De Provinciale Verkiezingen op 15 maart a.s. naderen en dus heeft het campagneteam van de VVD het door meerdere politieke partijen gehanteerde begrip “hardwerkende Nederlander” weer van stal gehaald.
Voor premier Rutte moet de hardwerkende Nederlander vooral bang worden voor een te grote macht van de PvdA en GroenLinks in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Want die zijn volgens Rutte voornemens om wel negen belastingen te gaan verhogen.
Voor iedere kiezer is het belangrijk om zich te realiseren dat de inkomensongelijkheid in de wereld nog immer groeit en het substantiële verschil tussen de belastingheffing op arbeid en winsten uit vermogen daarvoor grotendeels verantwoordelijk is. Daarover zouden alle hardwerkende Nederlanders zich ernstige zorgen moeten maken.
Een pleidooi voor het meer belasten van winsten op vermogens en minder op inkomsten van arbeid wordt dan ook door steeds meer deskundigen, waaronder economen en burgers gedeeld.
Onder twaalf jaar premierschap van Rutte is anno 2023 voor een grote groep hardwerkende Nederlanders tot aan de middeninkomens een situatie bereikt dat ze schulden hebben en is het fenomeen werkende armen ook in ons land al heel gewoon geworden.
Hoogste tijd om de politieke aandacht te verleggen naar het meer belasten van winsten op vermogens in plaats van op inkomsten uit arbeid om aan bovengenoemde situatie een halt toe te roepen.
Kortom, bangmakerij van de VVD om niets! De hardwerkende Nederlanders zonder aanzienlijke vermogens zijn allen gebaat bij een verlaging van de belastingen op arbeid en een fikse verhoging van winsten op vermogens. De superrijken en vermogenden hoeven niet langer door ons belastingsysteem zo beschermd te worden.
Toch kan het geen kwaad in deze verkiezingstijd aandacht te vragen voor een specifieke groep hardwerkende Nederlanders die zich het schompes werken om zeer noodzakelijk werk te doen dat de meeste Nederlanders niet willen doen vanwege slechte betaling en vies en vuil werk. Zoals bijvoorbeeld de verzorgers in de ouderenzorg en thuiszorg, schoonmakers en andere essentiële beroepen waar een steeds groter tekort aan is. Een betere betaling van hen in deze voor onze samenleving essentiële zeer zware en slecht betalende functies en beroepen zal voor alle Nederlanders goed zijn.
Van premier Rutte die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de huidige puinhoop in Nederland op bijna elk maatschappelijk terrein van de samenleving, door alles maar te blijven weglachen en uit te stellen, had een andere campagnestrategie verwacht mogen worden om zijn dreigende zetelverlies in de Eerste Kamer een halt toe te kunnen roepen.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Met de hardwerkende Nederlander bedoeld Rutte vooral de huizenbezittende Nederlander. Maar dat komt niet zo sociaal over. De bovenste helft van Nederland is inderdaad gebaat bij zo min mogelijk herverdeling maar ook van zoveel mogelijk subsidies voor de luxe levensstijl. Hypotheekrenteaftrek. Tesla-subsidie. Zonnepanelen-subsidie. Kunstmatig lage rente. Geldverruiming dus inflatie (= aflossing van de hypotheek- en studieschuld, opgebracht door mensen zonder schulden, dus huurders). Gunstige lease-regelingen. Gunstige fiscale ZZP-constructies (voor de hoog opgeleide ZZP'ers). HIj framed dus op twee manieren: 1) huizenbezitters zijn hardwerkende mensen (alsof mensen aan de onderkant van de samenleving niet hard werken). 2) de overheid is een rover terwijl de bovenste helft juist steeds meer profiteert van belastingvrijstellingen. Liberalen willen door de jaren heen altijd een verschuiving van directe belastingen op inkomsten naar indirecte belastingen op consumptie. Ook lokale belastingen werken soms via vaste tarieven waardoor de onderste helft van Nederland relatief juist steeds meer aan belastingen betaalt. LBNL: het echte probleem zijn de kartels in Nederland waardoor het prijspeil enorm stijgt.
De "hardwerkende Nederlander" is als cultureel erfgoed te bewonderen in het openluchtmuseum te Arnhem, waar hij dagelijks tussen 9:00u en 17:00u in actie te zien is.
Van mijn moeder begreep ik dat er vroeger wel zg langer werd gewerkt maar dat het er heel rustig aantoe ging met veel koffie en rookpauzes.
Nou nou, we gaan die 47 superrijken even flink aanpakken hier in Nederland..... En natuurlijk de grote multinationals zoals Shell... oh nee, die zijn al weg... Euh... Unilever.... oh nee, die zijn al weg. Ha, dan pakken we DSM aan.... oh nee, die zijn ook al weg. Gaat goed zo, links is nog niet eens aan de macht en bedrijven zien het schip al zinken.
Gio Servas Alleen hun hoofdkantoren zijn weg, om nog minder belasting te betalen, de asocialen.
De "hardwerkende Nederlander" moet nu eindelijk eens plaats maken voor de "nadenkende Nederlander".
Waarom stemmen we in dit tijdperk niet digitaal. Mbv je digiD je stem uitbrengen. De verkiezingsuitslag is dan ook sneller bekend en er is minder ruimte om 'verkeerd te tellen'.
Waarom zou je het makkelijk doen als het moeilijk kan. Kijk naar alle beleid van de kabinetten sinds de jaren '80, de wetten zijn zo gecompliceerd dat niemand meer echt snapt wat de bedoeling is. De marktwerking wordt ingevoerd zonder controle en toezicht met onvoldoende inzicht in de gevolgen en de invoering van de Toeslagen is een feit. Met het wantrouwen en de achterdocht volgt het schandaal, dat over meerdere instanties zich heeft uitgespreid. De energie prijzen stijgen en er wordt een complexe puinhoop gecreëerd met het prijs plafond, waarbij niemand weet war hij, zij of het aan toe is. Zo zijn er reeksen van voorbeelden te noemen. Stel je voor dat ze de eID en de eMunt invoeren. De overheid, die een ICT proces effectief en adequaat opzet voor een redelijke prijs.
[..... premier Rutte die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de huidige puinhoop in Nederland op bijna elk maatschappelijk terrein van de samenleving, door alles maar te blijven weglachen en uit te stellen,.....] Inderdaad. Het is de hoogste tijd dat "de hardwerkende Nederlander" verlost wordt van deze vernieler van sociale verworvenheden die het land ook voor de minst bedeelden leefbaar hadden gemaakt.
"De hardwerkende Nederlanders zonder aanzienlijke vermogens zijn allen gebaat bij een verlaging van de belastingen op arbeid en een fikse verhoging van winsten op vermogens" Ik word zo moe van deze retoriek. Vroeger kon iemand die LTS-niveau had behaald een baan als procesoperator krijgen en daarvoor kreeg je tussen 2500-3500 netto loon. Veel van die banen zijn naar china of andere lage loon landen verhuist. Waar de hardwerkende Nederlanders echt bij gebaat is zijn goedbetaalde banen.
En minder belasting op de inkomens, BTW en andere extra verborgen belastingen als vuilnisverwerking, zorg verzekeringen, eigen bijdrage, gemeentebelastingen en huurwaarde forfait en eigen risico. Het is de optelsom van de extra kosten van levensonderhoud, waardoor er minder te besteden is.
Valkz Zo jammer dat u niet nagedacht lijkt te hebben over in wiens voordeel dat dan was, dat die banen naar het buitenland gingen. Wie dat dan geregeld hebben. En wie dat dan weer 'terug zou regelen'.
Kijk naar die lachende smoelen, ze lachen de mensen met de lagere en middeninkomens die al vele jaren op de VVD stemmen uit, terecht vind ik.
Een les wat ik van mijn ouders geleerd heb en ook doorgeeft aan mijn kinderen. Kijk, lees en onthoudt wat de politieke partijen de afgelopen jaren in stemming hebben gebracht en hebben gedaan. Dan weet je wat er de komende jaren je weer te wachten staat. En maak daar je keuze op. Niet op verkiezingspraatjes of verkiezingsadviezen van websites. Maar helaas hebben veel te weinig mensen zo'n advies gekregen. Dus die luisteren naar allerlei gelikte praatjes. En laten zo hun stemgedrag bepalen.
Ik vind dat de grootouders hun stemmen moeten uitbrengen op partijen die de belangen van hun kleinkinderen behartigen o/a het milieu is nu heel belangrijk, belangrijker dan meer geld voor de grootouders.
De hardwerkende Nederlander heeft ook weinig aan PvdA/Gl. Als je niet woke bent, veganistisch, duurzaam groen, subsidieverslaafd, dan blijf je daar toch een vreemd eendje. Hardwerkend heeft weinig meer te maken met conservatief of progressief. De salarisstrook is bepalend en als daarover het zonnetje meer kan schijnen, heeft de keuze om daarin te zitten, niets meer mee te maken.
Poeh, poeh “Hardwerkend heeft weinig meer te maken met conservatief of progressief. De salarisstrook” De salarisstrook heeft alles te maken met conservatief of progressief, want als de mensen met een laag inkomen op de VVD of CDA ect: stemmen, die de belangen van de grote werkgevers behartigen en die alleen de getallen van de lagere en middeninkomens op die salarisstroken zo laag mogelijk willen houden is het belangrijk om op een progressievere partij te stemmen denk ik. Maar daar denkt een egotistische liberaal anders over.
Helemaal raak, GL en PvdA vinden de voedselbank niet meer hip. Vooral GL is vooral groen maar op dit gebied rechts met de meeste rijke, blanke stemmers.
Poeh Ach, andere mensen hebben weer een heel ander en misschien een nog wel veel beter beeld van de PvdA.
Toch wel aardig om een steen(tje) in de vijver te gooien. Wat ik ermee wil zeggen is dat veel met de mond wordt beleden, maar wanneer je doorvraagt ze dat vinden voor het 'algemeen,' maar zichzelf graag het recht toekennen een uitzondering op de regel te zijn. Kijk eens naar diverse onderzoeken waar naar het geluk van de mensen wordt gevraagd en of het goed gaat in dit land. "Deugt niks van, alles gaat fout," hoor je dan vaak. Maar als er dan wordt gevraagd naar de eigen situatie: "Met mezelf gaat het best goed en ik voel me gelukkig." De solidariteitsgedachte is prima, maar plaats die dan wel in de geïndividualiseerde realiteit.
Vroeger had je de Grote Meneer-Kaktus-Show. Daarin riep meneer kaktus het kinderpubliek op om de spelers toe te juichen. Standaard riep hij dan: DAT KAN HARDER!!! Zo zie ik Rutte. Maar dan met de tekst: DAT KAN ARMER!!! Dit neigt allemaal erg naar de Verelendung die Karl Marx als startpunt zag voor het socialisme. De groep armen in Nederland wordt groter en groter maar blijft wel stemmen op het rechtse blok. Maar hoe ver moet de verpaupering gaan voordat Nederland sociaal gaat stemmen? Kijk naar Engeland: daar blijft rechts ook aan de macht terwijl ze het land en de bevolking (met uitzondering van de rijken) naar de verdoemenis helpen. Dat land lijkt door Rutte gezien te worden als gidsland. Blijkbaar hebben we allemaal nog teveel om te 'beschermen': "dat kan armer!" Pas als wij economische vluchtelingen zijn (en met bootjes over de Middellandse zee naar Marokko proberen te ontsnappen om daar een beter leven te beginnen) zullen de VVD-PVV-FvD-stemmers overwegen om toch maar eens wat socialer te gaan stemmen. En tot dan geldt: ieder voor zichzelf - apres nous le déluge.
Hoeveel duidelijker wil je nog hebben waar de VVD voor staat? Hebben, hebben hebben. En niet voor bestrijden van de toenemende vermogensongelijkheid, niet voor het aanpakken van de van belasting ontziene grootvervuilers, niet voor het herstellen van de deugdelijkheid van de overheid ( herstel woningen Groningen, herstel ellende toeslagenaffaire, herstellen van de asylopvang, samenvattend te omschrijven als: herstellen van de menselijkheid) want dat kost (belasting)geld. En dat de burger voor fatsoen meer belasting zou moeten betalen, dat kunnen ze de rijkeren toch niet aandoen. Want zo zou links de belastingdruk leggen: bij de rijkeren. Niet bij de hardwerkende minder rijken. Word wakker mensen. De VVD gaat op de oude voet verder. Zie de crises waarin we zitten na ruim 12 jaar VVD. Dat gaat er met hun, zo blijkt hier, vastgeroeste, ideeën dus niet beter op worden.
Ik vraag me altijd weer af hoe realistisch de plannen van GL zijn. De belastingdruk in ons land is aanzienlijk. Er is een vermogensrendementsheffing. Kun je grote bedrijven en rijke mensen ongestraft verder gaan belasten? Zou dat niet doorwerken in de prijzen en gevolgen hebben voor de werkgelegenheid? Ik denk dat met name huiseigenaren vrezen voor hogere energieheffingen (nu al 59 cent op een kuub gas en 17 per kwh stroom), meer immigratie, veel geld naar woke-zaken en dergelijke. Misschien moeten de linkse partijen eens duidelijker uitleggen dat gewone mensen bij hen beter af zijn. Al is dat voor mij dus de vraag.
@Korheiden. Tja. Je kunt je afvragen hoe realistisch de plannen van GRL zijn. Wat die van de VVD opleveren is duidelijk (dat zou het toch moeten zijn na ruim 12 jaar). Zo lang je dat beleid en haar gevolgen (het niet oplossen van de crises die het veroorzaakt heeft) blijft accepteren, zul je ook nooit weten hoe realistisch de plannen van GRL zijn. Overigens. Als we het over 'links' hebben, dan is dat toch niet alleen GRL?
@vdbemt : Inderdaad zijn er meer linkse partijen. In mijn beleving heeft GL, hoewel geen lid van enig kabinet, zeer veel invloed op het beleid. De VVD zit al lang in de regering. Ook ik zou graag zien dat huisvesting, energie, zorgkosten e.d. betaalbaar blijven. Allemaal zaken waar links voor pleit. Je zou dus zeggen : geef hen eens een kans. Ik denk zomaar dat men gewoon geen goed verhaal heeft vanwege de aandacht voor LHBTQI, het slavernijverleden en dergelijke. Ze komen te elitair over, D66 meer dan GL overigens.
VVD, CDA, D66,CU, GL en PVDA mogen van deze middenklasser gedecimeerd worden. Tijd voor een frisse wind en nieuwe bezems, om de opgebouwde stinkende puinhopen te lijf te gaan. De veroorzakers gaan het niet oplossen.
Nu alleen de partijen nog die het dan moeten gaan doen. Er zijn er nog een heel stel. De grootste heeft een grote mond, maar weet met zijn ietwat lachwekkende en ondemocratische programma's die rest af te schrikken zodat hij nog jaren in de oppositie kan blijven zitten schreeuwen en het slachtoffer spelen. Andere partijen zijn pro Poetin of Pro boeren maar zullen met de populistische retoriek met dezelfde opgave en wet en regelgeving te maken krijgen. Men probeert de "vijand" te framen en zal met onderzoeken/rapporten komen die wat wazig zijn om hun punt te verduidelijken. De ene na de andere partij is geweest. Heeft het niet gered door interne strubbelingen of steeds dwazere uitspraken en handelingen. Media aandacht doet leven, soms werkt het positief voor een club soms niet. Soms is de club een verdienmodel, soms een meest vooruitgeschoven en invloedrijke lobbyclub. Dat de veroorzakers het niet gaan oplossen wat 10 jaar Rutte heeft bewerkstelligd is niet zo heel gek. Het is met een doelstelling gedaan. Er moest aan verdient worden. Pas als echt het grotere deel van het publiek tegen je gaat keren gaat men maatregelen nemen. Je kan op een grote sterke man stemmen die voor het volk zegt te zijn maar dat vooral vooral voor zichzelf en entourage dat zal zijn. Je krijgt wat je stemt. Je kan niet ieders wens invullen. Je hebt ook te maken met buitenlandse gebeurtenissen die invloed hebben. Maar je kan altijd nog je stem uitbrengen op een van de andere partijen. Hoop doet leven.
De hardwerkende Nederlander doet zijn ding. In productie of management, links of rechts, boven en onder, allochtoon of autochtoon, vrouw of man. Ze doen hun doen gewoon dat wat nodig is en kan. Degene die zich ongevraagd hardwerkend noemen geven alleen aan dat ze vinden dat ze te hard moeten werken. Probleem is natuurlijk dat ze wijzen naar mensen die minder hard zouden werken als ze zelf doen. Feit is natuurlijk dat degene die iedere eigen effort op een weegschaaltje legt zelf alleen maar bezig is om deze te verlagen en per definitie niet de hard(st)werkende kan zijn. Maar het helpt dan natuurlijk wel als je de prestatie van degene die dat wel doet bagataliseren. Hardwerkende Nederlander… Als er onredelijke zaken in je werk van gevraagd wordt heb je geen anderen nodig om naar te verwijzen dat ze minder zouden doen. Dan heb je een eigen verhaal. Degene die zich beroepen op ‘hardwerkende Nederlander’ doen dat niet. Ze proberen over de rug van een ander een onredelijk voordeel tov anderen te verkrijgen. En vooral meer geld voor minder werk. Dat moeten die anderen maar erbij.
Nederland is veel egoistischer geworden onder Rutte, die dat gedrag heeft gestimuleert door het bewust aanjagen onderlinge concurrentie. Concurentie op zich niets mis mee, maar hij is totaal doorgeschoten waardoor er een giftige sfeer van onderling wantrouwen is onstaan. Hoog noodzakelijk om de balans weer te herstellen.
Het probleem is eerder dat de VVD onderdeel is van de linkse wolk. Een echte liberale partij die voorstander is van een kleine overheid (bijvoorbeeld door de overheidsuitgaven te limiteren tot 35% van het BNP) is er helaas niet.
"Het probleem is eerder dat de VVD onderdeel is van de linkse wolk." Het is toch anders met het oeroude rechtse angstaanjagende motto. "links wil de belastingen verhogen", dat ze de verkiezingen ingaan. Wetende dat SELECTIEF belastingverhogen (daar waar het opgebracht kan worden) hard nodig is om de problemen, ontstaan tijdens ruim 12 jaar eigen beleid, aan te kunnen pakken.
Laat me eens raden: polar staat duidelijk behoorlijk rechts van de vvd. Anders is het niet te verklaren dat hij de vvd als "onderdeel van de linkse wolk" betitelt.
Dat de VVD niet liberaal is klopt, maar dat maakt de VVD nog niet links. Het idee dat rechts een kleine overheid betekend, en links een grote overheid, is Libertarische propaganda.
Waarom begrijpt de PvdA niet wat de oorzaak is van de werkenden armen ? Met het belasten van kapitaal ga je de werkenden niet helpen, productie wordt er alleen maar duurder van. Wat is de oorzaak van de arme lagere en middenklassen ? Een belangrijke oorzaak is dat de “cpi werknemers laag” als inflatiecorrectie kort na de introductie van de euro werd afgeschaft. Dit gebeurde om de effecten van de euro te verbloemen. Een nieuw potje werd gebruikt “cpi alle huishoudens” die de jaarinflatie gemiddeld bijna 3,5% lager weergaf dan de werkelijke inflatie. De lonen zijn dus al ca. 20 jaar met ca. 3,5% per jaar te weinig verhoogd. De rijkeren hebben wel hun vermogen kunnen laten groeien met minimaal de werkelijke inflatie van ca. 5% op jaarbasis, dit verklaart dus de ontstane kloof in de laatste 20 jaar. De overheid moet dus de bedrijven begeleiden en motiveren om de lonen omhoog te krijgen, inkomstenbelastingen drastisch omlaag, btw en accijnzen drastisch omlaag, eigenlijk zijn alle belastingen te hoog in dit land. Verder blijft de nederlander dan nog steeds te arm in vergelijking met zijn relatieve productie. Hiervoor moet de Euro opgesplitst worden per land, waardoor de nederlander weer de rijkdom verkrijgt die hij verdient op basis van zijn werkinstelling en de hoeveelheid jaren dat hij werkt. Nu werken we een deel van onze jaren om de huidige euro overeind te houden.
"De overheid moet dus de bedrijven begeleiden en motiveren om de lonen omhoog te krijgen, inkomstenbelastingen drastisch omlaag, btw en accijnzen drastisch omlaag" Maar dat is pecies waar links voor pleit. DAARNAAST (het geld halen waar het zit, niet waar het niet zit) willen ze de vermogensbelasting omhoog. Plus eindelijk de grootindustrie, die vrijgesteld is van belastingen, ook gewoon hun deel laten betalen. Vooral als dat deel erg vervuilend is. Het gelal van de VVD: links wil 'de' belastingen omhoog, klopt dus niet.
@GilbertM. Alsof dat wat uitmaakt. Het is maar een munt. Het gaat niet om de munt. Het gaat om wat je met de munt DOET. Je keuzes. Als je alleen de munt verandert, blijven de keuzes dezelfde en verandert er niets. Laat de munt de munt. En zorg ervoor dat de keuzes veranderen.
Holle betekenissen krijgen in onze tijd makkelijk een bepaalde lading mee, Vraag je wat ermee bedoeld wordt, dan valt het stil. Een enkel voorbeeld: a. 'links', wat bedoel je daar precies mee? b. ' de hardwerkende Nederlander', wie bedoel je daar precies mee? c. 'woke', wat is dat dan? en ga zo maar door. Je 'voelt' wel wat ermee bedoeld wordt: iets negatiefs, iets waarvan de afzender niets moet hebben. In feite ego-emotie, geen ratio. Mooi passend in deze tijd van de beeldvorming, de emotie, niet in die van de inhoud, de ratio. Laat staan in die van idealen, overtuigingen en humaniteit. Het emotionele 'ik', dat is de leidraad voor menig schreeuwlelijk, die ook stemrecht heeft. Maar wat als die oppervlakkige schreeuwlelijken de democratische meerderheid krijgen?
Klopt Willem. Beeldvorming, net als de republikeinen deden bij de midterms. Blijkbaar raakt het wel een snaar want mensen zijn er gevoelig voor. Je vraag is moeilijk te beantwoorden. In de VS zagen we dat een groot deel van de onafhankelijke kiezers er geen boodschap aan had. Wijs geworden door de jaren met Trump. In Nederland is het misschien een middel om absoluut rechts het gras voor de voeten weg te maaien. Door te laten zien dat de VVD helemaal niet zo links is als zij beweren. Het is allemaal virtuele territorium drift. Rutte heeft maar een optie en dat is niet met de rechterflank gaan regeren. Iedereen weet dat dat alleen maar ellende geeft omdat zij zich alleen willen profileren. Verantwoordelijkheid nemen en concessies doen is dodelijk voor dat zorgvuldig gecultiveerde profiel. Kijk naar de LPF en de PVV. De eerst ging er letterlijk aan ten gronde, de tweede kon alleen ontsnappen door hard weg te rennen om er nooit meer over te willen praten.
Klopt, en social media is ook een belangrijke aanjager van ego emotie.
Die oppervlakkige schreeuwlelijken beïnvloeden het democratische proces negatief. De wereld is echt groter dan die ene meneer die zijn rondje niet kan fietsen omdat de Afsluitdijk voor fietsers afgesloten is. Waarom komt die meneer wel in het nieuws, en de epische klus die daar uitgevoerd wordt niet? In de krant een stukje over een nieuw te bouwen wijk in Den Helder, waar geen open haarden en niet-elektrische auto's toegestaan zijn. Tenminste, dat is het plan. Logisch, als je kijkt naar de toestand van de wereld en een onontkoombaar gegeven als we met elkaar ergens heen willen. De ophef is bizar. De vele emotionele ikken die hun gal spugen krijgen aandacht, en dat leidt af van het grotere doel. De autovrije wijk Merwede ondergaat een zelfde lot. Ook daar een klein groepje emotionele ikken die niet willen begrijpen dat ook dat een prettig toekomstbeeld is, waar we toch een keer aan zullen moeten beginnen.
De oppervlakkige schreeuwlelijken zijn toch al een jaar of 35 in de meerderheid. Om de 4 jaar wordt er op gestemd door het grootste deel van de Nederlanders. En als ik de peilingen mag geloven wordt er in maart nog meer op gestemd.
Dus is de kernvraag hoe dat zo komt, Mijnheer. Antwoorden komen, oplossingen gaan...
"Voor premier Rutte moet de hardwerkende Nederlander vooral bang worden voor een te grote macht van de PvdA en GroenLinks in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Want die zijn volgens Rutte voornemens om wel negen belastingen te gaan verhogen." De enige manier waarop zij dat zouden kunnen doen is als de TK daarvoor een wetsvoorstel indient en de EK akkoord gaat.
Volrin, Het probleem is voor mij toch dat de kreet 'Linkse wolk' als geuzennaam aangenomen is, maar dat helemaal niet duidelijk wordt wat die combi voor de provincie gaat betekenen. GL heeft op haar site netjes uitgewerkt wat er in de provincie gaande is, waar ze voor staan en zo kan je als kiezer een keus maken. PvdA niet. VVD ook niet. BBB heeft wel een site, maar daar staat nog niks. En nu? En dan wordt het verhaal gekaapt door met en door angst regerende groeperingen die zelf ook niet meer weten te vertellen wat nou precies de stem gaat betekenen. Die negen belastingen worden voor het debat inderdaad pas actueel als er Tweede Kamer verkiezingen komen. Tot die tijd is Meta in Zeewolde een mooi voorbeeld van de waarde van een sterke PS, partijonafhankelijk wat mij betreft.
@Pahan "Volrin, Het probleem is voor mij toch dat de kreet 'Linkse wolk' als geuzennaam aangenomen is," Door wie? Ik heb die term nog niet door linkse partijen gebruikt horen worden. " maar dat helemaal niet duidelijk wordt wat die combi voor de provincie gaat betekenen. GL heeft op haar site netjes uitgewerkt wat er in de provincie gaande is, waar ze voor staan en zo kan je als kiezer een keus maken. PvdA niet. VVD ook niet. BBB heeft wel een site, maar daar staat nog niks. En nu? En dan wordt het verhaal gekaapt door met en door angst regerende groeperingen die zelf ook niet meer weten te vertellen wat nou precies de stem gaat betekenen." Deze lap tekst heeft niks te maken met het punt dat ik maakte. "Die negen belastingen worden voor het debat inderdaad pas actueel als er Tweede Kamer verkiezingen komen. Tot die tijd is Meta in Zeewolde een mooi voorbeeld van de waarde van een sterke PS, partijonafhankelijk wat mij betreft." Ik ben er sowieso voor dat EK en TK leden individueel stemmen in plaats van volgens partij doctrine.
'Door wie? Ik heb die term nog niet door linkse partijen gebruikt horen worden.' https://www.pvda.nl/linkse-wolk/ https://twitter.com/groenlinks/status/1619281754535215104
Ruttes harde aanval op GL en PVDA is een beetje buiten proporties. Tenzij hij iets weet wat wij niet weten. Over het algemeen is de VVD goed geïnformeerd over de stand in het land. Deze gelegenheidscombinatie op links zal hem niet lekker zitten. Het is in principe een reële bedreiging voor rechts. Toch denk ik dat hij een oude strategie leven inblaast. Hij verengt de discussie en het strijdtoneel tot iets dat beperkt blijft tot VVD en GL/PvdA. Waarmee hij in een klap de kleinrechtse oppositie buitenspel zet. Hij wil geen woorden vuil maken aan dat gezeik over boeren of migranten. Voor je het weet maak je bepaalde VVD stemmers nog enthousiast voor de verkeerde partij. Bovendien is het veel zinvoller om met toekomstige regeringspartners te sparren. Om te kijken waar raakvlakken liggen, waar nog wat gemasseerd moet worden en wat een echte no go area is. Hoe positioneren zij zich en wat is dan de beste plek voor de VVD. En dat geldt natuurlijk ook voor die andere twee, die straks misschien wel een grote partij zijn.
Als PVDA en GL samengaan, dan zouden ze zich los kunnen maken van de neoliberale theorie. Nu behoort de PVDA nog tot het rechtse VVD kamp, maar dat zou dan kunnen gaan veranderen
Baloem, de PvdA heeft nog steeds last van dat oude imago. Terwijl ze een behoorlijk stuk naar links zijn geschoven. Kijk naar alle maatregelen om inflatie en hoge energieprijzen te compenseren, de verhoging van het minimumloon incl. AOW en uitkeringen, die komen allemaal uit de hoed van GL en PvdA.
Gl en pvda willen nu geen fundamentele breuk met de economische realiteit zoals die zich presenteert. Gewoon omdat daar nu geen tijd voor is gegeven de excistentiele bedeigingen die nu spelen. Revolutie (wat die economische breuk impliceert) is het doodvonnis van niet alleen de pvda en gl op dat gebied (mocht je al daar genoeg mensen of landen of samenlevingen voor meekrijgen) maar van de mensheid. Links of rechtsom, we zijn in het hier en nu tot elkaar veroordeeld. Dat wetende kun je het ook maar beter samen doen, dan kun je (mee) richting bepalen. Gooi je de kont tegen de krib.. zet je jezelf buiten de orde, want geen invloed op richting. Krijg je onverhoopt toch genoeg mensen mee dan teken je voor de aflopende zaak als mensheid. Voor alles is een tijd en een plaats. Maar ik hoop niet dat partijen die willen bewegen naar wat jij ook als einddoel ziet zich in het hier en nu allemaal buitenspel zetten. Zoals 1/3 van de partijen en kiezers wel doet. Geen revolutie nu. Het is zelfmoord.
De hardwerkende Nederlander heeft de afgelopen verkiezingen laten zien dat ze überhaupt niets met GroenLinks en pvda hebben.
"De hardwerkende Nederlander heeft de afgelopen verkiezingen laten zien dat ze überhaupt niets met GroenLinks en pvda hebben." Groenlinks heeft inderdaad zetels verloren, maar de PvdA niet.
Klopt. Deze hardwerkende, productiemedewerker met versleten nekwervels en rug, werkt nog gewoon 40 uur. Ik moet niks, totaal niks hebben van de combi PvdA/GL. zij hebben vaak meegestemd met neoliberale regeringen van Rutte. Laatst gewoon de pensioenen de nek om gedraaid door met de casino pensioenwet in te stemmen. Schijnbaar was het betoog van P. Omzigt niet goed genoeg en andere organisaties. Voor mij wordt het met de PS verkiezingen , misschien, SP. Hangt van hun standpunten af, anders BBB. Ik woon op het mooie, platte land in Twente.
@volrin: tactisch vergeten hoe de PvdA duikelde nadat ze door Samsom het kabinet met Rutte in waren gerommeld?
@badgast "@volrin: tactisch vergeten hoe de PvdA duikelde nadat ze door Samsom het kabinet met Rutte in waren gerommeld?" Tactisch vergeten dat de uitspraak waar ik op reageerde over de afgelopen verkiezingen ging en niet die daarvoor?
Precies, die stemmen gewoon op rechts en daardoor op hun eigen ondergang.
"Hardwerkende Nederlander" was destijds uitgevonden als verkiezings retoriek door de VVD die ook het Christelijke conservatieve deel van Nederland natuurlijk zeer aansprak omdat dat prima in hun straatje past. Nu is een groot gedeelte van de VVD (en CDA) achterban gepensioneerd en profiteert vaak van een goed pensioen, riante overwaarde op huis, en heeft vaak ook nog aandelen. Nee de echt hard wekende mensen zitten allang niet meer bij deze partij.
@back, ouderen stemmen vooral PvdA, SP en CDA. De VVD vindt stemmers in alle leeftijdscategorieën.
Zou die gezamenlijke lijst dan toch gaan werken? Als de VVD nu al de aanval inzet ga je dat wel denken. 12 jaar Rutte heeft gezorgd voor grotere verschillen tussen arm en rijk dan ooit na 1945...
De inkomensongelijkheid is in Nederland gewoon klein volgens het cbs. “ Maar ondanks deze verschillen tussen groepen in Nederland is de inkomensongelijkheid internationaal gezien klein.” https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/diversen/2021/inkomens-verdeeld-40-jaar-in-vogelvlucht/3-inkomensongelijkheid
@Nivel "De inkomensongelijkheid is in Nederland gewoon klein volgens het cbs. “ Maar ondanks deze verschillen tussen groepen in Nederland is de inkomensongelijkheid internationaal gezien klein.”" U bent echt fan van de relativeringsdrogredenatie of niet dan?
“Onder twaalf jaar premierschap van Rutte is anno 2023 voor een grote groep hardwerkende Nederlanders tot aan de middeninkomens een situatie bereikt dat ze schulden hebben en is het fenomeen werkende armen ook in ons land al heel gewoon geworden.” Ik vraag me af wat er nog meer moet gebeuren dat deze mensen met hun middeninkomens gaan begrijpen dat hun belangen niet door Liberale partijen als de huidige regering behartigt worden. Zij zullen de oorlog wel de schuld geven denk ik. En als ik die lachende smoelen zie van dit Neo liberale gespuis zakt mijn broek af.
Ik vermoed dat er nog teveel mensen zijn die in het sprookje trappen dat de VVD op komt voor hardwerkende mensen omdat zij opkomen voor 'de' economie.
Hardwerkende Nederlanders Alsof de VVD daar iets om geeft. Het is altijd de partij van het bedrijfsleven geweest en is daar open in. In hun theorie, is geld in de zakken van 'ondernemers' belangrijker dan de belangen van werkende mensen. Want geld in de zakken van 'ondernemers' leidt zogenaamd tot 'trickle down' in hun visie. Deze 'ondernemers' hoeven in de ogen van de VVD ook niet per se hard te werken, daar zijn de werknemers voor. De VVD geeft niets om arbeid en moet niet doen alsof ze daar iets mee te maken heeft.
@baloe, D66 is inmiddels economisch rechtser dan de VVD, en best wel populair onder ondernemers.
@zonnetje: D66 is het uitwijkstation voor VVDers die een probleem hebben met racistische retoriek die de VVD regelmatig leent van PVV, Dvd en JA21.
Eerst ff een klein deel van citaten van Mark en betrekking hebbend op de neo-Kapitalisten. Shit ik stop hier ook mee, maar heel weinig reactie ruimte. Ach de citaten zijn ook in handen van de mannen van Joop.nl zelf... - Rutte 19 september 2022/Prinsjesdag Aan de Nederlandse vlag kom ik liever niet. Maar als we het denken in Den Haag kunnen omdraaien… Zijn we al een heel eind. (Volkskrant rond boerenopstand en opstand rond prinsjesdag aangaande de veel opgehangen ‘omgekeerde Nederlandse vlag’ – ook op Veluwe en spradisch in Stadshagen - uit onvrede) - Rutte begin april Als ik Grapperhaus was zou ik me zorgen maken. Als Rutte het publiekelijk voor je opneemt ben je meestal binnen twee dagen weg. (Jasper van Kuijk) - Rutte begin april Als je foute herinnering hebt heb je niet gelogen! (Mark Rutte) - Rutte 28 september Als je iemand voorwaardelijk ontslaat ga je hem de dag erop niet promoten tot chef. Door de "ernstig verstoorde" persoonlijke verhoudingen komen de partijen geen stap verder. (Pieter Omtzigt, Kamerlid) - Rutte mei 2022 Als Rutte weg is, implodeert de VVD, dat onder zijn leiderschap verschraald is tot een cluster warmhoudplaatjes onder een pannetje lauwe prak dat ooit naar liberalisme smaakte. (Geenstijl.nl) - Rutte 21 aug 2022 Anti-azc-protest staat niet op zichzelf: 'Mensen denken: en wij dan?' (NOS.nl)
Vanwaar toch de voorkeur voor de nogal populistisch aanstellerige naam Kérolain? Waarom ook niet gewoon (op zijn boers) Carolientje? Zou zo in de tekst van o.a. de geweldige popgroepen Normaal, Jovink, Mannenkoor Het Karrenspoor (al ken ik maar 1 hit) en Bokers (from Salland) kunnen sluipen. Jazeker schreeuwde ik ook 'De boer dat is de keerl' mee vrogger. En zou dat nog doen. Maar zou 'van der melkPlas' zelf nooit hoeven werken op haar boerderij? Hoeveel tijd kost het ook om af en aan naar Het Binnenhof te trekkeren? Waarom zijn veel mensen en instanties eigenlijk bang voor het voertuig? Natuurlijk veel sympathie voor déze wél altijd klagende ondernemers die toch vaak al miljonair zijn voor hun veertigste en als ze het hele spul erven, al vanaf dat moment. BBB maar hoe wil jij dan dat NL wordt ingericht? Vraag me altijd af wat het alternatief is. In dit geval in het kader van de Ruimtelijke Ordening. Denk je dat veruit de meeste boeren redelijk tevreden zijn, ok behalve de fopmaatregelen van dit kabinet. Ze kunnen ook altijd nog kiezen voor boeren in het buitenland. Wat al velen deden (ken er 3 waaronder een VVD-Senator). Boeren kunnen voor zeer riante sommen geld worden uitgekocht. Zeker als het door ons betaalde RWS en Schiphol de stikstofrechten opkopen!
Sorry dat het ineens over BBB gaat. Maar las het artikel van VVD en die DSM-tante over de nakende Provinciale- en Waterschapsverkiezingen. Natuurlijk spreekt de BBB daar meer aan dan de nep-Christelijke VVD-light versie wat het CDA is. Maar nog iets over de tante Skippers van het topic? Opdat wij niet vergeten: Skippers, die Mark op zeker gaat opvolgen, heeft al tientallen jaren moeite met de waarheid. Ze vond misschien haar hele leven bier und bitterballen wel belangrijker dan de waarheid. Of het zo erg is als bij 'de selectieve vergeter en waarheid-verdoezelaar'. Als bij de creator van tig crisissen', weet ik niet. Maar ze hield de waarheid verborgen over haar werkgever DSM dat in de financiële problemen kwam door het DSM-pensioenfonds.
Daardoor weten de gepensioneerden van het concern niet dat hun lage pensioenen mede veroorzaakt zijn door lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds. Schippers besloot wetens en willens de werknemers en gepensioneerden onwetend te laten dat DSM opzettelijk tekorten in het pensioenfonds had veroorzaakt. Uit onderzoek door NRC blijkt ook dat voormalig DSM-topman Feike Sijbesma in 2016 als enige van heel DSM een extra storting van 2,2 miljoen euro in zijn pensioenpot ontving. Gewone werknemers kregen zo'n extra storting niet. - Misschien nog wel veel erger: Door haar beleid als minister op Gezondheid, lopen enorm veel (misschien wel eerder duizend dan honderden) mensen op straat die ernstige psychische problemen hebben, zwerven, drugsgebruiken voor de ogen van onze kinderen, overlast verzorgen, voor zichzelf ook een kut leven hebben en tot ik wil niet weten wat in staat zijn. Zij bezuinigde namelijk enorm op de geestelijke gezondheid. Ondanks meermalen te zijn gewaarschuwd tegen bovenstaande triestigheid. Ook was haar man decennia zéér fanatiek lobbyist van de verfoeilijke tabaksindustrie. Ach, ze had ongetwijfeld nog meer typische VVD-streken, maar ik wil me op zaterdagavond (zeker niet) in die muts verdiepen. ^Gezellige avond!
Als je een artikel te publiceren hebt, waarom publiceer je het dan niet als artikel? De methode om het aan te bieden wordt op de Joop site gewoon getoond.
Slechts Angstige verkiezingsretoriek en bar slechte beeldvorming door de conservatieven aangevoerd door de (nep-Christelijke) conservatieven. VVD-light die al maanden in angst zitten voor de BBB en de door hen (ook al op onchristelijke gronden) gedumpte Omtzigt. Tekst van TeleTroepToeTerT zeker. Met een IQ van een flensje weet je nog dat wolken over drijven. Verwacht eerder een progressief klimaat. De termen 'links en rechts' zijn immers multi-interpretabel. Net als een 'wolk'. Een wolkje past zelfs in een koffiekopje. Alle crisissen in mooi-Nederland zijn veroorzaakt door de conservatieven en mogen hopelijk worden opgelost door de progressieven. Er mag tenminste (hopelijk) worden bijgedragen aan een oplossing.
-Rutte zou als MP eigenlijk niet aan reclame, partijpolitiek, partijprogrammering etc mee mogen doen. -als MP dient hij voor ALLE nederlanders op te komen, zorgen, de gulden middenweg te kiezen hij is tenslotte MP voor ALLE nederlanders. -hij moet zich ook onthouden van partij retoriek -een MP moet ten allen tijde alle nederlanders én alle partijen respecteren , niet bekritiseren. dat is aan kamerleden e.a. ik voel me niet gerespecteerd door hem -omdat ik andersdenkend ben- als hij de linkse gedachte afwijst, afkeurt, bekritiseerd. dat is het voorbeeld dat hij moet geven als het gaat over andermans mening respecteren i.p.v. polarisering
De volksmenner maakt hardwerkend plebs wijs dat democratie een gunst is als bonus voor loyaliteit aan het bewind.
Opeens gaat het over muren bouwen rond Europa en fantastische koopkrachtplaatje waarin iedereen er op vooruit gaat. Alleen kon men de verscherpte regels voor de boeren niet onder de pet houden. Men denkt dat de burger hierin trapt, en daar heeft men waarschijnlijk groot gelijk in.