Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De heelmeesters van de Vrekkige Vier

  •  
02-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Online629sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

LaBou
LaBou 3 aug. 2020 - 16:52

Om uiterst breedvoerige reacties uit te lokken is het blijkbaar voldoende om Nederlanders te betitelen al "vrekken". Op dat moment tellen feiten niet meer.

6 Reacties
I am Legion
I am Legion3 aug. 2020 - 21:33

Wélke feiten LaBou? Je hebt ze niet zoals zo vaak. Zowel niet kort of uitgebreid onderbouwd. En anders: Hoe onderbouw jij met feiten dat deze landen en hun bevolkingen als vrekken neergezet kunnen worden waar ik onderbouwd laat zien dat eerder geldt dat de zuidelijke EU-landen en hun bevolkingen als uitvreters beschouwd mogen worden? Je kunt het duidelijk niet dus reageer je louter met platitudes overeenkomstige je tweedimensionale avatar die inhoud uitsluit. Anderen zeggen b.v. over Marokkaanse Nederlanders of net zo over zwarte Antilliaanse Nederlanders dat deze als crimineel dienen te worden aangeduid Ik zal ook dan onderbouwd een tegensprekende reactie geven net als dat dat het geval is als bevolkingen zonder onderbouwing als vrekken neerzet en dat bovendien niet in overeenstemming met feiten en argumenten is. Leer eens te argumenteren als je van waarde wilt zijn.

LaBou
LaBou 4 aug. 2020 - 16:02

Argumenteren als reactie op non-argumenten is een onbegonnen zaak. En dus ga ik daar niet eens aan beginnen. Jouw verhaal laat zien dat je het niet wilt zien. Vervolgens verpak je dat verhaal in onnavolgbare taal en dan denk je dat een ander daar wel intrapt. Helaas, dat is dus een kwakkel van jouw kant.

I am Legion
I am Legion4 aug. 2020 - 20:30

Ach ja... Wat zou je ook anders moeten bedenken in reactie. Mensen als Schaberg, Hofstede, Heldiring aan wie ik mijn argumenten en conclusies rechtstreeks ontleen zoals te zien in de bijgelinkte columns die hebben volgens laBou dus helemaal geen argumenten en dus is het ook zinloos eraan te beginnen. Laat ieder ander maar eigen conclusies trekken denk ik dan. Maar ook door mij niet aangehaalde belangrijke Nederlandse economen die met dezelfde redenen als ik die aanvoer aangaven dat door ons gegarandeerde leningen voor deze landen te prefereren zijn. En dan met alleen bij het Herstelfonds m.b.t. de specifieke gevolgen door de Coronacrisis alleen is een deel als giften acceptabel. Zoals ik dus ook schreef. Maar waar het o.l.v. Frankrijk met Macron door de overige zuidelijke landen al zolang gewenste verdeling van nationale staatsschulden gaat en daaruit voortvloeiende de facto transferunie moeten we principieel standhouden maar het lijkt er steeds meer op dat dat met voorbijgaan aan democratie en grondrechten toch door de strot gedouwd wordt zoals Heldring al visionair in 2010 beschreef. Maar hier die diverse Nederlandse economen nog waar ik mij ook op baseer maar die voor Labou natuurlijk allemaal bellenblazer zijn niet waardig om op te reageren. Dus voor anderen: https://www.docdroid.net/RP83zYA/beursexperts-pdf

LaBou
LaBou 4 aug. 2020 - 21:31

lego laat precies zien waar ik op doel en daarmee het beste (al is het ongevraagd) argument voor mijn stelling.

LaBou
LaBou 4 aug. 2020 - 21:32

"en daarmee het beste" = "en is daarmee het beste"

Jansen7
Jansen75 aug. 2020 - 10:33

@LaBou: leggen we de rekening bij de Nederlandse culturele sector, en andere Nederlandse linkse hobby's: dat zijn immers geen vrekken maar royale mensen met een ruim hart die het graag zeggen over te hebben voor arm Zuid Europa.

Jansen7
Jansen73 aug. 2020 - 9:17

Aanval is de beste verdediging: dus iedereen die pro-bedrijfsleven is, pro-EU, (of een nazaat van Den Uyl) beschuldigen de slachtoffers van asociaal gedrag.

2 Reacties
Marc2406
Marc24063 aug. 2020 - 13:29

Lulkoek. Die bloedzak komt helemaal niet uit onze aderen! Wat niet klopt aan het plaatje is dat de patiënt niet alleen de zuideuropese landen zijn maar ook voor een behoorlijk deel Nederland zelf. Zeker met de huidige crisis (gelijk de vorige) zie je dat de Zoek-Het-Zelf-Maar-Uit politiek van Rutte neerkomt op de economische variant van aderlaten. Bezuinigen op de staatsfinanciën met als doel de economie erbovenop helpen werkt niet en heeft eigenlijk nooit gewerkt. Niet in Zuid Europa, maar net zo min in zogenaamde rijke Noordelijke landen. Rutte is maar wat trots op zijn bezuinigingsbeleid omdat hij werkelijk gelooft dat dit de oorzaak is van de economische "voorspoed" van de afgelopen jaren. Hij gaat daarbij compleet voorbij aan de monetaire financiering (vele miljarden euro's per maand) wat jarenlang is toegepast door de ECB, en wat nu vervolgd zal worden via hulpfondsen van de EU. Onze economie is maar wat afhankelijk van precies het beleid van de EU en de ECB, en de ideeën van Rutte en zijn zuinige idioten staan haaks op ons eigen economisch belang. Het idee dat Nederland alleen maar betaald klopt totaal niet, want als surpluseconomie haalt juist het Nederlandse bedrijfsleven veel meer winst uit de Europese economie dan bijvoorbeeld die zuidelijke landen, iets wat door Rutte verzwegen wordt en door zijn aanhangers maar niet wordt begrepen. De EU is voor Nederland helemaal niet een bodemloze put waar wij alleen maar aan mogen betalen. De realiteit is eigenlijk precies andersom, maar dat is een politieke waarheid die door Rutte en Co stelselmatig verzwegen wordt. Hij zou inmiddels echt beter moeten weten...

Jansen7
Jansen74 aug. 2020 - 12:27

@Marc2406: jij lijkt ook pro-bedrijfsleven te zijn want je geeft niet aan dat door jaren van loonmatiging en door de Euro (werkt monetair als export-subsidie: hogere prijzen aan bv de pomp) dat bij het Nederlands bedrijfsleven het geld tot aan het plafond klotst terwijl de onderste helft van Nederland het moet doen met koopkrachtplaatjes waarbij gesuggereerd wordt dat die hetzelfde is gebleven of beter. En nu mag dezelfde werknemer nog eens betalen voor de ravage die met dit beleid is aangericht.

DenFlexwerker
DenFlexwerker3 aug. 2020 - 5:58

Ik vindt dat Rutte niet bleek genoeg is in deze prent. Die bloedzak komt immers uit onze aderen.

Staart2
Staart22 aug. 2020 - 23:46

@John. Als ze hier niet een lager deel belasting zouden betalen hadden ze het wel ergens anders hun hoofdkantoor geplaatst . Nu levert het nederland nog tussen de 30.000 en 50.000 banen op. Maar het klinkt leuk om dit bij elke kritiek op de EU neer te schrijven . Heb ook nog wel een leuke voor je die ook schandalig is. Ik woon in Spanje waar er grote boomgaarden staan .Prachtig mooie sinasappelbomen met mooie grote sinasappels. Geplukt worden ze niet ze niet ze laten ze gewoon verrotten. Kost veel te veel geld ,de subsidies uit jouw droom eu levert meer op. Over crimineel gesproken.

1 Reactie
Pensionada2
Pensionada23 aug. 2020 - 11:51

@Staart dit gaat oogopslag voor Portugal. Ook daar worden de sinaasappels niet geplukt.

TwoTone
TwoTone2 aug. 2020 - 20:43

Als je he plaatje zou tekenen zonder de regeringen maar met de kiezers in beeld is het dus andersom: Een gemiddelde italiaan is rijker, heeft een hoger besteedbaar inkomen , betaalt minder belasting en gaat jaren eerder met pensioen dan de gemiddelde nederlander..... Zelf heb ik besloten als dit herstelfonds doorgaat en er europese belastingen komen , ik stop met werken en ook aan de subsidiekraan ga, ik ben er wel klaar mee....geen zin om ook nog eens te werken voor zuid europa.

I am Legion
I am Legion2 aug. 2020 - 20:33

Nederland en de anderen deden zeker niet moeilijk over het Herstelfonds waar dit ging om niet anders dan geleden directe en indirecte schade door het Coronavirus die door hen erkend een aantal EU-landen onevenredig veel harder trof. Het enige is dat zij die door hen mede gegarandeerde fondsen liefst zoveel mogelijk als leningen en deels als giften wilden laten gelden. Daar zijn verschillende goede redenen voor. Enerzijds zijn de rentes waartegen geleend kan worden als wij garant staan te verwaarlozen. Als deze landen dan dus voor een groot deel de benodigde fondsen lenen op de kapitaalmarkten kunnen ze bovendien dit tegen een zeer langdurige termijn doen zodat het inlopen op die schuld op het tweede plan komt. Zo is dat deel van het probleem dus geregeld. Liefst wilden deze vier landen dat het op deze wijze in het geheel zo zou zijn afgesproken. Maar de zuidelijke EU-landen wilden als het aan hen lag alleen maar giften en dus in het geheel geen leningen hoe weinig belastend die ook zouden zijn. Dat er nu mede dankzij de standvastigheid van o.m. ons land een beperkt maar nog steeds substantieel deel als gift geldt is daarvan de uitkomst. Maar in werkelijkheid ging deze strijd veel minder om de financiële klap die een aantal zuidelijke EU-landen t.g.v. de Coronacrisis opliepen dan wordt voorgesteld. Er was en is een heel andere zaak die al veel langer door diverse zuidelijke EU-landen onder aanvoering van Frankrijk wordt nagestreefd en dat is niets anders dan een transferunie. De structurele enorme staatsschulden die deze landen allang voordat de Corona toesloeg door niets anders dan een door cultuur bepaalde omgang met staatsfinanciën hebben opgebouwd hebben zij nooit door nodige hervormingen willen bestrijden. EU-landen waarvan de bevolkingen middels hervormingen o.l.v. hun vertegenwoordigende gekozen regeringen hebben gezorgd dat zij de staatsfinanciën volgens de geldende en onderling afgesproken EU-normen binnen de perken hebben gehouden staan daar tegenover. Macron heeft toen nog niemand ooit van het Covid19-virus had gehoord er al openlijk toe opgeroepen tot een EU-brede schuldenverdeling te komen en zijn Italiaanse, Spaanse, en Griekse collega's waren het er roerend mee eens. Deze doelstelling van de zuidelijke EU-landen was er bij de vorige crisis tien jaar geleden ook al en zelfs daarvoor. De politici en partijen van deze landen wéten dat ze hun bevolking er nooit toe zullen krijgen ze zichzelf de hervormingen te laten opleggen die diverse andere EU-bevolkingen wel hebben opgebracht. Bovendien geldt daarnaast ook nog dat deze zelfde landen en hun bevolkingen een veel hogere zwarte economie onderhouden wat grote bedragen aan de schatkist onthoudt. Tenslotte hebben de burgers in deze landen zelf veel lagere schulden dan die van de landen waar ze nu via een schuldenverdeling profijt van willen trekken. Als wij de zuidelijke staatsschulden gezamenlijk met hen overnemen gaan de burgers van die landen dan onze particuliere schulden voor een gelijk deel overnemen? (Retorische vraag.) Hoezeer dit streven van de zuidelijke EU-landen om hun gigantische staatsschulden ontstaan door onwil te hervormen te herverdelen via de EU als geheel werd bij de vorige crisis tien jaar terug al duidelijk beschreven door niet de minsten. Ik heb van die periode deze twee columns altijd in gedachten gehouden en zie mijn gelijk daar op verontrustende wijze in bewezen. Oordeel zelf: https://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/28/democratie-als-gevaar-12027740-a132779 https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/29/romeinen-germanen-en-de-europese-koekjestrommel-11896301-a837456 Mensen "vrekken" noemen is zo bezien geheel niet gerechtvaardigd maar andersom degenen die je tegenover je hebt staan als "uitvreters" wel. Wees gewaarschuwd als je een huis deelt waarvan de huishoudpot ook steeds meer gezamenlijk wordt en er geboren bietsers zijn onder je huisgenoten die ver voor het einde van iedere maand door hun geld heen zijn en dan niet eens vriendelijk om wat resteert eisen zullen stellen. Keer op keer tot een vaste verdeling in hun voordeel de afspraak wordt en dan nog meer.

2 Reacties
Thuru
Thuru3 aug. 2020 - 11:41

Iedereen is wel met je eens denk ik. Goede reply.

LaBou
LaBou 4 aug. 2020 - 5:15

@thuru: spreek voor je zelf en laat anderen er buiten.

Thuru
Thuru2 aug. 2020 - 20:15

Zuid Europa kan gewoon bezuinigen. Dat ze wat harder moeten bezuinigen is niet erg. Rutte had meer binnen moeten slepen. Euro bonds is iets wat je echt niet wilt. Nederland geeft al enorm veel aan Europa, iets wat in mijn ogen wel wat minder kan. Dat bepaalde subsiedies wat lager uitvallen is dan maar zo en ook helemaal niet erg. Landen kunnen dat zelf opvangen. De burger moet de euro bonds wel weer ophoesten waar de burger geen zin in heeft. De burger heeft geen behoefte om het wan beleid van het zuiden op te hoesten. Dan moet het zuiden maar wat extra bezuinigen. Helaas is deze afspraken nu allemaal getekend. We mogen nog enigszins de 4 landen blij zijn dat het niet meer is geworden. Tja links wil graag dat het volk voor het wanbeleid van zuid Europa betaald, en dan maar zeiken dat het kabinet daardoor extra moeten bezuinigen daardoor. Hopelijk is het kabinet wijs om een deel van de bedrag wat aan Europa gegeven wordt afboekt ten koste van ontwikkelingshulp zonder deze pot te verhogen.

10 Reacties
JohnVKR
JohnVKR2 aug. 2020 - 20:49

De scherpe kritiek van Zuid-Europa op Nederland is zeer terecht. Via brievenbusfirma's ontvreemdt Nederland al een groot aantal jaren tientallen miljarden euro's van andere Europese landen, waaronder de zuidelijke. Niet dat wij er zelf heel veel rijker van worden - de grote multinationale ondernemingen betalen in ons land immers niet of nauwelijks belasting - maar die belastinggelden worden wel van andere Europese landen afgepakt. Daarmee is de Nederlandse regering eigenlijk een criminele organisatie. En criminele organisaties horen keihard te worden aangepakt.

Grozny
Grozny2 aug. 2020 - 21:00

@john die zuiderlijke lander verliezen ongeveer gezamelijk 5 miljard per jaar aan inkomsten hierdoor. hoeveel in verminderde bijdrage geven deze landen aan de eu door hun grote schaduweconomie? Dat is een stuk meer dan die 5 miljard.

EmC2
EmC22 aug. 2020 - 21:19

@johnvkr: napraten - multinationals kunnen overal ter wereld voordeel halen. Constructie met Nederland is vaak in combinatie met IERLAND (ook EU land) waardoor multinationals niets betalen.

Marco de Jong2
Marco de Jong22 aug. 2020 - 22:37

@John En je weet hoeveel geld er in de 'shadow economies' van Italië en Spanje zit? Bij Italië is dat 20% van het BNP.

Marco de Jong2
Marco de Jong22 aug. 2020 - 22:48

' Daarmee is de Nederlandse regering eigenlijk een criminele organisatie. En criminele organisaties horen keihard te worden aangepakt.' Nee, het is niet illegaal en dus ook niet strafbaar. Want ze ontwijken belasting, ze ontduiken het niet. Die tweede, belastingontduiking is wél strafbaar. Of belastingontduiking wenselijk is, nee natuurlijk niet.

marcelhermus
marcelhermus2 aug. 2020 - 23:23

Ik heb me er nooit in verdiept hoe die belastingkwesties precies lopen. Wel weet ik 100% zeker dat als Nederland niet het land zou zijn voor de brievenbusfirma`s er weet ik hoeveel andere landen zouden zijn die dat wel zouden willen en kunnen doen. De kritiek op Nederland als belastingparadijs is dus waarschijnlijk wel terecht. Dat we daarom maar niks over andere landen hun financiële boekhouding mogen zeggen is dan weer vrij onterecht. Volgens mij zijn dat gewoon 2 verschillende dingen.

Thuru
Thuru3 aug. 2020 - 0:40

JohnVKR, Je vergeet 1 ding. Als Nederland daar mee stopt gaan die bedrijven elders heen. En daardoor loopt Nederland ook inkomsten mis. Dus doe maar niet om het belang van ons volk. Anders zal het volk dat verschil moeten ophoesten en ik denk dat men daar niet op zit te wachten. Laat eerst de zuid Europese landen hun kasboekje in orde te krijgen voordat men geld vraagt of eist van de landen die wel bezuinigen en hun kasboek wel in orde hebben. Juist op Europa zou enorm bezuinigd kunnen en moeten worden. Landen kunnen een eventueel subsidie gemis zelf oplossen. Voordeel is dat contributie omlaag kan, want laten we wel zeggen, Nederland betaald al een teveel aan contributie en met dat waardeloze eurobonds wordt belastingdruk voor het Nederlands volk hoger en hoger en daar zitten we niet op te wachten. Dan maar beter drastische bezuinigingsmaatregelingen voor zuid Europese landen.

Fredje3
Fredje33 aug. 2020 - 6:01

@JohnVKR, probleem is dat Nederland hierin niets fout doet, zolang de internationale regels dit toestaan, zijn het de regels die fout zijn en als we deze regels binnen de EU aanpassen, zullen die bedrijven wel een andere manier vinden om zo min als mogelijk belastingen te gaan betalen. Dus het is een zwakte bod van de ZEURO landen om dit als weerwoord te gaan gebruiken. Ze maken er zelf een puinhoop van en hun geld wordt aan alle kanten weggegooid, maar het ligt aan Nederland...... Nederland haalt inmens veel geld binnen door de Nederlandse bevolking uit te knijpen waardoor het land rijk lijkt en wat de EU nu wilt is dat Nederland de bevolking nog veel meer fijnknijpt om nog meer geld te stelen en dit geld over te hevelen naar landen die hun bevolking minder fijnknijpt. Praktisch zal het er dan op neerkomen dat wij dan niet alleen de "lokale" belastingen betalen voor Nederland, maar ook die voor Italie, Spanje en Frankrijk e.d. dat lijkt mij niet eerlijk en heeft ook geen moer te maken met solidariteit.

Buitenstaander
Buitenstaander3 aug. 2020 - 7:52

@John De scherpe kritiek van Noord Europa op Italie cs is zeer terecht. Via de maffia cs ontvreemdt het zwarte circuit al decennia tientallen miljarden euro's van de eigen economie , waardoor aankloppen noodzakelijk (?) is. Niet dat de Italianen daar zelf heel veel rijker van worden... Ooit wel eens bij John opgekomen hoe het toch komt dat grote traditioneel sterke landen als Frankrijk en Italie aan moeten kloppen bij landjes zoald NL en DK? Dat een land als Frankrijk economisch ver achter blijft bij Duitsland, en Macron binnenlands geen deuk in pakje boter slaat? Kom daarna maar eens terug.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 aug. 2020 - 9:29

@John, Ja, laten wij nog meer belasting betalen en de Italianen nog weer minder. Zij hebben bijvoorbeeld in 1992 de vermogensbelasting afgeschaft terwijl ze toen ook al enorme tekorten hadden. Kunnen ze zo nog eens met een andere belasting doen, en wij maar betalen als de gekke Geritje die we volgens de JohnVKR’s van de wereld moeten zijn.