zelf niet in het licht te komen. Het was een wijze vrouw. !!!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2011 - 16:46

Duidelijk verhaal Hans. Bedankt 'oude' wijze vriend. ... Ik vind Hugo Chavez overigens een lul. : ))) ..... ...En deze vind je misschien leuker om naar te luisteren dan King Crimson. http://www.youtube.com/watch?v=lrV1ZUHOzI4

pietdevries2
pietdevries223 aug. 2011 - 16:46

Klopt helemaal. Het maakt de VS niets uit welke politieke stroming een regime of regering vertegenwoordigt, als maar gedanst wordt naar de VS pijpen. Een VS leerboek over politiek stelde dat al letterlijk 21 jaar geleden Barbara Hinckley, Sheldon Goldman, ‘American Politics and Government, Structure, Processes, Institutions and Policies’, Glenview Ill., 1990. Maar je ziet duidelijk dat de VS z'n greep op de wereld meer en meer verliest, al drie Z Amerikaanse landen hebben Palestina diplomatiek erkend. China kapittelt de VS over z'n economisch beleid, tegelijkertijd luidt de VS de noodklok over Chinese bewapening. Uiteraard hebben de Chinezen ook PNAC 1993 van het AEI gelezen, zij zijn als volgende aan de beurt volgens dit plan. Alleen de Taliban verhinderen nog de volgende stap. Niemand in het westen luidt de noodklok over het laatste VS oorlogsspeeltje, het toestel wat een atoombom op elk punt op aarde binnen één uur moet kunnen gooien, het ding vliegt met 27.000 kmh door de stratosfeer. Gelukkig werkt het nog niet.